- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- GoodSpeed: AMD Ryzen 9 9900X (100-100000662WOF)+ Samsung 990 PRO 2TB MZ-V9P2T0BW
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Szólánc.
Hirdetés
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tim82
félisten
-
Keef_Lee
senior tag
válasz
ubyegon2 #94777 üzenetére
Köszönöm, de:
Először megtaláltam a kulcstartó kezelőt. Kitöröltem belőle a chromiumosakat. Örül... Aztán Mint újraindítás után ismét kéri.
Utána megkerestem a jelszó kezelőt. Remove... seahorse Le is szedte. Mint újraboot után mégis megint kéri. Pedig már nincs is fent. -
válasz
csabi98 #91522 üzenetére
Amit itt írtam, azt nem csináltad meg.
A rendszer jelszavazásának semmi köze a Google Chrome jelszókéréséhez, viszont a telepítéseket ne a Szoftverközpontból csináld, mégha szerintem ott sem Flatpak telepítést kapnál. Ha nem ismered a terminalos vagy Synaptic-os telepítést, inkább kérdezz itt, hogyan kell.
Nem feltétlenül szerencsés, de sok megbízható/nagy cég oldaláról érdemes letölteni a .deb verziót, amire csak rákattintasz és a Gdebi telepítő szépen feltelepíti. A Google Chrome is ilyen, hogy érdemes a weboldalról * letölteni és telepíteni. Főoldalon a kék Letöltés gombra kattintva kiválasztod a felső sort és az előbb említett módon feltelepíted és a linkelt terminal parancsot alkalmazod:
sudo apt remove seahorse
Javaslom, ha elakadsz és nagyon helyesen segítséget kérsz, akkor a kapott helpet alkalmazd is, ez másként nem fog menni...
*téves link javítva
-
Nem vészes, mivel csak a .local-ra korlátozódik, más felvett csomagtárolók Gpg kulcsait nem törli a parancs, kipróbáltam és ezek maradtak:
(#91485) tordaitibi
Ne csodálkozz akkor a jelenségen, mivel a böngésződbe vannak tárolva a weboldal és egyéb belépési jelszavaid, 1x valahogy autentikálni kell hogy nem más hanem te vagy a gép előtt.
Nekem totál szűz felrakott Chrome-mal csinálta, semmilyen tárolt akármi nincs, mivel FF-ot használok. Szerintem itt nincs démon, mert nem systemd service...de azért valami igazad is van, valamit itt is le lehet tiltani, de szerintem magát a seahorse frontend-et ez nem befolyásolja!
-
válasz
csabi98 #91476 üzenetére
Gyanítom autologinod van.
Ne csodálkozz akkor a jelenségen, mivel a böngésződbe vannak tárolva a weboldal és egyéb belépési jelszavaid, 1x valahogy autentikálni kell hogy nem más hanem te vagy a gép előtt.
KDE vonalon a KDE Wallet kikapcsolása a megoldás de normális böngésző kér ilyenkor admin jelszót ha pl. a mentett jelszavakat akarod megtekinteni.
a cinna és Xfce vonalat nem ismerem de a Seahorse az valami kulcstartó ha nem tévedek és pont ezekért felelős.
Halvány emlékeimbe a démonját lehet tiltani...? fene se emlékszik már. -
-
válasz
I02S3F #91481 üzenetére
vagy jelszót változtat a fórumtárs és új jelszónak nem ír be semmit, rákattint az okra 2x-3x és kész! Többet nem jön elő.
Nálam úgy se jött elő többet, hogy elsőre beírtam a jelszót, azt eltárolta és utána működött, de sajnos ez régóta igen rapszódikusan működik és mivel csak kipróbáltam valamit a Chrome-on, nem nagyon foglalkoztatott a dolog, de most próbálgattam és most reboot után kért megint jelszót(gondolom piszkáltam a Jelszókezelőt, azért...), így maradt a
sudo apt remove seahorse
Egyébként mióta Linux Mint-et használok, egyedül a Chrome-nál volt ez a jelszókérős dolog...
-
A linkelt megoldás kitörli ugyan a kulcsfájlokat, de minimum reboot után újra fel fog jönni a Chrome-nál jelszókérő ablak. Ezt a seahorse csináljam ez egy GnuPG frontend, le kell szedni a csomagot és megszűnik a bosszantó gond. (egyébként ha töröljük a kulcsfájlokat, és a jelszóbekérő ablakban 3x a
Mégse
gombra kattintunk, simán indul a Chrome)szóval viszlát seahorse!
-
válasz
CPT.Pirk #89114 üzenetére
Amíg Kubuntun nem lőttem le a Walletet és nem tiltottam valami seahorse vagy mi démont, a rendszerindításnál még a wifimre se csatlakozott amíg nem adtam meg a jelszavam. Dobálta fel az ablakokat.
Nem a wifi jelszót,az megvolt neki, az én root jelszavamat.
Meg voltam én is lepődve rendesen.
És Manjaro is vacakolt valami hasonkóval csak pontosan már nem emlékszek mi volt.
Ha egyedi bug nálam akkor bocsi de emlékszek félórát gugliztam mire megoldottam. -
válasz
pruzsi #88625 üzenetére
Töröld a wifi kapcsolatot, majd a wifi ikonra kattintva feljövő ablakb katt a wifire, add meg a wifi jelszót.
Ez nekem segített, nekem is egy időbe mániákusan kérgette a root jelszavamat. Mondjuk az egy Manjaro volt.
Aztán kiiktattam a KDE Walletet mert a böngésző meg minden kérte.
Ubuntu alatt ha jól emlékszek valamis Seahorse vagy mit kellet likvidálni. -
válasz
Warton #86448 üzenetére
Ueda jól mondja,
amúgy megpróbálhatod törölni a wifi kapcsolatot, panelikonján jobbkatt,
Configure Network Connection, itt eltávolítod mindenestől jelszavastól.
Reboot, és a csatlakozás után megadva a jelszót, talán békén hagy.
Amúgy most a tök agyam zugaiba kotorászva beugrott valami, de csak foszlányok,
valami kulcstartót vagy seahorse...? kellett daemon szinten tiltani és ez is megoldotta.
Ez rég volt és azért írtam hogy a fene se emlékszik ilyesmire mikor kb. 2 évig minden nap órákig reszeltem a Linuxaimat.
Elmondottak Kubuntu KDE alatt. -
urandom0
senior tag
Jó cikk, és alapvetően igazak a felvetései, de azért vannak benne butaságok.
Az, hogy a sandboxolt programok hozzáférnek a fájlrendszerhez, azért van így, mert a felhasználók jellemzően fájlokkal dolgoznak, amiket el kell tudniuk érni. Próbáljon meg kiadni olyan Gimpet, ami alapértelmezetten nem fér hozzá a /home-hoz, és nézze meg, mit szólnak hozzá a felhasználók...
Másrészt totális ellentmondás az, hogy először azért ekézi a Flatpakot, mert nem a rendszer szolgáltatásait használja, hanem mindenből sajátot hoz, utána meg a portálokat szidja, miközben azok épp azért jöttek létre, hogy az alkalmazás jobban tudjon integrálódni a rendszerbe.
Amiatt sem célszerű ekézni a rendszert, hogy ezeknek a standalone csomagformátumoknak szükségük van egy-egy service-re, mert ennyi elővehetjük a .deb-et, hisz annak is kell apt meg dpkg, elővehetjük az .rpm-et, mert nyilván annak is kell egy program, ami kezelni tudja, elővehetjük az Arch-ot a pacman miatt, meg a Manjarot a pamac miatt...
Maga a cikkíró nagyon leragadt a visszafelé kompatibilitás problémáján, miközben szerintem ennél sokkal nagyobb gond a disztribúciók és az asztali környezetek közti különbségek. Ezek okozzák az igazi problémát. Windows-on nincs probléma ebből, mert ha WinRT appot írsz, akkor ott a WinRT API fix halmaza, amire lehet alapozni. Vagy ha .NET 5 kell, akkor számíthatsz rá, hogy minden gépen ott van, vagy ha nincs, a Windows automatikusan le tudja tölteni.
Ez az, ami Linuxon nincs. Fogalmad sincs, hogy a célgépen van-e GObject vagy nincs, van-e Seahorse, vagy KWallet, vagy egyik sincs, van-e bármilyen embedded HTML megjelenítő, mondjuk WebKitGTK, QtWebKit, KHtml... plusz nehezítő tényező a csomagformátumok és a függőségek különféle változatai.Fejlesztőként két dolgot lehet tenni, vagy azt mondjuk, hogy csak és kizárólag egy adott disztrón, mondjuk Ubuntu 21.04-en fog menni a programunk, semmi máson (sokan ezt csinálják, de ez nekik is rossz, mert felhasználókat buknak), a többiek meg oldják meg, ahogy akarják... vagy fogjuk valamelyik standalone csomagformátumot, és abban tesszük közzé a programot. És akkor előre-hátra 4-5 disztróverzión belül biztosan megy a program, az összes disztrón megy a program ami támogatja az adott csomagformátumot (kb. mindegyik), és van mögötte egy egységes store, mint pl. a flathub, és akkor nem kell küzdeni a teljesen eltérő disztrók és asztali környezetek különbségeivel.
A visszamenőleges kompatibilitás önmagában nem lenne megoldhatatlan, nyugodtan el lehet tárolni a korábbi libverziókat, mint ahogy sok esetben így is van (egyébként Windows-on is, a WinSxS mappában). A cikkben példaként hozott Master Pdf Editor épp ezért működik, mert libek egy adott verzióját igényli. De egy nem systemd-es rendszeren már lehet, hogy nem indulna el, mivel a libsystemd.so.0-ra is hivatkozik...
-
válasz
peterattila #75823 üzenetére
#keyring, seahorse, kulcstartó
Ebben a két hsz-ben valamelyik módszer tuti megoldja a kulcstartó gondot:
-
válasz
Shyciii #62292 üzenetére
Az a jó ebben a jogosultsággal kapcsolatos kérdésben, hogy Debian és Arch vonalon is más más default módszereket lehet találni az auto csatolásokra, jogosultságokra. Ha egyiknél megjegyzed, a másiknál másképp is lehet!
(plusz még az asztali kezelőfelületeknél sem egységesek ezek mindig egy terjesztésen belül)
Ugyanilyen furmányos dolog akeyring
is, ami szinte csak a Chrome/Chromiumnál jön elő, kivéve KDE, mert ott a network-managert se engedi működni alapból.
Azt tudod tenni, hogy megkeresed, milyen keyring manager van azon a disztrón és vagy azt leszeded vagy megnyitod és törlöd magát a kulcsot, ezt követően üres jelszó ablakokkal továbblépsz, figyelmeztet majd, de mégis továbblépteted és ezután talán nem fog felugrani a kulcstartó.Ugyanis lusta vagyok a mobilról kábellel másolgatni, így Androidon használok ftp szervert
Én is lusta vagyok, így böngészőben az Airdroid-dal megoldom a másolgatást.
-
válasz
ubyegon2 #58324 üzenetére
Én is küzdöttem ezzel nekem ami bejött az a "seahorse" -al sikerült!
Telepítsd vissza, sudo apt-get install seahorse , majd felhasználó alatt indítsd.
(Kellékek > Jelaszavak és kulcsok)Jobb oldalt listában lessz egy olyan hogy jelszavak, és "Bejelentk..." arra jobb klik, jelszó módosítása.
Megadod a régi jelszavad, majd üresen hagyva az újat. Üres jelszót nem fog bekérni. :-) -
herdsman12
őstag
válasz
Rimuru #57724 üzenetére
Már csak egy "Linux kulcstartóval" cikk hiányzik. Küzdök, de nem vágom.
Ha a Chromium kezeli a jelszavakat, akkor azok kiolvashatók a Jelszavak kezelése opciónál. Ilyenkor bekerül a bejegyzés a Seahorse kezelőbe is, de ott is kiolvasható. Ez így normális?
Chromiumból töröltem az összes mentett jelszót és kikapcsoltam a jelszó kezelést is. Így a saját kulcstartómon csak két Chromium bejegyzést látok, ide és miuihu fórumra mégis automatikusan beléptet a Chromium, más helyekre csak név és jelszó megadással sikerül. Google fiókba nem vagyok bejelentkezve.
Ki érti ezt? -
d3zs0
tag
Melyiket ajánljátok inkább: Seahorse vagy KeePassX vagy vmi más?
openSUSE Leap + MATE
Előre is kösz a választ!
-
Leírhattad volna, hogyan oldottad meg, ez a jó szokás alakult ki itt nálunk!
A felugró kulcstartóval azt tudod csinálni, hogy nem írsz be semmit és úgy kattintasz az OK-ra, van, aki a Mégse gombra szokott kattintani ilyenkor, pár alkalom után eltűnik, ahogy előkerült. Sok disztrón soha nem kerül elő pedig fenn van a csomag.
Töröld a gnome-keyring csomagot terminalból vagy Synapticból, az alábbiakat le kell szednie ilyenkor:
ubyegon@ubymint-rosa ~ $ sudo apt-get remove gnome-keyring
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Az alábbi csomagok el lesznek TÁVOLÍTVA:
gnome-keyring python-ubuntu-sso-client seahorse
0 frissített, 0 újonnan telepített, 3 eltávolítandó és 0 nem frissített.
A művelet után 6.403 kB lemezterület szabadul fel.
Folytatni akarja? [I/n]úgy nézem, a purge parancs is csak ugyanazokat szedi le
ubyegon@ubymint-rosa ~ $ sudo apt-get purge gnome-keyring
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Az alábbi csomagok el lesznek TÁVOLÍTVA:
gnome-keyring* python-ubuntu-sso-client* seahorse*
0 frissített, 0 újonnan telepített, 3 eltávolítandó és 0 nem frissített.
A művelet után 6.403 kB lemezterület szabadul fel.
Folytatni akarja? [I/n](#44444) aaron111 Inkább egy teljesen üzemkész out of box disztrót rakj fel a pendrive-ra, minek akarsz szenvedni a netbankolással? Mint XFCE, Xubuntu
-
válasz
mr.nagy #25730 üzenetére
Dehogy szólsz bele, ez topic nem pü!
Nincs itt nézeteltérés, csak zrikálás. úgy mint a haderőnél a gépesített lövész és a harckocsizó fegyvernem között anno. Az eOS topicban merült fel a probléma, a zip- est én sem hiszem, hogy jellemző lenne, a keyring dologgal meg MINT- en még sosem találkoztam, pedig mintha lenne seahorse néven. Nekem nem hiányzik, de tudom, hogy sokaknál felmerül problémaként.
(#25731) Syl
Didros keyring problámájáról volt szó, amit be is linkeltem. eOS topic 99. hsz
Ismerem a filmnézéssel kapcsolatos hsz- eidet. Szerencsétekte sokkal tobbet olvasom a topicokat, mint ahányszor hozzászólok!(#25736) Nkboy
Jujj. Mire +oldás a KDE? Nem jött át. -
mr.nagy
tag
válasz
CPT.Pirk #25732 üzenetére
Én egyszer találkoztam vele. A Chrome telepítése után kérte adjam meg jelszót a kulcstartóhoz. Nem adtam meg, azóta nem zaklat.
Azoknál zaklat a kulcstartó állandóan akik az első alkalommal megadják a jelszót.A megoldás:
1. Ha telepítve van a “Jelszavak és Kulcsok” alkalmazás (seahorse ), nyissuk meg.
Itt a Jelszavak mappán egy jobb egér katt és válasszuk a Jelszó megváltoztatása lehetőséget. A megjelenő ablakban adjuk meg az eddig használt jelszót és az új jelszó helyét hagyjuk üresen.2. Ha nincs telepítve a fenti alkalmazás akkor Terminal-ban a következő utasítást adjuk ki:
python -c "import gnomekeyring;gnomekeyring.change_password_sync('login', 'MYPASSWORD', '');"
A parancsban a MYPASSWORD kifejezést az eddig begépeltre kellett átírni. Azonban úgy látszik, hogy nem mindenkinek login kulcsot kér, náluk default kell, tehát a login-t értelemszerűen át kell írni default-ra, ha az kellene.
-
válasz
sh4d0w #25335 üzenetére
Az a SecureBoot.
Én telepítettem UEFI-re Ubuntu-t, semmivel nem nehezebb. Az egyetlen hülye dolog benne az EFI partíció, és annak RAIDelése (ha kell a redundancia). A leírás kicsit bő, sok dologra kitér, de lényegében semmi különbség nincs a sima telepítéshez képest, csak az EFI partíció. Meg hogy 64bites telepítővel próbálkozz.
@eddie17: jó lenne pontosabban tudni, hogy mi kér jelszót (ezt az ablak kiírja), mert a proginak nagyon nem kellene, legalább is ha rendszergazdai jelszót kér. Ha ott bejelentkeztél, vagy master jelszavad van, az más. Arról meg nem a linux tehet. Van gnome kulcstartó (seahorse).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Battlefield 6
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- A lemondást javasolja az Intel vezetőjének Donald Trump
- Kiemelkedően csendes ASUS VGA jött a Noctua közreműködésével
- Alkoholista nevelde
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- BestBuy topik
- Új Trónok Harca telefon érkezik
- Magisk
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Apple iPhone 13 Mini 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude E7470 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I CAM I W11 I Gari!
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Alphine Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3024, 91% Akkumulátor
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- MSI CreatorPro Z16P RTX A5500 TOUCH! (vapor chamberrel)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest