- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- hcl: Xiaomi pumpa pumpálás
- V.Milán: 04.15. Ki mit csinál ma?
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sh4d0w: Árnyékos sarok
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lex Icon
senior tag
A főtevékenység az, amiből a legtöbb bevételed származik. Ha nem az van bejelentve, akkor köteles vagy ezt bejelenteni.
Az OLSZ miatt minden számládat látja a NAV, így bármikor ellenőrizhetik, miből van a bevételed. Nem biztos, hogy a nem kevés bírságért érdemes kockáztatni az adócsalást. -
|AP|
veterán
köszi!
De igazából nem az a kérdés, hogy maga a tevékenység igényel-e végzettséget (vagy milyet).
Hanem, hogy mi van akkor, ha van egy főtevékenység (végzettséget nem igényel), de a legtöbb bevétel nem abból származik (hanem végzettséghez kötött tevékenységből) . Nem tudom ezt mennyire ellenőrzik/büntetik, elkezdtem keresgetni a témában.
Egyelőre ezt találtam: [link]Eszerint érdemes lenne főtevékenységet váltani, mielőtt baj lesz
-
azbest
félisten
A FEOR szám szerint főtevékenységnél
"A Módszertani útmutató alapján a 9. főcsoportban szerepelnek a szakképzettséget nem igénylő (egyszerű) foglalkozások. A 4. 5. 6. 7. és 8. főcsoportban találhatóak az alapfokú és középfokú végzettséget igénylő, az 1. 2. és 3. főcsoportban pedig a felsőfokú végzettséget igénylő foglalkozások." [link]
Hátha segít ez. Mondjuk pont az alap és közepet nem írja külön. De hátha az ottani linkek segítenek. -
Floyd80
addikt
A TB törvény a személyesen végzett főtevékenységre utal, a régi törvényben volt egy magyarázat, amiből arra lehet következtetni, hogy csak egy főtevékenységre lehet alkalmazni, a többi másodlagos. Viszont visszaélni nem célszerű vele, mert a főtevékenységet nem a bejelentés dönti el, hanem, hogy a valóságban ténylegesen mit csinálsz, miből van több bevételed. Nyilván ha nem ellenőrzik, akkor meg lehet úszni.
TB-törvény magyarázatából:
Például egy egyéni vállalkozó főtevékenysége autószerelés, de mellette takarítói tevékenységet is végez. Az autószerelés középfokú iskolai végzettséget igényel, míg a takarítás nem tartozik e körbe. Ha a vállalkozó személyesen folytatott tevékenysége az autószerelés, akkor a garantált bérminimumot kell alkalmazni. Ha a vállalkozó az autószerelést alkalmazott útján látja el, és a személyesen végzett főtevékenysége a takarítás, amely nem igényel középfokú végzettséget, akkor a vállalkozó tekintetében a minimálbér az irányadó. -
|AP|
veterán
átalányadós TB számolással valami nekem nem egészen logikus. Ugye úgy szól a szabály, hogy
"A szociális hozzájárulási adó alapja legalább a minimálbér 112,5 százaléka, ez a minimum adóalap. A társadalombiztosítási járulék alapja havonta legalább a minimálbér (járulékfizetési alsó határ). Ha az egyéni vállalkozó főtevékenysége legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igényel, minimálbér alatt a tárgyhónap első napján, a teljes munkaidőre érvényes garantált bérminimum havi összegét kell érteni."Namost akkor mi a helyzet, ha főtevékenység nem igényel semmilyen végzettséget, de van olyan tevékenység is, ami igen és a számlák abból származnak?
Ez havi 20k különbséget jelent a havonta fizetendő összegben. Ezek szerint jobban megéri felvenni főtevékenységnek valami végzettséget nem igénylő bármit és melléktevékenységnek azt, amiből a tényleges bevétel van? Ez nekem nem túl logikus -
bambano
titán
válasz
Lex Icon #993 üzenetére
azért, mert lehet, hogy nincs túl sok visszaigényelhető áfája, viszont bonyolítja a könyvelést.
azért ha találgatnom kellene, azt találgatnám, hogy akinél már ilyen áfalevonás meg hasonlók felmerülnek, azok nem átalányadóznak.
ettől függetlenül lehetne egy klikk a rendszerben, hogy akkor az áfát is elintézze, főleg befizetés szintjén. az tök korrekt lenne, hogy nem kell öt számlára utalgatni.ahha, most dobták meg az adófizetési szintemet, még könyvelőre is szórjak ki pénzt...
a katának a legnagyobb előnye az egyszerűsége volt. átutaltad a havi 50 rugót, évente egyszer fizették egy-két helyi adót, meg betoltál egy bevételnyilvántartást oszt jónapot. (mondjuk ez utóbbit már egy ideje lehetett onyán kitölteni). most meg számolgass, értelmezd a rosszabbnál-rosszabb jogszabályokat, bankárkodj, stb.
-
Lex Icon
senior tag
Ha valaki ÁFA körös, miért mondana le a levonási jogáról?
Másrészt a NAV-nak nem áll rendelkezésére, hogy te bizonyos számlák és eseményeknél jogosult vagy levonni az ÁFA-t vagy sem, ezt dönti el a könyvelő a vállalkozás egyéb dolgai alapján. Import-export, FAD, ... Ehhez nincs elég infója a NAV-nak. A vállalkozók egy része meg nem tudja, mit kellene ki-be kapcsolni, pont ezért szoktak alkalmazni könyvelőt ÁFA bevallás esetén.
Ha láttál már 65-ös bevallást, akkor tudod, hogy van abban bőven olyan eset, amit nem tud a NAV helyetted kitölteni.
Egyébként teljesen jól van megoldva, hogy az egyszerűbb esetekre (sima átalányadós) adnak egyszerűbb megoldást a bevallásra.
Ahogy bíróságra sem mész ügyvéd nélkül, úgy vállalkozáshoz is célszerű könyvelőt felkeresni/alkalmazni. -
bambano
titán
válasz
Lex Icon #991 üzenetére
szerintem nem.
azt mondja a jogszabály, hogyha az adóalany lemond az áfalevonási jogáról, akkor lehet egyszerűsítetten átalányadózni.
ha nem mond le a jogáról, akkor egyébként se biztos, hogy tudna onya-t használni.különben meg ha valaki, hát a nav tudhatná, hogy hogyan kell áfát elszámolni, akkor programozzák is le. vagy legyen ott egy checkbox, hogy az én áfám belefér az onya tudásába, a másiké meg nem. vagy nézzék át visszamenőleg pár évre az áfa bevallásokat és az alapján derítsék ki, kinek lehet ilyet.
-
|AP|
veterán
jó, hát azt nem mondtam, hogy tökéletes
Azt mondtam, hogy nekem és egyelőre tökéletes.Hátha megcsinálják egyébként ezeket is, mert tényleg nagyjából így kellene működnie a 21. században a dolgoknak.
Én azért gondolkodtam, hogy szüneteltessem a vállalkozást mert nem akartam könyvelőt fizetni és minden hónapban szívni az adminisztrációval, de ha ez ilyen egyszerű, akkor simán elketyeg a vállalkozásom így.Sőt, mivel én mellékállású katás voltam ,alkalmi bevételekkel egy évben, így most egyelőre jobban is jártam az átalányadóval, mert nem kell havonta fizetnem a 25k-t
-
bambano
titán
-
|AP|
veterán
ezt az ONYA egyszerűsített bevallást nekem találták ki. Mellékállású vállalkozó vagyok, sok hónapban (mint pl. most is) egyáltalán nem jön bevétel a vállalkozásból.
Átalányadót választottam, tartottam tőle, hogy szívni fogok majd minden hónapban az adminisztrációval, akkor is ha nincs bevétel.
Így viszont csak néhány kattintás volt, szinte annyi, mit elutalni korábban a KATÁ-t.Ez most kivételesen tetszik!
-
|AP|
veterán
mivel még nincs átalányadózós topik, ezért ide:
Egyszerűsített havi bevallás az átalányadózóknak
Végre egy jó hír, remélem tényleg egyszerű lesz. És ha jól értem nem főállású egyéni válallkozóként is lehet használni, mert csak a kiegészítő tevékenység végzése kizáró ok.
-
Floyd80
addikt
válasz
DanielLong #980 üzenetére
A kettes ponthoz:
Ugye KATÁnál a számla kiállításának napján érvényes MNB árfolyam volt irányadó, viszont úgy tudom, hogy az átalányadózás pénzforgalmi elszámolású, tehát a bevétel tényleges beérkezésének hónapjában keletkezik csak bevételem, ami után adóznom kell.
KATA esetében is a jóváírás napja volt a bevételszerzés napja és az akkor érvényes árfolyam.Rád ez fog vonatkozni, az ügyletet nem ismerve, de valószínű, hogy a számlán lévő teljesítés napján érvényes árfolyamot kell szja-ba is beállítani. Tehát ha a könyvelőd az ÁFA bevallásba, ha van egyáltalán, a számla teljesítési napján számolja át az eurót adóalapnak, akkor az lesz az szja-s bevételed is.
...bevételét olyan termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása ellenértékeként szerzi meg, amely esetében az általános forgalmi adó alapja külföldi pénznemben kifejezett, a bevétel forintra történő átszámításához az egyéni vállalkozó azt az árfolyamot alkalmazza, amelyet az adott ügyletben az általános forgalmi adó alapjának forintra történő átszámításához alkalmaz.
Ezt a szabályt pár éve azért hozták, mert korábban az egyéni vállalkozónál árfolyamnyereség-veszteség keletkezhetett.Tehát szja tv. 6. § 2a és Áfa tv. 80. § (1)
80. § (1) Termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása, valamint termék Közösségen belüli beszerzése esetében, ha az adó alapja külföldi pénznemben kifejezett, a forintra történő átszámításhoz azt a (2) bekezdésben meghatározott árfolyamot kell alkalmazni, amely
a) termék Közösségen belüli beszerzése, illetőleg előleg fizetése esetében, valamint a 60. §-ban említett esetekben a fizetendő adó megállapításakor,
b) az 58. §-ban említett esetben a számla kibocsátásakor,
c) egyéb esetekben pedig a teljesítéskor érvényes. -
Köszi a választ mindkettőtöknek!
1. Akkor a könyvelő elrontotta a táblázatot, vagy keverte, mert nekem sem volt logikus, ezért inkább megkérdeztem.
2. "...a bevételszerzés időpontjában..." Ez most akkor a számla kelte vagy a pénz beérkezése? Ez az egy rész nem tiszta nekem
3. Köszi a megerősítést. -
Floyd80
addikt
válasz
DanielLong #977 üzenetére
TB járulékot és szochót főállású egyéni vállalkozóként meg kell fizetni a mentesített jövedelemrész esetében is. Tehát 1.2 millió jövedelemig garantált min. bér vagy bérminimum után tb és 112.5%-a után szocho. Ha átléped az 1.2-őt, akkor havonta vizsgálni kell a jövedelmet, ha a havi összeg nem éri el a minimum járulék, szocho alapot, akkor azt, ha túllépi, akkor meg az alapján kell megfizetni. Nulla bevételnél is kell minimumot fizetni, kivéve ha pl. táppénzre mész.
Ha külföldre számlázol és alanyi mentes áfás vagy, akkor figyelembe kell venni, hogy a külföldön teljesített szolgáltatás nem része az alanyi mentes határnak, közösségi adószámot is kell kérni.
Átszámítás:
A külföldi pénznemben keletkezett bevételt, felmerült kiadást, valamint bármely bizonylaton külföldi pénznemben megadott, az adó mértékének meghatározásához felhasznált adatot a 6. § rendelkezéseinek figyelembevételével a Magyar Nemzeti Bank (a továbbiakban: MNB) hivatalos devizaárfolyamának, olyan külföldi pénznem esetében, amely nem szerepel az MNB hivatalos devizaárfolyam-lapján, az MNB által közzétett, euróban megadott árfolyam alapulvételével kell forintra átszámítani.
6. § * (1) * A külföldi pénznemről történő átszámításhoz a (2)-(4) bekezdésben foglalt eltérésekkel a) bevétel esetében - ha e törvény másként nem rendelkezik - a bevételszerzés időpontjában...
az egyéni vállalkozó
a) bevételét olyan termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása ellenértékeként szerzi meg, amely esetében az általános forgalmi adó alapja külföldi pénznemben kifejezett, a bevétel forintra történő átszámításához az egyéni vállalkozó azt az árfolyamot alkalmazza, amelyet az adott ügyletben az általános forgalmi adó alapjának forintra történő átszámításához alkalmaz. -
azbest
félisten
válasz
DanielLong #977 üzenetére
az elsőre, valamit benéztél. Nem egy bérmimumumot és még pluszban a korrigált adóalapot külön-külön számolják tb és szochó alapnak. Hanem a korrigált adóalap ami a tb és szochó számításhoz számít. Ebben már nincs benne a költség és a mentesített keret.
Ha kevesebbre jönne ki a korrigált adóalap, mint a bérminimum, akkor lenne az hogy helyette a bérminimumot kell venni, mert legalább annyi tb és szochó kell. És a szochó alapja főállásban még fel van szorozva 1,125-tel.3-ra, az szja-t a korrigált adóalapra (bevétel - költség - mentesített rész) fizeted. ha 0, akkor 0.
Iparűzési adónál lesz majd az, hogy oda viszont a jövedelem számít (a bevételből költség után levont rész). Bár ott ez attól is függ, melyik fajta számítási módszert használjátok.
-
Felmerült nálam három kérdés, amiben talán a tapasztaltabb kollégák tudnak segíteni:
Státusz: főállású egyéni vállalkozó, külföldre számlázok.
1. Kaptam egy könyvelőtől egy táblázatot, amelyben az első havi átalanyadózós bevétel 2m+bérminimum ft felett van , legyen a kerek szám kedvéért 3m. Ekkor ebből a táblázat szerint 2m ft után nem kell SZJA-t fizetni, viszont meg kell fizetni a 260ezres bérminimum alapján a TB-t és Szochót, tehát 38 025+48 100 Ft-ot. A fennmaradó 1m ft-ra pedig ugye a 60% jövedelem arány alapján kell megfizetni az SZJA, TB és Szochó hármast. Na most átnéztem a NAV-os kis füzetet és az alapján szerintem nem kéne fizetni a 2m után se TB-t se Szochót, de lehet, hogy valamiről nem tudok. Ti hogy tudjátok?
2. €-ban számlázok, milyen árfolyam alapján kell majd adóznom és számolnom az idei 8 milliós keretet? Ugye KATÁnál a számla kiállításának napján érvényes MNB árfolyam volt irányadó, viszont úgy tudom, hogy az átalányadózás pénzforgalmi elszámolású, tehát a bevétel tényleges beérkezésének hónapjában keletkezik csak bevételem, ami után adóznom kell. Viszont arról nem találtam
3. Abban a hónapban, amikor 0 ft bevételem van, a bérminimum alapján kell TB-t és szochót fizetnem, de SZJÁ-t nem kell, ugye? -
-
mauimagic
senior tag
Sziasztok!
Katásból általányadós lettem, a 22T101E és 22T1041 nyomtatványt beküldtem.
Az új könyvelőm azt mondja, hogy új adószámot kell igényelnem, a régit nem fogom tudni használni, de még "nem volt ideje" a papírjaimmal foglalkozni...
Többektől is azt hallottam, hogy ez hülyeség, mi az itteni álláspont?A számlázz.hu felületén úgy tűnik, hogy számlázhatok tovább általányadósként, a régi adószámommal, de nem szeretném lestrornózni az egész szeptemberemet, ha mégsem így lenne...
-
maross
nagyúr
Üdv. Záróbevallás kell annak is, aki átment újkatába? Nav oldalán ahol néztem a teendőket, nem láttam, de ma beparáztattak. A 22T101E-t már leadtam.
-
Floyd80
addikt
válasz
FIREBLADE78 #969 üzenetére
Marad, sőt törlés után is általában visszaadják.
-
FIREBLADE78
addikt
Sorry a láma kérdésért. Aki váltott katáról általányra, új adószám lett vagy maradt a régi?
-
FIREBLADE78
addikt
Tök jó. Akkor valszeg marad a kata. 35 óra is elég
papíron -
atenza
senior tag
Sziasztok,
főállás mellett eddig másodállású katás voltam, most ugye megszűnt az, ahogy olvasom itt a forumban, ilyenkor áttesznek vszja-ra?
Már nem akarom folytatni a vállalkozást a főállás mellett, van valami teendőm? Ha nem csinálok már semmit és nem akarok fizetni semmit vállalkozásként, akkor ezt a vszja-t meg kell szüntetnem?
Illetve, ha jól értem a bevételi nyilatkozatot be kell nyújtani 22kata nyomtatványon.
-
azbest
félisten
átalányadónál mindenkép megvan az szja és járulékmentes rész (mértéke a költséghányadtól függ, az alap 40% -nál 2m bevételig), nem csak másodállásnál. Főállásban minden hónapban van egy minimum járulékteher, 0 bevétel mellett is. Szóval igaz, amit írtál, csak azért tettem hozzá, nehogy más félreértse.
Lényegében az átalányos mellékállásban a legjobb, mert 0 bevételes hónapra 0 terhe van (de papírmunka van vele). Az új kata meg csak főállásként lehet és csak magánszemélynek( kivéve taxi)
-
Floyd80
addikt
válasz
FIREBLADE78 #964 üzenetére
36 órás munkaviszony mellett lesz egy mentesített rész, ami szja és járulékmentes, ez 2 mFt bevételig alkalmazható. Ezen felül szerzett jövedelem szja és szocho + járulékköteles lesz, a járulékot, szochót havonta (bevallási kötelezettség akkor is ha nullás), az szja előleget negyedévente kell fizetni.
A munkaviszony miatt csak a tényleges jövedelem után kell adózni, nincs nincs minimum járulékalap. Tehát 1.2 mFt jövedelem után már 18.5% TB, 13.5%szocho és 15% SZJA.
36 óra alatt, részmunkaidő mellett lehetsz katás.
-
FIREBLADE78
addikt
Valamit nem értek. Ha elmegyek legalább 36 órás munkaviszonyban dolgozni és a vállalkozási formám tételes átalányadózás lesz ev-ként,akkor a milyen költséget kell fizetnem havonta?
Olvastam olyat,hogy ha max 35 órás bejelentett állásom van,akkor csinálhatom ugyanúgy az új katat. ( Ugye nincs céges számla). Ez igaz? -
Lex Icon
senior tag
válasz
DanielLong #962 üzenetére
Dehogy töröljék, ha már ennyit görcsöltünk vele, más is megtalálja ha ilyen gondja van.
-
-
Lex Icon
senior tag
válasz
DanielLong #960 üzenetére
Ja, 8400? Az nem TB, hanem egészségügyi szolgáltatási járulék, amit akkor kell fizetned, ha sehol sincs biztosításod. Vagy nem vették a T1041-esed vagy valami egyéb gebasz van.
Vagy az egy korábbi összeg. 244 Ft 2018-ban volt az 1 napra eső eü.szolg. járulék. -
-
Lex Icon
senior tag
válasz
DanielLong #958 üzenetére
A folyószámládon mi szerepel ezzel kapcsolatban? Elő van írva a TB és szochó adónemen szeptemberre?
-
válasz
Lex Icon #957 üzenetére
Az augusztusi KATA biztosan el lett utalva, azt csekkoltam.
Az ugyfelportal.nav.gov.hu-n azt látom, hogy a T1041 be lett fogadva, TB jogviszony kezdete 09.01., jogviszony kódja 1341-egyéni vállalkozó. Átalányadózói tevékenységem kezdete is 09.01. a rendszerükben. Olyasmire tudok gondolni még, hogy 08.31-én utaltam az utolsó KATA-t, de már 28-án beküldtem a T1041 és a T101E nyomtatványokat. Bár szerintem ezzel biztosan nem vagyok egyedül.
-
Lex Icon
senior tag
válasz
DanielLong #956 üzenetére
A szeptemberi "TB"-t okt. 12-ig kell megfizetni. Most még biztos nem.
A TB bejelentést 09.01-es kezdéssel adtad be?
Esetleg az augusztusi KATA-t hiányolhatják, amit e hó 12-ig kellett volna megfizetni. -
Esetleg más is kapott a NAV-tól levelet, hogy tartozik a szeptemberi TB befizetéssel? A TB bejelentést még augusztus végén megcsináltam, de akkor lehet, hogy valami félresiklott?
-
-
bambano
titán
válasz
pvt.peter #951 üzenetére
a vállalkozást bármikor megszüntetheted, és amikor megszűnik, kell beadni 22kata beadványt.
nem értem, mit vakaródzol, kb. 10 perc kitölteni két nyomtatványt és beküldeni, vagy belépni az online nyomtatványkitöltő rendszerbe és beadni. Ehhez képest napok óta itt vakarod a rezet, hogy mi legyen. -
pvt.peter
őstag
Köszönöm szépen a válaszokat, illetve az infókat.
Közben utána kérdeztem a 1819 -es vonalon.
Az illető azt mondta, hogy az esetemben bekell adni egy 22KATA nyomtatványt 0 -ás bevallással.
Utána decemberben automatikusan megszűnik a szüneteltetett vállalkozás, majd köv. évben kell még egy bevallás a szeptember - december közötti időszakról.
És igen, az lett volna a legegyszerűbb, ha szeptember 1 -ig megszüntetésre kerül a vállalkozás, így nem kellett volna semmit se beadni. -
Floyd80
addikt
Köszi, közben a NAV honlapjára is kikerült.
Mondjuk az vicces, hogy szünetelés alatt eddig nyilatkozatot nem tehettél, bevallást se (kivéve áfa egyes esetei), most meg kérik. A tevékenység szüneteltetésének időszakában az egyéni vállalkozók mentesülnek a vállalkozási tevékenységhez kapcsolódó adókötelezettségek alól, az általános forgalmi adóval kapcsolatosan felmerülő kötelezettségek kivételével.
Az általad linkelt segédletben ehhez a részhez nem is írtak jogszabályi hivatkozást, csak ahhoz akinek nem volt bevétele. Katv. 11. § (2) bekezdése.
Megkönnyíti a katások bevételi nyilatkozatát a NAV - Nemzeti Adó- és Vámhivatal (gov.hu) -
bambano
titán
bocs, nem olvastam végig az összes választ.
a 22kata nyomtatvány segédletében a következő szövegek találhatók:
"Akinek 2022. január 1. és 2022. augusztus 31. között nem
keletkezett bevétele, a nyomtatvány nyilatkozat részét nullás 2022.
adattartalommal is be kell nyújtania: szeptember 30-ig "
és
"Azoknak a Katv. hatálya alá tartozó (régi katás) adóalanyoknak,
akik szüneteltetik a tevékenységüket, szintén be kell
nyújtaniuk a nyilatkozatot, akkor is, ha nem szereztek
semmilyen katás bevételt." 2022. szeptember 30-iga szüneteltetéssel kapcsolatban más dokumentumokban azt a szabályt olvastam, hogy akkor szünetelt a kata, ha aug. 31-én szünetelt.
a fenti két paragrafus cut & paste a 22kata nyomtatvány segédlet pdf-ből.
-
Floyd80
addikt
Nincs kavarás, ha a határidő kifutására vár, akkor a törlés megtörténik és ha nincs miről adatot szolgáltatni az adóévben, mert végig szünetelt, akkor a bevallástól is eltekintenek.
A törvényi szabályozás alapján tehát szüneteltetésből közvetlenül megszüntetett vállalkozási tevékenység esetén is kötelező volna benyújtani a NAV-hoz az érintett bevallásokat, a „Bevallás típusa” rovatban jelölve az egyéni vállalkozói megszűnést, annak ellenére, hogy a magánszemély akár évek óta nem végzett vállalkozási tevékenységet, és lehet, hogy minden érintett bevallást „0” adattartalommal küldene be. A tapasztalatok alapján azonban az állami adóhatóság gyakorlatiasabban áll a kérdéshez, és nem kifogásolja, ha a szüneteltetésből megszűnő egyéni vállalkozó nem adja be nullásan a záróbevallásait.
Az önkormányzati adók tekintetében is felmerül a soron kívüli (záró) bevallási kötelezettség, hiszen az Art. rendelkezése azokra is irányadó. A fővárosban a NAV-éhoz hasonló gyakorlatias hozzáállást tapasztalhatunk: itt sem várják el, hogy nullásan is benyújtsunk egy záróbevallást, csak azért, hogy az is be legyen nyújtva. Mindazonáltal ez nem feltétlenül van így minden önkormányzati adóhatóság esetén, ezért célszerű az adott önkormányzattól tájékoztatást kérni.
Mivel 2019. július 1. óta az egyablakos rendszerben az önkormányzatok az egyéni vállalkozások adózáshoz kapcsolódó adatait is megkapják a NAV-tól, a vállalkozás megszűnését elméletileg egyetlen önkormányzati adóhatósághoz sem kell már bejelenteni, de a biztonság kedvéért erről is ajánlott előzetesen informálódni az önkormányzatnál.
Optimális esetben az önkormányzati adóhatóság külön bejelentés és bevallás benyújtása nélkül lezárja a vállalkozás adószámláját az egyablakos rendszerben megkapott adatok alapján.
Azzal egyetértek, hogy utána kell nézni a magunkra vonatkozó hatósági és egyéb nyilvántartásoknak. -
azbest
félisten
ne kavarjuk már. A régi kata adózási mód megszűnt és kész. Attól még egyéni vállalkozó maradt, és lehet tovább is szüneteltetni, de utána kell néznie, hogy mi a teendője, vált e másra vagy az automatikus vszja lesz. Kata záróbevallás gondolom 0 aktív hónapot megadva a szám mezőben, jan-aug időszakot beírva időzaknak, 0 ft forgalommal.
Ha nem vált új katásra, akkor lehet, hogy be kéne jelentkeznie a 1041-es ürlappal a járulékfizetésre is, csak inaktív hónapokra lehet nem kell havi bevallás és fizetés. DE ezeknek mind utána kell néznie. Na meg annak is, hogy mit kellene most, ha megszünteti.Attól meg, hogy ha kivárja az inaktivitás miatti megszűntetést, még kellhet oda is plusz adminisztráció a végén is, legfeljebb azt az egy nyomorult megszüntető beadványt spórolja meg szerintem. Ezért lett volna jobb előző hó végével megszüntetnie és akkor minimális adminisztrációval lezárult volna.
-
Floyd80
addikt
válasz
pvt.peter #945 üzenetére
Ez azokra vonatkozik, akik csak 2020 augusztusában szüneteltek. [link]
A te szüneteltetésed egész évben fenn állt:
19. § * (1) Az egyéni vállalkozói tevékenységre való jogosultság e törvény erejénél fogva megszűnik
g) * ha az egyéni vállalkozó a 18. § (1) bekezdésben foglalt időpontig nem jelentette be az egyéni vállalkozói tevékenység folytatását vagy megszüntetését, a szünetelés kezdőnapját követő három év elteltét követő napon.
18. § * (1) * Az egyéni vállalkozó egyéni vállalkozói tevékenységét legalább egy hónapig és legfeljebb három évig szüneteltetheti. A szünetelés bejelentésére az e §-ban meghatározott eltérésekkel az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdésének bejelentésére vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.
Persze nálad a két év irányadó.
-
pvt.peter
őstag
Köszi a válasz(oka)t.
Viszont nem teljesen értem, mert a szamlazz.hu pedig azt írja, hogy:
"A jogszabályok alapján augusztus 31. után mindenkinek automatikusan megszűnt a régi kata adóalanyisága, még akkor is, ha az új törvény alapján jogosult katázni, vagy éppen szünetelteti* katás vállalkozását.
*Szünetelt a vállalkozásod augusztusban? Akkor még várj egy kicsit! A NAV szeptember 20-án dolgozza fel a szünetet, így csak azután fogod tudni beadni záróbevallásodat." -
Floyd80
addikt
válasz
pvt.peter #941 üzenetére
Így:
Ha a vállalkozó a szünetelés kezdő napja után 3 éven belül nem jelenti be a tevékenység folytatását vagy megszüntetését, akkor a 3 év elteltét követő napon megszűnik az egyéni vállalkozói tevékenységre való jogosultsága, és a NAV a 3 év elteltét követő nappal törli az egyéni vállalkozók nyilvántartásából. A 2021. július 1-je előtt bejelentett szünetelésre kétéves – a 2017. január 1-je előtt bejelentett szünetelésre ötéves – időtartam érvényes a törlés szempontjából is.
-
-
azbest
félisten
válasz
pvt.peter #938 üzenetére
Már nem vagy katás. A régi kata megszünt aug 31-gyel. Vszja-s vagy már (ha át nem válatasz másra a határidőkig). Sürgősen nézz utána és vagy szüntesd meg / vagy válts át új katára (szept 25ig) vagy átalányadóra (okt 31ig), járj utána hogy mi a mostani állapot, szüneteltetve maradt-e így is az átváltás után.
Erről szól a topic már vagy 8 hete
-
Floyd80
addikt
válasz
pvt.peter #938 üzenetére
Önmagától nem fog megszűnni, neked decemberben lejár a szünetelés, a két évre vagy jogosult. Ha akkor nem szünteted meg, arra az egy hónapra már nem leszel katás és aszerint kell bevallani.
Ha bejelented a megszűnést, (a kamarának 5 napon belül), akkor nem kell semmilyen záróbevallást beadni, se iparűzési, se NAV-os. Szünetelés alatt max. áfa keletkezhet speciális esetekben.
-
pvt.peter
őstag
Nem megszűnt, hanem szüneteltetem.
KATA -s vállalkozásról van szó.
Úgy tudom, hogy nem kell záró bevallás, ha egész évben szüneteltetve volt (legalábbis az átalakítás előtti időszakban így volt).
Annó azért nem akartam megszüntetni, mert nem voltam benne biztos, így szüneteltettem. -
azbest
félisten
válasz
pvt.peter #936 üzenetére
gondolom van annak nyoma, ha megszűnt. Az ebev, webes ügysegéd igazolás kérés és a tb oldalon is. Ott lehet ellenőrizni, hogy még aktív-e, ha ügyfélkapus értesítéseket nem figyelted.
Nem írtad, hogy katás vagy -e. A régi kata most aug 31-gyel megszűnt. Aki máshogy nem nyilatkozik, az átkerül vszja módra. Ha nem akarsz másra váltani, akkor már most is úgy kell kezelni, hogy már vszja lett szept 1-től. A katáról kell záró bevallás, ha nem volt aktív hónap, akkor nem tudom pontosan hogy van. Lehet eddig is kellett volna nullás bevallás az évekről. A vszja-t nem ismerem, hogy csak a normál szja bevallásnál kell-e feltüntetni valamit jövőre.
Nem igazán értem, hogy mire vársz, ha meg akarod szüntetni.
-
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
Nem nagyon követem a témát már évek óta, ugyanis szüneteltetés alatt áll a vállalkozói tevékenységem 2020.12.01 -je óta.
Két kérdésem lenne:
1. Amikor a szüneteltetés elindult (2020.12.01), akkor még a maximum ideje ennek 2 év volt, viszont olvasom, hogy 2021.07.01 -től ez 3 évre módosult. Ezek alapján rám melyik vonatkozik jelenleg? A 2 vagy az újonnan frissített 3 év?
2. Kell-e bármit beadnom/bevallanom az elmúlt időszak történéseit figyelembe véve? Abszolút nem volt semmilyen munka elvégezve, illetve számla kiállítva a szünetelés ideje alatt.Igazából azt várom, hogy automatikus megszűnjön 2 (vagy 3) év után.
Köszi a választ.
-
|AP|
veterán
azt jól tudom ugye, hogy most még utoljára be kell fizetni a havi 25/50k-t, mert mindig az előző hónapra kell fizetni?
-
bambano
titán
-
Floyd80
addikt
Itt a fővárosiban jól van:
Iparűzési adó egyenleg 2022.09.10 0
Adó (Tételes iparűzési adó) 2022.09.15 12 500
Adótörlés 2022.09.15 -8 356 -
bambano
titán
aki kapott kata utáni iparűzési adó egyenlegszámlát, attól megkérdezném, hogy az övé is hibás?
-
azbest
félisten
-
azbest
félisten
válasz
T0mBd1gg3R #926 üzenetére
ha nem várható sok bevétel (2m környékéig, vagy max 3-4ig), akkor mellékállásban az átalányadó jelenleg nagyon kedvező. Adminisztráció terén is viszonylag egyszerű. Ha nincs bevételed mellékállásban, akkor minimális költsége van. Kicsit zavaros most, hogy gondot okozhat-e, ha székhely van lakhelyre bejelentve, az olcsóbb közműszolgáltatás vállalkozásra nem vonatkozik.
Vannak navos füzetek az egyéni vállalkozásról, átalányadóról. Ezeket érdemes átnézned.
Lehet csinálni könyvelő nélkül is, de akkor neked kell alaposan átolvasni mindent, utánajárni, hogy miket kell kitölteni, miket kell bevallani és mikor, milyen rendszeresen, hová kell beregisztrálni. (kell, hogy mondjanak valamit a webes ügysegéd, ányk, e-önkormányzat, kamarai regisztráció, székhely, számlaadás... fogalmak.)Ha más nem legalább az indításhoz érdemes lehet könyvelő segítségét kérned, de utána is figyelemmel kell kísérni a folyamatos határidőket, figyelni a törvényi változásokat.
-
Floyd80
addikt
válasz
T0mBd1gg3R #926 üzenetére
Lehetsz adószámos magánszemély*, ha a tevékenységed nem üzletszerű és tartós, rendszeres. Ennek megítélésére nincs általános szabály.
*az egyéni vállalkozó, őstermelő is az, tehát ez inkább alkategória.
SZJA tv:
Gazdasági tevékenység: valamely tevékenység üzletszerű, illetőleg tartós vagy rendszeres jelleggel történő folytatása, amennyiben az ellenérték elérésére irányul, vagy azt eredményezi, és annak végzése független formában történik.
Az áfa törvénynek viszont alanya leszel, így számlakiállításra kötelezett, persze mentességet ugyanúgy választhatsz a tevékenységre 12 mFt-ig.
ÁFA-tv.
6. § (1) Gazdasági tevékenység: valamely tevékenység üzletszerű, illetőleg tartós vagy rendszeres jelleggel történő folytatása, amennyiben az ellenérték elérésére irányul, vagy azt eredményezi, és annak végzése független formában történik.
Ehhez könyvelő nem szükséges (nyilvántartásokat te is vezetheted a bevételről, költségekről stb.), pénzforgalmi számlanyitás sem szükséges, csak ha áfa-körben maradsz.Belföldi jogi személynek és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett természetes személynek - ideértve az egyéni vállalkozót is - (a továbbiakban együtt: pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó) legalább egy belföldi pénzforgalmi számlával kell rendelkeznie.
-
pzoleex
újonc
Sziasztok,
Segítsetek már légyszives ipa kapcsán:
nem főállású katásból lettem nem főfoglalkoztatott átalányadozó, a navos, tb-s nyomtatványokat már beadtam rendben, ez ok.
De az ipa kapcsán nem jutok dűlőre, kell-e és mit beküldeni most? Mert van ahol azt olvasom hogy jövő május 31-ig kell erről nyilatkozni, máshol meg azt írják hogy idén szeptember 15-ig...
Köszi -
Sziasztok! Hamarosan lesz egy szakmám, amivel főállás mellett alkalmilag el szeretnék kezdeni foglalkozni, először csak apróban, majd meglátjuk, hogy alakul.
Mi lenne az a vállalkozási forma/adónem ami erre a legalkalmasabb lenne, hogy lehetőleg ha nem keletkezik bevételem, kiadásom se legyen, max nagyon minimális?
Kell egyéni vállalkozás, vagy számlás magányszemély is lehetek?
Kell FIXEN céges bankszámlát és könyvelőt tartanom, havi sok-sok pénzért? Vagy hogy van ez? -
Floyd80
addikt
Célszerű megkérdezni a NAV-ot is, 30 napon belül válaszolniuk kell. Ha nem is kötelező érvényű, kiindulási alap + hátha hozzáértő osztályról válaszolnak.
-
hoge87
tag
Sziasztok,
előre is elnézést, ha ismételt kérdést teszek fel, de egyelőre sok böngészés után nem kaptam választ még az alábbiakra.
Átalányadóra tértem át én is, fő tevékenységem a fényképészet (742001), melynek 80% a költséghányada az 53.§ szerint.
Tevékenységi körként még fel van véve nálam a videófelvétel-készítés (742002), mely kapcsán videós ismerőseimmel nagy dilemmában vagyunk, hogy ugyanúgy a 80%-os költséghányadhoz tartozik, vagy már a 40-hez. Sokan a 40%-osról kaptak infót, viszont az 53.§ szerinti TESZOR 74.20 alá esik a fényképészettel együtt, így olyan alapon, hogy ha a fényképészet m.n.s. (742001) 80%-os, akkor a videófelvétel-készítésnek (742002) is annak kellene lennie. Létezik bármilyen táblázat/adatbázis ahol konkrétan beazonosítható, hogy egyes (al)tevékenységi köröknek mi a hivatalos költséghányada?
Valamint ugyanilyen dilemmában vagyunk az építész tevezés tevékenységi kör (711101) kapcsán is. Bár az 53.§ alapján nem beazonosítható a 80%-os csoportba, de többünknek rémlik, hogy anno láttuk már azt, hogy abba tartozik.Ahány könyvelő, annyi értelmezés. Az én könyvelőm szigorúan az 53.§-ra hivatkozik, szerinte egyedül az alapján a fényképészet tartozik a 80%-os költséghányadba, az összes többi nem.
Ha valaki tud jó infóval szolgálni, azt megköszönöm. -
Ringman
félisten
mondjuk nem tudom miért terjedt el az, hogy ez tagdíj, mert nem az, hanem kamarai hozzájárulás
ha valóban tagdíj lenne, akkor vsz. már kiszavazták volna az elmúlt pár év legvisszataszítóbb és legkártékonyabb ner-es figuráját. -
Bocsi nem válasz, hanem új poszt akart lenni
Három kérdésben segítsetek please:
1) Jól tudom, hogy KATA-t utólag fizetünk, tehát a 09.12-ig befizetendő 50.000 Ft az augusztus hónapra vonatkozik ?
2) Aki szeptembertől váltott "ÚJ KATA"-ra, az a következő 50.000-t milyen számlaszámra kell utalja, ez változott ? Vagy maradt a régi "kisadózók tételes adója" címen a régi számlaszám ?
3) Ha a számlaszám változik, akkor az első "ÚJ KATA"-ra vonatkozó 50.000-es befizetés majd 10.12-ig lesz aktuális az új számlaszámra ? (amennyiben az első kérdésemben nem lőttem mellé) -
Floyd80
addikt
Így van, az aktuális adatok lenne a szerepe.
Először úgy értettem ezt, hogy a régi Kata zárását nem írta be a NAV, hogy akkor ott maradt a régi kezdése is, ami a törzsadatok borzalmas megoldásai miatt nem is lenne meglepetés. Sok cégnek 90-es évekbeli fióktelepe, ügyvezetője ott áll évek óta stb. amit nem a cégnek kellene kijelentenie.
-
azbest
félisten
Ha az ebev-es törzsadatról van szó, akkor az nem historikus, nem tartalmazza a régi adózási módokat, csak az aktuálisat. Hogy most mi van.
A vállalkozás léte és az adózási mód két külön dolog. Tehát a vállalkozóság az folyamatos, csak az adózási módod más most szept 1-től.
Nekem is hétfőn még a régi katás infókat tartalmazta, csütörtökön meg már csak az átalányadóhoz kapcsolódókat. (mivel én arra váltottam)
-
-
Floyd80
addikt
Akkor így oldották meg, azt a részt zárniuk kellett volna, de ez van.
Tehát az van a törzsadatban, hogy:
Kapcsolatok:
pl. KATA kezdés 2021.05.06 és alatta megint kezdés 2022.09.01? A nyilatkozatnál is?Az IPA-t nem fogja befolyásolni milyen dátumot írsz be az 5. sorba, de valóban érdekes melyik lenne helyes, mert az elnevezés folytonos, nem "hazudsz" a régi dátummal se, de a törvény meg megszűnt és kvázi visszaraktak abba az adóba egy másikkal. Arra a HIPA bejelentőre az 5. sorba akkor azt kellett volna tenni, hogy új kata pl.
Szóval mindegy a dátum, de ha már a törzsadatban van egy 09.01, akkor legyen az.
-
Kerio
őstag
Új KATA-sként a tételes adó alá csak változás bejelentéssel engedi (de ezt tegnap, pár hozzászólással fentebb is beszéltük). Ezenkívül beírtam a hatályosság dátumát, az adózás tevékenység módjánál kiválasztottam a tételes KATA-st, ki kell még tölteni a “Kata adózási mód kezdete/vége NAV-nál” sort is << ide még nem tudom melyik dátumot kell írni, illetve kitöröltette velem a levelezési nevem. Mindent az ellenőrzés gombot nyomogatva tudtam meg.
Egyelőre még én sem küldtem be.Előtte is KATA-s voltam, és tételes volt a HIPA.
-
Hory84
tag
Tételes helyi iparűzési adóra újra bejelentkezett már valaki?
Kerestem kitöltési útmutatót de még nem találtam, de bízom az autokata tudáscentrumba hátha felkerül majd.
Nekem most nem világos hogy új bejelentkezés kell vagy változás bejelentés.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 38GL950G-B - Ívelt Nano IPS / 3840x1600 / 175hz 1ms / G-Sync Modul / FreeSync / HDR 400
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 7500 / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Már 33 000 Ft-tól BONTATLAN. Részletfizetés .Gamer szék noblechairs HERO Valódi Bőr Fekete
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest