- Fórumok
- Szoftverfejlesztés
- Java programozás
- (kiemelt téma)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- gerner1
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- djculture: Az elvileg már senkinek nem kellő HDD-k ára is egekbe emelkedett 4 hónap alatt
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Gurulunk, WAZE?!
- Archttila: SMART tesztelés automatizálva: smartctl poller script Zsh-ban, RPi-re
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Chesterfield
őstag
Ha már 4 félév, akkor már miért nem 6 és van egy szakirányú diplomád. Nagy az átfedés a két képzés között, sok esetben ugyanazok az oktatók tanítanak, de az elvárások alacsonyabbak lehetnek - amik amúgy sem túlságosan magasak a példaként felhozott helyen.
Interjú másik oldaláról nézve én biztosan "nagyon megkérdezném" a jelöltet fejlesztői pozícióra, ha ilyen végzettséggel jelentkezik, de a végén úgyis a tudás döntene. Ha a képzés mellett egyénileg képzed magad és elhelyezkedsz gyakornokként közben, akkor van esély ledolgozni a kisebb értékű papírból eredő hátrányokat.Egyébként ha a tudás megvan, egy nem szakirányú műszaki diplomával is simán felvesznek. Pl. vannak/voltak villanyos, gépész, matematikus, fizikus, vegyész, közgazdász fejlesztő / tesztelő kollégáim. Az elején kompromisszumot kell kötni, és bárhogy bejutni valahova, ahol releváns tapasztalatot tudsz szerezni.
Köszönöm szépen a hozzászólást, jöhet még másoktól is

Ez a rengeteg matek tárgy, ami a Bsc-n van, elég ijesztő:
Diszkrét matematika, Matematikai logika, Kombinatorika és gráfelmélet, Lineáris algebra, Analízis, Numerikus analízis, Valószínűségszámítás és statisztikaMíg a FOKSZ-nál csak Diszkrét matematika van.
-
Chesterfield
őstag
Másik topicban nem ír senki, nekem meg ma esetig le kéne adnom a jelentkezést:
Szakirányú végzettség híján nézegetem a felsőoktatási lehetőségeket, és látom, hogy néhány suliban van 4 féléves programtervező informatikus felsőoktatási szakképzés.
Az oklevélben szereplő megnevezése elég gagyi: Felsőfokú programtervező informatikus-asszisztens.
A névválasztás egyébként nem véletlen, a képzés 120 kreditjéből 90-et el lehet fogadtatni a Bsc képzésben, ha valaki utána meg szeretné csinálni.
Például Egerben:[link]
Ilyesmi képzésről van valakinek valami tapasztalata?
Aki esetleg felvételiztetni szokott, mit szólna, ha valaki ilyen végzettséggel jelentkezne a cégéhez?
Már van egy műszaki diplomám, de váltani szeretnék programozásra, nem tudom, hogy van-e kedvem egy Bsc-t elvégezni. -
Chesterfield
őstag
-
Chesterfield
őstag
Ilyesmi? (Bocs, mobil)
https://maven.apache.org/examples/injecting-properties-via-settings.html
Valami ilyesmi

Ezt találtam végül, de nem hinném, hogy ez a legjobb megoldás, nem is nagyon használják.
Ezzel így tudok a POM-ban hivatkozni rá:
${settings.servers.localhost.username} -
Chesterfield
őstag
Lenne egy Mavenes kédésem:
A POM-ban meg tudom valahogy hivatkozni a settings.xml-ben szereplő felhasználónevet?
<servers>
<server>
<id>localhost</id>
<username>xy</username>
<password>12345</password>
</server>
</servers>valami ilyesmi módon:
${settings.servers.server.username} ?
csak ez nyilván nem működik. -
Chesterfield
őstag
köszönöm a válaszokat.
Igen, ez egy gyakorlófeladat lenne, a leírásban szerepel, hogy írjam meg a tesztosztályokat is.
-
Chesterfield
őstag
Valamint lenne még egy kérdésem.
Vidéken(Debrecen) junior pozícióban tudnátok mondani egy körülbelüli fizetési sávot? -
Chesterfield
őstag
Mi a kérdés? Hogy tudsz JUnit tesztet írni vagy az, hogy mihez kellene??
Junit tesztet már írtam, de csak egyszerűbb osztályhoz, ahol szimplán a metódusok visszatérési értékét ellenőriztem.
Azt nem tudom, hogy hogy tesztelek egy ilyen osztályt.
Íratnom kellene vele az adatbázisba, majd onnan visszaolvasni, és azt ellenőrizni? -
Chesterfield
őstag
Van egy IO osztályom megnyitott Connection objektummal, amit konstruktorban kapott.
Az osztálynak van néhány PreparedStatement-je, amiket példányosításkor hoz létre.
És van néhány metódusa, amik elvégzik az adatbázis műveleteket.Ehhez az osztályhoz kellene Junit tesztet készítenem
Tudnátok pár tippet adni, a hogyanhoz?
köszönöm
-
Chesterfield
őstag
A for ciklus kapcsai hol vannak?
-
Chesterfield
őstag
Álláshirdetéseket hol érdemes nézegetni?
Profession? -
Chesterfield
őstag
-
Chesterfield
őstag
Itt vajon miért kapom swingben a következő hibaüzenetet?
Exception in thread "AWT-EventQueue-0" java.lang.NumberFormatException: For input string: "1 0000"
private void bt0ActionPerformed(java.awt.event.ActionEvent evt) {
if (kiiras.getText().length() < 20) {
String outPut=kiiras.getText() + "0";
outPut= outPut.replaceAll("\\s+", "");
outPut=String.format("%, d", Integer.parseInt(outPut));
kiiras.setText(outPut);
}
}Ez a "0" gomb lenne egy számológépben.
Valamiért mintha nem távolítaná el a space-eket a formázott kiírásból. -
Chesterfield
őstag
köszi a válaszokat

-
Chesterfield
őstag
Sziasztok!
Java SE ismeretek megszerzése után, ha EE irányba mennék tovább, szükségem van ezeknek az ismeretére?
- Maven
- Git,
- Spring alap
- JPAköszi
-
Chesterfield
őstag
Sziasztok!

Swingben készítek egy számológépet, a JLabelt-t hogy tudnám formázni, hogy ezres csoportokra bontsa a számot?köszönöm
-
Chesterfield
őstag
Bocs előzőt kérlek töröljetek!
Tehát egyszerűen akkor?:
public static int printFirstPrimes(boolean[] firstPrimes){
int j=0;
for (int i = 0; i < firstPrimes.length; i++) {
if (firstPrimes[i]==true){
j++;
System.out.print(i + " ");
}
}
System.out.print(j);
return j;
}A feladat kiírás szerint pontosan ezzel a metódussal "public static int printFirstPrimes(boolean[] firstPrimes)" kell a prímszámokat megszámolni, ill. kiadni. A bajom az hogy, elméletileg ez egy int értékel tér vissza, így nem tudom hogy lehet-e kiirtásra is használni.
Ha tényleg így kell megoldani, akkor ez végülis működik, amit írtál az utolsóban.
Mivel ez csak a prímek darabszámával tér vissza, így ha tényleg ezzel a metódussal kell kiírni is érték szerint a prímeket, akkor csak így tudod.
-
Chesterfield
őstag
Köszi!
A beolvasás már jól működik.
A JSon készítést is meg kell még oldanom listából.ObjectMapper mapper = new ObjectMapper();
try {
String prettyJson = mapper.writerWithDefaultPrettyPrinter().writeValueAsString(belsoLista);
PrintWriter pw = null;
try {
pw = new PrintWriter(new FileWriter(fajlNev));
pw.println(prettyJson);
} catch (IOException ex) {
System.out.printf("Hiba a '%s' fájlba írás közben.", fajlNev);
} finally {
if (pw != null) {
pw.close();
}
}
} catch (JsonProcessingException ex) {
System.out.println(ex.getMessage());
}ezzel nagyjából működik is, de azt még valahogy meg kéne oldanom, hogy a LocalDate-et így írja ki:
"szulDatum": "1981-11-23"ne pedig így:
"szulDatum" : {
"year" : 1981,
"month" : "NOVEMBER",
"chronology" : {
"id" : "ISO",
"calendarType" : "iso8601"
},
"era" : "CE",
"leapYear" : false,
"dayOfMonth" : 23,
"dayOfWeek" : "MONDAY",
"dayOfYear" : 327,
"monthValue" : 11
}"Kelleni fog még a jackson-datatype-jsr310 vagy a jackson-datatype-jdk8 modul is a LocalDate-hez."
oké, itt is megoldotta, thx mindenkinek.
-
Chesterfield
őstag
Kelleni fog még a jackson-datatype-jsr310 vagy a jackson-datatype-jdk8 modul is a LocalDate-hez.
A json mezőnévnek pedig nincs köze a konstruktor paraméter neveihez, hanem a getterek nevei alapján készülnek. Ha szeretnéd megtartani a getter nevét, viszont más nevet használnál a generált json-ben, akkor használhatod a @JsonProperty annotációt. Arra figyelj, hogy melyik jackson verziót használsz (1.x <-> 2.x).
pl.
public String getSomething()-> mezőnév: something@JsonProperty("somethingelse")-> mezőnév: somethingelse
public String getSomething()Köszi!
A beolvasás már jól működik.
A JSon készítést is meg kell még oldanom listából.ObjectMapper mapper = new ObjectMapper();
try {
String prettyJson = mapper.writerWithDefaultPrettyPrinter().writeValueAsString(belsoLista);
PrintWriter pw = null;
try {
pw = new PrintWriter(new FileWriter(fajlNev));
pw.println(prettyJson);
System.out.printf("Hiba a '%s' fájlba írás közben.", fajlNev);
} finally {
if (pw != null) {
pw.close();
}
}
} catch (JsonProcessingException ex) {
}ezzel nagyjából működik is, de azt még valahogy meg kéne oldanom, hogy a LocalDate-et így írja ki:
"szulDatum": "1981-11-23"ne pedig így:
"szulDatum" : {
"year" : 1981,
"month" : "NOVEMBER",
"chronology" : {
"id" : "ISO",
"calendarType" : "iso8601"
},
"era" : "CE",
"leapYear" : false,
"dayOfMonth" : 23,
"dayOfWeek" : "MONDAY",
"dayOfYear" : 327,
"monthValue" : 11
} -
Chesterfield
őstag
Ez a kód nagyjából működik végül:
BufferedReader br = null;
try {
br = new BufferedReader(new FileReader(fajlNev));
} catch (FileNotFoundException ex) {
}
ObjectMapper mapper = new ObjectMapper();
try {
belsoLista = mapper.readValue(br, new TypeReference<List<Szemely>>(){});
}Még annyi problémám akadt, hogy a JSon egyik mezőneve nem egyezik meg az objektum konstruktorában várt paraméter nevével.
Illetve a konstruktor szintén vár egy LocalDate paramétert is, ami miatt ez a hibaüzenet jön:
Can not construct instance of java.time.LocalDate: no String-argument constructor/factory method to deserialize from String value ('1981-11-23')Ennek a megoldásában még tudnátok segíteni?

-
Chesterfield
őstag
Igazad van, az kimaradt, de pótoltam.
Most ezt kapom:Unrecognized token 'szemelyek': was expecting ('true', 'false' or 'null')
at [Source: szemelyek.json; line: 1, column: 10] -
Chesterfield
őstag
Na a Jackson könyvtárat sikerült beállítanom, köszi.
try {
Szemely szemely = new ObjectMapper().readValue(fajlNev, Szemely.class);
}erre viszont hibaüzenetet kapok:
Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError: com/fasterxml/jackson/annotation/JsonView
at com.fasterxml.jackson.databind.introspect.JacksonAnnotationIntrospector.<clinit>(JacksonAnnotationIntrospector.java:35)
at com.fasterxml.jackson.databind.ObjectMapper.<clinit>(ObjectMapper.java:283)
at pkg28_2_szemely.SzemelyRepositoryJSONImpl.findAll(SzemelyRepositoryJSONImpl.java:43)
at pkg28_2_szemely.Main.main(Main.java:29)
Caused by: java.lang.ClassNotFoundException: com.fasterxml.jackson.annotation.JsonView
at java.net.URLClassLoader.findClass(URLClassLoader.java:381)
at java.lang.ClassLoader.loadClass(ClassLoader.java:424)
at sun.misc.Launcher$AppClassLoader.loadClass(Launcher.java:331)
at java.lang.ClassLoader.loadClass(ClassLoader.java:357)
... 4 moremi lehet a gond?

-
Chesterfield
őstag
http://central.maven.org/maven2/com/fasterxml/jackson/core/jackson-databind/2.8.5/jackson-databind-2.8.5.jar
http://central.maven.org/maven2/com/fasterxml/jackson/core/jackson-core/2.8.5/jackson-core-2.8.5.jar
http://central.maven.org/maven2/com/fasterxml/jackson/core/jackson-annotations/2.8.5/jackson-annotations-2.8.5.jarMondjuk én mindenképpen azt javasolnám, hogy egy mavenes projektet csinálj, mert anélkül ez manapság már csak favágás.
Ez csak egy kis gyakorló példafeladat, amit külső könyvtár hozzáadásával kéne megoldanom, szóval nem kell maven.
-
Chesterfield
őstag
Na igen, de abban, amit linkeltél [link]
nem találom sehol a letöltést.
Végül ehhez a fájlhoz jutottam el: jackson-core-2.8.1.jar ez jó lesz?Bocs, de nagyon kezdő vagyok, szóval még nemigazán látom át a dolgokat.
-
Chesterfield
őstag
Sziasztok!
Van egy JSon fájlom:[
{
"id": 1,
"name": "yz",
},
{
"id": 2,
"name": "xy",
}
]és ennek a tartalmát szeretném parsolni.
Tudnátok ebben segíteni?
Valamint azt is jó lenne tudni, hogy melyik Jackson JSON Processor-t töltsem le, és pontosan honnan.köszönöm a segítséget
-
Chesterfield
őstag
Sziasztok!
Van ez a formázott kiírásom:
System.out.printf("%2d|%-30s|%-30s|%-10s|\n",each.getId(),each.getNev(),each.getEmail(),each.getSzulDatum());Ezeket a számokat (2,30,30,10) egy config.ini fájlból olvasom be, odáig már eljutottam, hogy int-ként eltároltam őket.
Hogy tudnám behelyettesíteni ezeket a kiíratásba?köszi
ok, közben megtaláltam:
"Declare an extra variable before using printf:
String format = "%" + fieldSize + "d";System.out.printf(format, yourVariables);
" -
Chesterfield
őstag
Sziasztok!
Van ez a formázott kiírásom:
System.out.printf("%2d|%-30s|%-30s|%-10s|\n",each.getId(),each.getNev(),each.getEmail(),each.getSzulDatum());Ezeket a számokat (2,30,30,10) egy config.ini fájlból olvasom be, odáig már eljutottam, hogy int-ként eltároltam őket.
Hogy tudnám behelyettesíteni ezeket a kiíratásba?köszi
-
Chesterfield
őstag
Sziasztok!
Konstruktornak adnék át Set-et, létre is jön az objektum, de ha ezután módosítom a Set-et, akkor az objektumban is megváltozik.
Lehetséges több objektumot is létrehozni ugyazzal a Set-tel(amit közben módisítgatok) úgy, hogy a már létrehozott objektum ne változzon?köszi
Közben megoldottam úgy, hogy a konstruktorban lemásoltam a halmazt, és a másolat lett a példányváltozó.
Ez lenne a legkézenfekvőbb megoldás? -
Chesterfield
őstag
Sziasztok!
Konstruktornak adnék át Set-et, létre is jön az objektum, de ha ezután módosítom a Set-et, akkor az objektumban is megváltozik.
Lehetséges több objektumot is létrehozni ugyazzal a Set-tel(amit közben módisítgatok) úgy, hogy a már létrehozott objektum ne változzon?köszi
-
Chesterfield
őstag
Természetesen guglival próbálkoztam legelőször.
Azt elfelejtettem leírni, hogy nem jodaTime, hanem java 8 localDateTime-ra van szükségem.Megvan:
LocalDateTime ldtHourMin= ld.atStartOfDay(); -
Chesterfield
őstag
Természetesen guglival próbálkoztam legelőször.
Azt elfelejtettem leírni, hogy nem jodaTime, hanem java 8 localDateTime-ra van szükségem. -
Chesterfield
őstag
Sziasztok!
LocalDate objektumból hogy tudnék LocalDateTime objektumot készíteni?
köszi
-
Chesterfield
őstag
Olyan szeparátort válassz, amit nem akarsz, hogy belekerüljön. Ha pontosan értettem a kérdésed.
Köszi, közben megoldottam a feladatomat másként.
De ha jól értem, olyan (egyszerű) megoldás nem létezik, ami magát a szeparátort is beteszi a tömb elemei közé. -
Chesterfield
őstag
Sziasztok!
Hogy tudok egy Stringet úgy splitelni, hogy a spacek, kötőjelek, és minden egyéb karakter is bekerüljön egy-egy tömb elembe?
köszi
-
Chesterfield
őstag
Az én problémámon esetleg nemtudsz segíteni?

nem igazán, nagyon kezdő vagyok

-
Chesterfield
őstag
Sziasztok!
"|| - logikai VAGY"
|-ezt a jelet hol lehet megtalálni a billentyűzeten?
Vagy hogy állítjuk elő?köszi
-
Chesterfield
őstag
Én most hétfőtől járok egy intenzív 12 hetes online kurzusra:
https://www.edx.org/course/software-construction-java-mitx-6-005-1xEz teljesen ingyenes, ha nem akarsz papírt róla, és az MIT tartja. Csapatokban fogunk projekteken dolgozni. Lehet, hogy kicsit későn szólok, de ha csatlakozol, szólj! Mindig jó, ha vannak magyar ismerősök

A többieket kérdezem: szerintetek érdemes kifizetni az 50 dolcsit a papírért? LinkedIn-be is beilleszthető. Én szeretnék a szakmában elhelyezkedni, de egy ismerősöm szerint nem a papírt nézik, hanem a tudást.
Ezen full kezdők is részt vehetnek?
-
Chesterfield
őstag
-
Chesterfield
őstag

Itt hogy jön ki a -25534?
Nem a short felső korlátját kéne felvennie x-nek?
Azaz 32 767-et? -
Chesterfield
őstag
köszönöm a válaszokat
-
Chesterfield
őstag
Még azt megtudnátok mondani, hogy amikor létrehozok egy új projectet, akkor itt a create project from template mit takar?

illetve itt a base package?

köszönöm

-
Chesterfield
őstag
Egy fájlba kerülhet több osztály is, de ezek közül csak egy lehet publikus, és annak az osztálynak a neve meg kell egyezzen a fájl nevével. Kezdő perspektívából szerintem mindenképp jobb, ha maradsz az egy fájl egy osztály felosztásnál.
köszönöm

-
Chesterfield
őstag
Bocs ha hülye a kérdés, de nagyon kezdő vagyok(és az agyhullám szerint nincs is hülye kérdés
)
E szerint minden osztályhoz egy külön fájlt kell létrehozni?
Vagy egy .java fájlba több osztály is kerülhet?

-
Chesterfield
őstag
-
Chesterfield
őstag
-
Chesterfield
őstag
-
Chesterfield
őstag
Sziasztok!
Szeretném a Java nyelvet megtanulni, de mindenhol azt olvastam, hogy első nyelvnek nem igazán ajánlják, inkább mondjuk a Pythont.
El is kezdtem tanulni [ezen jegyzet] alapján, kb a harmadánál járok.
A kérdésem az lenne, hogy érdemes csak azért átrágnom magam az egészen és mondjuk még 1-2 hónapot beleölnöm csak azért, hogy utána könnyebben menjen a Java?
Vagy átnyergelhetek?köszönöm
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Szoftverfejlesztés
- Java programozás
- (kiemelt téma)
A topicot kiemeltem. Valaki nem akar egy nyitó hsz-t írni?:))
- Projektor topic
- Eredeti játékok OFF topik
- Motoros topic
- Milyen légkondit a lakásba?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Anime filmek és sorozatok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Intel Core i7-7700K 4.2GHz (8M Cache, up to 4.50 GHz) LGA1151 Processzor
- HIBÁTLAN iPhone SE 2020 64GB White- 2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS5595,100% AKKSI
- Lenovo ThinkPad T14 Gen2 Intel i5-1135G7 Refurbished - Garancia
- Apple iPhone 13 / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku:85%
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest