Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2014-12-04 09:52:27

LOGOUT.hu

Manual, analóg, filmes, MF objektívek

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#6101) HollyBoni válasza Bici (#6099) üzenetére


HollyBoni
veterán

Azt már nem tudom, én csak terjesztem az igét hogy ne csalódjanak az emberek. :))

(#6102) Novics válasza lakkusjj (#6100) üzenetére


Novics
senior tag

Hatalmas +1. Most, hogy így írod, lehet nálam is ez szokott lenni a gond. :)) Bár tovább víve a gondolatot, ha full manuális obit raktam fel, akkor is ment a fénymérés meg a fókusz visszajelzés, itt meg azt írja, hogy gyakorlatilag semmi nem működik olyankor, akárhová tekeri a módválasztót. Egy próbát mindenképpen megér.

A fontolva haladó. - 30 felett minden nap ajándék.

(#6103) p_fifty válasza lakkusjj (#6100) üzenetére


p_fifty
csendes tag

Hmm... Ezt még nem próbáltam. Köszi a tippet!

(#6104) Gertev válasza HollyBoni (#6098) üzenetére


Gertev
csendes tag

Közben szereztem én is egyet, és... szerintem meg jó!

Utánajárva azt találtam, hogy a frontlencsetag rögzítése erősebb nyomogatás / törölgetés hatására "elmászhat", ha a rögzítőcsavarok lazák (vagy a gyártás során szarul rakták össze) és igen kényes erre a decentralizált helyzetre. + sok darab rekeszhibás, beragad. Szerintem a 70-as évek közepére/végére a Zeiss-t is kicsit utolérte a tömeggyártás és - ez az obi is - ennek esett áldozatul. Nagy minőségi (mechanikai) szórással készültek valószínűleg...

kb. fél méterről, nyitott rekesszel. (Zeiss Flektogon 2.4/35)

(#6105) pitagi


pitagi
tag

Sziasztok!
Testvéremnek van régi filmes rendszerből 3 db objektíve:
Minolta md zoom 35-70 1:3.5
Minolta md rokkor-x 45 1:2
Soligor auto zoom 70-150 1:3,5-?
Kérdésünk, hogy van-e ezeknek akkora használati értéke, hogy érdemes hozzájuk valamilyen használt MILC/DSLR vázat beszerezni, vagy kezdje elölről az "építkezést"? Ha használhatóak, akkor legjobban milyen rendszeren? (Alkérdés: mft váz lenne esetleg kéznél, azon milyenek?)
Köszönöm!

(#6106) jjeahh válasza pitagi (#6105) üzenetére


jjeahh
nagyúr

a 45-ös megérhet egy próbát, bár ahogy látom a zuiko 50/1.8-am is is élesebb, jobb nála... én ezek alá nem vennék vázat, de ha az a kéznél lévő mft a tiéd, akkor adhatsz nekük egy esélyt...

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#6107) MrChris válasza pitagi (#6105) üzenetére


MrChris
nagyúr

felejtsd el, ha rendszert veszel ezeket nehogy irányadónak tartsd. A régi zoomokat kenterbe verik a mai filléres kitobik minden téren.

(#6108) pitagi válasza MrChris (#6107) üzenetére


pitagi
tag

Köszönöm:) Azért valahol kár, hogy nincs, vagy csak nagyon szűk az átjáthatóság, vagy hogy fogalmazzak, a régi filmes és digitális rendszerek között.

[ Szerkesztve ]

(#6109) MrChris válasza pitagi (#6108) üzenetére


MrChris
nagyúr

egyrészt ez üzlet, a gyártók nem hülyék :)
Másrészt szerintem nagyon is átjárható, canonra, pentaxra nagyon sok MF obit adapterezhetsz, m4/3-ra meg minden felmegy. Pénzeseknek meg sony fullframe milcre is van lehetőség meg canon5dre. Egyedül a nikonnak túl nagy a bázistávja, 46.5mm ami szinte mindenkiénél nagyobb, ezért szívnak a régi obikkal.

Ráadásul úgy működnek a digit gépen a manuálok mint régen a filmesen, van fénymérés, záridőt állít és Aperture módon te meg a rekeszt. Élességet persze kézzel, régen is így volt.

Az meg megint más kérdés, hogy a régi obik közül mi tudja kiszolgálni a mai digit gépek felbontását, monitorin elkövetett oriási nagyítást. A zoomok nem. Régen volt a ~10X13cm-es alap papírkép ami sokat elbírt, a laborban korrigálták valamennyire a világosságot, színt, eztazt és jó volt még a pontatlan fókuszos kép is. Manapság poszter méretre nagyítjuk a monitoron (1:1nézet) és vizslatjuk a legkisebb pontatlanságot.

(#6110) HollyBoni válasza Gertev (#6104) üzenetére


HollyBoni
veterán

Haveromnak 2 van, mindkettő ugyanolyan fos. Hogy ugyanabból az évből származik e azt nem tudom, annyi a különbség hogy egyiken fehérrel másikon pirossal van írva az hogy MC. Mindkettőn blende beragadós. Amúgy ebből a képből semmi nem derül ki. :)) Linkelj be valami meggyőzőbb képet, pl ahol minden fókuszban van, nyitva, kép is normális minőségű, méretű.

Engem is érdekel hogy két selejt obit teszteltem e vagy nem. Mert azok bizony Heliossal versenyeztek élességben.

[ Szerkesztve ]

(#6111) polcsa


polcsa
aktív tag

Amatőr kérdés...
Manuáloknál számít, hogy milyen rekeszállásban tárolom/teszem őket el?

[ Szerkesztve ]

(#6112) pitagi válasza MrChris (#6109) üzenetére


pitagi
tag

Szerintem a tesóm pont ezt a "régen is így volt" érzést keresi...

(#6113) p_fifty válasza lakkusjj (#6100) üzenetére


p_fifty
csendes tag

Attól tartok, hogy ez váz probléma lesz.

(#6114) MrChris válasza polcsa (#6111) üzenetére


MrChris
nagyúr

erről még nem hallottam, nálam mindig nyitva van mert beugrasztós :D
Ami sokkal fontosabb az a gombásodás megelőzése. A gombák Pl az erős napot nem szeretik. Viszont ablak alatt tárolva állandóan napoztatni se biztos hogy jó, festékek és gumigyűrű elváltozik.

(#6115) MrChris válasza pitagi (#6112) üzenetére


MrChris
nagyúr

régen mindig minden jobb volt... Vegyen filmet régi vázat, obit, hívó-nagyító cuccot... most sokkal olcsóbb mint régen volt és majd kiderül úgy van e!

(#6116) masterful87 válasza polcsa (#6111) üzenetére


masterful87
senior tag

A Rekesz megoldások résznél írja:
Beuró rekeszes német (Pentacon és Carl Zeiss Jena) objektívek tárolásakor legyünk óvatosak. Az objektíveket mindig manuál állásba kapcsolva, teljesen zárt rekesszel tároljuk, mert ellenkező esetben a benne lévő gyenge rugó elfáradása, megnyúlása miatt nem lesznek beállíthatók a szűkebb rekesznyílások. A javasolt állapotban van a rúgó legkevésbé megfeszítve. Peremes EOS adapter használatakor szintén maximálisan zárjuk a rekeszt a tároláshoz.

Szerintem az én Pentacon AUTO 2.8/135 MC-m pont ennek esett áldozatul! Buta módon nyitva tárolhatták, és most elég random módon zárja a rekeszt! M állásban a blende gyűrű folyamatos tekerését nem is bírja, teljesen összeugrik, 0 rés marad rajta!

(#6117) polcsa válasza masterful87 (#6116) üzenetére


polcsa
aktív tag

Ok, köszönöm.
Érdekes, mert a helios-t nézegetve megesküdnék, hogy pont zárva húzza a rugót. Lehetséges, hogy objektívenként különbözik?

(#6118) polcsa válasza MrChris (#6114) üzenetére


polcsa
aktív tag

Igyekszem meleg, száraz helyen tartani őket, ez így télen nem is gond. Pincébe csak akkor teszem, ha megharagít valamelyik. :)

(#6119) MrChris válasza masterful87 (#6116) üzenetére


MrChris
nagyúr

Vagy 60+ db obi és egy tucat filmes gép hosszabb 'tárolása' után eddig csak a pentaconnal volt nálunk ilyen gond. A rugóknak istentelen hosszú időt ki kell bírni, inkább a pentaconnál van a hiba, egyáltalán nem általános. Emiatt kétszer is megjavíttattuk azt a nagylátót aztán még egyszer pedig apám, 1-2 év után (de talán annyi sem) mindig újra előjön a hiba. Szerintem hiába tekergeti tároláshoz, ami magától elromlik azon nehéz segíteni.
Ha valaki mégis ezzel akar bíbelődni jó tisztázni adott obinál mikor van feszítetlen állapotban.

(#6120) pruzsi


pruzsi
őstag

Sziasztok!
Portré fotózáshoz keresek fényerős objektívet(adapterezett manuális objektív),ahogy itt írták nekem.
ehhez a masinához kellene

[ Szerkesztve ]

(#6121) MrChris válasza pruzsi (#6120) üzenetére


MrChris
nagyúr

Mennyid van rá?
Veszel adaptert és egy fényerős 50-es manuált, ez a legolcsóbb. Pl Helios 44, ami 56 mm-es fókusztávú f2-es olcsó obi ~2-4000ft. Ha ennél komolyabbat akarsz akkor mélyebben kell a pénztárcádba nyúlni. M42 foglalattal van pl az SMC Takumar 50mm F1.4 Ezt már 15-ért se nagyon lehet beszerezni inkább 20 felett. Van pl még a minolta MD 50/1,7 ami olcsóbb (vagy ennek más változata is jó szokott lenni) talán 8-10 körül A-MD adapter kell hozzá. Én az Olympus OM sorozatát szeretem jobban is ismerem, abból érdemes az MC változatokat előnyben részesíteni, Elég sokfélét gyártottak. Ehhez persze sonyA-OM adapter kell.
Valszeg sajnos mindet legalább egyet rekeszelni kell, hogy jelentősen csökkenjen a kezdeti becsillanás.
Ha rövidnek találod az 50-mmt akkor következő lépcső a 135-ösök, ami még elérhető árú.

(#6122) copass válasza pruzsi (#6120) üzenetére


copass
veterán

mc sonnar f3.5/135 mm ennél jobbat nem találsz. 20k körül van, 10k körül van jupiter 37A hasonl rajzzal, de ruszki technika, tehát nehéz,feszes,stb.

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#6123) tomiee85 válasza copass (#6122) üzenetére


tomiee85
senior tag

Ha mázlid van 10-12e körül el lehet csípni az említett Minolta MD 50 1.7 tesóját az 1.4est. Van belőle 1.2-es is de zsebbenyúlós :D

(#6124) pruzsi válasza MrChris (#6121) üzenetére


pruzsi
őstag

Nincs sok rá lehetőleg a legolcsóbb de megfelelő megoldás érdekelne,és lehetőleg 1 helyről meglehessen venni mindent hogy a szállítás ne költsek pluszba. Kicsit belekavarodtam ebbe a pár lehetőségbe is még kezdő vagyok nemrég van meg a gép sem.
Tudtok linkelni ilyen oldalt vagy már csak használtan kaphatók?
Vaterán láttam előbb Minolta MD 50 1.7 4000ft ért,de akkor még adapter is kell igaz.

(#6125) MrChris válasza pruzsi (#6124) üzenetére


MrChris
nagyúr

Az elvileg jó ár, de persze kell még az adapter. Tőle vettem aszem debreceni és a nyugatipu-n taliztam, vettem át. Néha kicsit nehezen, sokára válaszol :)

(#6126) jjeahh válasza pruzsi (#6124) üzenetére


jjeahh
nagyúr

minolta md 50mm F1.7, olympus 50mm F1.8: nyitva CA-znak, de szórt fényben még okék, bokeh ideges, és rekeszelve szögletes, cserébe F2.8-tól elég pengék.. előbbihez MD adapter kell, utóbbihoz OM.
helios 44-2, 44-3: ellenfényt nem bírják (bár utóbbi valamivel jobb ebben), lágyabbak, a képük kopottabb, cserébe jobban-szebben mosnak, kevésbé kromatizálnak, a bokeh rekeszelve is kerek marad... M42 adapter kell ezekhez, aminek van egy olyan előnye, hogy elég nagy az M42 bajonettes obikínálat, ha későbbiekben még szeretnél manuálokat...

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#6127) ccs2929 válasza pruzsi (#6124) üzenetére


ccs2929
senior tag

Md, Mc bajonett az felejtős, olyat ne is nézz, az olympus om-et nem tudom (de most felkeltette az érdeklődésem). Gondolkozz egyelőre csak m42-ben, ott tuti jó a bázistáv is, meg tudsz rekeszelni is ;)

Flickr: http://goo.gl/V53ntj Ha korrekt volt az üzlet,akkor várom az értékelést!

(#6128) masterful87


masterful87
senior tag

Erre valaki tudna reagálni?

[link]

(#6129) Elektrosokk válasza ccs2929 (#6127) üzenetére


Elektrosokk
addikt

sony-ra szerintem nem problémás az md bajonett. de pontosan most Én sem Tudom, már csak az A7-el manuálozok. :)

"Bárcsak elviselnétek tőlem egy kis esztelenséget, sőt viseljetek el engem is." Szabadságot Aweriotnak! ️

(#6130) MrChris válasza pruzsi (#6124) üzenetére


MrChris
nagyúr

wazz ahogy nézem, lehet hogy csak az m42, OM és néhány jöhet igazán szóba sony A bajonettre:
keress a wikipedián: Flange focal distance -re
Ott van egy táblázat a bázistávokról. Ha jól látom az MD 1mm-el rövidebb mint az A így azt nem tudod 'végtelenre' állítani ha sikerülne feltenni!

(#6131) pruzsi válasza MrChris (#6130) üzenetére


pruzsi
őstag

Ez nem túl jó hír,nem szeretnék kísérletezni... ahogy nézem 85 mm ajánlanak portréhoz de azokra nemigen lenne már pénzem. Tudsz olyan megoldást ami tuti jó lenne :) és nem túl drága kezdő szinten 15-25 körül.

(#6132) MrChris válasza pruzsi (#6131) üzenetére


MrChris
nagyúr

akkor csak az említettek maradnak. Továbbra is a legolcsóbb a Helios 44 amit jjeahh írt, ő nagyon jó képeket lő vele, mert ügyes is :D Amit írtam SMC Takumar 50mm F1.4 ebből egy darabom volt elég jó szintén M42-es. Volt még 5db (nem egyszerre :) OlyOM50/1.4 amiből 2 kiváló 1 elég jó mint a Takumar és 2 vacak. Az áruknak nem volt köze a minőségükhöz, több féle sorozatot gyártott az Olympus, általában egyre jobbakat. Ebből a megfigyelésem szerint olyat kell venni aminek a frontlencséje nem sárgás bevonatú hanem van egy kis zöldes kékes csillogása, egyúttal víztiszta érzetű. Gondolom ez a többrétegű bevonat jele (MC) amit viszont felirattal nem mindig jelölnek. A szériaszám meg jó ha 400+ vagy 1,1+millió
De m42-es 1.4, 1.7 fényerejű 50-esből rengeteg féle van, hátha ajánlanak még a kollégák olyat amit ki is próbáltak és jó. Nem csak vaterán érdemes nézni mert jó lenne vásárlás előtt kipróbálni, lőni vele nyitott és egyet rekeszelt képet amit monitoron 1:1 nézetben vissza ellenőrizhetsz...

A 85, 90, 100 mm egy másik árkategória. Olcsónak ott a 135mm-es.

(#6133) lakkusjj


lakkusjj
aktív tag

szerk: rossz helyre

[ Szerkesztve ]

(#6134) pruzsi válasza MrChris (#6132) üzenetére


pruzsi
őstag

Sajnos egyiket sem találtam... lehet rossz helyen keresgélek.
Ilyeneket találtam:
Karl Zeiss Jena TESSAR 2,8/50
smc pentax m 50mm f2
Yashica ML50 mm f1,7
talán utolsó nem :)) vagy passz,amivel nem kellene bajlódni az 50nél kezdődik annyim viszont nincs.
Heliost sem találtam sajnos csak lejárt hírdetést.

(#6135) copass válasza pruzsi (#6134) üzenetére


copass
veterán

itt voltál már?

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#6136) pruzsi válasza copass (#6135) üzenetére


pruzsi
őstag

most írtam oda köszi,bár jobban szeretem az úgymond hivatalos helyeket vatera stb biztonságosabbnak gondolom ott az adas-vételt. :)

(#6137) jjeahh válasza pruzsi (#6136) üzenetére


jjeahh
nagyúr

ebay nem játszik?

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#6138) fattyu válasza pruzsi (#6136) üzenetére


fattyu
veterán

a yashi ml jó üveg.

a hülyeséget, az embereket, a dugót, az időjárást, a késést, és a várakozást leszámítva szinte mindent jól viselek

(#6139) MrChris válasza pruzsi (#6134) üzenetére


MrChris
nagyúr

heliost vaterán úgy is lehet venni hogy zenit gépre keresel, a legtöbbhöz van alapobi és vázzal együtt olcsóbban megvan :D
Azért vigyázni kell az index és hardveraprón mert egy jó részük erősen árazott. Meg van hogy hetekig nincs vagy csak néhány túlárazott darab, aztán hirtelen alacsony áron feltűnik több darab is. Sajnos hesszölni kell a piacot, várni az alkalomra.

(#6140) MrChris válasza fattyu (#6138) üzenetére


MrChris
nagyúr

de ha jól értem 50-ért?

(#6141) copass válasza pruzsi (#6136) üzenetére


copass
veterán

én vettem már vagy két tucat obit innen, meg itt is adtam el azokat. nem volt átverés.
helios ezerötszázért veszek zsibin patikát vázzal!:D

[ Szerkesztve ]

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#6142) fattyu válasza MrChris (#6140) üzenetére


fattyu
veterán

csak nem :D
én 10 ért vettem működő fx2000 vázzal :D amit használgatok is.

a hülyeséget, az embereket, a dugót, az időjárást, a késést, és a várakozást leszámítva szinte mindent jól viselek

(#6143) MrChris válasza copass (#6141) üzenetére


MrChris
nagyúr

itt az aprón 10-20-ért is megveheted :D Azért itt sajna ritka madár a jó vétel, sacc 80%-ban ugyan azok ugyan azokat az obikat, vázakat hirdetik hasonló arányban arcpirító áron. Nem értem ennek mi értelme...

(#6144) pruzsi válasza MrChris (#6139) üzenetére


pruzsi
őstag

Találtam rengeteget helios 44-m obikkal van szinte mind

(#6145) #71897088


#71897088
törölt tag

Üdv.
Ha már így szóba kerültek a helios obik akkor lenne egy kérdésem, hogy Nikon D3200-ra milyen adapterrel vagy gyűrűvel lehet felrakni a 44-2-es obit. Gondolom sokszor volt már és tucatkérdés de fontos volna :D :B

(#6146) fattyu válasza #71897088 (#6145) üzenetére


fattyu
veterán

csak a nikon szóra kéne rákeresni ebben a topikban... tudom hogy ujonc, de ha már lelkes akkor ...

a hülyeséget, az embereket, a dugót, az időjárást, a késést, és a várakozást leszámítva szinte mindent jól viselek

(#6147) ccs2929 válasza pruzsi (#6144) üzenetére


ccs2929
senior tag

Millió darab helios van a piacon, szóval tudsz válogatni szerintem. Veszel külön egy Sony A - M42 adaptert is hozzá, és meg is van a kezdő manuál obid, esetleg veszel még egy Jupiter 37A 135/3,5-t is lesz 2 jó obid, amivel lehet már jó portékat lőni :)

Gaben95 Igen, lencsés adapterrel tudod használni, némi képminőség romlással, de lesz végtelened is :)

Flickr: http://goo.gl/V53ntj Ha korrekt volt az üzlet,akkor várom az értékelést!

(#6148) #71897088 válasza ccs2929 (#6147) üzenetére


#71897088
törölt tag

Köszöntem :)

(#6149) pruzsi válasza ccs2929 (#6147) üzenetére


pruzsi
őstag

(#6150) ccs2929 válasza pruzsi (#6149) üzenetére


ccs2929
senior tag

Elvileg igen, de ez tutira jó, és még olcsóbb is. Egyébként nekem is van, és a gépem is olyan, mint a tied, én imádom ezeket a régi manuál üvegeket :)

@Gaben95 nincs mit

[ Szerkesztve ]

Flickr: http://goo.gl/V53ntj Ha korrekt volt az üzlet,akkor várom az értékelést!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.