Hirdetés
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- iRiver: Prehistorik 2 - Retró Játékpercek! 1. rész
- joghurt: frenda dsttöytoi
- Steven: Miért váltottam TV-ről projektorra?
- moongoose: Hajópadló (nem parketta) felújítása a realitások talaján maradva!
- hcl: Villanyórás okosóra számlap
Új hozzászólás Aktív témák
-
UberMutant
őstag
válasz
JohnnyWeiss #399 üzenetére
Nem, válaszd azt, amelyikhez tartozol. Ózdról inkább a miskolcit válaszd.
https://nav.gov.hu/igazgatosagok/ugyfelszolgalat-kereso
-
JohnnyWeiss
tag
Kérdésem lenne a TBSZ számla NAV-hoz való bejelentésével kapcsolatban. A címzettnél mindenkinek a NAV Dél-Budapesti Adó és Vámigazgatóságát kell választani? Vagy valahol után kell nézni, hogy lakhely szerint hova tartozom? Ha igen, akkor ezt hol lehet kideríteni?
-
UberMutant
őstag
0,35%
amúgy meg
https://lightyear.com/eu/pricing -
nort_on
senior tag
válasz
allampapir #394 üzenetére
-
allampapir
csendes újonc
Kedves Fórumtársak!
Ma hivatalosan is elindult a Lightyearnél a TBSZ, lesz magyar ügyfélszolgálat, és még jópár újdonság várható a közeljövőben. Ti is segítettetek összegyűjteni a kérdéseket a cég felé, amelyekre most válaszoltak, a cikkben ezeket a válaszokat is közzétettem.
Kaptunk továbbá egy promókódot a cégtől (leírtam a cikkben), amely 1 millió Ft-ig ingyen pénzváltást tesz lehetővé, használjátok bátran.
Egy szavazást is indítottam a cég kérésére arról, hogy melyik funkciót szeretnétek leginkább viszontlátni, megköszönöm, ha szavaztok, én tudom, hogy a felsoroltak közül melyiknek örülnék a legjobban
Itt a cikk: Lightyear: már bárki nyithat TBSZ-t, lesz magyar ügyfélszolgálat és más újdonságok
Köszönöm.
-
Balázs Z.
tag
Sziasztok! Az adóbevallásban magánszemélyként hogy/hol kell feltüntetni a 2023-as Lightyear HUF és EUR kamatokat? Van alsó összeghatár? Ha jól tudom, a részvényeknél csak eladás után kell adózni, ez egyelőre nem érint, de a kamat lehet problémás.
-
z0d1AK
nagyúr
Minden magyar felhasználó számára megnyílt a Lightyear ingyenes TBSZ számla nyitása!
-
Merlini
tag
Nem igazán értem a kérdésedet.
Töredék ETF-et (jelenleg még) nem lehet venni, csak egészet.
USA részvényekből lehet venni töredéket.
Eurós MMF-be, azaz pénzpiaci (befektetési)alapból lehet venni egész
eurónként. (+Font és dollár)
Mindezekre - idén befizetve - a Lightyear TBSZ 2023 béta tesztelőknek van lehetőségük.
A Lightyear többi felhasználója számára, a TBSZ 2024 lesz elérhető elvileg már január második felétől. -
Merlini
tag
válasz
pictigjis #380 üzenetére
"csak akkor van "reserved amount", ha market ordert adsz be... etf-et és bármit a tőzsdén kizárólag limit orderrel veszünk, mert azzal biztosan nem lehet pofára esni"
Próbáltál már Lightyear -en ETF -t venni?
Mert csak egy Buy gomb van. Nincs market order, meg limit order. -
somegi
csendes újonc
válasz
Ereshkigal #378 üzenetére
Bizonyára hallottad,hogy lehetett jelenkezni tbsz tesztelőnek. A jelentkezőknek kérdéseket kellett feltenni a Lightyearról a facen. A tiédhez hasonló kérdések is voltak köztük. Én a 340. hsz-ben tettem fel a kérdéseimet. Állampapir topiktárs azt igérte ,hogy a beérkezett kérdésekre a válaszokat,amiket a cégtől kapott januárban közzéteszi a honlapján.
-
SZATA
senior tag
Jelentkeztem TBSZ tesztelőnek, de most szürke ez a menüpont. Ez mit jelent?
-
Ereshkigal
őstag
Nem nagyon követem az eseményeket. Arról van hír, hogy TBSZ átvezetésre lesz-e lehetőség, és mikor?
Továbbá az ETF kínálatukkal terveznek kezdeni valamit? Egyelőre nagyon szegényes.
-
Merlini
tag
TBSZ-re befektetési tapasztalat.
Az ETF-ek aktuális ára + 5% "Reserved amount" (tartalékolt összeg) szükséges a vásárláshoz. Pl. 1000 euró értékű ETF mellé kell még (50-)55 eurónak a számlán lenni a vásárláshoz. (Kereskedési időn kívül ez lehet magasabb.)Pl.: 0,07% kezelési költségű Accumlating (osztalék visszaforgatós) S&P 500 indexkövető eurós ETF-ek:
Vanguard S&P 500 - Ticker: VUAA - XETRA tőzsde ~82 EUR
iShares Core S&P 500 - Ticker: CSPX – AEX tőzsde ~454 EURJelenleg töredék ETF-et még nem lehet venni Lightyear-en.
Ezért én Vanguard ETF-be fektettem.Vásárlás után a "Reserved amount" miatt megmaradt összeghez átvezetem még néhány centet, hogy egész euró összeg legyen.
Majd befektettem eurós MMF-be, pénzpiaci (befektetési)alapba.Amikor lesz töredék ETF vásárlási lehetőség, akkor ebből is lehet venni. /Töredék részvényt már kapásból lehet venni./
Persze lehet később, ETF-k esésesekor is vásárolni. Beutalni viszont még ma (idén?) lehet a 2023-as TBSZ-re a béta tesztelőknek!
"A TBSZ-re vonatkozó mentesség egyúttal egy kiskaput is jelent, ugyanis a mentesség arra az esetre is vonatkozik, ha feltöröd a TBSZ-t. Ekkor nem kell SZOCHO-t fizetned, csak a kamatadót."
-
nort_on
senior tag
2024. január 1-től már NEM tudsz pénzt befizetni erre a TBSZ számlára, csak kivenni tudsz, hiszen 2023 lesz a gyűjtőéved! - Kivenni "sem" tudsz, TBSZ-ről nem lehet kivenni pénzt, csak a 3-ik év végén (10% adó), vagy feltörni lehet (3 év előtt 15%, 3 év után 10%), és a rajta lévő eszközök (értékpapír, pénz) átkerülnek a normál számlára.
De a lényeg igaz, akinek most van pénze az még küldje be ma!
-
z0d1AK
nagyúr
Ne felejtsd el!
Ha lehetőséged van béta tesztelőként Lightyear TBSZ számlát nyitni 2023-ban, akkor azt még idén meg kell tenned. Ami még fontosabb, még az idei évben be kell oda tenned az összes pénzt, amelyet szeretnél a 2023-ban nyitott TBSZ számlán tartani! 2024. január 1-től már tudsz pénzt befizetni erre a TBSZ számlára, csak kivenni tudsz, hiszen 2023 lesz a gyűjtőéved!Figyelj, nehogy kicsússz az időből és bukj egy évet emiatt!
-
somegi
csendes újonc
USA kettős adóztatás felmondása: tudnivalók és megoldások befektetőknek--
Itt van egy összefoglaló az adózási tudnivalókról. A tbsz-en sokat lehet spórolni az adón ebben az esetben is. De az amik által kivetett 30% osztalékadóval nem tudsz mit csinálni, Az osztalékot már nettóban kapod meg még a tbsz-en is. A tbsz-n nincs más dolgod vele mint ,hogy tudomásul veszed és nyelsz egyet...... -
korkor
csendes tag
válasz
Brandynew #255 üzenetére
Szia! Akkor ez marad 2024-re is? Mármint a Lightyear-en USA részvény USA tőzsdén kereskedve (Nasdaq) -ami nem osztalékos részvény! -eladásánál marad a 15% adó és más nem lesz? És USA felé sem lesz: sem adó, sem papírmunka? Akkor csak az eddigi 15% magyar SZJA. Mondjuk a LY-t amúgy sem érinti a brókerek EGT-ról OECD-re bővítése, mert belefért az előző körbe is a székhely alapján. Már csak 2 egyedi USA részvényem van LY-en, most a vételár +45% és +130% értékén de ha nem 'muszáj' nem adom el őket idén.
Bocs az adózásos kérdésért, de ezen a fórumon már találtam erről LY-specifikus diskurzust. -
pictigjis
őstag
válasz
pictigjis #365 üzenetére
este megjöttek az utalások, egyszerre mind a négy
viszont mától 8,25 helyett már csak 7 százalékos a kamat, szerintem akkor részemről ennyi volt, újra cetelem takarékszámla teszem a likvid pénzt. annak hátránya, hogy csak munkanapokon kb. délután 2-ig lehet kiutalni, de ezt legalább megbízhatóan tudja, a lightyear meg sajnos többször is akkor akad meg, amikor nem kéne. a kamatfelárért cserébe ez eddig belefért, most már nincs sok értelme sajna
és ott legalább utólag sem kell majd szarakodni az adóval
-
UberMutant
őstag
válasz
JohnnyWeiss #366 üzenetére
előbbi
-
JohnnyWeiss
tag
Ha nyitok egy TBSZ-t akkor oda át lehet vezetni pénzt a Personal accountról? Vagy csak banki utalással lehet rá befizetni?
-
pictigjis
őstag
ma en is megnyitottam a tbsz-t, tesztcelbol vettem is egy vwce-t
viszont akartam kiutalni, 5 oraja pendingben ragadt egy 200-as, egy 100-as es egy 10-es utalas is. ezeket azert nehezen toleralom
probaltam most egy 5000-est, az is beragadt. a felesegemet is teszteltem, onnan azonnan elment a penz. remelem, ez nem a tbsz miatti bug
-
somegi
csendes újonc
válasz
UberMutant #362 üzenetére
Remélem megfelelő az ilyen adatokat tartalmazó kivonat . Feltéve ,ha valamilyen letölthető formátumú. A Nav nem szereti a képernyőfotókat pl.
-
somegi
csendes újonc
válasz
UberMutant #360 üzenetére
Persze kérdés,hogy ez a havi kivonat megfelel-e NAV-nak. Talán esetleg kérni kellene egy bizonylatot a befizetésről a Lightyeartól. Habár a már linkelt NAV állásfoglalásban a köv olvasható-- Szerződéskötés esetén a szerződéskötés tényét és a befizetett pénzösszeget kell közölni a NAV-val az első befizetést követő 30 napon belül.-- De ez a szöveg is azt feltételezi,hogy rendlkezel a megfelelő igazolásokkal, dokumentumokkal.
-
UberMutant
őstag
esetleg a havi account statementet lehet majd elküldeni, de az az adott hónapban nem áll rendelkezésre. legfeljebb januárban beküldöm még1x.
a activitiesben látszik az első befizetés , csakhogy azon nem látszik, hogy melyik számlára érkezett. a honnanál is annyi hogy keresztnévtől a personal accountról.
szóval a bejelentéssel meg kell várni a havi statementet.
-
somegi
csendes újonc
válasz
UberMutant #358 üzenetére
Azért nem ártana egy igazolás...Itt van a Finax tbsz bejelentési útmutatója ,nekik már többéves tapasztalata van ebben.
[link] -
Kasya
nagyúr
Igazad van, elfelejtettem:
Ha erdekel valakit a Lightyear TBSZ agreementje... illetve a step by step NAV bejelentes.
-
somegi
csendes újonc
válasz
UberMutant #354 üzenetére
Kösz a megnyugtató választ. Esetleg az első befizetésről valami igazolást lehetne csatolni .
-
UberMutant
őstag
egy 12 oldalas szerződést küld, amin az adataid vannak, és a tbsz azonosítószáma. meg egy rakat pont, amiben kifejtik mi is az a tbsz, ez hajaz az szja törvényben előírtakra.
ezt a szerződést én nem csatoltam,mivel az általad linkelt kérdés felelet dokumentumban is az van, hogy ezt elő kell tudni halászni, ha szükséges az ellenőrzéskor. viszont én a számát beírtam az e-papír bejelentésbe , hogy nyoma legyen.
-
somegi
csendes újonc
válasz
UberMutant #348 üzenetére
Hát igen… Milyen igazoló dokut küld a Lightyear egyébként? Ezt azért nem ártana csatolni,nehogy 5 év múlva derüljön ki,hogy ebben a formában nem fogadja el azt NAV...
-
UberMutant
őstag
nem biztos, hogy kell, csak nem ír semmi konkrétat a javasolt levélbe.
én beleírtam a lightyear címét és teljesebb nevét, a tbsz azonosítószámát ~ LY-betűkód , ezt a szerződésből szedtem ki.
meg amiket javasolt. így egy kicsit kerekebb lett a bejelentés.miután berakod a 25k forintnak megfelelő összeget, kapsz egy szerződést a fenti kérdés felelet lista szerint ezzel lehet igazolni a hatóság felé a meglétét.
egyébként az is zavaró, hogy a tbsz rövidítés tartós befektetési szerződést jelent, nem a számla szót rövidíti az SZ betű.
-
Kasya
nagyúr
válasz
UberMutant #348 üzenetére
Az egész agreement elég tömör, könnyen emeszthető a hétköznapi embernek is. Gondolom ez volt a cél, ami a részletesség rovására ment.
A TBSZ számlát addig nem nyitja meg (aktiválja) a LY, amig 25k-t nem utal rá az ember. Mivel én még nem utaltam, ezért nem tudom, hogy utána milyen egyéb anyagok állnak majd a rendelkezésre.
és kihagyja a javasolt levélből a LY tbsz azonosítószámát.
Ez fontos info, jó tudni, hogy kell.
Új hozzászólás Aktív témák
- Lenovo ThinkPad X270 (15) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
- Huawei MatePad Pro 12.2" (2024) 12GB / 512GB Premium Gold / 3 év Alza garanciával / Makulátlan
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Csere-Beszámítás! RTX Gamer Számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Bomba ár! Motion F5te Tablet - Intel i7-3667U I 4GB I 128GB SSD I 10,4" XGA Touch I Cam I W10 I Gar!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest