Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• csixy

addikt

válasz Bici #91199 üzenetére

Ubuntuval nem tudom, de debian alapúval megcsináltam a Tomas Mateicek féle [Linux Live Kit] segítségével. Azért csak debiannal, mert a távolabbi leszármazottakkal nem működik az egérkurzor, csak egy függőleges vonal mentén mozog. Kell, hozzá egy telepített linux, ennek a grub menüjével fogjuk tudni bebootolni a többi live linuxot, amiket egy külön Ext4-es partíción helyezünk el a saját mappáikban. A készítés módja a következő: Telepítek valahová egy debian linuxot. Legyen telepítve a genisoimage és a zip, bár ezekre mégsem lesz szükség, de enélkül nem indul el a buildelési folyamat.Letöltöm a Linux Live Kit legutolsó stabil verzióját , kicsomagolom. A mappájában a config fájlban a LIVEKITNAME="linux" sorban a linux stringet egyedire változtatom, pl debian1 . A liknuxomból a felesleges adatokat törlöm pl a böngésző előzményeket luxálom. A linux live kitet mappástól a /tmp -be átrakom. Sudo su. Belépek a kit mappájába és elindítom a ./build scriptet. Buildel. Lesz egy linuxdata mappa. Ebből a mappából az esetünkben a debian1 mappát amiben 3 mappa van (a boot, changes és a modules) a korábban említett Ext4-es partícióba másolom. A debian1/boot mappából mindent törlök, csak az initrfs.img és a vmlinuz maradjon benne. A korábban említett Ext4-es partíció UUID-jének ismeretében a rendes telepítésű vezérlő linux /etc/grub.d/40_custom fájlját valahogy így kell editálni:
    #!/bin/sh
    exec tail -n +3 $0
    # This file provides an easy way to add custom menu entries.  Simply type the
    # menu entries you want to add after this comment.  Be careful not to change
    # the 'exec tail' line above.

menuentry "xOS_LMDE6perch" {
            search --no-floppy --fs-uuid --set=root 4af6fad9-317c-4751-804b-761c2ffef22f
            linux /lmde6/boot/vmlinuz root=UUID=4af6fad9-317c-4751-804b-761c2ffef22f vga=769 load_ramdisk=1 prompt_ramdisk=0 rw printk.time=0 apparmor=0 perch,automount
            initrd /lmde6/boot/initrfs.img
        }

menuentry "spiral_mate_perch" {
            search --no-floppy --fs-uuid --set=root 4af6fad9-317c-4751-804b-761c2ffef22f
            linux /spiral_mate/boot/vmlinuz root=UUID=4af6fad9-317c-4751-804b-761c2ffef22f vga=769 load_ramdisk=1 prompt_ramdisk=0 rw printk.time=0 apparmor=0 perch,automount
            initrd /spiral_mate/boot/initrfs.img
        }    

Ezután már a vezérlő linuxban csak egy sudo update-grub rikkantás kell és készen vagyunk. A telepített linuxokból készített live-linuxok persistens módban működnek és az Ext4 fájlrendszer miatt el sem romlanak. Újabb kernel esetén viszont a kernelváltás sajnos nem fog megtörténni , gondolom, hogy ugyanezt egy usb-s NVME SSD-re megcsinált Ventoy-jal is el lehet követni.
    Pár illusztráció:

• growler

őstag

Csak agymenes!! :)

Nem kulon root mappakban, hanem egy nagyobb kiterjesztett particion belul levo logikai particiokra?
    Es legacy telepites eseten a gub-ok kerulhetnenek particiokra.
    grub2 telepítése partícióra: (pelda)

sudo chattr -i /boot/grub/i386-pc/core.img
    sudo grub-install --target=i386-pc --debug --force /dev/sdb3
    sudo chattr +i /boot/grub/i386-pc/core.img

https://github.com/alberthdev/alberthdev-misc/wiki/Installing-GRUB2-to-a-Partition

• ubyegon2

félisten

Érdekes felvetés ez, egy partición több OS...szerintem nem működik így, de amúgy mi lenne ennek a célja egyáltalán? Ha csak nem beszorítod magad a legacy/MBR max 4 fizikai particiójába
    !?

(#91203) I02S3F

Nem tudom, de szerintem Bici azt ismeri, itt fizikai particiókra gondolhat inkább. Ott meg nem megy ez, legalábbis az általam ismert particionáló módszerrel biztosan nem.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés