Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Pillangóhatás: F billentyű meghibásodása -új gamer számítógépasztal
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 9 – Az impulzusvásárlás is lehet tudatos
- Fire/SOUL/CD: INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje [2024]
- Pajac: PassMark - Intel Core2 Quad Q9400
Új hozzászólás Aktív témák
-
PociAti
őstag
válasz
Dr. Szilikát #28209 üzenetére
Ha jól értem, akkor a töltő feszültségét a gyári 42 V-ról lekorlátoztad 39,7 V-ban.
4-es táblázat szerint ezzel a kb. 400 ciklusról (és 100% kapacitásról) kb. 1.300 ciklusra javul az akku élettartama (de közben az akku nagy előnye, a nagy kapacitását nem használod ki, és csak annak legfeljebb 70%-át használod ki*.)
Vagyis annyit sem, mert nem meríted le teljesen, de eleve egy kevésbé feltöltött állapotból indulsz.* Note: Partial charging negates the benefit of Li-ion in terms of high specific energy.
----
Viszont visszatérve a 2. táblázatra (Ciklus-élettartam a kisütés mértékének függvényében*),
"A részleges kisütés csökkenti a feszültséget és meghosszabbítja az akkumulátor élettartamát, akárcsak a részleges töltés. A megemelkedett hőmérséklet és a nagy áramok szintén befolyásolják a ciklus élettartamát.* A 100%-os DoD teljes ciklus; a 10%-os nagyon rövid. A legjobb élettartamot a töltési állapot közepén történő ciklizálás biztosítja."
Tehát nagyon megéri csak közepesen lemeríteni, 100+ helyett ha csak 40%-ot használsz belőle, akkor 600 ciklus helyett 3.000 ciklusra növekszik az élettartam. (Ötszörös élettartam.)
De ha már egyszer 100 % helyett csak 70 %-ra töltöd fel, akkor annak 40%-a már csak 28%.
Így ha egy roller gyakorlati hatótávja 30 km, akkor 8,4 km-es hatótávot céloztál meg optimális felhasználási tartománynak.
20 km-es gyakorlati hatótávú (tehát 30 km-nek mondott rollerral) pedig 6 km az optimális hatótáv két korlátozott töltés között.Magyarán az alacsony szintű töltéssel nagyjából háromszorozod az akku élettartamát, a középtartományban való gyenge merítéssel meg akár ötszörözöd.
----
Érdekes játék, de szerintem nem az akku fogja az idő előtt sírba tenni a rollert.
Főleg ha csak 8 km-enként van használva, akkor az eredeti kb. 10-15.000 km-es elvi akku élettartamot sokszorosára tudnád növelni. Ha csak 24.000 km-t veszem alapul ez 3.000 töltést jelentene. 10 év alatt a 3. táblázatban bemutatott hőmérséklettel összefüggő öregedés többet ártana, mint ami az óvatos töltéssel megtakarítódna.
----
Viszont az nagyon hasznon hasznosnak tűnik, miért ne Aliról a legolcsóbb töltőket válasszuk.
Új hozzászólás Aktív témák
- Battlefield 6
- One mobilszolgáltatások
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Haditechnika, harcászat
- Apple iPhone Air - almacsutka
- AliExpress tapasztalatok
- ASUS routerek
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- Magyar Logitech G915 Billentyűzet lehet +33.000.- Ft ból
- Apple iPhone 16 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Microsoft Surface Laptop 5 13,5" Fekete i7-1265U 16GB 512GB magyarbill 1 év garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 14 Pro / Gyárifüggetlen / 128GB / 12Hó Garancia / 88% akku
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest