Hirdetés
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- DeFranco: Tanuljunk angolul játékosan! - Duolingo
- Algieba: Algieba mint kreatív tornádó
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz
runner 125 #111297 üzenetére
Én is a földre fogom rakni.
Ha szembe nézzük a te házad, a bal oldalon sarokra a földre.
Gondolkodtam, hogy szivattyú és legyen hátra(megérdemelné ez a buzi szomszéd, hogy hallgassa egy 3. klímának is a kültérijét)
De állítólag utólagosan mindenképp lesz csatorna a beltéri mellett. Nem értem, hogy miért?! Meg hát plusz egy hibalehetőség..
Ja, földre is csak úgy kerülhet le, ha én kivésem a csöveknek a helyét a hálóban, mert a klímás cég ezzel nem foglalkozik, max csatornázná, az meg nekem nem tetszik..Ja btw, van valakinek OBI-s salgó polca? [link] Ezekhez nem lehet kapni plusz polcot.
Nem is értem. Azt mondták vegyek meg még 2 -t komlpetten, és tegyem át azokból a polcot.
(2 van a spájzban, de ilyen közökkel túl hamar megtelt)
-
pjen
félisten
válasz
runner 125 #111298 üzenetére
Nem azért hog, de menj át a klímás topikba és keress ŕá.Mindenki élénken tiltakozik a szomszéd oldali klímáért.Asszony unoka tesójáék egy 3.5 Kw Amberrel fűtenek a sarokról hallani.Hogy örülne a szomszéd, ha az ablakába dübörögne.
-
runner 125
nagyúr
válasz
Graphics #111293 üzenetére
Leírtam már korábban is a véleményemet erről. A klíma egységet nem kiemelni kell, hanem minél jobban eldugni a francba!
Miért nem raktátok 1 méterrel odébb a szomszéd felé néző falra pl. ide, vagy bárhova azon a falszakaszon. Akár hátra is, vagy éppen az utcafronttal párhuzamos hátsó falatokra. A mai inverteres klímák már nagyon halkak, én megbeszéltem a szomszéddal, és a melléképületem szomszéd felőli falára kerültek fel így. (Ablak van köztük, azért a szünet.)
Egy lakásnál megértem, ha nincs más opció. De egy családi háznál ezer alternatíva van, ahova el lehet "rejteni" egy klímakültérit akár homlokzaton, akár tetőn. Sőt, ennél még az is esztétikusabb megoldás, ha már mindenképpen utcafrontra akarod rakni, h leteszitek a lábazathoz ugyanúgy állványra. Úgy legalább csak akkor látszik, ha valaki benéz, nem rondítja messziről a homlokzati arculatot. Még szintúgy nem késő megtoldani 2 méter csővel és befaragni gyorsan a hungarocellbe..
Félre ne érts - és mások sem - nem áll szándékomban senkire ráerőltetni a véleményemet, de azért próbálok jó szándékkal segíteni, h szerintem minél esztétikusabb arculata legyen egy felújított háznak.
Egyébként mi is egy 50 éves kockában lakunk, nyilván rettenet energiát és időt raktam bele én is a felújításba, de igyekeztem azért mindent következetesen, jóízléssel végbevinni. Hisz úgy gondolom, attól h egy régi ház, még nézhet ki úgy felújítva, mint ha most épült volna. Sajátom utcafronti részénél (meg egyébként az egésznél) igyekeztem mindent a legegyszerűbben megoldani, mindenféle csicsa, vagy az egységet rondító tárgyak, formák nélkül. -
pjen
félisten
válasz
runner 125 #111288 üzenetére
Mi baj van az utcai klíma kültérivel?2-3 méterre van a szomszéd, mindjárt ok a haragra egy zúgó klíma.
-
válasz
runner 125 #111288 üzenetére
Utcafronton van a klíma.
De igen, annak a kiállása.
Azon nem tudunk valtozt, tetőtérbe nem mehet, mert total poros minden, kérdeztem a klímást is, az ugyanoda kerül vissza majd.
Kültéri egység konzolon. Csovekbol nem fog latszodni semmi.Takarja az egység.
Áram és a gyári cső
-
A Zéé
addikt
válasz
DonDennis #111289 üzenetére
Most meg nem mondom, de ha kell holnap én is ki tudom számolni neked.
Nekem kb. 200 m2-t csináltak öntött aszfaltból, zúzott bazalt, aztán beton alépítményre 3,1 millióért. De azt nem árt tudnod, hogy ebben az egész procedúrában kb. az aszfalt a legolcsóbb, és nem csak annyi, hogy leborítod és lehengerezed az aszfaltot :) -
-
DonDennis
senior tag
Botrányos állapotú az utcánk, (sártenger és gödrök...) írtam az önkormányzatnak de mivel az utca egyik oldala Diósd a másik Törökbálint így szerintem esélytelen, hogy valaha lebetonozzák mert csak passzolgatják kinek kéne... Bekértem kb. az összes aszfaltozó cégtől ajánlatot, de szerintetek egy kb. 80-90 méteres szakasz mart aszfaltozása mennyibe kerülne? (ha jól tudom az a legolcsóbb)
-
Exodion
senior tag
válasz
DeFranco #111285 üzenetére
Nalam 4db SFTP (5E) megy szobankent, 1db 3x szigetelt RG-6 Triset Koax tarsasagaban a padlo alatt az eloszobatol minden szobaba 2db taposocsatornaban osszezsufolva (per szoba). Meg nem volt gondom vele.
Sokkal inkabb problemat tud okozni ha 230-as vezetek mellett viszed az UTP-t, ha 1m-en egymas mellett megy a CAT5E meg egy 230-as a gigabites Digi-bol eltunik 150Mbit
. Olyan 5cm tavolsagtol mar rendben van.
-
DeFranco
nagyúr
válasz
macilaci78 #111284 üzenetére
köszönöm, ez lesz, elmegy egy 30x15-ös vagy 15x15-ös kábelsínben.
szerk: jut eszembe koax/tel/utp mennyire mehet összeszorítva egy sínben?
a koax kb. 8-9mm henger, a telefon 5x2mm, az utp 5mm henger, talán beleférne a 15x15-be, de szorosan. bezavarhat ez, legyen szélesebb vagy mehet heringezve?
-
DeFranco
nagyúr
válasz
macilaci78 #111282 üzenetére
powerline nem olcsó, a beépített szekrény pedig nagyon beépített, házgyári konyhaspejz.
Édesanyám lakása friss és nagy becsben tartott tapétával a falakon, meg hujujuj megnefúrd szekrény stb. eleve nagy rábeszélés lenne a fúrás ebben a formában és még szép se lenne (inkább ronda)
van ennek sok esztétikus módja de most gyors és olcsó megoldás kell minimális rombolással, és majd egyszer ha nagyon ráérek akkor megy a router az előszobába és szépen ki lesz mindenhol építve a rendes rejtett kábelezés.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
DeFranco #111281 üzenetére
A beépített szekrénynél fent fúrni és ott csatornázni? A szekrény felett szokott lenni egy léc, ami a szekrény teteje és a mennyezet közti rést takarja el. Ez a rés ahhoz karcsú, hogy innen fúrj, de befűzni már elég és a fal másik oldaláról tudsz fúrni.
Az UTP átvitelének alternatívája lehet a powerline adapter: ugyanúgy hálózat, de az elektromos vezetéken szaladnak a bitek, stabilabb, mint a szárnyaló bitek. -
DeFranco
nagyúr
válasz
tothjozsi96 #111278 üzenetére
koax, telefon évek óta megy már "légkábelként" nincs baja, és nem tudom most lecserélni őket. a cél az lenne majd valamikor hogy új, rendes kábellel szépen beltérben megoldjuk de az nem most lesz.
a sarok kifúrására én is gondoltam de sajnos van egy beépített szekrény amin már nem tudjuk keresztülvinni a kábeleket, így elvetettük.
az ajtófélfa megfúrása is működhetne akár, de a "látszó" részeken randa és botlásveszélyes lenne, a küszöb alatt (azzal párhuzamosan) pedig nem tudjuk elvinni
-
válasz
runner 125 #111275 üzenetére
Na megvan a gázterv:
A gázcső résznél
Pontosan idézve: Az épület hőszigetelésében, kiszellőztetett horonyban vezetve. -
-
DeFranco
nagyúr
sziasztok, volna egy projekt, ezzel kapcsolatban volna kérdésem.
adott egy panellakás, az egyik szoba egyik sarkából kell átvezetni kábeleket (koax, telefon, utp) a másik szoba másik sarkába, ez a lakás két átellenes pontja, közte egy konyhával, előszobával.
tételezzük fel, és fogadjuk el hogy a falak fúrása nem megoldható, különösebb rombolással járó munka nem végezhető.
jelenleg a koax és a telefon az ablaktokon keresztül kivezetve a homlokzat előtt megy el, látszani csak az ablakok közötti rövid részeken látszik, mert ahol ablak van ott illesztve és rögzítve van a párkány alá.
nem esztétikus és az időjárásnak ki van téve, de jelenleg ez a megoldás működik ideiglenesen. emellé kell most kihúzni az UTP szálat is, mert a wifi kapcsolat nem stabil.
arra gondoltam, hogy azért, hogy az időjárásnak kevésbé legyen kitéve, beteszem valamilyen burkolatba amit aztán "valahogyan" applikálok, nagy valószínűséggel megy a párkányok alá a párkányok között meg "látszik".
a fontos az, hogy gyors, olcsó megoldás kell, a szigetelt homlokzat fúrása nem megengedett, át kell kerülni a "jeleknek" a másik szobába.
első körben műanyag kábelsínre gondoltam, ami azért is jó lenne, mert az a meglevő kábelekre "rápattintható", nem kell kihúzni a meglevő bevezetéseket (koax, telefon).
van valami ennél jobb ötlet?
-
csemberlen
őstag
válasz
Stylewars_kp #111268 üzenetére
Sehol ninc silyen leírva.
-
A Zéé
addikt
válasz
Szakbarbár #111257 üzenetére
csináltass külső légbeveztést. Nekünk is olyan van otthon, van benne egy pillangószelep a kályha aljában, meg kinn is egy rovarrács. Ha van rá lehetőség, akkor szüleim is mindig ajánlják, ha van rá lehetőség.
-
zoli03
őstag
válasz
macilaci78 #111271 üzenetére
-
-
Stylewars_kp
őstag
válasz
ctrlaltdel13 #111252 üzenetére
Katás vállalkozó bukik a legnagyobbat. Valahol mintha azt olvastam volna, hogy katás vállalkozó számláját nem fogadják el.
-
mezis
félisten
válasz
Szakbarbár #111257 üzenetére
Ne sajnáld ki a légbevezető csövet. Le lehet azt dugózni, ha nagyon jönne be rajta a hideg....
Zárt égésterűt. Nem kell aggódnod a kipattanó szikra miatt és nem lesz állandó "kéményillat".
Főzőlap: Takarékossági sorrend: Gáz, kerámia, indukciós. Ez utóbbi a legtakarékosabb. -
válasz
runner 125 #111236 üzenetére
Na megoldjuk, a szaki jófej, azt mondja semmi gond a variálásom kapcsán.
Gáztervezővel egyeztetek, hogy mi a legális megoldás.
Kicsit azért nehéz éjszakám volt, mert agyaltam erősen mi lenne a jó. -
zoli03
őstag
válasz
Intel fan11 #111244 üzenetére
Erre van külön topik. Amúgy nem tudom, hogy miért kell elégedetlenkedni. Senki nem kötelez rá, hogy igénybe vegyed. Ha igénybe is veszed, semmilyen kötelezettséggel nem jár. Amúgy meg gondolom a visszaélések miatt lett így megcsinálva: pl ha te mobilgarázsra vennéd igénybe, akkor hogy lehet kiszűrni azt, hogy veszel egy olyan garázst, ami már jelenleg is van a kertedben, a másikat meg eladod kedvezménnyel? Ha ellenőrizni jönnek, akkor számlád van, garázsod van, de közben meg mégis csaltál.
-
Stylewars_kp
őstag
válasz
runner 125 #111230 üzenetére
Ismerősömnél engedélyezték, hogy leszigetelje, de bonthatóra kellett megcsinálja. Így kb 30 cm széles 100 cm hosszú táblákba, ha kell ott vissza tudja bontani a szigetelést.
-
Intel fan11
őstag
válasz
macilaci78 #111262 üzenetére
Na ez a szivas marmint h az anyag 90%. Na mind1 at kell ertekelnem ezt az egeszet. Inkabb most szivasnak erzem az egeszet.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Intel fan11 #111261 üzenetére
Nyílászáró x db, zsalugáter x db, szúnyogháló x-1 db, keretléc x méter, bontás, beépítés, deponálás x db, kiszállás 3 alkalom. Ennyi.
Az anyagköltség kb 90%-kal van benne a teljes büdzsében. -
Intel fan11
őstag
válasz
macilaci78 #111260 üzenetére
De elfogadhato ilyen szamla? 2,2 millio nekem is volt vagy 3 a4es oldal. Ok is lustak voltak. Elinteztek egy homlokzati nyilaszaro cserevel. Erdekes lakastakarek elfogadta!
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Intel fan11 #111255 üzenetére
Na ez érdekes. Egyik ismerősömnél volt felújítás homlokzati nyílászáróknál.
4 ablak egy méretben, nyíló-bukónyíló. 2 db fix ablak. 1 db kétszárnyú teraszajtó. Minden nyílászáróra zsalugáter, minden nyitható nyílászáróra rolós szúnyogháló. Munkadíj, bontás, beépítés, deponálás, kiszállás külön tételek. Majd menet közben a festő kitalálta, hogy szebb keretező léccel kívül eltakarni a PUR-habot, plusz tétel.
Nem kis munka nem kis értékben, erre kitalálta a cég pénzügyese, hogy lusta ennyi tételt a számlára írni, tömbösíti.Nem értem, egy termelő, szolgáltató vállalkozás számára nem a számla kiálltása a legnagyobb öröm? Na mindegy.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Épp ezt írtam elsőnek, hogy egy ideig, aztán mikor májusra eléri a 12 mFt-ot, átfordul 27% áfásba ő is.
De persze nem szeretjük a fekete gazdaságot, még a szürkét sem, de most megint egy fél ország azon agyal, egyáltalán hogy működik tisztességesen a rendszer, de vagyunk páran, akik tovább lépnénk és hogyan lehet kijátszani? -
Szakbarbár
aktív tag
válasz
Rotyi #111254 üzenetére
Elektromos főzőlap lesz a konyhában, gáz nem lesz bevezetve a házba. Az egyetlen nyílt lángforrás a kandalló lesz, de az is inkább csak látványelem, nem az lesz a fő fűtés. Igazából azt csak amolyan “biztonsági fűtési” opciónak szántuk. Első körben nyílt égésterű kandallót néztünk de egyre jobban hajlok a zárt égésterű, külső légbevezetésű kandallók felé. A padlóban el lehetne majd vezetni a légbevezetést, még csak a szerelőbeton van, arra jön 12 cm szigetelés és 6 cm beton.
Igazad van, jobb megkérdezni a kéményseprőket erről. -
justmemory
senior tag
válasz
Igen, én is idáig tudom (tudtam, de rég voltam egyéni vállalkozó (más témában), azóta nem igazán követem); csak pl. nem tudom, hogy építési vállalkozó lehet-e KATÁ-s; de gondolom igen, miért ne. Na mindegy is, ezt régen sem teljesen tudtam követni, a könyvelő elintézett mindent...
-
-
Rotyi
aktív tag
válasz
Szakbarbár #111248 üzenetére
Ha a kandallónak a helyiségtől független a levegőellátása, akkor nem kell légbevezető, de a kéményméretezésnek tartalmaznia kell az égési levegő ellátást is.
Helyiséglevegőtől függő kandallóknál szoktak kérni egy érzékelőt a kéménybe, ami ha ha megy a kandalló reteszeli az elszívót elektromosan.
Namost ha gázos tűzhely felett van az elszívó a gázművek is bekeverhet a terv engedélyeztetés során. Nálam is ez történt. Gázos tűzhelyet szerettünk volna, de mivel a nappaliban (konyhával egy légtér) van egy kandalló, külön légellátással, amiről a gyártó adott nyilatkozatot, a gáztervet nem fogadták el a szolgáltatónál. Ezután villanytűzhely lett (nejem nagy örömére), és mehet az elszívó és a kandalló is maradt....
Érdemes a kéményseprőkkel is egyeztetni előre. -
justmemory
senior tag
válasz
Intel fan11 #111247 üzenetére
Én úgy értelmezem, hogy szakinként, munkánként, nyilván, hiszen kell, aki kiállítja a számlát. Plusz elvileg egyszer tudod ellőni, de ha gyűjtögeted a számláidat, akkor elszámolnak több számlát is; ugyanakkor magát az igényt egy család egy ingatlanra csak egyszer adhatja be. Úgy kell sakkozni, hogy egálban legyen a munkadíj és az anyag. Tehát megint lehet ügyeskedni... minél nagyobb összegről állít ki számlát a kivitelező/"szaki", értelemszwrűen annál többet kell neki is adóznia (KATA nem tudom hogyan van), tehát nekem picit kontraproduktívnak is tűnik a dolog.
-
ctrlaltdel13
őstag
Katás számla adó mentes x összegig.
Ők előnyerők😉 -
Intel fan11
őstag
válasz
fogtunder #111249 üzenetére
Igen borul hat. Tuzepen festek boltba vasarolok egyeni vallalkozo pedig megcsinalja. Ajto cserenel megoldhato talan. De kihiszi el hogy egy 300ezres ajtot 300ezerert raknak be? Baromsag ezaz egeyz talalmany. Alairom szakember vegezze a munkat, de miert kell ezaz 50-50% kitetel? En arra apellaltam hogy felveszek januarba 6 millio hitelt aminek a felet visszakapom es evvegen mar visszais tolom elotorlesztesbe! Dehat igy hogy?
Új hozzászólás Aktív témák
- Elemlámpa, zseblámpa
- Robotporszívók
- Gaming notebook topik
- PlayStation 1 / 2
- Star Citizen
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Elektromos autók - motorok
- Okos Otthon / Smart Home
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Fotó állvány eladó
- Dell P2419H P2419Hc Full HD LED IPS 24" + P2719H 27" LCD monitor (vékony keretes)
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Rampage SHIVA Kolink KL 500W
- AKCIÓ! Lenovo ThinkVision L24i-10 24 FHD 60Hz 4ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest