Hirdetés
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- bacsis: Gyere el a 10. BRSZK-ra!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Aktív témák
-
rdi
veterán
Lehet ám belülre / input másként is melegíteni. Energia hordozó folyadékokkal, mint unájkum, szilvórium, borocska, stb. Az + 10 fokig nagyon hatásos. Vigyázat: többen nemes értékűek fagytak már el így az életből. O C fok alatt kérje ki szomszédja és házmestere véleményét :)) :)) :))
-
PWR
aktív tag
a francnak kell meg egy zugo venti a szobaba :-) eleg zaj gyün ki a gepböl!
-
Prozac
aktív tag
Itt két dolog keveredik (nem a hideg-meleg).
Egyrészt a lakás fűtésekor a meleg felfelészáll. Az azt hiszem nem kérdés.
Másrészt valószínűleg nem keveredik kellőképp, ezért a szoba levegőjének a keverése segít, nem a hő érzeten, hanem hogy az alsóbb rétegban ahol élünk ott melegebb lesz valamennyivel. Így nem csak hőérzet hanem valódi melegebb.
A párásítás egyértelműen a hőérzetet növelheti.
A kérdés még mindig a radiátor hőleadásának növelése pl. alulról megfújatni ventivel. (ez gondolom a szoba levegőjének a keverésére nem elegendő). -
-
Ja hogy te a meleg ÉRZET-ről beszélsz!
Én viszont a fizikáról. Továbbra is tartom, hogy a meleg felfelé megy és soha nem megy lefelé. Ez egyszerű fajsúlykülönbség. Teljsesen mindegy milyen meleg. Ha van egy 1800 fokos levegőd és van egy 1790 fokos, akkor az 1800 fokos megy fel, és itt az 1790 fokos a hideg. Az más tészta, hogy ha kevered, akkor persze kiegyenlítődi a hőmérséklete, de akkor már nem lesz meleg és hideg, ami különváljon. -
Prozac
aktív tag
Azért gondolom senki nem hiszi, hogy a csak passzív, a meleg levegő felemelkedésére bízott légkeverés ugyanolyan hatékony mintha segítünk neki.
Ha jól sejtem, a radiátor fűtőteljesítményétől és a lakás különböző hőveszteségeitől függ mennyire lesz homogén a hőmérséklet, mekkora lesz a különbség a plafon alatt és a padló felett. :)) -
amargo
addikt
DaSilva már elmagyarázta én nem fogom.. csapj fel egy fűtés és légégtechnikai könyvet.. asszem már az 1esben is benne van. de logikussan is kilehet ezt gondolni.
mivel hideg a kakás.. meleg meg fennt van.. ezért nem rekedhet ott meg.. elöbb utobb keveredni fog..
gondolom szoktál fürödni.. (mármint nem csak zuhanyzol )
na most próbáld ki, hogy csak hideget engedsz a kádba.. utána rá a meleget.
mozogj benne egy kicsit. és majd írd le a tapasztaltakat :) -
-
amargo
addikt
jajj elolvastam mit is írtál, tehát azt sehol sem állítottam, hoyg segítség nékül megy lefele a meleg levegő :))
viszont nyitot lakást nem szokás fűteni(persze lehet).
tehát kvázi a meleg levegő kényszerítve van, hogy lefele mennyen.
az a bajom, hogy mindig csak félszavakat írok le. és a gondolat menetemet nem fejezem be.. ezért bocska
igyekezni fogok :)) -
_George
senior tag
szóval:
a höfogysztás mérőben lévő folyadék elpárolgásának mértékétől függően fizetsz, a keringetett hőbe befektett energia (venti áramfelvétele) pedig kb. egyenlő a nyert hővel... :) -
rdi
veterán
Igaz, végül is csak arról van szó, hogy az egyenetlen hőeloszlású levegőt összekeverjük, és máris ''melegebb'' lesz a lakásban.
Minadoknak akik azt hiszik, hogy nagyobb lesz a hőleadás (többletenergia) attól, hogy keverik a levegőt, kéretik arra gondolni, hogy egy szoba zárt rendszer, ezért nem kerül bele több energia, legfeljebb a megoszlása lesz más.
Más kérdés, hogy egy szoba nem zárt rendszer és ha melegebb van a rosszul záró nyílászáróknál, akkor nagyobb lesz a hőveszteség. Ezért ha a plafonon van az ablak, akkor még energia megtakarítással is jár(hat) a szoba levegőjének összekeverése. :DDD -
amargo
addikt
[L]Ezért a fűtőtestek a saját közvetlen környezetüket fűtik fel, valamint a feláramló meleg levegő megreked a mennyezetnél.[/L]
megreked a mennyezetnél? ezt te hol hallotad? hideg meleg levegő közti váltakozásra gondolj egy kicsét és a fejhőjükre.. már is rájösz, hogy azott bizony körkörössen mozogni fog. de a lábadnál tényleg hidegebb lesz. de a radiátort a mennyezetre is szeretettedheted, csak akkor leszáló ágban lesz a meleglevegő.
remélem továbiakban képesleszek oda figyelni mit írok. és a témával kapcsolatban probálok csak megszolalni :)) -
amargo
addikt
én azt állítottam amit mégmindig állítok a hőleadása nem lesz nagyobb a radiátornak, hanem gyorsabb!! mivel egy 600w os radiátort te nem tudsz 1200w radiátorként kezelni.. ez lehetetlen, de azóta rájöttem hogy tök hülyeséget írtam.. mármint amit írtam az jó, csak én teljessen félreértettem a kérdést..
-
bigdewil
csendes tag
Nem érdemes apro wentiket raknod a radiátor alá.mert a höérzet 1 szubjektiw dolog.Már sokkal régebben sokkal okosabbak kitalálták,h mi a jo megoldás,ami kewesebb energiát fogyaszt,mint az apro és rossz hatásfoku wentik.CSILLÁRWENTILLÁTOR!nagyon lassu fordulaton müködtetwe.Akkor jo egy szoba hömérséklete,ha a plafonnál is annyi a hömörséklet,mint a szönyeg felett 10cm re.Tehát lassan kell kawarni a lewegöt,porképzés nélkül.Hátránya,h baromi randa,wiszont szines lámpákkal,halkito kapcsiwal a fényeröre még szép is lehet.)))
-
vati
senior tag
Már miért ne növekedne a teljesítmény?
Javul a hőleadás: egységnyi idő alatt több hő tud eltávozni a radiátor felületéről az áramló levegő alacsonyabb átlaghőmérséklete miatt (vezetéses hőterjedésnél deltaT igencsak játszik, asszem a negyedik hatványon) tehát a teljesítmény nő. A radiátorból hidegebb víz fog kifolyni mint egyébként.
Más kérdés, hogy nem érdemes tökölni vele, ha eleve szar a fűtés, nem ettől lesz jobb és macerás is :(
Célravezetőbb a radiátorokat lecserélni 3 számmal nagyobbra, igaz ez illegális. -
rdi
veterán
Na akkor ha késve is, de szólaljon meg a szaki, aki _gyakorlatból_ tudja, hogy a ventillátoros légmozgatással segített fűtés jobb hatásfokú. Igaz, ezt földgáz radiátornál teszi, de ez lényegtelen. Az eredmény megdöbbentő: 2- 3 fokkal is magasabb hőmérséklet 1/2 méteren.
A radiátor készítők ugyanis abból a hamis elképzelésből indulnak ki, hogy a meleget átadó eszköz kéményefektusa miatt a helyiségben lévő levegő keverdni fog, ami voltaképpen helyes elképzelés, de mégsem működik.
Ezért a fűtőtestek a saját közvetlen környezetüket fűtik fel, valamint a feláramló meleg levegő megreked a mennyezetnél.
Mi meg nem ott szoktunk közlekedni, ezért fázik a lábunk. De persze a leadott hőmennyiség nagyobb lesz, bár az én tapasztalatom szerint minimális gázfelhasználás növekedés mellett.
Vagyis a levegő keverésével kitűnően javítható a fűtés hatásfoka.
A por viszont tényleg probléma, valóban jó lenne valamilyen szűrő. -
shtml
őstag
Azt írtad a #12-ben, hogy a légáramlás hatására semmivel sem fog jobban fűteni. Mivel ez csak akkor lehetséges, ha a víz szobahőmérsékleten hagyja el a radiátort, így implicite ezt is állítottad.
A továbbiakra nem válaszolok. Már biztos felébredtél és megértetted a dolgokat :) -
Csigapa
tag
1. Jó kérdés... asszem közben még csináltam ezt-azt és mire elkezdtem írni már elfelejtettem mivel akartam kezdeni :U
2. A topicban feltett kérdésre az volna a válasz, ha megegyeznénk abban melegebb lesz-e így az adott lakásban?
Szerintem igen, mert: bár a belépő viz hőmérséklete adott, a kimenő víz hőmérséklete változik és így a deltaT is.
A fan-coilt pedig azért írtam mert az elve tök ugyanez. Az egy radiátor, beépített ventillátorral (meg termosztáttal, meg esetleg szivattyúval, szelepekkel, kondenzvíz elvezetéssel, meg mifene de a lényeg ugyanaz) -
amargo
addikt
miért nekem címezted?
a másik.. mert a ventillátor fordulat számát növelem a radcsi alatt, attól nem lesz nagyöbb a hő, a hő leadás gyorsul meg.. effektíve azt érzed melegebb van, de attól a radiátor nem fűt jobban ugyan azt a hőteljesítmént adja le mit elötte, csak gyorsabban(a többi rovására mert a hőt elveszi tőlük).
de mit te is írtad ez jóval összetetebb. de itt egy egyzserü lakótelepi lakásra vonatkoztatuk, ahol adott a belépő víz hőmérséklete. azt a főtési rendszert amit írtál azt nem itt alkalmazzák.
de ha jól megfigyelem a válaszod: tök ugyanazt mongyuk csak más szavakkal :) -
Csigapa
tag
shtml: nálad a pont, a felpattintós cucc párologtat, és nem mér valódi hőmennnyiséget, csak a házon belüli költségmegosztásra használják.
mindenki: nem gondoljátok, hogy ez egy összetettebb rendszer annál, hogy egy radiátorra+helyiségre nézve vizsgáljátok? Ha az egész házat nézem igazatok van: nincs nagyobb hőleadás, de ha a ventillátorral ellátott radiátor környezetét ott lesz a többi rovására.
Ez a gyakorlatban is igen jól megfigyelhető a fan-coil-os fűtési (és hűtési) rendszereknél. Ahogy növelem a ventillátor fordulatszámát a hőmennyiségmérő (valódi) jelzi, hogy nagyobb a hőleadás.
Ez bisztos mer' eszt tudom... -
Phantom
tag
Hello
Ha a radiátortól elvezető csőre felpattintok néhány fémbordát, akkor elvileg kis mértékben tudom növelni a meleget, és nem méri a mérő. Magyarul hőt lopok
:((( :(((
Vagy tévedek valahol? -
amargo
addikt
a hőmennyiségmérő az, amennyivel a csőben áramló víznek a hömérséglete(meleg tartalma) csökken. ez a csőfalon keresztűl adja le,
aminek a hőtartalma. Q=m*c*(delta)t *W
m=tömeg áram
c fajhő
t lehülés (a belépő és a kilépő víz számtani átlagát kell venni a t-nél(Tbe-Tki=(Tbe+Tbe-(delta)t /2 )-Tki) )
w=a cső hőátbocsáltási tényezője
a csöfalonit most nem írom le az bonyolult, de még egy.. ott már szigetelés is van de gondolom az nem kell.. ha igen szolj és megpróbálo leírni.
némileg frisebb vagyok
jajj vagy rajzkéne, hogy mit csinál? vagy elég ez is.. -
amargo
addikt
én is ezt mondom! csak szntén nem lehet érteni, csak akkor adsz le nagyobb hőt, ha egy fütőszálat vagy bármi melegebb dolgot keringtetsz!
a fene most voltam beteg :((
bocska skacok lehet én érteik itt vmit nagyon félre.. a hömennyiség mérőt is pl.. hőmérsékglet mérőnek láttam..
ehh ez nem megy ma.. -
amargo
addikt
jajj azt látom már, hogy néhol egybe vontam a fogalmakat.. igy korán meg amúgy is hülyén fogalmazok.. :)
az, hogy nem hülhet le a víz arra a hömérségletre? dehogy nem! csak akkor már párnapja ál benne a víz :DD
de azt még mindig nem értem miért fűtene jobban egy racsi, ha levegővel elkeringteted a hőjét.. ezt magyarázátok már el. -
shtml
őstag
Szalma: Írd fel magadnak az aktív és passzív hőátadás körülbelüli egyenletét és akkor megérted, miért nincs igazad.
Prozac: Én úgy tudom, valami nehezen párolgó folyadék van benne és az elpárolgott mennyiségből következtetnek a fogyasztott hőre. Az egész alapja nagyjából az, hogy feltételezik a nagyjából azonos működési körülményeket (fűtött lakáson belül) és eleve nem az egzakt hőfogyasztást méri, hanem csak a házon belüli költségelosztáshoz az támpontot. -
Prozac
aktív tag
Δt-t mér?
-
Prozac
aktív tag
Nincs ötletek hogy működik a radiátorra pattintott hőmennyiségmérő?
-
amargo
addikt
te hol olvastad, hogy azt írtam volna szoba hőmérségleten áramlik ki a víz? könyörgöm akkor hol van a hőleadás?!?!
''A másik az, hogy ventilációval nem lehet fokozni egy melegebb test hűtését.''
ha jól vettem ki a topicknyitó szavaiből, ő csak a levegőt kereingtetné a ventilátor alatt és az felfelé fújná.. nem értem, ismét, hogy miről beszélsz.. mert ezt szintén nem írtam, hogy vmit is lekéne hűteni, de mostmár visza olvasom mit írtam.. lehet korán reggel, hülyeségeket írok :DD -
shtml
őstag
Mindaddig többlet-hőt lehet kivonni, amíg a fűtővíz melegebb a szoba levegőjénél. A kivont hő persze a hőmérséklet-különbség csökkenésével csökken, de amikor igazán hideg van odakinn, akkor elég forró szokott lenni a víz.
Azt se feledd, hogy ha a lakások sorosan vannak felfűzve (ez az általános), akkor max. a sorban legutolsó lakásnál lehet kicsi a hőmérséklet-különbség. -
shtml
őstag
-
shtml
őstag
Szerintem minden jogod megvan ahhoz, hogy a hőszolgáltatónál megérdeklődd, milyen elven működő eszközzel mérik a hőfogyasztásodat. Ha nem a bejövő és kimenő víz hőmérséklet-különbsége és az óránként átfolyatott víz mennyisége (mert ez is igen lényeges) alapján mér, akkor van lehetőséged ingyen többlethőhöz jutni.
Az már más dolog, hogy ezzel lopást követsz el és gyakorlatilag a többi lakót károsítod meg. Ugyanis tudomásom szerint ez a hőmennyiség-mérés csak egy-egy házon belül az össz-hőfogyasztás lakók közötti elosztását határozza meg. A ház a fűtő vállalatnak a ház hőközpontjában mért fogyasztást fizeti meg. -
Szalma
őstag
-
shtml
őstag
Ezzel rögtön két dolgot állítasz, mindkettő tévedés.
Az egyik az, hogy a radiátorból szobahőmérsékleten áramlik ki a víz. Mivel - ha jól tudom - a legtöbb helyen még mindig sorosan vannak bekötve az egyes lakások, ez nem lehet így. De ha mégis, akkor sem lehet, hogy szobahőmérsékletre lehűl a víz. Ha pedig nem, akkor lehet még hőt kivenni belőle.
A másik az, hogy ventilációval nem lehet fokozni egy melegebb test hűtését. Erről a processzorhűtők tudnának picit mesélni. -
amargo
addikt
nem fög semmivel sem jobban fűteni! ha a termosztátot állítod akkor talán, ha esetleg van ilyen, de lakótelepibe kötve hinném, mert az központi..
az meg hogy ventillátort teszel alá csak annyit tesz, hogy a levegőt jobben fel fújja.. mutatnák ábrákat, de mingyárt indulnom kell. viszont attól, hogy a melegebb gyorsabban terül el viszony lag, csak viszonylagosssan lesz nagyob a meleg érzeted! hamarabb járja körbe a szobát a meleg ennyi.
hogy a hőmérő nagyobb hőt mútat? fújtár már hajszárítót rá? ugyan az megy vágbe.. mint említettem a meleg levegőt elöbb küldöd fel, semmivel sem melegebb csak a köztes állapt elveszik. a cirkulásió meggyorsul.
meg a port is jobban felkavarja a fütőtestről. nem ajánlanám ezt a megoldás.
jahh a radiátor teljesítménye nem ettől lesz nagyobb :)
a fent leirtaktól érzed annak. egy lakótelepi lakásba jóha 400W os raccsik vannak. nagyszobába persze nagyobb. de a hőleadás attól is függ hol laksz asz épületben.
ennyit most mert mennem kell. remélem segítettem vmit. -
shtml
őstag
Láttam boltban olyan légszűrőt (igencsak drágán), amely félig vízbe merülő, forgó tárcsákon át szívja-fújja a levegőt. Ez elég hatásosan kiszűri a port a levegőből és csak a vizet kell időnként cserélni. Egyben légpárásító is. De azt kétlem, hogy egy forszírozott ventiláció levegőszükségletét kielégíti.
-
Szalma
őstag
Szerezz porszűrős ventillátort és mosd sűrűn, meg permetezd antibakteriális bigyóval. Még tisztább is lesz a levegő. Esetleg nézz körül a légnedvesség szabályozók körül, mert azok szoktak szűrni/fújni és téli szárazság ellen is jók... Valamint alacsony némelyik és befér egy radiátor alá.
Ha nincs még mérőd, akkor nyomasd vagy vedd rá a szomszéd nyugdíjasokat, hogy fűtsenek ők is!
Szeretettel:
Szalma -
shtml
őstag
Ahhoz közvetlenül a lamelák között kellene átfújnod a levegőt és nem is olyan lassan.
Ha a hőmennyiségmérő ezáltal a fogyasztott hőnél kevesebbet mér, akkor egész biztosan lopásnak számít. Amúgy meg nem rendeltetésszerűen használod a radiátort, amely nem forszírozott hőleadásra lett tervezve. Más kérdés, hogy nehezen bizonyítható, hacsak nem érnek tetten.
A hőmennyiségmérő akár még kevesebbet is mérhet, ha a szoba levegője és a fűtővíz hőmérséklete közötti különbség alapján mér. Nem tudom pontosan, milyen elven mér. -
Prozac
aktív tag
Szerintetek egy lakótelepi lakás fűtésének hatékonyságát növeli-e mondjuk 2-4 alacsonyfordulatszámű ventillátor a radiátor alá szerelve ?
Több hőt ad le így?
Ez hőlopásnak számít?
Mit mér egy a radiátorra szerelt hőmennyiség mérő kütyü? Többet?
Aktív témák
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- RETRO beárazás (mobil, PC, konzol)
- Star Trek
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Path of Exile 2
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Építő/felújító topik
- Motoros topic
- Futás, futópályák
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...
- AKCIÓ! GAMER PC: Új i5-14400F (10mag/16szál) +Új RTX 5060 Ti +16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- AKCIÓ! GAMER PC: Új i5-14400F (10 mag/16 szál) +RX 6800 16GB +16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Nagyon kedvező áron!Eladó Synology DS923+ Alza Gari 2027.10.23-ig
- Enermax Maxtytan 750W Titanium Moduláris Tápegység
- Cooler Master MWE Gold V2 1250W Moduláris Tápegység
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G1 - i5-4GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W10 I Gari!
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 10400F 32GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest