Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• j.bravo

addikt

válasz csapos2 #446 üzenetére

(nem engem kérdeztél, én is kíváncsi vagyok Ian kolléga mint mond, de azér' csak belepofázok :D )

A kondenzor lencse szerepe elvben a párhuzamos fénynyaláb előállítása 8jó esetben pontszerű fényforrásból.
    Erre a célra alkalmazhatsz egy darab gyűjtőlencsét (akár egy sima üveglencse, akár fresnel), vagy lencserendszert. Gyakran használnak két szembefordított síkdomború (idegenül plánkonvex) lencsét.
    De akár egy szál fresnel is elég lehet (szerintem).

Hogy minél kevesebb fény menjen veszendőbe, persze lehet kombinálni és egy plánkonvex párt együtt használni egy fresnellel - de itt vagy sokat kell számolni :D, vagy ki kell kísérletezgetni hogy milyen elrendezésben adja a legtöbb fény az lcd-re (egyenletesen, párhuzamosan, ahogy kell).

Szerintem :DD

Before: lehet hogy nem látom át teljesen, de szerintem nem kell h megegyezzen a fókusztávolságuk. Ha megegyezik, akkor az a helyzet áll elő hogy a kollimátor és a fresnel között a pontszerű (virtuális) fényforrás épp középen lenne. De ha a fresnel gyutávja ennél nagyobb, akkor egyszerűen odébb teszem a fresnelt, hogy párhuzamos nyaláb jöjjön ki belőle... gondolom én.

[Szerkesztve]

• Before

csendes tag

válasz csapos2 #446 üzenetére

A kollimátor lencse - legalább is szerintem arra gondolt - az a lencse, amit közvetlenül a lámpa elé szoktak tenni, hogy pontszerű legyen a fény, a fresnel gyújtópontjában. Gondolom - bár ennek még nem olvastam utána - nem árt, ha ennek a fókusztávolsága megegyezik a frenselével.

Új hozzászólás Aktív témák