- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- A nagy BOR topic
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Szólánc.
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- MaxxDamage: Vizes Laptop Hűtés? Lehetséges? Igen!
- Argos: Az vagy, amit megeszel
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sellerbuyer: HDMI vagy DisplayPort kábellel szebb a kép?
Új hozzászólás Aktív témák
-
beleszólok
senior tag
Előre szólok, ez inkább kötekedés részemről, de kisebb részben tényleg értetlenül állok ezen kijelentés előtt:
JavaBeans™ makes it easy to reuse software components. Developers can use software components written by others without having to understand their inner workings.
Eddig úgy tudtam, ez nem JavaBeans tulajdonság, hanem az objektum orientált alapelvek egyike.
(hogy a belső működés ismerete nélkül használjunk elemeket)
Vagy a hiányos angolom miatt nem értem, hogy mit jelent a "to understand their inner workings"?ui: egyébként két mondatban össze tudná valaki foglalni, hogy mi is a JavaBeans? Régen egy magyar nyelvű könyvecske alapján azt hittem, hogy ennek a GUI fejlesztéshez van köze, de ez hülyeség.
-
beleszólok
senior tag
válasz
WonderCSabo #6602 üzenetére
A python dekorátor használható osztályokon is, amennyire még emlékszem, csak van benne valami kavarás, ami miatt (állítólag) nem fedi teljes mértékben a design patternt. Nem értek hozzá, szóval csak azt mondom vissza, amit máshol írtak.
-
beleszólok
senior tag
válasz
Aethelstone #6574 üzenetére
OK. Ha java-t akarok, mit javasolsz RTFM címszó alatt? (online, ingyenesen elérhető - nekem ez már rég csak hobbi, anyagi keret már nem nagyon van rá)
És design pattern témában?
Ebből találkoztam olyanokkal, mint Factory, Singleton(sokak szerint ez felejtős), Dependency Injection, Decorator - ezen volt pár apróbb vitám, mert valahol azt olvastam, hogy a pythonbeli decorator ennek a megvalósítása, mások szerint viszont semmi köze hozzá).
MVC nem tudom, mennyire sorolható ide... -
beleszólok
senior tag
válasz
WonderCSabo #6578 üzenetére
Hm. Lehet...
Nem vagyok igazán java-s.Kicsit hosszú lenne itt részletezni (mást ne mondjak: tömböt gyárthatok elemi típusokból is, egyebeket csak objektumokból)
-
beleszólok
senior tag
válasz
WonderCSabo #6576 üzenetére
Az a baj, hogy nem igazán arra gondoltam, amit írtál.
Lehet, hogy a nyelvek oldaláról ez a helyzet, viszont engem pusztán az zavar, hogy nincs olyan tömb, amihez utólag, másolás nélkül tudnék hozzáadni újabb elemeket. Kicsit a "kőkorban" érzem magam miatta, amikor még PL/I-ben, Clipperben programozgattam.
Az egyéb objektum típusok más kategóriába tartoznak.
Persze nem lenne rossz, ha pl. egy ListArray elemeit is lehetne indexelni (mégiscsak rövidebb a [...] hivatkozást leírni, mint a .get(...)-t), de azért ez mégis másik történet. -
beleszólok
senior tag
válasz
Aethelstone #6574 üzenetére
Lásd lambda hiánya, mint egyetlen példa...
Hány éven át sírt miatta a sok tudatlan?
(ha jól rémlik, a 7-es vagy 8-as talán már tud ilyet is) -
beleszólok
senior tag
Tudom, csak bosszantó, hogy ott van a rengeteg jó szakember egy tömegben és nem hagyják őket érvényesülni ezzel a ... nevezzem kicsinyesnek? ... hozzáállással. A lapcsalád rengeteg oldala közt talán elfért volna egy-két beszélgetős fórum is. Na mindegy, nem az enyém, csak mindig felmegy a vérnyomásom, mikor ilyet látok.
-
beleszólok
senior tag
válasz
WonderCSabo #6561 üzenetére
"closed as not constructive "
Ettől megyek a falnak, ha a stackoverflow szóba kerül...
Érdekes téma, értelmes társalgás, de "not constructive" -
beleszólok
senior tag
válasz
WonderCSabo #6559 üzenetére
Hát én python felől közelítem meg a témát, C++ nem mond sokat, de akkor szomorúan tudomásul veszem, hogy ez ilyen.
Tankjú.off: néha elgondolkodom rajta, hogy a scala miért nem terjedt el a java mellett...
-
beleszólok
senior tag
Lehet, hogy csak akartam kérdezni, de végül nem tettem meg? Pedig úgy rémlik, a napokban kérdeztem ilyet: javaban a dinamikus tömb fogalma nem létező dolog?
Azt tudom, hogy vannak mindenféle listák és hasonlók, de úgy tűnik, ezek elemeire nem lehet index-szel hivatkozni, get/set metódusok és hasonlók állnak csak rendelkezésre, a tömbök meg fix méretűként viselkednek.
Ezt jól látom vagy valamit elnéztem? -
beleszólok
senior tag
válasz
bucsupeti #6549 üzenetére
Azt kihagytad, hogy nagyságrendileg mennyi rá a keret.
Így elég nehéz.
Nekem a kis játszadozásaimhoz elég egy virtualboxban futó linux 2-3GB RAM-mal (eclipse + xubuntu), egy több mint három éves Dell Latitude gépen, i5-2520m procival.
Ennél sokkal erősebb talán nem kell, ha nem valami extrém dologra fejlesztesz, de kiindulva az esetleges későbbi igényekből:min i5 kategóriájú, hardveres virtualizációt támogató processzor (nem vagyok képben, hogy most mik vannak, az i7 szerintem felesleges - a hardveres virtualizáció azért fontos, mert előbb vagy utóbb, de rákényszerülsz, hogy virtuális gépe(ke)t is futtass.
RAM-ból 16G azt hiszem, mostanság már majdhogynem alap.
Amit fontosnak tartok: minél nagyobb felbontású kijelző/monitor. Ha nem akarod sokat hurcolni, akkor valahol 15" körüli méret, ha hurcolni is akarod, akkor inkább külső billentyűzet és monitor a mindennapos munkára.
A kijelző lehetőleg matt - ez úgy vettem észre, nem egyedi igény részemről, sokan utálják a csillogó képernyőt.Típust nem mernék ajánlani. Régebben Thinkpad-re szavaztam volna (T60, T61 még jó gépek voltak), amíg nem volt Dell gépem, addig második helyen a Dell állt (Latitude vagy... asszem, precision ami fölötte van), mióta van, azóta nem tudom szeretni őket.
(egy elfogadható Latitude konfig közel fél milla!)
-
beleszólok
senior tag
válasz
Aethelstone #6530 üzenetére
No igen, ez megint vallási téma?
Egyik oldal: getter/setter, másik oldal: inkább publikus, de legalább protected.
(bár ez lehet, hogy python specifikus volt, amiben nincs igazán protected... kicsit bizonytalan vagyok) -
beleszólok
senior tag
DI-t említeni sem mertem.
Különösen, hogy anno, PHP-vel játszadozva rövid úton oda jutottam, hogy ehhez már keretrendszer kell.(és most megint valaki azt fogja mondani, hogy kötözködök)
Szerintem a main-be tett publikus változó, az nagyjából megfelel a globális változónak, de OK, valóban, a javanak nincs olyan nyelvi konstrukciója, ami valódi globálist valósítana meg.long vs 64 bit... jellemzően már eszembe sem jut, hogy még léteznek 32 bites rendszerek is. Bennem csak annyi volt, hogy a java long = 64 bites int, az meg már processzor szinten is elemi adat.
-
beleszólok
senior tag
Köszi.
(mondom: nagyon rég és nagyon keveset foglalkoztam ilyesmivel, most meg csak úgy felszínesen tesztelgetem, szóval nem lesz belőle komoly szoftver)
Az az atomic integer érdekes egyébként... ez ugye elvileg egy globális változó lenne, amire sokan fújnak. (vagy rosszul értem?)
A másik érdekesség, amit minap fedeztem fel: az int, az atomic, a long (állítólag) nem az. Vajon miért?
Na mindegy... -
beleszólok
senior tag
Most, konkrétan csak annyit akarok, hogy az említett szövegfájlt végigolvasom egy szálon, több másikon meg feldolgozom a beolvasott adatokat. A feldolgozás abból áll, hogy megnézem, illeszkedik-e egy adott reg.exp.-re a kapott sor, ha igen, akkor növelek egy számlálót.
Egyelőre csak puszta kíváncsiság: sikerül-e java-ban gyorsabbra megírni ugyanazt, ami pythonban elég rendesen felgyorsította a számolást a soros, egyszálú feldolgozáshoz képest. (a regex illesztés cpu igényes művelet, nélküle 3-4sec, vele 22-24sec mire benyalja a teljes fájlt)
-
beleszólok
senior tag
Funkcionális nyelvektől hülyét kapok, de komolyan.
Változónak hívják a konstansokat, miközben változó nincs bennük... Ott adtam fel, mikor megpróbáltam megérteni, hogy lehet egy számlálót létrehozni erlang/haskell nyelvek valamelyikében. (sikerült, de valami iszonyatos) -
beleszólok
senior tag
Java multithreading: mit szokás használni a szálak közti kommunikációra, ha nem akarok egy komplett keretrendszert beüzemelni miatta?
Saccra 50-100MB-os csomagokat küldözgetnék egy producerből több consumer szálnak.Pythonban egyszerűen a multithreading.Queue-t használtam (illetve a multiprocessing.Queue-t, miután kiderült, hogy létezik a GIL, ezért nincs használható multithreading a cPythonban, de nagyjából ugyanaz).
-
beleszólok
senior tag
Engem érdekelne ez a téma, de itt úgy érzem, túlságosan off.
Átmehetnénk vele ide: http://itcafe.hu/tema/programozas_forum/friss.html ? -
beleszólok
senior tag
Nagy különbség:
- kötekedés: lásd fenn, semmi gyakorlati jelentősége.
- nem kötekedés: amellett, hogy egyetértettem vele, volt egy apró nézetkülönbség. Nevezetesen az, hogy szerinte vallási kérdés, hogy extends Thread vagy implements Runnable, szerintem meg amíg tartjuk magunkat az elvekhez, addig csak az utóbbi jöhet szóba. Ez szerintem nem kötekedés, csak kiegészítés. Hogy hosszabban is írtam, az meg azért volt, hogy talán sikerül az eredeti kérdezőt meggyőzni, hogy bármilyen apró, jelentéktelen feladatról legyen is szó, nem szabad az ilyen dolgokat félvállról venni, mert évek múlva lesznek csúf következményei... -
beleszólok
senior tag
Na, hogy kötekedjek is: de, lehet jó alap, csak megfelelő feladatot kell hozzá találni.
A fenti feladvány nem ilyen, de ha valamiért a Thread-be kellene belepiszkálni? - nem tudnék életszerű példát rá, de sokszor ért már meglepetés.(szóval ez kötekedés - csak hogy lásd a különbséget)
-
beleszólok
senior tag
válasz
Aethelstone #6499 üzenetére
Na ja... anno még tanultuk a goto használatát. (COBOL, PL/I, BASIC)
Később azt mondták rá, hogy az ördögtől való. Minap olvastam valahol egy kis írást, amiben azt fejtegették, hogy mégsem, sőt... -
beleszólok
senior tag
válasz
Aethelstone #6497 üzenetére
Akkor most olvasd el még1x - a végére szerkesztettem a magyarázatomat
De hogy még érthetőbb legyen: épp a fentiek miatt itt nem nagyon lehet szó hitvitáról, de ugye egy ilyen állítást illik megindokolni. -
beleszólok
senior tag
válasz
Aethelstone #6495 üzenetére
"szerintem nem ilyen".
De, ilyen. Ha szigorúan vesszük az elveket. (és én hajlamos vagyok rá, hogy így tegyek)
Egyébként komolyan ajánlom, hogy olvasd el azt a stackoverflow-s beszélgetést (azt meg még inkább, hogy még a legkevésbé fontos dolgoknál se kezeld ilyen nagyvonalúan ezeket, mert a végén úgy jársz, mint én- bocs, azt hittem, a kérdező reagált)---
Amit linkeltél, azt elolvastam. A fentieket arra írtam, hogy hitvitát emlegettél korábban és szerintem aki ebből a Thread kiterjesztése mellett voksol (magyarán nem te), az felrúg bizonyos elveket, amiket nem kellene. -
beleszólok
senior tag
válasz
Aethelstone #6486 üzenetére
No, végre billentyűzet előtt (gyűlölöm az android virtuális billentyűit
)
Szóval... Te itt hitvitáról beszéltél korábban.
Én olvastam olyan dolgokról, mint S.O.L.I.D. elvek, olvastam Uncle Bob Tiszta kód c. könyvét stb.
Most, hogy kicsit részleteztétek, miről van szó, szerintem a te verziód "a" megoldás, a másik felrúgja az OOP alapokat is, tehát szó sincs hitvitáról.
Ami picit megkavart, hogy pythonnal foglalkozom valamennyire és ott a szálak létrehozására olyan példákat találtam anno, hogy a multithreading.Thread osztályból célszerű származtatni.
Jelen esetben én úgy éreztem, az "extends Thread" felrúgja a SOLID elvek közül azt, amelyik szerint a leszármazottat a szülő helyére téve pontosan ugyanúgy kell viselkednie, mint a szülőnek.
Na most, ha "extends Thread" és felülírod benne a run metódust, akkor máris felrúgtad a fenti elvet, mivel a run() a szülőben nem csinál semmit, a leszármazottban viszont...
Persze az sem kizárt, hogy én értelmezem félre ezeket az elveket. Amikor suliban tanultam, még nem nagyon volt szó OOP-ról, nemhogy ezekről az alapelvekről és elég rég elhagytam a pályát.Egy kis olvasnivaló e témában (erősen ajánlott azoknak, akik hitvitát csinálnának belőle
) : http://stackoverflow.com/questions/541487/implements-runnable-vs-extends-thread
-
beleszólok
senior tag
válasz
Aethelstone #6483 üzenetére
Indok? (Nem kötekszem, tényleg érdekel - elő akarom szedni újra a javat, minden ilyen infó érdekes)
Új hozzászólás Aktív témák
A topicot kiemeltem. Valaki nem akar egy nyitó hsz-t írni?:))
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- Suzuki topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Nagyon bízik az Instinct MI450-ben az AMD alelnöke
- Formula-1
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Spórolós topik
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- További aktív témák...
- Vanquish Gamer Számítógép ház
- Eladó Ablakos Számítógép ház
- DELL Optiplex 3050 Mini PC, I5-7500T CPU, 8GB DDR4, 256GB NVMe SSD, Wifi, Bluetooth, Win 11, 2 év g,
- Lenovo Thinkcentre M710s SFF PC, I5-7500 CPU, 16GB DDR4, 256GB NVMe SSD, Win 11, Számla, 2 év garan
- ASUS PRIME A320M-K/Ryzen 3 3200G/8 gb DDR4
- HIBÁTLAN iPhone 11 Pro 64GB Space Grey -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2137
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 9000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- iKing.Hu - Xiaomi 14T Blue Gyors, stílusos és megbízható 12/256 GB Használt, karcmentes,Gari
- 136 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest