Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- Gurulunk, WAZE?!
- MaxxDamage: Vizes Laptop Hűtés? Lehetséges? Igen!
- Argos: Az vagy, amit megeszel
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sellerbuyer: HDMI vagy DisplayPort kábellel szebb a kép?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- skoda12: Webshopos átverések
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #97518 üzenetére
Megmondom őszintén, sosem szerettem ezt az ablakváltó dobozt és a csodalámpa effektet. Nekem a Plasma alap ablakváltója teljesen jó.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #97511 üzenetére
Írták, hogy a Linux Mint + KDE nem annyira jó barátok, így nem is akartam ráerőltetni. Mondjuk én pont azt a megoldást nem szeretem, amit te használsz.
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #97509 üzenetére
Pedig amúgy a kernelek között túl nagy eltérés szerintem nincs, legalábbis ami azt indokolná, hogy egyik disztró tök jól fut egy adott hardveren, másik disztró meg olyan bugokat csinál, hogy az ember csak les...
Na, még egy dolog így estére
Ha valamelyik virtuális konzolról indítom újra a rendszert, kapok jó pár sor, szép narancssárgás hibaüzit, meg betűk helyett négyzeteketVideó >> https://streamable.com/6sje1n
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #97507 üzenetére
Sima full HD-s monitorom van, de ha sok ablak van megnyitva, kicsit összetömöríti, hogy kiférjenek a gombok:
Azt az elrendezést, amit mutatsz, én nem szeretem. Én azt szeretem, ha lehetőleg mindig látom, hogy melyik ablakban mi fut. Minden oprendszeren az első dolgom kikapcsolni ezt az csoportosítósdit.
Fedora-n működött Cinnamonnal ez a szövegkiírás?
Nem, ott is pont ezt csinálta.
De egyébként sem szeret engem az a Mint
Most azzal szórakoztat, hogy itt, Firefoxban fel akarok tölteni egy képet, rákattintott a fájl kiválasztására, a fájlválasztó ablakban a képek mappára, és néha nem tölti be a tartalmát. Ha kilépek-visszalépek, akkor jó. Nemoban közben mindvégig jó. -
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #97499 üzenetére
Ja, valószínűleg dolgozott valamit a cache-n...
De most megint van egy nyűgöm
Mondjuk ez csak apróság, és csak nagyon ritkán jön elő. A panelen néha összeugrik egy-egy ablak gombja:Ha bemegyek a kisalkalmazás beállításaiba, és átállítom, hogy ne legyenek ablakcímkék, és visszaállítom, akkor megint jó.
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #97475 üzenetére
A
csd-housekeepin
kérlek szépen a Cinnamon Settings Daemon Housekeepin modulja, ami arra jó, hogy "Handles the thumbnail cache and keeps an eye on the space available on the disk". Én nem raktam fel semmilyen plugint, ez gyárilag jött a Minttel. Igazából alig telepítettem fel eddig csomagot, az apt logom lényegében ennyi:Commandline: apt-get remove --purge -f -q -y ubuntu-pro-client ubuntu-pro-client-l10n ubuntu-pro-auto-attach
Commandline: /usr/bin/apt upgrade
Commandline: /usr/bin/apt install sshfs
Commandline: /usr/bin/apt install openssh-server
Commandline: /usr/bin/apt install tmux
Commandline: /usr/bin/apt install ffmpeg
Commandline: /usr/bin/apt install ubuntu-restricted-extras
Commandline: /usr/bin/apt install virt-manager
Commandline: /usr/bin/apt install vlc
Commandline: /usr/bin/apt install numlockx
Commandline: /usr/bin/apt install ./rustdesk-1.2.7-x86_64.deb
Commandline: /usr/bin/apt install gpaste-2
Commandline: apt-get remove orca speech-dispatcher
Commandline: /usr/bin/apt install nala
Commandline: /usr/sbin/synaptic
Commandline: /usr/bin/apt install kdeconnect
Commandline: apt-get install --assume-yes --option Dpkg:ptions::=--force-confnew libssl3t64 openssl python3.12 libpython3.12-minimal libpython3.12t64 python3.12-minimal libpython3.12-stdlib
Commandline: apt-get install --assume-yes --option Dpkg:ptions::=--force-confnew librados2 librbd1 dracut-install
Commandline: /usr/bin/apt install testdisk
Commandline: /usr/bin/apt install mcKisalkalmazásokból is csak azt a hármat telepítettem, de a Gnotes-t el is távolítottam.
A tegnapi eset óta amúgy nem volt gond az altatással. -
urandom0
senior tag
Jaja...
Megnéztem, hogy a Debian-os ttf-mscorefonts-installer honnan húzza le a fontokat. Ezek az URL vannak megadva a scriptben:https://downloads.sourceforge.net/corefonts/
https://jaist.dl.sourceforge.net/sourceforge/corefonts/
https://nchc.dl.sourceforge.net/sourceforge/corefonts/
https://ufpr.dl.sourceforge.net/sourceforge/corefonts/
https://internode.dl.sourceforge.net/sourceforge/corefonts/
https://netcologne.dl.sourceforge.net/sourceforge/corefonts/
https://vorboss.dl.sourceforge.net/sourceforge/corefonts/
https://netix.dl.sourceforge.net/sourceforge/corefonts/Ezeken belül a the fonts/final/ mappában vannak az .exe-k, amik valójában cab formátumú önkicsomagoló exe-k. A cabextract programmal ki tudod csomagolni őket, akkor megleled a .ttf fájlokat, amiket be tudsz másolgatni a megfelelő mappába. Tulajdonképpen a ttf-mscorefonts-installer is pontosan ezt csinálja.
-
urandom0
senior tag
A Szorszfordzs a legnagyobb nyílt forráskódú megosztó oldal volt azokban az időkben, amikor a Github még nem létezett, és mindenki SVN-t meg Mercury-t használt. Egy csomó ismert program ott kezdte a pályafutását, FileZilla, Audacity, Inkscape, stb.Egyébként ha innen letöltöd a tar.gz-t, abban csak a fontok vannak, amiket csak be kell másolni, nem kell telepíteni semmit.
-
urandom0
senior tag
Há 'isze itt van e:
https://mscorefonts2.sourceforge.net -
urandom0
senior tag
Más... a Mintem nem volt hajlandó elmenni alvó állapotba. Háromszor is megpróbáltam, egyszer sem akarta.
A logban ennyi releváns infó van:aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint systemd[1]: NetworkManager-dispatcher.service: Deactivated successfully.
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint rtkit-daemon[1226]: Demoted 11 threads.
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint rtkit-daemon[1226]: Successfully demoted thread 1525 of process 1525.
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint rtkit-daemon[1226]: Successfully demoted thread 1543 of process 1525.
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint rtkit-daemon[1226]: Successfully demoted thread 1540 of process 1526.
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint rtkit-daemon[1226]: Successfully demoted thread 1528 of process 1528.
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint rtkit-daemon[1226]: Successfully demoted thread 1541 of process 1528.
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint rtkit-daemon[1226]: Successfully demoted thread 1529 of process 1529.
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint rtkit-daemon[1226]: Successfully demoted thread 1544 of process 1529.
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint rtkit-daemon[1226]: Successfully demoted thread 6212 of process 6111.
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint rtkit-daemon[1226]: Successfully demoted thread 6526 of process 6296.
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint rtkit-daemon[1226]: Successfully demoted thread 6698 of process 6416.
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint rtkit-daemon[1226]: Successfully demoted thread 9155 of process 8643.
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint rtkit-daemon[1226]: Demoting known real-time threads.
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint systemd[1]: zfs-zed.service: Deactivated successfully.
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint rtkit-daemon[1226]: The canary thread is apparently starving. Taking action.
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint zed[68740]: Exiting
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint kernel: PM: suspend entry (s2idle)
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint kernel: PM: suspend exit
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint kernel: random: crng reseeded on system resumption
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint kernel: Restarting tasks ... done.
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint kernel: OOM killer enabled.
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint kernel: </TASK>
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint kernel: R13: 00005772121bee50 R14: 00005772124392c0 R15: 00005772117de420
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint kernel: R10: 00007fd0271a76f0 R11: 0000000000000246 R12: 00007ffdeabbda00
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint kernel: RBP: 00007ffdeabbda90 R08: 000000000000ffff R09: 0000000000000000
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint kernel: RDX: 0000000000000000 RSI: 00007ffdeabbda00 RDI: 00005772124392c0
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint kernel: RAX: ffffffffffffffda RBX: 00005772121cd258 RCX: 00007fd02711bbeb
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint kernel: RSP: 002b:00007ffdeabbd9f8 EFLAGS: 00000246 ORIG_RAX: 0000000000000089
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint kernel: RIP: 0033:0x7fd02711bbeb
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint kernel: entry_SYSCALL_64_after_hwframe+0x78/0x80
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint kernel: ? irqentry_exit+0x43/0x50
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint kernel: ? do_syscall_64+0x8c/0x180
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint kernel: do_syscall_64+0x7f/0x180
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint kernel: x64_sys_call+0x2cd/0x25c0
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint kernel: __x64_sys_statfs+0x16/0x20
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint kernel: __do_sys_statfs+0x3d/0x80
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint kernel: user_statfs+0x6a/0xe0
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint kernel: statfs_by_dentry+0x6d/0xb0
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint kernel: fuse_statfs+0xfa/0x170
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint kernel: fuse_simple_request+0x18d/0x2f0
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint kernel: ? __pfx_autoremove_wake_function+0x10/0x10
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint kernel: request_wait_answer+0xda/0x2a0
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint kernel: schedule+0x33/0x110
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint kernel: ? __schedule+0x284/0x6b0
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint kernel: __schedule+0x27c/0x6b0
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint kernel: <TASK>
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint kernel: Call Trace:
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint kernel: task:csd-housekeepin statestack:0 pid:1788 tgid:1788 ppid:1552 flags:0x00004006
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint kernel: Freezing user space processes failed after 20.002 seconds (1 tasks refusing to freeze, wq_busy=0):
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint kernel: Freezing user space processes
aug 02 17:38:04 Fujitsu-Mint kernel: Filesystems sync: 0.022 seconds -
urandom0
senior tag
És a Lynis-t innen töltötted le?
https://cisofy.com/downloads/lynis/
3.1.1-es verzió van fent neked is?szerk: azt hiszem, megvan a hiba oka!
Letöltöttem zypperrel a repóban lévő verziót, az nekem is dobál ki ilyeneket:De ez figyelmeztet is az elején, hogy elavult verzió:
-
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #97449 üzenetére
Én ezt a verziót használtam, ami itt a Download gomb alatt van: https://cisofy.com/downloads/lynis/
De elméletileg ez is a 3.1.1-es verzió, és a legújabb release git-en is 3.1.1
Biztos Arch alapú rendszereken alapból bekapcsol két plugint. -
urandom0
senior tag
Nem tudom, mert ha megnézed, itt a Leap kapott 93 pontot: Lynis security score on openSUSE Leap 15.2
Lehet, hogy csak azért, mert ez régebbi lynis verzió? Mert ott pl. csak 214 tesztet futtatott le, nálad TW alatt 258-at, az összes többinél 256-ot.
A részletes logból derülne ki igazából, hogy mi mennyit nyom a latba. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #97433 üzenetére
dir helyett az ll-t szokták használni, ugyanaz a kimenete. szerk: bocsi, nem, nálam is csak OpenSuse-n ugyanaz a kimenet (ahol ugye a aliasolva van a dir az ls -l-re), a többi gépemen a dir kimente ugyanaz, min a sima ls-é.
Ilyenkor én nem tudom mi történne de logikusan a tiédnek kéne lefutnia nem a lsusb parancs a pathból.
És oké, pontper.
Mit ér ha úgyis eléteszem hogy ./lsusb? akkor az fut le amit tőled kaptam, nemmindegy hisz egy kis csavarral de lefuttatható a tiéd. Ami csavart ezekszerint minden felhasználó ismer.Mindegy igazából, mi fut le, az eszmefuttatásom úgyis csak elméleti. De ha úgy lenne, ahogy írtam, akkor ha beírnád, hogy lsusb, akkor az én parancsom futna le, ha pedig azt írnád, hogy ./lsusb, akkor a PATH-ban lévő.
-
urandom0
senior tag
-
urandom0
senior tag
Na igen, így már egy fokkal érhetőbb az a 94-95-ös pontszám, amit Redditen mutogatnak. Ha a TW alapból 88-at hoz, azt már nem olyan nehéz feltornázni.
Mondjuk azt nem teljesen értem, miért ekkora a különbség a közte, és a Leap között. Talán csak annyi, hogy TW-ben frissebb a kernel? -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #97426 üzenetére
dir az micsoda? Valami szőlőbetegség? Az én rendszereim csak ls-t ismernek
Fogd fel úgy ezt a ./ dolgot, mint valami biztonsági intézkedést. Ha én küldök neked egy tar.gz-t, amiben van egy dir nevű futtatható fájl, te kicsomagolod, terminálban belépsz a mappájába, és gyanútlanul kiadod a dir parancsot, akkor ha nem kellene elé pontpert írni, akkor az általam küldött dir futna le. És ha én történetesen egy velejéig romlott ember volnék, és olyan dir programot küldenék neked, ami törli mind a kétezer partíciódat, akkor jól megszívnád. Ezért jó, hogy pontpert kell írni elé.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #97421 üzenetére
Én csak simán letöltöttem innen a tar.gz-t: https://cisofy.com/downloads/lynis/
Kicsomagoltam, aztán terminálban./lynis audit system
Annyi, hogy első futtatásnál szólt, hogy a root tulajdonában kell lennie a fájloknak, úgyhogy átadtam mindent a rootnak (find * -exec chown root:root {} \;
), de ha eleve rootként töltöd le, talán az is jó lesz. -
urandom0
senior tag
Az igen, én két nappal ezelőtt találtam meg ugyanezt
A céges OpenSuse-n 68 pontom lett, aztán néhány opciót átállítottam az sshd_configban úgy, ahogy ő javasolta, így 73 pontom lett.
A frissen telepített Minten 61 pont lett, a laptopomon lévő OpenSuse-n 70.
Redditen olvastam, hogy egyesek ilyen 94-95 pontot értek el, és hogy az sem mindegy, hogy fizikai vason vagy virtuális gépben futtatod, mert úgy kevesebb pontod lesz.
Olyan apróságokat is néz, hogy pl. mi az /etc/issue tartalma, meg hogy be van-e állítva az ntpd... -
urandom0
senior tag
válasz
galaxy55 #97393 üzenetére
Ezt akartam írni én is. Az OpenSuse-s gépemen még Plasma 5 van, a Fedoráson Plasma 6, de különösebben nagy újdonságot nem vettem észre a 6-ban. Mondjuk ez nem is baj, inkább fejlődjön lassan és legyen minél stabilabb, mint hogy egyszerre jöjjön egy nagy adag új funkció, meg kétezer bug.
Szerintem igazából csak a Qt5 -> Qt6 váltás indokolta az új Plasma verziót. -
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #97371 üzenetére
Köszi mindenkinek!
A mirrorokat beállítottam, frissítéskezelőt beállítottam, ffmpeg telepítve, a szokásos dolgaimat bekonfiguráltam, és feltettem a két legfontosabb programot, a cetlit kisalkalmazást és a Gpaste kisalkalmazást
Mondjuk a Gpaste kisapp nem működik, azt mondja, nincs telepítve a Gpaste, pedig de.
Meg feldobtam a Gnote-ot is, de attól összeomlott szerencsétlen Cinnamon... ezt inkább nem erőltetem.A Cinnamont ismerem azért, használtam Fedora alatt. Kellemes, átlátható.
ha Ubuntuhoz vagy szokva
Én??
5 éve nem használtam Ubuntut. -
urandom0
senior tag
Feltelepítettem egy Linux Mintet. Még sosem használtam, csak virtuális gépben tesztelgettem. Van valami, amit érdemes beállítani rajta? Plusz tárolók, stb...?
-
urandom0
senior tag
-
urandom0
senior tag
válasz
galaxy55 #97353 üzenetére
Ezen a képen látszik, hogy "partíciós tábla: FAT", ez a Gparted szóhasználatában MBR partíciós sémát jelent. Aztán persze lehet, hogy azóta átalakította.
Olyat már nekem is sikerült összehoznom, hogy egy GPT-s lemezre átklónoztam egy MBR-es disk image-t Macrium Reflecttel, aztán lett egy ilyen hibrid lemezem. Amikor át akartam konvertálni GPT-re, kiírta a program, hogy ez a lemez már GPT, de egy az egyben MBR-es partíciós táblák voltak rajta...Pendrive-ból én sosem csinálok GPT-t, az nálam mindig MBR. Elméletileg az összes gép be tud bootolni MBR-es pendrive-ról UEFI módban, és ott már a merevlemezen ki lehet alakítani GPT-s struktúrát.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #97291 üzenetére
Dettó egy ppa-s deb, appimage, github forráskód.
Az is gyakorlatilag a karbantartón múlik.Igen, DE (és ez egy erős DE)! A ppa-s deb, az appimage, a forrásból fordított programról (átlagos felhasználóként) esélyed sincs tudni, hogy hova ír, hogy milyen adatforgalmat bonyolít, stb.. Előfordulhat, hogy egy ppa-s deb letörli a pendrive-ot, amit bedugsz? Elő bizony. Előfordulhat, hogy egy hibásan elkészített kiegészítő törli az összes adatod? Elő bizony. És lehetne még sorolni.
Konténerformátum esetén legalább az esélyed megvan arra, hogy láthatod, hova nyúlkál az adott program (és meg is tilthatod neki).Csak egy példa. Én snapet nem használok, flatpakot igen. Itt vannak a flatpakos Viber jogosultságai:
Sehova máshova nem tud írni, csak a letöltésekbe, dokumentumokba, videókba, az asztalra, a képekbe, és a ~/.ViberPC mappába. És mindezt egy egyszerű GUI-n be lehet állítani.
Innentől fogva (ha a konténer védelme jól működik), hogy letarolja a home mappámat, hogy valami kémprogramoat helyezzen el az ~/.config/autostart-ban, stb. -
urandom0
senior tag
Mert néha okoz problémákat. Ha pl. fordítok egy programot, van, hogy jogosultsági probléma miatt nem engedi lefordítani. Aztán volt, hogy fél napot szenvedtem egy dockeres programmal, mert nem engedte, hogy külső volume-ot csatoljak be hozzá. Volt olyan, hogy valamilyen szervert akartam futtatni, azt sem engedte, arra is ráment pár órám, mire rájöttem, mi a gond.
Fedora 39 -> 40 upgrade után pedig addig nem tudott bebootolni, amíg újra nem címkéztettem vele a rendszert. selinux=0 paraméterrel kellett indítani, /.autorelabel fájlt létrehozni, aztán megint bebootolni, mikor végzett a címkézéssel, megint bebootolni...
Biztos jó a SELinux, ha nem okozna problémákat, nem is kapcsolnám ki.
Az OpenSuse-s gépemen AppArmor van, ezzel soha egyetlen problémám nem volt... -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #97239 üzenetére
Szerintem ha egy CSAK letöltésre képes applikációnak nincs alapból jogosultsága a home-n kívülre, az nagyon gáz.
Nincs valami elérhetősége annak, aki csinálta a snap csomagot? Lehetne írni neki, hogy idiótán vannak beállítva a csomag jogosultságai.
-
urandom0
senior tag
Munkaállomáson első dolgom szokott lenni a SELinux kikapcsolása, csak szerveren hagyom bekapcsolva.
A firewalld-ot pedig lecserélheted ufw-re, bár én nem szoktam, mert a firewalld se valami bonyolult.
Egy port megnyitása pl. ennyi:firewall-cmd --add-port=22/tcp --permanent
Vagy ha a gyári profilok segítségével szeretnél portot nyitni egy szolgáltatásnak (pl. ssh):
firewall-cmd --add-service=ssh --permanent
És utána kiadod ezt:
firewall-cmd --reload
És már érvénybe is léptek a beállítások (és újraindítás után is megmaradnak).
-
urandom0
senior tag
válasz
sh4d0w #97236 üzenetére
A konténerformátumok azt garantálják, hogy az adott program csak a saját virtuális processz- és fájlrendszerterületén tud garázdálkodni. Ezt a snap szépen megoldotta.
Az, hogy a user
egyetlen mozdulattalnémi power useres hekkelés árán meg tudta változtatni a jogosultságokat, az nem a snap hibája.
Érted, ha te riasztót szerelsz fel a házadba, de utána elvágod az áramvezetéket, akkor nem a riasztó a hibás. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #97230 üzenetére
De ennek semmi köze a biztonsághoz. Az, hogy te a saját gépeden tárolt és futtatott snap jogosultságait meg tudtad változtatni, az teljesen normális és természetes. "Az ellen nem véd", nem is célja védeni a helyi módosítások ellen.
A konténerformátum azért konténerformátum, mert egy konténerben fut, amiből nem tud kitörni. Ha valaki (akár te, akár egy gonosztevő) belép a gépedre (az már régen rossz...), és megváltoztatja a snap jogosultságait, az egy másik kérdés.
Az, hogy Video letöltő program addig nem látta a /home mappádat, amíg te explicit módon bele nem hekkeltél, az pont jelenti, hogy a snap mappabiztonsági rendszere jelesre vizsgázott. -
urandom0
senior tag
válasz
urandom0 #97231 üzenetére
....
Ez is egy megoldás:
APIKEY=b40eee26-a596-483f-87e8-7d8153555b82
# Latest model run:
curl -s "https://dmigw.govcloud.dk/v1/forecastdata/collections/harmonie_dini_sf/items?api-key=$APIKEY" | jq "[.features[].properties.modelRun]|unique|sort|.[-1]" > /tmp/harmonie_dini_sf
# Retrieve download links from latest model run
curl "https://dmigw.govcloud.dk/v1/forecastdata/collections/harmonie_dini_sf/items?modelRun=$(cut -d\" -f2 /tmp/harmonie_dini_sf)&api-key=$APIKEY" | jq -r ".features[]|[.asset.data.href,.id]|@csv" > latest_model_run_linksÉs persze ha azt akarod, hogy egyből le is töltsfe a grib fájlokat, akkor csapd oda a végére hogy
# Download the actual GRIB files
cat latest_model_run_links | awk -F, '{print $1, $2}' | xargs -L1 sh -c 'curl $0 > $1' -
urandom0
senior tag
válasz
olivera88 #97229 üzenetére
Namost ezt az egészet át lehet írni így:
curl -s "https://dmigw.govcloud.dk/v1/forecastdata/collections/harmonie_dini_sf/items?api-key=$APIKEY" | jq "[.features[].properties.modelRun]|unique|sort|.[-1]" \
| xargs -I Q curl "https://dmigw.govcloud.dk/v1/forecastdata/collections/harmonie_dini_sf/items?modelRun=Q&api-key=$APIKEY" | jq -r ".features[]|[.asset.data.href,.id]|@csv" > latest_model_run_linksVagy ha külön-külön akarod futtatni a két curl-t, akkor így (beleírtam a megjegyzéseket is):
# Latest model run:
curl -s "https://dmigw.govcloud.dk/v1/forecastdata/collections/harmonie_dini_sf/items?api-key=$APIKEY" | jq "[.features[].properties.modelRun]|unique|sort|.[-1]" > /tmp/harmonie_dini_sf
# Retrieve download links from latest model run
cat /tmp/harmonie_dini_sf | xargs -I Q curl "https://dmigw.govcloud.dk/v1/forecastdata/collections/harmonie_dini_sf/items?modelRun=Q&api-key=$APIKEY" | jq -r ".features[]|[.asset.data.href,.id]|@csv" > latest_model_run_linksCsak az APIKEY-t kell kicserélned a sajátodra, és így akkor nem kell a modelRun paraméterét kézzel beírni.
Na most már csak arra kellene rájönnöm h lehet egyesével letölteni fájlokat abbol listából.
Benne van a latest_model_run_linksben az összes link. Az első kettő macskaköröm között van maga a link, a második kettő között a fájl neve:
"https://dmigw.govcloud.dk/v1/forecastdata/download/HARMONIE_DINI_SF_2024-07-26T030000Z_2024-07-26T030000Z.grib?api-key=b40eee26-a596-483f-87e8-7d8153555b82","HARMONIE_DINI_SF_2024-07-26T030000Z_2024-07-26T030000Z.grib"Itt ez maga a letöltési link:
https://dmigw.govcloud.dk/v1/forecastdata/download/HARMONIE_DINI_SF_2024-07-26T030000Z_2024-07-26T030000Z.grib?api-key=b40eee26-a596-483f-87e8-7d8153555b82 -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #97220 üzenetére
sudo systemctl stop "snap-video.\x2ddownloader-178.mount"
Próbáld meg ezt úgy, hogy nem teszed bele a pontot a video után, akkor sem jó?
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #97218 üzenetére
Védd le a - karatert egy perjellel:
systemctl stop snap-video\-downloader-178.mount
Vagy helyettesítsd be \x2d-vel:
systemctl stop snap-video\x2ddownloader-178.mount
A systemd-escape parancs segít:
# systemd-escape sys-fs-fuse-connections.mount
sys\x2dfs\x2dfuse\x2dconnections.mount -
urandom0
senior tag
válasz
olivera88 #97208 üzenetére
Nálam így most működik:
# Latest model run:
curl https://dmigw.govcloud.dk/v1/forecastdata/collections/harmonie_dini_sf/items?api-key=b40eee26-a596-483f-87e8-7d8153555b82 | jq '[.features[].properties.modelRun]|unique|sort|.[-1]'
# Retrieve download links from latest model run, paste the output of the previous command into where it says ?modelRun\=
curl https://dmigw.govcloud.dk/v1/forecastdata/collections/harmonie_dini_sf/items\?modelRun\=2024-07-25T03:00:00Z\&api-key=b40eee26-a596-483f-87e8-7d8153555b82 | jq -r '.features[]|[.asset.data.href,.id]|@csv' > latest_model_run_links
# Download the actual GRIB files
cat latest_model_run_links | awk -F, '{print $1, $2}' | xargs -L1 sh -c 'curl $0 > $1'Ugyanazt az forecastdataAPI keyt használtam, amit tegnap regisztráltam.
-
urandom0
senior tag
válasz
olivera88 #97202 üzenetére
A 403-as hibát szerintem nálad is az okozza, mint nálam, hogy amikor a DMI oldalán feliratkozol az API-ra, akkor nem a forecastdataAPI-ra iratkoztál fel, hanem valami másra (forecastedr-re mondjuk). Én töröltem a feliratkozásom, és csináltam újat, de most már a forecastdataAPI-t válaszottam:
-
urandom0
senior tag
válasz
olivera88 #97199 üzenetére
Hát ez érdekes, ahányan csináljuk, annyiféleképpen működik
Csináltam én is egy új forecastdataAPI key-t, ezzel már nem kapok 403-as hibát. Most így néz ki a lekérdezésem:curl https://dmigw.govcloud.dk/v1/forecastdata/collections/harmonie_dini_sf/items?api-key=44ae6543-f30b-496c-a3c6-248e11b44d66
Egy olyan JSON-t kapok vissza erre, amiben ott van a features, stb., szépen lehoz mindent.
Ha mögérakom a jc-t, akkor ez lesz a kimenete:
% Total % Received % Xferd Average Speed Time Time Time Current
Dload Upload Total Spent Left Speed
100 664k 0 664k 0 0 1227k 0 --:--:-- --:--:-- --:--:-- 1227k
"2024-07-24T06:00:00Z"Utána jön ez a lekérdezés:
curl https://dmigw.govcloud.dk/v1/forecastdata/collections/harmonie_dini_sf/items\?modelRun\=06\&api-key=44ae6543-f30b-496c-a3c6-248e11b44d66
Erre viszont konkrétan SEMMIT nem kapok vissza, egyetlen árva karaktert sem.
A subscription ID-nak szerintem nincs jelentősége, csak a te API feliratkozásod egyedi azonosítója.
-
urandom0
senior tag
válasz
olivera88 #97178 üzenetére
Na, én is regisztráltam. Nálam az API forecastedr, és a Plan is forecastedr.
Elméletileg EZ a hivatalos API, és ezen belül van a lightning data API, climate data API, forecast data API, ebből rögtön kettő is. A Forecast Data EDR API oldalon vannak példák is, ITT pedig van egy jó API böngésző.
Innentől viszont én nem tudom, hogy te mit szeretnél lekérni. Próbáltam az API böngészőben keresni olyan lekérdezést, ami olyan mezőket ad vissza, mint .features vagy .properties.modelRun (mert ugye itt ezekre szűr), de nem találtam.Valószínűleg amúgy azért nem működik a scripted, mert most álltak át az új modellre, és megváltozott az API: https://opendatadocs.dmi.govcloud.dk/Guides/Forecast-Model-Announcement
-
urandom0
senior tag
válasz
olivera88 #97166 üzenetére
És a te API kulcsoddal mit ad vissza az
https://dmigw.govcloud.dk/v1/forecastdata/collections/harmonie_dini_sf/items?api-key=xxxx
URL?Amúgy link változott azóta. DE nem hinném hogy az a hiba.
Pedig nagy valószínűséggel az a hiba. A
https://dmigw.govcloud.dk/v1/forecastdata/collections/harmonie_nea_sf/items?api-key=???
URL-t is nézd meg, a saját API kulcsoddal, hogy az mit ad vissza.
Amúgy ehhez nincs valami generikus API kulcs? -
urandom0
senior tag
válasz
Freeman007 #96952 üzenetére
... illetve a kde számológépe használtatalan - nem tud 10000es helyiértékű számokat kezelni.
Ez biztos? Ha a beállításokban átállítod a pontosságot, akkor sem?
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #96906 üzenetére
Erre utal, mégis csak egyetlen breeze van ami releváns lehet és pontosan itt
Arra gondolok, hogy lehet, hogy van egy Breeze téma, ami apt-vel lett telepítve, és van egy, ami pkconnal, és talán a kettő keveredik össze. Én megpróbálnám eltávolítani az apt-s változatot, persze, megfelelő körültekintéssel, nehogy elvigyen olyasmit, amit nem kellene.
Azért az OK, hogy a testing, unstable és developer verziók ilyenek, de amit próbáltunk, az a user edition!
Hát, pedig itt azt írják, hogy "Though KDE developers endeavor to minimize bugs and maximize stability, using the latest software the moment it’s released will inevitably result in a less stable experience compared to distros that delay software by days, weeks, or months."
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #96886 üzenetére
Ez a hibaüzenet általában arra utal, hogy két olyan csomagod is van, amely biztosítja az adott fájlt.
Próbáld meg ezt:dpkg -S /usr/share/sddm/themes/breeze/Background.qml
Ez kiírja, mely csomagok tartalmazzák a Background.qml-t. Utána eltávolíthatod azt a csomagot, amelyik bezavar.
A Neonnál egyébként, tesztdisztró jellege miatt, számítani kell az ilyen hibákra, főleg, ha apt-t is használod.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #96787 üzenetére
Na majd futok még vele egy kört. Amúgy az RTSP streamet be tudom lőni ezzel: https://snapcraft.io/cctv-viewer
De ez ugye csak élőképet ad, én meg visszanézni szeretném a felvételeket. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #96765 üzenetére
Azt esetleg nem tudod, hogy a VIGI Security Manager hogy fut mostanában Linuxon? Én többször rápróbáltam, egyszer addig konfigoltam a Wine-t, amíg sikerült elérnem, hogy felmegy a program, el is indul, de a kamerák képének helyén csak ilyen elmosódott folt volt.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #96759 üzenetére
snapes nem jó neki?
De nem ám, neki konkrétan a yt-dlp Ubuntus csomagja kell: `yt-dlp' csomag nincs telepítve.
ezekszerint olyan szoftvert nem lehet telepíteni, aminek függősége a yt-dlp?
Nem lehet. Hiába van snap, vagy bármilyen yt-dlp, neki konkrétan a yt-dlp csomag kell.
Vagyis nincs tudomása róla a telepítőnek hogy de, van yt-dlp és működik?
Bizony nincs ám, ő csak azt nézi, hogy a yt-dlp csomag fent van.
Egyébként >> itt << van egy yt-dlp repó, azt nem tudod használni?
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #96739 üzenetére
Jajj, várjál, most nézem, hogy igazából magára a yt-dlp csomagra hivatkozik! Az telepítve van?
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #96743 üzenetére
Ha a /home/tibi/bin mappában bent van a yt-dlp, és bármelyik mappán álva kiadod a yt-dlp parancsot, akkor elindul?
Ha igen, akkor valami más problémája van a GUI-nak. Nem lehet, hogy fix helyen keresi? -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #96739 üzenetére
a legfrissebb yt-dlp a /home/tibi/bin/ könyvtárban figyel,
chmod a+rx ~/.bin/yt-dlp lefutott.
Most akkor melyik, /home/tibi/bin vagy /home/tibi/.bin?
Rejtett a .bin mappád vagy nem rejtett?A $PATH-ban a /home/tibi/bin van, úgyhogy amit odaraksz, annak le kell futnia, bárhonnan is hívod meg. De ha a yt-dlp a /home/tibi/.bin mappában van, akkor nyilván nem fogja megtalálni.
-
urandom0
senior tag
Én a Windows 10-ben még láttam olyan fejlesztést, amire azt mondtam, hogy igen, ennek van értelme. De nekem a 11 már teljesen offos, az egyetlen fejlesztés, ami a használhatóságát növeli, az az, hogy a fájlkezelőben végre vannak tabok. Ja, meg esetleg az, hogy cmd helyett most már a terminál az alapértelmezett paranccsori alkalmazás, de az úgyis csak keveseket érint, és eddig is fel lehetett telepíteni.
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #96681 üzenetére
Itt az Ubunturól van szó, ahol nem érvényesül a mindenki eldöntheti elv!
De azt szabadon eldöntheti mindenki, hogy nem használ Ubuntu!
Szerencsére a Linux Mint eddig is mellőzte a snap-ot, eddig a flatpak volt opcióként a Szoftvertelepítőben, de a 22 Wilma már onnan is kivette.
Micsoda?? Egyáltalán nincs flatpak a repóban sem??
-
urandom0
senior tag
Nem érdemes ezen vitázni szerintem. Mindenki eldöntheti, mit használ. Én snapet nem használok, flatpakból Vibert és a Widelands-et, mást nem.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #96661 üzenetére
Nem próbáltad átmásolni új Thunderbirdbe a profilodat?
A Thunderbird ebből a szempontból eléggé rugalmas, általában szokott működni, ha egy az egyben át vannak másolva a fájlok. Legalábbis régebben csináltam ilyet, és nem volt vele gond. -
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #96659 üzenetére
Melyik disztrón próbáltad a Plasmát? Az sem mindegy ám!
Fedorán és OpenSusén is Plasmát használok, Fedorán 6-os van, Suse Leap-en 5-ös. Fent van a KOntact, be van lőve a Radicale-os naptáram/todo listám/naplóm mind az összes gépemen, maga a Radicale pedig a Raspberryn fut. Úgyhogy össze meg vissza van szinkronizálva minden mindennel, de szépen működik is.
Az eseményeket be szoktam írni a naptárba, vagy ha pl. rendelek valamit a netről, azt is beírom, van külön szűrőm a rendelésekre, és ha megjön a csomag, azt is beírom. Vagy ha levelezek egy céggel, mondjuk kérek ajánlatot, azt is beírom, stb.
Szóval mondhatni, elég jól kihasználom ezt a részét, de még eddig nem volt gondom vele. Annyi, hogy Plasma 6-nál a beállításokban néhány opciót hiába pipálok be, nem marad úgy. De amúgy nem omlik össze, nem crashel. Pedig emlékszem, amikor a Plasma 5 megjelent, két csúnya kattintással össze lehetett omlasztani az egész Plasma Desktopot -
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #96651 üzenetére
A linkelt írás azért értékes, mert mi, akik régebb óta benne vagyunk a témában, és nem okoz problémát a terminál használata, a problémák megoldása, hajlamosak vagyunk néha elfelejteni, hogy milyen szívásokkal szembesültünk az elején. Mert szerintem amiket Tibi leír, azok többségével mi is találkoztunk már, legalább egyszer az életben. Oké, persze, van a problémák közt olyan, ami egyértelműen user error, és olyan is, ami csak a Windowshoz szokás miatt van, de van köztük jópár, ami tényleg a disztró sara.
A kezdeti időszakban én is tapasztaltam olyat, hogy feltelepítettem a rendszert, otthagytam zárolva két órára, és mire visszaértem, a KDE asztali modulja összeomlott. Vagy, hogy az egyik nap működő valami másnap már nem ment. Vagy, hogy az Akonadi összeomlott, és mikor elindítottam a KMail-t, egy teljesen üres postafiók nézett szembe velem...
Az alvó móddal is elég gyakran voltak problémák, egyszer éjjel kettőkor arra ébredtem, hogy az elaltatott laptopom ott zúg teljes hangerővel a fejem mellett, mert felébredt, és nekiállt csinálni valamit olyan szinten, hogy még a képernyőzárolást sem tudtam feloldani.Az utóbbi néhány évben már nem nagyon találkoztam ilyen problémákkal. Fedorán voltak altatás gondjaim, de valamikor másfél-két éve azok is megszűntek. Nagyon sokat fejlődött a Linux az elmúlt pár évben.
-
urandom0
senior tag
-
urandom0
senior tag
Úgy egyébként mi van ma, gravitációs hullámok, napkitörés, vagy micsoda?
Az OpenSuse-s laptopomon csak force close-zal tudtam bezárni az alkalmazásokat, és újraindításnál is szüttyögött valami közel négy percet, de azt is csak azért hagyta abba, mert kinyomtam. A Fedorás asztali gépemen szintén csak force close-zal ment a bezárás, és újraindításnál szintén mókolt valamit perceken keresztül. Az egyiken Plasma 5 van, a másikon Plasma 6, szóval nem valószínű, hogy valami frissítést tett be nekik.A cégnél pedig egy Windows 11-es laptop kékhalálozott, miután át lett nevezve... újratelepítés lett a vége.
-
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #96495 üzenetére
Mindig van néhány ilyen futóbolond.
Windows NT óta már van úgyis linux kompati ilitás mivel az alrendszer az OS/2 ami DOS-Java egyben minden hibályával
Ez van gyerekek. Sajnos mi, fostos linux felhasználók (és potenciális hekkerek) nem érthetjük ezt meg, egyszerűen nem fogja át a tudatunk, ez sajnos ilyen.
-
urandom0
senior tag
-
urandom0
senior tag
válasz
cog777 #96488 üzenetére
100%-ban teljes értékű rendszert csak a virtuális gép fog nyújtani. Én QEMU/KVM-et hasznáépl virt-manager GUI-val, ez teljesen jó nekem, de a virt/virsh parancsokkal lehet CLI-ből kezelni.
Meg lehet próbálkozni a dockerrel is, attól függően, hogy pontosan mit szeretnél, az is jó lehet. A docker alapvetően immutable, ebben igazad van, de a benne tárolt adatok nyilván változnak, azokat volume-ként érdemes (kell) tárolni.
Én futtatok ezt azt dockerből, Giteát, Redmine-t, működés szempontjából egyikkel sincs gond. Előnye, hogy probléma nélkül kicserélhetem alatta a rendszert, ha az adatok át vannak mentve, túléli.Én a podmant kiírtottam a rendszeremből... Rocky Linux fut a szerveremen, ehhez gyárilag nincs is teljes értékű docker támogatás, csak podman, de a podman nem támogatja pl. a docker-compose-t, márpedig sok leírás azt használja. De a podman nem futtat service-t, elméletileg biztonságosabb, mint a docker.
-
urandom0
senior tag
válasz
Ricsii2001 #96460 üzenetére
Szia!
Állítólag a Cocofrix OS kifejezetten vakok számára készült. Belinkelem ide a letöltési oldalát: http://www.cocofrix.com/downloads.php
Asztali környezetek közül a legtöbb helyen a MATE-et ajánlják.
-
urandom0
senior tag
válasz
tompa torma #96459 üzenetére
Nem, csak mindenkinek minden jól működik
-
urandom0
senior tag
Őszintén szólva én nem is használtam még az opi-t, mióta a Leap fent van. Packmant hozzáadtam, onnan feltelepítettem az ffmpeg-et, gstreamer-pluginokat, libavcodec-et és a vlc-codecs-et, és ennyi. De ahogy nézem, az opi codecs is majdnem ugyanezeket telepíti: https://github.com/openSUSE/opi/blob/master/opi/plugins/packman.py
Leap-en ugye ritkán van distro upgrade, itt inkább csak update van, update-nél pedig csak néhány csomag frissül, így nem igazán alakul ki ütközés. TW-n pedig sok csomag frissül egyszerre, így persze, hogy van ütközés, de erre a hivatalos ajánlás az, hogy dup előtt kapcsoljuk ki a 3rd repókat: Extra repositories handling
Upgrade utána vissza lehet kapcsolni őket, és --allow-vendor-change-el ráfrissíteni.A Yast-ot szerintem otthoni és céges felhasználásra is szánták, de céges környezetben az ember azért a legtöbb olyan dologra, amit Yast-ból lehet állítani, tudja a parancssoros megoldást is. Ha sok géped van, akkor meg úgyis valamilyen tömeges megoldást használsz, Ansible, Terraform, Chef... én még Windows-os gépekhez is Ansible-t használok.
De az otthoni felhasználók közül azok, akik idegenkednek a termináltól, meg tudnak csinálni a Yast-ban olyanokat, mint pl. szolgáltatások tiltása, szoftvermenedzsment, Grub paramétereinek átírása, tűzfalazás, Samba beállítás...Én a Yast-ból csak a szoftmenedzsment részt használom néha, meg egyetlen egyszer használtam arra, hogy a Grub timeoutját átírjam. Én is úgy emlékszem amúgy, hogy lehet Yast nélkül is telepíteni, bár sose próbáltam.
Egyébként pont ma jött ki a Leap 15.6
-
urandom0
senior tag
válasz
Anakin007 #96444 üzenetére
Azt jól értelmezem, hogy pl. kép megnyitáshoz alapból az image.sh -t hívja meg és ez a szkript dönti el, mit mivel nyisson meg?
Igen.
Pl. találtam bejegyzést az image.sh-ban, miszerint xcf-t gimp-el, svg-t inkscape -el nyisson meg.
Ezek igazából csak alapértelmezéseket nyújtanak olyan esetekre, amikor nincs beállítva semmi sem az adott fájltípus megnyitásához.
Ha megnézed, a script elején van egy ilyen sor:
[ -n "${MC_XDG_OPEN}" ] || MC_XDG_OPEN="xdg-open"
A végén pedig egy ilyen:
case "${action}" in
view)
do_view_action "${filetype}"
;;
open)
("${MC_XDG_OPEN}" "${MC_EXT_FILENAME}" >/dev/null 2>&1) || \
do_open_action "${filetype}"
;;
*)
;;
esacEz azt eredményezi, hogy ha az MC_XDG_OPEN értéke be van állítva, akkor a fájlon az XDG_OPEN műveletet hajtja végre, az XDG_OPEN művelet pedig az adott fájltípushoz rendszerszinten (tehát nem az mc-ben) beállított alapértelmezett műveletet hívja meg (https://portland.freedesktop.org/doc/xdg-open.html). És mivel nálad a Gvenview az alapértelmezett művelet, ezért azzal nyitja meg a képeket. Szóval igen, úgy van ahogy mondod, egy környezeti változót kérdez le, és az alapján dönti el, hogy mivel nyissa meg a fájlt.
-
urandom0
senior tag
válasz
Anakin007 #96440 üzenetére
Pedig jó helyen keresgéltél. Az Include=image azt jelenti, hogy az összes ilyen típusú fájlt "image" típusúként kezeljen.
Ha letekersz az edit extension file végére, ott találsz ilyet, hogyinclude/image
Open=/usr/lib/mc/ext.d/image.sh open ALL_FORMATS
View=%view{ascii} /usr/lib/mc/ext.d/image.sh view ALL_FORMATSEz a két sor mondja meg, hogy mit kezdjen az image típusú fájllal. A View az F3, ha lenne Edit, az lenne az F4, az Open sor pedig az Enter és a duplaklikk.
Annyit kell tenned, hogy az Open sor elé teszel egy #-t, ez innentől megjegyzésnek fog számítani, majd a következő sorba beírod azt, hogyOpen=display %f
Tehát ez legyen a végeredmény:
include/image
#Open=/usr/lib/mc/ext.d/image.sh open ALL_FORMATS
Open=display %f
View=%view{ascii} /usr/lib/mc/ext.d/image.sh view ALL_FORMATSMert ugye a display nevű programocska az ImageMagick megjelenítője (legalábbis nálam, OpenSuse alatt, elképzelhető, hogy nálad más lesz). Az %f pedig a kijelölt fájl teljes elérési útja.
És innentől fogva az mc a ImageMagickkel nyitja meg a képeket.
Ha valamikor a jövőben szeretnéd visszaállítania a társítást, akkor a most beírt sort törlöd, az eredeti Open= sor elől pedig kiveszed a #-t. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #96418 üzenetére
A /home csak egy elérési út, semmi más. Lehet az egy könyvtár egy, a rendszerrel azonos partíción. Lehet egy könyvtár egy másik partíción. Lehet egy logikai LVM kötet egy RAID tömb fölött. Lehet egy BTRFS kötet. Lehet egy távoli NFS/SFTP/SMB....
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #96395 üzenetére
Igaza van Rimuru kollégának, az ilyesmit a /etc/polkit-1/rules.d/ mappába kellene raknod, mert ha jön egy frissítés, simán felülírhatja/lecserélheti a fájlodat, és akkor írhatod meg újra.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Lenovo ThinkPad X13 Gen 2 i5-1145G7 16GB 256GB FHD+ 100% sRGB - 1 év garancia
- Samsung Galaxy S22 Plus / 8/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Akik a Fehéret szeretik! Itt a WHITE Setup! Akár kamatmentes rèszletre is!
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5600 / RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest