Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • pelikan69

    tag

    válasz -HajTömeg- #18675 üzenetére

    Sziasztok itt is!

    A másik fórumon most írtam le a benyomásaimat a ROK-ról, de nem tudom, hogy azt olvasod-e, ezért bemásolom ide is. Kérdésekre szívesen válaszolok. Nem használati utasítás lesz, de leírást találhattok róla a korzón.

    A kávé napján részt vettem a ROKespresso Barista Párbajon. A felkészüléshez kölcsön kaptam 1 db ROK Espresso Makert, sajnos mindössze 48 órára, és közben dolgoznom is kellett. Ráadásul éppen a netem se működött, így annak se tudtam utánajárni, hogy mások hogyan használják. Ezek után első este kiderült, hogy a nálam lévő kávéból (Lucky Cap - Drum Yirgacheffe) nem tudok élvezetes italt készíteni vele, mert mindig savanyú lett az eredmény. Akármennyi forró vizet nyomtam át a gépen, mégse tudtam annyira felmelegíteni, amennyire ehhez a kávéhoz kellett volna. A hatalmas lehűlő felület rengeteg hőt von el. Egyértelművé vált számomra, hogy olyan kávét kell választanom, ami alacsony hőmérsékleten működik. Szerencsére a kedvenc kávém pont ilyen, így kézenfekvő volt, hogy a Casino Mocca - Rekoval versenyezzek. Másnap beszerzés, és este már gyakorolhattam. Szereztem egy 49 mm-es tampert is, mert a hozzá adott kanálra hasonlító valami nem állt nekem kézre. Az őrleményt olyan finomra állítottam, hogy a pumpás gépeim befulladtak tőle. Így komoly fizikai munka volt kb. 30-35 ml eszpresszót átpréselni a 17 gramm őrleményen. Nem valami takarékos megoldás! :D :D

    A Rekoból időnként nagyon finom eszpresszót sikerült alkotni. Sőt! Néha jobban ízlett, mint eddig bármikor. Mindössze annyi volt a probléma, hogy nem biztos, hogy meg tudtam ismételni. A gép hőmérsékletét nem tudtam pontosan megállapítani, így néha kicsit hűvös, néha kicsit meleg volt. Úgy emlékszem, mikor idáig eljutottam, az ital már sose volt rossz, de bizonytalan volt, hogy mikor sikerül igazán finomra. Otthoni körülmények között lehetett volna még a rögök megszüntetésével jobb kioldódást elérni, de én a versenyre készültem, ott nem akartam ezt bevállalni. Következő nap egy kicsit még használhattam a készüléket, aztán vissza kellett adnom, vagyis nagyon kevés időm volt megismerni.

    Hogy milyen élményt okozott az elkészített eszpresszó? Azzal tudom leginkább érzékeltetni, hogy másnap - mikor mentem haza a munkából - arra gondoltam: milyen jó lesz otthon megint ezt a fantasztikus ízorgiát érezni. Ekkor jutott eszembe, hogy vissza kellett adnom a ROK-ot, és csak egy E61-es géppel készíthetem el az italomat otthon, azzal pedig nem tudok olyat alkotni! :D :D

    Összefoglalva: amennyiben jól választunk kávét és megfelelően előmelegítjük az eszközt (vagyis éppen sikerül eltalálni az optimális hőmérsékletet), akkor nagyon finom ital készíthető vele. Úgy jellemezném, hogy krémes, lágy és mégis nagyon ízgazdag. A crema kevesebb rajta, de ez engem egyáltalán nem zavart. Az igazi probléma az, hogy nekem nem sikerült biztonsággal eléggé egyforma eszpresszókat előállítani vele, de talán hosszabb idő alatt jobban meg lehet ismerni a viselkedését. Kellene rá egy fejhőmérő! :D

    Mindezek ellenére én nagyon megszerettem, mert olyan ízeket tudtam kihozni a kávéból, amilyet a pumpás gépekkel nem sikerült. Lehet, hogy kellene nekem egy ilyen, vagy egy másik karos gép?

    Szerintem a nagyon nagy hőigényű kávékhoz nem ideális, mert nem biztos, hogy eléggé át lehet melegíteni az eszközt. Azt mondják, hogy az olasz pörkölésű kávékkal jól működik, de én olyat nem nagyon fogyasztok. Egyébként logikusan hangzik, mert általában nagyobb hőmérséklet tartományban adnak elfogadható eredményt, és ritkán van szükségük extrán meleg vízre (amennyiben jól emlékszem).

    Visszatérve a versenyre: úgy tűnik jól sikerült a felkészülésem, mert a döntőbe jutottam, de ott már sajnos egy kicsivel alulmaradtam, 2:1-es pontozással kikaptam. Úgy gondolom, hogy hasznos tapasztalatokkal lettem gazdagabb, sokat tanultam a felkészülésből és a versenyzésből is. A gyakorlás alatt rengeteget kóstoltam, kicsit túl is kávéztam magam.

    Megerősödtem abban a véleményemben is, hogy számomra eszpresszónak a CasMo Reko a csúcs. Elég sok finom kávét kóstoltam az elmúlt négy évben, néhányra még emlékszem, de ilyen mély nyomot nem hagyott bennem egyik sem. Kár, hogy nemsokára el fog fogyni. :(

    Köszönöm srácok ezt a kiváló kávét, e nélkül nem juthattam volna döntőbe.

    Sbooster USB-s lineáris táp, HeadFlow fejhallgató erősitő eladó

  • pelikan69

    tag

    válasz ronin s8 #18914 üzenetére

    Köszi!
    A félreértések elkerülése végett azt gyorsan hozzáteszem, hogy a Lucky Cap - Drum Yirgacheffe is nagyon finom kávé, csak a ROK gépecskével én nem tudtam jó eszpresszót készíteni belőle, az ECM-el igen, és leginkább filternek ízlett.

    Sbooster USB-s lineáris táp, HeadFlow fejhallgató erősitő eladó

  • pelikan69

    tag

    válasz Parci #18916 üzenetére

    Nem volt karos gépem eddig. Se Pavoni, se Caravel, se ... :(

    Sbooster USB-s lineáris táp, HeadFlow fejhallgató erősitő eladó

  • pelikan69

    tag

    válasz Parci #18919 üzenetére

    "akkor elintézem magamban annyival, hogy biztos jó a pavoni is, nem kell nekem ilyen rok csoda"

    Már a másik fórumon is írtál valami hasonlót, de nem akartam rá reagálni, mert nem tudom, hogy kitől hallottad:
    "gyerekek, meséljetek már picit az új rok espresso maker izéről... jó az? pavoninál miért jobb?"

    Én nem tudom, hogy jobb, vagy rosszabb, és nem is hallottam senkitől, hogy a ROK mennyivel jobb, mint a Pavoni. Érdekelne, hogy kitől hallottál ilyet, mert akkor van olyan, aki mindkettőt használta már egy ideig. Kíváncsi lennék a tapasztalataira.
    Szerintem egy sokkal egyszerűbb és sokkal olcsóbb készülékről van szó, amit máshogy kell használni. Nem tud vizet melegíteni, hanem szükség van hozzá egy vízforralóra. Viszont könnyebb magunkkal vinni utazáskor. Vízforraló pedig a legtöbb szálláson szokott lenni.
    Az valóban érdekes lenne, hogy melyik eszközzel milyen eszpresszót lehet készíteni, de nekem ilyen összehasonlításra nem volt alkalmam. Pedig egyre jobban érdekelnek a karos gépek. Van olyan, amelyikkel az éppen használt kávéhoz jól be lehet állítani a víz hőmérsékletét? Egy olyan karos gép tényleg érdekelne.

    Sbooster USB-s lineáris táp, HeadFlow fejhallgató erősitő eladó

  • pelikan69

    tag

    válasz Parci #18923 üzenetére

    Nekem nagyon beindította a fantáziámat, de egyelőre nem találkoztam olyan karos géppel, ahol megfelelően állítható lenne a kávépogácsát érő víz hőmérséklete. Az íz még mindig a számban van, nem tudok szabadulni tőle. :)

    Sbooster USB-s lineáris táp, HeadFlow fejhallgató erősitő eladó

  • pelikan69

    tag

    válasz weinmaker #18933 üzenetére

    Az viszont nem igaz, hogy az E61-et megüti

    Én ilyet nem írtam. Én azt írtam, hogy a Lucky Cap - Drum Yirgacheffe-el egyáltalán nem tudtam megbírkózni. A Casino Mocca - Rekoból időnként nagyon finom eszpresszót sikerült alkotni. Sőt! Néha jobban ízlett, mint eddig bármikor. Majd ecseteltem a hőmérséklet pontos beállításának problémáját. Később pár smile kíséretében megemlítettem, hogy az E61-es gépen nem tudtam ezeket az ízeket kihozni. Végül hozzátettem, hogy talán kellene nekem egy karos gép. Ez szerintem nem azt jelenti, hogy a ROK megüti az E61-et.
    Számomra inkább az a tanulsága, hogy a karos gépek eltérő nyomásprofilja, valamint a lényegesen kisebb átmérőjű, de mélyebb szűrő hatására a vastagabb kávépogácsából másmilyen ízek oldódnak ki, és ez nekem jobban tetszett, amikor éppen sikerült.
    Egyébként lényegesen nagyobb adaggal és finomabb őrleménnyel dolgoztam, mint te.

    Sbooster USB-s lineáris táp, HeadFlow fejhallgató erősitő eladó

  • pelikan69

    tag

    válasz ronin s8 #18962 üzenetére

    Az Expolygonban lehet kapni Gaggiához ipari felsőszűrőt. Én vettem náluk olyat, amikor még Gaggiám volt.
    Szerintem ez lehet az, csak nincs odaírva hozzá:
    [link]

    [ Szerkesztve ]

    Sbooster USB-s lineáris táp, HeadFlow fejhallgató erősitő eladó

  • pelikan69

    tag

    válasz gregg71 #18986 üzenetére

    Nem emlékszem lényeges különbségre a kioldódásban a kétféle felsőszűrővel, de több mint három éve eladtam az utolsó Gaggiámat. Szóval az emlékeim már megkoptak. :(

    Sbooster USB-s lineáris táp, HeadFlow fejhallgató erősitő eladó

  • pelikan69

    tag

    válasz t-bali3 #18996 üzenetére

    A Zassenhaus Quito szerintem filterhez elég jó eredményt ad. Eszpresszóhoz nem próbáltam.

    Sbooster USB-s lineáris táp, HeadFlow fejhallgató erősitő eladó

  • pelikan69

    tag

    válasz lagoon79 #19004 üzenetére

    Lehet, hogy az iPhone-nal fejen állva kell fotózni. :D

    Azért a lényegről is legyen szó: az a tulipán gyönyörű.

    Sbooster USB-s lineáris táp, HeadFlow fejhallgató erősitő eladó

  • pelikan69

    tag

    válasz WiZARD #19141 üzenetére

    A My Little Melbourne nincsen robuszta, és szerintem sose volt. Pénteken voltam az új kávézójukban a Graphisoft parkban. Van egy olasz kávéjuk: Danesi Gold, valamint egy angol: Workshop - Cult of Done Espresso. Úgy tudom, hogy mindkét kávézóban ezeket tartják. Én természetesen a Workshop kávét kóstoltam eszpresszóként. Egy könnyed gyümölcsös eszpresszót kaptam tökéletesen elkészítve. Én elégedetten távoztam.

    Sbooster USB-s lineáris táp, HeadFlow fejhallgató erősitő eladó

  • pelikan69

    tag

    Sziasztok!
    Egy ismerősömnek valamilyen rejtélyes okból Piazza D'Oro-s cappuccino-s csészék kellenének. Van webshopjuk, de csak Hollandiában szállítanak, bár van ausztrál webshop is :D :D Magyarországon a coffeelike.hu forgalmazza, de csak kávézóknak, a kávéfogyás alapján. Tudja valaki, hogyan lehetne hozzájutni?

    Sbooster USB-s lineáris táp, HeadFlow fejhallgató erősitő eladó

Új hozzászólás Aktív témák