- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28kWh - Első benyomások - második felvonás
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sto1911: Pinball FX3 PH! verseny
Új hozzászólás Aktív témák
-
axioma
veterán
kerdes, hogy attol hogy van s&p500-am, az miert lenne felsorolva mint deviza... (na nem mintha lenne nekem ibie-n, az csak a nyesz-en van) [arra a "kolcsonkerem" se tul esszeru, mert milyen alapon adatna ezt el, mig az ingatlant meg nem, egyik se penzeszkoz, mindkettot lehet(ne) forintert es devizaert is]
ettol fuggetlenul nyilvan ertem a felteteles modot, csak azon belul jeleztem hogy logikailag nem ugyanaz az ibie befektetesi allomany es a deviza -
kbn
csendes tag
Nem a vagyon eltitkolására gondolok, hanem kötött devizagazdálkodásra, amivel egy fenyegető államcsődöt lehetne kivédeni. (Pusztán teoretikusan - Magyarország most jelenleg ennek szerencsére még csak a közelében sincs)
Tehát tegyük fel, hogy lejár egy adag EUR vagy USD államkötvény, és elszállt az ország iránti bizalom, új kötvényt nem jegyez le senki, sőt az MNB is elégette a devizatartalékot az árfolyam védelmében.
Cégeknél és magánszemélyeknél viszont van annyi deviza, amiből lehetne törleszetni, elkerülve az államcsődöt.
Mit tenne egy ilyen helyzetben a kormány?
- HUF-ot devizára csak engedéllyel, meghatározott céllal válthatsz (és a befektetés egészen biztosan nem lesz köztük)
- ha devizához jutsz (exportálsz, külföldi részvényt eladsz), nem tarthatod meg, hanem kötelezen át kell váltanod HUF-ra a hivatalos árfolyamon (ami nyilván nagyon alacsony lesz)
- meglévő devizabetétet nem lehet kivenni, vagy csak naponta x összeget (az állam a bizalom helyreállásáig gyakorlatilag kölcsönveszi a devizádat, de ha sikeres a stabilizáció, a végén devizát kapsz vissza)
- ha a kölcsönbe vett devizát nem tudják devizában visszaadni, akkor jöhet a kötelező átváltás HUF-ra (nyomott árfolyamon)Tehát ez egy eszkalációs létra, aminek még az 1. lépésétől is messze vagyunk.
DAC2/CRS erre a célra nem igazán használható, mivel ott egy év végi összegyenleget jelentenek le (plusz a hozamot). Ebben lehet részvény, kötvény, és szabad HUF egyenleg is - de az állam nem mondhatja a hitelezőinek, hogy "USD-t ígértem, azt sajnos nem tudok adni, de van Amazon és OTP részvényem, HUF-om, meg német állampapírom"... azt tehát nem tudom elképzelni még a legsúlyosabb helyzetben sem, hogy a külföldi részvényeket kötelezően be kelljen szolgáltatni. Legfeljebb azt, hogy az osztalékot vagy eladásnál a kapott vételárat be kelljen váltani HUF-ra.
Igen, ennél a(z egyelőre) valószínűtlen forgatókönyvnél a magyar számlákat jó eséllyel felmondaná az IBKR, de szerintem előtte a többség már kivenné a devizáját és betenné egy (külföldi) széfbe készpénzben.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Autós topik
- Vicces képek
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- További aktív témák...
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Buds FE, fehér, fél év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Watch7 44mm ezüst, 2 év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Z Fold 6 256GB Tengerészkék, független, 2 év garancia
- Használt TP-Link Deco M4 - AC1200 Router (Mesh-ként is használható)
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
- Bomba ár! HP ProBook 430 G8 - i5-1135G7 I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- LG 65QNED87T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Bomba ár! Dell Latitude 3590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- AKCIÓ! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest