Új hozzászólás Aktív témák

• Pajac

csendes újonc

LOGOUT blog

válasz yle_greg #152 üzenetére

A többin még gondolkodom, de az utolsó kérdést úgy értettem, ahogy megfogalmaztam vagy ahogy te a második változatban fogalmaztad meg.
    " van-e olyan matematikai leírás, amiben nincs ellentmondás, azonban nincs olyan jelenség, amire igaz lenne?"
    Arról vitázunk, hogy objektív-e a matematika.
    Az objektív (egyik) filozófiai definíciója: "A tudaton kívül s a tudattól függetlenül létező."
    A példádban olyan matematikai (tudati) konstrukciót alkottál, aminek nincs megfelelője a valóságban vagyis a matematika nem objektív.
    #150-ben szándékosan nem használtam az axióma szót, de a háromféle geometriát azért hoztam példának, hogy az axióma elhangzása után föltehessem azt a "reductio ad absurdum"-ot tartó kérdést, hogy a matematikában be lehet-e bizonyítani az axiómákat.
    Ez a hithez is kapcsolódik, mert az axiómákat elfogadjuk, feltételezzük vagy elhisszük és csak ezután és ezekből alkotunk és bizonyítunk (esetleg) cáfolunk tételeket vagy sejtéseket.
    Az a gyanúm, hogy itt sokan az egzakt helyett használták az objektíc szót, ami mást jelent.

Új hozzászólás Aktív témák