Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Steven: Miért váltottam Tv-ről projektorra?
- gerner1
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
Aktív témák
-
Csigapa
tag
1. Jó kérdés... asszem közben még csináltam ezt-azt és mire elkezdtem írni már elfelejtettem mivel akartam kezdeni :U
2. A topicban feltett kérdésre az volna a válasz, ha megegyeznénk abban melegebb lesz-e így az adott lakásban?
Szerintem igen, mert: bár a belépő viz hőmérséklete adott, a kimenő víz hőmérséklete változik és így a deltaT is.
A fan-coilt pedig azért írtam mert az elve tök ugyanez. Az egy radiátor, beépített ventillátorral (meg termosztáttal, meg esetleg szivattyúval, szelepekkel, kondenzvíz elvezetéssel, meg mifene de a lényeg ugyanaz) -
amargo
addikt
miért nekem címezted?
a másik.. mert a ventillátor fordulat számát növelem a radcsi alatt, attól nem lesz nagyöbb a hő, a hő leadás gyorsul meg.. effektíve azt érzed melegebb van, de attól a radiátor nem fűt jobban ugyan azt a hőteljesítmént adja le mit elötte, csak gyorsabban(a többi rovására mert a hőt elveszi tőlük).
de mit te is írtad ez jóval összetetebb. de itt egy egyzserü lakótelepi lakásra vonatkoztatuk, ahol adott a belépő víz hőmérséklete. azt a főtési rendszert amit írtál azt nem itt alkalmazzák.
de ha jól megfigyelem a válaszod: tök ugyanazt mongyuk csak más szavakkal :) -
Csigapa
tag
shtml: nálad a pont, a felpattintós cucc párologtat, és nem mér valódi hőmennnyiséget, csak a házon belüli költségmegosztásra használják.
mindenki: nem gondoljátok, hogy ez egy összetettebb rendszer annál, hogy egy radiátorra+helyiségre nézve vizsgáljátok? Ha az egész házat nézem igazatok van: nincs nagyobb hőleadás, de ha a ventillátorral ellátott radiátor környezetét ott lesz a többi rovására.
Ez a gyakorlatban is igen jól megfigyelhető a fan-coil-os fűtési (és hűtési) rendszereknél. Ahogy növelem a ventillátor fordulatszámát a hőmennyiségmérő (valódi) jelzi, hogy nagyobb a hőleadás.
Ez bisztos mer' eszt tudom... -
Phantom
tag
Hello
Ha a radiátortól elvezető csőre felpattintok néhány fémbordát, akkor elvileg kis mértékben tudom növelni a meleget, és nem méri a mérő. Magyarul hőt lopok
:((( :(((
Vagy tévedek valahol? -
amargo
addikt
a hőmennyiségmérő az, amennyivel a csőben áramló víznek a hömérséglete(meleg tartalma) csökken. ez a csőfalon keresztűl adja le,
aminek a hőtartalma. Q=m*c*(delta)t *W
m=tömeg áram
c fajhő
t lehülés (a belépő és a kilépő víz számtani átlagát kell venni a t-nél(Tbe-Tki=(Tbe+Tbe-(delta)t /2 )-Tki) )
w=a cső hőátbocsáltási tényezője
a csöfalonit most nem írom le az bonyolult, de még egy.. ott már szigetelés is van de gondolom az nem kell.. ha igen szolj és megpróbálo leírni.
némileg frisebb vagyok
jajj vagy rajzkéne, hogy mit csinál? vagy elég ez is.. -
amargo
addikt
én is ezt mondom! csak szntén nem lehet érteni, csak akkor adsz le nagyobb hőt, ha egy fütőszálat vagy bármi melegebb dolgot keringtetsz!
a fene most voltam beteg :((
bocska skacok lehet én érteik itt vmit nagyon félre.. a hömennyiség mérőt is pl.. hőmérsékglet mérőnek láttam..
ehh ez nem megy ma.. -
amargo
addikt
jajj azt látom már, hogy néhol egybe vontam a fogalmakat.. igy korán meg amúgy is hülyén fogalmazok.. :)
az, hogy nem hülhet le a víz arra a hömérségletre? dehogy nem! csak akkor már párnapja ál benne a víz :DD
de azt még mindig nem értem miért fűtene jobban egy racsi, ha levegővel elkeringteted a hőjét.. ezt magyarázátok már el. -
shtml
őstag
Szalma: Írd fel magadnak az aktív és passzív hőátadás körülbelüli egyenletét és akkor megérted, miért nincs igazad.
Prozac: Én úgy tudom, valami nehezen párolgó folyadék van benne és az elpárolgott mennyiségből következtetnek a fogyasztott hőre. Az egész alapja nagyjából az, hogy feltételezik a nagyjából azonos működési körülményeket (fűtött lakáson belül) és eleve nem az egzakt hőfogyasztást méri, hanem csak a házon belüli költségelosztáshoz az támpontot. -
Prozac
aktív tag
Δt-t mér?
-
Prozac
aktív tag
Nincs ötletek hogy működik a radiátorra pattintott hőmennyiségmérő?
-
amargo
addikt
te hol olvastad, hogy azt írtam volna szoba hőmérségleten áramlik ki a víz? könyörgöm akkor hol van a hőleadás?!?!
''A másik az, hogy ventilációval nem lehet fokozni egy melegebb test hűtését.''
ha jól vettem ki a topicknyitó szavaiből, ő csak a levegőt kereingtetné a ventilátor alatt és az felfelé fújná.. nem értem, ismét, hogy miről beszélsz.. mert ezt szintén nem írtam, hogy vmit is lekéne hűteni, de mostmár visza olvasom mit írtam.. lehet korán reggel, hülyeségeket írok :DD -
shtml
őstag
Mindaddig többlet-hőt lehet kivonni, amíg a fűtővíz melegebb a szoba levegőjénél. A kivont hő persze a hőmérséklet-különbség csökkenésével csökken, de amikor igazán hideg van odakinn, akkor elég forró szokott lenni a víz.
Azt se feledd, hogy ha a lakások sorosan vannak felfűzve (ez az általános), akkor max. a sorban legutolsó lakásnál lehet kicsi a hőmérséklet-különbség. -
shtml
őstag
-
shtml
őstag
Szerintem minden jogod megvan ahhoz, hogy a hőszolgáltatónál megérdeklődd, milyen elven működő eszközzel mérik a hőfogyasztásodat. Ha nem a bejövő és kimenő víz hőmérséklet-különbsége és az óránként átfolyatott víz mennyisége (mert ez is igen lényeges) alapján mér, akkor van lehetőséged ingyen többlethőhöz jutni.
Az már más dolog, hogy ezzel lopást követsz el és gyakorlatilag a többi lakót károsítod meg. Ugyanis tudomásom szerint ez a hőmennyiség-mérés csak egy-egy házon belül az össz-hőfogyasztás lakók közötti elosztását határozza meg. A ház a fűtő vállalatnak a ház hőközpontjában mért fogyasztást fizeti meg. -
Szalma
őstag
-
shtml
őstag
Ezzel rögtön két dolgot állítasz, mindkettő tévedés.
Az egyik az, hogy a radiátorból szobahőmérsékleten áramlik ki a víz. Mivel - ha jól tudom - a legtöbb helyen még mindig sorosan vannak bekötve az egyes lakások, ez nem lehet így. De ha mégis, akkor sem lehet, hogy szobahőmérsékletre lehűl a víz. Ha pedig nem, akkor lehet még hőt kivenni belőle.
A másik az, hogy ventilációval nem lehet fokozni egy melegebb test hűtését. Erről a processzorhűtők tudnának picit mesélni. -
amargo
addikt
nem fög semmivel sem jobban fűteni! ha a termosztátot állítod akkor talán, ha esetleg van ilyen, de lakótelepibe kötve hinném, mert az központi..
az meg hogy ventillátort teszel alá csak annyit tesz, hogy a levegőt jobben fel fújja.. mutatnák ábrákat, de mingyárt indulnom kell. viszont attól, hogy a melegebb gyorsabban terül el viszony lag, csak viszonylagosssan lesz nagyob a meleg érzeted! hamarabb járja körbe a szobát a meleg ennyi.
hogy a hőmérő nagyobb hőt mútat? fújtár már hajszárítót rá? ugyan az megy vágbe.. mint említettem a meleg levegőt elöbb küldöd fel, semmivel sem melegebb csak a köztes állapt elveszik. a cirkulásió meggyorsul.
meg a port is jobban felkavarja a fütőtestről. nem ajánlanám ezt a megoldás.
jahh a radiátor teljesítménye nem ettől lesz nagyobb :)
a fent leirtaktól érzed annak. egy lakótelepi lakásba jóha 400W os raccsik vannak. nagyszobába persze nagyobb. de a hőleadás attól is függ hol laksz asz épületben.
ennyit most mert mennem kell. remélem segítettem vmit. -
shtml
őstag
Láttam boltban olyan légszűrőt (igencsak drágán), amely félig vízbe merülő, forgó tárcsákon át szívja-fújja a levegőt. Ez elég hatásosan kiszűri a port a levegőből és csak a vizet kell időnként cserélni. Egyben légpárásító is. De azt kétlem, hogy egy forszírozott ventiláció levegőszükségletét kielégíti.
-
Szalma
őstag
Szerezz porszűrős ventillátort és mosd sűrűn, meg permetezd antibakteriális bigyóval. Még tisztább is lesz a levegő. Esetleg nézz körül a légnedvesség szabályozók körül, mert azok szoktak szűrni/fújni és téli szárazság ellen is jók... Valamint alacsony némelyik és befér egy radiátor alá.
Ha nincs még mérőd, akkor nyomasd vagy vedd rá a szomszéd nyugdíjasokat, hogy fűtsenek ők is!
Szeretettel:
Szalma -
shtml
őstag
Ahhoz közvetlenül a lamelák között kellene átfújnod a levegőt és nem is olyan lassan.
Ha a hőmennyiségmérő ezáltal a fogyasztott hőnél kevesebbet mér, akkor egész biztosan lopásnak számít. Amúgy meg nem rendeltetésszerűen használod a radiátort, amely nem forszírozott hőleadásra lett tervezve. Más kérdés, hogy nehezen bizonyítható, hacsak nem érnek tetten.
A hőmennyiségmérő akár még kevesebbet is mérhet, ha a szoba levegője és a fűtővíz hőmérséklete közötti különbség alapján mér. Nem tudom pontosan, milyen elven mér. -
Prozac
aktív tag
Szerintetek egy lakótelepi lakás fűtésének hatékonyságát növeli-e mondjuk 2-4 alacsonyfordulatszámű ventillátor a radiátor alá szerelve ?
Több hőt ad le így?
Ez hőlopásnak számít?
Mit mér egy a radiátorra szerelt hőmennyiség mérő kütyü? Többet?
Aktív témák
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Pro Max - White Titanium - Használt, karcmentes
- Bomba ár! Dell Latitude 7400 - i7-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD IPS I CAM I W10 I Garancia!
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- GT710 passzív videokártya
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest