- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- GoodSpeed: AMD Ryzen 9 9900X (100-100000662WOF)+ Samsung 990 PRO 2TB MZ-V9P2T0BW
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
PociAti
őstag
Igazad van, sok minden kitakarja. És amikor nem, akkor is ott van az a probléma, hogy nincs mögötte egy homogén felület, ami keretet adna a lámpának, így nem tudni, hogy az a sárga fény mihez tartozik. Meg ahány roller, annyi megoldás. Nem fix helyen van, hogy az autós tudja hol keresse. Illetve kb. a rollerek 98%-án nincs is roller, de amelyiken van, azok fele se használja minden alkalommal. Szóval nem is keresik a szemükkel.
Én csak erre a modellre jellemző legnagyobb hiányosságra hívtam fel a figyelmet, nem úgy általánosságban, hogy mennyire nem megoldott illetve mennyire nem megoldható rendesen az irányjelzés.
Haszontalan látszatmegoldásokkal szerencsétlenkedni amiatt káros, mert az általában a lényeges dolgokról veszi el a figyelmet.
Itt sem szabad hamis érzetbe kergetnie a rolleresnek magát azzal, hogy valahol egy tompa borostyán led pislog, és azt biztosan meglátta az autós. A logikus és kiszámítható mozgásból a legtöbb sofőr érteni fogja mi a rolleres szándéka.
-
PociAti
őstag
válasz
GoodSpeed #24501 üzenetére
Ha épp kéznél lenne az alábbi oltó, akkor is a rollert fogd meg és dobd ki az ablakon, minthogy egy másodpercet is elpazarolj azzal a készülékkel való bíbelődéssel. Szerintem az oltás nem tud olyan erejű lenni, mint az a reakció, ami az akkuban végbemegy.
Másodsorban nem csak a tűz okoz problémát, hanem a felszabaduló gázok.
Oltóval csak lassítanád a gázok felszabadulását, de ha egyből a probléma megszüntetésére koncentrálnál, a roller kihajításán, azzal kerülne legkevesebb mérges gáz a helyiség levegőjébe.Persze egy tűzoltó készülék nem csak rollertűzre használható fel. Szerencsére a rolleren elég sok fogható felület van, de bizonyos esetben egy vastagabb bőrkesztyű (hegesztőkesztyű) is hasznos lehet a közelben.
-
PociAti
őstag
válasz
Silentfrog #24465 üzenetére
Én meglepő módon még csak 200 km-t tettem bele (használom mellette a Xiaomit is és egyre többet a kerékpáromat is).
De nálam semmi hiba nem jelentkezett, a gumiba szinte még nem is fújtam. Vásárláskor és kb. 1 hónapja nyomtam bele pár tizedet.
Az összeszerelésnél nagyon megizzadtam, rendkívül nehezen sikerült a kormányszárat pontosan a helyére illeszteni, mert a vége felé már nehezen lehetett kicsit is megmozdítani. Addig nem is akartam bele tenni a csavart, amíg nincs pontosan a helyén. (Lefotóztam, majd megpróbálom előkeresni a képet.)
Lehetséges a kormány mizéria is ide vezethető vissza. Például ha valaki nem pontosan illesztve csavarozza össze, akkor elnyírja a csavart. Xiaomit laza 5 perc volt összerakni, ezt kemény munkával 20 perc emiatt az egy pont miatt. Ezek alapján rosszul tervezték ezt a kormány részt. Például mert egyes példányokat nehéz jól összerakni.Hatótáv csökkenés nem tűnt fel. Az akkuk nem szoktak ilyen mértékben tönkre menni, inkább gyanakodnék a guminyomásra vagy egyéb hibára (súrlódás, csapágy hiba).
-
PociAti
őstag
"... attól tartok, hogy nagyon kevés kilométert bírnak ki a pálcikarollerek szervizelés nélkül."
Nevesebb gyártó rollerei esetén ettől nem igazán kell tartani. Legfeljebb pár csavar ami zörögni szokott, ami házilag javítható, amúgy nem szokott komoly gondjuk lenni. Kíméletes használat mellett általában pár ezer km beléjük tehető anélkül, hogy komolyabb szerviz igényük lenne.Az emelkedő igen is probléma a belépő rollereknél.
Viszont az 5-6% nem különösebben meredek, 450 méter viszont már akár jelentős is lehet.
Ha kellő lendülettel indulnak neki a rollerek, akkor szinte bármelyik felmenne rá (ha megfelelően fel van töltve az akkuja. Itt jön képbe a közel fél km-es táv, ahol majdnem 2 percen át kellene maximális, vagy legalábbis magas teljesítményt nyújtania. Lemerült akkuval ez nem fog menni.)Ha nincs lendület, akkor a gyengébb rollerek álló helyzetből nehézkesen, vagy egyáltalán nem tudnak felgyorsulni normál tempóra (20 km/h sebességre, vagy fölé).
A száraz teljesítményadatokon túl sok múlik a roller hangolásán is, az Okai Neon Lite-nak elég jó a hegymeneti képessége, kb. azonos a Xiaomi Pro 2 és a Xiaomi Mi 3 képességével. (A kicsit gyengébb Xiaomi 1S teljesítményét veszem alapul hozzá, amely szintén megbirkózik ekkora emelkedővel, de a Neon Lite érezhetően jobban harapja a hegyet.)
A Xiaomi 4 Go-t egy paraméter miatt biztosan nem választanám: 8,1 hüvelykes tömör gumija van.
-
PociAti
őstag
válasz
Peaceliker #24449 üzenetére
Hogy a fenébe ne lehetne kategóriákra rákeresni! A honlapok így épülnek fel. Azt kell lekövetni. Nem ömlesztve vannak a hirdetések, hanem kategóriák szerint. Így ha egy konkrét dolog érdekel, akkor elmented az oldalt a kedvencek közé, és rendszeresen nézegeted. Nem kell mondjuk a nulláról kikeresni az adott területre és ársávra vonatkozó szűkítéseket tartalmazó oldalt.
Én scripteket futtatok, így generálok apró lego szerű építőkockákat és rakok össze magamnak egy weboldalt, amiben helyben megkapom az aktuális időjárástól kezdve az engem érdeklő hirdetéseket is.
Pl. alábbi képen a hvapró legfrissebb hirdetései vannak (minimum 3 db), és ha újabb mind 48 óra, akkor fehér a háttere, ha régebbi, akkor már barna. Jófogásnál meg csak a megyei hirdetéseket hozza fel.Én is úgy látom, hogy visszaestek az eladások. Az Okai Neon sorozat lejjebb vitte a belépő használt rollerek árát. Annyiért meg már inkább sokan megtartják a régit (ahogy én is). És egyre többen vásárolnak külföldi webáruházakból, Xiaomi + Ninebot (Segway) dominanciája csökken, még ha továbbra is ezek a legértelmesebb rollerek.
Motor esetén más a helyzet. Ott statikusabb a piac és szezonon kívül egyértelműen olcsóbban lehet venni motort, mint amikor nagy iránta a kereslet.
De a roller piac dinamikusan fejlődik, és amire most novemberben azt mondod mennyire jó, annál tavasszal talán sokkal jobbakat is lehetne venni. És mivel a termelő ország (Kína és Taiwan is) északi féltekén van, a téli visszaesés őket is eléri, ezért akciókkal mesterségesen szokták fenntartani az érdeklődést. De ez kisebb súllyal van, mint az új modellek megjelenése. -
PociAti
őstag
A legnormálisabb hirdetési felület az itt a lapcsaládon belüli hirdetés:
https://hardverapro.hu/aprok/egyeb/szabadido_sport/kerekpar_roller/elektromos_kerekpar_roller/e-roller/index.html
Útvonala így néz ki:Itt a hardveraprón is csak pár hónapja lett átnevezve a kerékpár kategória "kerékpár és roller" kategóriára.
Jófogáson elektromos jármű az a kategória, ahol szerepelnek:
https://auto.jofogas.hu/magyarorszag/elektromos-jarmu.
magyarorszag helyett a vármegyének (és városnak) kellene szerepelni, ahol hirdeted. De az itt fellelhető hirdetések minősége már jócskán a hardverapró alatt van. Valótlanságokat állítanak, nincsenek tisztában a termékkel és az árakban is nagy a szórás (főleg felfelé).Aztán ott van még az internet segglyuka, a facebook, nos ott is el lehet adni.
-
PociAti
őstag
válasz
mikloss #24376 üzenetére
A Navee egy rendkívül innovatív cég, a Xiaomi esernyője alatt dolgoznak. A Xiaomi rollerek harmadik generációját is ők tervezték. Valószínűleg elég jó a minősége az N40-nek, és a fentiek alapján nem sok panasz lehet rá...
... viszont ha bármi extra problémád lenne vele, nem kapnál hozzá cserealkatrészt, nem tudnád életben tartani. Pl. egy kisebb ütközés vagy esés során is előfordulhat ilyen.
Szerintem emiatt elég rizikós olyan rollert venni, ami nem a leggyakoribb típusok közül való.
Másrészről egy normális, tehát kicsit is nevesebb gyártó által készült rollerbe úgy bele lehet tenni 3-4.000 km-t, hogy nem kell hozzányúlni. És kerékcserén (mármint gumicserén), esetleg csapágycserén vagy fékjavításon kívül másra nem igazán kell költeni az első 10.000 km-ben. Ezek pedig beszerezhető alkatrészek.
Szóval nem lehet egyértelműen állást foglalni. Akár jó vétel is lehet, ha szerencséd van és nem lesz szükség javításra.
-
PociAti
őstag
válasz
FeniX- #24367 üzenetére
Ebben a hozzászólásban konkrétan végigszámoltam mennyit fogyaszt egy lámpa.
https://logout.hu/tema/kis_roller_topic/hsz_21550-21550.html7650 mAh, azaz 275 Wh-s akkumulátor esetén (Xiaomi Mi 1S roller) az elvi hatótáv 30 km, gyakorlati kb. 20 km. Első lámpa 1,1 W-os, így a teljes 20 km-es táv alatt kb. 107 méterrel csökken a hatótáv.
30 km gyakorlati hatótávú roller esetében, ha ezt az utat megállásokkal együtt kb. 2 óra alatt tenné meg, akkor kb. 160 méterrel csökkenne a hatótáv folyamatos világítás mellett. (Arány nagyjából 1 / 190, azaz 0,53%.)
Szerintem ennél több energiát meg lehet spórolni, ha induláskor normálisan belököd a rollert (pl. pár méteren át szaladsz mellette, és úgy lépsz fel rá), ezáltal a kezdeti gyorsuláshoz kevesebb energiát kell az akkumulátorból felvenni. Gyorsításkor kétszeres a teljesítmény felvétel, mint sebesség megtartásakor. (Előbbit hívják csúcsteljesítménynek, vagy peak power-nek, míg utóbbit normál, vagy névleges, esetleg nominális teljesítménynek.)
-
PociAti
őstag
Igen, volt róla szó a 23769-23798 hozzászólások között.
Lényeg, az Okai Neon kormányvastagsága (átmérője) 43 mm, viszont a kerékpáros bilincsek 35 mm-esek, esetleg 40-esek. így akkor senki nem tudott értelmes megoldást nyújtani. -
PociAti
őstag
Úgy látszik reggel ennyire vak voltam, és nem vettem észre az előzményt.
A Segway G2-vel jó felé keresgélsz, mivel abban 15300 mAh-s (551 Wh) akkumulátor van.
A magyar nyelvű honlapon elmagyarázzák, hogy ők mit értenek 70 km elméleti hatótávolság "alatt: 25°C-on, 16 km/h sebességgel, átlagos aszfalton, teljes akkumulátor töltöttséggel, 75 kg terheléssel végzett tesztelés során".100 kg és 25 km/h tempóval, megállásokkal és újra gyorsításokkal valahol 40 km körül lehet a "valós" hatótáv.
Például a Ninebot KickScooter MAX G30E II rendelkezik azonos akkumulátormérettel.
Az alatta lévő lépcsőben a 12800 mAh (460 Wh) következik, például Ninebot F2 Pro E, vagy az F2 Plus E, ahol elvi hatótávnak 55 km-t jelöltek meg, amivel hozható a 30 km.
Következő lépcsőként a 10200 mAh (367 Wh) akkuval szerelt rollerek következnek, 40 km elvi hatótávval, ami gyakorlatban 100 kg tömeg esetén kb. 24 km.
-
PociAti
őstag
Lamax esetén ha bármi probléma lenne hová fordulsz? Melyik roller szerviz vállalná el? Ezekre sajnos nem nagyon van válasz, így hiába lenne bármennyire is jó a roller, ha kisebb nagyobb meghibásodás esetén nem lenne ki életben tartaná.
A G2 nem elég specifikus elnevezés.
Csak itt ebben a topikban rákeresve a G2 kifejezésre az alábbi gyártó modelljeit hozta be felbukkanási sorrendben:
Kugoo, KuKirin, Ninebot, Mantis, Segway.
Szövegkörnyezetből általában ki lehet következtetni ki melyikre gondolt, új hozzászólásként viszont nem lehet bizonyosan megmondani.És miért pont a G2? Írd le miért tetszik, talán tudunk a kívánalmaidhoz hasonló, de jobb elektromos rollert ajánlani.
-
PociAti
őstag
válasz
dzsidzsas #24351 üzenetére
1200 lumen is veszélyesen vakítani tudja a szembejövőt.
Ez nem számháború! Legyen jól rögzíthető, jól beállítható, és anélkül világítsa meg előtted az utat, hogy közben másokat veszélyeztetnél (elvakítanál).
Az Alin lévő számok és egy normális tanúsítvánnyal rendelkező termék számai között elég nagy különbségek lehetnek. Gyakori "trükk", hogy a hidegebb fény általában több lument jelent, de a láthatóság szempontjából nem jobb a nála kevesebb fényárammal rendelkező természetes fehér fénynél. -
PociAti
őstag
válasz
Intelligencs #24349 üzenetére
Kormányoszlopnak hívják.
A problémát az oszlop vastagsága okozza, nem igazán van olyan lámpa, aminek a kengyele (rögzítő bilincse) ennyire vastag lenne. Így hiába baromi jó a XY termék, ha nem tudnád rögzíteni a kormányoszlopra. Főleg nem megfelelő szögben.Én akkor is a legesélyesebbnek a kormányrúd bal felét érzem. Ott elférne egy ilyen "bike lamp holder" (kengyel), amibe a legtöbb zseblámpa beilleszthető. Mindenféle kialakításúak vannak. Különböző méretű és teljesítményű zseblámpákat rendeltem, meg hozzá 18650-es Li-Ion akkut, azzal elfogadhatóan meg lehet oldani a világítást. Illetve szállításkor, parkoláskor könnyen le tudod szedni a zseblámpát.
-
PociAti
őstag
válasz
sgabor #24341 üzenetére
Nem volt teljesen haszontalan ez a teszt, de ha a hatótávot szeretnél tesztelni, akkor 20-25-ös tartomány helyett inkább 18-20 km/h körül teszteld. A cél gondolom az, hogy elfogadható tempó mellett mekkora távot szabad bevállalni vele?
Vagy ha a valós körülményekre vagy kíváncsi, akkor végig 20-25 között menj. (Ne csak az út felén.)
A megadott értékek reálisak, ismerek olyan 50-55 kg körüli hölgyet, aki a 30-as hatótávú Xiaomiból kihozta a 30 km-t.
Nem tudom pontosan a testtömeg mennyit számít, gondolom van rá képlet amivel kiszámítható, de Xiaomi 1S esetén +10kg terhet a gyorsulásnál nagyon megéreztem. (Ez részben roller hangolás kérdése.)
-
PociAti
őstag
válasz
phrenetiX #24333 üzenetére
Xiaomik defektmentessége jórészt a felhasználón múlik, megfelelő karbantartás és különösebb pech nélkül elmennek 4000 km-t is. De az is igaz, hogy a tömlő nélküli kereket tartósabbak, így abba az irányba mozdulj, de a tömör felé. Viszont a legtöbb értelmesebb roller már ilyen: tömlő nélküli, így ez nem különösebb kritérium.
Az index ne legyen kikötés. Az autós volt a barom. (Tanulmányok szerint Hollandiában pont azért iszonyat alacsonya kerékpáros balesetek száma, mert minden autós kerékpározik is egyben, szóval teljesen átérzi a másik helyzetét.)
350 W-os motor Pro 2-t kevésnek érzeted, ez a megfogalmazás már bőven jó kiindulási alap.
A megbízhatósága, szervizelhetősége miatt a Ninebot Segway irány lenne a jó, és az akciókat kell figyelni. Árakban elég komoly kilengések tudnak lenni. Konkrét típusra térjünk vissza év elején, ha eleve tavasszal tervezed a roller vásárlását. Folyamatosan jönnek ki az újabb modellek, még mindig dinamikusan fejlődik a piac. Ami most jó vételnek tűnik, annál jó eséllyel fél év múlva jobb vételt találnál.
Példaként a belépő szintű rollerek piacát eléggé átformálta az Okai Neon Lite, ott a használt rollerek árai látványosan estek. Ugyanez előfordulhat abban a szegmensben is, amit most nézel.Segway jobb-e, mint a Xiaomi? Ugyanaz a Ninebot cég gyártja őket (amely cég részben a Xiaomi tulajdona azáltal, hogy ők adtak pénzt a Segway felvásárlására.) Alapvető minőségi különbség nincs közöttük, egyes modellekre el lehet mondani, hogy jobb konstrukció (jobb tervezés).
"A KRESZ szabályozás nem érdekel, rendőrök úgyse fognak ezzel foglalkozni."
Én erről pont az ellenkezőjét gondolom. Fizikai felépítésben, tömegben lényeges különbség szokott lenni 350 W-os és fölötte lévő rollereknél. A többségét nagyon könnyű szemrevételezéssel kiszűrni. Itt helyileg, vidéki megyeszékhelyen nem ritka, amikor a rendőrök megállnak olyan kulcsfontosságú főbb kerékpáros utakon, amit nem igazán lehet kikerülni. Igaz eddig csak kerékpáros napokon volt szokásuk, amikor ha hibátlan volt a felszerelésű volt a jármű (voltak fékek és lámpák), akkor megdicsérték a tulajdonost és ajándéktárgyat osztogattak, de ugyanezt megtehetik valami baleset után is - amikor átüti valami az ingerküszöbüket -, olyan szándékkal, hogy kiszórják a 350W fölötti járműveket a kerékpárutakról. -
PociAti
őstag
válasz
phrenetiX #24330 üzenetére
Kész agyrém az a kritériumrendszer, amit összeírtál.
- miért akarsz tömör kerekeket?
- miért adod meg feltételként az indexet? Láttál már rollert nappali fényviszonyok között forgalomban indexelni? Semmi nem látszik belőle, hacsak nem direkt arra koncentrálsz (de az meg forgalomban nem igazán lehetséges).
-mit értesz erős motor alatt? Ami a kresz módosítási tervezet fölött már SMKP-nak módosul majd? Vagy van valami bűvös szám, amit megcéloztál?
- felfüggesztés mindenhová? Vagy csak hátulra?Inkább azt írd le mire szeretnéd használni, és hogyan. Az sokkal jobban körvonalazza a lényeget, mintha szélsőséges szűkítő paraméterekkel kiszűrnéd az amúgy egész jó típusokat.
-
PociAti
őstag
válasz
FeniX- #24325 üzenetére
Akkumulátor valós kapacitását igazából csak reális használat alatt lehet rendesen tesztelni.
Műszerrel sokkal nehezebb valós terhelést szimulálni.A vásárlást követő legelső út során lényegesen kisebb kapacitást lehet kinyerni az akkuból, mint 2-3 töltést követően. Egyszerűen azért, mert gyártás óta, vagyis feltöltés óta sok idő telt el, és bizonyos elektrokémiai folyamatok mentek már végbe az akkuban. Konyhanyelven: ellustultak az elektronok. Pont ez történik akkor is, mint amikor valaki ősszel elteszi a rollet, és tavasszal hiába van mondjuk 70%-on, mégis úgy viselkedik, mintha csak kb. 30-40%-ra lett volna feltöltve.
Semmi extra töltési folyamat, semmi varázslat nem kell hozzá, pár töltés után beáll a rend.
A hatótáv növelésére van pár lehetőség:
(1) Gyorsításkor használja a peak powert, azaz a csúcsteljesítményt. Van a normális teljesítményfelvétel, meg annak közel dupláját jelentő teljesítmény. Gazdaságosabb a teljesítmény megtartása, amit tempomattal (cruise control) lehet legegyszerűbben elérni. (És ha nem sport módban mennél. de drive módban alapesetben már kicsi lehet a végsebesség. Ha nem az, akkor használd a drive módot, amikor csak lehet.)
(2) Nem menj túl gyorsan. Inkább indulj el pár perccel korábban, de ne siess.
(3) Kellően pumpáld fel a kereked, ne legyen lapos. Így csökkenthető a gördülési ellenállás. Persze maradj az észszerűség és a kényelem határain belül!
(4) A légellenállás is elég komoly tényező tud lenni. Ha teheted, inkább szűk softshell dzseki legyen rajtad, mint pufi pehelykabát. -
PociAti
őstag
válasz
pescara #24305 üzenetére
Ezek szerint a gyári firmware erősen a hatótávra van optimalizálva, amit a cfw-ben nem sikerült megvalósítani. (Mobiltelefonoknál és más készülékeknél is gyakran előfordul, hogy csak a gyári fw tud adott teljesítményt vagy szolgáltatást.)
De az is lehet, hogy a cfw-ben a teljesítmény kinyerése volt a fő szempont, nem különösebben foglalkoztak a hatótávval. -
PociAti
őstag
-
PociAti
őstag
válasz
Aaron14 #24299 üzenetére
Amennyire sérülékenyek tudnak lenni ezek az elektronikus zárak, szinte csak kiegészítő védelemnek jók. Anélkül meg senki ne hagyja ott a rollerét, hogy nincs valami masszív dologhoz hozzálakatolva. Valami olyan kemény fémhez, ami megközelítőleg annyira erős, mint maga a lakat.
A már sokat emlegetett LockPickingLawyer legfrissebb videója nem teljesen kapcsolódik ide, de elgondolkodtató. Mármint az, milyen hibák lehetnek egy rendszerben.
[1571] The DUMBEST “Safe” Design I’ve Ever Seen! (Toriexon) -
PociAti
őstag
válasz
máyköl #24243 üzenetére
"Ha később a rendőr megállít, vajon leellenőrzi valahogy, hogy mi a sebessége, vagy ránéz, látja hogy ez egy Ninebot G2, és ezek 25 -el mennek?"
Rendőrök sem hülyék! Egyszerű hétköznapi emberek. Ők is vesznek maguknak rollert, láttam van aki azzal jár be a rendőrkapitányságra, ők is bújják az internetet és utánaolvasnak miként kell szoftvert módosítani, és van aki ezt megteszi.
Amíg nincs rá hivatalos rendelet, addig az intézkedések se tudnak teljesen szabályozottak lenni. Vannak irányelvek... A legfontosabb szabály az, ha nincs kirívó eset, akkor nem foglalkoznak vele.
Közelmúltban is szóba került a 25 km/h sebességhatár. És érintőlegesen hogy mennyire könnyű szemmel megítélni a sebességet.
Nos a gyerekek néha amiatt szenvednek balesetet, mert a közelítő autó sebességét rosszul ítélik meg. De azok gyerekek, viszont felnőttkorra jól kifejlődik ez a képességünk.
És határozottan állítom, hogy szemre nagyon is jól meg lehet különböztetni 25 és 30 km/h sebességet egymástól. Egyszerűen rááll a szem a 25 km/h-ra és feltűnik az, ha valami 20-30%-kal több nála.Ha egy rendőr szerint túl gyorsan mész, akkor nem azon fog töprengeni, hogy a hazánkban fellelhető kb. 100 típus közül ez most pontosan melyik modell, és ennek módosítások előtt mennyi volt a végsebessége. Az fogja zavarni, hogy túl gyorsan mentél!
És ez abban az esetben is igaz, ha relatív gyorshajtást követtél el, mert mondjuk 20 km/h sebességgel éppen csak kicentizted az óvodás csoportot.Az eszköztáruk elég bőséges. Ha kellő okot adtál rá, akkor feljelentenek, aztán próbáld meg kimosdatni magad a szituációból. Vagy szélsőséges esetben elkobozzák / lefoglalják a járművet. Kimérni onnantól kezdve már gyerekjáték.
-
PociAti
őstag
Valószínűleg a legtöbb rollernél alap ez a funkció.
Leegyszerűsítve a fékezés fizikája:
- a légellenállás, gördülési ellenállás lassítja a rollert,
- a mechanikus féket (jellemzően dob- vagy tárcsafék) lassítják a rollert,
- és a villanymotor lassítja a rollert. Ez utóbbit hívják energia visszatáplálásos fékezésnek. ilyenkor a motor generátorként (dinamóként) funkcionál, a meglévő mechanikai energia átalakul elektromos árammá, és visszatöltődik az akkumulátorba.Pontosan megtippelni se tudnám, hogy egy átlagos 100 km-es út megtétele során mekkora hatótávot lehet visszanyerni, de nem hinném hogy 1%-ot (1 km-t) meghaladná. Az Okai Neon szoftvere úgy van hangolva, hogy gázelvételre szabadon gurul a roller, nem kezd el lassítani. Energia visszatáplálás szinte csak fékezés közben történik, amikor a tárcsafék is működik.
-
PociAti
őstag
válasz
Thunderzolee #24202 üzenetére
Először tesztelje le, hogy szemre, külső szemlélőként meg tudja különböztetni a 25 km/h sebességet attól a tempótól, amivel közlekedni szokott.
Mert akit az zavar az illető sebessége, annak a túl gyors tempó fog szemet szúrni, nem a roller festése.Én nem ötletesnek nevezném, inkább idiótának.
-
PociAti
őstag
válasz
pescara #24180 üzenetére
Nem te vagy a kivétel, hanem a bélszínt és nagyon drága italokat tartalmazó vásárlásaid számítanak kivételnek.
Mint ahogy te is említetted "neha meg ugy megtomom a hatizsakomat ...". NÉHA.Nézz egy normálisabb időtávlatot (pl. egy hónapot), ne egy kirívó kis mintás esetet és rájössz, hogy a rolleres vásárlók az 1%-át sem teszik ki a bolti vásárlásoknak. A közeli Lidl parkolóját végignézve inkább ritkaság számba megy, ha legalább ketten vagyunk rollerral, de mellé van legalább 10 kerékpár és 50-80 autó (meg lehet vagy 30-40 gyalogos, többnyire idős ember a környékből).
Realitás talaján állva nem kell úgy isteníteni a rolleres vásárlókat, létszámunkat és kosárméretet nézve bőven a statisztikai hibahatár alatt vagyunk. Jármű jellegéből adódóan nehezen fogjuk átütni ezt a határt.
-
PociAti
őstag
válasz
Reggie0 #24161 üzenetére
Igen, mint írtam, kb. 50 éve, vagy talán az '50-es években még elegendőnek tűnt az a kevés parkolóhely az autók számára.
Aztán belátták, hogy parkolóhely nélkül nem lehet pl. műszaki üzletet vinni, így azok kiköltöztek a város szélére, ezekből éttermek és italozók lettek, az utcákból pedig sétálóutak lettek. Nem csak az autósokat, a motorosokat, kerékpárosokat - és nyilván a rollereseket - is kitiltották. -
PociAti
őstag
válasz
pescara #24162 üzenetére
Nem az egy zsemléért rollerral járó emberek tartják el a boltokat, hanem inkább azok, akiik autóval érkeznek és teli kosárral vásárolnak.
A mikro vásárlások is számítanak, kitöltik a rést, de ebből a halmazból csak egy kis szelet a rolleres vásárlók. Az "egyre tobb rolleres vasarlo" legfeljebb a másik halmaz, a kerékpárosok kannibalizálásával tud növekedni. Akinek eddig kerékpárra sem tellett, annak elektromos rollerre se nagyon fog.És emellett eléggé évszak és időjárás függő közlekedési eszköz a roller.
"Ugye nem gondolod komolyan, hogy az uzletek is ,,szornyu" nek fogjak hivni az egyre tobb rolleres vasarlot?"
Ha a rollert az üzlet előtt hagyják, akkor éppolyan egyszerű vásárló, mint bárki más. (Legfeljebb nem vásárol annyit, amennyit már nem tud elvinni magával.) -
PociAti
őstag
válasz
Aldorfin #24156 üzenetére
Ahogy előttem is írták, az elektromos roller, mint jármű nem létezik a kreszben. Erőltetettem be lehet skatulyázni valamelyik járműkategóriába, de a gyakorlat nem konzekvens.
Elektromos rollernél az ajánlott minimális életkor talán a 14 év (persze típus függő).
Ha ismerném a gyereket, 11 évesen talán megengedném neki, általánosságban inkább azt írom, hogy ne használja. Az Okai Neon Lite-nál hiába van olyan üzemmód, aminél a max sebesség csak 15 klm/h, a járdán a megengedett sebesség 10 km/h. És ebből az üzemmódból a bekapcsológomb dupla megnyomásával átválthatná a rollert H üzemmódba, ahol a max tempó 25 km/h. Az meg már túl sok. -
PociAti
őstag
válasz
Reggie0 #24154 üzenetére
Még hogy autók számára lett mindenhol parkoló?
Helyileg a belvárosi üzletek teljesen átalakultak, elveszítették régi funkciójukat. Korábban a TV-től kezdve minden műszaki berendezést ott vettünk meg, aztán eljutottunk odáig, hogy a város tágasabb területtel rendelkező helyein létrejöttek bevásárló központok és plázák hatalmas parkolóval és az emberek ott vásárolták meg a dolgaikat. A belvárosi üzleteknél nem lehetett autóval megállni. Parkoló hiány miatt. (50 éve még kevés autó volt, akkor még jónak tűnt az a városszerkezet.)
Most ezek a belvárosi üzletek legfeljebb ruha butikok, vagy étkezőhelyek, italozók. Ennek legfőbb kiváltó oka pont a parkolóhiány. Nagy nehezen és komoly áldozatok árán épült pár parkolóház (a távolban), de nagyon nem állja meg az a kijelentés, hogy "lett mindenhol parkolo". -
PociAti
őstag
válasz
ridiculous #24146 üzenetére
Amilyen rövid időn belül (kb. 9 hónaponta) duplázódnak a rollerek száma, szép is lenne, ha annak a 90%-a mindenhová bevinné magával a rollert!
Még belegondolni is szörnyű! -
PociAti
őstag
válasz
Miikee #24138 üzenetére
Nekem az ónos eső volt tanulságos. Bár kerékpáron történt, de a roller is némileg hasonlóan viselkedik.
Egy körforgalomnál kellett bevennem egy olyan kanyart, ami ráadásul kifelé lejtett.
A kerékpáron a kanyarodást főként 2 tényező határozza meg:
- a kormányzás szöge,
- és a kétkerekű jármű bedöntésének mértéke.
Ónos eső esetén ez utóbbira rendkívül érzékeny lett a kerékpár. Olyan lassan haladtam ahogy csak tudtam, éppen csak gurultam, de alig pár fokos bedöntésre kicsúszott alólam a bicaj. Ezt eljátszotta még párszor, így meg kellett tanulnom, hogy csúszós úton nem nagyon szabad bedönteni a járművet és csak olyan tempóban szabad haladni ami kormányzással megoldható.Sok évvel ezelőtt volt annyira hideg telünk, hogy nappal is -10˚C környékén lehetett a hőmérséklet, és 5-6 órára az egyetem előtt hagytam a vékony felnis bicajomat. Hazafelé menet azért szálltam el egy kanyarban, mert a gumi megfagyott. Nem volt semmi jegesedés, száraz volt az aszfalt, de a gumi teljesen elvesztette az eredeti tulajdonságát. Ez utóbbi veszély az akku miatt a rollert kevésbé fenyegeti, de előfordulhat hogy a gumi összetétele magasabb hőmérsékletre van hangolva, így emiatt érzékenyebb lehet kis hőmérsékletre.
-
PociAti
őstag
válasz
Reggie0 #24135 üzenetére
Ez a legtöbb esetben nem kivitelezhető.
Van amikor igen, de ott se lenne kedvem lépcsőzni vele, vagy akadályozna a szabad mozgásban.Ilyen elven inkább ne menj rollerral. Csak pont az ellenkezőjéről van szó. Rollerral szeretnénk menni, és annak biztonságos lezárását szeretnénk megoldani.
-
PociAti
őstag
válasz
Shade45 #24053 üzenetére
Télire szeretnéd elrakni... táskába.
Miért táskába? Nem sok érv szól mellette. Inkább papírdobozba tedd.
Ha nincs meg az eredeti doboza, akkor szerezz egy üres dobozt, azt alakítsd át. (Műszaki áruházakban szoktak tudni adni TV-s, hűtőgépes, stb. dobozt. Nálunk mostanában szereltek fel klímákat, talán annak a dobozában is elférne.) -
PociAti
őstag
-
PociAti
őstag
válasz
tknof1871 #24042 üzenetére
"Mi az ajánlott kerékméret és típus? ... 10 colos vagy inkább nagyobb?"
EU Parlamenti bizottság ajánlása szerint is a 12"-os az ajánlott. Csak gyakorlatilag az eladott rollerek 99%-a 10-es vagy kisebb.
Mert az egyik paraméter javítása 2-3 másik tulajdonság esetén okoz romlást, vagy követel meg kompromisszumot. -
PociAti
őstag
válasz
Kowi84 #24019 üzenetére
Gyakorlatban az alábbi kijelentés ami igaz: "Törekedni kell rá". Szabályozói oldalról nem csak az egyszerű eseteket kell lefedni.
Azt nem írtad milyen problémáról van szó, szükséges-e hozzá alkatrészt rendelniük?
Például a Xiaomi 3. generációjánál (amit a Navee fejlesztett), ott fék meg pár dolog a megjelenést követő fél évben nem is volt. Forgalomba lehetett hozni, csak logisztikai okokból nem volt hozzá minden alkatrész. Szélsőséges (azaz reménytelen, vagy látszólag elhúzódó) esetben visszaadhatják a gép árát. -
PociAti
őstag
válasz
Stefi_dzsi #23982 üzenetére
Sok videót és egyéb írást (blogot) lehet látni, ahol teljesen halott rollereket is újra tudtak éleszteni. Ha csak nem valami egyszerű hibája volt, ami egyszerű cserével megoldható, a végkövetkeztetés szerint nem érte meg. Joggal büszkék az eredményre, de ha összeadják a kiadásokat, akkor anyagilag teljesen észszerűtlen volt restaurálni.
Egy öregebb rollernek már egyéb problémái is vannak. Csapágycserétől a váz deformálódásán át sok olyan általános hibája lehet, ami miatt inkább alkatrészként kellene értékesíteni, minthogy relatív jelentős összegért akkut venni bele. -
PociAti
őstag
válasz
dzsidzsas #23934 üzenetére
Olyan érzésem van, mintha nem értenéd miként mennek a folyamatok.
Alacsonyabb szinten mondtak valamit.
Azt a szakszervezet szakmailag elfogadhatatlannak tartja, így magasabb szintre, az államtitkárhoz vitték az ügyet. Szóval innentől tök mindegy mit mondott a Volánbusz embere, az lesz a mérvadó, amit az államtitkár mond majd. (Ő vagy jóváhagyja a főigazgató tájékoztatását, vagy felülbírálja. Az lesz majd a hivatalos álláspont.)Ha ezt felfogtad, azaz megértetted miként mennek a folyamatok, utána léphetünk csak tovább.
---
A videó extrém helyzetet mutatott be. Sós víz hatását a járművek akkumulátorára.
Havazásban hasonló előfordulhat rollerek esetében is. A tömegközlekedési eszközökön szállított rollerekre való szabályt pedig nem lehet annyira specifikusan megfogalmazni, hogy télen, sós lé esetén nem szabad őket szállítani. Vagy szabad, vagy nem szabad.---
"érzelmileg benne vagy nyakig"
Ezt csak beképzeled.
Nekem is vannak elektromos rollereim, közlekedni szoktam tömegközlekedési eszközzel, ergo jó lenne ha szállítani tudnám rajta a rollerem. (Jelenleg tudom is.) Akkor lennék érzelmileg érintett benne, ha szándékom ellen nem engednék. De pont az ellenkezőjét mondom. Hiába lenne nekem is jó, nem minden esetben tartom észszerűnek. Sokkal jobban megértem a buszsofőröket, mint azt az igényt, hogy közlekedési járművön speciális közlekedési járművet lehessen szállítani. -
PociAti
őstag
válasz
Thunderzolee #23929 üzenetére
"Összecsukva, ez a kulcsszó."
Ahogy mondani szokás, szükséges, de nem elégséges feltétele.https://www.mav-hev.hu/hu/gyik
"Egy utas legfeljebb 2 db 40x50x80 cm-t, vagy 2 db 20x20x200 cm-t meg nem haladó kézipoggyászt vagy 1 db kézipoggyászon felül egy szánkót, egy pár sílécet, egy köteg becsomagolt facsemetét (40x40x200 cm befoglaló méretig), egy babakocsit, egy kerekes széket, egy kisméretű kerékpárt, egy összecsukott kerékpárt, egy monociklit (legfeljebb 70x120x140 cm befoglaló méretig) szállíthat díjtalanul. A fogyatékossággal élő személy kerekesszéke és egyéb mozgást segítő eszköze díjmentesen szállítható."
A megengedett méretek közé nem fér be a roller.
---
A helyi járatoknál gondolom társaságonként eltérő szabály lehet érvényben, távolsági buszoknál ez a szabály lehet mérvadó:
Volánbusz: Poggyász- és csomagszállítás
KÉZI- ÉS ÚTIPOGGYÁSZ SZÁLLÍTÁSA
Kézipoggyásznak minősül az a könnyen hordozható, legfeljebb 10 kg tömegű tárgy, melyet az utas az autóbuszba magával visz. Kézipoggyász ülőhelyen való elhelyezésével ülőhely nem foglalható el. Az utas kézipoggyászként - ha azt nem a kezében vagy az ölében tartja - oly módon elhelyezhető tárgyat vihet magával, hogy az a többi utas kényelmét, testi épségét ne zavarja, és az autóbusz berendezéseiben kárt ne okozzon. A kézipoggyász szállítása díjtalan.
A kézipoggyásznak nem minősülő tárgyakat útipoggyászként az autóbusz poggyászládájába kell elhelyezni. Útipoggyászként szállítható 2 db. megfelelően csomagolt tárgy, ha a tömege a 20 kg-ot, mérete a 100x50x50 cm-t nem haladja meg.
---
Kézipoggyász a 10 kg-os limitnél az elektromos rollerek 99%-a elbukik.
Útipoggyász pedig a poggyászládában utazik (a busz aljában). Nem szívesen pakolnám oda, és ha szigorúak akarunk lenni, a 100 cm-es limitbe szintén nem sok roller fér bele.
Továbbá érdekességként a kerékpár szállítására alkalmas buszokon 3 db kerékpár szállítható, de "tandem-, elektromos és háromkerekű kerékpárok szállítására nincs lehetőség."
-
PociAti
őstag
válasz
dzsidzsas #23918 üzenetére
Egyáltalán nem haragszom meg. Sőt, ha valamit rosszul gondolok, és egyértelmű cáfolat van ellene, abból sokat lehet tanulni.
Azt írod: "A levélben ott a válasz".
Kétszer lett egymás alatt ugyanaz belinkelve: cdn.rios.hu/dl/upc/2023-09/25/106095_j76uq1re6etbj4wt_fb_img_1695632374256.jpg
Idézem: "Tisztelt Államtitkár Úr!
Szakmai állásfoglalását és iránymutatását kérjük az alábbi jogkörben."
Ők problémát vetnek fel és IRÁNYMUTATÁST KÉRNEK a témával kapcsolatban, mert a korábbi választ nem tudják elfogadni.Te leragadtál az előzményeknél? Annál, amit a szakszervezet nem hajlandó elfogadni. annál, amit a főigazgató* írt, de most már a magasabb szinten, az államtitkárnál jár az ügy.
* Volánbusz Zrt. forgalmi és kereskedelmi főigazgatója"érveid pedig egy extrém eset vagy már cáfolásra kerültek és érzelmi alapúak."
Ha valamelyik érvem nem jó, akkor mutasd meg melyik az, és cáfold meg. Ne általánosságban beszélj az összességükről, mert annak semmi értelme.Én még nem szálltam fel rollerral tömegközlekedési eszközre, van olyan időszak, amikor simán megtenném, de szükségét érezném a konzekvens szabályozásnak. És az időszakhoz, zsúfoltsághoz, időjáráshoz, koszossághoz és hasonlóakhoz között túlbonyolított szabály helyett az egyszerű szabály híve vagyok, az sajnos nem lenne más, mint a tiltás. (A túlbonyolított, szubjektív szabályokba bele lehet kötni. Pl. nem is olyan koszos a kereke.)
-
PociAti
őstag
válasz
Reggie0 #23913 üzenetére
"A foldekre se babakocsiban vittek az anyak, amikor dolgozni mentek, ..."
Ez mégis mikor volt?
Lehet én vagyok túl fiatal, és jelen helyzetből és a közeljövőből indulok ki, de engem az anyám nem vitt ki a földekre. Busszal járt dolgozni."Ha a hatizsakodban viszel ugyanennyi akkut azert senki sem szol egy szot sem, tiltva sincs sehol."
A hátizsákodat te végig szoktad húzni a sóval felhintett sóban és az esős úton?Ezekkel a túlzsúfolt buszokkal örüljünk, hogy az embereket és némi kézipoggyászt el tudnak szállítani. Azt már luxusnak érzem, hogy tömegközlekedési eszközön szállítsunk egy másik közlekedési eszközt.
Pedig praktikus lenne, hogy bármin magunkkal tudnánk szállítani ezeket a last mile mikromobilitási eszközöket. Csak jelen helyzetben nem reális, mivel sajnos gyakran nincs rá kapacitás. -
PociAti
őstag
Én 100%-ig a buszos szakszervezettel értek egyet, azzal pedig nem, amit te írtál.
A babakocsira szokás a bolt esetében is hivatkozni, hogy babakocsit miért lehet bevinni a boltba, rollert (kerékpárt, lovat) pedig miért nem? Mert a babakocsiban újszülött van, aki önállóan nem tud közlekedni. Esetleg alvó állapotban van, emiatt felébreszteni gorombaság lenne. Esővédett tárolókat nem építettek a babakocsik számára a bolt elé, így azok kint hagyása nem megoldott. Főleg hogy az gyakran tároló eszköz is (pelenka, iratokat tartalmazó táska). Azt a minimális kellemetlenséget, amit a babakocsik okoznak a társadalom igazán elviselheti.
És ami fontos, babakocsik számában hirtelen robbanás nem várható. Számuk nagyjából kiszámítható. Elektromos rollerek esetén ez nem állja meg a helyét. Szerintem az elmúlt évek során évente folyamatosan duplázódott vagy esetleg megháromszorozódott a számuk.
A roller kisebb helyet foglal igaz, ha a területét és térfogatát nézzük. Összecsukott állapotban hosszát / magasságát nézve már nem helytálló. És az említett vészfékezés esetén a nagyobb sűrűsége miatt tényleg komoly lendületet, ezáltal balesetet tud okozni. Nincs úgy kipárázva.
Az sem igaz, hogy akksija csak ugyanannyi veszélyt jelent, mint a mobilé. (1) Egy problémás mobilt kidobsz az ablakon, egy lángoló rollert nem nagyon fogsz fejmagasságba felemelni. (2) Mobiltelefonok akkucsomagján nem szokott annyi házi barkácsolás előfordulni, mint amit a roller tuningolók csinálnak. (Persze mindenki meg van győződve róla, hogy az övé tökéletes.) (3) Mondjuk havas időben, amikor sózzák az utat, akkor a telefon nem sokat érez ebből. Az elektromos roller annál inkább. Példaként itt egy videó: Electric Vehicles Catch Fire. A sós lé és az akku nem jó együttállás. Nem adott városvezetés milyen sót használ, sok magánember mai napig NaCl-t használ. Azt pedig nem túl toleráns beleírni a szabályzatba, hogy havazás esetén nem szabad rollert felvinni a járműre. (4) Létezik rollerre hordozó táska. A fent felsorolt problémákra nem nyújt megoldást.
Örülnék ha lenne rá normális megoldás, de nincs. És a járatok zsúfoltsága, emberek mentalitása miatt folyamatos problémaforrás lenne. Így inkább nem kérnek belőle a buszosok. Megértem őket.
-
PociAti
őstag
Számomra most az egyik legérdekesebb kérdés az, honnan tudták, hogy nem működik a pláza térfigyelő kamerája.
Nem tűnik nehezen megoldható feladatnak egy hibás kamera vagy kamera rendszer javítása.
Továbbmennék, mennyire fér bele a pláza hírnevébe a lopások, és hogy nem működnek a térfigyelő kamerák? Nagyon szívesen nekiszegezném ezt a kérdés a pláza vezetőjének. (Nem a biztonságtechnikai cégnek, mert lehet ők is benne vannak a lopásokban. Ha nem, akkor is hárítanának / vagy egyből visszatámadnának.) Ez a helyzet szerintem a pláza felelőssége, mint ahogy az is, hogy milyen biztonsági szolgáltatást nyújtanak.Lopott járműveknél több gyakori forgatókönyv szokott előfordulni. Vagy azonnal elemeire bontják és alkatrészként értékesítik, vagy egyben minél előbb kiviszik az országból (jellemzően inkább keletre), vagy pihentetik. Ez valami semleges hely szokott lenni, ami nem köthető az elkövetőhöz. Volt főnököm Porsche-je is 200 km-rel odébb egy hatalmas parkolóból került elő 2 héttel az eset után. Ezek a módszerek még a régebbi időszakból erednek, amikor kevés járműben volt nyomkövető.
-
PociAti
őstag
Majd ha lehet (és beszélhetsz róla), akkor egy posztban összefoglalhatnád majd a teljes történetet.
Örülök, hogy gyorsan meglett!A közvetlen környezetében voltak amúgy más értékes cuccok, pl. kerékpárok, vagy kifejezetten rollerre mehettek? Bár a te F2 Plus-od alig 2 hetes volt, valószínűleg ez tette igazán vonzóvá.
Ha lehet légy türelmes, ne elégedj meg azzal hogy beazonosítod a roller és átveszed, hanem tudj meg minél többet a részletekből. Kérdezd ki őket, mire kell odafigyelni, hogyan csinálták? Sokat lehet tanulni az ilyen esetekből!
Pláza bejáratánál szokott lenni térkamera. Ha konkrét cselekményt nem is látták, a kamerán rajta lehetett ki megy el onnan rollert tolva. Az elkövető meg lehet már ismerős volt a rendőröknek. Legalább ketten szoktak lenni, egyik testével takarja a másikat, aki dolgozik. És 1-2 roller / kerékpár árából gondolom elég durva vágó eszközöket lehet venni.
-
PociAti
őstag
válasz
pescara #23834 üzenetére
Én is azt mondom, hogy csak speciális esetekben lehet értelme a jelzésnek.
Xiaomi gyári alap beállításoknál elég intenzív az energia visszatáplálásos fékezés, és amikor ez bekapcsol, akkor úgy villog a hátsó lámpa, mint a Formula 1 autóknál, amikor tölti a KERS-t.
Xiaomi 20 km/h sebességről kb. 10-15 méter alatt megáll nullára. Három fokozatban állítható: Low, Medium, High.A szabadon futást pedig csak CFW-ben lehet beállítani régi Xiaomin (4-es sorozatot nem ismerem). Ott tényleg zavaró lenne a villogó féklámpának, intenzív automatikus motorfék esetén néha jól jöhet.
Itt van pl. egy YouTube videó, ketten mennek egymás mögött. -
PociAti
őstag
Az csak programozás kérdése, hogy gázelvételre szabadon tovább guruljon a roller, bekapcsoljon a motorfék, illetve ha bekapcsol, akkor milyen intenzitással történjen meg a lassulás. (Meg hogy mire megy el a mozgási energia. Jellemzően energia-visszatáplálásra.)
Például Okai rollerek alapesetben nem lassulnak gázelvételre, hanem szabadon gurulnak.
Szerintem nem szabadna világítania (villognia) a féklámpának enyhe motorfékezés esetén, csak legalább közepesen intenzív fékezéskor.
-
PociAti
őstag
Hidd el, az sem jó megoldás.
Amikor szükséges mértékben ki van nyitva a bilincs, akkor az a legkisebb probléma hogy nem elég hosszú az eredeti csavar, mert az cserélhető hosszabbra, de olyan tág állásnál már nem stimmel a furat szöge, nem merőlegesen megy bele a csavar, ezáltal a menetek nem stimmelnek.
Illetve nem véletlenül öleli körbe a bilincs a kormányt, nem csak fél fordulaton át ér hozzá. Közdarab legyártásával megoldható lenne, de nem az igazi.
-
PociAti
őstag
Jól néz ki, ígéretes egy darab, de nem úgy van ahogy gondolod, nem lehet rárakni bármelyikre. Én is ezeket a dupla csavaros változatokat néztem, és nem csak az a probléma, hogy más a félkör íve (nagyjából ki lehet tömíteni a rést), de ha túl közel vannak a csavarok, akkor rácsesztél.
A legtöbb kerékpáros / motoros tartó maximális átmérője valahol 1 1/4 hüvelyk (kb. 32 mm), de ilyen dupla csavarosak felmennek egészen 35 mm-ig. Igen ám, de a OKAI Neon kormánynál 43 mm az átmérő! (1,7 hüvelyk). Első gondolatra aszt hiheted, elég a csavarokat hosszabbra kicserélni, de az általad linkelt terméknél is 35 mm van megadva maximális méretnek.
Grafikus programban (GIMP-ben) elforgattam a 35 mm-es távolságot jelölő vörös szaggatott vonalat 90 fokkal és átszíneztem kékre. Látod, 35 mm-nél megállt a tudomány! Nem lehet hagyományos csavarokkal a kormányra rögzíteni. Át lehet hegeszteni, mondjuk csőszorító bilincsre, vagy íves elemekkel helyettesíteni a csavarokat. -
PociAti
őstag
válasz
Casseius #23779 üzenetére
- Mi az egyik gyakori probléma az elektromos járművekkel?
- Túl halkan jönnek, alig nem lehet őket hallani, és ez veszélyes.Gyalogosok rendszeresen lépnek ki a rolleresek elé, mert olyan észrevétlenül suhannak ezek az elektromos járművek. Vagy ami menetzajt teremtenek, azok keverednek az egyéb közlekedési zajokkal.
Erre "Xiaomit nagyjából 100 méterről ki lehet szúrni, úgy ciripel."
Városi forgalomban persze 100 méterről ki lehet szúrni az adott márka hangját!És ha már észrevehetőség, mindjárt előkeresem azt a videót, amivel a napokban találkoztam.
Egyik Telegram csatornáról származik, semmi érdekes, talán kicsit gyorsabban mennek a megengedettnél.
Az autókat tökéletesen lehet látni, de a vele egy vonalban lévő (tehát azonos távolságra lévő) rollerest nem könnyű észrevenni. A gépjárművek szép egységes felülettel rendelkeznek, a fehér szín miatt extra jól látható. A rolleres szürke terepnaciban, és sötét felsőben.
Erről beszéltem. 50 km/h körüli tempónál csak egy-egy szempillantásnyi idő áll rendelkezésre detektálni a járműveket. Nem túl jók a fényviszonyok, de ennél sokkal rosszabb is lehetne. A rollereken elhelyezett index az pedig már vicc kategória, annyira használhatatlan, ha nincs körülötte (mögötte) homogén felület. -
-
PociAti
őstag
Teljesen lényegtelen mennyire vacak a gyári alkalmazás, ha mellette ott van egy rendkívül jó 3rd party app. A Xiaomi Home csak arra való, hogy be legyen regisztrálva a roller és elinduljon. Nem sokan használják.
És a rollerek mérete és tömege között is jelentős különbség van. Kizárólag annak ajánlandó, aki megbirkózik a méretnövekedéssel is. Ha igen, akkor tényleg sokkal jobb rollert kap. Ha viszont a megnövekedett tömeg miatt nincs kedve emeletre fel és le cipelni, vagy nem fér be az autóba, akkor a váltással járó menetkényelem mellé ritkább használat párosul.
-
PociAti
őstag
válasz
Peaceliker #23737 üzenetére
Akkumulátor forgalmazó szerint nem a hazai hideg gyilkolja az akkukat, hanem a nagy meleg. Csak hidegben, amikor leesik a kapacitásuk, akkor jön elő a hiba, így sokan tévesen a hideghez kötik a meghibásodást. Pedig a nyári hőség volt az, ami tartós kárt okozott benne.
-
PociAti
őstag
válasz
Peaceliker #23717 üzenetére
Ez a 3 hónap iszonyat fals adat. Amiket most látok azon annyi és olyan jellegű kopás és öregedési nyom van, ami sokkal hosszabb időtartam alatt keletkeztek. Eleve használt rollerek jelenetek meg egyes vidéki városokban, nem új példányok, és legalább fél évnyi vagy annál is nagyobb használat állt mögöttük.
A 3 hónap kapcsán mintha San Diegot vagy más amerikai várost olvastam, ahol elsők között vezettek be bérroller és publikus adatbázisba kerültek az adatok, azokat lehetett szabadon bányászni. Xiaomi rollerekkel kezdtek és hát elég hamar rájöttek, bérrollernek nem elég tartósak ezek a gépek, így gyorsan leváltották őket masszívabb rollereket. És ezen publikus adatokat bányászva a rollerek egyedi azonosítója alapján vonta le pár újságíró azt a téves következtetést, hogy a korai modellek átlagos élettartama 3 hónap, és volt pár roller, amivel 100 km-nél is kevesebbet tettek meg. (Csak azt nem vették figyelembe, hogy azok a rollerek nem tönkrementek, hanem kivezették arról a piacról, magánszemélyeknek, cégeknek továbbértékesítették azokat.)
-
PociAti
őstag
válasz
Looserke #23713 üzenetére
Próbálkozz még vele, pont ez a lenne a cél, hogy a telefonoddal fel tudd oldani a rollert, mivel minden valamirevaló telefonban (vagy okos órában) van már NFC. Nekem az instrukciókat követve sikerült hozzáadni az androidos eszközömet, de a gyakorlatban nem használom ezt a funkciót. (A biztonság nem ezen múlik.)
-
PociAti
őstag
válasz
Silentfrog #23678 üzenetére
Nálam a szorulásnak semmi jele.
A kormány összeszerelésen megizzadtam, nem volt könnyű olyan mélyen lenyomni a kormányszárat, hogy a csavar pontosan illeszkedjen a furattal. De miután ez sikerült, rendben van.
Összeírhatnánk azokat a hibákat, amik előfordulhatnak az OKAI Neon rollereknél:
- zörög az akkumulátor csomag (feltételezhetően rossz rögzítés/tömítés miatt),
- könnyen elnyírható kormányrögzítő csavar,
- szorul a kormány (relatív kevés használat után),
- pontatlanul beállított féktárcsa,
- 2.16.7-os frissítés felett (3.0-tól) kikerültek a diagnosztikai lehetőségek az applikációból,
+ de ugyanekkor a 3.0.1-es verziótól megjelent a tempomat (cruise controll). -
PociAti
őstag
válasz
Casseius #23672 üzenetére
Tömegtermék nem lesz belőle, nem is annak szánták, de nem olyan vészes az árazás.
NIU KQi Air X, 1400 Euro, Forintba átváltva kb. 540k lenne.
A 11,9 kg-os tömege alapján gyerek / női roller. (Nő alatt nem plus size / bus size modellekre gondolok.) Környékünkön van pár fodrász, kozmetikus, ők megengedhetik maguknak a bőrüléses, minden tuning extrával felszerelt kicsi autókat. És vannak országok, ahol ez az összeg nem 2-3 havi átlagkeresettel egyenértékű.A fizikai méretei alapján felnőtt férfiak is simán használhatják:
kormány szélesség 541 mm, magasság 1186 mm, hossz: 1139 mm.
Viszonyításként a Ninebot KickScooter MAX G30E II
kormány szélesség 472 mm, magasság 1203 mm, hossz: 1167 mm (19,1 kg). -
PociAti
őstag
válasz
Peaceliker #23668 üzenetére
Idén áprilisban rendeltél egyet. És még a nyáron is írtál róla. Mi lett vele, miért váltál meg tőle?
Ha jól emlékszem a nagy nehéz roller(ek) mellé kerestél egy kompakt roller, ami a mérete ellenére még megy is. -
PociAti
őstag
válasz
Peaceliker #23662 üzenetére
Ha már a közel szélsőséges tömegű rollerek szóba kerültek, megemlíteném a másik végletet, a román-kínai csodát, az E-TWOW rollereket. A Booster ES modell mindössze 11,6 kg, 110 kg-ig terhelhető, hatótáv 30 km (20 km/h-val, 70 kg-os terheléssel, tehát közel reális viszonyok között).
A nagyobb testvér, a GT Sport is csak 12,9 kg, ebben 700 W-os motor van, 48 V, 9600 mAh akku.Inkább csak azért írom, hogy tudjuk belőni milyen tartományban mozognak az elektromos rollerek tömegei, és egyes modellek hol helyezkednek el azon a skálán.
-
PociAti
őstag
válasz
DigitXT #23663 üzenetére
A cikk ezzel a mondattal kezdődik:
"Rengeteg megkeresést kapunk különféle gyártóktól és forgalmazóktól ..."Pont a Totalcaron visszatérő téma, hogy tesztelésre kapott járművek sokkal jobban össze vannak rakva, mint a kereskedelmi forgalomba került példányok.
Ezeknél a kínai csodáknál az egyik kritikus terület az összeszerelés minősége (másik az anyaghasználat, és ez utóbbinál se megy ritkaságszámba, hogy a tesztjármű jobb elemekből épült, mint a kereskedelmi példányok).
Egyszerű vásárlók véleményére sokkal bátrabban adok, mint problémás előéletű gyártók tesztjárművei alapján hozott véleménycikkekre.
-
PociAti
őstag
válasz
creed33 #23569 üzenetére
Egy normálisan lelakatolt roller már hogy a bánatban lenne könnyen mozdítható.
Ha könnyen mozdítható, akkor rosszul lett lelakatolva. Ha bemegyek egy üzletbe, akkor az üzlet elé szoktam lelakatolni, feltéve ha van mihez hozzázárni. Ha nincs, akkor keresek olyan helyet, amihez hozzá lehet zárni. Ez fontosabb szempont annál, minthogy ne kelljen miatta mondjuk 20 méter pluszban sétálni.A nyomkövető eső utáni köpönyeg. Hasznos találmány, de a ragaszkodással rendkívül beszűkíted a kínálatot. Mintha azt mondanád gyárilag sárga színű rollert keresel.
Pont olyan területen, ahol elég dinamikus fejlődés tapasztalható, amit nem csak a dedikált apró nyomkövetők, hanem az AirTag által elindított "divat" is lendületet adott neki. -
PociAti
őstag
válasz
creed33 #23564 üzenetére
Ez nem blog, hanem topik.
Minden rollernek és egyéb járműnek is van alapból rugózása. A hagyományos kerékpároknak is van, ott talán könnyebb szemléltetni. Az egyik legfőbb lengéscsillapítás a gumi, itt a fő meghatározó tényező, hogy mennyi levegő van benne (mennyire ballonos a gumi), és mennyire az ideális tartományban van felfújva.
De maga ez egész kerék is rugózik küllőstül, felnistül. És ott van még a váz, ahol annak anyaga elég meghatározó, illetve annak és a villák geometriája.A P65-ös rollernek elég nagy és széles kereke van, jól fog rugózni. A vázát nem ismerem. De normál utcai körülmények között elegendőnek kellene lenni, ha nem max sebességen tolnád.
A nyomkövetőhöz való merev ragaszkodást viszont nem értem. Azért használunk rollert, hogy elvigyen A-ból B-be. A nyomkövető ebben nem vesz részt. Ha a lopástól félsz, akkor jól válaszd meg hol zárod le. Többet számít, mint a lakat típusa. A nyomkövető csak a visszaszerzésben segít, ha amatőrök az elkövetők.
-
PociAti
őstag
válasz
Thunderzolee #23562 üzenetére
A képletből "nagyvonalúan" kihagytad a meglévő lengéscsillapító kiszerelését, az új beszerelését.
Ha az ember maga csinálja, akkor eleget lehet vele szívni. Kellenek hozzá szerszámok, kell hozzá hely és idő. Ha valaki szerint a saját ideje ingyen van, akkor azt jelenti hogy annál a tevékenységnél nincs jobb dolga, nem tudna jobb időtöltést elképzelni. -
PociAti
őstag
-
PociAti
őstag
válasz
#95712068 #23502 üzenetére
Különös igényeid vannak, az Okai Neon Lite (ES10) mellett nézz rá a középső, tehát nagyobb (40 km-es) hatótávú modellre ES20, most 140k alatt kapható. Itt az első kerék tubeless, a hátsó kerék viszont tömör ezért kapott ide egy kis lengéscsilapítót.
-
PociAti
őstag
válasz
Bastee #23447 üzenetére
A hátsó - nem hajtott - keréknél a tömör gumi még elviselhetőbb, mintha elől lenne.
De fárasztó nap után a gyári, pneumatikus gumival rendelkező Xiaomival 10 km után már néha megfájdult a derekam / hátam. Az OKAI Neon Lite 9 hüvelykes kerekei elvileg alig nagyobbak a 8,5-es Xiaominál, mégsem jelentkezik ez az érzés, ugyanazon út során. Ezek az apróságok nagyon is számítanak!Hosszabb távon is kíváncsi leszek a véleményedre, mert sokan állítják, hogy nem bánták meg a tömörre való cserét, de utána "valami miatt" már alig használták. (Talán mert nem volt olyan jó használni).
Most amúgy párhuzamosan használom a Xiaomi Mi 1S-t, és a Neon Lite-ot, azonos akku, azonos hatótáv, és elég felemás a dolog. A Xiaominál sokkal jobban egyben van a gép, mintha jobban irányításom alatt lenne (jobban kanyarozható, minden rezdülését jobban érzem, semmi hangja, okosabban gyorsul).
Okai Neon Lite (ES10) esetén jobban csillapítva vannak a dolgok, már a kormányozhatóságát is kezdem megszokni (más a kormány dőlésszöge és hossza), de fura a gyorsulási karakterisztikája, és a tempomat is érdekesen tartja a tempót. Nagyobbak a kilengések és ha túlszalad az értéken, akkor belelassít. Sík terepen nem lenne jelentősége, de kátyúk, buckák, emelkedők, vagy amikor járda szintjéről lemegy út szintjére, majd vissza akkor is mesterkélten hullámzik a sebessége. Nagyobbak a kilengések. -
PociAti
őstag
Gyárnak nehéz lenne nevezni.
Összeszerelő csarnok.Nem tudom miért volt fontos kiemelni a videóban, hogy a látogatók készíthetnek maguknak teát, kávét és van egy darab mikró, ahol megmelegíthetik a magukkal hozott ételt.
A lényeget úgy se tudjuk meg milyen körülmények között zajlik a munkaerő toborzása, azoké az embereké, akik végső soron összeszerelik a gépeket. És miként zajlik a beérkezett áruk, valamint a kezük közül kikerülő késztermék minőségi ellenőrzése. (Ha jól láttam akkor egy szűk helyen a többi roller mellett tesz vele egy pár 10 méteres gurulást.)
Ezért inkább megéri az apróbb árulkodó részletekre figyelni, azok mit sugallnak a körülményekről, mint pl. az "irodában" felhalmozott álló ventilátorok, a raktározás milyenségéről, stb. 8:00-nál úgy tűnik, mintha win7-et használnának, melynek mainstream támogatása 2015-ben járt le, a kiterjesztett támogatás is már 3 éve lejárt. -
PociAti
őstag
válasz
marcellx #23435 üzenetére
A 10 km nem sok, de pont a lélektani határ közelében van, mert a 30 km hatótávú rollerek gyakorlati hatótávja 20-23 km között lehet (egyéni körülményektől függően). Pedig hidd el, jó lenne ha naponta csak egyszer kellene tölteni.
Az emelkedővel / lejtővel alábbi probléma lehet. Ha 100%-osan fel van töltve a roller, és úgy haladsz a lejtőn, akkor visszatöltéskor "nem fér el" a fékezéskor keletkező energia az akkuban, ami tönkremenetelt okozhat. És ha félig lemerült akkuval hazafelé kell megmászni az emelkedőt, akkor már csak vánszorogni fog a gép.
Különben az ára és minősége miatt az OKAI Neon Lite amúgy jó lenne. De a felvázolt problémák miatt inkább a nagyobb hatótávú gépek között kellene körbenézned, amiből bátran ajánlható új roller csak külföldi webshopokból rendelve férne bele a költségvetésedbe. (Vagy veszel egy használt megbízható márkájú gépet.)
-
PociAti
őstag
válasz
hitman77 #23431 üzenetére
Mi alapján mondod, hogy ennyire defekt hajlamosak?
Normál felhasználó alatt szerintem nincs különbség a kerékpár és a roller kerekek defektjei között (hasonló vastagságú külső gumit feltételezve). Napokban linkelte be (#23367) [vilike] a 3700 km-t futott gumiját, és ez nem egyedi eset. Többször előkerült már ez témaként, hogy kb. 3500 - 4000 km körül lehet a normál élettartamuk (Xiaomi esetén az első, azaz a hajtott keréké kevesebb).Két eset okozhat problémát:
(1) valaki peches, és kifog valami fém szilánkot, üveget, szeget, királydinnyét, ami a kerékpár gumiját ugyanúgy átszúrja.
(2) Trehány a tulajdonos, nem ellenőrzi a keréknyomást, valamint menet közben sem tűnik fel neki a kerék lapossága, így a belső elmozdul a külsőhöz képest, gyorsuláskor és fékezéskor szétdörzsölődik a belső. Vagy annyira behajlik a gumi oldalfala, hogy a merevítő szálak okoznak problémát.Slime-nak és egyéb trutyinak én soha nem voltam a híve, ez alól csak a gyári zseléréteg kivétel.
-
PociAti
őstag
válasz
tsilver #23407 üzenetére
Pár másodperccel később, 11:05-kor lehet látni a fotó alkalmazások neveit.
Lehetséges, hogy a BLE scanner nevű alkalmazásra gondoltál.
Google Play: BLE Scanner (Connect & Notify)
Apple App Store: BLE Scanner 4.0
készítő: Bluepixel Technologies -
PociAti
őstag
válasz
KompÓth #23391 üzenetére
Erősen függ a távolságtól, és hogy hol tudod tárolni a rollert.
Ha mondjuk 5 km-en belül van a munkahely / iskola, akkor simán vállalható szinte bármilyen időben. (Legalább enyhén vízálló mindegyik gép, így könnyebb záporokat elviselik, özönvíz azért már problémás lehet. A jég és hó is inkább csak "kellemetlen", kipörögnek a kerekek, a sózás és az így kialakult latyak ami vészes.)
Az elmúlt években nem igazán volt komoly telünk, egy rövid út során nem lesz baja. Probléma inkább abból adódna, ha órákra a hidegben hagynád.
Az akku problémák elsősorban nagy hidegben jönnek elő, amikor lecsökken a kapacitásuk. Viszont ez csak indikátora a problémának, az igazi öregedést a nagy meleg okozza. Amikor valaki nyáron tűző napon, 40-50 °C-os aszfalton hagyja a rollerét órákon át. Vagy ilyen körülmények között akarja kihajtani a lelkét, és nyélgázon hajtja.
Illetve amikor szélsőséges hőmérsékletű akkut tesz fel valaki töltőre.A természetjárók között amúgy van egy ilyen mondás, "nincs rossz idő, csak rosszul öltözött turista". Tehát rossz időben is az öltözködés megoldható, a nyári iszonyatos napsugárzás, UV ellen nem igazán lehet védekezni. Valahogy a rolleren a napernyő nem igazán elterjedt.
Én a 365 napból legalább 300-at alkalmasnak vélek rollerezésre. A maradék az év során eloszlik, nem feltétlenül korlátozódik a télre.
-
PociAti
őstag
Okai Neon alatt valószínűleg a középső modellt, az ES20-at érted.
Ha lehet hinni a leírásnak, akkor ennek első kereke 8,5 pneu (tubeless tire), a hátsó pedig tömör (cserébe ott van egy kisebb lengéscsillapító).A Xiaomi 8,5"-os kerekei belső és külső gumiból állnak, így a kompatibilitás nem teljesen egyértelmű. Tubeless kereket ne cserélj le külső + belső párosra, mivel a tömlő nélküli gumi jobb.
A méretekről és a szerelésről nem tudok nyilatkozni, de a Xiaomira is feltehető 9,2-es vagy akár 9,5-ös abroncs is úgy, hogy nem kellenek távtartók.
Találomra most gyorsan ezt a YouTube videót találtam.
Majd idővel lesznek videók és leírások, hogy ki milyen idegen gumit rakott az OKAI rollerre, nagyban múlik a perem kialakításán, meg azon, mennyi szabad hely maradt a kerék körül. -
PociAti
őstag
válasz
H2o-pok #23344 üzenetére
Úgy tűnik nagyon felületes a tudásod ezen a területen.
Gondolkodásodban és a cselekedetekben alapvető hiányosságokat vélek felfedezni.
"Okai global app history, és ott van az összes kiadott verzió,közte ez is."
Mit értesz az alatt, hogy ott van az összes verzió? Letölthető a hivatalos forrásból, a Google Play áruházból? akkor miért nem azt linkeled?
Ha meg nem tölthető le onnan, hanem csak írnak róla, akkor azzal mégis mire megy az, akinek szüksége lenne rá.Sejtettem, hogy a dropbox a sajátod, de mégis ki az a felelőtlen, aki külső tárhelyekről, letöltőoldalakról szed le appokat? Ilyen szokásért, vagy annak népszerűsítéséért botütés járna.
Ha valaki kártékony kódot szeretne juttatni más készülékére, mai napig ez a leggyakoribb (legegyszerűbb) támadási módszer.Megfelelően megírt kód törlés után, vágy gyári visszaállítással nem szüntethető meg. Ne áltasd magad ezzel.
Biztonságtechnikai cégek a jelentéseiben 180 nap és hasonló átlagos időtartamú lappangási időről számolnak be kártékony kódok esetén. Elővigyázatlan / felelőtlen viselkedésnek ha még nem jelentek meg a közvetlen következményei, az még nem támasztja alá a viselkedés helyességét!
-
PociAti
őstag
válasz
H2o-pok #23335 üzenetére
Ti ennyire nem vagytok elővigyázatosak, hogy a hivatalos áruházon kívülről mindenféle programot feltesztek a telefonotokra?
Az apkpure még elvileg nyújt némi védelmet, de azt is ki lehet játszani, de dropboxot vagy egyéb külső tárhelyet megadni letöltési forrásnak tipikus melegágya a kártékony alkalmazásoknak.Lehetséges, hogy én is felteszem majd ezt a verziót a diagnosztikai extrák miatt, de soha az életbe ne legyen rá szükségem. És ha fel is teszem, akkor egy olyan levedlett telefonra, ami semmilyen módon (közös fiók szintjén) sincs összeköttetésben a fő eszközzel.
-
PociAti
őstag
válasz
#33802016 #23309 üzenetére
Mindenki mást ért valós körülmény között. És nem csak a testtömeg, a dombok meredeksége és a max sebesség számít, hanem a stílus is, hogy ki milyen dinamikusan gyorsít.
A megadott standardizált hatótávok legalább reálisabb összehasonlítási alapot nyújtanak, és abból vonjon le mindenki annyit, amennyi az ő vezetési stílusa megkíván. -
PociAti
őstag
válasz
#33802016 #23252 üzenetére
Az utóbbi időszakom rendkívül zsúfolt volt, a friss gépekkel kapcsolatban kevésbé vagyok tájékozott.
De az F2 Plust dicsérik, Okai Neon Pro-ról még nem olvastam személyes beszámolókat. Ennyi alapján inkább az F2+-Okai Neon sorozat szokatlanul olcsó, az anyaghasználattal nincs is probléma, de amit gyenge keresztmetszetnek érzek, az az összeszerelés minősége. Valakinél a kormánynál a kábel zörgött, nálam az akkupack, és a fék sem volt tökéletesre beállítva. Ilyen apróbb hibái voltak a Xiaominak is (hátsó sárvédő gyengén meghúzott csavarja, és volt akinél az összecsukó mechanikánál voltak gondok).
Ezek mind jelentéktelen pontatlanságok, nem kritikus hibák amik a szerkezetet veszélyessé tennék. -
PociAti
őstag
válasz
#01110937 #23230 üzenetére
Sajnos idehaza a pénzügyi tudatosság sajnos az emberek többségénél a béka segge alatt van. Úgy látszik páran azt sem értik mit kérdezel, vagy miért kérdezed azt, pedig - szerintem - te gondolkozol jól. Bár ha nem nagy értékű rollert szeretnél venni, akkor szinte mindegy. Néha olyan szokatlan külső tényezők befolyásolják az árakat, amit nem lehet megjósolni.
Utólag megérné kielemezni az idei évet (ahogy a Xiaomi kivonult a pici kompakt rollerek piacáról, és meglepően alacsony árazással megjelent az Okai). Illetve a Ninebot rollerek webshopos árai is szokatlanul alacsonyak voltak. Valamint a kisebb piaci szereplők próbálkozásai már egyre érettebb konstrukciókat takarnak.
Még ha jövőre alacsonyabbak is lesznek az árak, látványos változásra nem lehet számítani.
Ha már most kellene az a roller, akkor vedd meg most. Ha a jövő évi rollerárakat nézzük, akkor nem csak a 2023-as megtakarításhoz kellene viszonyítani azokat, hanem a 2024-es bérekhez is (az infláció miatt lenne mit behozni). Most hány napi béredből tudnád megvenni azt, és jövőre hány napig kellene dolgozni érte? Szerintem nem lenne nagy különbség.
-
PociAti
őstag
Tehát az e-rollert belehet sorolni az L1e kategóriába annak ellenére, hogy nem fele meg az L1e előírásainak?
Ha kényszeredetten be kellene sorolni valahová (de nem kell), akkor műszaki szempontból az L1e tényleg közelebb áll hozzá, mint a lovaskocsi, de mint forgalomban való részvétel szempontjából közelítjük meg, akkor a pálcika rollerekhez a kerékpár sokkal közelebb áll, mint az smkp.
-
PociAti
őstag
"Pedig, - a jelenlegi jogszabályok alapján - teljesen egyértelmű, hogy" NEM "segédmotoros kerékpár".
Ezt itt már másfél éve tisztáztuk.
Pont az ehhez hasonló kizáró okok miatt volt már rá precedens, hogy megsemmisítették azt a határozatot, amit a rendőrök hoztak a roller tulajdonosával szemben.És a teljességhez hozzátartozik, hogy ennek ellenére is elmarasztaltak már rollereseket, de általában inkább csak olyan esetben, amikor a rolleres az egyértelmű vétkes, esetleg halmozta is a szabálytalanságokat és mindenképpen meg akarták büntetni (és nem akadnak fenn formai hibákon).
-
PociAti
őstag
válasz
Silentfrog #23167 üzenetére
Az enyém sajnos kicsit zörög. A hajótest végéből jön valami kongó műanyag hang, ha rámegyek egy kátyúra.
Szétszedés nélkül azt mondanám, hogy az akkumulátorház alatt (vagy felett) van 1 mm-nyi hely, és annak hátsó része nekiütődik, nekiverődik valamihez. Nem ismerem a gép szerkezeti felépítését, lehet valami haszontalan elem zörög, de a hangja alapján talán nem az akku, mert az nem kong. Ez valami üreges elem lehet, mint a töltő vagy a BMS. Magyarán nem tudom mi lehet az.Szoktam látni más Okai Neon Lite tulajokat, gondoltam leintek majd egyet és kölcsönkérem majd egy körre az övét. (Akinek csak egy ilyen rollere volt, az nem tudhatja biztosra hogy ez normális "jelenség" nála, vagy szerelési probléma.)
-
PociAti
őstag
válasz
Peaceliker #23153 üzenetére
Autósok (és egyéb jármű vezetői) van amikor csak tizedmásodperceket szánnak egy jármű és annak sebességének beazonosítására. Néha csak ennyi idő van, mert kereszteződéshez érve több irányba kellene egyszerre figyelni.
A rolleres a testtartása alapján leginkább egy gyalogosra hasonlít. A robogós más pózban ül a járművön, a tank és a váz is több dolgot kitakar belőle, mint a roller. Ja, és a robogók jelentős részének elég intenzív hangja van. Előbb hallani őket, minthogy feltűnnének a láthatáron.Még ha észszerűtlen az is, mit keres az úton egy 2 méter 10 centis gyalogos, aki fura nyelet tart a lába között, és mintha nagyon gyorsan közelítene? Nem mindenkinek ugrik be egyből, hogy ez akár egy szokatlanul gyors roller is lehet. Főleg, ha telefonál is a sofőr közben, vagy bármi más miatt oszlik meg a figyelme. Az elektromos roller - mint közlekedési eszköz - MÉG nem ivódott be olyan mélyen az emberek tudatába.
-
PociAti
őstag
válasz
Peaceliker #23149 üzenetére
Jobbulást!
Az autósok 50 km/h sebességű jármű esetén legfeljebb autóra, buszra, teherautóra számítanak, nem egy gyalogosra, ami egy fura "nyeles sámlin" áll. Aztán mondják: "az előbb még nem volt sehol, aztán hirtelen ott termett".
A sisak és a protektor arra pont jó, hogy merjen a rolleres olyan tempóban haladni amivel hasonló szituációba sodorja magát. Lehet venni még hozzá kamerát, amivel videóra rögzítheted a beleseteket, de inkább meg kellene érteni, hogy ilyen nagy sebességű, szinte láthatatlan járművekre nem igazán számítanak.
(Kicsit olyan, mint a kormányvégen lévő gyenge fényű indexlámpa.) -
PociAti
őstag
válasz
pescara #23027 üzenetére
Mindig hozzá szoktam tenni, nem csak a sebességen, a vezetési stíluson is rengeteg múlik. A D fokozat amiatt takarékos, mert lomhábban gyorsít. És ha olyan grafikonokat nézünk, hogy menet közben mikor mennyi fogyaszt a roller, abból jól látni, hogy nem a sebesség tartásának van nagy teljesítmény igénye, hanem a gyorsításoknak. (Ekkor használja a roller a peak / csúcsteljesítményt, azaz 350 W helyett 700 W-ot, vagy rollertől függően az adott értéket).
A Xiaomin ezért toltam ki a D fokozat sebességhatárát 25-27 km/h-ra, és használom az esetek 99%-ában ezt a fokozatot. Kiszámíthatóbb, biztonságosabb, komfortosabb és még kevesebbet is fogyaszt.
-
PociAti
őstag
válasz
DigitXT #22997 üzenetére
Ha jókora nyolcas van a tárcsában, akkor senkit nem érdekel, hogy az gyártási, szerelési vagy szállítási probléma miatt keletkezett! Mivel garanciális probléma azt lehet feltételezni alapból ilyen volt. Közlekedési járműről van szó, hibás fék nem, játék. (Marginális meghibásodásokat a felhasználók többsége el tud hárítani, pl. meglazult csavarokat, apróbb beállítási problémákat, de féktárcsa cserével kezdeni azért álljon meg a menet!)
Ha utána további hibákkal érkezik vissza a roller, akkor igazán megéri elgondolkodni azon, hogy tényleg neki való az a modell, vagy barkácsolós embereknek, akik kisebb műhelyt tartanak fent azért, hogy működőképes állapotban tartsák a közlekedési eszközt. És az sem zavarja őket, ha hetekig nem tudják használni, mert alkatrészre várnak.
-
PociAti
őstag
válasz
bzolika10 #22948 üzenetére
Valójában nem is tudom mire aktivál. Lehetőségek:
- fix sebességre,
- vagy fix gázkar pozícióra.
Sík terepen ÉS sík felületen azonos a két dolog. Nyélgázon fix pozícióban van a gázkar, és olyankor könnyen aktiválódik, pedig olyankor se mindig fix a tempó.
A fix gázkar pozíció viszont mindenképpen szükséges feltétele, mivel annak megpöckölése feloldja a tempomatot.OKAI rollernél zseniálisan megoldották. Jobb kéz gázkaron, majd a bal kézzel is elérhető helyen lévő power gombot kell megnyomni pár másodpercig. A sebesség tartása is elég lazán van értelmezve (2 másodpercig kell fix tempón menni, és amivel lapból szabadon gurul a roller, nincs regeneratív fékezés), így nagyon könnyű rögzíteni a tempót. Talán elengedőbben értelmezi a fix tempót is. És biztonságos is, mert nincs véletlen tempomat bekapcsolás. Ehhez át kellene tervezni a Ninebot (Xiaomi) rollereket.
-
PociAti
őstag
válasz
bzolika10 #22937 üzenetére
BaLee válasza elég meggyőző: már nem egyezik meg az appban lévő a szériaszámmal, ezért nem csatlakozik hozzá.
A cruise control aktiválási ideje elég nagy, 5 másodperc. Max sebességnél könnyű precízen tartani ezt a tempót, viszont minden más sebességnél fel le ugrálgat, így nem tudja aktiválni magát a cruise control (tempomat). Próbáld meg hosszú, nagyon sima úton, ahol nincs emelkedő vagy lejtő.
Lehetne javítani rajta custom firmware felrakásával, de az rizikósabb folyamat.
-
PociAti
őstag
polo493 írta a 21990-es hozzászólásban hogy neki van. Reméljük olvassa!
-
PociAti
őstag
válasz
Silentfrog #22873 üzenetére
Szerencsére egyre jobban figyelnek már ezekre a kereszteződésekben található feljárókra.
Hivatalosan már szintbe kell hozni őket. Láttam már rá példát, hogy új építési útnál pár héten belül a 3 centis szintkülönbséget simára javították. Meg hogy forgalmasabb szakaszon, kb. 3-4 centis bukkanókat évekkel később javítottak. De egyre ritkábban kell ezzel foglalkozniuk, helyből puha áthaladásra törekednek.Jelezni kell a megfelelő helyen hogy javítsák ki. Egy csóró önkormányzat esetén erre kisebb az esély, de foglalkozniuk kellene az üggyel.
-
PociAti
őstag
válasz
Reggie0 #22871 üzenetére
Fogalmam sincs mit jelent Deák téren lakni.
Állítólag Pesten kívül is van élet... Vannak, akik olyan településen élnek, ahol egész elfogadható állapotú az úthálózat. Nincsenek villamos sínek, komolyabb dilatációs hézagok. Illetve a sebességüket az út állapotához igazítják azokon a szakaszokon, ahol elhanyagoltabb az állapot. -
PociAti
őstag
válasz
Gardaai #22860 üzenetére
Ez a konkrét 10"-os kerék egy bukaresti cég terméke. eMAG marketplace már csak ilyen. Többet rajtuk keresztül már semmit nem rendelek. Erre is 1 hét szállítási időt írnak, aztán amikor az someday automatába nem fér be a termék, te meg napközben nem vagy az adott városban, akkor visszaküldik a feladónak. Hiába van az adott városban emag szaküzlet, ott csak saját termék helyezhető el, marketplace-es román, bolgár, stb. áru nem. (Legalábbis régen így volt. Azóta hanyagolom őket.)
Továbbá a 10"-os kerékhez kiegészítők is kellenek, és egy kis szerelés a kitámasztónál, hátsó sárvédőnél + lámpánál.
Viszont lehet kapni olyan 9,2 illetve 9,5-ös belső nélküli (ún. tubeless) abroncsot, amihez nem kell kiegészítő.
https://logout.hu/tema/kis_roller_topic/hsz_20318-20324.html -
PociAti
őstag
válasz
Reggie0 #22858 üzenetére
Agresszív vezetési stílus kell a rendszeres padkán le és fel ugratáshoz. Legalábbis elektromos roller esetében, mely komoly akku tömeget cipel magával. Szerencsére a többségünk nem ilyen ugratós típus! A normális embereknek készülnek az átlagos elektromos rollerek. Az offroad és sebesség miatt lengéscsillapítókkal feltuningolt rollerek egy szűk piacra fókuszálnak.
Az iPhone 4 sem számított silány terméknek. Még akkor sem, ha izzad kézzel a készülék alján lévő antennák rövidre zárásával csökkent a jelerősség. Konstrukciós hiba, de ennek ellenére a sajtó sokkal jobban felfújta, mint amekkora valós problémát jelentett a felhasználók számára. Az eladási számokat nézve a további készülékek népszerűsége folyamatosan nőtt.
-
PociAti
őstag
válasz
PociAti #22828 üzenetére
Befotóztam az egyik új TIER roller adatlapját. Segway C1 a neve:
350 W | 662 Wh | nettó tömeg 33 kg | max sebesség: 20 km/h | max. terhelhetőség: 100 kg | töltőáram: 54,6 V DC 5A (max) | 2022-ben készült | IP X5-ös védettségű.És a scooterhacking.org-on írnak kicsit többet a belsejéről: "Battery is impossible to Open and uses Samsung 50e Cells, it is 48V" .. "i also know that the Controller uses an AT chip, there is Max G30 Firmware for AT tho, the Scooter has one GPS tracker in the Front, and a really nice display"
-
PociAti
őstag
válasz
Reggie0 #22850 üzenetére
INGJOKE-nak adok igazat, én sem ugrálok le padkáról a saját elektromos rolleremmel, de más rollerével vagy bérrollerrel se tenném.
A tucat közlekedési eszközöknél rendkívül fontos mire méretezik őket. Az ugratás szélsőséges használatnak számít, használati és kezelési útmutató szerint kerülendő. Ha ilyen használatra terveznék (méreteznék) őket, annak tömeg megtartása mellett árdrágító hatása lenne.
Esőben való használatra ott az IP megfelelés. Valamelyik jobban tolerálja, van ami nem. -
PociAti
őstag
válasz
ridiculous #22830 üzenetére
Igazad van, a kerékméretet magam is leellenőriztem illetve lemértem: 9".
IP44 meg most a fürdőszobai lámpák miatt ragadt meg bennem, de tényleg IP55. -
PociAti
őstag
Német fórumokon rákerestem az Okai Neon Lite-ra (ES10), és valaki egyenlőségjelet tett közé, és a ODYS PAX közé (X900005).
Valójában úgy néz ki, ez inkább az OKAI német piacra módosított változata pár apró eltéréssel. Pl. nincs a kormányszáron világítás, cserébe IP44 helyett IP55. A max sebessége vissza van fogva 20 km/h-ra.
Akku és hatótáv azonos (7800 mAh és 30 km), viszont a kerék 8,5" helyett 9" (ha lehet nekik hinni), és terhelhetőség is kicsit más. Trükközésnek tűnik:
- Permitted total weight: 120 kg
- Maximum load: 105 kg. (Tehát az előző adatba beleszámították a roller tömegét is.)
Linkek:
https://www.odys.de/en/e-mobility
https://odiporo.de/produkt/odys-pax-e-scooter/
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Építő/felújító topik
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Korábbi vezetője szerint 40 milliárd dollár kell az Intel versenyképességéhez
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Motoros topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- BestBuy topik
- Vicces képek
- További aktív témák...
- Eladó karcmentes Apple iPhone 12 128GB / 12 hó jótállással
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkPad T15 Gen 2 Intel Core i5-1135G7
- Be Quiet! Pure Rock Pro 3 univerzális CPU hűtő (3év gari van rá 1x volt ki probálva )
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest