Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• PociAti

őstag

válasz Dr. Szilikát #28209 üzenetére

Ha jól értem, akkor a töltő feszültségét a gyári 42 V-ról lekorlátoztad 39,7 V-ban.
    4-es táblázat szerint ezzel a kb. 400 ciklusról (és 100% kapacitásról) kb. 1.300 ciklusra javul az akku élettartama (de közben az akku nagy előnye, a nagy kapacitását nem használod ki, és csak annak legfeljebb 70%-át használod ki*.)
    Vagyis annyit sem, mert nem meríted le teljesen, de eleve egy kevésbé feltöltött állapotból indulsz.

* Note: Partial charging negates the benefit of Li-ion in terms of high specific energy.

----
    Viszont visszatérve a 2. táblázatra (Ciklus-élettartam a kisütés mértékének függvényében*),
    "A részleges kisütés csökkenti a feszültséget és meghosszabbítja az akkumulátor élettartamát, akárcsak a részleges töltés. A megemelkedett hőmérséklet és a nagy áramok szintén befolyásolják a ciklus élettartamát.

* A 100%-os DoD teljes ciklus; a 10%-os nagyon rövid. A legjobb élettartamot a töltési állapot közepén történő ciklizálás biztosítja."

Tehát nagyon megéri csak közepesen lemeríteni, 100+ helyett ha csak 40%-ot használsz belőle, akkor 600 ciklus helyett 3.000 ciklusra növekszik az élettartam. (Ötszörös élettartam.)

De ha már egyszer 100 % helyett csak 70 %-ra töltöd fel, akkor annak 40%-a már csak 28%.

Így ha egy roller gyakorlati hatótávja 30 km, akkor 8,4 km-es hatótávot céloztál meg optimális felhasználási tartománynak.
    20 km-es gyakorlati hatótávú (tehát 30 km-nek mondott rollerral) pedig 6 km az optimális hatótáv két korlátozott töltés között.

Magyarán az alacsony szintű töltéssel nagyjából háromszorozod az akku élettartamát, a középtartományban való gyenge merítéssel meg akár ötszörözöd.

----

Érdekes játék, de szerintem nem az akku fogja az idő előtt sírba tenni a rollert.

Főleg ha csak 8 km-enként van használva, akkor az eredeti kb. 10-15.000 km-es elvi akku élettartamot sokszorosára tudnád növelni. Ha csak 24.000 km-t veszem alapul ez 3.000 töltést jelentene. 10 év alatt a 3. táblázatban bemutatott hőmérséklettel összefüggő öregedés többet ártana, mint ami az óvatos töltéssel megtakarítódna.

----

Viszont az nagyon hasznon hasznosnak tűnik, miért ne Aliról a legolcsóbb töltőket válasszuk.

Új hozzászólás Aktív témák