- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Doky586: Helyreállítási partíció létrehozása (javítása)
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Amit a Haswell-ről tudni érdemes!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Speed®
titán
válasz
#48613632 #39398 üzenetére
Win/Office..? Kérdés megéri-e a platformhoz kötve maradni emiatt..
A lapod elég hurka VRMel szerelt, különösebb csodákra nem képes, leginkább topflow hűtővel vagy direkt ventivel mernék nekiállni már egy moderált OCnak is. Az árak okán meg addig alkudoznék, míg jóval 40 alatt lenne egy 4770K, mert a 4790K viccnek is rossz kategóriában fut :S
-
törölt tag
válasz
Speed® #39388 üzenetére
Közben eszembe jutott, hogy alaplap csere esetén, az OEM szoftvereimet is újra kellene vásárolnom, szóval mégiscsak beruháznék egy 4790k-ba.
De köszönöm a tanácsot, ezt figyelmen kívül hagyva, valóban jobb választás ma AMD-re átállni.Ezzel kapcsolatban viszont lenne egy tapasztalati alapú kérdésem. Természetesen, úgy ánblokk mindenkihez, aki kezében már megfordult, vagy a szeme ügyébe került ez a deszka.
Asus Z97-P deszkából, lehet valami alap tuningot kihozni azért? Hűtésem jelenleg egy 120-as Corsair játékvíz, de vagy egy MaterLiquid Pro 140mm-re cserélem, vagy valami 280-as egyéb vízre, vagy visszamegyek légre.
Ház egy HAF-X -
blu79
addikt
válasz
Puma K #39394 üzenetére
Szia, én 4.8Ghz használom 1.25v .... cpu cache voltage 1.1 nálam 4ghz-en.... (4 éve lassan , volt amikor 1.61 volt de akkot 4.4ghz ment... de visszavettem , nem láttam tuning értelmét) , nálam a Cpu input 1.65v.. a cpu feszültség adaptive.. visszaveszi alapon... 4 eve így megy...
-
Puma K
nagyúr
válasz
LP700-4 #39395 üzenetére
A VGA tuningolva van jó ideje és ki van tesztelve.
De a hang beakadás mint írtam mindig CPU állítgatásnál jött elő teszt közben.
CPU bench közben is akkor akadt be a hang amikor nem volt stabil az adott érték.
Szóval a VGA-t most elengedném mint hibaforrást inkább az érdekelne hogy hogyan jött vissza olyan állapotból aminél rendszerint az a vége hogy pár másodperc után újraindul a gép.
A 4,7GHz@1,25v most nem érdekel. A stabil maximum 24/7-es értéket vadászom most éppen.
-
LP700-4
tag
válasz
Puma K #39394 üzenetére
Nekem a gép OW alatt akkor csinálta ezt, amikor tuningolva volt a videokártya.
Nem tudom, hogy neked hogyan ment a kártyád, de ha húzva volt, akkor ez is lehet egy probléma.
Én kb. 2 évig használtam a 4790k-t 4.7 GHz-en 1.267v-on 24/7 és nem lett baja.
Szerintem nálad jó beállítás lehet a 4.7 GHz és 1.25v. -
Puma K
nagyúr
Helló!
A procim az előző héten átesett egy kis műtéten és ki lett cserélve a DIE és az IHS közötti paszta. Ami olyan kemény volt már, hogy ujjal le lehetett tolni már ott ahol volt... A helyére Thermal Grizzly Conductonaut került.
Már delid előtt, korábban is elkezdtem tesztelgetni mit tud a proci, és eljutottam egy 5GHz@1,35v-os értékig, amit egy CPU-Z bench-el tudtam terhelni de nem sokra rá ahogy lement a hangbeakadós módon eldobta magát a gépt. Az akkori hűtővel 4,7GHz@1,25v-on használtam bármiféle gond-hiba nélkül.
Majd ebben a hónapban építettem vízhűtést (még csak a CPU-ra) ami az alábbi elemekből épül fel:
- EK-CoolStream CE 420 45-ös vastagságú radiátor
-- rajta 2 oldalt 3-3db Noiseblocker NB-eLoop B14-PS ventilátorok,- EK-XRES 140 Revo D5 PWM tartály+pumpa kombó
- EK-Supremacy EVO - Full Nickel (Original CSQ) CPU blokk
- 16/13-as csatlakozók és cső
A fent részletezett hűtővel szeretném megtalálni a CPU 24/7-ben használható órajelét és feszültségét.
Ebben a topikban visszakerestem 2014-től kezdve azt az időszakot amikor már elérhető volt 4790K és az itteniek elkezdték tuningolni.
Az itt és a reddit-en talált adatok infók alapján ezeket állítottam be:
- RAM-nak az XMP profil betöltve (4x 8GB/2400MHz)
- CPU Cache Voltage: 1,23v (alapon járatva: 4GHz)
- CPU Input Voltage: 1,95v (valójában 1,968, csúcs érték: 1,978v)
- CPU Phase Control: Extreme
- CPU Power Duty Control: Extreme
- CPU Current Cap.: 140%
- Energiagazdálkodások: OFFA fenti beállításokkal 4,9GHz@1,325V-on tesztelek jelenleg.
Mind az órajel mind a feszültség fixálva van mint ahogy korábban a 4,4GHz@1,115v és a 4,7GHz@1,25v értékek esetén is használtam a gépet.
A 4,9GHz@1,325v mellett 2 kör az új Cinebench R20-ban lement és egy ideig gond nélkül futott Overwatch (online lövölde szépen terheli a gép minden komponensét).
Majd olyat tapasztaltam, hogy beakadt a hang mint amikor eldobja magát a gép az instabil tuning (?) miatt és már vártam hogy újraindul de vissza állt használható állapotba. Igaz az OW kifagyott a VGA kártyára hivatkozva, de a gépet tudtam használni tovább tehát nem indult újra. És az OW-t is ismét elindítva tudtam megint játszani gond nélkül.
Ami azért érdekes mert ilyen hangbeakadós problémával rendszerint csak akkor találkoztam ha a CPU-t teszteltem és instabil lett a gép az általam beállított értékek miatt.
Szeretnék egy olyan értéket találni ami még használható 24/7-re és fix órajellel és feszültséggel tudom használni a CPU-t.
Mi az amin változtatnátok, beállítanátok vagy máshogy csinálnátok?
(gépem az adatlapomon) -
blu79
addikt
válasz
#Morcosmedve #39391 üzenetére
Szia, minimális , sztem csak a friss mx4 miatt . A Clu-t a kupak alatt nem érdemes frissíteni , az ugyanolyan marad mint amikor frissen ráteszed legalábbis nálam így volt , csináltam tesztet akkor és pár hete csak nem tudom hírtelen melyik mappában tettem a sreenshot-ot , az mx 4 is minimálisat romlott ... nem éri meg gyakran cserélgetni azt sem... ennyi idő alatt nálam minimális volt a romlás... így legalább tudom hogy nem érdemes gyakran pasztát cserélni...
A clu simán lejött , fülpiszka, papírzsepi meg denaturált szesz , aztán van egy kis polírozó szerszámom a kupak alatt ezzel fényesítettem ki de maga a proci csak denaturált szesz meg fülpiszka , simán lejött
-
PAtr0n
addikt
Köszi az esettanulmányt, épp aktuális, kb 2 hónapja vettem egy 4790k-t én is, a 4670k helyére, alap volt hogy delid lesz, az elődjét is úgy használtam majdnem közel 6 évig, gond nélkül. Én CLP-vel kentem mindkettőt, ez is hozott rajta legalább 15C°-t.
Könnyű volt letakarítani a CLU-t amúgy? Mivel csináltad? -
blu79
addikt
Sziasztok, lassan eltelt 4 év (mintha tegnap lett volna) , amióta delideltem a 4790K-t , ma volt egy kis gép takarítás és friss CLU-t tettem a kupak alá, lőttem pár képet is, a procin semmilyen nyomot nem hagyott a clu, a kupakon sem mint ahogy a fotókon is látni , bár a neten láttam hogy bemarja magát a Clu de nálam semmi, a proci azóta is tökéletesen teszi a dolgát , semmi fesz emelésre nem volt szükség azóta, nem degradálódott semmit, bár pár hónapja más lapban muzsikál (Z97 Anniversary) mert behalt a heró VII ami kb 3.5 évig bírta csak.... ezért ez nagy csalódás számomra
, a jelenlegi lap meg kellemes csalódás
1 évig biztosan marad még, aztán váltok én is , de a mai játékokhoz tökéletesen megfelel
-
törölt tag
Üdv
i5 4440-nel hajtok egy Sapphyre RX580 8GB Nitro+ VGA-t. Oculus CV1 alatt időnként laggzik. Kérdésem, ez a proci rendesen kihajtja az RX-emet?
Ha esetleg nem, egy i7 4770/4790/4790k megoldás lenne?
Húzni nem szeretném, de talán az a +400Mhz is számít, ami a sima 4790 és a k között van. Esetleg elég a 4770 is? Vagy ez a VGA ennyit tud, és a mostani i5-tel is ki van hajtva rendesen?Köszi
-
pinnacle
nagyúr
válasz
TeeBee73 #39374 üzenetére
Azt azért írtam, hogy a Xeonnak van valami hátránya az i7-hez képest, mert a VGA nem számít, mert van. Csak a procit akarom cserélni.
Alaplap: ASRock H97
CPU: i3 4330
RAM: 2x8GB Crucial Ballistix
VGA: Gigabyte 750Ti
Hangkártya: Audigy 2ZS
HDD: 2TB WD belső, 3TB WD külső
SSD: 1TB Samsung SSD
Táp: Be quiet! PP 10 CM 400WNekem az i5 is elég lenne, de mondták olyan olcsó már a használt Xeon, i7, hogy inkább azt vegyek. Ezért kérdeztem, hogy van-e valami hátránya a Xeonnak, mert inkább azt tudnak hozni.
-
-
pinnacle
nagyúr
Sziasztok! ASRock H97-hez vennék használt Xeon vagy i7-es procit. Xeonnak van valami hátránya az i7-hez képest? Videokártyám van. Ebből a kompatibilitási listából van-e olyan ami nem ajánlott, illetve mi lenne a legjobb?
-
PAtr0n
addikt
válasz
Tomassy00 #39371 üzenetére
Igazad van, gondoltam erre is, de már időm nem volt ránézni, kiidegelt Speed(R)...
(nemigaz)
Ránéztem az Asrock honlapján és tényleg, 2.7-es a jelenlegi, és a 3.0-ban addolták a 4790K-t is 4690K mellett. No megvan a mai esti program is... köszi
Speed(R):
Igen, nyilván igazad van, de a fenének se volt most kedve megint új platfrommal barátkozni, az én koromban már fő a nyugalom
Meg nekem teljesen jó ez a gép arra amikkel játszok, még legalább 3-4 évig, ennyi beruházás CPU-ba még nem volt sok szerintem.
A táp amúgy most lett cserélve (egy szarrá "moddolt" FSP350-PNR, már nem akartam nyúzni), egy 500-as Hexa-ra. Mivel nem tuningolok (csak ésszerű keretek közt), így ez szerintem elég lesz egy darabig a gtx1080 meg a 4790k alá.
MemTest-et még most futtatok azé, aztán jöhet a BIOS update, aztán ha nem stabilizálódunk, jöhet minden más. -
Tomassy00
senior tag
-
Speed®
titán
válasz
PAtr0n #39369 üzenetére
Amíg a szerelék kompatibilis az újabb socketekkel is, maximum dizájn okból cserélhető..erős ventivel a mai napig potens darab
Az i7re váltás értelmét ellenben firtatnám, napjainkban a HT mostoha téma, nomeg az árazás is katasztrofális..ennyi difivel simán kihozhattál volna egy B450/R5-2600/16G3000C16 szettet illő hűtővel
De hogy ne csak belédvágjam az ideget: ha by default nem stabil, ránéznék kikapcsolt C3/C6 mellett, hátha a táp lett csereérett. Amennyiben túl vagy a MemTest86 körön és a feszültségek is rendben, képbe kerülhet az alaplap, ill. akár a proci is..nem mai darabok :S
-
PAtr0n
addikt
válasz
senzaj #39364 üzenetére
Szia!
Szerintem érdemes delidelni. Most vettem én is egyet, az 4670K-t váltotta (28k ráfizetés), delideltem, idle 32-33fok, Wicser 3 alatt plafon 60fok. A platformcsere azért jóval több pénz, ha csak az a cél, hogy ne legyen masszív CPU limit online, főleg ha csak FHD-n játszol, én WQHD-ra váltottam, és GTX1080-ra az 1060-ról.
A gurukat viszont ettől függeltenül kérdezném:
Rögtön indult a 4790K az z87-es Extreme 4-es ASrock lapban, de nem érzem stabilnak, volt 1-2 kék halál, a memóriákat azóta felécseréltem (4x 4Gb) modul, Cinebench lefut, Sima Linx stabil, de a Prime szétkékhalálozta, fél perc után. De pl. 5 perc wicser 3 alatt stabil volt.
Nem célom agyon húzni, sőt, nekem a 4.4 Ghz turbo órajel bőven elég, de mit piszkáljak meg a BIOS-ban, hogy stabil legyen Prime alatt is? Rég csináltam már, hozzá voltam szokva a 4670K 4,2Ghz-en járatott feszeletlen stabilságához, kijöttem a gyakorlatból a 6 stabil év alatt
Speed(R)
Lassan már 5 éve, hogy a te Mugen 2-esed hűti a gépet. Gondoltam most a 4790K-val is még megbírkózik
-
#Morcosmedve
veterán
válasz
senzaj #39364 üzenetére
Sok, de sajnos 1 éves korukra kiszáradt tejesen a paszta a kupak alatt, rakhatsz rá te bármilyen hűtést... jobb esetben félmegoldást tud nyújtani. Szerintem a jelenlegi coolered kevés, de egyszerű, mert megveszed a CPU-t és max nem kell lecseréld a hűtést, ha az általad használt programok alatt 80C fölé nem megy tartósan.
-
senzaj
senior tag
4790K-nál mennyire sok IBT alatt 95-96 fok?
Meg merjek venni használtan egy ilyet?
Nekem Arctic Freezer 33 eSports Edition menne rá, deliddelni és szénné húzni nem tervezem. -
válasz
lEninpApA #39359 üzenetére
A Battlefield 5-ben nagyon egyszerűen lehet monitorozni, hogy a CPU, meg a VGA hogyan viszonyul egymáshoz. Egy cfg fájlt (perfoverlay.drawgraph 1) kell létrehozni, belerakni a játék mappájába, és a képernyő bal alsó sarkában, folyamatosan mutatja egy grafikon, hogy mi, merre.
Ahogy látszik is a képen, a sárga vonal a procié, és igen csak himalája méretű kiugrásokat produkál, az i7-4790, az RTX 2070 mellett. A monitor WQHD-s felbontású, 144 Hz-es, 27 colos.
Szóval, nálam is megérett a proci csere, csak még fogalmam sincs, hogy mire. -
-
lEninpApA
csendes tag
Sziasztok!
A segitségeteket szeretném kérni.
Lehet volt róla szó , de még szerintem nem mert ez egyedi eset lehet
Rendelkezem egy i7 4770s processzorral , ez ugye a sima 4770 kevesebbet fogyasztó verziója és alap órajelben is kevesebb. Asrock H81M-G alaplappal használom és érdekes módon játékok közben 3,5-3,6 Ghz-en ketyeg ami nekem kicsit furcsa mikor az alap órajele 3.1 Ghz és elvileg ugye ezt nem lehetne tuningolni. Jelenleg egy GTX 1060 6gb-os kártyát használok amire még van 1 év garanciám ill. nemrég vettem 144Hz-es monitort ami nagyot dobott a játékélményen.
Kérdésem az lenne ha beruháznék egy GTX 1070-re kb. 30k-s felárral megéri-e és nem fogja a cpu bottleneckelni esetleg?( Egyik haverom is ezzel a procival rendelkezik és GTX 1070-el Battlefield V-ben azt mondja nem hajtja ki neki rendesen a kártyát ezért le akarja majd cserélni.)
Vagy a jelenlegi kombó tökéletesen elég az FHD gamingre kompromisszumokkal?
Igazából azért is agyalok a dolgon mert még most lehetne szabadulni elfogadható áron a GTX 1060-tól és a GTX 1070-ek ára is lement annyira , hogy megérheti , ugyanakkor lehet nyártól classic WoW-ozás lesz , arra meg a mostani masina is elegendő , de ugyanakkor néha jó lámulni valami más játékkal is ( FPS gamek pl )
Előre is köszi a válaszokat !
-
blu79
addikt
Sziasztok, kicsit késve de írok egy kis tapasztalatot.... mint már korábban írtam , hogy gond van az alaplapommal ... végleg bedöglött
, pedig az a lap nagyon tetszett és csalódtam is benne nagyon.... kb 4 évet és néhány hónapot bírt ezért csalódtam... hőmérsékletekre figyeltem stb... de mind hiába... 4,8Ghz-en ment a proci végig... és amióta megvan a Ac Origins kezdett el hibázni és feszt kellett adni... és így sem volt tökéletes... inkább visszavettem az órajelből 4.7-re... szóval 1 szó mint 100 , hiába a nagy marketing hogy ilyen meg olyan alkatrészek vannak a lapon stb mert ez semmit nem jelent ... igazából nekem a design tetszett ...de jóval többet vártam tőle tartósság szempontból...
Beszereztem egy Asrock Z97 Anniversary lapot , beállítottam a tuning beállításaimat és elsőre tökéletesen működött , semmi + fesz nem kellett és az AcO -nál sem hibázott azóta sem, szóval tökéletesen működik a 4790K 4.8Ghz-en, 1.248v amit kap max és szépen visszaveszi a feszt / órajelet ha idleben van
Úgyhogy marad még ez a proci egy kis ideig még( csak sajnos az intelnél is 2022 körül lesz komolyabb változás...
)
-
Elcan
tag
Sziasztok!
Tavaly ősszel nyergeltem át FX-ről 1150-re. Húzni,-míg nincs delidelve- nem akarom, ráadásul valami jobb proci hűtő is kelleni fog.
Azt szeretném kérdezni, hogy 1150-nél van-e olyan, hogy nem nyúlok máshoz, csak alulfeszelem a jelenlegi értéket és minden más marad alapon? (auto-n)
Tudom FX-nél más volt a helyzet, ott alulfeszeltem, turbó kikapcs és úgy fölmentem, ameddig nem fagyott. (Nem is tudtam volna ott komolyabban tuningolni)
Egy ASRock Z97 Pro4-es lapom van. -
-
bozont
veterán
válasz
jani912 #39348 üzenetére
"ha a cpu 100%on van, akkor akad be"
Meg is van a megoldás, cpu limit, kérdés hogy mitől jár 100%-on. Először is szétnéznék a gépen van-e valamilyen vírus. Ha nincs, akkor feljebb kell venni grafikai beállítást hogy minél jobban a vga legyen terhelve. Tuning van a cpu-n? Milyen felbontást használsz? Azért egy 4790k-nak még elégnek kellene lenni a 980-hoz.
-
törölt tag
Ja... Ha már az Nvidia igy szóba került.
[link]
-
törölt tag
válasz
wjbhbdux #39347 üzenetére
Igen ez igaz lehet, ha 5400rpm lemezfordulatra képes HDD-ről tölt a játék. Ha még a cache mérete is kevés (32-64MB), akkor az olvasófejek többet dolgoznak a játék közben. Némelyik friss játéknak az SSD-re telepitése javithat a játékélményen... Nem általános szabály, de való igaz.
-
törölt tag
válasz
jani912 #39348 üzenetére
CoD Advanced Warfare az AMD videókártyán akadtak meg nálam igy...
Játékmotor és a driverek miatt van, mert a memóriakezelést nem optimalizálták jól ezekre a játékokra. Valamikor a gyengébb játékbeállitás sem javitott az akadáson, mert közepes és alacsony grafikai minőségen szintén akadni kezdett a játék egy idő után... Egy előző videókártya drivert megnézhetsz a játékra vagy a legfrissebb játék javitások telepitése után valamivel simábban kezdenek majd fútni a játékok. GTX 980 videókártya hőfokokra is érdemes figyelni, mert ha túlmelegszik akkor menti a bőrét az alacsonyabbra visszavett órajeleken...
-
jani912
csendes újonc
szevasztok srácok. egy ideje szívok egy problémával. játékszaggatás probléma. egy idő után elkezd akadozni, pl a gta5. far cry 5 azt csinálja, ha felveszek vmit vagy kiírja h location discovered, tudjátok ott oldalt és ennek van ilyen értesítő hangja, akkor beakad. ha van vmi értesítő hang akkor beakad. vagy csak úgy random elkezd akadni mint állat 1-5 msp-ig. de viszont amikor akad, (tudjátok gondolom alapból van ilyen fura hangja a videokártyának, mikor terhelés alatt van), ez a hang is megszűnik a gépből, az a hang is akad. jól megfogalmaztam, bocsi, csak már régóta szívok ezzel, és nem jövök rá mi a sz@r ez. valaki valamit tudna mondani? asrock z97 fatality, i7 4970k, 24gb memo, gtx 980 kártya. régi gépemen, ami egy asus lap 2600k, 8 giga memo volt, ugyanezt csinálta. tápegység lehet rossz? már nem tudom, mit kéne néznem.
-
Speed®
titán
válasz
Speeedfire #39343 üzenetére
Abból a pénzből, amiből i7 lenne, lazán át tudnál állni Ryzenre..egy R5-2600 megvan 40 körül, alá egy B450 lap 1:1 sima ügy a Hero eladásával, a DDR4 meg nem horror már, egy 3000C16 Aegis kitt 25 körül beesik, a meglevő DDR3 alig kevesebbért menne el. Fontold meg, enyhén szólva előrébb lennél..
-
Speeedfire
félisten
Sziasztok,
van egy i5 4440 procim, mellé Asus MAXIMUS VI HERO alaplap.
Kérdés, hogy érdemes még ebbe a konfigba pénzt ölni? Ha igen, akkor milyen procira?
Ritkán játék, ps, lr, netbeans, docker használat van. Ahogy látom a procim olyan 18-20k körül menne el, egy i7 meg 40-50e körül van verziótól függően. Képek exportálásánál néha jól jönne némi erő. Emiatt gondolkozok egy i74770/4790, i7 4770k procin. Kérdés, hogy hoz-e annyival többet. Teljesen új konfig nincs tervben, mert akkor memóriát is cserélni kellene. Egyáltalán van értelme egy K-s procinak ezzel az alaplappal? -
MM
őstag
válasz
laskr99 #39341 üzenetére
Itt van az, amikor már nem érdemes rajta rugózni, sweet spoton túl vagy.
Miért pont 4,8? 4,7 nem elég? ~2%-ról beszélünk...
24/7 én biztosan nem adnék 1,3V-nál többet.
És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy mi az alap VCore az adott CPU-nál.
Mert amelyik pl. 1,05V-os, annak az 1,3V lehet borzasztóan sok, deliddel sem biztos, hogy léggel hűthető, de könnyen megy mondjuk 1,25V-al 4,7-et.
Van, amelyik meg 1,15V alapból, 1,3V-al még meghűthető, de ekkora fesszel sem megy 4.5Ghz fölé.Általánosságban el lehet mondani, hogy delid nélkül léggel 4,4Ghz allcore kiakaszott power limittel reális, deliddel 4,5-4,6Ghz. Afelett már nagyon ritka, hogy BÁRMIT kibír, akár AVX-es Prime95 SmallFFT-t is, de erre nem is feltétlenül van szükség.
(Ezeket a fesz. értékeket csak a szemléltetés kedvéért írtam, nem emlékszem már pontosan, mik voltak a szélső értékek 4790K-nál alap VCore-ra!)
-
laskr99
addikt
válasz
bobalazs #39338 üzenetére
Csak ti mondjátok, hogy hűtés esetén is károsodhat. Olyat még nem láttam,hogy fesztől halt volna meg megfelelő hűtés mellett. Léggel vagyok most, rossz a paszta, 90 fok stressz teszt alatt. Ha cluzni fogom akkor elvileg kb 20 fok mínusz, ami már itt 60-70fokot jelentene 1.3-1.31 volton. Az ha nem stressz tesztelem meet minek, akkor játék alatt hűvös marad. Most BF5 alatt 80 fokon megy, hátul hideg levegő.
-
-
laskr99
addikt
Elvileg itt azt írjátok,hogy 1.3V max aami szabad. Na intel szerint 1.5 ameddig el lehet menni.
Stephen (2019. 04. 23. 20:40:23): Hello. My name is Stephen and I'll be helping you today.
Me (2019. 04. 23. 20:40:35): Hello.
Me (2019. 04. 23. 20:41:08): I want to ask, what is the maximum safe voltage for an 4790K? With air cooling.
Stephen (2019. 04. 23. 20:41:48): Before we start I need to open a ticket to document the information. Is this information correct?Name
Email
Me (2019. 04. 23. 20:42:10): Yes, it is correct
Stephen (2019. 04. 23. 20:42:38): thank you, please allow me 3 minutes
Me (2019. 04. 23. 20:42:56): Okay, thanks
Stephen (2019. 04. 23. 20:44:37): This is your ticket number ********.
Stephen (2019. 04. 23. 20:45:01): Remember we do not support overclocking. Altering clock frequency or voltage may damage or reduce the useful life of the processor and other system components, and may reduce system stability and performance. Product warranties not apply if the processor is operated beyond its specifications.
Me (2019. 04. 23. 20:46:01): Yes i know this. I read that 1.3V core voltage is the max, and i should not exceed it
Me (2019. 04. 23. 20:47:02): is this correct? Or can i go to more without any damage? It is running 1.280V at 4.7GHz
Stephen (2019. 04. 23. 20:48:52): According to the datasheet the maximum is 1.5 you can find more information about the processor voltage in the datasheet here:
https://www.intel.com/content/www/us/en/processors/core/4th-gen-core-family-desktop-vol-1-datasheet.html
Stephen (2019. 04. 23. 20:48:55): Page 103
Stephen (2019. 04. 23. 20:49:39): You are overclocking the processor. again we do not provide support in how to overclock or what are the specifications.
Stephen (2019. 04. 23. 20:49:51): We value the overclocking community and offer a number of great features that enhance their ability to increase processor frequency and performance. However, even as we work with the community to push the boundaries of what’s possible, we want to be transparent that there is always a level of risk involved with overclocking.
Me (2019. 04. 23. 20:51:01): Okay thanks. I know that its my risk of any damage. So no degradation should appear below 1.5V right?
Stephen (2019. 04. 23. 20:51:52): That is the information published in the datasheet. However even if you use 1.5 and the processor is damage because you are using more frequency it voids the warranty
Me (2019. 04. 23. 20:51:54): At page 103 i only see DDR3 voltage, no core voltage.
Stephen (2019. 04. 23. 20:52:11): I am sorry, check the page 102
Me (2019. 04. 23. 20:52:54): Oh okay, thanks. I will check that.
Stephen (2019. 04. 23. 20:53:06): You are welcome. Is there anything else that I can do for you at this moment?
Me (2019. 04. 23. 20:54:02): No thanks. Thats everything i wanted. Thank you again, have a good day!
Stephen (2019. 04. 23. 20:54:06): My pleasure assisting you, Thank you for contacting Intel Technical Support
Stephen (2019. 04. 23. 20:54:07): Have an excellent day! -
törölt tag
Szóval, ha netalán tovább emelném a proci órajelet @4.5GHz-re, akkor a CPU magok feszültségét az 1.15 V értékre állithatom át (0.25V-os lépésekben lehet emelni, ha nem téved az emlékezetem). Igy a feszültség és a hőmérséklet nem emelkedik meg hirtelen olyan nagyon magasra.
-
törölt tag
AIDA64 program 15 perc stressztesztelésem közben 1.188V CPU feszültség volt a legmagasabb érték (1.147V - 1.188V között ingadozott). Ezt a @4.2GHz-es órajelen és 61 fok hőmérsékleten értem el. Eddig nyilván téves ismereteim voltak, amikor a órajel-feszültség beállitásokat az alaplapi BIOS tulajdonságai alapján hagytam müködni. Extra tuningra nem válalkoztam eddig sem, mert a GTX 1070 Ti videókártyának ez a CPU teljesitmény is elég szokott lenni.
-
MM
őstag
válasz
laskr99 #39329 üzenetére
Felejtsd el az auto feszt/adaptívot/offsetet, Haswellnél AVX alatt kap egy extra "löketet" is úgy ráadásul, igaz, "fészliftes" CPU-knál ez már kisebb (pl: 4790K - Haswell refresh), de 4670K/4770K-nál pl. nagyon durva.
Maradj a fix. fesznél, ha nem nagyon gány a kupak alatt a paszta, akkor 1,2V alatt normál léggel delid nélkül is hűthető simán normál használatban. (itt nem az AVX-es Prime smallFFT-re, vagy LynX-re gondolok...) Fogyasztás/hőtermelés miatt pedig - ahogy fentebb is írtam - nem kell aggódni.
Másrészt vannak itt a PH!-n többen, akik deliddel foglalkoznak, gyári szintű kupak visszaragasztással együtt! 4-5e Ft-ot szerintem simán megér, -15 fokot legalább hoz, elég jótékony hatása van a CPU életére is és/vagy a tuningra.
Ha nem krepál be a lapom, mai napig 4790K-t használnék...
-
törölt tag
válasz
laskr99 #39325 üzenetére
CPU feszültséget az AUTO állitásban ajánlott használni, mert az aktuális órajel alapján az alaplap kezeli a feszültség értékeket. Energiatakarékos alaplapi BIOS beállitásokat a belátásod szerint használd, de ha a CPU órajelek ugrálnak, akkor a feszültségnek is ehez mérten kell változni. Ha az órajelugrálás zavar, akkor nem is olyan régen ez volt a téma. Visszaolvashatsz néhány hozzászolásomra, de ezt is mindenki a saját belátása szerint használja...
[link] 39150 hozzászólás idevág a témába...
-
MM
őstag
válasz
laskr99 #39325 üzenetére
Teljesen jó a fix fesz.
Nálam fix fesszel ment évekig, de az órajelet visszavette idle, a fogyasztás így is bőven 10w alatt volt.Molt 8-9 gen + win10 már az órajel és a feszültség is fix nálam tuning esetében, még így is 15w körül van alapon a CPU... Ha dolgozik akkor pedig már főleg mindegy, úgyis megkapná a kakaót...
-
laskr99
addikt
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy az mennyire rossz, ha a cpu fix volton jár? Mert Auto és override van a biosban, offsettel meg nem megy 1.2-nél lejjebb.(annyit ad ha tudbon megy a cpu) 4790k a példány. TIM a kupak alatt nagyon rossz. IBT alatt 5mp után 96 fok volt, játék alatt 63 eddig a max.
-
törölt tag
válasz
MasterDeeJay #39323 üzenetére
Nekem a @4.2GHz órajel most egyelőre jónak tünik a GTX 1070 Ti-nek. Sapphire R9 380 videókártya kihajtásához talán még ez az órajel is bőven elég lehetne.
-
válasz
#00137984 #39318 üzenetére
Jobb minőségű volt amikor kijött. 4 éve. Azóta az a paszta már sokat veszíthetett eredeti állapotából. Konkrétan beszáradt és kaparni lehet a magról.
Nekem a 4790K gyárilag throtlingolt (asrock lap 4 magra lőtte be alapból a turbót), de gyári beállításon is 90 fok felett volt hiába hűtöttem akár mivel. Delid, CLU a kupak alá, Gelid ultra kupakra, Alpenföhn Brocken2-vel egész halk és nem melegszik. Igaz balf. voltam és legyalultam egy rakás alkatrészt az aljáról delidelésnél de teszteltem és ezek nélkül is ugyan úgy megy. (valószínű stabilitást növelnék tuningnál, bár én elvagyok a 4 mag 4.4ghz-el is) -
törölt tag
Haswell Refresh (Devil's Canyon) a sima i7 Haswell-hez képest jobb tuningpotenciálra képes. Elméletileg a kupak alatti paszta is jobb minőségű. Nekem az i5 4690K procihoz képest az i7 alig 1-2 fokot melegedett, ezért a hőmérséklete nekem teljesen átlagos. Egy jó toronyhűtés (3-4 direct pipe), és rendes házhűtés esetén a melegedés nem jelenthet akadályokat. Normál szinten a @4.6GHz szerintem egy átlagos OC órajel, miközben a legnagyobb terhelésre sem megy 70fok főlé. Megfőzni a procikat a stressz programokkal nem látom értelmét, amikor a játékokban és konvertálásban rendesen müködik.
-
Joshi
titán
válasz
F e Z o #39314 üzenetére
+Zsébernardo
+GabadyNekem is 4790k van, de tudva levő hogy ezek a procik nagyon rosszul lettek pasztázva a kupak alatt. Attól félek hogy tuningolhatatlan lesz delidelés nélkül. Na már most ebben az esetben pénzkidobás lenne egy K proci. Aztán én úgy tudom hogy a sima procik összes magja megy a max Turbó frekin, legalább is egyes lapokban gond nélkül megy. Egyébként egy Asus Z87 Gryphon lapba lenne.
-
törölt tag
Szerintem igen (nekem legalábbis megérte ez a fejlesztés), mert az i7 4790K tuninglehetőségei nem korlátozottak egy jó alaplapban. Egy gyengébb felszereltségű alaplapban (kevés VRM fázis), és egy alacsonyabb órajelű i5 proci után az alapórajelen használt sima i7 4790 beszerzése is sokat javithat a játékélményen. GTX 1080 Ti videókártya mellé az i7 4790K ajánlott egy kis tuningolással, de a GTX 1070-hez a sima i7 4790-et ajánlanám.
-
Joshi
titán
Sziasztok. Ér +20k-t a 4790k a sima nem k változathoz képest? Érdemes sima 4790-et venni? Ha jól tudom az csak 4Ghz-ig megy.
-
Man
csendes tag
Sziasztok!
Van egy 4790K és egy Be Quiet Pure Rock hűtő, amire raktam egy 2. ventit is.
Alap órajelen és feszültségen terhelés nélkül 35 fokosak a magok, Prime Fft alatt 90 fokra melegednek, pedig a hűtő hőcsöve a proci felett csak kézmeleg. Így nem akartam belekezdeni az oc-ba, az alaplap Giga Z97X Gaming 3. A pasztázás új, 2x újrarakva MX-4-gyel. Kevés lenne a Pure Rock 4 hőcsöve? Mi lenne jó helyette, ami kb 70 fokig engedi a magokat?Köszi!
-
-
KisBundi
őstag
Egy i7 4770 mennyire elég manapság a játékokhoz? Nem mai darab, de felesleges lenne leváltanom, ha egy GTX 1070-el megállja a helyét.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Reklámblokkolók topikja
- OTP Bank topic
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Google Pixel topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Proxmox VE
- Személyesen Zuckerberg toborozza a szuperintelligenciát építő AI-csapatot
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H370 i5 9500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB ZALMAN S2 TG be quiet! 650W
- AKCIÓ! Sapphire Nitro+ RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest