Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• vadkörte

addikt

Sikertörténet? Nem tudom, mindenki döntse el maga.

Néhány hete írtam egy AMD-s gépről. Egyik volt munkatársamé, csak netezésre használták ezer éves vírus adatbázissal és évek óta frissítetlen XP-vel. Az őrangyaluk rutinos vén róka lehet. Kapott egy 18.04-es Xubuntu-t (ez volt az utolsó elérhető 32 bites)
    Kipakoltam a parancsikonokat az asztalra, jelszó nélkül belép, a tulaj |0| informatikai tudással is boldogan használja. Telepítés, belakás, frissítés 1,5 óra alatt megvolt.

Nemrég megtalált a felesége - szintén kolléga - egy ACER eMachine 525-ös laptoppal.
    A fiától kapta és átnézném-e mert nagyon lassú. Ezen nem is csodálkoztam, miután egy egymagos Intel Celeron 900-as van benne 1GB RAM-mal, a W7 finoman fogalmazva nem volt valami virgonc.
    Miután melegedett is, mint az Istennyila, gondoltam szétszedem és kitakarítom. Kb. 24 db szerencsére egyforma csavar kitekerése után és néhány beszakad köröm árán sikerült szétbontani. Mint a takarítás után kiderült a NYÁK kék színű, előtte leginkább halványbarna volt, a hűtőradiátorban belekövesedett döglött porcicák vertek tanyát. Nem pasztáztam újra, de így is cirka 20°C-kal lett a gép hűvösebb. Tettem bele +2GB RAM-ot, így már a sebessége is vállalható(bb) lett. Ugyanazzal a Xubuntu-val pedig kifejezetten fürge lett, még az 5400-as HGST HDD ellenére is. 5-8 tabbal FF-ot futtatva a maghőmérséklet ~45°C körül stabilizálódott, előtte 60 °C körül erőlködött. LibreOffice-olva 40 °C alatt megállt.
    A telepítés, belakás, frissítés itt sem volt több, mint 1,5 óra. Az akkuja bő 2%-os :DDD Nem a degradációja ennyi, hanem a kondíciója, kb. 2-5 percet így is bír. Integrált szünetmentesnek így is jó.
    A tulaj szintén minimális informatikai tudással - sosem linux-ozott - boldogan használja. Ja és önállóan beállították mindegyik gépen a Wi-Fi-t!

Új hozzászólás Aktív témák