Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
proof88
addikt
válasz
VR6-Fan #5578 üzenetére
Nem tudom, nekem valahogy az van emlékeimben, hogy 3.-ban szépen húz, 4.-ben meg olyan szép nyugodtan, igaz városi forgalomban nem sok alkalmam volt taposni 4.-ben. Bár az is igaz, hogy autóúton a 4-es is jól húzott 80-ig.
És igaz, saját szakállra próbálkozni kell, aztán majd akkor kérdezgetek, mert ezek már régebben voltak.philoxenia megjegyzésével kapcsolatban egy következő kérdés:
tényleg annyira érezhető a különbség a motor erején, amikor tisztább a levegő?
Mert jópár forgalmi óra után egyszer reggel mentem órára, igaz akkor 1 hét kihagyás is volt. Amikor kikanyarodtunk a Váci útra, feltűnt, hogy másabb az autó, meg is kérdeztem az oktatót, hogy történt-e vele valami az 1 hét alatt, hát nem történt semmi, pedig mintha erősebb lett volna, sokkal jobban húzott, mint a korábbi órákon. Erre azt mondta az oktató, hogy:
- mivel kihagytam egy hetet, leülepedtek bennem a dolgok és bátrabban nyomom a gázt;
- reggel tisztább a levegő -> tisztábbat szív a motor -> jobban megy az autó.Szerintetek?
ui.: amúgy grat a fiadnak!
-
philoxenia
MODERÁTOR
A fiamnak sikerült a KRESZ.....
Ez a kigyorsításos dolog nagyon kocsifüggő egyébként, sőt ugyanannál a kocsinál sem mindegy mennyire van leterhelve, hányan ülnek benne...
-
VR6-Fan
veterán
válasz
Winner_hun #5565 üzenetére
no a kanyarodás úgy értem hogy pl főútról fordulak mellék utcába (lényeg hogy 90 fokban)
saját részemről úgy szoktam megközelíteni hogy elveszem a gázt
felmérem az adotszituációt
szép fokozatosan elkezdek fékezni, aztán 20-nál kiveszem az adott sebességi fokozatból és átrakom nagy valószínűségben kettesbe majd mielőtt megkezdem a kanyarodást szép lassan ráengedem a kuplungot, mire kanyarodok meg már nyomom is a gázt hogy minél kevesebb ideig tartsam fel a mögöttem jövőt, már ha van.toló üzemi lekapcsolás az amiről te is beszélsz, mégpedig hogy motor féknél elveszi a befecskendezést (és a gyújtást is némelyik), az ECU.
varga911:olyan kocsinál mi van ahol a váltókulisszát és a váltott bowden köti össze?
1-esbe azért nem nagyon szabad menet közben vissza pakolgatni, mert az egy "húzó" fokozat, ergo olyan rövid mint az isten nyila, a kettes meg jóval hosszabb így a két fokozat (a két fogaskerék) közt baromi nagy a sebesség különbség, ergo az egyes szinkron gyűrűjét baromira terheli a feleslegesen.
amég mozog a kocsi picit is nyugottan elég 2-esbe rakni, gázt adni és nagyon finoman engedni a kuplungot, a rendes autóknak semmi bajuk nem lesz tőle és nem fog az ember lefulladni egy kis gyakorlás után
proof88: 35-50 teszem azt 10sec lenne a kigyorsítás ha vissza váltasz, ha meg 4.-be gyorsítasz akkor 12sec, azért ezt a kis késlekedést nyugis városi közlekedésnél had engedjem már magamnak
.
addig nem fogsz lefullasztani egy kocsit sem amég az adott sebességi fokazatban a fordulatot nem akarod alapjárat alá csökkenteni, nos azt meg nem hiszem hogy 30-al menne a gép sárkány 4.-be alapjáraton, szóval ha ezt mondta az oktatod az elég nagy blődség.
viszont amég nem vizsgáztál le addig azt kell csinálni amit az oktató mond.
de mivel ez nálad nem áll fent így kezdhetsz a saját szakálladra kisérletezni
-
whitezo88
nagyúr
na ma egész jól ment a vezetés bár még van mit ugye javítani. nem mentem rossz irányba mint amerre indexelek, nem váltottam félre (csak majdnem, de megfigyeltem, hogy 1esbe nem ugrik be a váltó, a többibe igen), és kevesebb balesetveszélyt is okoztam mint amennyit ellenem csináltak
-
befizettem a forgalmi vizsga díját is végre, elvileg június vége felé lesz maga a vizsga. jó lenne átmenni elsőre, mert amugy nem tudom befejezni. nem leszek már itt pesten.
igazából nagy hibáim nincsenek, inkább csak figyelmetlenségek, szóval van remény
-
proof88
addikt
válasz
Winner_hun #5573 üzenetére
Már megvan a forgalmi is, de még nem vezetek...
de hamarosan folytatom...
-
varga911
senior tag
válasz
proof88 #5568 üzenetére
Azt se felejtsd el hogy egy F1 váltót pár óra működésre terveznek, utána kuka, míg egy személyautónál azért hosszabb távra kell tervezni. Egyesbe azért gáz visszaváltani, mert a váltó rudazatát nagyon nyírja/görbíti. Persze 5 km/h körül és alatta vissza kell már tolni.
-
proof88
addikt
válasz
Winner_hun #5570 üzenetére
Na jó, igazából lehet, hogy úgy volt, hogy amikor a kanyarhoz értünk (ami nem derékszögű, hanem csak az út kerül egy nagyobb szigetet), akkor lassítottam 40-ről 35-re és nem váltottam vissza 3-asba és arra mondta az oktató, hogy ilyenkor váltsak vissza 3-asra, mert amikor a kanyar egyenessé válik és gyorsítanék, lassan gyorsul. Bár mintha ott mondta volna azt is, hogy lefulladhat az autó... nem tudom már.
-
Winner_hun
félisten
válasz
proof88 #5568 üzenetére
Autószerelő haver elmagyarázta, a bizonyos alkatrészeket nem jegyeztem meg, hogy minek nem tesz jót, a lényeg hogy ne.
tehát 40 körül 4-esben volt meg az esélye, hogy lefulladok. De nem egyenesben, hanem nagy íven.
ŐŐőőő izé. Mi az, hogy nem egyenesben, hanem nagy ívben? Adott sebességnél adott sebességfokozatban miért számítana a kocsinak hogy egyenesen vagy kanyarban halad? Ez számomra itt nem teljesen egyértelműA 40-es sebesség nem épp lassú tempó, nem hiszem hogy lefulladna, max rángatna, hisz a lendület csak viszi.
Amúgymeg ha a kanyar tartható 40-nel és előtte már 4-esben mész 40-nel akkor szvsz felesleges visszaváltani. Bár kigyorsításnál lehet lomha lesz, ismerni kéne a kocsit.
Ha a fordulatszám csökkent akkor csökkent a sebesség is. 40-re vagy 40-ről?Benzineseknél nagyobb a skála, jah.
-
proof88
addikt
válasz
Winner_hun #5567 üzenetére
Az oktató mondta hogy addig pörgesd? Mert ha úgy kellett pörgetni akkor szvsz az valami kis benzines volt.
Megmondom őszintén, csak emlékeim szerint igen. De lehet, hogy én csináltam addig csak, hogy tuti legyen az indulás...de mintha 5-6 ezerig lett volna a skála elérhető része... ugye benzinesnél általában nagyobb a skála?
-
proof88
addikt
válasz
Winner_hun #5566 üzenetére
Igen, csak játékban, azon az adott helyen. Bár F1-ben direkt úgy van tervezve a váltó, hogy 1-esben is használják őket körönként, pl. visszafordító kanyarnál. A minél kisebb súly elérése érdekében pedig a hátrameneti fogaskerék olyan spórolós, hogy legfeljebb 1-3 hátramenetre elég, mielőtt törne, és ugye ott ritkán van szükség hátramenetre, általában egyszerűbb és gyorsabb a full gázos-kanyarodós elfordulás.
Amúgy ezt sokan mondják, hogy nem tesz jót az autónak, ha az 1-est elinduláson kívül használjuk másra is, pl 2-esből vissza. Viszont senki nem mondja meg, hogy miért. Ezt is tanítani kéne szerintem. Sok ember azt sem tudja, hogy a kuplung hogyan működik és mi kopik és hol, szerencsére a neten vannak jó kis magyarázó videók a motorról, váltóról, meg egyéb fontosabb részekről. Szóval nem tudom, miért gáz 1-esre visszaváltani fentről... igaz még nem sokat kutattam a téma után.
szerk.:
Mekkora sebességnél van meg az esélye hanyas sebességi fokozatban? Én elvesztettem a fonalat
tehát 40 körül 4-esben volt meg az esélye, hogy lefulladok. De nem egyenesben, hanem nagy íven. És akkor mondta, hogy javasolt visszaváltani, mert lefulladhatok. A fordulatszám érezhetően csökkent egyenesből ívre kanyarodáskor és végighaladva az íven. -
Winner_hun
félisten
válasz
proof88 #5564 üzenetére
Mekkora sebességnél van meg az esélye hanyas sebességi fokozatban? Én elvesztettem a fonalat
Az oktató mondta hogy addig pörgesd? Mert ha úgy kellett pörgetni akkor szvsz az valami kis benzines volt. Akkora fordulaton jóformán már mindegyik kocsi magabiztosan megindulAzért is mondtam, hogy amíg lehet, maradjunk 1-esben és olyankor ha lassítani kell, akkor a gázelvétel eleget lassít ahhoz, hogy már nem kell a fékre lépni, vagy ha igen, akkor is, ha összezavarodik a tanuló vagy bármi van, sokat fékezett az autó a pedálfék nélkül is.
Az első sebességi fokozat csak a kocsi "megmozdítására" szolgál, kettesbe nyugodtan bele lehet menni a kanyarok 99%-ába.
-
Winner_hun
félisten
-
Winner_hun
félisten
válasz
VR6-Fan #5562 üzenetére
20-nál kanyarodásnál minek kell mindenféle képpen sebesség nélkül menni? Mert itt most a kanyarodásról és az előtte levő útszakaszról van szó.
Mi az a toló üzemi lekapcsolás? Amíg tart a motorfék?
A benyamegtakarításban is itt van, bár csak akkor ha injektoros a kocsi, karburátornár a motorfékkel is kajál... -
proof88
addikt
válasz
VR6-Fan #5560 üzenetére
Az oktató mondta, mert megvan az esélye annak, hogy menet közben lefulladok. Az enyhe kanyart úgy mondanám, hogy azért eléggé meg lehet érezni, amikor benne vagyok, mert dőlök rendesen, de tempós rész, de annyira azért nem, hogy 4-esbe tudjam tolni neki, és 4-esnél eléggé lecsökkent a fordulatszám. Az oké, hogy egyenesben megbirkózik 40-gyel 4-esben, de egy ív pályáján változik azért a helyzet.
Seat Cordoba volt, de már arra sem emlékszem, hogy benzines vagy dízeles... arra emlékszem, hogy lejtőn való elindulásnál 3-4 ezerig emeltük a fordulatszámot, mielőtt elindultunk volna... bár ez nem tom mennyit segít, de ezzel magabiztosan megindult az autó.
Egyébként a motorfék egy állandó védelem is, aminek váratlan esetben nagy szerepe lehet. Pl, ha hirtelen rosszul leszel, nem mindegy, hogy üresben gurulsz vagy legalább kicsit fékez az autó... persze ez egy elég ritka és kirívó eset. És mindegy, hogy 20-szal vagy 30-cal előre kap telibe a kamion frontálisan, amikor ő mondjuk jött 60-nal, de az is lehet, hogy elütsz valakit és ott nem mindegy, hogy 20-szal vagy 30-cal érsz oda.Viszont ezt a 50-es tempós dolgot nem értem, én nem is mondtam, hogy 50-ről csak visszapakolgatva a sebességeket lehet fékezni.
De a lényeg az, hogy a kanyarodás megkezdése előtt legyen meg a sebességváltás és a kuplung felengedése.
A motorfék szerepét azért is erőltetem, mert ugye sok tanuló vezetőnek gondot jelent, amikor elindulás után egyből kanyar és kanyarodás közben kell váltogatni fel vagy esetleg le, közben forgalomra figyelni. Azért is mondtam, hogy amíg lehet, maradjunk 1-esben és olyankor ha lassítani kell, akkor a gázelvétel eleget lassít ahhoz, hogy már nem kell a fékre lépni, vagy ha igen, akkor is, ha összezavarodik a tanuló vagy bármi van, sokat fékezett az autó a pedálfék nélkül is.
szerk.: vagy lehet másról beszélünk... szóval az, hogy kanyarodás előtt legyen meg a sebességváltás úgy értem, hogy ne kanyar közben váltsunk sebességet, mert akkor úgy kanyarodunk, hogy nincs kontroll alatt az autó. Nekem annak idején folyton az volt a hibám, hogy kis ívű kanyarnál is valamiért kinyomtam a kuplungot, mert féltem, pedig pont az a jobb, ha a motor visz, hiszen fékezik helyettünk.
-
VR6-Fan
veterán
válasz
Winner_hun #5561 üzenetére
20-nál azért vagy benyomom a kuplungot vagy kirakom üresbe
toló üzemi lekapcsolás meg állt. 2000RPM felett szokott lenni, a fék megtakarításban ott a pont.
-
Winner_hun
félisten
válasz
VR6-Fan #5560 üzenetére
(nyilván amikor derék szögbe fordulsz kirakod üresbe ráfékezel kuplung és rakod 2/3-as és szép lassan engeded rá a kuplungot és kanyarodsz közben)
Na így inkább ne. Fékezés előtt nem kell üresbe rakni hadd működjön csak a motorfék. 1: benzinmegtakarítás 2: fékmegtakarítás. Aztán mehet a visszaváltás ha már ott van sebességben, az is kétféle képpen, vagy csúsztatva vagy gázfröccsel.
Új hozzászólás Aktív témák
A topicban jogvédett szellemi termékeket (szkennelt szervízkönyv, stb.) megosztani szigorúan tilos!
Aki mégis megteszi, azt figyelmeztetés nélkül véglegesen kitiltjuk.
- PC-karbantartás havonta: 5 lépés, amit ne hagyj ki!
- Androidos fejegységek
- Futás, futópályák
- Politika
- Xbox Series X|S
- OpenWRT topic
- Nintendo Switch 2
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Bluetooth hangszórók
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Sony PlayStation 5 825GB SSD lemezes konzol fejhallgatóval garanciával hibátlan működés
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 32GB DDR4 512GB SSD RX 5700 8GB Zalman Z9 Zalman 500W
- AKCIÓ! GB B660M i7 12700KF 16GB DDR4 1TB SSD RTX 3070Ti 8GB GDDR6X COOLER MASTER CMP 510 750W
- Samsung Galaxy A5 2017 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest