Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sapphi: StremHU | Source – Self-hostolható Stremio addon magyar trackerekhez
- laskr99: DFI és DFI Lanparty gyűjteményem
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- Invázió egy novellában 3-4. (Update) +5. fejezet! (18+ nyelvezet)
- Meggyi001: Eldugott helyek Párizsban, amiket jó eséllyel még nem láttál... 2. rész.
- LordAthis: Mission: Imposible? - Együtt 1333 és 1600 MHz, ECC/Non-ECC
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
togvau
senior tag
Sziasztok! Hibernációt állítanék be a laposomon Linux mint 21.3 x86_64.
Swap fájl már van, akkora mint a RAM, fstab-ban is bent van, működik issudo swapon --show
NAME TYPE SIZE USED PRIO
/swapfile file 8G 0B -2Megjelenik a kikapcsolómenüben is, de láthatóan újra indításkor nem tölti vissza a hibernált állapotot. 2 tutorialt is néztem, egyik elég homályos a visszatöltés beállítása résznél, másik csak simán nem működő parancsokat akar berakatni.
Úgy lenne jüm hogy ha a boot menüben az első helyen lévő sima linux mint indítás a második lenne, első (vsszaszámlásás van) pedig a hibernáció visszatöltése, többi (vinfos, advanced options, uefi) maradjon ahogy volt.Hogy kéne forlytatnom?
-
válasz
I02S3F
üzenetére
Az nem jó neki, ez a swapFILE leírása.
neki meg swap partíció kéne mert a swapfájlba beállítani a hibernálást, az egy istencsapása.5leteseN,
ne így csinálj swappartíciót hanem egy lemezkezelővel, gparted, disks, gnome-disks hozd létre swap flaggel. Ha kész, a lemezkezelőbe másold ki a part UUID-jét.
Fstabot megnyitod, és beleírod ezt,UUID=19c0ffbb-e092-487a-8f9d-08946926670d swap sw defaults 0 0
az első sor alá, a / bejegyzés alá.
Persz nem ezt!! ez az enyém hanem az UUID-t átírod a saját swap partíciódra.
Majd megnyitod az etc/default/grub fájlt és a GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" sorba beszúrod az uuid-t, így fog kinézni,GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" resume=UUID=idejön_az_uuid-je_a _swapparticiónak
sudo-update-grub, reboot és elvileg már használja, és ebbe képes hibernálni is.
Lekérdezheted reboot után aswaponparanccsal.A swapfájl használata hibernálásra, [ugye milyen barátságosan könnyű?]
Csak zárójelbe fulloffként, mert még mindig dühöngök at előző miatt, ez Windowson 5 kattintás és kész a hiberfile és máris tud bele hibernálni.
-
5leteseN
őstag
válasz
5leteseN
üzenetére
A swapon -s -re(=--summary, készültem
), nem ír ki semmit(üres parancs-sor jön).
Ez azt jelenti, hogy nincs swap?
A swapon --help-re kilistázza a help-et, tehát műxik.Ha csinálok neki(MX-L) egy 12,5GB-os üres partíciót(12GB-ram van), hogy tudom megmondani a kis önállótlan buksijának, hogy ezentúl az legyen a swap-partíciója?
... vagy hogy legyen ez a swap partíció?
-
válasz
5leteseN
üzenetére
Felfüggesztés a neve nálam az akvásnak, a hibernálás az meg hibernálás.
Nézd meg van-e egyáltalán swapod, ha nem csinált swap fájlt akkor nincs, ha csinált és kicsit, 1-2 gigát akkor nem tud hibernálni.
kérdezd le, van-e,swapon -s
Ha swapfájlt ír ki azt nagyon gyorsan szüntesd meg és a szabad területen hozz létre swap partíciót mert a swapfájlba hibernálást beállítani egy istencsapása.
Legyen nagyobb picivel mint a RAM mérete. -
válasz
5leteseN
üzenetére
Valamelyiket próbálgatom az MX-nél, de nem hajtja végre, mert a hibaüzenete szerint nincs/nem elég nagy a swap-file(terület?).
Hibernálni tuti nem fog minimum RAM méretű swap nélkül.
De szerintem a hibernálás nem lesz lefordítva, egyébként a Menü keresőjébe angol/magyar beírására ugyanúgy előhozza, ami kell.swapon -subyegon@ubyMintC-212:~$ swapon -s
Filename Type Size Used Priority
/swapfile file 1459888 256 -2Na jó....legyen választék.

8 Useful Commands to Monitor Swap Space Usage in Linux
De gondolom SSD-n van a rendszer, akkor minek hibernálni?
-
válasz
üzenetére
Na igen. 1 giga egy 1 terás háttértáron már nem oszt, nem szoroz, bár én 10-et szoktam neki adni. Egyszer láttam, hogy megjelent a swapon valami 10 megányi adat... Kíváncsi vagyok, hogy mit dolgozik oda a rendszer, mert, ha jól értem, akkor csak olyan dolgokat rak oda, ami a ramban már nem fér el.
32 giga ramom van, egyetlen egyszer sikerült telerakni, de azt is szándékosan (négy megnyitott játék meg programok, böngésző 30+ füllel, stb.). -
Horvi
őstag
válasz
Rimuru
üzenetére
Köszi megnézem ezt is. Kicsit furcsának tartom, hogy sima yt videó nézése közben elfogyna a 8GB ram. A manjaro telepítése közben swapfile-t adtam meg viszont a méretét nem lehetett állítani, most a telepítés után így néz ki:
swapon
NAME TYPE SIZE USED PRIO
/swap/swapfile file 512M 0B -2
Szóval gyanítom ezt nem ártana növelni
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
autodefrag , csak tudják garudáék is , hogy a hdd-ket ma már csak inkább adattárolásra használjuk, minden más SSD-n leledzik.
╭─noki@csata in ~ took 318ms
╰─λ swapon -s
/dev/sda4 partition 9437180 0 -2
/dev/zram0 partition 8013820 0 100
╭─noki@csata in ~ took 3ms
╰─λ swapon --show
NAME TYPE SIZE USED PRIO
/dev/sda4 partition 9G 0B -2
/dev/zram0 partition 7,6G 0B 100
╭─noki@csata in ~ took 7ms
╰─λ -
Mustármag
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
A htop parancsra csak annyit közölt hogy nem található, de telepíthető, és azt is leírta hogy hogyan. Ez marhajó, telepítettem is a paranccsal amit felajánlott és működik is. Nekem ez új a windows csak beint "old meg hülye gyerek" itt meg még segít is, ez nagyon tetszik.
htop
SwaponsMost már látom hogy ott a zram 2x983,3M, szóval végül is sikerült a művelet. Köszönöm a segítséget.

Értem, nagyjából. A Synaptic fent van alapból,de nem mertem piszkálni.
Azt hiszem most jöhet egy kis partíció rendezés a Gperted-el, ha esetleg kerül valami erre a kis gépre az ne a "rendszerpartición" legyen. Hol kezdjem? Mert nekem semmire nem akart reagálni.
-
válasz
Mustármag
üzenetére
Érdekes, most vagyok gépközelben, csak tippem van, mi változott, de most nem tudtam kielemezni, csak megnéztem a notin, mi a fene van. Már nem particióként jeleníti meg a rendszer, de a következő parancsokkal nézzük meg, mi a helyzet:
htopa mennyiséget
(nálam kicsit érdekes lett, mert eddig 8GB swap file volt, szóval a htop azt mutatja, nem a 4x1,5GB zram-ot)
swapon -sa zram darabszámát mutatjaubyegon@Mint-C-20:~$ swapon -s
/swapfile file 1942928 0 -2
/dev/zram0 partition 1516136 0 5
/dev/zram1 partition 1516136 0 5
/dev/zram2 partition 1516136 0 5
/dev/zram3 partition 1516136 0 5ez még jobb: (itt minden swap-ot felsorol legalább)
swapon --showubyegon@Mint-C-20:~$ swapon --show
NAME TYPE SIZE USED PRIO
/swapfile file 1,9G 0B -2
/dev/zram0 partition 1,5G 0B 5
/dev/zram1 partition 1,5G 0B 5
/dev/zram2 partition 1,5G 0B 5
/dev/zram3 partition 1,5G 0B 5Ha el akarod távolítani a zram-ot, csak kiadod az alábbi parancsot és volt nincs(reboot után):
sudo apt remove zram-configubyegon@Mint-C-20:~$ swapon --show
NAME TYPE SIZE USED PRIO
/swapfile file 1,9G 0B -2
ubyegon@Mint-C-20:~$ swapon -s
/swapfile file 1942928 0 -2Mi baj a Szoftverközpont-al? Azt hittem az a legegyszerűbb és biztosságosabb út a telepítésre, legalábbis nekem ez jött le a "miért érdemes linuxot használni" szövegekből.
Semmi, de átmeneti megoldásnak jó, később majd úgyis inkább terminal parancsokkal fogsz operálni.
Vagy köztes megoldásnak rakd fel a Synaptic csomagkezelőt, ez egy GUI-s megoldás, a Szoftverközpont azért veszélyes, mert csilivili és meglátja ott a user a Flatpak megoldásokat és akkor annyi is neki. -
Sonja
nagyúr
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Lehet hogy van is swapfile.
swapon --show
(Mint 20 telepítésénél nem csináltam SWAP partíciót - a telepítő automatikusan
csinált 632.7MB swapfie-t ... 8GB RAM mellé.) -
törölt tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Kivettem az fstab-ból az origi swap-ot. Töröltem, formáztam, csatoltam, swapon. Most jó az alignálás. Bootol rendesen csak sokára kapok login-t. De újra húzom majd egyéni partícionálással.
Van még ott valami más is!!!!
FB-s disztrinek a kékcsillagot gondoltad? A fene tudja, annyira nem néztem utána a fejlesztő csapatnak. A másik meg gondolom melyik lehet. Akikkel csak ott lehet kommunikálni?
-
Frawly
veterán
válasz
üzenetére
Samsung 850-nél érdemes a default fstrim-et használni. Működik a discard is, ha beteszed a /etc/fstab-ba, de a Linux kernelben az queued TRIM funkciónál feketelistázva vannak a Samsung 8XX-ek, tehát nem csak a 850, 860, hanem a 840, 830 is. Ez meg azt jelenti, hogy discard TRIM-nél a kernel azonnal kikényszeríti a kernel a TRIM végrehajtását, ez meg okozhat egy kis belassulást, ámbár nem nagyobbat, mint egy ütemezett fstrim (ami szintén azonnal végrehajtódik). Szóval nem kell ettől félni, használd azt a megoldást, ami szimpatikus. Kipróbálhatod mindkettőt, használd pár hónapig default fstrim-mel, aztán pár hónapig /etc/fstab-ba betett discard opcióval (fstrim-et kikapcsolva), meg fogod látni, hogy neked melyik a gyorsabb, kényelmesebb, kevésbé zavaróbb.
swap partíciót gyárilag csak discard TRIM-mel lehet trimezni. Bár gyakorlatilag meg lehetne rá egy Bash scriptet írni, ami kézzel hívogatsz, és az lecsatolja a swap partíciót, majd blkdiscard-dal végigtrimezi, ami után mkswap-pal újraformázza, és újra visszacsatolja, az egész nem vesz igénybe néhány mp.-et, és nem kell minden órában futtatni, 1-2 hetente elég.
Nekem nincs swapom, és fstrim-et használok, de kézileg, tehát még a fstrim systemd service sincs beütemezve x időkénti automatikus lefutásra, hanem egy saját scriptet írtam, ami kiírja a gépben lévő SSD-k SMART adatait, meg hogy a jelenlegi írástempóval mikor érem el rajtuk a TBW limitet, és végigfuttat rajtuk fstrim -a -v parancsot. Azaz kézileg trimezem őket, nem futtatom naponta, 1-2 hetente, amikor kedven szottyan rendszert karbantartani. Csak rátaposok ilyenkor a Win+X billentyűkombóra (erre drótoztam be), az megnyit egy terminálablakot, bekéri a sudo jelszót, és már nyomatja is le a dolgokat.
A lényeg csak úgyis az, hogy néha napján legyen TRIM futattva az SSD-n, és ne az legyen, amit az XP-sek szoktak csinálni, hogy évekig nem lát az SSD semmilyen TRIM-et, anélkül van használva.
Swap partíció helyett jó a swap fájl is. Annak az az előnye, hogy rugalmasan állíthatod be a méretét. Ha érzed, hogy túl nagy, nem használod ki, swapoff-fal lecsatolod, törlöd, azonos néven létrehozol helyette egy kisebbet, mkswap-pal formázod, swapon-nal (vagy reboottal) visszacsatolod, ez is csak pár másodperc. A TRIM-elése viszont hátrányos, mert trimezhetetlen lesz a swapfájl ki nem használt része, bár erre is ott van ugyanaz a technika, amit írtam, csinálsz erre scriptet, ami néha napján lecsatolja, törli a swap fájlt, fstrim-ezi a partíciót, amin rajta van, majd újrakreálja, formázza, visszacsatolja, egy 5 soros scripttel megoldható.
A swap partíció ezzel szemben discard paraméterrel könnyebben trimezhető, viszont ha a disztró túl nagyot, vagy túl kicsit hozott létre, nem jó az igényeidnek, akkor sokkal szopósabb átméretezni.
-
válasz
üzenetére
Semmi különös nincs ebben az esetben sem, ahogy már Frawly említette, be lehet rakni a discard opciót az FSTAB megfelelő sorába. Archwiki is említi ezt a lehetőséget, de mivel a swap nem igazán fájlrendszer, ha úgy hagyod se lesz semmi, arra már nem emlékszem, hogy a SSD blog írásakor a swap particiónak rakott-e discard-ot az Antergos default. Jó ideje nem használok swap-ot, de ha ismernénk a géped hw összetevőit, mondhatnék ennél többet is.
Gyanítom, hogy a discard opció azért merül fel swap esetén egyáltalán, mert a swap fájlrendszere láthatatlan az fstrim-nek.
egy ilyet biggyeszthetnél be te is, szigorúan a Programkód gombbal:
ubyegon@LM191Cin-8570p:~$ inxi -Fxxx
System:
Host: LM191Cin-8570p Kernel: 4.15.0-46-generic x86_64 bits: 64
compiler: gcc v: 7.3.0 Desktop: Cinnamon 4.0.9 wm: muffin 4.0.6
dm: LightDM 1.26.0 Distro: Linux Mint 19.1 Tessa base: Ubuntu 18.04 bionic
Machine:
Type: Laptop System: Hewlett-Packard product: HP EliteBook 8570p
v: A1029D1102 serial: <root required> Chassis: type: 10
serial: <root required>
Mobo: Hewlett-Packard model: 17A7 v: KBC Version 42.38
serial: <root required> BIOS: Hewlett-Packard v: 68ICF Ver. F.62
date: 04/07/2015
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 41.3 Wh condition: 43.2/43.2 Wh (100%) volts: 12.4/10.8
model: Hewlett-Packard Primary type: Li-ion serial: 33254 2013/03/12
.......
.....én levágtam a terminal kimenet végét, ezt ne tedd!
-
Frawly
veterán
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
A swap fájl ugyanaz, mint a swap partíció. Csak nem partícióként terül el, hanem egy fájlon belül van a swap partíció tartalma. Épp úgy kell csinálni is, csak nem mkswap /dev/partíció-ként adod ki az utasítást, hanem mkswap /swap/fajl/helye/swap_fajl, és az /etc/fstab-ban is épp így nem partíciót csatolsz fel, hanem swapfájlt. Semmi feketemágia nincs benne.
Amúgy ugyanaz az, csak rugalmasabb, mert ha létrehozol X méretű swapfájlt, és kiderül, hogy a felhasználásodhoz nem jó (túl kevés, túl sok), akkor csak swapoff-fal lecsatolod, létrehozol helyette akkora fájlt, amekkora már jó lesz (a régivel egyező néven, helyen), azt megformázott mkswap-pal, swapon paranccsal visszacsatolod, a /etc/fstabhoz nem is kell nyúlni. Ha viszont partíciónál derül ki, hogy kicsi lett a swap, az kínosabb. Ha meg túl nagy a swap partíció, akkor szarabb utólag csökkenteni, vagy túl sok területet elpocsékolni miatta. Főleg egy kezdőnek sokkal jobb a swapfájl, mivel ha első disztrója, meg először linuxozik, nem fogja tudni mekkora swap kell neki. Az majd csak huzamosabb idő után derül ki.
Régen sokan azért preferálták a swapot partícióként, mert úgy folytonos, összefüggő területet foglalt el, nem töredezett, míg swapfájlként töredezhetett a területe. Meg swappartíciónál meg lehetett adni, hogy hová kerüljön a lemezre, tipikusan a lemez külső szélét ajánlották (első partíció), mert ott gyorsabb volt az adatelérés. Viszont ezek a megfontolások SSD-n nem játszanak, egyenletes a sebessége, nincs lemez széle, nem kényes a töredezésre. HDD ha defragolod, akkor a swap fájllal sincs gond, meg a mai HDD-k sokat fejlődtek sebességben, mindegy hol van a swap HDD-n is már. Nagyon valószínűtlen amúgy is, hogy a lemez legvégére kerüljön.
A többieknek: nem azt írtam, hogy ne legyen swap. Csak azt, hogy a swapfájl rugalmasabb, mint a swappartíció. Ha fájlként adod meg, akkor talán nem ugat a telepítő, ha mégis ugatna, figyelmen kívül kell hagyni. De az egész elméleti dolog már, mivel az indulatok hatására a kérdező swap partíciót hozott létre.
-
GGAllin
tag
cp vel átmásoltam a megfelelő helyre

így már működik a dolog!Ha másik mappába adom ki ezt a parancsot akkor létrehozza megfelelően úgyhogy nem hiszem hogy ezzel lenne a gond..
hát nem
idézőjel nélkül a fájlban elfelejtette az "sda2" ill a végén az "1" értéknél odatenni a macskakörmöt, csak nem vettem észre először. köszönöm mindenkinek a segítséget! 
visszatérve, swap fájl létrehozásánál a swapon /swapfile után mi a következő lépés(ek) ha még van és nem én rondítottam bele a folyamatba valahol

-
GGAllin
tag
Machine:/etc/udev/rules.d$ sudo echo KERNEL=="sda2", ENV{UDISKS_IGNORE}="1" >99-hide-disks.rules
bash: 99-hide-disks.rules: Engedély megtagadvaNem akarja.. Vagy én csinálom rosszul..

Több particiót is egy fájlban kell tiltani vagy külön fájlt létrehozni neki? - ha egyszer sikerülIll.
swap létrehozásnál,
swapon /swapfile parancs után htop és írja a megadott méretű swap ot, bár 0 MB van használatban..
de ez reboot-al eltűnik és kezdeni kell előlről, van még lépés a swapon után?? -
kurion
senior tag
-
válasz
N0zer0
üzenetére
Elegánsabban, kevesebb hibalehetőséggel:
sudo -i
user jelszót megadod
fallocate -l 2g /mnt/swapfile1
mkswap /mnt/swapfile1
chmod 600 /mnt/swapfile1
swapon /mnt/swapfile1A /etc/fstab fájlba legalulra beírod (ehhez: nano /etc/fstab):
/mnt/swapfile1 swap swap defaults 0 0
Ctrl+x, enter, y -
N0zer0
senior tag
válasz
SidCorky
üzenetére
Nem baj, ha nem csináltál cserehelyet (swap). Utólag is lehet csinálni, akár azt is lehet, hogy a linuxos partíción csinálsz egy fájlt, és abban lesz benne a swap:
sudo su
root jelszót megadod
dd if=/dev/zero of=/swapfile1 bs=1024 count=2097152
mkswap /swapfile1
chown root:root /swapfile1
chmod 0600 /swapfile1
swapon /swapfile1A /etc/fstab fájlba beírod:
/swapfile1 swap swap defaults 0 0Az NTFS-ses partíciókat meg látni fogod Linux alól is.
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Odalöktem egy linket, méghozzá egy szép step-by-step leírásból. Egy szóval nem mondta, hogy nem érti, így nem is gondolnám azt, hogy valóban így lenne. Ezt csak te nehezményezed, gondolom saját magadból kiindulva.
De akkor itt van, neked is tanulnivaló, meg neki is összeszedve:
# (gyk. root shellben értendő)
fallocate -l 1g /mnt/1g.swap
chmod 600 /mnt/1g.swap
mkswap /mnt/1g.swap
swapon /mnt/1g.swap
gedit /etc/fstab
Itt a fájl legalján beilleszted a következőt:
/mnt/1g.swap none swap sw 0 0
Egy enter maradjon a végén, és mentés.Kész.
-
_Dumber_
őstag
válasz
hódmaci
üzenetére
sejtettem, hogy fent van.. passzolom
Délután felraktam virtuális gépre az ubuntut, majd liveról bebootoltam és ezt csináltam:
ubuntu@ubuntu:~$ sudo fdisk -l
Disk /dev/sda: 8589 MB, 8589934592 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 1044 cylinders, total 16777216 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x000638dc
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 * 2048 1677311 837632 82 Linux swap / Solaris
/dev/sda2 1679358 16775167 7547905 5 Extended
/dev/sda5 1679360 16775167 7547904 83 Linux
ubuntu@ubuntu:~$ sudo mount /dev/sda5 /mnt
ubuntu@ubuntu:~$ su
Password:
su: Authentication failure
ubuntu@ubuntu:~$ sudo su
root@ubuntu:/home/ubuntu# mount --bind /dev /mnt/dev
root@ubuntu:/home/ubuntu# mount --bind /proc /mnt/proc
root@ubuntu:/home/ubuntu# chroot /mnt
root@ubuntu:/# Es bent vagyok^C
root@ubuntu:/# grub-install /dev/sda
Installing for i386-pc platform.
