Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Véreshurka

senior tag

válasz NeoPampalini #12318 üzenetére

Köszi!

Ezt meglesem! Csak összehozzuk ezt nekem! :DD Most ugyan nem fogom tudni kipróbálni, mert más OS-t dobtam fel időközben a gépre (most van idő ilyenekkel szórakozni), de amint visszatérek Mint-re meg fogom lesni!

(#12319) milangfx :ne viccelj! Valamiért mindig a LibreOffice-al kezdtem el a teszteléseket és rögtön előbukott :D Köszi az nmap-es súgót is és a man használata is világosabb lett így!

• Véreshurka

senior tag

válasz ubyegon2 #12304 üzenetére

Igen, szokni kell még a linuxos gondolkodást, de most van idő rá... Pár olyan parancsot, meg megoldást ami működött már elmentettem doksiba, hogy később is emlékezzek rá. Igyekszem egyébként megoldani mindent parancssorból, hogy szokjam, de sokszor pl..

(#12305) Frawly: sajnos még midig nem megy az xprop :N . Valamit biztos én nem csinálok jól, vagy nem értek. Menüből megnyitom a LibreOffice Calc-ot mondjuk, beírom a xprop | grep COMMAND parancsot, megjön a célkereszt, rákattintok a futó Calc ablakára, de még mindig üresen jön vissza a terminál :(

Más:

Ha már említettétek, akkor itt is megkérdezném, mert a linux kezsőknek topikban még enm jött válasz, hátha itt lesz: a gép IP címét szeretném megváltoztatni DHCP kiosztásról statikus címre, majd vissza DHCP-re (itt az eredeti kérdésem a linux kezdő topikból).

Illetve nézegetem az egyes parancsok lehetőségeit terminálban a parancs után írt --help segítségével, de sok opció nincs is benne. Ti hogyan kezdtetek el ismerkedni a parancsokkal? Pl. scannelném a hálózatomat, hogy mi milyen címen van, erre az nmap parancsot találtam, ezzel kiíratva az értékeket: nmap -sP 192.168.1.0/24, de parancskiadás előtt szeretem átnézni a --help-et, hogy próbáljam érteni is amit beírok, viszont az -sP opció nem volt benne. És nem csak az nmap ilyen, de most csak ez jutott eszembe.

• Véreshurka

senior tag

válasz ubyegon2 #12302 üzenetére

Köszi!

Így már meglett! Rákerestem a /-ben a linssid névre és meg is lett a png-s fájl: /usr/share/pixmaps

Akkor hagyom a Network Managert, illetve megyek át a Linux Kezdőknek topikba a kérdésemmel :D

• Véreshurka

senior tag

válasz growler #12299 üzenetére

Köszi! Ezt nem ismertem, de a Cairo Dock-ot már feltettem, ha ilyesmire lenne szükségem, de erre is ránézek! Gondolom nem alap alkalmazás, hanem telepítenem kell?

(#12300) ubyegon2:
    Ez a parancs egyébként mit mutat meg? Hogy hol találhatom meg az adott alkalmazást?
    Az egyes beállításokat a különböző dolgokhoz mindig elfelejtem megnézni... Még szoknom kell, hogy szinte mindenhez külön beállítás tartozik!

Más: helyezgetem az ikonokat szépen a PaneL Launcherbe, viszont lenne egy alkalmazás (és gondolom nem ez lesz az egyetlen) aminek nem találom meg a hozzátartozó ikonját. Konkrétan a LinSSID app lenne az. Mivel alapvetően a panel launcher alap ikonja jelenne meg, így azt cserélnem kell minden alkalommal amikor új alkalmazást adnék hozzá. Eddig általában meg is találtam őket, de ennek valahogy nem sikerül. Amikor rákattintok a cserélni kívánt ikonra bejön az ikonválasztó, de az applications között nem találom meg az ikont amit keresek sem úgy, hogy a keresőbe beírom a nevét. Elképzelhető, hogy más helyre került be az alkalmazáshoz tartozó ikon?

Illetve még egy kérdés: olvastam pár helyen, hogy nem igazán szeretik a népek a Network Manager appot, és inkább a Wicd-t ajánlják. Valakinek van esetleg tapasztalata a Wicd-vel? Vagy mindenki meg van elégedve a Network Manager-el?

• Véreshurka

senior tag

válasz Véreshurka #12297 üzenetére

Közben megtaláltam egyáltalán hol vannak az appok: /usr/share/applications. Innen jobb klikkel a tulajdonságok alatt megvannak a parancsok. Nyílván nem a legelegánsabb megoldás és jobb lenne egy terminálos parancs erre, de egyelőre így sikerült megoldnom, most egy kicsit alakítgatom a paneleket...

• Véreshurka

senior tag

válasz 0xmilan #12296 üzenetére

Köszi! Sajnos nem nagyon értem a dolgot... Bemásolom a parancsot, megjelenik egy + jel (gondolom ezzel kellene a programra klikkelnem), de egy a menüben lévő programra már nem tudok klikkelni (amint ráklikkelek a menüre üresen jön vissza a terminál), vagy ha a panelen lévő programra próbálok klikkelni akkor is ugyanez a helyzet.

Más:
    Ha alap kérdésem lenne (IP konfuguráció: DHCP-ről statikus IP-re a Mint-en) akkor azzal itt fárasszam a közösséget, vagy fáradjak át a Linux kezdőknek topikba?

• Véreshurka

senior tag

válasz ubyegon2 #12266 üzenetére

Szia!

Ma sikerült sajnos csak időt keríteni a panel szerkesztési problémámra...

Játszadoztam vele, és már látom miről beszéltél. Egy problémába futottam bele. Megtaláltam azokat az appleteket amik felelősek lehetnek azért, hogy alkalmazásikonokat rakjak ki rájuk, ezek pedig a következők:
    1. Grouped Window List (Ez van most a menü indító mellett, ez volt alapból fennt amikor feltelepítettem a Mint-et.)
    2. Panel Launchers ((#12261) Frawly szerintem erre gondolt a launcher alatt. Itt valóban vannak már alkalmazásikonok is alapból is, méghozzá a Firefox, a Terminal és a Nautilus)
    3. Window List (itt a már megnyitott alkalmazásokat látom úgy, mint amikor windowsban engedélyezve volt a tálcán lévő elemek kibontása, tehát nem csak az ikont látom).

Amit próbálgattam: létrehoztam mindkét panelen egy-egy Panel Launchert. Az innen indított alkalmazás aláhúzva megjelenik a Grouped Window List-ben, illetve ha aktív az applet akkor a Window List-ben is, azonban a Panel Launcher-ben nem látom, hogy aktív lenne a megnyitott alkalmazás, mondjuk a firefox. A Panel Launcher-ből ha panel edit módban vagyok tudok alkalmazásokat mozgatnia két panel között, viszont hozzá alkalmazást csak úgy tudok adni ha megadom az alkalmazás nevét/parancsát. Ha csak simán a menüből szeretnék alkalmazást adni panelhez, az mindig csak a Grouped Window-ban jelenik meg, ahonnan viszont nem sikerült egy-egy alaklmazást áthelyezni a másik panelra, csak az egész applettel együtt, még akkor sem ha két Grouped Window között próbálkoztam. Ha eltüntettem a Grouped Window appletet, akkor meg nem láttam, hogy milyen alkalmazás van megnyitva, csak akkor, ha mondjuk a Window List is ki volt rakva a panelra. Na egyelőre itt tartok, és meg vagyok lőve, mert most már végképp elkeveredtem :D de legalább már látom, hogy mit szeretnék elérni:
    2 panel, az egyik rejtett, a nem rejtett panelen pár gyakran használt alkalmazás indító ikonja a Panel Launcherben, mellette egy Window List applet, hogy lássam mi van megnyitva. A rejtett panelen pár ritkábban, de a sohánál többször megnyitott, számomra hasznos alkalmazás indító ikonja amit ha megnyitok akkor a fő panel Window List appletben lássam megnyitva.

Így arra változtatnám a kérdésemet bárki felé, hogy egy alkalmazásnak hogyan találom meg az indító parancsát?

TL;DR: egy alkalmazásnak hogyan találom meg az indító parancsát?

Előre is köszönöm!

• Véreshurka

senior tag

válasz ubyegon2 #12264 üzenetére

Ezzel úgy érzem már csak holnap fogok próbálkozni! Köszi! Mindenképpen jelzek ha jutok valamire. A színes részekkel már találkoztam, értelmeznem nem sikerült még
    , de fogok vele játszani, a paneleknél a Troubleshoot alatt már úgy is megtaláltam a restore opciót, szóval nem lesz gond ha valami nem úgy sikerülne ahogy terveztem :))

Wine-t meg nem eröltetem, főleg ha tényleg a háttérben fog dolgozni, nem hiányzik így már az ikonok közül. Igazából csak a kíváncsiság hajtott, de mielőtt eldöntöttem, hogy váltok az alternativeto oldalon átnéztem az általam használt alkalmazásokat, és nem igen maradt olyan amihez win kéne, talán majd a későbbiekben ha ráfeküdnék a Harmony távirányítóm lesz necces, mert a linuxos változatot ha jól emlékszem 2015 óta nem fejlesztik.... Mondjuk a Unifi controller telepítése nem volt egyszerű, de szerencsére erre is van már egy jó kis telelpítési segédlet a ubiquiti közösségből.

(#12263) Frawly : Köszi, már ez is jó kiindulás volt!

• Véreshurka

senior tag

válasz Frawly #12260 üzenetére

Nagy köszi a segítségért! :R

1. Sajnos már nem lehet elérni ezt az appletet, pedig valóban jónak tűnik!

2. Ezzel még játszani fogok, mert ugyan megtaláltam a Panel Launcher nevűt appletet, de még egyelőre nem tudtam olyan működésre bírni amilyenre gondoltam :).

Még tegnap találtam ezt a dockot, lehet az lesz (ha nagyon nem fogok zöld ágra vergődni), hogy ezt fogom kombinálni a panellel...

3. Így akkor már teljesen világos!

Esetleg a talált cikk linkjét el tudnás küldeni nekem?

• Véreshurka

senior tag

válasz Frawly #12258 üzenetére

Köszi!

1. Sajnos nem találtam semmit ami erre utalna... Talán befut valaki aki meg tudja mondani, hogy hogyan tudnám ezt előcsalogatni. Lehet ugye, hogy nincs is benne ez a funkció a LMDE4-ben (még egy másik drive-ra telepített 19.3-as Xfce-s LM-en láttam ezt a lehetőséget, azért is hiányolom a mostaniból, mert elég hasznosnak tűnt nekem akkor). A menu szerkesztésével próbálkoztam ugyan (menu jobbklikk --> configure... --> menu --> open the menu editor) de csak mappát és abba alkalmazást tudtam újat létrehozni, recent-re utaló dolgot nem találtam.

2. Sajnos ezzel sem jártam sikerrel, ezeket az appleteket gondolnám annak:
    - Grouped Window List: sztem ez lenne az ami nekem kellene, de azt láttam, hogy ha kiválasztottam a 2. panelen, hogy applets, ott már be volt pipálva ez a lehetőség, ha kivettem a pipát akkor eltűnt az 1. panelről, utána hozzá tudtam adni a 2.-hoz, tehát olyan, mintha nem tudnám használni egyszerre több panelen :(
    - Window List: ezt úgy látom, mintha azt csinálná, hogy a már megnyitott programok ikonját rakja oda
    - Window Quick List: ez pedig egy ikont tesz ki a panelra ami az összes megnyitott programot megmutatja workspace-ek szerint csoportosítva (elég hasznosnak tűnik :) )
    - Window List With App Grouping: ezt a letölthető appletek közt találtam, de amikor hozzáadnám a panelhez azt mondja, hoy ez az applet nem kompatibilis a jelenlegi cinnamon-al és elképzelhető, hogy összeomlik a rendszer, így nem is próbálkoztam vele.

Más olyan appletet nem találtam ami jónak tűnne.

3. Köszi, így világos miért nem jelenik meg a Wine a programok között, valami ilyesmire gondoltam én is. Ezt egyébként úgy kell értenem hogyha beteszek egy exes telepítőt pl. akkor automatikusan érzékeli a wine és már azzal is tudom telepíteni?

• Véreshurka

senior tag

Sziasztok!

Újabb kérdésekkel fordulnék a fórumlakókhoz a LMDE Cinnamon-al kapcsolatban:

1. A panelen lévő menün belül tudnék-e olyan almenüt betenni ami a "Recent Application" lenne, azaz azokat a programokat lehetne elérni benne amiket legutóbb használtam,

2. Hozzáadtam egy második panelt a képernyőhöz, és szeretnék erre is programokat kitűzni. Láttam, hogy már (#2531) szildavid90 is érdeklődött efelől, de ott annyiban maradt a dolog, hogy (#2533) Fenyő megkérdezte, hogy ablakgombot adott-e hozzá. Néztem én is ilyet, hogy:
    Jobbklikk a panelen --> Applets --> Window List / Windows Quick List, de bármelyiket adom hozzá az új panelhez mindig az eredeti panelre rakja ki az alkalmazást, ha a menüből jobbklikk --> Add to Panel-el próbálkozom. Lehet, hogy el vagyok tévedve a panelek használatával kapcsolatban, de azt szeretném elérni, hogy a második panelre ki szeretnék tenni pár ritkán használt alkalmazást, amely panel utána rejtett lenne. Próbáltam azt is, hogy az első panelből húzok át ikont, de az sem jött össze. Erre lenne lehetőségem?

3. Ugyan még nem használnám, de feltelepítettem a Wine alkalmazást, viszont sehol sem találom az alkalmazások között. Annyit látok, hogy a menü editorban van egy ilyen rész: wine-wine ami nincsen bejelölve. Nagyon régen (jó 10 éve mikor még próbálkoztam ubuntuval, ott mintha a wine külön alkalmazás lett volna amit lehetett tallózni az alkalmazások között. Most már nem így lenne? Csak akkor jön elő az alklamazás ha olyan programot használnék amihez kell?

Előre is köszönöm a válaszokat!

• Véreshurka

senior tag

válasz #40553216 #12255 üzenetére

Köszi! :R

Azokat már megtaláltam, igazából az alkalmazások felskálázása volt nekem a lényeg, de úgy tűnik, hogy (#12249) ubyegon2 2.-re adott válasza azt is megoldotta.

• Véreshurka

senior tag

válasz Frawly #12248 üzenetére

Köszi! :R Így már világos a 3. pontban leírt hibajelenség. A boot order valóban úgy néz ki, hogy az első helyen az a drive amin a win van, majd utána az msata amin a LMDE van.

(#12249) ubyegon2 : Köszi neked is! :R Kb. a 4. telepítésnél hagytam a fenébe a dolgot, akkor pont az sda-ra telepítettem a GRUB-ot.

Igazából azért esett a választásom a LMDE-re, mert ubuntu-t valamiért nem akartam, viszont a későbbiekben szeretnék majd kiprbálni más op. rendszereket is, így gondoltam, hogy a debian alapú mint-el kezdem az ismerkedést, remélem nem lőttem nagyon mellé. Ami programokat akartam azokat sikeresen tudtam telepíteni minden gond nélkül. A nagyon távoli jövőben szeretnék majd megismerkedni a FreeBSD-vel :)) , mivel a routerem egy miniPC-n futó pfSense (esetleg a későbbiekben OPNSense).

(#12253) Frawly : szerencsére alapból a 64 bitet töltöttem le és írtam ki, és valóban Cinnamonnal van.

• Véreshurka

senior tag

Sziasztok!

Már kb. jó 2 éve rápróbáltam egyszer a Linux Mint-re, de akkor valamiért visszaváltottam Win-re. Viszont most live cd alól újra kipróbáltam és egy régebbi gépen külön egy msata drive-ra feltelpítetem, használtam pár napot, majd már fel is lett rakva a mindennapi használatban lévő gépemre (laptop) is. Általában megtalálom az engem érdeklő dolgokra a választ kereséssel, viszont 3 dologban szeretném kérni az itteni topiklakók segítségét:

1. LMDE4-et raktam fel alapból. Nem tudom milyen indíttatásból, de tetszik a dolog. Származik-e bármilyen hátrányom ebből? Lemaradok-e valamiről amit a 19.3-al megkapnék?

2. Mivel egy 14"-os laptopom van (dell-7480) FullHD felbontással (1920x1080 - 16:9), sok dolog elég kicsi. Ezt a windows úgy orvosolta, hogy 100% helyett 150%-ra tolta fel a megjelenítést ("A szöveg, az alkalmazások és más elemek méretének módosítása" menüpont a képernyő beállítások alatt). Ezt valahogy meg tudnám-e tenni Mint alatt is? A panel méretét már tudtam módosítani, de pl. a menü-t már nem.

3. A másik gépen amikor felinstalláltam a Linux Mint-et, miután kihúztam a pendrive-ot és újraindítottam a gépet az "Invalid Partition Table!" felirat fogad bootoláskor, majd egy enter megnyomása után már bootol is be. Olvastm, hogy amikor telepíteném a rendszert és megkérdezi, hogy a GRUB-ot hova telepítse, akkor az sda1-et kellene választanom, viszont így is marad a hibaüzenet a bootolás elején. Ezzel esetleg tudok-e valamit kezdeni?

A válaszokat előre is köszönöm!

• Véreshurka

senior tag

Hellósztok!

3 napja feltettem a win mellé a Mint-et is. Nagyon apró-cseprő dolgokkal kapcsolatban is lehet zavarni a közösséget?

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés