Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- leslieke
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sh4d0w: StarWars: Felismerés
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Eleinte felmenekültem a padlásra, hogy ne halljam, hogy visít szegény. ... Később az estebédhez fogyasztott söröktől úgy elszenderedtem, hogy este 11-kor arra ébredtem, hogy már biztosan reggel van. ... még később már nekem kellett a hátsó lábait fogni szúráskor és lerugdosta a betonalapzatnál a kézbütykeimről a bőrt a porcig.
...Jó volt az a fülrágcsálás is ... persze kora délután a vénasszonyoktól elkunyerált friss rántotthús sokkal finomabb volt.
-
válasz
FastFox66
üzenetére
na ugye mondtam, hogy linux.
Nem kell ez neki. Csak simán az asztalon, vagy akármelyik mappában lévő iso fájlra duplán kattints rá., vagy jobb katt és megnyitás. ... gondolom, hogy van valamilyen grafikus asztalod ... cinnamon , vagy xfce ... vagy valamiubi: de ő most linuxból akar akármilyen (nem feltétlen windows) telepítőt csinálni.
-
válasz
FastFox66
üzenetére
Ha UEFI bootról van szó , akkor egyszerüen csinálj egy fat32-es partícióval rendelkező pendrájvot , mountold fel a telepítő iso fájlt és a taralmát másold át a pendrájvra. Ez csak akkor múködik , ha nincs 4gigabájtosnál nagyobb file rajta. Ha nagyobb, akkor darabolni kell.
pontosabban itt az infó: [link]"és honnan tudnám", Parancsolj itt egy alternatív lehetőség : [link]
-
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
"Totál igazad van abban, hogy ha valaki rollingot akar, az szánja rá az idejét és Arch alapból építse fel szépen a disztróját"
A [Calam-Arch-Installer] segítségével már a magam fajta ősz hajú zöldfülű is csinálhat magának szenvedés nélkül sallangmentes arch telepítést. A multilib-testing tárolót ki szoktam kommentelni a /etc/pacman.conf fájlból. A pamacban bekapcsolom az AUR támogatást. A kényelmemért felteszek egy Nemo fájlkezelőt az xfce csomag mellé és minden kaffa! -
-
Amikor a friss telepítés után először bebootol a Linux Mint Cinnamon, akkor az első utam a Synapticba vezet és egy összevont mozdulattal gyökerestől leszedem a Timeshiftet és felteszem a Gpartedet. Utána már minden jó. Mondjuk még egy Wine, Winetricks, mfc42.dll telepítése után egy aktuális IrfanView telepítés kell nekem és azután már összkomfortos a rendszer.
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Tény, hogy stabil, megbízható, könnyen kézreálló disztró a Linux Mint. Egyetlen szépséghibája, hogy nem rolling. Végül felvettem a kesztyűt és csakazértis az öreg Sony Vaiomra Calam-Arch scripttel egy archot feltettem, miután kicseréltem benne a billentyűzetet egy használt fehér billentyűzetre. Csinos lett. Fekete noti fehér billentyűzettel. Az is jó, de sokkal munkásabb a beállítgatása. A Mint viszont teljesen készen van, megy mint az óra.
Ez a két kedvencem a linux mint cinnamon és a calam-arch. A mint telepítő sokkal megbízhatóbb, mert netkapcsolat nélkül is működik. A calamares telepítő online kapcsolatból szedegeti le a telepítendőket és ha éppenhogy csak megy a net akkor megőrjít az órák hosszat tartó telepítéssel és nem szól ki, hogy Öregem kár a benzinért, már ne vegyél be több xanaxot, hanem állítsd le most ezt a telepítést. ui: ez az avatarod most pont jó. Egy darabig ne cseréld le szerintem.#13023 BigManus :
Üdv! -
Száz szónak is egy a vége. A Linux Mint a legjobb. A num lock hibás Sony Vaio bootolás közben tele nyomja billentyűzet puffert + jelekkel emiatt gyakran elakad a boot folyamat.Többnyire a win10 boot meghal kék hátteres röhögő C: betűvel (azt hiszem ezt a régebbi rendszereken generális faliórának becéztük) , az eddig próbált linux telepítések csak a bootolás közbeni num lock bekapcsolás , vissza nyíllal nyomkodva törlés és num lock ki és bekapcsolás segítségével indíthatók el szerencsés esetben. ..... Nade a Linux Mint Cinnamon le sem x@rja ezt a problematikát , nem foglalkozik a num lockkal, indul mint az óra és szépen teszi a dolgát.
-
Szia most már jó majdnem minden. De most meg a windows nem áll le, hanem visszabootol. Kerülget a guttman.

Ha át bootolok mintbe, akkor abból le le het állítani. -
BUÉK ! Sziasztok!
Frissen telepített legacy 20Uljana cinnamon csinál automatikusan swap file-t, ha nincs swap partíció? A trimmelést automatikusan beállítja?
#12993 ubyegon2 :
Üdv Egon ! Már hiányoltalak. Volt egy kalandom a rollingokkal, a fiam öreg sony vaio gépére akartam tolni w10 mellé, de beletört a bicskám, tehát megint itt ... A linux mintet szeretem, csak kár, hogy nincs belőle rolling verzió. A vaio kicsit sérült . Valami baj van a num lock és ebből is a + bilentyűvel. Bootolás közben kétszer meg kell nyomni a num lock billenytyűt, hogy megjavuljon. Ellenkező esetben lehet hogy nem bootol be, mert tele nyomja a puffert + jelekkel, utána meg nem működik a + billentyű. Hát ez van, kicsit véres a nyaka, de egyébként jó a vas. Még békebeli legacy. Tettem bele egy samsung 860-as SSD-t.
-
válasz
Frawly
üzenetére
Darwin óta tudjuk, hogy a genetikai anyag másolása és újrahasználatba vétele során hibák keletkeznek statisztikai módszerekkel kimutatható gyakorisággal és jellegzetességgel és ettől halad előre a kipróbálások során az evolúció. Sajnos a számítástechnikában ez a módszer mindig csak katasztrófához vezethet. A hibák hibájából csak a hibák hatványa lesz. ... Ennyit a képfájl visszaolvasásáról és újra használatba vételéről.
-
Egy Asrock E350M1-es múzeumi alaplapocskát szerkesztettem be az Acer emachines dobozkámba a régi atomos alaplap helyett. Most flasheltem rá a "legújabb" 2014-ben keltezett 2.10-es BIOS-t. Hát egy erőmű lett. Kidobtam belőle a DVD drájvot, benne hagytam a 160 gigás hitachi HDD-t, lett bele az öreg 30-as corsaire SSD, a 128gigás flexelt samsung470-es SSD és egy 500gigás Samsung 860 evo. Csak Legacy telepítéseket követtem el. Került rá egy Mint 20-as Cinnamon és egy Cinnamonos Reborn os. Tökjó lett. Egy a bajom : A fényerőt hogy lehet lejjebb venni?
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
A manjarót már nem kedvelem. A reborn os szerintem tisztább érzés. Ha neked nem szimpi, attól függetlenül UEFI-ben lett feltolva a Reborn is és a LM20 is. Mindkettő fahajas. Valószinüleg nem fogják egymást zavarni, mindkettő Grubos és külön-külön mappájuk van az EFI partícióban. Még egy harmadik oprenncernek hagytam helyet, de az addig üres marad, amíg egy legális licencet nem kerítek hozzá valahonnan. A tippet a meta kodek telepítéshez köszönöm! Fogadjunk, hogy nem is haragszol annyira.

-
Hát azért vannak még gondok az Uljanaval (LM20). Az UEFI telepítés végén a grub telepítő elszállt. Még jó hogy az előzőleg telepített Reborn os bootmenüjébe be tudtam csalni és úgy be tudtam bootolni , ezután már a hiányzú grub.cfg-ot tudtam generálni egy grub-mkconfig -o paranccsal. A gpartedet újra kellett telepíteni, hogy megtalálja a kezét-lábát. Aztán itt lesz a kép az elszálló kodek telepítőről. De azért már nem szedem le, majd csak kigyógyul lassacskán.

A nyelvi támogatásnál az angol nyelvek kivakargatása után elfelejti a feleslegessé vált függőségeit kitörölni.
-
válasz
Necronom
üzenetére
Először azt kell eldönteni, hogy Legacyban, vagy UEFIben akarod a Windowst telepíteni. Ettől függően a Gparteddel MBRhez msdos, vagy UEFIhez GPT partíciós táblát kell az SSDre rátenni. Ezt így szűzen partícionálatlanul hagyva kell majd megmutatni a Windows telepítőnek, hogy oda telepítse magát.
-
válasz
LantosBerry8
üzenetére
nézz utána ... sudo
Ha nem boldogulsz, akkor telepítsd újra úgy, hogy belépéskor kérje a jelszót és ne állíts be titkosítást egyenlőrel De nézz utánna, hogy mi az a sudo.
-
Hátha valakit érdekel. Boldog lennék, ha ránézne.

Saját remaster féle. A jelszavakat mindenki változtassa meg kedvére. Jelenleg a root jelszava toor és a slax jelszava slax.
Szerintem a következők a bootolási lehetőségek:
1. MBR, Legacy esetén:
-az iso felpőrkölődik egy DVD-re (lehet próbálkozni USB-s pendrájvra , vagy egyéb USB adathordozóra való DD-zéssel {pl. mintstick} ).vagy a bemountolt iso fájlból
-rámásolódik a fő mappa (linux) egy gyökérben lévő fat32-es , vagy Ext4-es partícióra és a /linux/boot mappában elindítva windowson a bootinst.bat a fat32 esetén, vagy linuxon a bootinst.sh az Ext4-en egy bootolható eszköz keletkezik.
2. GPT, UEFI esetén:
-rámásolódik a főmappa egy üres partícióra és az azon a disken (de lehet gondolom egy másik disken is akár) lévő ESP úgy editálódik, hogy a distro el tudjon indulni Systemd boottal.Az érdeklődőknek két hasznos link:
https://www.linux-live.org/
https://www.slax.org/Köszönöm a türelmet!
-
válasz
Rimuru
üzenetére
Megfrissítette magát. A grubot nem vakartam ki belőle. Az entries mappában a megfelelő akarmi.conf fájlban átírtam az initrd és a vmlinuz neveit és már az új kernel (4.15.0-43-generic) bootol. Bootolás közben kiír egy csomó hibát,de ez egyenlőre nem érint meg engem annyira.
-
Feltennék pár durva képet, mert nem szeretek sokat beszélni. Egy frissen telepített UEFI Grubos Linux Mint Cinnamon Tessát ,amit két másik systemd bootos Antergos ( plasma és cinnamon) mellé egy harmadik partícióba telepítettem egy USB-s vinyóra, a főgépre telepített LMintből kissé megerőszakoltam és elindult systemd boottal !!!! Nagyon örülök neki , de az lenne a kérdésem , hogy mi fog majd történni , amikor kernelt fog frissíteni ???? Leirtsam-e róla a grubot és hogyan?

-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Így-így valahogy , az egyértelmű amit írsz az MBR-es rendszerek egymásra kuppantásáról, "de ez úgymond még csak a hagyományos Newton-féle 3 dimenziós rendszer" amit észlelsz, de az UEFI-vel egy újabb dimenzió lép be ebbe a dologba, ami úgy egyben túl bonyolulult , de egy-egy dimenziót az összesből ki-ki hagyva valójában abban a spec nézetben töredékes egyszerűséggé válik, de azt még külön át kell tekinteni , hogy értelmezni tudjuk. Hozzátartozik, hogy valószinüleg mindannyian csak ugyanazt az egy spec nézetet használjuk ebből az UEFI komplexitásból.

-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Most épp egy Linux Mint Tessa Cinnamont működtetek a HP250-es gépen egy USB-s vinyóról , amit UEFI módra telepítettem Grub2-es bootloaderrel , de már annyira a saját fenekébe harapott a grub menűje, mert már a másik vason is frissítette magát közben valamikor, hogy itt most nem tudtam a hagyományos grub menűből olyan sort elindítani , hogy bebootoljon. Végül a Boot From EFI file ... 0HD Part 1 blablabla ... <EFI> ... <ubuntu> ... grubx64.efi útvonalon sikerült elindítani őkelmét. Szóval érdekes ez na. Ezek után lefuttattam egy sudo update-grub parancsot és most meg mindegy hogy az F9-es bill megnyomása után melyik sort választom újraindításkor a három UEFI-sor közül mindenképp elindul a Tessa, csak nem tesz be közben grub menüt , hanem egyből elkezd maga után kutakodni és elindul. .... Persze lehet hogy csak a késleltetésen kellene állítani.
-
válasz
scabiosa82
üzenetére
Válaszd ki hozzá az l100-as drivert , hátha jó lesz. Az l365-ös megy vele.
-
válasz
scabiosa82
üzenetére
Ízlések és pofonok különbözőek --- Én külső egér nélkül béna vagyok.
-
Próbálj meg belépni kata helyett root néven és a megszokott jelszóval.
-
Egy asus vivobook x541-es 4giga ráhegesztett RAMmal 81 ezer forint. Ki kell szedni az aljából a 10 csavart , aztán felnyitván mutatóujj körömmel körbe kell húzni a fedlapját és az mint a celofán a befőttes üvegről feljön, vigyázva szétvenni , vigyázni a kettő darab nejlon lapos szalagkábelre. Cd helyére egy caddy és bele egy SSD-t tenni. Linux alá ír-olvas beszél. És csinos lapos a lapos.
-
Köszi. Most már így néz ki. Szeretnék egy olyan widgetet ami egy szép függőleges sávban teszi ki az adatokat. Még nem éreztem rá , hogy ezt hogyan kell telepíteni. Még egy dolog: nekem nincs .conkyrc fájl a ~home/user/ mappában,ill eddig nem találtam sehol. A ctrl/h kapcsolóval már láthatóvá tettem a rejtett fájlokat.
-
Van egy ilyen rendszerem. A felbontás 1366x768. Adjon már valaki egy szájbarágós működő jobb oldalsávos conky lépésről lépésre telepítést . A kérésem még az lenne hogy újraindítás után is kapásból ott legyen a képernyőmön az alkotmány . Köszi !

Ennyit sikerült elérnem , de még ez a vacakka is újraindítás után eltűnik .
-
válasz
KFeri22
üzenetére
Vagy még egyszerűbb ,ha a win10 újratelepítése előtt bedugsz a működő linux mellett egy pendrájvot (mondjuk hogy ez pl a /dev/sdb)
Ezután parancssorba:
sudo grub-install /dev/sdb
sudo update-gubEzután a pendrájvról is működik a grubod.
Ezután jöhet a vin10 újratelepítés
Ezután bebootolod a linuxodat a pendrájvról és
sudo grub-install /dev/sda
sudo update-grublátszólag ez sokkal egyszerűbb

-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Ha lesz eleje, meg teteje és segítetek kikaparni a gesztenyét a tudatlan fejemmel, akkor megírom. !
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Az első segítség tehát az lenne, hogy hogyan lehet a live linux mintben lelhetni mindösszesen egy felhasználót , akinek nincs alapból root joga , de tagja a sudo csoportnak ????
A második hogyan lehetne elérni , hogy az Ext2fsre formázott casper-rw címkéjű partíció bootolás után egyből felcsatolt állapotban legyen találva.
???????????????
#8163 King Unique:
Már a multisystemet is próbálgattam nem sok sikerrel -
válasz
King Unique
üzenetére
Igen! A rátelepített linux és a yumi partíció bootját sajnos nem tudom egybevonni, mert vagy egyik, vagy a másik van az MBR-ben. Ha a yumi grubot használna , akkor biztos össze lehetne szerkeszteni a kettő bootot,de a yumi isolinuxot használ sajnos. Így maradt az a kényszermegoldás hogy az egyik live linuxot bővítem meg egy 24 gigabájtos casper-rw partícióval. Kezd működni, de még valahogy a Live Linux Usert kéne belőle kiluxálni.
-
Egy USB-s SSD-re telepítettem Yumival Persistens módban egy 32 bites Linux Mint XFCE Sonja 18.2 live rendszert úgy hogy egy Ext2-es casper-rw címkéjű partíció-t használ a casper-rw file helyett (ezt a fájlt töröltem az eredeti mappából) . Azt hogyan lehet elérni, hogy automatikusan csatolja a casper-rw partíciót?
Csináltam egy új usert, de bootolás után mindig először a Live session userbe van bejelenkezve, ebből kell kijelentkezni és utána tudok belépni az új User fiókba, ezt a senki nevű usert betettem a sudo csoportba.
Hogyan lehetne egyből ebbe a fiókba bootolódni?
Törölhető-e a Live session user akinek a neve mint ?
Lehet-e majd ennyi mahinálás után ezt a rendszert egyben telepítőként is használni? -
Köszi mindenkinek! Este biciklizés után korigálgatom a dolgokat.

-
válasz
Joker88
üzenetére
Vagy wine felrak, winetricks felrak, winetricks-ből mfc42.dll felrak ( közben egy wine geckot fog hiányolni , azt majd egy német nyelvű karatty-ból fogja telepíteni és emiatt a "JA" gombra kell majd kattintani ), majd az irfanview32 bites.exe ( + lang hungaian exe és a 32 bites plugins.exe telepítése) után az irfanview mindent tud, mint a windowsban .
Bocsi egon2 . Ezt azért ha lehet ne töröld ki! Üdv Pista.
-
válasz
Dhampir
üzenetére
Az enyének még hangja nincs. A 4.11-es kernelekkel előkerül a driver ,de mégse szólal meg és videók akadnak vele. A korábbiakkal minden jó csak nincs hang driver. Pedig léteznie kell linuxban már neki mert korábban Manjaróval egy kernel erejéig volt hangja. De egyenlőre így is jó nekem.
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Köszi! Én is rátaláltam az UKUU-ra és fenn van a 4.11.7-es meg a 4.11.1-es kernel. A drájver és a hangkártya is meglett, , de nincs szeerinte hanglejátszó. Az Alsa melyik komponensét kell feltenni? Már fenn van egy csomó belőle , de mi az ami szükséges ? Ja aq 4.11.7-eseel le van dögölve a youtube .... nem játszik le.
-
Fent van a linux mint 18.2 sonja mate 64 bites.
Szabad-e? és hogyan lehetne mondjuk a 4.11.1-1 es kernelt feltenni . Ha sikerülne ,akkor feltehetően lenne benne driver az intel SST audio vasamhoz (ACPI\VEN_8086&DEV_22A8 ACPI\808622A8 ) és lenne hangja a kis kütyümnek. -
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Intel HD3000
Intel Celeron 1000M 1.80GHz -
A Mate most jó eddig.
Lehet, hogy sok a cinnamon a vasamnak? -
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
HP250G1, 6giga RAM, SSD-n egy Extended logikaiba pakolva. A swap partíción osztozkodik egy ubi mate 64 bitessel, azzal semmi gond nincs. Megpróbálok helyette egy Rosa Mate 64bitest.

-
A LMRosa cinnamon 64 bites nem 100-as nálam . Hol ez hol az nem veszi a kanyart.
Most a frissítéskezelő nem szedett le mindent. Aztán a synaptic sz@rt be , nem indul el , jelszót sem kér. Dühömben leszedtem , erre eltűnt a mint update is , meg a szoftverközpont is. -
Linux Mint 17 Mate 32 bites verzióját telepítettem egy 16 gigás pendrájvra egy 64 bites notin úgy mintha egy vinnyóra telepítettem volna, azért elcsippentettem neki egy 3 gigás swap partíciót a vinyó végéből. Beletelt egy nemkis időbe mire felreszelte magát a pendrájvra. A bootmenedzserét is a pendrájra telepítettem, így ha nem taposok az ESC billentyűre bootoláskor, akkor egyből a windows bootol. Most hogy a browser.cahe át lett paterolva a memóriába simán ramdiszk nélkül , egész kellemes lett a linuxszal a netelés.
6 giga RAM van a masinában.
A kérdésem az lenne , hogy egyáltalán szükség van-e a swap partícióra, vagy azt akár meg is lehet szüntetni?
-
válasz
caindwan
üzenetére
Szia !
Biztosan azért, mert csak egy billentyüzeted van egyenlőre.
Menu … Beállítások … Region&Language … Billentyűzetkisztások … Lent a bal sarokban a + jelre kattints és itt hozzá tudsz adni másik billentyüzetet. Ezután már kijelzi az aktuálisan kiválasztott billentyűzetet és át is lehet vele váltani.
-
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Hát a gyári driverekkel tényleg meggyűlt a bajom.
Mindegyik jól működik , de leállításkor szétx@rja a vinyót. Bootoláskor gyógyítgatja magát.
A végén felraktam az nvidiás gyári leírás szerint, az meg még a tartalék beállításaimat is szétqourta.
Kínomban ujra telepítettem az egészet , de a meghagyott /home partíció miatt harmadszor is meg kellett izzadnom és mégegyszer ujra húzni , de előtte menteni az értékeimet. Most már okultam és még csináltam egy /data partíciót is . Abba raktam a képeket, dokumentumokat ,zenéket satöbbi. A /home/user mappából csak linkekkel hivatkozom rájuk. Hát ez tancélos volt.
-
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Abbiztos, hogy nem vagyok egy guru. De azért nem is az első linuxom , már így 55 után.
Ráadásul annyira láma vagyok , hogy nem is értem, hogy most milyen melóba nem kellene belevágnom.
Mikor épp most javult meg minden.
Meló meg lesz , mert a GIMPet nagy ívben kerülöm. Irfanview függő vagyok. Úgyhogy belevágok egy wine telepítésbe, s ha jól sejtem , akkor még a végén majd át is kell vágnom őkelmét valami fájl átnevezés félével, hogy az irfanview legujabb verziója futhasson.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- Battlefield 6
- LG LCD és LED TV-k
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Újra nekifeszül az asztali konzolok piacának a Valve
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen TV-t vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- Microsoft Excel topic
- További aktív témák...
- Apple iPhone 14 Pro Max Gold Dynamic Island, 120 Hz ProMotion, 48 MP kamera-128 GB-100%
- EREDETI NINTENDO Pokemon Go Plus autocatcher dobozban eladó
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V130-14IGM - N4000 I 4GB I 128SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Új monitor állvány- elegáns megoldás a dupla A/4-es papírcsomag helyett - csak össze lett szerelve
- Bomba ár! HP Dragonfly G4 - i7-1355U I 16GB I 512SSD I 13,5" 3K OLED I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
...

Lusta vagyok. Csak annyira tornáztatom a káposztalét a fejemben, ami elég ahhoz, hogy elérjem a célom.

Rowon