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
Installation finished. No error reported.
root@ubuntu:/# Es keszNálam ennyi volt, de 32bit és nem GPT-s
Próbáld megcsinálni (#28006) CPT.Pirk ötletét(ezen is látszik, hogy a bootflag a swapon van,ami természetesen hülyeség, de grub esetén ez tök mindegy !)
-
rokefeller
senior tag
Több sebből vérzik a koncepció :-)
Miért a 10.10-et szeretnéd használni? Van valami konkrét érved(unity)? Szerintem használd a legutolsó stabilt, vagy a legutolsó LTS-t. Eléggé új a procid, nem árthat egy frissebb kernel. Ha a unity miatt választanád a régit, akkor se tedd, inkább próbálj ki egy xfce-s friss ubuntut.Az ext4-es formázást miért akarod windows alól csinálni? Nem látom semmi értelmét, az installer tök szépen megcsinálja neked, csak oda kell figyelni, de ha valami partition machinátor wines szoftvert akarsz használni, akkor annál is figyelni kell.
A swap alapértelmezésben külön partíció, de mivel tele vagy rammal, simán ki is hagyhatod, vagy csinálhatsz swap file-t, a root partíciódon. Gyakorlatilag egy nagy üres file-t létrehozol install után, swapon, aztán kb ennyi.
A letöltés helye jó :-)
Én a helyedben a legfrissebb LTS-t választanám (not, fedorát, de maradjunk a választásodnál :-)), csinálnék 60 giga üres helyet a diszken, és az installerrel kézi partícionálással szépen megcsinálnám a partíciókat, a swapet pedig kihagynám. Ez a te gépeden kb 15 perc egy livecd esetében, onnantól hogy kész a hely, odáig, hogy login :-)
-
doc
nagyúr
swapet azert nem hasznal, mert nem mondtad meg neki

tegyel be egy ilyet a /etc/fstab fileba, igy mar indulasnal felmountolja a swap-et
/dev/hda2 swap swap defaults 0 0
amugy a swapet bekapcsolni a kovetkezo parancssal tudod:
swapon /dev/hda2
a fatal errort meg kene nezni hogy mi is volt, a /var/log/Xorg.0.log (illetve mas szama is lehet vagy akar szam nelkul) file-ba belenezve az (EE) kezdetu sorokat keresd, ott megmondja hogy mi nem tetszik neki
duhongeni nem kell, itt legalabb tudni fogod hogy mi a baj, es konnyu kijavitani
windows alatt ha valami nem megy, eselyed sincs megtudni hogy mi a gond, max. tippelgetni lehetaz hogy a beallitasaidat miert nem menti, passz... nincs valahol egy "save settings" vagy ilyesmi gomb?
Bezzeg Bill bácsi rendszere felmegy a gépre, de az nem jó nekem.
a Linux is felmegy, de te nem telepitesre szant verziot akarsz felrakni, hanem live-ot, ami nagyon mas
a korrekt osszehasonlitas mondjuk egy BartPE-vel lenne, azt probald meg telepiteni ;)
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Linux haladóknak
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- 3D nyomtatás
- Tényleg nem változik semmit a Samsung Galaxy S26+?
- Vicces képek
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Google Pixel Buds 2a és Pixel Buds Pro 2 összehasonlító gyorsteszt
- Linux kezdőknek
- Windows 11
- További aktív témák...
- Keresem a Barkács Balázs Játékokat
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- BLACK FRIDAY! - Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Xiaomi Redmi Note 9 / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12 Hó Garancia
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! Acer Predator Helios Neo 18 Ai - Ultra 9 275HX 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070Ti 12GB W11
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3395, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
), nem ír ki semmit(üres parancs-sor jön).
De szerintem a hibernálás nem lesz lefordítva, egyébként a Menü keresőjébe angol/magyar beírására ugyanúgy előhozza, ami kell.

Vagy köztes megoldásnak rakd fel a Synaptic csomagkezelőt, ez egy GUI-s megoldás, a Szoftverközpont azért veszélyes, mert csilivili és meglátja ott a user a Flatpak megoldásokat és akkor annyi is neki.