Hirdetés
- Klímaváltozás, természetszennyezés
- Ninebot Max G30E II elektromos rollerrel Hajdúszoboszlóról Berettyóújfaluba
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Amiga A500 - A régi barátnő
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Digitális Állampolgárság Program
- Miért ne vegyél gagyi kínai LED izzósort...
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT.hu
Üdvözlet minden kedves látogatónak, akit érdekel ez a remek kikapcsolódási forma. Legyen az hobbi vagy sport szintű.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Halver
csendes tag
válasz sityupityu #32953 üzenetére
Ismerősöm azt mondta erre, hogy a tó alján lehetnek melegforrások, ahol át tud telelni viszonylag melegebb vízben az afrikai.
A gond a hideg mellet szerintem az oxigénigénye:
Amikor fogtam egy éjszaka 3 db-ot, akkor egy szákba tettem őket, reggelre már 2 nem élt...
Gyanítom, hogy nem "hagyták" egymást levegőért feljönni, lényegében megfulladtak. Télen, amennyiben élnek még, a jégtakaró lezárja a levegőt előlük. -
Halver
csendes tag
válasz joe979 #32948 üzenetére
Szervusz!
Az, hogy télen kidöglenek az afrikai harcsák a vizeinkből, az nem teljesen pontos dolog.
Elvileg nem bírják a 15 C alatti hőmérsékletet, legalább is ezt olvastam valahol...Az Öregbánya horgásztóba is szoktak tenni nyár elején, úgy május környékén afrikait, de az egyik évben fogtak már márciusban, jégolvadás után amikor még nem volt az évi telepítés, tehát túlélte a telet.
H
-
Halver
csendes tag
Üdv!
Ahogy előttem is írták, szúnyogriasztó-füstölő spirál, illetve petróleum lámpa.
Az a fényével/hővel elcsalja a szúnyogokat, mikor a peca végén eloltom, volt,olyan, mikor vastagon borították a megpörkölődött szúnyogok...
Ezen felül világít is, van ahol kötelező éjszaka kivilágítani a horgászhelyet.
H -
Halver
csendes tag
Szervusztok!
Egy kérdésem lenne a fonott zsinórt használókhoz:
Mennyi idő (év) után illik cserélni egy fonottat?
Kb 5 éve vettem fonott zsinórt harcsázáshoz (0.35, vagy 0.40-es) , és bár nem sokat használtam, tartok tőle, hogy kukázhatom. élesben pedig nem tesztelném. Próbáljak mérni szakítóerőt? Vagy már nincs értelme....
Köszi:
Hal -
Halver
csendes tag
válasz mano660 #30543 üzenetére
Szia!
Azért van közös pont, ugyanis legtöbbször úszóztam a nádfal mellett.
Ez egyfelől a gyermekkoromat idézi, mert mint sokan, én is úszózással kezdtem a pecát. Másfelől mozgalmas, nem lehet letenni sokáig a botot és a gyermekem is élvezi.A ragadozóra célzott úszózásban kezdő vagyok, ugyanezt mondhatom el a pergetésről is. Próbálkoztam tavaly is a befolyó környékén műcsalikkal pergetni, de eredmény nélkül.
Amit az idén még megpróbálnék, az az éjszakai úszózás harcsára. Tavaly volt 1-2 harcsa-rablás a lábam előtt, kb 1 méterre a partól, de be kell valljam, hogy ijesztő volt a sötétben. -
Halver
csendes tag
válasz mano660 #30511 üzenetére
Szervusz Mano!
Köszönöm a kiigazítást, az idei engedély már kiváltottam, de még nem jutottam ki a partra.
Ha egyszer összefutunk, kérdeznék egy-két dolgot a tóval kapcsolatban.
Leginkább az erdő felé szoktam menni és úszózom kárászra, vagy este süllőzök halszelettel.A fenekezős pontyozás nem az én műfajom, továbbá nem is szeretjük annyira a pontyot tányéron.
Üdv: Hal
-
Halver
csendes tag
válasz mano660 #30475 üzenetére
Szervusz Mano!
HA jól értem, akkor te (is) a Sziki tavon horgászol. (CsZ-vel egyetemben)
Én tavaly csatlakoztam a Sziki tónál működő egyesülethez, de nem bántam meg. A gyermekemnek is (most lesz 11) ide váltottam engedélyt és szerencsére szeret velem jönni pecázni...
Annyi pontosítást még írnék, hogy tokot el lehetett vinni már tavaly, (kb az év közepétől) de dupla súllyal vonták le az éves kvótából. Én vittem egy 2,5 kg-osat, de csak azért, mert nem ettem még porcos halat....A Sziki tónál a kulturált környezetet és a szigorú ellenőrzést pozitív dolognak érzem.
Korábban kb 5 évig jártam Látóképre, de iszonyú rablás folyt ott sajnos. Az ottani horgászataim során egyszer sem találkoztam ellenőrrel,pedig főleg péntek/szombat délután-este voltam kint.
-
Halver
csendes tag
Szervusztok!
Most vasárnap, vagy jövő szerdán a topiktársak közül tervez valaki horgászatot a Sziki-Tavon?
(Balmazújváros mellett) -
Halver
csendes tag
válasz Gabesz26 #29859 üzenetére
Igen, igazad van: Az évi 25e Ft-os jegy mellé (ennek megnevezése: Országos horgászsport területi jegy)
Kell SIR kártya.
A másik, a kolléga által nézett 69e Ft-os jegy (ennek megnevezése: Országos sporthorgász területi jegy)
nem írja ilyen kártya szükségét.Aki a neveket adta ezeknek a jegyeknek, azt is s..ggberúgnám.
-
Halver
csendes tag
Üdv!
Van nekem is ismerősöm, aki ilyen sporthorgász jegyet szeretne váltani. Nemrégiben utánaolvastam, hogy mik a feltételei. Van, ami nekem nem tetszik:
"Természetesen minden kedvezményes engedélynek van feltétele. Így ennek a területi jegynek is. Szükséges hozzá igényelni egy versenysport igazolvány, úgynevezett SIR-kártyát. Letöltés és kitöltés után el kell küldeni a Mohosznak, levélben vagy e-mail formájában és ők azt kiküldik nekünk levélben.
A SIR kártyák minden év december 31.-ig érvényesek, ezért ezeket minden évben meg kell újíttatni! A kártya térítési díja 3000 forintTermészetesen attól, mert még papíron versenyzők vagyunk, az nem elég hozzá. Ugyanis ahhoz, hogy a következő évben is kaphassunk ilyen engedélyt részt kell venni legalább egy, tagszervezeti (megyei), vagy országos bajnokságon. Ebből itt Hajdú-Biharban lesz 2017-ben legalább négy verseny."
(forrás: https://kapitalis.eu/2017/01/05/hogyan-valtsunk-orszagos-horgaszsport-teruleti-jegyet/)Ez alapján nem elegendő egy sima egyesületi verseny, megyei, vagy országos bajnokságról van szó. A SIR kártya díja is rájön az engedély árára, ugyaz ez csak 3000 Huf (legalább is most az idén, jövőre meg kitudja mennyi lesz....) + a minimálisan előírt 1 verseny nevezési díja és egyéb költségei (utazás, stb)
-
Halver
csendes tag
Lehet, hogy nevetni fogysz, de ismerek olyan sporttársat, aki ifjú koromban (már kb 20 éve) 100 g -os csúszóólommal süllőzött, de 100 m-es távon. A kishalat fűzni/kötni kellett, hogy ne repüljön le.
Az is a történethez tartozik, hogy picike tavon volt ez, hanem a 110 hektáros Laskóvölgyi-(Egerszalóki) tározón. A parttól azon a részen elég lassan mélyült a víz, akár 20-30 m-t is bemehettél és csak térdig/combközépig ért.Először én sem akartam elhinni, de azután láttam, hogy mit fogott......
Üdv
[ Szerkesztve ]
-
Halver
csendes tag
válasz PRDZsolesz #28857 üzenetére
Üdv!
Mai eszemmel már én is csak nyeletőfékes orsót teszek feeder-re, főleg ha van második bot is mellette. (pl. akár úszós, akár süllőző a második.)
Vagy 2 éve jártam úgy Ohaton, hogy gilisztával (!) csalizott feederre kb 2-2.5 kg-s amúr jelentkezett. Minden előjel nélkül bemutatta az amúros kirohanást. Ha nem kiengedett fékes longbow-van a boton, akkor azóta is dobálnék rá a másik bottal....
A kiengedett első, vagy hátsó fékben nem hiszek. Ha hal van (nagyobb hal), akkor egy első féken fárasztás közben beállítani a fékerősséget biztos lehet, de nem vágyom rá.H
-
Halver
csendes tag
válasz zsola32 #27105 üzenetére
Milyen horgászmódszerhez és milyen halra használnád?
Nekem van pár longbow orsóm (szerintem még az első szériások) 30, 50, 65 méretben és van 2 db Okuma dyna drag (longbow butított verziója) mindkettő 40-es méretben.
Ha fenekező módszerre használnád, akkor min. 40-es méretet mondanék. Ha ráadásul messzi dobások is szükségesek, akkor az 50-es méret is vállalható.
-
Halver
csendes tag
Üdv!
Akkor ezért nem fogtam én sem kárászt vasárnap, mert 0.18 -as damil volt a match-en? (szintén Sziki-tó)
Maszatolós kapások voltak, bevágni nem volt értelme, mert nem akadtak. Csak egy kárászt akasztottam, de az is lemaradt féltávon. Mikor csomagoltam már 16 óra körül, beugrott egy 2.0 kg-os tükrös.
A pontyok miatt nem szívesen váltanék finomabb szerelékre, főleg úgy hogy az erdő alatt a nádasnál pecázok.H
-
Halver
csendes tag
válasz joe979 #26062 üzenetére
Nem azt mondtam, hogy 1 telet fog kibírni, hanem azt, hogy úgy tovább tart.
Most volatm augusztusban a haverral pecázni, hozott csúzlit is , hogy a szemes kukoricát belőjük.
Már a 2. próbálkozásnál elszakadt a csúzli gumija a rögzítésnél, de mondta, hogy az ilyen.levágta, újra rögzítettem és ment tovább a dolog, de eléggé el volt érve, neki nem sokáig bírja.... -
Halver
csendes tag
Szervusztok!
Péntek este próbálkoztam másodjára a Sziki-tavon, ahova az idén járok pecázni. Sikerült megfognom az első süllőmet (ezen a tavon az első), fagyasztott snecire érkezett 21 óra körül. 40 cm-es volt mindössze, de örültem neki, mint majom a ...
Majd 22 óra körül volt még egy bődületes kapás, feltámasztott botnál a földig engedett karikát koppintotta a boton.
Azonban nem lett meg, üres volt a bevágás.Majd most pénteken újra játszhat....
-
-
Halver
csendes tag
válasz joe979 #23176 üzenetére
A ki milyen damilt szeret/használ témához jutott eszembe egy történet:
Horgász ismerős nyert egy versenyen számára ismeretlen damilt, melyet a többi horgász (a versenyen) dicsért, hogy milyen tartós és megbízható zsinór a Dunai pecánál.. Ő viszont a Tiszán, illetve a Keleti főcsatornán használta és pár hónap múlva már cserélnie is kellett.Tehát a víztől is függhet, hogy milyen zsinór a legjobb.
H
-
Halver
csendes tag
válasz bbubby00 #22691 üzenetére
Üdv!
1 bot +1 orsóra gondolsz?
Nem 2 botra teszel vizsgát/veszel engedélyt?Csak 1 vélemény így elsőre:
Én nem feltétlen bojlis botban gondolkodnék, akár egy feeder is jó megoldás lehet, de a nyeletőfékes orsót támogatom.
Hol horgásznál?
Mekkora halak vannak a vízben?
Milyen távolra kell dobálni?H
-
Halver
csendes tag
Kb 20 éve történt, hogy beírt egy figyelmeztetést a fogási naplóba a halőr a Tisza-tavon:
Míg én 1 bottal fenekeztem (ifi engedéllyel), addig unokatesóm elvitte a spiccbotomat és a szomszéd beállóban pecázott vele.
Más kérdés, hogy ezért miért nekem adott figyelmeztetést?!Úgyhogy csak óvatosan a harmadik botként történő spicbotozással..
-
Halver
csendes tag
válasz adrian360 #22221 üzenetére
Tegnap láttam a kapitális.eu-n, hogyaz idén 2-féle gyerekjegy lesz:
Csak úszós, valamint úszós-fenekezős:http://kapitalis.eu/2016/04/05/eves-gyermekjegyek/
Szerintem elég értelmetlen dolog. Inkább lenne 2000 Huf és egy bot+1 horog megengedett, a módszer megkötése nélkül.
H
-
Halver
csendes tag
Szervusztok!
Hétvégi, az idei első peca eredménye.
http://prohardver.hu/dl/upc/2016-04/04/527834_owtfhvixipceyydb_img_20160402_154640.thumb.jpgMéret viszonyításhoz háttérben egy diszperzites vödör.
Szombaton 15 és 17 óra között 5 db-ot sikerült fogni, a 6. megtépett. (Én hibám, 2 hal után cserélni kellett volna a horgot.)
H
[ Szerkesztve ]
-
Halver
csendes tag
Egy dolgot kifelejtettem, pedig fontos lehet:
Az dob tengelye elég vékony!
Ha valaki nagyobb halat fog vele, arra kérem nézze meg majd a dob tengelyét a fárasztás után!!
És persze általános szabály, főleg erre az orsóra különösen,. hogy leakadáskor, ha szakítani kell, akkor felnyitott orsókarral és kézzel fogva a damilt kell beszakítani.
H -
Halver
csendes tag
Szervusztok!
Annyit írtatok már ezekről a Lidl-ös orsókról, hogy tegnap elmentem megnézni én is.
Már az első boltban csak 2 db volt az elsőfékesekből (csak a "prémium" márkát néztem), ha jól emlékszem 2000-es méret (kb 30-as orsónak felel meg, zsinórkapacitása, ha jól emlékszem 150 m/0,25.)
mivel itt Debrecenben van másik boltjuk is, kimentem oda is.Ott még volt 2 db nyeletőfékes (4000) és elsőfékesek 2000 és 1 db 3000-es.
A nyeletőfékesek közül az egyiket megtekerve, majd elengedve a hajtókart furcsán "ütött" és kattogott az orsó, talán nem volt jól kiegyensúlyozva valamelyik forgórész.
A másik szépen, egyenletesen és csendesen járt. Megtekerve és elengedve a hajókart még kb. 4-5 fordulatot tesz meg. Ennyi pénzért teljesen jó lehet egy nyeletőfékes orsó, elvileg 4 db csapággyal.Az elsőfékes prémium orsókban a doboz szerint 5 db csapágy van, a dobozban levő ábra alapján van a hajtókar tengelyén 2 db, a zsinórvezető görgő alatt (itt talán 2 is ?) és gondolom a nyakban. Ezek szépen jártak, a hajtókarnál minimális kotyogással.
Ami az anyagukat illeti: nyilván a boltban nem csavartam szét, de maga a ház szerintem műanyag. Ha megfogod oldalról, nem érzed hidegnek. Egy fémet a jó hővezető képessége miatt még festett állapotban is hidegnek fogsz érezni. A hajtókar valóban fém, de szerintem nem alu, hanem spiáter (cinköntvény). A formája és kialakítása miatt gondolom, ahogy becsukod a hajtókart, akkor látni a nem festett részen. Szerintem ezzel sincs gond, ettől még jó lehet. (Spiáterből gyártják pl a gázpisztolyok döntő részét is.) Egy hátránya lehet, ha ütés éri (pl eldől a botod) akkor könnyebben törik, mint az alu, vagy műanyag.
ha jól emlékszem a zsinórvezető görgő is spiáterből volt, bár gyárilag könnyen lehetett forgatni, amennyire hozzáfértem. Ha valaki barkácsoló hajlamú, akkor a zsinórvezető görgő (csapágyai) kenését mindenképp nézze meg,
Most pedig nézek még a neten hasonló áron orsókat, de szerintem nem fogok találni.
És még 1 dolog: a nyeletőfékesekhez volt pótdob, míg az elsőfékesekhez nem jár.
Üdv:
H[ Szerkesztve ]
-
Halver
csendes tag
Szervusztok!
Nekem 2 db Okuma Dyna Drag (40-es) orsóm van, ami a Longbow lebutított verziója, de már pár éve nem gyártják.
Az említett hiba nekem is előjött az egyik orsón: a nyeletőfék nem ciripel, de működik.
Valamint mindkét orsón a nyeletőfék erősségét nem tudom már szabályozni, a leggyengébb fokozatra állítottam és nem lehet már szorítani rajta. (Mondjuk ez nem túl nagy baj.)Azonban mindkét orsón a nyeletőféket bekapcsolva van olyan állás, hogy a nyeletőfék karja átbillen, de nem aktív a nyeletőfék, hanem marad a normál fék. Ezért szoktam a nyeletőfék bekapcsolása után a damilt meghúzni, ezáltal ellenőrizve a működést.
Hogy a Longbow is így működik-e, azt nem tudom, de ha a kar átváltásánál ott sem vált át nyeletőfékre, akkor simán viszi a botot egy jobb hal.
H
-
Halver
csendes tag
Szervusztok!
Itt a fórumon olvastam, hogy van aki dorp shot-ozik. Számomra ez ismeretlen név/módszer volt, ezért utánanéztem.
Már vettem is műcsalit, hogy kipróbáljam. (Kimondott ilyen finom botom még nincs)
A meglevő botjaim, amik szóba jöhetnek: ABSF Etalon Spin 300 20-50 g. (Ez kissé durum ehhez)
vagy Berkley lightning rod 180 cm. Itt nem g-ban van megadva, de talán 3/8-3/4 oz a dobósúly (?).
Ez utóbbi jobb választás?Illetve, DS módszerrel szoktak-e twister-testel horgászni?
Vagy inkább a gumihal a nyerő?Utolsó kérdés: A DS éjszaka is eredményes lehet? Horgászott már a fórumtársak közül valaki éjszaka ilyen módszerrel? (süllő-kősüllő lenne a célhal)
Köszönöm előre is:
H -
Halver
csendes tag
válasz Melorin #20012 üzenetére
Üdv!
Ha a csali méretén nem változtatsz horgászat közben akkor 1 tipp:
Az úszó festése eltört/elrepedt és a horgászat közben megszívja magát vízzel és egyre jobban süllyed az idő előrehaladtával.
Ahogy mások is írták: Én otthon egy vödröt teletöltök vízzel és abban súlyozom ki az úszót ólommal.
H
-
Halver
csendes tag
Tegnap érkeztünk vissza 1 hét Balatoni (Zamárdi) nyaralásból. Pecacuccot nem vittem a családi béke érdekében, mert 2 éve is megkaptam életem párjától, hogy én csak horgászok.
A múlt hét elég meleg volt, a kikötő előtt kb 80 cm-es mélység volt, depár szép fogást láttam.Meglepetés volt számomra, hogy elég sok a törpeharcsa, de nem is voltak olyan kicsik. Ennek ellenére sokan a móló kikötő felőli oldalára dobálták vissza őket, és - gondolom a lenyelt horog miatt - elpusztultak.
Fogtak még csukát, balint, süllőt és egy 13 kg-os amúrt is.Ahogy mondtam, tegnap érkeztünk haza, de már délután nem bírtam magammal és kimentem 18 órára süllőzni. Mivel csontim nem volt, így maradt a fagyasztott sneci. Fél 8-koer volt egy kapás, 40 cm-es süllő volt az áldozat, örültem neki nagyon.
-
Halver
csendes tag
válasz Zola007 #19948 üzenetére
Üdv!
Amit láttam nálad, a fagyasztásos technikát, annál nem tudok jobbat mondani:
Az szereléked-ólmod belenyomod egy gyenge műanyag pohár szemes kukoricába, majd feltöltöd vízzel (esetleg aroma is adható hozzá).
Lefagyasztod, és a horgászhelyen forgókapoccsal ráteszed a szerelékre. Bedobod, és kész.Másik lehetőség a már valaki által ajánlott rakétás módszer.
Csak akkor egy adott helyre kell etetni, majd dobni.
H
-
Halver
csendes tag
válasz Worldmaster #19632 üzenetére
Üdv!
Nekem ez a márka nem ismerős.
Sokan ajánlották már és nemrég beszereztem egy Okuma longbow 65 -ös nyeletőfékes orsót.
Most van olyan bolt, ahol 14990 ért kínálják, keress rá a neten. Az ár kb ugyanaz, én a helyedben azt venném.Más méretben is vannak Longbow-im (50-es, 30-as), hibátlanul működnek.
Üdv:
H[ Szerkesztve ]
-
Halver
csendes tag
válasz Zola007 #19487 üzenetére
Szervusz Zola!
Egy ilyen jelző nem úgy működik, hoyg a zsinór végére rakod az úszót fix kötéssel és fölé a zsinórra teszel egy kb 50 g-os olmot, ami csúszóra van szerelve?
Bedobod, majd engedsz a zsinóron annyit, hogy a víz felszinén legyen az úszó. botot férerakod és kész.Ha ki akarod súlyozni adott mélységre (fix eresztéssel), akkor nehéz lesz, mert ha nem egyenletes a vízfenék, akkor dobhatsz többször is, mire a víz felszínére állítod.
H
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Kuponkunyeráló
- PlayStation 5
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Torrent meghívó kunyeráló
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest