- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Imilenni: Egy kis depi, remélem elfér itt :) 2#
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- GoodSpeed: Samsung 980 PRO 1TB M.2 (MZ-V8P1T0BW) vs Samsung 990 PRO 2TB M.2 (MZ-V9P2T0BW)
Új hozzászólás Aktív témák
-
cog777
senior tag
Ennyi ido utan megvilagosodtam
Tehat az eredeti cel hogy ketiranyu kapcsolatot hozzak letre a szerver es az Arduino kozott.
Igy akar a mobiltelefonomrol is be tudok kapcsolni egy LED-et, illetve latom a homersekletet a lakasban.
Egyelore az egyiranyu kapcsolat tovabbfejlesztett valtozata::
A szerveremet felkoltoztettem egy cloud szolgaltatohoz, vasaroltam domaint, ssl certificate-et. (Nagyon elegedett vagyok a szolgaltatoval, rengeteg pelda van az oldalukon mit es hogyan allitsak be)
Az RPi folyamatosan olvassa a homerseklet adatokat az arduino-bol, majd feltolti sima post-al a szerveremre, amely legenerlja a weblapot.
Ez egy "Hello world" szeru nagyon egyszeru megoldas (nincs jelszo keres stb, bar a szerverem https-t tudja mar.):
Szerver python kodja: [link]
Szerver html kodja: [link]
RPi-n futo kliens kod: [link]
Arduino kodja: [link]Lehet kesobb felteszem Bitbucket-ra vagy github-ra.
Kovetkezo lepes.
Most tanulom az MQTT-t es ez egy sokkal jobb megoldas mint a HTML post.
Egyreszt maga az MQTT nagyon rugalmas.
Kell egy kliens (RPi) ami kuldi az adatokat a brokernek, egy broker (RPi) ami tovabbitja az adatokat az en esetemben a felhobe. A felhoben futo szerveren fut egy masik broker ami fogadja az uzeneteket es kell melle egy masik kliens ami feldolgozza a kapott uzeneteket, pl megjeleniti azt vagy adatbazisba teszi stb.De pl a broker kuldhet tobb fele is adatot pl a helyi gepen egy naplozo kliensnek. Tehat broker-broker vagy broker-kliens kapcsolatokat is letre lehet hozni. Igy gyakorlatilag de-centralizalt rugalmas halozatot tudunk letrehozni. Persze akar titkositassal.
Mivel az egyik opensource implementacio, nevezetesen mosquitto-nak van tamogasa c++-ban es python-ban is, igy ezt fogom felhasznalni.
C++-ban irom meg az RPi-n futo klienst csak hogy ezt a temat is erintsem, szerveren a kliens-t pythonban keszitem el.
Ha az Raspberry-n futo kliensnek van "elofizetese" az adatokra, akkor ketiranyu is lehet a kapcsolat, azaz a weblaprol lehet vezerelni az Arduinot.
Most ezen dolgozom. Szerintem max par heten belul jelentkezek egy futo verzioval, legittelem
es megosztom.
Ha van kerdesetek, megprobalom megvalaszolni.
Új hozzászólás Aktív témák
- !AKCIÓ! Garanciás Klipsch R-120SW 30cm aktív mélysugárzó SubWoofer - 200W RMS / 400W Peak
- Eladó megbízható, szép Toshiba Satelite C850
- Csere - Beszámítás! Gamer PC : I5-14400F / 32GB DDR5 / RTX 4060 Ti / 1TB M.2 SSD
- Ryzen 5600, 32GB RAM, EVGA 3080 Gamer PC
- Asus RT-AC68U router eladó (3 darab - egyben vagy külön is)
- HIBÁTLAN iPhone SE 2020 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2025, 100% akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R5 2600X 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1650 4GB Zalman N4 FSP 400W
- HP 14 Pavilion FHD IPS i5-1135G7 4.2Ghz 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XE Graphics Win11 Garancia
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3303
- Apple iPhone 8 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest