Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- arden: Új robotos magazin építése – 1. rész: Miért hagytam ott a WordPresst?
- arden: Önjavító szoftver (Healing Agent) koncepció és demó
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
A Zéé
addikt
Lehet, hogy nem ez a pontos neve, de hasonlóan hívtuk Pesten is, most Zalaegerszegen is, és több helyről is bontottunk ki ilyent. Tulajdonképp egy tömör fa keret, amit egyértelműen falazás közben raktak a helyére. Na olyant többször láttam már mindenféle áthidalás nélkül, néha betonacéllal, néha boltívvel.
-
mezis
félisten
-
A Zéé
addikt
válasz
Ace Ventura #112294 üzenetére
Igen, csak ha régi az befalazós kőműves tok volt, akkor az más, mint ezek a sima MDF átfogó tokok. Ha szerencséd van, nem mozdul meg felette a tégla, de én azért ha áthidaló nem is, legalább 2-2 betonacélt beraknék a tok fölé.
-
tibbike01
őstag
válasz
fogtunder #112290 üzenetére
Nálam úsznak a golyók, ha lefeszem a fedelét a bűzzárnak, akkor 2 oldalt, ahol nyíllal jelöltem áll a víz, középen pedig üres. Gyakorlatilag csak középen tud lefolyni a víz és ahhoz pedig túl kell csordulni a peremen. Nem?
A golyók csak akkor lépnek működésbe, ha leszáradna a bűrráró tartály, pl több hetes állás esetén.
Egyébként szépen folyik le a víz.
-
fuze
őstag
Sziasztok! Egy kisebb részt újra kellett glettelnem és festenem a falon. Fehér fal, hérával kenve. Ott ahol gletteltem kentem fel mélyalpozót is, de sajnos egy csíkban lecsorgott a falon. Meg is száradt, de a folyás látszik. Kicsit olyan mintha "bemarta" volna magát az előző rétegbe ez a csík. Láthatóan bentebb van ez a falrész amit nem is értek. Hogy tudom eltüntetni? Már lekentem egy rétegben, de nem akarom többször. Arra gondoltam még, hogy átcsiszolom a megfolyt részt és hagyományos pormegkötéssel, azaz sima vízzel átkenem, majd később úgy festem le.
Ja fontos, hogy frissen van festve kjavítva minden, csak hát a festő szar munkája után még nekem is kell vele dolgoznom természetesen.
-
fogtunder
nagyúr
-
tibbike01
őstag
Sziasztok,
Az normális, hogy 2 hetente takarítani kell ezt a folyókát? 2 hét után már érezni, hogy büdös és iszapos a víz. Ráadásul pechemre most takarításkor belekerült a lefolyóba az egyik golyó, amit azonnal elnyelt. Hogyan tudnám pótolni?
-
batagy
őstag
válasz
daninet #112253 üzenetére
Köszi a segítséget!
12-es és 10-es tiplit is vettem most. Azt mondta a barkácsboltos hogy ez Fischer tipli koppintása. Így néz ki: [kép]
Illetve Hat lapfejű állvány csavart hozzá.
A 12-es tiplihez 8-as csavar kell.
A 10-es tiplihez 6-os csavar kell.Kell nekem a 12-es tipli (8-as csavar) ehhez a húzódzkodóhoz a panelbe, vagy elég a kisebb is? 6 db helyen lesz megfúrva.
7 cm-es mindkét tipli, lehet hogy fölösleges volt ilyen hosszút vennem.
-
mezis
félisten
Üdv.!
Falfúrásokról jutott eszembe. Egy régi, 9 emeletes házban kellett egy csomó lyukat fúrnom.
A válaszfalak téglák voltak, de a többi az beton, csak igen furcsa "rétegrenddel". 2 - 3 cm-t akár kézi amerikánerrel is ki tudtam volna fúrni, aztán jött az igazi beton. Régi, pár cm-es tiplik meg jöttek ki valami poros törmelékkel együtt.
Ez lenne a salakbeton, építés után szép lassan porlad kívülről befelé ? -
Fr3eWar
őstag
-
Met
Topikgazda
válasz
Veron #112277 üzenetére
Nikecell tipli vagy ha nem bízol benne akkor 15-20 centi hosszú beütős tipli.
-
Veron
addikt
kamerát szeretnék felfúrni a homlokzatra, ahol 10 cm polisztirol szigetelés van. milyen tiplit kell ehhez használnom? mezei, téglafalba való itthon több méretben.
másik kérdés: van valami ökölszabály arra, hogy pesti agglomerációban milyen m2 árral lehet számolni kb. 110 m2 egyszintes családi ház építése esetén? a telek megvan, csak a ház költségének becslése érdekel.
kösz!
-
pjen
félisten
válasz
sztanozs #112272 üzenetére
Én régi módi vagyok, de már rengeteg mindent szereltem falra.Kifúrom a lyukat, ha picit bő keverek fogkrém sűrüségű gipszet.Tele nyomom a lyukat vele, aztán beütöm a tiplit.Várok fél órát aztán behajtom a csavart.Ja, a gipsz előtt vizet spriccelek a lyukba.Nekünk régen ipari suliban még a fa tipli készítés és gipszelés is tananyag volt.
-
Fr3eWar
őstag
válasz
zoli03 #112270 üzenetére
Én téglát is ütvefúrok csak kisebb átmérővel, mondjuk 8-as furat előtt 6-al kifúrom ütve, és utána 8-al már csak sima üzemmődban. Persze ütvefúrásnál sem nyomom neki mint süket a csengőt, Bosch Hammer fúrókalapácsom van. Nekünk Porotherm 30K-s sok vékony cellából álló téglafalunk van azt is így fúrtam.
-
zoli03
őstag
-
fogtunder
nagyúr
válasz
sztanozs #112272 üzenetére
Nem, csak sima fúró üzemmódba rakd. 4-es SDS szár még biztos van, kisebb nem tudom. Én mondjuk ilyen kis lyukakat akkus fúróval szoktam megoldani. Hogy ferde-e valami szemmel is látod nagyjából, ha elindítod csak úgy a fúrót, nézd meg, hogy a szár kitér-e síkból forgás közben.
-
sztanozs
veterán
válasz
zoli03 #112270 üzenetére
A téglát ne fúrókalapáccsal fúrd, ha dübelt akarsz belerakni. Ne csodálkozz, hogy lötyög benne a dübel utána.
Mármint vegyek egy sima nem ütvefúrós kulcsos tokmányos fúrót is a mostani mellé?
Amúgy lehet, hogy a fúró feje (vagy a tengely volna elferdülve)? Nem is igazán volt használva ez a fúró, nem hiszem, hogy ilyen problémának szabadna lenni vele...
Egyébként az lehet, hogy 5mm alatt nincs is sds fúrószár? -
mezis
félisten
válasz
sztanozs #112268 üzenetére
Mostanában kezdtem csavarbehajtót használni a tipliknél. Egyik nagyon jó tapasztalatom, hogy a gyors forgással enyhén laza tiplibe is sikerül behajtani a csavart és a csavar amikor elég mélyre ér, akkor már szétfeszíti a tiplit a szoruláshoz. Kézi behajtásnál szenvedés lenne, fogpiszkáló, stb.
A tiplik olcsók, talán ilyenek voltak: [link] -
zoli03
őstag
válasz
A téglát ne fúrókalapáccsal fúrd, ha dübelt akarsz belerakni. Ne csodálkozz, hogy lötyög benne a a dübel utána. Ha veszel egy normális kőzethez való hengeres fúrószárat (mondjuk Irwin), akkor azzal ütvefúrás nélkül is 10-20 másodperc egy furat. Nekem sokszor még tágítani kell a furaton, mert nem megy bele a dübel végig. Ha megfelelő szerszámmal fúrsz, téglában sokkal egyszerűbb a dolgod, mint betonban.
Ja és a termékekhez adott dübeleket felejtsd el, vásárolj készletet normális márkából, pl Fischer. -
Met
Topikgazda
válasz
Azért a tipli elég sokat számít.
Pár éve alatt kilazult a nylon tipli (olcsó, OBI készletből) a függöny karnisnál (ajtó előtt van függöny tehát nem nagy súly) pedig ritkán van behúzva.
Kicseréltem normális tiplire fúrás nélkül és lám tart mint állat.
Állítólag ezek a szögeltes tiplik jók mert nem tud (vagy nehezebben tud) megforogni a lukban. -
sztanozs
veterán
válasz
fogtunder #112264 üzenetére
A legkisebb SDS száram most asszem 5ös. Egy-két helyre fúrtam már, de a lyukak egy része ennél tágabbnak tűnik pl a fürdőbe felfúrt törölközőtartó eléggé lötyög, a fiam szobájába felfúrt polc egyik tiplije simán elfordult a lyukban csavarral együtt. Persze ezek nagyrészt csak sima filléres tiplik, amit valami készletben kaptam egy másik akkus bosch fúró mellé.
-
-
daninet
veterán
válasz
A Zéé #112260 üzenetére
most épület újfajta porothermből a házam, fúrtam bele sokat. Ha nagyon nyomod beleszalad és szétveri az egészet. Ez így van. De ütés nélkül meg furkálhatod a lyukakat estig. Túlmelegszik a fúró stb.
Nekem az jött be, hogy nem nyomom agyatlanul a fúrót, csak annyit üt rajta amennyit magától mozog. Szépen becsúszik a szár, rendben van a lyuk. -
A Zéé
addikt
-
daninet
veterán
válasz
sztanozs #112258 üzenetére
Az talán valami B szabványú tégla. Sokkal több anyag volt azokban a téglákban mint a mai téglákban, ezért volt némileg rosszabb a hővezetési tényezőjük. A mai téglák nagy része levegő, vékony lamellákkal (pl fűrészport tesznek az agyagba ami kiégetésnél további üregeket képez).
Viszont 40es tégla B szabványból nem volt. Akkor kisméretű tömör téglából lett rakva a fal, de az már 25 éve se volt jellemző. Nem 30 centi a fal? B30-ból építettek akkoriban.
Vehetsz olyan dűbeleket amik nagyobbat tágulnak mikor beletekered a csavart. A sima szürke csőszerű az nem olyan.
Pl ez majdnem kétszer olyan vastag lesz csavarral. -
sztanozs
veterán
válasz
daninet #112257 üzenetére
szóval ütvefúrni... kellene bele valami speckó dübel, hogy a téglában a lyukakban vagy a lamelláknál jobban rögzítsen?
Sajna nem tudom milyen téglákból épült a ház kb 25 éve, nemrég vettem... PBH 2800 RE-t vettem még anno a vasbetonhoz, mert az előző fúróval fél nap volt felrakni egy polcot. De most ez a téglát mintha "túl jól" fúrná... -
-
sztanozs
veterán
Mióta házba költöztünk szenvedek a fúrással. Korábban lakótelepne lakunk és szinte mindegy volt hogyan fúrom a beton szépen "lyukadt", viszont a BL-40-be legalább fél miliméterrel szélesebb lyukat fúr a fúró és mindig lötyög benne a tipli. Mit csinálok rosszul (nem ütvefúrúrok)?
-
daninet
veterán
válasz
batagy #112250 üzenetére
Nem kell nagyon túlgondolnod, a sima műanyag tiplivel 8-os csavar darabja is 150+ kg-ot bír kihúzása, nyírásra pedig sokkal többet. Ráadásul neked lesz 4 (vagy 6?)
Válassz valami 80-as hosszúságú csavart (vagy a fúrószáradnak megfelelő) és fúrd fel.
Ha nagyon profi módon akarod vehetsz betonba való HILTI vagy Fischer dűbeleket 600 Ft/darab áron, de nem fog sokat hozzáadni a dologhoz. -
A Zéé
addikt
válasz
Ace Ventura #112248 üzenetére
és milyen tégla? Ilyen enyhén boltozatba rakott kisméretű, vagy csak a sima blokktégla vízszintesen? És milyen tokot akarsz belerakni? Szerintem áthidalóban is gondolkozni kellene, az ajtó fölé.
-
pjen
félisten
válasz
Ace Ventura #112246 üzenetére
Kérdezd meg van e benne lágy indító.Egy nagy flexet nem biztos, hogy 16A kismegszakítóról Tudsz használni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen légkondit a lakásba?
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Google Pixel topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Oázis Computer - Prohardver nyereményjáték egy Acer gamer monitorért
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Sorozatok
- One mobilszolgáltatások
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i3 9100F 8GB DDR4 240GB SSD GTX 1050Ti 4GB DeepCool Tesseract Chieftec500W
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- Black & Decker töltőt keresek
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest