Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• csixy

addikt

válasz #63718632 #80200 üzenetére

Á az semmi különös! Csinálok egy hagyományos GPT partíciós sémájú lemezt az UEFI telepítéshez szükséges partíciókkal. De pluszban kerül rá egy 1megás formázatlan fájlsystem-ű (tehát formázatlan fs-t kell választani a partíció létrehozásakor) partíció is, amire a bios_grub zászlót kell kitenni (gparted használatával ez egyszerű). [link] Ezt a lemezt a linux így már CSM, vagy hagyományos BIOS-szal rendelkező gép is tudja használini. mert ez az 1 megás partíció veszi át az MBR szerepét.. Ugyanúgy simán a /dev/sda -ba kell (például) teletelepíttetni a GRUB-ot, mint hagyományos módon és akkor a linux beírja oda a grub2 core.img állományt (az lesz az MBR). Ilyen hordozható linux telepítésekor először a már az említett módon előkészített lemezre UEFI módban telepítem a linuxot. Majd a /boot/grub mappába másolom az i386-pc mappát valahonnan, pl. a /usr/lib/grub mappából, de ha túl okos a disztró akkor, hogy kitoljon velem, már nem találom ott, de akkor megnézem a hasonló verziójú legacy telepítő iso-ját és annak a grub mappájából kilopom. Ezután egy CSM, vagy hagyományos BIOS-ú vasban chroot-os módszerrel telepítem a Grubot, vagy egy másik élő linux bootmenüjébe felvetetem , s annak a segítségével bebootolom és most már csak a szokásos két parancs kell: sudo grub-install /dev/sda , majd ugyanez --recheck kapcsolóval, aztán sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg. Ezután ezt a hurcolható linux telepítést be tudom bootolni akár UEFI, askár CSM, akár hagyományos BIOS-szal működő gépen is. .... Néhány kényesebb UEFI vas kivételével.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés