- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- Archttila: SMART tesztelés automatizálva: smartctl poller script Zsh-ban, RPi-re
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- bacsis: Gyere el a 11. BRSZK-ra!
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2014-02-25 10:20 Téma összefoglaló
JavaScript != Java (A JavaScript nem összekeverendő a Javával, két különböző programozási nyelvről van szó!)
Új hozzászólás Aktív témák
-
faster
nagyúr
Kevés oldal esetében meg lehet úgy oldani, hogy létrehozol alkönyvtárakat, és raksz bele, mondjuk egy index.php-t. Ha a webszerver úgy van beállítva, hogy az index.php az alapértelmezett fájl, akkor a fájlnév beírása nélkül is az adott program indul el. Apache webszerver esetén ezt a httpd.cpnf fájlban a
DirectoryIndex index.php
direktívával lehet elérni.
Ha sok oldalról van szó, pl. aminél a tartalom adatbázisból jön, akkor Apache esetén a mod_rewrite modult célszerű használni. Ez a modul a bejövő requesteket bizonyos szabályok szerint átrendezi, és maga a webszerver már ezt az árírt urlt fogja feldolgozni. Egy példa:
Itt ez a videó az általad linkelt oldalról, illetve az urlje:
http://www.metacafe.com/watch/223917/slides_on_ice/
A mod_rewrite-ot reguláris kifejezésekkel kell beállítani, pontosan nem emlékszem a szintaktikájára, nagyon rég foglalkoztam vele, de úgy kell paraméterezni, hogy a mod_rewrite átrendezve az urlt, mondjuk ilyesmi álljon elő:
http://www.metacafe.com/watch.php?date=223917&title=slides_on_ice
Innen pedig már egyszerű, írni kell egy php programot, ami date és title paraméterek alapján lekérdezi az adatokat, és megjeleníti a megfelelő videót, user commenteket stb...
[Szerkesztve] -
faster
nagyúr
Gyanítom, hogy minden böngészőben ki lehet kapcsolni a különféle nyomtatási fejléceket, de ez nem javascript kérdéskör, mégcsak nem is programozói.
-
faster
nagyúr
Igen, és ez böngészőfüggő is. Explorerben a Fájl->Oldalbeállítás... menüpontban lehet, itt a ''fejléc'' és ''lábléc'' nevű mezőkben lehet szabályozni ezt. Firefoxban nem tudom, hogy kell, de nem hiszem, hogy ezt a html kóddal befolyásolni lehet.
vagy esetleg php-val valamilyen más értelmes formátumba ki lehetne iratni ami jól lehet nyomtani?
Át lehet alakítani más formátumra, az a kérdés, hogy ez egyszerűen megvalósítható-e az adott oldal esetében, van-e megfelelő program a kliens gépen, pl. a PDF formátumú fájl megnyitásához stb...
[Szerkesztve] -
faster
nagyúr
Egyszerű módszerekkel sehogy, ez a böngésző dolga, hogy kiírja az url-t és egyéb információkat a lapról vagy sem. Létezik ugyan olyan nyomtatást-testreszabó ActiveX kontroll, viszont a képességeit illetően részletekre nem emlékszem, mert régen foglalkoztam a kérdéssel, és ráadásul ez fizetős volt.
-
faster
nagyúr
Igaz, tényleg működik.

<script type=''text/javascript''>
function csak_szamok(e) {
if (e.keyCode) kod = e.keyCode;
else if (e.which) kod = e.which;
if (kod>=48 & kod<=57) {
return true;
}
else {
return false;
}
}
</script>
<input type=''text'' onKeyPress=''return csak_szamok(event)''>
Így működik bármelyik input mezőre.
[Szerkesztve] -
faster
nagyúr
ez biztos netscape orokseg lesz, probald igy:
<script>
function csak_szamok(e) {
if (e.keyCode) kod = e.keyCode;
else if (e.which) kod = e.which;
if (kod>=48 & kod<=57) {
szam = String.fromCharCode(kod);
document.form1.eletkor.value += szam;
}
}
</script>
<form name=''form1''>
<input name=''eletkor'' onKeyPress=''csak_szamok(event); return false;''>
</form>
[Szerkesztve]Ez meg csak ff alatt fog menni. Az IE és az Opera window.event-tet használ, az ff pedig event objectet, amit a meghívás helyén kell paraméterként átpasszolni a függvénynek. Ez a script ráadásul nem is túl praktikus, több mező esetén át kell írni.
Nekem van erre egy saját scriptem, aminek az az előnye is megvan, hogy a listában tetszőleges karaktereket is meg lehet adni, amit engedélyezünk, nemcsak számokat, és megy IE6, ff 1.5 és Opera 9 alatt is:
function szuro(e) {
var key;
var keychar;
if (window.event)
key = window.event.keyCode;
else if (e)
key = e.which;
else
return true;
keychar = String.fromCharCode(key);
if (((''0123456789'').indexOf(keychar) > -1))
return true;
else
return false;
}
</script>
És így kell input mezőre ráteni:
<input type=''text'' onkeypress=''return szuro(event)''>
[Szerkesztve] -
faster
nagyúr
-
faster
nagyúr
adott egy űrlap, amelyet php-val dolgozok fel, method=post. ezen az űrlapon van egy select mező, multiple tulajdonsággal, vagyis egy lista, amelyből több elemet is ki lehet választani.
szeretném valahogy elérni, hogy az űrlap elküldésénél az összes kiválasztott elemet berakja valahogy a POST tömbbe, ne csak az utolsót. elméletben van fogalmam arról, hogy kéne (egy js függvény, ami az űrlap elküldésénél egybefűzi a select-ben kiválasztott összes elemet, majd azt küldi tovább), csak sajnos nem igazán értek a javascripthez. valakinek esetleg ötlete, hogy hogyan kéne ezt megírni? (nem feltétlenül kész kódot várok, mindenféle segítség hasznos lehet).A select mező name atribútumában a név legyen php-s array szintaktikájú:
<select name=''bigyok[]'' multiple>
...
</select>
Post után kapsz egy tömbváltozót, ha volt kijelölve elem a selectben:
$bigyok = $_POST[''bigyok''];
if(is_array($bigyok)) {
foreach($bigyok as $bigyo) {
...
}
} -
faster
nagyúr
Igen, így már stimmel, de itt ez akavarás a fordítással lehet kapcsolatos, mivel akkor a this még nem létezik, talán ez lehet az oka. Én a helyedben pl. az initPrefs-t kiszedném a konstruktor funckcióból, ekkor a sorrend már nem számít.
[Szerkesztve] -
faster
nagyúr
köszi a segítséget! Nagy nehezen rájöttem a hiba okára, amiért nem ment nekem a dolog:
amikor egy adattagnak tagfüggvényen keresztül adok értéket, és a tagfv csak később van definiálva, mint az adattag, akkor az gáz. Ezt mondjuk eléggé furcsállom a JS-ben, mert függvényeknél pont az az előny van meg, hogy egyik fv úgy hívhatja a másikat, hogy közben az a másik később van csak definiálva... szóval nagyon érdekes dolog ez, de szerencsére rájöttem
thx a linkeket még egyszer, nagyon hasznos kis oldalak amúgy!Nagy nehezen rájöttem a hiba okára, amiért nem ment nekem a dolog:
amikor egy adattagnak tagfüggvényen keresztül adok értéket, és a tagfv csak később van definiálva, mint az adattag, akkor az gáz.
Biztos? Van valami példakód? -
faster
nagyúr
Egy elméleti kérdés:
Ha én egy függvénynek átadok egy tömböt, majd a benne változtatom az átadott tömb elemeit, akkor ez az eredeti külső tömböt is változtatja?
function myfv( tomb ) {
for(var i in tomb) {
tomb[ i ] = escape(tomb[ i ]);
...
}
...
return mysztring;
}
...
var mytomb = new Array();
var vmi = '';
...
vmi = myfv( mytomb );
Most ne a kód értelmét nézzük, ez esetben a mytomb főprogrambeli értéke megváltozik vagy nem? Van egy olyan érzésem, h igen, de nem tudom miért
[Szerkesztve]Megváltozik, a javascriptben a tömb gyakorlatilag objektum, amihez egy referencián keresztül hivatkozol, így ha a függvénynek átadod a tömböt, akkor a referenciát adod át.
-
faster
nagyúr
Kezd nagyon OFF lenni.
Dephivel nem tudsz olyan könnyen webre fejleszteni, PHP-t pedig nem alkalmazásfejlesztésre találták ki. Ettől függetlenül sem igazán értem, hogy jön ide a Delphi. -
faster
nagyúr
-
faster
nagyúr
A php-ban semmi bonyolult nincs, és bizonyos esetekben pont, hogy egyszerűsíti a problémák megoldását, gondolok itt pl. a közös kódrészeletek, pl. menü külön fájlba helyezését leegyszerűsítheti, ami sima html-nél csak a körülményes framesetekkel lehet megoldani. Ha mást nem is, a fájl include-ot érdemes megtanulni.
-
faster
nagyúr
-
faster
nagyúr
-
faster
nagyúr
Erre inkább azt a megoldást szokták választani, hogy PDF-be teszik az anyagot, és a PDF-ben le lehet tiltani a szöveg szelektálását, és ezt már nehezebb törni.
-
faster
nagyúr
Sziasztok, lenne 1 kérdésem, s bár nem biztos úgy gondolom ez javascripttel lehet megoldani.
Annyi lenne, hogy mind mozilla/explorer alatt, ha valaki kimásolni szeretne szöveget (jobbclickes copy-paste) akkor azt ne engedje (és mondjuk egy ablak ezt a tudtára is adhatná a böngésző egyednek)
Segítségeteket előre is köszönöm.Van egy ilyen módszer rá, ez a programrész nem engedi kiszelektálni az oldalban szöveget:
<body onselectstart=''return false''>
Egyébként meg javascript kikapcs, és máris megy a másolás.
[Szerkesztve] -
faster
nagyúr
Az egyik legutálatosabb dolog eltüntetni a link url-jét a status sorból, én biztos, hogy azonnal otthagyom az ilyen oldalakat. Legalább olyan idegesítő, mint a popup vagy a háttérzene.
[Szerkesztve] -
faster
nagyúr
-
faster
nagyúr
Mert nem jól használod a window.open-t.
window.open-nek nem x db paramétere van, hanem három.
window.open (''valami.html'',''_blank'',''width=640,height=480,resizable=1,akarmi=0,barmi=1...'');
Három string paraméter! Ezek közül a harmadik string is egy paraméter lista vesszőkkel elválasztva benne a paraméterek, de egy string vagy egy stringváltozó!
Nem tudom érthetőbben leírni.
[Szerkesztve] -
faster
nagyúr
A window.opennek három paramétere van, nem kettő:
ref = window.open( url, target, params);
Bővebben: link
Egyébként resizable, nem resizeable, és ha a params-ban width és height paramétert adsz meg, alapból átméretezhetetlen lesz az ablak.
[Szerkesztve] -
faster
nagyúr
Nemsokára vagyok, most épp meló van, sajnos nem érek rá. Olyan 3-4 körül benézek.
-
faster
nagyúr
Azt simán meg lehet oldani, az más kérdés, hogy az ilyen objektumok scriptelése böngészőfüggő, nem tudom, hogy pl. a Firefox vagy az Opera mit szól hozzá...
-
faster
nagyúr
Okés, rá fogok keresni!
Amúgy szerinted létezik más módja egy online stream feliratozásának?
Ha a szerveren a film mellett fennvan egy felirat fájl is (mondjuk srt), nem lehet valahogyan megoldani, hogy azt ''rávetítse'' a videóra?
Sajnos egyelőre avi-t nem hajlandó ez a windows media plugin lejátszani, a wmv formátum pedig nem szereti a feliratokat.Nem tudok ilyen feliratozóról, és nem nagyon foglalkoztam live streamekkel.
-
faster
nagyúr
Ha jól emlékszem, Windows media player 7-től lehet olyanokat használni, hogy objectid.control.play() meg objectid.control.stop(), de az msdn libraryben biztos le van írva. Keress rá gugliban valami olyasmire, hogy ''scripting media player''
[Szerkesztve] -
faster
nagyúr
-
faster
nagyúr
Koszike. Kicsit bunko modon nem jeleztem, hogy mar valameddig eljutottam a problema megoldasaban. Szoval sikerult nekem is definialni a handlert, csakhat, ahogy te is irtad a bemeno parametereket sehogyse akarja megenni, pedig nekem arra lenne szuksegem.
Probalkoztam mar prototype-ozassal is, de az sem vezetett sikerre.
Van valami otleted?
koszi,
FishaMiért? A fenti példa nem jó erre?
onclick=''fuggvenyneve('stringparam')''
helyett
document.getElementById(''myid'').onclick = function noname() {
fuggvenyneve('stringparam');
}
..sőt, név sem kell a függvénynek
document.getElementById(''myid'').onclick = function () {
fuggvenyneve('stringparam');
} -
faster
nagyúr
Nem tudjatok veletlenul, hogy hogyan lehet javascriptBOL beallitani egy objektum onmouseover esemnykezelojet? Ilyesmire gondolnek:
document.getElementById(menu).OnMouseOver=''alert ('asdas')'';
Csakhat ez sajna igy nem muxik.
(Tudom, hogy html tagben hogyan kene, de nem arra van szuksegem)
Elore is koszi,
FishaÍgy próbáld:
<!DOCTYPE HTML PUBLIC ''-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN''>
<html>
<head>
<title>Tájtl</title>
<!--
function valami() {
valtozo = ''asdas'';
document.getElementById(''myid'').onclick = function akarmi() {
alert(valtozo);
}
}
//-->
</script>
</head>
<body onload=''valami()''>
<input type=''button'' id=''myid'' value=''x''>
</body>
</html>
Egyébként bármelyik event handlert átirányíthatod egy függvényre
function myclick() {
}
..myid'').onclick = myclick;
...csak a paraméterátadással lesznek gondok.
[Szerkesztve] -
faster
nagyúr
-
faster
nagyúr
hali!
Kellene nekem egy olyan script, ami mondjuk ha rámész az index.html-re, akkor 3mp múlva átrak ugyanabban az ablakban az index2.hml-re.
Érthető ez így valamennyire?
Miért kell:
Fórumot kreálok, és kellene, hogy ne kelljen linkre kattintani, hanem egyszerűen átdobjon a helyes oldalra. Jó lenne, ha nem head-ban lenne, hanem body-ban, mert szeretnék rajta csavarni egyet.
Üdv: Balu<meta http-equiv=''refresh'' content=''3;url=index2.html''>
Persze lehet Javascript is, de mit akarsz rajta csavarni? -
faster
nagyúr
Ezt hogyan lehet megcsinálni javascriptben?
-
faster
nagyúr
Gond van. A fullscreen opció viszont visszateszi a scrollbar-t, halványszürkén, mert az oldal kis méretű, de nem tudom eltávolítani sehogy, a scrollbars opcióval sem.
A másik gond, erről az előbb nem írtam, hogy az IE kibővített asztal második monitorán fut, a window.open szépen a második asztalon nyílik nem fullscreen módban. Viszont fullscreen mód esetén csak az első monitoron nyitva jelenik meg (sajnos scrollbar-ral), a második monitoron nyitva nem jelenik meg és csak a feladatkezelővel lehet lelőni utána.
Tehát mégis kellene megoldás (ha van) nem fullscreen ablak kék csík nélkül megoldásra.
köszönöm
salazolHa a fullscreen ablakban megnyitott oldal forrásához is hozzáférsz, akkor egy:
<body style=''overflow: hidden;''>
... leszedi a scrollbart.
A két monitoros dolgot nem tudom kipróbálni. Azok a scriptek, amik kék csík nélkül nyitnak ablakot úgy működnek, hogy megnyitnak egy fullscreen ablakot, amit window.resizeTo-vel a kívánt méretre igazítanak (legalábbis eddig még csak ilyeneket láttam). Vannak kész scriptek, amik az ilyen ablakok kezelését megkönnyítik, esetleg azokkal érdemes próbálkozni, pl:
http://www.chromeless.org/
[Szerkesztve] -
faster
nagyúr
Itt van a window.open leírása:
http://msdn.microsoft.com/library/default.asp?url=/workshop/author/dhtml/reference/methods/open_0.asp
fullscreen=1 -et kell beszúrni a paraméterlistába. Csak Explorerben működik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Autós topik
- Macrodroid
- A Linux megnégyszerezte magát a Steamen — a Microsoft ismét ígérget
- Projektor topic
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AliExpress tapasztalatok
- Fotók, videók mobillal
- általános iskolai rendszergazda
- Ne késd le a határidőt! (Secure Boot 2026)
- További aktív témák...
- DDR4 memóriák eladóak
- Hihetetlen Gaming PC brutális specifikációkkal! A dán Topdata.dk IT-cég által összerakva
- 2.5" 100% noti HDD-k Western Digital, Seagate 320Gb (3k) +1Tb (15k) van 1db SSHD is (15k)
- Lenovo P16s gen2 16" //Core i7 1360P // Nvidia RTX A500 4GB GDDR6 // 16Gb /512GB SSD/ gyári garancia
- Micron és Samsung 32GB ram 1 x 32GB 3200Mhz vagy 2 x 16GB 2666Mhz - több db elérhető
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- Honor 400 5G 512GB 8GB RAM Desert Gold Újszerű állapotban 2027.03.23-ig garanciával
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Deep Purple -2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS5379
- NVME M2 SSD ház
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

természetesen fordítva van: theát az első kód a helyes, a második rossz 
Biztos? Van valami példakód?

(Végigmegy a kódon, és lecserél bizonyos karakterláncokat másra, mielőtt kiengedi a fordítónak, de ez most nem lényeges). Végül is meg lehet csinálni ciklus és tömb nélkül is, mindjárt írok egy példát, aztán elküldöm.