Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- nonsen5e: DPD tapasztalatok
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
macilaci78
nagyúr
válasz
szabifotos #17499 üzenetére
Lehet, pergola tető és a gerendák aljára kerülne a szalag. Majd jön a pontosítás.
Még az is lehet, hogy a bejáró is kapna világítást.5050/60-ból a 145 W kb 10 métert jelent, 5050/30-ból pedig 20 métert. A 10 méter nem olyan sok: két oldalt végig és kész, vagy keresztben 3 csík.
A retina kiégetés viszont nem feltétlenül teszi kellemessé a beállást, például tolatni esőben, vízcseppes tükörrel, oldalablakokkal, még egy kis párával vegyítve.
Én lehet, külön kapcsolhatónak csinálnám az elöl és a hátul lévő refiket. A távirányítós lehet az első, ami hátra felé világít, így tuti nem vakít, a hátsó pedig sima fali kapcsolóval, amikor a beállón álló autóval van dolgom: pakolok a csomagtartóban, vagy a motorháztető alatt matatok. Nálam szinte háromszög alakú a garázs, a három sarokban 1-1 lámpa egy körön, fent középen egy negyedik lámpa. Beálláskor elég egy is. Fehérre meszelt falak, oszlopok, kurvára nem látni, meddig ér a garázs. Vettem ütköző szivacsokat a falra, az éleket pedig színes szigetelőszalagokkal függőlegesen felragasztottam, így jól célozható minden.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Kolondrum #17497 üzenetére
A 145 W és az 5050 önmagában nem sok infó. Mi lenne a cél?
Ledszalaggal a kocsibejáró körül, vagy egy-egy dióda itt-ott?
Azért 145 W 5050 ledből ki kell tudni hozni 10-12 ezer lumen fényáramot még pár év használatot követően is. Azért az rengeteg a sűrű sötét éjszakában, nappal meg fogod felkapcsolni.Esetleg a 4 sarkában egy-egy 10 W-os refi? Van 230 V AC-re is távirányítós relé.
-
Sziasztok! Kültéri világításra is jó a topic? 5050 alapú lenne 145W,nem tudom elég e. Egy sima kocsibeállót világítanak. Adapterrel cakli pakli 30k alatt valamivel kijönne.
-
HENE
aktív tag
Sziasztok!
Kültéri 230 Voltos LED szalaghoz kell (vagy legalábbis ajánlott) alumínium csík a hűtéshez?
-
atika88
senior tag
Sziasztok!
Ha már okos otthon...szeretném ha világítás, illetve pontosabban a mennyezeti lámpáim "okosak" lennének. A lakás jelenleg is épül, még van idő kigondolni azt hiszem mit/mekkorát és hova.
Alig alig, vagy nagyon gyatra infókat találtam mindenféle neve sincs gyártó termékről. Nyilván persze attól, mert számomra nincs neve, még lehet jó...de pl a Rábalux-ot a fél vásárló közönség szidja, vagy isteníti éppen. Így ugye nehéz reális döntést hozni. OBI-t Bauhaus-t Praktikert-t körbe jártam már, elsőre egyik termék se fogott meg különösebben...többnyire a kinézet miatt, de a kínálat sem túl választékos.
Szükségem lenne 3 db (3 m2 előszoba, 1 m2 kamra, 2 m2 wc helyiségekbe) mozgásérzékelős mennyezeti lámpatestre. Személy szerint rá gondoltam, azonban nem tudom, hogy mennyire ajánlott vételek, az 5 év gari viszont nyugtat egy időre.
Illetve 1 db (2 m2 előtér, közlekedő) részre szeretnék a mennyezetre szintén valami apróságot. Ide elsősorban nagy fényt nem szeretnék, csak hangulatfény végett lenne funkciója a lámpának. De ötletem sincs mi passzolna ide, annyi biztos, hogy egy 40 cm-es erős tiszta fehér fénnyel teljesen felesleges ezt a helyiséget megvilágítani.
Valamint szükségem lenne még 1-1 db (11 m2 hálószoba, 4 m2 fürdőszoba) távirányítós okos mennyezeti lámpára. Itt a célom az lenne, hogy színhőmérsékletet, hangulatfényt stb apróságot tudjak állítani a távirányítón keresztül. Nem kell sok funkció, csak tényleg nézzek ki vhogy a lámpa, jól vegye a jelet távirányítóról és ne kerüljön egy vagyonba. Olyan 30-40 cm átmérővel számolok, ami még normálisan nézne ki a helyiségekben.
Színhőmérséklet ügyben elsősorban a szép tiszta fehér fényre, hideg(ebb) fényre vagyok vevő, 4000K értéktől felfelé. Külsőre minimál, letisztult stílusban, semmi csicsa a terméket tekintve. Fehér vagy fekete színekben, a formája, hogy most szögletes vagy kör alakú teljesen mindegy.
Van esetleg tapasztalat ár/értékben mik lehetnek a viszonylag tuti vételek?
Vagy szimplán egész jókat néztem ki elsőre?Köszönöm szépen az infókat és a segítséget!
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
SunMount3r #17493 üzenetére
-
SunMount3r
nagyúr
Amúgy ezekről az új SAMSUNG Chip-es V-TAC-okról van valami infó, hogy jobbak lennének? Most döglött be egy ilyen (elkezdett villódzni) és gondoltam, akkor már egy ilyenre cserélem. Dupla a garancia, de dupla az ár is (ja, és 300lm-en kevesebb, de 1800lm-eset már nem találtam).
-
SunMount3r
nagyúr
Van ilyen V-TAC-om, a TV mögé vettem ellenfények/hangulat világításnak, de a fehérek kívül egyik másik szín sem használható rá, mert mind túl halványan világít. Ha ugye (ahogy tudom) az RGB-ből keveri ki a fehéret is, akkor ennek az Osram-nak a többi színe is 2x olyan erősnek kell legyen. De egyenként biztos nem 800lm-esek (60W-osak), hanem az a fehér maximumára értendő gondolom.
Lehet akkor veszek egy ilyet, aztán lehet az Osram megy a TV mögé, a V-TAC meg a WC-be.
Hacsak nem tud valaki egy még ennél is erősebb fényűt.
-
pjen
félisten
válasz
SunMount3r #17490 üzenetére
Ez a V-TAC inkább egy jó játék.Amennyit világít azt felesleges csökkenteni,inkább növelni kéne.Én biztos az Osramot venném.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
SunMount3r #17489 üzenetére
Illetve, ha jól látom ennek a fényereje 2x nagyobb, mint a V-TAC-nak.
-
SunMount3r
nagyúr
Hello!
Erről mi a vélemény? Csak a WC-be kellene a szabályozhatósága miatt, hogy éjszaka ne verje ki a fénye az álmot a szemünkből. Vab olyan jó, mint egy (drágább) ugyan ilyen RGB-s V-TAC?
-
macilaci78
nagyúr
Rakd össze "szárazon" egy másik táppal, lehet, hogy ez nem ad kielégítő megoldást. Ha mégis megoldja a gondot, akkor vannak már kis méretű tápegységek is.
A 4-4 darab led itt most nem sok vizet zavar, nem tudni, milyen módon van betáplálva. Egy 12 V-os ledszalagon 3 dióda + 1 ellenállás ad egy egységet. Papíron menne 4 diódával ellenállás nélkül is, de a gyakorlat azt mutatja, hogy így stabilabb. Viszont lehet diódánként külön-külön is betáplálni akár 230 V-ról is.
Ha a tápegység mégsem férne el, tehetsz egy szigetet a csillár fölé, mondjuk, egy gipszstukkónak álcázva, amiben elférhet. -
updog
őstag
Az trükkös lesz, ha megnézed a képet, azon a középső hengerben van benn egybeépítve minden (van a csillárban beépített LED is amúgy, a képen a kis tányérokban a búrák felett 4-4) és a vezérlés (hangulat ledek / G4 foglalatok ki-be kapcsolása távirányítóval) is abba van beleépítve. Asszem marad a halogén
Köszi!
-
updog
őstag
Sziasztok!
Akadt egy olyan problémám, hogy egy eredetileg G4 halogénekkel (12V max. 20W) világító csillárba vettem először csak egy darab LED égőt, hogy kipróbáljam, menne-e. Betettem egy halogén helyére, tökéletesen világított.
Ezen felbuzdulva vettem még négyet, betettem mindet a halogének helyére, felkapcsoltam, villantak egyet, majd elsötétültek. Minden felkapcsoláskor ez van, tehát nem csapta le a biztosítékot vagy ilyesmi. Az égők külön betéve egyesével mennek, ha már kettő teszek be a csillárba, akkor elkezdenek jól láthatóan villogni, hárommal már ugyanez a villanás-kikapcs. jelenség van. Egy kis asztali lámpában (szintén 12V G4) kipróbálva egyesével szintén mennek gond nélkül. Tehetek vajon valamit, vagy pénzkidobás volt a led?
-
farkas-j
őstag
válasz
macikos #17483 üzenetére
Nagyon sok városban van MixVill szaküzlet. Ők forgalmazzák a V-TAC cuccokat. Én is náluk vásárolok.
-
macikos
addikt
Sziasztok!
Tesco, stb nagyáruházakban (ami nem kimondott világítástechnikai üzlet) kapható V-TAC GU10-es LED lámpa? Vagy muszáj lesz webshopból rendelnem?
Ebből szeretnék vagy 10-et, de sehol sem kapható. -
Moleman
addikt
Sziasztok, vettem pár ilyen E14-es ledet a tűzhely és a mosdó fölé, és nagyon durva vibrálásuk van. Mikor borotválkozom vagy szórom a fűszereket az edénybe, a hulló darabkák látványa miatt olyan, mintha stroboszkópot kapcsoltam volna lámpa helyett. Hozzá kell tenni, hogy kifejezetten érzékeny a szemem ezekre, az autók ledes lámpáiban is látom a PWM-et, ott is nagyon zavar.
Van valami top tipp, amivel ki lehet ölni belőle a vibrálást, vagy vegyek más fajta égőt?
Köszi!
-
pjen
félisten
válasz
macilaci78 #17478 üzenetére
Nem lehet,hogy a távos relé is újra indul áramszünet után.Én biztos bele építenék egy húzó kapcsolót.
-
ThodEE
őstag
válasz
macilaci78 #17475 üzenetére
A hálószobánkban lévő plafonventillátor saját távirányítóval rendelkezik nincs fali kapcsoló, ha el megy az áram és vissza jön akkor teljes fényerővel felkapcsolja azt a 4*40W izzót
Éjjel, viharos időjárásnál elég vakulj paraszt, nesze neked
-
macilaci78
nagyúr
válasz
elprimo #17474 üzenetére
Xiaominak (yeelight) is van okos izzója: e27 foglalat, wifis, app-al vezérelhető, többféle fényerő és színhőmérséklet: magasabb fényerőhöz hidegebb fény, alacsonyabbhoz melegebb fény jár. Persze ehhez legyen felkapcsolva a lámpa, azaz legyen áram alatt a foglalat.
Van komplett lámpatest is ilyen funkcióval.
Van BT verzió is szintén appal.Két gyakori panasz, negatív kritika szokta érni ezeket: vibrál főleg alacsonyabb fényerőn, illetve ha áramtalanítod a foglalatot, akkor elfelejti az utolsó beállítást és az alapértelmezettel indul megint.
-
elprimo
tag
Üdv . Megkérdezem itt,mert ez az egyetlen lámpás fórum van. Szükségem lenne egy éjjeli lámpára, ami a körülötte levő 3 métert jól megvilágítja, kellemes a szemnek,inkább meleg ,sárgás legyen mint vakító fehér. Ami fontos hogy irányítható legyen távolról . Hanggal,tapssal, mobil appal, egyenlőre mindenre nyitott vagyok, legjobb a hangvezérlés vagy app lenne. Ezekből a legegyszerűbb ,legolcsóbb kellene, mindegy milyen anyagból van stb. A lényeg ellássa a fent említett funkciót . Ami fontos! Ezen kívül bármi érdekelhet ami fényt ad ki, és a fent leírtaknak megfelel, nem ragaszkodom a dedikált éjjeli/olvasó lámpához.
-
minas
aktív tag
Üdv,
Konyhai munkalap fölé szeretnék 60 vagy 90 cm-es led fénycsövet, de minél erősebb és természetes fehér fényűt (4000-4500K)
T8 és T5-ben mi a legnagyobb wattszám? Tudna valaki ajánlani beszerzési forrást, akár privátban? Búra nélküli szabadonsugárzó armatúra is érdekelne hozzá. -
krisz166
csendes tag
üdv érdeklődék hogy van e valakinek tapasztalata a nanaoleaf termékekkel kapcsolatban (főleg az Aurora Rhythm verzióval) mivel tervezek venni egyet otthonra a monitorom fölé
-
ThodEE
őstag
Sziasztok !
Van valakinek tapasztalata a GIRON-S LED 80W 100CM-es mennyezeti lámpával?
~220cm magasan lenne, 320*410 es alapterületű szobábaKöszönöm előre is !
-
klambi
addikt
válasz
macilaci78 #17466 üzenetére
köszi az infókat, most épp nem beltér, hanem autósat néztem.
-
farkas-j
őstag
válasz
klambi #17465 üzenetére
Ez így egy igen érdekes kérdés! Hova és milyen körülmények közé kell a LED? Van ilyen "chip" is, én is használok ilyet. Nagyon meg kell hűteni vagy villámgyorsan elhalálozik. De van sok fajta. Egyébként sima LED szalagban szerintem nem szabad 5730 vagy 5630-as LED-ekkel szereltet venni, mert nincs megfelelő hűtésük és hamar tönkremennek. Lehet kapni alu sínre ragasztott verziót, na azok bírják (nálunk kb. 4 éve megy sokszor napi 5-6 órát egyhuzamban).
Egyébként az 5730 adatlapja: -
klambi
addikt
Szevasztok!
Keresgéltem, de nem találtam kielégítő választ (tech adatok vs vélemények), hogy melyik a legvilágosabb led chip. 5730-as SMD led-re esküsznek sokan, eddig amit találtam ez volt a legvilágosabb.(fogyasztás nem szempont)
Nem teljesen ide tartozó, de gondoltam vannak a témában hozzáértőek.Köszönöm!
-
macilaci78
nagyúr
válasz
bencze #17462 üzenetére
A spot még 120°-os szórás mellett is ad majd sötétebb foltokat. Inkább e14, e27 ledek több irányba, így az általuk kibocsátott fény fedésben lesz, kevesebb árnyék.
Ledpanel, UFO lámpa ledtányérral, én ilyen irányban gondolkodnék.
Az elhelyezkedésből adódóan még azt is megcsinálhatod, hogy a két vezetéknél kampóra akasztasz egy "deszkát", amit televersz lámpákkal. Amolyan sziget a mennyezeten. Lehetnek spotok, fali lámpák, panel, szalag, amit szeretnél.
-
TCr
veterán
Végre rászántam magam a forrasztásra.
-
bencze
senior tag
Nappaliba keresek valami takarékos világítást. A belmagasság az belmélység inkább, kb olyan 230cm lehet. A szoba 4 x 5m körüli. Bérlekás így plafonba nem vésegetek semmit, de a plafonban nagyjából arányosan és szimmetrikusan 2 helyen van elektromos vezeték (ahogy egyszerűen elképzelhető, a téglalapban hosszan középen egy vonalban) vagyis 2 lámpát tudnék feltenni (sima duplakapcsoló van).
2 félét néztem Ikeában, egyrészt a led "spot" típusú fényforrások, mondjuk 2 x 3 db-os állítható irányú talán elég lenne de a sok fényforrás ellenére nem tudom mennyire terítene jól vagy mennyire lenne zavaró (szögek meg miegymás, ez az ikeás fajta ahogy láttam 36 fok szóval valószínűleg bukó). De valami hasonló tetszene esztétikailag ha eléggé szórna.
A másik opció amit láttam gyakorlatilag az üvegbúrás lámpák, de ott valahogy nem tetszik, hogy az ember felszerel egy adott kapacitást, hogy aztán felét élvezze a többit kiszűri a lámpabúra.Régebben a kompakt fénycsöves lámpákat használtam de most szeretnék ledre váltani, ideálisan olyasmit tennék fel amibe több kisebb égőt lehet beletenni de mégse a dróton lógó foglalat hanem esztétikailag vállalható még ha minimál design is (semmi különös csicsa természetesen).
Milyen opcióim vannak? Érdekelnek példák, akár kép, akár konkrét tanács hogy milyen típusú lámpákat, égőket nézzek, mi az ami bevilágítaná nagyjából. Semmi tapasztalatom ledekkel. -
farkas-j
őstag
Akinek E27-es foglalatba kellene nagy fényerejű LED világítás, az esetleg nézze meg ezt a típust is. (Nem kerestem ki a legolcsóbb beszerzési forrást!)
-
WaterWawe
őstag
válasz
macilaci78 #17459 üzenetére
Alumínium, rádásul elég vékony, szóval nem furkálnám meg szívesen. Centis különbségek azért nincsenek, inkább 5-6mm-ek.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
WaterWawe #17458 üzenetére
Az apró szintkülönbség mit jelent? Strukturált a felület, vagy az egyik elem másfél centivel lejjebb van?
Kevés szintkülönbséghez van kétoldalas ragasztószalag vastag szivacsos középrésszel, sokhoz meg építőipari ragasztó, alulról több ponton kiékelve. Például FBS ragasztó.
Vannak olyan szerelő ragasztók, amik már pár perc alatt is adnak annyi szilárdságot, hogy megtartják a súlyt, de mindAmúgy én nem szaroznék, 3×12 mm-es kúpos fejű csavar, 4-es fúróval lyuk a profilba, 10-essel reibolni és 40-50 centinként felfúrnám. A csavarnak 1,5 mm-es fúróval előfúrni.
-
WaterWawe
őstag
Üdv!
Ki milyen ragasztót / ragasztási megoldást javasolna led aluprofilhoz, konyhaszekrényre? Sajnos apró szintkülönbségek akadnak a konyhaszekrény aljának a felületén.
-
macilaci78
nagyúr
-
Gabesz87
veterán
válasz
macilaci78 #17455 üzenetére
Mit értesz azon, hogy funkciótól függ? Van egy tükör a nappaliban a cipősszekrlny fölött, ill. a bejárat mellett egy nagy szekrény. Ezek legyenek jól láthatóak, leginkább ezt tekintem funkciónak. Régen amúgy meleg fehér halogén spot izzók voltak, csak annyira szétégett a foglalat, hogy már csak LED-el képes működni, de 3-ból már egy csak haloványan pislákol. A jelenlegi LED-ek azt hiszem hideg fehér égők. Meleg vagy semleges fehér lenne az igazi, igazából mindegy. Sugárzási szög ez esetben fontos lehet? Nme tudom mondjuk ebban a lámpában hogy helyezkedhet el a 2 égő, de gondolom fekve egymással ellentétes irányban.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Gabesz87 #17454 üzenetére
1500 lumen környéke, a színhőmérsékletet neked kell tudnod, ízléstől és funkciótól is függ.
Nálam natúr fehér szalag van a kalaptartóba marva és meleg fehér kompakt fénycső. Itt van ugye egy egész alakos tükör is. A teljesítmény, hát logikusan a szükséges fényáramot a lehető legkisebb teljesítményből jó megoldani, viszont ehhez gyakorta túlhajtják a ledeket, ami az élettartamot csökkenti. Inkább gariidőt vegyél. -
Gabesz87
veterán
válasz
Gabesz87 #17362 üzenetére
Korábban érdeklődtem, hogy előszobába milyen lámpát ajánlanátok. Előző HSZ-ban ott van a szoba alaprajza is. Találtunk egy ILYET, ami tetszik, ebben 2x E27 foglalata van. Kérdésem, hogy ehhez a lámpához milyen égőket (teljesítmény/színhőmérséklet/fényáram) ajánlanátok ide az előszobába?
-
Primary92
senior tag
válasz
macilaci78 #17451 üzenetére
A zsugorcső helyett szerintem jobb megoldás, ha PVC-s ragasztópisztollyal ragasztja le.
Új hozzászólás Aktív témák
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
- Samsung Galaxy A20e 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 49WQ95X-W - 49" NANO IPS 10 Bit - 5120x1440 5K - 144Hz - USB Type-C - HDR 400 - G-Sync - FreeSync
- LG 27GN800P - 27" IPS - 2560x1440 - 144 hz 1ms - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDR 10
- BESZÁMÍTÁS! ASRock AB350 R5 1600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3050 6GB Rampage SHIVA Corsair 450W
- AKCIÓ! Dell Alienware AW2721D 27 QHD 240Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest