Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- Geri Bátyó: Miért fontos a reset gomb? XD
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Saul3
újonc
Sziasztok!
Sajnos úgy tűnik elsiklottunk a korábbi kérdésem felett, így felteszem újra.
Mi az ajánlás előáztatással kapcsolatban? Általánosan, vagy csak bizonyos típusú kávéknál érdemes használni? Netán ez is ízlés dolga?
Az új gépen a hosszát tudom állítani 0-20 mp között. A hosszabb PI jelentősen finomabb őrleményt igényel és fordítva. Érdemes találomra azt mondani, hogy legyen mondjuk mindig 15 mp és onnantól már csak az őrlővel és a piddel variálni? -
Saul3
újonc
Van valami szabály arra, hogy milyen típusú kávék esetén érdemes/ajánlott előáztatni, vagy ez is teljesen ízlés dolga?
Azt vettem észre, hogy pl. egy 10 helyett 15 mp-es PI jelentősen képes gyorsítani a lefolyást és fordítva. Ergo finomabb, durvább őrleményt igényel.
Eddig erre nem volt lehetőségem, mindössze az őrlővel tudtam variálni a lefolyás és íz alapján. De ezzel a változóval már sokkal bonyolultabb lett a dolog.
Merre érdemes elindulni? Ajánlott inkább letenni a voksot egy tetszőleges állandó érték mellett és nem variálni vele? -
Saul3
újonc
Köszönöm a válaszokat szűrőpapír témában!
Néhány napon belül beállítom az új gépet (Lelit Elizabeth). Pár kiegészítő még nem érkezett meg hozzá. Először megnézem mi lesz a gyári 11 bar-os nyomás mellett, aztán ha szükséges leveszem az OPV-t 9 bar-ra. Elméletileg állítható, nincs beragasztva. Ha valakinek van azonos gépe, szívesen várom a tapasztalatokat. -
Saul3
újonc
Az aeropress papír úgy látom 62 mm-es. Aki használ a kávépogi fölé, az előtte méretre vágja a lapokat?
-
Saul3
újonc
válasz
fragola.6035
üzenetére
Valami nem stimmelt vele, mert teljesen máshogy viselkedett mint a többi kávé. Nem igazán hozta az ízjegyeket sem, semmi krema, vagy átömlött a kosáron vagy befulladt, nem szép lefolyás, semmi test. Túlpörköltnek is tűnt az íze alapján. Sehogyan sem sikerült belőle még elfogadható kávét sem készíteni.
-
Saul3
újonc
válasz
SlayerSub
üzenetére
Pörkölés után kb 1-2 héttel szokták bontani tudtommal. Én 10 naposan.
Múltkor találtam kávézóban egy különlegesebb, utolsó zacsit. Igaz, akkor már 3 hetes pörkölés volt, de gondoltam mégis elviszem. Hát, nem kellett volna. Ledöglött bontatlanul a zacsiban.
Én ajándékba csakis frisset vinnék. Ha ért hozzá, úgyis kivárja a megfelelő időt a bontással. Így eleve kisebb az esélye a csalódásnak. Meg lehet nem is baj, ha kicsit várni kell rá.
-
Saul3
újonc
Személy szerint a Lelit Elizabeth gépet néztem ki, a programozható előáztatás, pid és a dual bojler miatt.
Naked karral, vst kosárral, ims felsőszűrővel, disztributorral, maroktamperrel és design vízzel használnám. A nyomást nyilván be kell majd állítani 9 bar-ra. Nem tudom, hogy a vízhozamával kell-e majd variálni. Lelitesek ezt biztosan tudják már.
Az előáztatás miatt szükséges finomabbra, netán durvábbra őrölni a szokásoshoz képest? Általánosan minden kávéhoz, vagy csak bizonyos pörkölésekhez áztatnak elő akik tudnak? Bár gondolom ez megint ízlés dolga lesz.
-
Saul3
újonc
-
Saul3
újonc
Sziasztok!
Pár helyen láttam már, hogy a tömörített kávépogácsára nedves aeropress szűrőpapírt téve húzták az italokat. Valaki készíti így? Mik a tapasztalatok, érdemes? Változtat bármin is (lefolyási idő, őrlőbeállítás)? Előre is köszönöm a válaszokat!
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Filmvilág
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen széket vegyek?
- Tőzsde és gazdaság
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4188, 94% Akkumulátor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 256GB,Átlagos,Dobozaval,12 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest