Új hozzászólás Aktív témák

• BB9000

senior tag

válasz Inhouse #4185 üzenetére

A kérdés jó.
    Elsőként végigolvastam a pályázati oldalon a GYIK-et. Abban nincs említve, tehát semmit nem lehet megtudni belőle erről.
    Azután megnéztem a saját -2022-es- adóbevallás tervezetemet, amit a NAV készített el nekem és abban nem szerepel az általam visszakapott pénzösszeg. A NAV mindenről tud, hiszen minden adatunkat meg kellett adni igényléskor, beleértve az adószámunkat is. Mivel ők nem tették bele, ebből arra következtetek, hogy nem adóköteles jövedelem. Otthonfelújítási kölcsönt is vettem fel, és annak a kölcsönnek az állami kamattámogatása sem szerepelt az adóbevallás tervezeten az adóköteles bevételeim között.
    Majd rájöttem, hogy a kifizetés 2023-ban történt, így az nem is lehetne benne a 2022-es adóévről szóló adóbevallásomban. :)
    A hitelt 2022-ben folyósították és már akkor kaptam kamattámogatást, annak benne lenne a helye. Ha adóköteles lenne, akkor biztos beletette vona a terveztetbe a NAV.
    Szerk:
    Próbáltam a kérdés jogszabályi hátterét is megtalálni, és végül meglett! Az SZJA tv 2.1.1 pontjában van kifejtve az SZJA mentesség mind az OFT-re mind az otthonfelújítási hitel kamattámogatására.

Új hozzászólás Aktív témák