Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- MasterDeeJay: Egy nem átlagos Asus videókártya (GTX950M 2GB GDDR3)
- Gurulunk, WAZE?!
- Dell Venue 8 Pro
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- gerner1
Új hozzászólás Aktív témák
-
adamsX
aktív tag
Hidd el nagyon is jól ismerem mert mindenk 2 hétben ezt eszem. Babgulyás, hús, kolbász, szalonna és nem maradhatnak ki a zamatos zöldségek. De ez csak ráadás. Az előítélet azért van mert nagyon sokszor lefikáztak hogy vidéki vagyok. Azért lett nyitva a topic hogy elbeszélgessünk ezekről a dolgokról. Én csak a saját véleményemet mondom el. Egyébként mindenkienk van előítélete, de ezt már elírtam ezelőtt.
-
winamp
tag
Vidéki jelzőt Bp-en a nagy többség úgy értelmezi, hogy egy tanyasi búzamező. Nem képes mindenki úgynézki felfogni, hogy vidéken van több nagy város is, ami szintén Bp-hez hasonlóan kialakított város. Söt szerintem soxor szebbek, jobbak is, pedig budapesti vagyok.
-
Damage
senior tag
Nem akarok személyeskedni, de olvasd el miket írkáltál és gondolkozz el azon, hogy miben különbözöl azoktól az emberektől, akik másokat ''hülyevidéki''-nek neveznek. Megnyugtatlak, hogy nem járok többet mekibe és más gyorsétterembe sem, mint egy bármelyik másik magyar állampolgár a fővároson kívül. A kedvenc ételem a babgulyás, hurka, bográcsban készült öhön (ezt ismered???), a jó kis magyaros kaják sok piros paprikával és hagymával. A tanulás sem hova tartozás kérdése. Nagyon sok előítélet van benned!
Üdvözlettel: egy ''nagyvárosi bunkó pesti''
(szerk)Következő hozzászólásodra reagálok:
''mindig lesznek előítéletek pesti-vidéki és vidéki-pesti ellen''
Felfogás kérdése. Szerinted vannak és lesznek előítéletek. Nekem nincs ilyen irányú előítéletem. Ugyanolyan emberek élnek vidéken, falun, nagyvárosban, fővárosban. Vannak kedves, normális emberek. És vannak bunkók. És vannak olyanok, akiknek előítéletei vannak...
Üdv: a ''qtyaszaros bunkó pesti''
[Szerkesztve] -
LKW
aktív tag
Ezuton szeretném közölni, hogy én VIDÉKI vagyok. Sopronban élek, és büszke vagyok rá.

-
_seth_
veterán
Na hát osztán mit kő látnom miután begyüvök a tanyámrónann: hát ho itt meg a vidíkikekrűnnen beszílnek. Nagyon felidegesített, tudjátok mit? Kimegyek oszt kapálok két sor répát meg vetek egy kis búzát. Ütán meg főzök vmi jó kis vidéki ételt!! Hú majd el felejtettem a disznóknak meg a baromfinak kaját adni na megyek is.... Vidékiek??? Meg városiak??? Hmm... Na megyek mert már a teheneket is meg kell fejni....
-
Damage
senior tag
''sok pesti viszont kiköltözik a vonzáskörzetbe''
Nem is voltál soha pesti
(mint ahogy én sem)
Egyébként az én véleményem: gyerekes hülyeségnek tartom ezt a ''hülyevidéki'' és ''bunkópesti'' beszólást. Teljesen mindegy, hogy ki hova való, honnan jött, merre tart és hol él. Egy ember ''értékét'' nem a származás helye, ingatlanok és ingó javak értéke, megfektetett nők száma, egy este lehajtott pia mennyisége stb. szerint kell meghatározni. Sokat járok vidékre és semmi különbséget nem látok az ottani emberek és a fővárosiak viselkedése között. Itt és ott is vannak bunkó és kedves emberek egyaránt. Sok rokonom él vidéki kis- és nagyvárosban. Munkámból adódóan is sokszor megfordulok az ország legkülönbözőbb településein. A másik dolog: a nagyon kis településeken tényleg sokkal kedvesebbek és segítőkészebbek az emberek, ugyanakkor lehet látni az ellenőrző, követő szempárokat, ami ebben az esetben teljesen érthető. Figyelik az ''idegeneket'' és ez jó közösségre vall, nem is hibáztatom őket ezért. Ugyanakkor a ''Büdöspest'' és az ''utálom a kutyaszarszagú, büdös, koszos fővárost'' és a ''Andrássy út, Budai váron kívül nincs más szép hely ebben a városban'' sem különbözik a szememben a ''hülyevidéki'' beszólásoktól. Üzenem neki, hogy látogasson meg 1-2 peremkerületet, itt is van ám zöldövezet, menjen el a Budai hegyekbe (Szabadság hegy, Hűvösvölgy, János hegy stb.), sétáljon egyet a Kis Duna partján a fák között, nézze meg a Városligetet, nézzen ki a Margitszigetre, sétáljon fel a Citadellához (Gellért hegy), rengeteg régi épület (némelyikükre már ráférne a restaurálás), de megvan ezeknek is a maga szépsége stb-stb. Minden kis- és nagyvárosnak meg van a maga előnye és hátránya. Bp-en nem figyelnek egymásra annyira ez emberek és tény, hogy feszültebbek. Tény, hogy sok helyen nagyon koszos a város, de melyik városban nincs ilyen környék? Hozzáteszem, hogy nem csak a budapestiek szemetelnek, hanem az egyéb városokból idekerülő egyetemisták, főiskolai hallgatók. Ez sem ''hovatartozás'' kérdése. Én pl kifejezetten utálom azt is, ha valaki egy cigicsikket eldob az utcán, pedig szerves anyag, hamar lebomlik (annak ellenére, hogy én is dohányzom). Látogass el bármelyik kollégium környékére. Ott nem a ''bunkópestiek'' szemetelnek. Budapest legnagyobb előnye, hogy sokkal több lehetősége van az embernek, több kapu áll nyitva. És a közhiedelemmel ellentétben igenis vannak tiszta és sendes részei. És igen, ez is Budapest. Vidéki városok nagy előnye a nyugalom, (szerintem) jobb közbiztonság, családiasabb légkör, nagyobb hely, kevesebb zaj. Hozzáteszem, hogy bp-i vagyok és ennek ellenére csendes környéken lakom, ahol a 100 méteres körzetemben több tucat )több száz) fa található.
Sok város van Bp-en kívül, ahol huzamosabb ideig is nagyon szívesen tartózkodom. Sok ismerősöm van, aki vidéken él és én nem szoktam szembesülni a ''bunkópesti'' sértéssel. Az egyik ilyen város Hajdú Bihar megyében található. Az emberek nagy százaléka tájszólással beszél, engem ez sem zavar, ők így szokták meg. És? Megértem őket, ez a lényeg. Ugyanolyanok vidéken az emberek, mint itt is. Sok normális ember él ott, és van 1-2 bunkó, mint ahogy Budapesten is. Egy szónak is száz a vége...nem az a normális ember, aki a fővárosban él. Nem is az, aki vidéken. Az ember cselekedetei határozzák meg az ember értékét, és nem a születési vagy a lakóhelye. -
Apophis
őstag
válasz
viharhozo
üzenetére
Igen, róla beszéltem. Olyan még nem volt, hogy ne rontott volna, és enyhe akcentusa is van, de nem zavaró. Üdítő viszont, hogy elvileg valóban meteorológus, ellentétben más csatornák egyes dekoratív hölgyeményeivel...
De azt nem értem, miért nem tudja egyszerűen bemagolni a szövegét? Az egész alkalmanként fél oldal.
[Szerkesztve] -
viharhozo
addikt
Egy embert eleg sok minden zavarhat. En peldaul kedvelem Reisz Andrast idojaras-elorejelzeset, es soha semmilyen gondot nem jelentett a megertese, mivel magyar nyelven beszel nyelvtani hibak nelkul. Eleg nehezen tudom elkepzelni, h egy magyar anyalnyelvunek egy masik magyar anyanyelvuvel ertelmezesbeli problemai legyenek, azert mert az egyik tajszolasban beszel.
Ugyanakkor vegtelenul idegesit az Aignert valto felmajom idojarasra vonatkozo prognozisa. Ez van. -
LOTR
addikt
Az, hogy egy boltban nem köszönnek felettébb szörnyű nagy bunkóság, olyankor vagy egyből kijövök, vagy megvárom míg végre méltóztatnak felém bagózni. Mondjuk egy kis kínos eladóra nézéssel
én sem pesti vagyok, de itt tanulok és voltam már 1-2 boltban, ha mindig ezt csinálod akkor már a sok nézéstől vszínű kigúvadtak a szemeid
amennyiben sokat vagy pesten, mivel itt a standard szokás, hogy nem köszönnek ha bemész egy boltba(van kivétel, de olyan kevés, hogy azzal már szinte senki nem foglalkozik) -
jeges
senior tag
ehhehe...látod, a vélemények megoszlanak a város tisztaságát illetően
sztem jó esélyekkel indulna a ''legmocskosabb város'' díjért, de nem mindenki látja így.
de tán nem is az az elsődleges, h koszos v tiszta, hanem az, h nagyon jó arcok élnek/tanulnak/stb. arrafele.
a főiskolai élet meg kifejezetten jó (vót, mikor utoljára láttam
) -
Apophis
őstag
válasz
Cardinella
üzenetére
A riportalanyok úgy beszélnek, ahogy tudnak. De egy riporter, műsorvezető ugyan beszélje már a normális magyar nyelvet, mert az a dolga. Az sem (annyira) zavaró, ha a vendég dadog, ''ő-zik'', stb., de a riporternek fel kell készülnie, meg kell tanulnia a feltevendő kérdéseket. Nagyon idegesítő, amikor pl. egy politikust interjúvolnak, és míg az teljesen folyamatosan, választékosan beszél (már amelyik...), addig a riporter nem tud egy ép mondatot kierőltetni magából. Lesújtó. Aki nem tud beszélni, ne menjen ilyen médiaterületre dolgozni.
[Szerkesztve] -
nRu3
addikt
Nem kell ahhoz vidékinek lenni hogy paraszt legyen valaki
de ha valaki bicskával esszi a fagyit az már érdekes -
TheVeryGuest
senior tag
válasz
Cardinella
üzenetére
Nem kell, hogy érthetően beszéljenek a riportalanyok: direkt jó lene, ha egy párat feliratoznának, mint Matisz nagypapát: mindjárt az agyukhoz kapnának, hogy hogy beégtek a TVben.
-
Cardinella
aktív tag
Miért lenne probléma a köztévében a tájszólás v. akcentus, ''b@zmeg''? (Mindig jobb, mint ez a kedvelt formula...)
Másrészt, akkor az összes pld. Híradóban nyilatkozó, ill. filmben szereplő beszéljen szép, tiszta, artikulált tankönyvi magyart.
Matula bácsi, és a 20-30-as évek színészóriásai meg húzzanak a pics@ba a királyi tv képernyőjéről...
Tényleg, milyen igaz... -
TheVeryGuest
senior tag
Én miskolci vagyok. Életem első tizenvalahány évét, ott éltem le a vasgyári gettóban. Anyám anyja ongai (igazi földműves parasztokkal), apám anyja Széphalomból való, ahol szintén a földből éltek. Szóval jó kis vidéki családból származom. Pesten lakom és szoktam vidékizni. A Pesten született, de azóta az elővárosokba kitelepült kollégákat lehet szivatni ezzel. Annyira fel tudom b@szni az agyukat, az ''oda már nem is jár kék busz'' meg hasonló mondatokkal, hogy öröm nézni. Szórakoztató. Szerintem normális vidéki bóknak tekinti, ha levidékizik. Én ha itt is élem le nyomorult hátralévő életemet Pesten, akkor is vidéki leszek remélem.
Egyébként Pest is olyan, mintha sok kis rusnya falut egymára hánytak volna. A legtöbben úgyis csak a saját kerületüket ismerik. Meg még pár közismert utcát, teret. Ez meglátszik a közlekedésen is. Az autósok nagy része is csak azt az útvonalat ismeri, amerre mindennap járni szokott.
Ezzel nem azt mondom, hogy a vidék sokkal jobb, mert ha olyan hír van az indexen, hogy kocsmai verekedésben megszúrta élettársát, még mindig annak a legnagyobb a valószinűsége, hogy BAZ, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár, vagy Bács-Kiskun megyéről van szó.
Az meg, hogy valaki részegen randalírozik valami vidéki kocsmában és meg akarják verni az nem azért van mert Pesti, hanem mert túl nagy az arca. Pont ezt az ''akár az asztalra is szarhatok legfeljebb kifizetem'' mentalitást rühellik a pénztelen vidékiek szerintem a legjobban. -
Apophis
őstag
Elég sok médiaszereplő beszédhibás, illetve egyáltalán beszélni/súgógépet felolvasni sem tud. Az ilyen hogyan kap állást, én a protekción kívül mást nem tudok elképzelni. Mi a fontos egy ''felolvasóemberben'' (nem műsorvezetőkre gondolok, ahol kell szakmai rátermettség): jól nézzen ki (erre is rengeteg az ellenpélda) és tudjon folyamatosan, akcentus nélkül, gyorsan és érthetően beszélni. Sajnos mostanában ez nem nagyon érvényesül, dadognak, minden 3. mondatba belesülnek, olyan tisztán láthatóan olvassák a súgó, hogy az már bántó (kedvencem, mikor ezt olvassák:''Az én privát véleményem, hogy...''). Milyen média az ilyen?

MOD: ez OFF...
[Szerkesztve] -
Isten ments, nem sértés:
Ha Te ezt felveszed, akkor elhiszed nekik, amit állítanak. Kicsit ezt mutatja az is, hogy ezt ide írtad.
Alapvetően valóban van egyfajta nagy arc a fővárosiakban mindenféle máshonnan jött ember felé. És alapvetően minden városiban megvan ez a falusiak felé. Az első semmi más, mint egy vékony réteg hülyesége. Az utóbbi pedig csupán a némileg eltérő kultúra eredménye.
Én nem foglalkoznék vele. Változni sem fog a helyzet. -
wad
tag
A beszedhibanak vannak fokozatai. Olyat sehol nem alkalmaznak, akinek a beszedhibaja mar az erthetoseget zavarja. Ettol meg pl. mernok nyugodtan lehet, ezert mondom, hogy a beszed a tv-ben szereploknel fontos tenyezo a szakmai alkalmassag szempontjabol. Friderikuszn beszedhibaja meg csak nem is zavaro. A tajszolas lehet zavaro, de kereskedelmi tv-n csinaljanak amit akarnak, az o felelosseguk. A koztevet meg szuntessek meg vegre, az en penzembol ne csinaljak azt a hanyadekot.
''Szintén a médiában dolgozol?'' Szinten? Amugy nem. -
aesir
veterán
Őszintén megvallva nekem sem tetszik, de ettől még nyugodtan elvagyok vele is, nélküle is.
Az ORF-ben 95-ben mikor Ausztria csatlakozott az Únióhoz, direkt kerestek ''osztrákul'' szépen beszélő moderátorokat, nehogy beolvadjon a beszélt nyelv a németbe. Több osztrák országos napilap is közöl napi rendszerességgel ''osztrákul'' írt cikkeket, ráadásul sokat fonetikusan leírva. -
TheVeryGuest
senior tag
Ez az egész akcentusos bemondóság szerintem csak mamerikamajmolás. Ott divat az, hogy ''hozzunk egy britt akcentust szinesíteni a műsort''. Gondolom itt is ez volt a cél. Meg is lehet érteni, amit mond, csak éppen annyira idegesítő, mintha Öveges professzor olvasná be az időjárást.
-
Hypp
aktív tag
Mesélek még.
Van itt egy olyan, hogy Hatház utca, 6 darab idős ház (meglepő az összefüggés az utca nevével
) és egy későbbi építésű (27-28 éve épült) 4 emeletes panelsor van itten (én itt lakom). A Gyakorló (és Gépmadár) utca helyén régen reptér volt, innen a név. Ahol most az Obi és a többi bolt van, régen a Taurus gumigyár sportpályája volt (de szerettem... Nem volt gondja a közeli ált. iskolának a szabadtéri tesi órákkal.). Volt egy nagy füves focipálya, körülötte futópálya, 2 betonozott kézi (az egyik kivilágított) és egy salak, valamint 6 műanyag teniszpálya. Egész komoly volt, bár nem nagyon gondozták... Emlékeim szerint a környéken a legutoljára épült panelok a színes erkélyes 10emeletesek a Gyakorló utcában. '85 és '90 között épülhettek valamikor. Mögötte az erdő felé katonaság volt, ők azt hiszem már elmentek innét. A közelben működik az Egis gyógyszergyár. Régen kicsit sem érdekelte őket, hogy milyen szagokat árasztanak magukból; időnként ellepte a bűz az egész környéket.
Most nem jut eszembe más... -
domedee
senior tag
Nekem egy olyan sztorim lenne, ami egy jó barátommal esett meg. Mindketten szeretünk túrázni és bizony, néha, mikor melegen tűz a nap a hegyek között, akkor jól esik egy kis sör/bor/unicum/lehet választani, aztán uccu tovább.
Egyszer megálltunk egy kis faluban és kiültünk a kocsma elé a teraszra. Mikor megittuk a pohárkával, akkor mentünk volna. A teraszon volt több asztal is, de éppen akkor csak mi voltunk kint. Az asztalokon poharak, hamusok... Szétnéztem, oké, itt az a szokás, hogy ott hagyjuk az asztalon, jó. De ő mégis fogta és vitte vissza a poharát, ok erre én is vittem.
Mikor eljöttünk, akkor mondta, hogy ő mindig visszaviszi, még akkor is, ha amúgy ott szokás hagyni. És hogy miért? Egyszer történt vele, hogy amikor visszavitte így a poharakat, akkor megkérdezték tőle, hogy:
-Ugye, nem pesti?
Erre ő: -Nem, de honna tudja?
Válasz: -Ők sosem hozzák vissza a poharakat...
Ezek után mindig visszavitte mindenhol a poharakat, és én is. -
''Nem szakmailag alkalmatlan tildy szerint, hanem kiejtésileg.''
Egy teves bemondonal azert a beszed az erosen a szakma resze (mellesleg hugom szinte eskudni mert volna arra, hogy a kozteveben tovabbra is feltetel a beszedhibatol es tajszolastol mentes beszed - ugy latszik, megsem). -
wad
tag
''Nem szakmailag alkalmatlan tildy szerint, hanem kiejtésileg.''
Egy bemondonak, musorvezetonek a szakmaja a beszed, igy pl. egy beszedhibas ember egyertelmuen alkalmatlan (ugyanugy, ahogy pl. tanarkepzore sem veszik fel). A tajszolas nem ennyire egyertelmu, azert teny, hogy bemondot meg nem hallottam tajszolasban beszelni. -
tildy
nagyúr
Jó akkor csak tájszólásos emberek beszéljenek a tévében.
Igen jól modnod liberális vagyok, de vannak olyan helyzetek amikor azt kell szem előtt tartani mi az általánosan megszokott.
szakmailag egyébként abszolút ott van a srác. De úgy tűnik , hogy csak engem zavar ez a felvidéki tájszólás, és csak akkor ha tévében hallom. -
wad
tag
A ''vidékizésnek' semmi koze az intelligenciahoz, inkabb neveles es kornyezet kerdese. Ha valaki korul sokan videkiznek, az is el fog kezdeni nagy valoszinuseggel. Egyebkent ez altalaban annyira szol a videkiek ellen mint a parasztozas a parasztok ellen.
Azert az kulonosen elragado volt, amikor itt nehanyan felhaborodva a videkizestol el kezdtek 'kulvarosi bunkozni'. -
pweisz
senior tag
Ez elég gáz dolog mondjuk. Sajnos BPestbe tólják a lóvét, ezért fejlődik az infrastruktúra, stb. Vidék le van maradva, kellenének az autópályák nagyon, meg persze hidak, és a többi. De Bp-től se lehet elvenni a pénzt mert sokan laknak, dolgoznak ott, tehát szükség van rá, de ezzel saját magát gerjeszti a folyamat. Nem szeretem Bp-et, de nagyon mondják hogy Infós állást bp-en lehet csak szerezni. Szóval szerintem sokan nem akarnának BP-re menni csak nincs más lehetőség, sajnos.
Egyébbként én ilyen vidéki meg város ellentétet nem vettem észre környezetemben. -
Varga Csaba
aktív tag
Pedig ha nem ''tápos pesti'' lennél akkor tudnád azt, ha valamit el akarsz intézni akkor először a kocsmába kell menni.

Ott hamarabb kapsz útbaigazítást mint bárhol máshol.
Én ugyan 28 évig éltem Budapesten és most is kb 300 m -re lakom tőle de mindig is röhögtem azokon az IQ bajnokokon akik ''vidékiztek''
Ők a ''kűfalusiak''.

Üdv
[Szerkesztve] -
aesir
veterán
Fogalmam sincs hogy mi helyett mit csinált, egyszerűen reagáltam kretenallat hsz-re, aki értelmezésem szerint debreceni, és látnivaló hogy van összehasonlítási alapja Budapestet és Debrecent illetően.
Más, remélem nem akarod meghatározni hogy mit fogok leírni mint hozzászólást.
Megint más, abban semmi politikai tartalom nincs, ha hülyének tartom a polgármestert.
Megint megint más, nézetet nem lehet fitogtatni...
Ahh, közben szerkesztetted, akkor a fitogtatás rész visszavonva
És NEM fejtettem ki semmilyen nézetet.
[Szerkesztve] -
Hypp
aktív tag
''...amíg Magyarország lakossága folyamatosan csökken, addig Bp folyamatosan hízik a bevándorló vidékieknek köszönhetően...''
1: Bevándorló? Remélem, csak véletlenül használtad ezt a szót (Bp-i vagyok, de ezt a mondatrészt nem tűri a szemem). Bevándorolni külföldről szokás, nemde?
2: Budapest lakossága nem növekszik, ugyanis csökken. Nem tudom, mire alapozod a kijelentéses. A fővárosiak közül sokaknak elege lett az itteni életből, nyugalomra vágynak, ezért átkötöznek Budapest vonzáskörzetén belül valamelyik kisvárosba (alvóvárosba). Ez tendencia. -
aesir
veterán
válasz
kretenallat
üzenetére
Azt látod nem csodálom. Ugyanis itt egy hülye a polgármester ellentétben Debrecennel

-
Hypp
aktív tag
Én is ott lakom, ahol te. A kerületnek ez a része régebben (elég régen) a XIV. kerülethez tartozott, Zugló volt. Végülis ha átnézel a Kerepesi úton, ugyanezt látod
Azért került át a X. kerülethez, mert közigazgatási szempontból így volt célszerű, a Kerepesi út elég nagy választóvonalnak bizonyult ahhoz, hogy a kerület határvonalát is e mentén határozzák meg. Szóval tulajdonképp Zuglóban laksz, csak nem tudsz róla
Ja, és Rákosfalvának a zuglói oldalt hívják. A X. kerületi résznek Felsőrákos a neve. -
kretenallat
senior tag
je es mindenkinek tudom ajalani aki keletmagyarorszagozni szokott, h jarjon egyet Debrcenben. bar sik es ezert erosen otthontalan erzesem van, osszessegeben sokkal szebb mint pest es most gyorsabbanis fejlodik.
-
gregorik
senior tag
válasz
kretenallat
üzenetére
sztem Pesten aránytalanul több a gyökér, mint vidéken. a nagyváros kitermeli magából a 'lumpent', olvass csak szociológiát

-
Waix
tag
Örülök, hogy ennyi embert érdekel a téma.

Reagálok majd még dolgokra, csak állati kevés időm van most.
-
tildy
nagyúr
Nem ezt mondtam.
De nem tévébe való.
Engem pl. tényleg irritál pont ez a fajta tájszólás, bár hála égnek sokkal szebben beszél még így is mint győzike.(Nem tudom miért de ezaz aázás, meg haát, meg ilyesmi nem kedvemre való. Ugyanígy nem tetszik a gyün sem, ellenben a möggel.)
A másik dolog, hogy nem pesti vagyok, szóval nekem ezt aztán mondhatod.
Tudod nemcsak pesti magyar létezik, hanem normál, mindenki számára érthető tájszólásmentes is
Még mielőtt valaki félreértene:szükség van tájszólásra is(mint mondtam én is néha úgy beszélek---tisztára mitn a birinyiek
---), csak szerintem nem bemondóknál és időjárásjósoknál a médiában.
Peace.
[Szerkesztve] -
kretenallat
senior tag
mindenhol van hulye ember es okos is szokott lenni. pesten egyszeruen mindenbol tobb van. de nem hinnem h jobb lenne. nekem pl a nagy tomeg is iszonytato, a rengeteg galamb es kutyaurulek, otthontalanok tomege. persze ha vkinek van penze akkor ottis olyan kornyeken lehet ahol ez nincs meg.
mindenesetre engem nagyon zavar ha egy bunko le mer nezni barmiert is, a levidekizes meg a kedvencem...
-
jeges
senior tag
-
-
''ha egy városi jönne le vidékre és az se tudná, hogy mit csináljon és kérne segítséget.''
Igen, es forditva ulne fel a lora, es ralepne a gereblyere, ami jol orron nyomna, a tehennek meg meghuzna a farkat
Szakadjunk mar el az ilyesfajta burleszkbe illo elkepzelesektol, ez epp' olyan hulyeseg, mint hogy a falusiak bicskaval eszik a bigmeket
-
Bally
senior tag
Hát azt hiszem én aztán tudok a témához szólni, mert 5 éve járok Pestre.
Egy vidéki kisvárosban élek, ismerek sok embert itt is ott is, volt mindenhol pozitív- és negatív élményem is. Szerintem eléggé rossz szemmel nézitek, intelligenciáról beszéltek, hát nem tudom, ismerek nagyon sok embert pl. 8 általánossal, mégis sokszor többre tartom, mint 1-2 mega-intelligens (esetleg csak magát intelligensnek tartó) embert, mert egyszerűen nagyon segítőkész és önzetlen.
Hallottam már én is ilyen ''vidéki''-zést, ''falusi''-zást, de mindig meghallgattam az embert, és megalkottam a saját véleményem róla.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Sokszor használják ezeket poén szintjén is, de -még ha nevet is rajta az illető- nem esik jól az alanynak.
Egy a lényeg, de úgyis mindenki tudja, vannak bunkók itt is ott is, intelligenciától függetlenül.
szerk: most jut eszembe, szerintem ez visszafelé is ugyanúgy megvan, sokan mondják, hogy ''hülye pesti'', nemegyszer hallottam....
[Szerkesztve] -
@rglaaf
veterán
Én tözsgyökeres szegedi vagyok de eggyáltalán nem éredekel az hogy ki mit mond a más városokban,falvakban élőkre, aki ilyet mond annak az iq szintje megeggyezik az életkorával.
Páldául amikor katona voltam akkor ott nagyon kijött ez hogy ki honnan jött a pesti gyerekek ott is felsőbb rendű embernek érezték magukat, nem mondom voltak ott olyan emberek olyan tájszólással asszem Salgótarján és környéke,hogy egyszerűen nem lehett érteni mit mondott , de ez szerintem igy van jól nem vagyunk egyformák nem élünk egyhelyen, meg egyébként is mindenhol vannak lesznek ilyen emberek akik nem birja ki hogy ne hirdesse ezen irányú felsöbbrendűségét -
DanteHix
tag
Lehet,h ritkasbban teved be, de hozza a profitot. Kulonben bezartak volna.
Es igen, volt arra is pelda, h videken balheba keveredtunk, mert a fovarosbol jottunk.
Igenis megvan ott is az eloitelet.
Abban viszont egyet ertek,h negyedannyi embert kell megkerned, hogy segitsen videken. Pesten az emberek leszarjak egymast. Nade gondolj bele abba is,h itt mennyi ember el... -
_Hunter_
őstag
Ez szerintem is egy érdekes dolog. Véleményem szerint saját magunkon múlik, hogyan értelmezzük. Én is vidéki vagyok. Lenne egy sztorim de nem Bp-iekkel kapcsolatban. Velük is van, hisz egypár versenyen sikerült velük találkoznom na ott aztán volt ám észosztás mi vidékiek a nyomukba sem érhettünk, szerintük. Na de mindegy.
Ifjusági OB volt Szegeden. 3-4 napos verseny. Rögtön első nap Szegedi boltban az egyik srác lecsippentett egy darabot egy péksüteményből, hogy megtudja milyen ízű. Persze rajta volt a csapat póló is és sajnos egy eladó észrevette. Erre mit mond a kedves hölgy:
- Na tessék, ide járnak a vidéki suttyók!
Na ez kemény. Szerencse, hogy kultúrált lények vagyunk és így minden nap ebbe a boltba vásároltunk, és mindenről számlát kértünk és mondanom sem kell, hogy azért is megkóstolta legközelebb is a srác a sütit.
Szerettük az a boltot.
-
a_tesz
Korrektor
válasz
Kalandor
üzenetére
meg a budafoki úton van egy hentesbolt, ahol a 6-osról leszállsz és elindulsz a gellért tér felé... BME-sek előnyben.. amúgy én se pesti vagyok, hanem kicsit keletebbi (nem, nem japán), de nagyon kettős véleményem van fővárosunkról...
szerk: na és a hentesboltban jó sült/főtt kolbász, 1000x jobb, mint a menza...
[Szerkesztve] -
adamsX
aktív tag
válasz
Kalandor
üzenetére
Ez nem is arról szólt. hanem arról, hogy vannak emberek akik nem tudják elviselni a vidéki embereket. És ez nagy baj. Ha pl fordítva lenne, ha egy városi jönne le vidékre és az se tudná, hogy mit csináljon és kérne segítséget. (és akkor a vidéki azt mondaná, hogy minek te sem segítettél nekem). Így más lenne a vélemény egy városinak. (De ez csak feltételezés!)
-
TéKrys
senior tag
Mert kész vicc amit ez az ember művel. Hülye, buta, műveletlen tuskó. Kihasználja h a két csaj mellette az együtesben jól énekel. Ő meg ''táncol'' meg hülyéskedik.
Győzikéről - hamár szóba került - a szilveszteri ltr-klubbos déli főzőcske-só jut eszembe mostanság. Mikor a műsorvezető megkérdezte az egyik nézőt, hogy amíg fő a kaja akarja-e hogy Győzike énekeljen, mire a nő kapásból rávágta hogy NEM
hát dobtam egy hátast helyből -
Thyb
senior tag
Ezt a politika rovatban kellene feldobni, ugyanis ez a baromi nagy centralizációnak az átka. Sajnos fent falun mindenből a legjobb jár, mig a vidékiek szivnak mint a torkos borz, és itt a munkahelyek menyiségére, a bérek szinvonalára és a szolgáltatások szinvonalára gondolok legfőképp. Majd ha beindul egy komolyabb vidéki fejlesztés, akkor sok minden megváltozik - ha beindul
- . -
DanteHix
tag
Ne haragudj,de ha jol tudom, gyorskajaldak videken is vannak. Ok, nem ennyi, de azert van par.Es azok, is mukodnek, azaz, fogyasztanak ott is. Nem hiszem,h csak a pestiek jarnak oda, ha videkre mennek.
En szemely szerint kb 2 eve voltam utoljara gyorskajaldaban, inkabb beulok egy eterembe, ha van idom, vagy pedig, a jo kis bodes koszt. Sajna mar csak keves helyen van jo kolbaszos
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÚJ - MACBOOK PRO 16" M5 MAX 18C CPU / 32C GPU / 36 GB RAM / 2TB + 3 ÉV APPLE Care PLUS + ÁFÁ-s
- Új szériás (CFI -2116) PS5 Slim Digital 825GB eladó/beszámítás van
- GIGABYTE RTX 4080 Super 16GB GDDR6X WindForce V2 - Gari 2027.11.20. -ig - Eladó!
- ÚJ - MACBOOK PRO 16" M5 MAX 18C CPU / 40C GPU / 48 GB RAM / 2TB + 3 ÉV APPLE Care PLUS + ÁFÁ-s
- MSI Z390 Tomahawk + Intel I7 9700K + Be Quiet torony + 2x16GB DDR4 3000Mhz (Garancia)
- TP Link HS100 Távolról vezérelhető Wi-Fi-s dugalj (Smart Plug)
- Dell Latitude 5430 14" Touchscreen i5-1235U 32GB 512GB 1 év garancia
- ÚJ 27% - Corsair iCUE SP120 RGB ELITE Triple (CO-9050109-WW) ARGB ventillátor szett!
- LG 34WR50QK-B VA Monitor! 3440x1440 / 100Hz / 5ms / FreeSync / sRGB 99%
- 278 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

(mint ahogy én sem)

amennyiben sokat vagy pesten, mivel itt a standard szokás, hogy nem köszönnek ha bemész egy boltba(van kivétel, de olyan kevés, hogy azzal már szinte senki nem foglalkozik)

Nem akarom megbántani, még így névtelenül sem, de hidd csak el