Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#83364) Vasti74 válasza tordaitibi (#83363) üzenetére


Vasti74
aktív tag

Összességében - nagyjából egyetértek veled ;-)
Én egyáltalán nem komplikálom túl a dolgokat, igaz, piszok régóta linuxot használok. Abban meg megbízok ;-)
De!
Nem vagyok egy vírusszakértő, de úgy tudom, hogy nagyon sok olyan kártevő van, ami felkerül a gépedre, és a "jelre vár", hogy valamit csináljon: nagyon csendben van, nulla procihasználat, nulla adatforgalom, csak vár. Aztán amikor a teremtője eljuttatta már több ezer, tízezer vagy százezer gépre a kis programját, akkor (pl. pénzért, megrendelésre) indulhat a buli: DoS támadás, spam áradat, akármi. Szóval az, hogy nem ugrik fel 5 másodpercenkét valami hülye ablak, meg nem foglalja el állandóan a teljes sávszélességedet valami azonosíthatatlan hálózati forgalom ;-) , még lakhat ez-az a gépeden!
Persze, itt elsősorban a Windows-ra gondolok, mert egy átlagos Linux-os asztali gép sok veszélyt nem rejt magában.
Vírushíreket én szerintem nem nagyon olvasgattam még soha - na jó, régen voltak kézzel leszedhető, visszaállítható stb. történetek, de az már régen volt ;-) Kell egy olyan vírusellenőrző, ami valószínűleg jó, aztán naprakészen kell tartani, ennyi... Ott (a fejlesztő csapatban) ül sok-sok ember, aki nem hogy olvassa, de írja a vírushíreket, szerintem nyugodtan rájuk bízhatja magát akárki ;-)
Ha meg egy gép egy kicsit is gyanús, én nem szoktam szórakozni (főleg, mióta a hardverek elég izmosak) , mentek, újratelepítek, és annyi. Mert lehet futtatni többféle offline meg online vírusellenőrzőt, meg mindenféle kártevő irtót, prímán el is lehet vele egy napot tölteni ;-) De ki garantálja, hogy valóban vírusmentes lett a rendszer?! Nem egyszerű, sokszor látszanak, érezhetőek a sérülések, a széttúrt rendszer furcsa lesz, azt még rendbe szedni... Időpocsékolás.
Szóval kb. ennyi a véleményem: ha nem kimondottan Windows-ra van szükség, akkor valami Llinux, Windows esetében meg legyen friss a rendszer, legyen rajta rendes vírusvédelem, LEGYEN MENTÉS (ez Linux alatt is igaz) , aztán ha gyanús a rendszer, akkor újratelepítés.
Ja, esetleg valami DNS szűrést még be lehet vetni, az sohasem árt :-)
Ennél többet nem nagyon lehet tenni, ezért izgulni és túlkomplikálni is kár ;-)

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.