Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Hydra SR

addikt

válasz as_Rock #173 üzenetére

Analóg alatt azt érted, hogy nincs benne a digitális gépekre kifejlesztett, fénysugarakat párhuzamosító aszférikus lencsetag? :F Még így sem teljesen világos, mert ez nem kapcsolófüggő. Vagy olyan az objektív, vagy nem. És én sem tudom, mi az az A-állás :(

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

• Hydra SR

addikt

válasz Stitch #163 üzenetére

:R Ezek szerint nem igazán használja a kép szélét :) ez jó, mert akkor az aszférikus lencsetag hiánya sem okoz akkora gondot.
    Holnap természetes fénynél csinálok nyitott blendés képet (nem találom most hirtelen azt amin észrevettem, lehet hogy le is töröltem), nem olyan látványos a torzulás és nem minden témánál érzékelhető. De azért az ember fiát zavarja, ha mocskos a frontlencse mint az állat :) Már csak a látványa miatt is.
    Azt hiszem, telemakrónál jött elő rendesen pedig csak közgyűrűvel volt, nem close uppal.
    Ja, a teljes közgyűrűsorral durván vignettál ha fönt van a napellenző. Elfelejtettem kipróbálni, hogy anélkül is csinálja-e.
    A rekeszelés segít azon, ha az életlenedést a kosz csinálja a frontlencse szélén?

[Szerkesztve]

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

• Hydra SR

addikt

válasz hali01 #161 üzenetére

Köszi, így már működik F22-n :)
    Egyébként azóta sem volt fénymérési gondom, nem is derült ki egyértelműen, hogy az elején miért nem működött.
    A végtelen fókusz túltekerésre én is gondoltam, hogy az nem feltétlenül rossz dolog csak nem tudtam, hogy feature vagy bug :D

A tisztítás még mindig nem sikerült, egyszerűen nem tudom kitekerni a csavarokat, oda vannak gyógyulva. Lehet megpróbálkozom majd valami csavarlazítóval csak félek, hogy belefolyik a lencsék közé is és ennek ellenére sem tudom szétszedni, így még nagyobb kárt okozok. A frontlencse szélét APS-C rendszeren is használja? Nem igazán tudom megállapítani, hogy az a minimális életlenedés ami a képszéleken megjelenik nyitott blendénél az csak simán az objektív tulajdonsága vagy tényleg a rátapadt zsírtól van.

• Hydra SR

addikt

válasz Stitch #157 üzenetére

Nem emlékszem de ahogy ismerem magam, F11-en (legalábbis ha most ez lenne a feladat, annyira tenném).

Tényleg, ha már blende: F22-ig van skálázva a Pentacon de csak F16-ig lehet eltekerni, utána határozottan megakad de nem úgy, mint ami beszorult hanem mint ami üzemszerűen csak 16-ig rekeszelhető. Nyitásnál elmegy F4-ig és tovább nem, tehát az a fele a helyén van. Elcsúszhatott valami? Vagy akkor minek az F22 felirat, ha nem tud annyit?

Másik: végtelen fókuszon semmi sem éles. Egy picit vissza kell tekerni, még akkor is, ha a Gellért szobortól fotózom a Bazilika tornyát vagy akár a horizontot. Ez a konverter miatt lehet?
    u.i: ez nem az amiről lugosi beszélt, nála pont a fordítottja van, vagyis egy bizonyos távolságnál messzebb nem lehet fókuszálni. Nekem meg sikerült a végtelennél is messzebb fókuszálnom de mivel ott semmi sincs ezért minden életlen, ha nem tekerek egy picit vissza a fókuszgyűrűn :)

[Szerkesztve]

• Hydra SR

addikt

válasz attilav #145 üzenetére

A fénytől semmiképp nem megy tönkre a fényképezőgép :) Nem tudom, okozhat-e gondot, ha a konverter rövidre zár valamit de szerintem még az se nagyon, egyébként meg a normális minőségű konverter nem is csinál ilyet.
    A kitobikról azért annyit, hogy a minőségük egy olyan szegmensbe esik ami a filmes gépek idején nem nagyon létezett, ez a beugrószint. Ha komolyan ráálsz a fotózásra, úgyis lecseréled 8 másikra :) Ha meg nem, akkor inkább egy erősebb kompaktot vegyél szerintem. A DSRL kitobival kevesebbet tud, mint egy felső kategóriás kompakt bridge gép.
    Nikon D40-et nem nagyon istenítik a kategóriában, esetleg érdeklődj kicsit körbe még ezen a téren.
    Pentaxok kitobija szokott a legjobb lenni a kitobik között, ebből a szempontból egy Pentax kit megfontolandó lehet.

• Hydra SR

addikt

válasz attilav #143 üzenetére

Általánosságban az lehet probléma minden régi, filmes gépre fejlesztett obival, hogy nincs benne aszférikus lencsetag. Ennek a feladata, hogy még a szenzorhoz érkezés előtt párhuzamosítsa a fénysugarakat, mert a digitális szenzorok nem szeretik, ha nem merőlegesen kapják a fényt. A kép szélein jelentkezhet torzulás, életlenedés. Tapasztalatom szerint ez igazán csak nagylátóban jöhet elő, 50mm-en még nem annyira.
    Egyébként természetesen rá lehet tenni egy konverterrel digitális vázra. A minap beszéltünk róla itt, hogy a Canon vázak előnye ilyen téren, hogy hajlandóak fényt mérni M42-esekkel is, míg a Nikonok felvillantják az élességvisszajelzést ha éles pontot találtak. Ki-ki döntse el, melyik a fontosabb neki de igazából mindkettő pótolható hozzáértéssel.
    A konverterek olyan 6-7000 Ft körül beszerezhetők. Ha csak ehhez az egy obihoz vennéd akkor ez nem feltétlenül éri meg, F/2-es fix 50-est kapsz Nikon és Canon bajonettel is közel ennyiért, legalábbis nem nagyságrendekkel többért. De ha fel akarsz szerelkezni M42-es készlettel, akkor is csak egyszer kell átalakítót venni és egyetlen teleobjektíven százszor megtérül. Csak nincs AF és begróblende.
    Többi DSLR vázról nem tudom, mit művel egy M42-essel.
    Ha ki akarod próbálni mielőtt döntesz, akkor szerintem gyere el egy fotóstalálkozónkra, vagy holnap a Haller utcai börzére ([link])és kipróbálhatod valószínűleg több vázon is. Én ott leszek és van M42-EF konverterem, EOS 400D vázon használom.

• Hydra SR

addikt

válasz lugosi #139 üzenetére

Úgy hallottam, nem ritka a gyatra minőségű átalakító. Ki kell próbálni vétel előtt. Az enyémmel először nem ment a fénymérés. Gyanítom hogy hali01-nek lehetett igaza és a konverter gyatrán volt esztergálva, rövidre zárta a váz tüskéit ezáltal gondolom a váz érzékelte, hogy van fönt valami csak nem tudja, hogy mi. Kicsit megigazgattam, azóta méri a fényt rendesen. Mondjuk asszem a Nikon vázak nem mérnek fényt manuális obival.
    És igen, mindenképp érdemes manuális obikat használni ha nem gyorsan és kiszámíthatatlanul változó körülmények között akarsz dolgozni vele. A rajzolatuk a jobbfajtáknak ugyanolyan szép, masszívak, és ami a legfontosabb: nagyságrendekkel olcsóbbak. Gondolj csak bele, ez a Pentacon fix 200/F4 végülis ugyanazt tudja fényerőben, fókusztávban és meg merem kockáztatni, hogy tán még rajzolatban is, mint a Canon 70-200 F4 L a végállásában. Persze nincs AF, nincs beugróblende, nincs zoom, de ezek nem mindig kellenek ám. Az említett Canon 70-200 boltban kb 180-190 000 Ft, de vegyük mondjuk a használt árát, 130 000. A Pentaconom 6900 Ft volt.

• Hydra SR

addikt

A Pentacon 200/F4 így rajzol enyhén koszos frontlencsével:
    [kép]
    [link]
    :) eddig tetszik, 6900 Ft-ot mindenképp megért :)

Vigyázat, tetü nagy file!

• Hydra SR

addikt

válasz Jinxx #119 üzenetére

Igen, Soóséknál vettem. Igazából egy használt távkioldót foglaltam be a neten, de amikor mentem átvenni,megláttam a kirakatban ezt az obit, 6900 Ft-ért :DDD
    Ha belegondolok, hogy 200mm és F4-es a fényereje, és a próbálgatások alapján még így, koszos frontlencsével is gyönyörű a rajzolata (mondjuk a közepe tiszta, csak a széle dzsuvás), tulajdonképpen bizonyos körülmények között (ha ráérek beállítgatni) ugyanazt produkálja, mint a 70-200 F4L a végállásában, csak kb. harmincad annyi pénzért :D
    A fényméréssel még játszom majd, egyáltalán nem ajánl fel semmit, illetve amire előtte volt állítva azt tartja. Tv módban persze át tudom állítani.
    Igen, kívülről lehet rekeszt állítani, nem beugróblendés. Ennél manuálisabban már csak rajzolni lehetne :D
    Köszi mindenkinek a segítséget, otthon ma is játszani fogok :D

• Hydra SR

addikt

Vettem ma egy Pentacon 200 F/4-et meg egy EF konvertert és két problémával találtam szemben magam:
    -koszos a frontlencse belülről (effektíve zsíros ujjlenyomatok vannak rajta). Szét kéne szedni megpucolni. Milyen közismert problémába ütközhetek? Pl nem tudom majd újra összerakni vagy esetleg már szétszedni sem mert valamit nem lehet kibányászni belőle, ilyesmikre gondolok. Magyarul: mire figyeljek, ha nem akarom megszívni?
    -fénymérés hogy működik? Írtátok, hogy elvileg Canon vázon lehet fényt mérni. Nekem nem méri. hali01 Zenitarjával működött. Valami rémlik, hogy a konverter sem mindegy, hogy milyen. Ez egy sima vasdarab, esztergálva, nuku elektronika. Emiatt lehet?
    Egyébként ez a kisebbik probléma mert ezzel az obival amúgy sem fogok tudni gyorsan változó körülményeket lekövetni, és mivel sokáig full manuálisban lövöldöztem az előző gépemmel, 80-90%-ban eltalálom az adott ISO-hoz és rekeszhez tartozó záridőt. Konkrétan első kattintásra olyan szép hisztogramot csináltam amilyet még tán soha :)

• Hydra SR

addikt

Smogus, hali01: ezektől a szakértő-de-sohasem-fotózó-sőt-néha-még-fényképezőgéppel-sem-rendelkezőktől néha én is leteszem a hajam, de végülis tényleg megspórolják nekünk, hogy mindennek utána kelljen nézni. Kérdezek valamit, ő fejből idézi a tesztet amit olvasott, és lehet, hogy nem érti vagy legalábbis a jelentőségét nem fogja fel, de jobb esetben én tudom értelmezni és hasznosítani amit mond. Egyszerűbb, mint ha nekem is végig kéne olvasni 30 angol nyelvű tesztet. Szóval már nem bántom őket :) Csak mindig az a haverom jut eszembe róluk, aki meg baromi nagy hi-fi szakértő, építget is ezt-azt, de a zene ízlése kritikán aluli. Nem értem, hogy ahhoz a zenéhez minek olyan minőség. De ha nekem kell valami, bármiben tud segíteni a témában. Így nem kell megtanulnom valamit amihez nem akarok baromira érteni csak felhasználni.

• Hydra SR

addikt

válasz Stitch #41 üzenetére

''...azzal a különbséggel, hogy nem a gép, hanem te exponálsz a megfelelő pillanatban.''

-> ez végülis akkor csak annyi, hogy miután megvan a kellő fókusztáv, kikapcsolom az AF-et, hogy megspóroljam a fókuszálási időt és ezzel csökkentsem a lagot?

Szerk: jah, hogy ez a manuális objektívek topic :D akkor nem :D de AF-es obin működik a dolog, főleg ha a fotós keresztneve Clint és a vezetékneve Eastwood :)

[Szerkesztve]

• Hydra SR

addikt

válasz Stitch #36 üzenetére

Na ezt már nem először hallom, most már rákérdezek: mi az a fókuszcsapda?

Új hozzászólás Aktív témák