- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- erkxt: A Roidmi becsődölt – és senki nem szól egy szót sem?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- MasterDeeJay: Noname 1TB-os SATA SSD teszt
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- hcl: MS Office365 Linuxon
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
JavaScript != Java (A JavaScript nem összekeverendő a Javával, két különböző programozási nyelvről van szó!)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
martonx #3918 üzenetére
Hát ja. Kezdőnek egyértelmű, hogy bűn jQuery-vel kezdenie, mert később már nem fogja akarni megtanulni, milyen munkafolyamatot is egyszerűsít le.
Mondjuk szerencsére a 11-es verzió óta már az IE sem számít annyira szitokszónak, mint régen (még ha a felhasználói felület ostoba is még mindig), így ritkul az, hogy böngészőspecifikus baromságokat kelljen tákolni (lásd az IE-specifikus attachEventet régről az addEventListenerrel szemben), ezért a plain JavaScript is talán használhatóbbá kezd válni, mint régen, ami egyébként vicces helyzet, de azért még mindig sokat segít a cross-browseresítésben a jQuery... aztán az megint egy következő szint, hogy valaki értse, hogy a $('#test') és document.getElementById('test') hiába hivatkozik ugyanarra az elemre, attól még az első egy jQuery objectet ad vissza, a másik pedig egy Element objectet...
Persze mindezek értéséhez/sejtéséhez először is tudni kellene használni a dokumentációkat, ami ahogy a topicokban észreveszem, sajnos cseppet sem magától értetődő. Meg hát érted, majd a fórumon a srácok megmondják...(#3919) cSuwwi :
Sztem azért nem kopik ki, mert az onclick és többi hasonló attribútumot eleinte gyorsabb bepötyögni egyből az elemhez, és meglátni, hogy mi történik - ez a tanulási fázisban még az elfogadható érvek közé tartozik, én is így kezdtem, csak van, aki aztán megragad ezen a szinten, és azt mondja, hogy de hát így könnyebb olvasni, és egyből tudom, hogy ahhoz az elemhez milyen eseménykezelő tartozik. Na ez egy baromság. Sokkal nehezebb karbantartani egy ilyen széttákolt kódot. Eleve ott kezdődik, hogy mindegyik nyelvnek legyen meg a maga jól körülhatárolható felelőssége, ne legyen szétgányolva a JS-kód CSS-sel vagy HTML-lel se. A PHP-kódban se legyen lehetőleg stringként inline behányt JavaScript-kód. Meg hasonlók. Persze vannak fejlesztők, akik ezekre is megtalálják az önigazoló magyarázatokat, de nem ők csinálják jól.Szerintem erről ez egy nagyon jó összefoglaló diasor:
Refactoring to Unobtrusive JavaScript
http://www.slideshare.net/fgalassi/refactoring-to-unobtrusive-javascript
(lehet, hogy meg is kérem, hogy ezt tegyék be az 1. hsz.-be, csak hogy mindenkinek szem előtt legyen, nagyon tömören elmagyarázva, mit, hogyan kéne)Na meg amúgy a net tele van szemétrevaló tutorialokkal is, amik a rossz szokásokat verik az emberek fejébe.
=====
(#3920) fordfairlane :
Kicsit később küldtem el, mint Te, mert kotorásztam a belinkelt diasor után, így csak most látom, amit írtál, de közben Te is azt a szempontot írod, hogy látod magánál az elemnél, hogy hozzá van kötve az eseménykezelő, és az jó... de ne már.
Ezzel nyugodtan alá lehetne támasztani azt is, hogy formvalidálásnál minden egyes inputra külön-külön dobjuk be mondjuk onblurre a validáló függvényt. Vagy akkor ez ne legyen, csak egyszer, magán a form csomóponton legyen egy onsubmit-attribútumba bedobott függvénynév, mert az épp a határon mozgolódik a tákolmány és a karbantartható kód között? Érted, ezzel a hozzáállással (mondjuk ha valaki ilyen tutorialt ír) a kezdők is kedvet kaphatnak hozzá, hogy na, akkor ilyen alapon mehet minden az attribútumokba, mert azt írták, hogy jó az, és akkor ránézek a HTML-kódra, és tök jó, hogy egyben látom a JavaScript-kódot is. De akkor ugyanígy nem lenne helytelen az sem, hogy valaki style-attribútumban határozza meg az adott elem kinézetét. Az sem magyarázható, bár elméletileg ezen az elven az is jó lehetne, mivel akkor tök jó, hogy helyben látja az illető, hogy fog kinézni az elem.
Új hozzászólás Aktív témák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Dune Awakening - Máris túl az 1 millión
- Mercedes topic
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Eredeti játékok OFF topik
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Bittorrent topik
- Gitáros topic
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- További aktív témák...
- Asus E510M 128GB SSD, 4GB RAM, 1 Év Garanciával
- DDR5 GAMER: Új RYZEN 7 8700F/9700X/9800X3D +RX 6600/6700XT/6800/9060XT +Új 16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA!
- EliteBook 640 G11 14" FHD+ IPS Ultra 5 125U 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Thor II 1200W 80+ Platinum tápegység! Olvass!
- Prémium! Felsőkategória! Asus Rog Strix Maximus Z790 Hero Wi-fi Alaplap!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest