Hirdetés
-
LOGOUT.hu
JavaScript != Java (A JavaScript nem összekeverendő a Javával, két különböző programozási nyelvről van szó!)
Új hozzászólás Aktív témák
-
DNReNTi
őstag
Én lusta voltam részletezni, de szerencsére itt már megtették.
but without you, my life is incomplete, my days are absolutely gray
-
"Rögtön a létrehozás után egy ajax kéréssel értéket is adok ennek a változónak."
Az aszinkronitás erősen kulcsfontosságú kérdés JavaScriptben, úgyhogy amellett, hogy az előbb linkelt példakódból összeollózód magadnak a probléma megoldását, javaslom minél előbb dobd el a hibás gondolkodást. Hamar hozzá lehet szokni a jövő idővel való számoláshoz, a promise-ok meg elég jól kezelhetőek.
Persze ES7-tel sokkal szebb lesz.
“All nothings are not equal.”
-
inf3rno
nagyúr
A gond itt, hogy az ajax aszinkron, te meg szinkron gondolkodsz. Az ajax-nál elmegy a kérés szerver felé, és egy eseményt vált ki, ha megjött a válasz, hasonlóan, mint pl onclick-nél is csak akkor fut az eseménykezelő, ha kattintás történt. Szóval miközben megy az ajax, a szinkron kód ugyanúgy dolgozik tovább, nem vár arra, hogy megjöjjön a válasz, a választ lekezelni az eseménykezelő dolga. Két dolgot tehetsz. Vagy alkalmazkodsz és aszinkron kódot írsz callback-el, vagy beállítod, hogy szinkron legyen az ajax kérés. Általában inkább az előbbit szokták javasolni, és a szinkron ajax-ot bad practice-nek tekintik, de te döntöd el, hogy neked mi a jó.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Mr Dini
addikt
Sziasztok!
Tudom, h az if alap, de én is full alap (kuka) vagyok a témában...
Az lenne a kérdésem, h ifben hogy lehet megadni, h mondjuk akkor fusson le a benne lévő kódrész, ha xy=0, vagy mondjuk yx=0?
Az megvan, h egy változó, meg az "és" is, csak a vagy nincs meg.
Létezik ilyen?
Köszi!
Minden egér szereti a sajtot... Kivéve a Logitech G305.
-
-
inf3rno
nagyúr
Hát sok sikert, van amúgy kismillió ilyen nyelv, ami js-re fordul, itt [link] a felső sor nagyjából lefedi, hogy mivel érdemes foglalkozni. Persze még ezen kívül is van egy csomó, mint pl coffee, de attól meg már falra mászok. Én a normál js-t szeretem, az ilyen compiler-ekkel nem vagyok kibékülve. Azért lehet, hogy később én is csinálok egy saját nyelvet compiler-el aszinkron dolgok kezelésére, mert megvan róla a saját elképzelésem.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Ennyire nem folytam bele babel-be. Nekem van saját class lib-em úh. nem adna semmi extrát, amíg a böngészők nem támogatják es6-ot, addig meg nem foglalkozok vele. Nem szeretnék compilert, ha nem muszáj, megszoktam már így. Később lehet, hogy változik, ha rászokok a browserify-ra böngészőnél meg arra is, hogy sűrűbben használjam a gulp-ot.
Buliban hasznos! =]
-
Zedz
addikt
válasz inf3rno #5411 üzenetére
"amíg a böngészők nem támogatják es6-ot"
Szerintem ez téves hozzá állás. Olyan szempontból, hogy ebben a szakmában nem árt, ha naprakész az ember. A teljes ES6 támogatásra még várni kell, illetve az visszafelé nem tudom hogyan fog működni, ezzel pedig a régebbi böngészőkre is tudod használni az ES6 fícsöröket.
Én a fentebb említett hobbi projekt keretein belül pont a browserifyt, babelt és reactot próbálgatom.
(#5412) martonx: ES7 pár funkciója még kísérleti fázisban van a Babelben. ES6 (ES2015) most kezd divatba jönni, a hype vonat már elhagyta az állomást.
[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
Nem mondanám, hogy nem követem a fejleményeket, legalábbis es-el kapcsolatban tisztában vagyok az újdonságokkal. ES7-nél az Object.observe a legfontosabb dolog, de ahogy nézem egyelőre csak a chrome alapú dolgok támogatják. Azon kívül még érdekes az async functions, amit böngészők még nem támogatnak, de babel és traceur igen. Próbálgasd azt, kíváncsi vagyok, hogy mennyire fekszik majd neked. Ajax-al kapcsolatban úgyis async dolgokról kérdeztél. Elvileg ez az es7-es feature a megoldás a velük kapcsolatos minden problémára, ha nagyon optimisták vagyunk...
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Fejlesztett már valamelyikőtök Linux Mint extension-t (applet, desklet)? Lenne pár kérdésem.
Buliban hasznos! =]
-
tick
aktív tag
Segítséget kérnék megérteni a lenti kódot. Működik, de nem értem hogyan
(nodejs stream-adventure / html stream feladat)var trumpet = require('trumpet');
var through = require('through2-map');
var tr = trumpet();
tr.pipe(process.stdout);
tr.selectAll('.loud', function(data) {
var stream = data.createStream();
stream.pipe(through(function(chunk) {
return chunk.toString().toUpperCase();
})).pipe(stream);
});
process.stdin.pipe(tr);"tr.selectAll": kap egy szűrőt és egy callback-et. A callback fv-ben definiálok egy új változót, pipeolom through-ba ahol átalakítom, majd önmagába pipeolom vissza. Eddig tiszta sor.
Viszont hogy kerül vissza? Closure-ben lett létrehozva és semmi függvény (ami return-ként működne) nem lett meghívva rá.
Maga a createSteram() köti a "stream" változót closure chainen keresztül "tr"-hoz valahogy?[ Szerkesztve ]
Everything that has a beginning... has an end
-
slice14
veterán
-
Jim-Y
veterán
válasz slice14 #5419 üzenetére
Hat, hogy oszinte legyek sokkal jobb
Meg van 1-2 aprosag amit mashogy csinalnek. Peldaul arra nem lehet alapozni, hogy a hordozo kornyezet majd rendelkezik JSON parserrel ezert ha van lehetoseg jQuery-t hasznalni akkor javaslom.
Es akkor:
function getData(fileName) {
var rawData = readFile(),
parsedData;
try {
parsedData = $.parseJSON(rawData);
}
catch (ex) {
console.error(PARSE_DATA_ERR, ex);
}
return parsedData || {};
}Ha nincs lehetoseg jQuery-t hasznalni akkor pedig biztos ami tuti ellenorizzetek le, hogy van-e JSON object mint ahogy a jQ is csinalja:
// Attempt to parse using the native JSON parser first
if ( window.JSON && window.JSON.parse ) {
return window.JSON.parse( data );
} -
slice14
veterán
válasz slice14 #5423 üzenetére
Tudok a js-be a convert parancsnak változót adni, hogy a weather-t áztkonvertálja htmltoText-é? Több helyen kéne konvertálni és nem akarom átírni másik változóba a weather-t ha nem muszáj.
currentWeather = currentObservation.getWeather(),
Vagy nem kell változó, csak beírom a () közé a parancsot?
[ Szerkesztve ]
Google Pixel 9 ---- Hirdetéseim: http://bit.ly/2tWSizn
-
PumpkinSeed
addikt
Mindig is érdekelt, és elnézést ha tolakvó vagyok, hogy te mit dolgozol, hogy ilyen tapasztalatod van, mert az összes programozás topikban jelen vagy, és a legnagyobb szakértelemmel válaszolod meg a kérdéseket.
"Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsőként fogja meglátni benne a fény felvillanását." - Kán
-
válasz PumpkinSeed #5426 üzenetére
Köszi, próbálkozom
Egyébként szoftverfejlesztő vagyok, jelenleg szabadúszom (egy nagy Angular projekten dolgozom főleg most), azelőtt Android/WP/iOS fejlesztőként dolgoztam, azelőtt salátában sokmindent (BI, Java SE alapon hatalmas rendszerek foltozása, SIM programozás), azelőtt meg Symbian fejlesztő voltam. Keresem a magasabb rendű rendezőelveket a tervezés/fejlesztés mögött (ld. Martin Fowler munkásságát, számomra példakép), a sok lexikális dolog meg egyszerűen rámragad. Kivéve a PHP-t, azzal taszítjuk egymást
[ Szerkesztve ]
-
Sajnos mindkét felére nem a válaszom. Az Angular 2.0-ba még nem kezdtem belefolyni (majd ha kikristályosodik talán, de az 1.4 jól kézhez áll), az Ember pedig sose érdekelt. Ha valami új, akkor az izomorf történetekből néznék meg egyet, a Reactot vagy a Meteort.
-
PumpkinSeed
addikt
Én elkezdtem Meteorral küzdeni, de egy megbízás miatt félbe kellett hagynom. Tetszik az az egyszerű használata. PHP után sokkal egyszerűbb vele backenden dolgozni, bár olyan nagy rálátásom még nincs.
"Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsőként fogja meglátni benne a fény felvillanását." - Kán
-
Mr Dini
addikt
Karma leírta a lényeget.
Ez egy Taskerre készült parser. A taskerben pedig van JSON parse. Egyébként jQuery-t is lehet használni, csak ki kell választani mint plusz library.
A cél a sebesség volt, illetve, h olyan laikusok, mint én is könnyen tudjanak a kódhoz plusz részt írni a későbbiekben, ha szükség lesz rá.
Szerintem ez sikerült hála slice14-nek, Karmának és a többieknek a Js topikból!
Ui.: egyébként amit a rawdata változóba raktál(fájl tartalma) azt a tasker beépített parancsaival egy sorral is meg lehet oldani. ("readFile('xy')")
[ Szerkesztve ]
-
slice14
veterán
válasz Mr Dini #5432 üzenetére
Itt inkább a probléma a hiányzó adatoknál lehet csak legfeljebb, mert ha nincs adat az adott változóhoz, akkor a változó nevét jeleníti meg a tasker a notifiben, sceneben vagy akár a zooperben. De mivel nem volt ehhez hasonló megoldás a kódban, így marad az if.
Na de nem a hiányzó adat volt a téma.
[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
válasz slice14 #5433 üzenetére
Írtam privit.
Vigyázz arra, h csak a Taskerben egyenlő a (változó) értéke a nevével, a JSben null és az ifben nem kell '-közé tenni a null-t. Gondolom tudod, de azért leírtam biztos, ami biztos alapon, mert én épp most szívtam vele. :/
[ Szerkesztve ]
-
_ak_
addikt
Sziasztok!
A következőben szeretnék tőletek egy kis iránymutatást kérni.
Egy olyan "weboldalra" lenne szükség, amit 99%-ban mobilról vagy tabletről használnának. Nálunk jelenleg, válogatás nélkül, mindent drupallal oldanak meg, amit Zurb Foundation-el alakítok mobil készre. Általában ennyi elég is, de jelen esetben úgy érzem, hogy nem a legjobb megoldás.
Véleményem szerint remek választás lenne a Foundation for Apps keretrendszer használata és a drupal csak a backend részét töltené be, ami JSON adatokat küld, tehát utóbbi tényleg csak tartalomkezelésre lenne használva, míg előbbinek csak meg kell jelenítenie azt.A gondom az, hogy eddig nem dolgoztam még ilyen formában sem javascriptel, sem JSON adattal. Nem tudom, hogy hogyan lehetne a kettőt összehozni.
Egyrészt nektek erről mi a véleményetek, másrészről pedig találkoztatok-e ilyen vagy ilyesmi párosítással? Én sajnos elbuktam a google teszten és nem is tudom, hogy merre induljak, hogy ez működjön, így ha jó az ötlet, akkor szükségem lenne egy pár kulcsszóra, vagy jó tutorialra, amin el tudnék indulni.
Let's begin, de gozaimasu!
-
A kontextus meg a helyzeted pontosabb ismerete nélkül (pl. a kódbázis minősége) nehéz testreszabott választ adni, de amit most leírtál, a mai gyakorlatban elég népszerű Single Page Application (~ webes vastag kliens) stratégia. (Egy kulcsszónak használhatod az SPA-t.)
Ennek van előnye és hátránya egyaránt, hogy néhányat soroljak:
+ Jobb érzékelt sebesség/felhasználói élményt nyújt az első betöltés után.
+ Kényszerűen tisztább az architektúra, jobban újrafelhasználható (pl. natív mobilalkalmazások, új UI...) a monolit projekt kettévágása miatt(*).
+ A részek önálló életciklussal bírnak, tehát több csapat könnyebben dolgozhat a részeken; külön tesztelhető és élesíthető minden elem.
+ A backendhez és a frontendhez is vannak specializált könyvtárak, ahelyett hogy egy eszközzel próbálnád egy n-tier alkalmazás minden aspektusát lefedni. (igen, még mindig nem szeretem a PHP-t)- JavaScript nélkül (pl. NoScript felhasználók) az egész történet halott, úgyhogy egy igazán univerzális megoldáshoz nem dobhatod ki a Drupal által generált önjáró, "ódivatú" oldalt.
- A böngészők közötti eltérések sose szűnnek meg. (Safari is the new IE )
- Nagyon könnyű tévútra menni, és ennek következtében (abszolút és UX-es értelemben is) lassú, működésében hibás, neadjisten biztonságilag kockázatos kódot írni!
- Tanulni kell. Egy tiszta JS alkalmazás ég és föld ahhoz a szinthez képest, amikor egy sablonból generált HTML oldal kis szakaszait jQueryvel ugráltatja az ember. Az azzal kapcsolatos tapasztalatok inkább veszélyesek, mint hasznosak.(*): Ehhez igazából nem kell SPA, csak egy jó környezet meg önfegyelem. Például a legtöbb értelmes MVC megvalósításban teljesen független az üzleti logika a HTML generálástól (megjelenítéstől).
Személy szerint Drupalt soha nem használtam, a Foundationt is csak kerülgettem (inkább Bootstrapeztem); de az elgondolás nemes, és ha a szerveroldalad képes az adatait strukturált formában kiadni, szerintem mindenképpen megér egy próbát. Sajnos nem tudom, hol lehetne jól elindulni nulláról, bár az Angular 1.4-hez az ng-book elég bíztató. Valaki segítsen ki!
[ Szerkesztve ]
-
Zedz
addikt
Manapság már nem sok olyan eset lehet, amikor az adott usernek nincs JS a böngészőjében. Szóval ha mondjuk az egyszerű felhasználóknak készül az oldal, akkor miért ne lenne bekapcsolva a JS?
Kíváncsiságból kérdem, hogy a böngészők közötti eltérés még mindig valid probléma így 2015-ben? Manapság már mindenhez van lib, framework, ezek gondolom cross-browser megoldásokkal vannak ellátva.
-
A JS-telen felhasználók lehet tényleg nagyon kevesen vannak, és valószínűleg tényleg meg lehet spórolni a támogatásukat... Egy-két elvetemültebb egyént ismerek én is csak, az meg simán mérési hiba, főleg mobilon.
Viszont a böngészők közötti eltérések még mindig valós probléma. Nem a JavaScript vonatkozásában szerencsére, arra nagyon jók a shimek, de CSS-ben vicces helyzetek tudnak előállni például a bugtenger Android 4.0-án, vagy iOS 6-on... Egyébként igen, a frameworkök megvédenek sok gyakori pofontól, de nem mindenhatóak - amint el akarsz térni, vagy hozzá akarsz tenni valami olyan elemet, ami nincs benne az általuk kitalált eszköztárban, máris ott vagy, hogy mindenen le kell ellenőrizned.
-
martonx
veterán
Amit te szeretnél az egy single page application, amit Karma jól be is mutatott. Annyit tennék még hozzá, hogy ebben az esetben a helyetekben a drupalt abszolút mellőzhetném, csak rest apu kell alá. De érted, így meg bukod a komplett Cms funkcionalitást. Neked kell dönteni, marad a cms bubusság és szar végeredmény gyorsan összekattogtatva, vagy megírjátok normálisra spa-ként, mondjuk 10-szer akkora idő befektetéssel.
Én kérek elnézést!
-
Zedz
addikt
CSS... az egy másik állatfaj.
Most a JS felől közelítettem meg a kérdést, hogy manapság azért ezek a különbségek hála a sok előre megírt dolognak aligha észrevehetőek. Persze ha valaki nekiáll plain js-sel craftolni valamit, akkor ezekre fel kell készülnie, főleg ha a régi böngészőket is támogatni kell.
-
martonx
veterán
JS felől megközelítve a legnagyobb szívás a touch eventekkel van, de ezekhez valóban vannak elég jó lib-ek, amik nagyjából megszüntetik ezeket a problémákat.
Igazat megvallva JS vonalon az IE9 óta (érted win7 2009 óta) eléggé egységessé vált végre minden.Én kérek elnézést!
-
inf3rno
nagyúr
Ahogy nézem még van egy pár SPA CMS [link]
Buliban hasznos! =]
-
slice14
veterán
Sziasztok
Hogy tudom azt if-elni hogy ha egy text adat hiányzik a json-ből lekérésnél. Tehát ha nincs benne adat, akkor rakjon be egy szóközt vagy egy - jelet.
Ez így nem müxik, gondolom azért mert a null az szám értéket nézz...
Jelenlegiidojaras = Weather.current_observation.weather; if (Jelenlegiidojaras == null) {
setGlobal('%Jelenlegiidojaras'," "); } if (Jelenlegiidojaras != null) {
Jelenlegiidojaras2 = convert( Jelenlegiidojaras, 'htmlToText');
setGlobal('%Jelenlegiidojaras',Jelenlegiidojaras2); }Gondoltam még hogy else-vel is megoldható lenne, de itt az lenne a feltéttel hogy ha nincs adat, akkor rakjon be egy - jelet, vagy akármilyen szöveget. Viszont hogy tudom azt meghatározni, hogy üres az adat mező?
Ja, szövegre nem tudok hivatkozni, mert az nem statikus.[ Szerkesztve ]
-
martonx
veterán
válasz slice14 #5447 üzenetére
ajánlom figyelmedbe az undefined értéket. Javascript fura szerzet, mert ott a null azt jelenti, hogy van értéke valaminek, csak éppen az az érték null. Az undefined az ami azt jelenti, hogy az a valami nem is létezik.
typeOf(valami) === "undefined" mondjuk lehet a feltételed.Én kérek elnézést!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen routert?
- Automata kávégépek
- Life is Strange: Double Exposure teszt
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- BestBuy ruhás topik
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Konkrét moderációval kapcsolatos kérdések
- Ukrajnai háború
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs