Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Hieronymus: Pihole + Unbound
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- hcl: Olympus E-PL1 nyomozás
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Hieronymus: A jövő számítógépei (Reloaded)
Új hozzászólás Aktív témák
-
AI
tag
Nézd, Bp gettó részein persze hogy ezt látod. Nálunk például semmi ilyesmi nincs, a kátyúkat leszámítva. Egyébként minden nagyvárosnak megvannak e gettós részei, ez alapján nem lehet általánosítani.
Amúgy pedig ez nem egy bp fikázó topic, úgyhogy csak azt tudom mondani hogy AKINEK NEM TETSZIK EZ A VÁROS AZ NE JÖJJÖN IDE! -
cortex
csendes tag
Sehol az országban nem látni annyi hajléktalant, koldust, kutyaszart, kátyús utakat, mint Budapesten.
-
cortex
csendes tag
válasz
TheVeryGuest
üzenetére
''Édesanyámmal néha azon szoktunk töprengeni ugyan mi a szöszből élnek az emberek Miskolcon. Mióta az LKM-et bezárták nem t'om hol lehet dolgozni a városban. Bár most álítólag van valami Bosch üzem. Egyszerűen el nem tudom képzelni, hogy az a 100.000 ember miből élhet ott.''
Miért, máshol miből élnek? Hogy pontosabbak legyünk, Miskolc állandó népessége: 181 565 fő (forrás: www.miskolc.hu). Miskolcon nem csak munkanélküliek laknak (kb 8-10% a regisztrált munkanélküli), nem csak panel-lakótelepek vannak, nem büdösebb a levegő, mint más városban, nem egyedül csak ''valami'' Bosch-üzem van. Aki csak átutazik Miskolcon, valószínűleg csak az avasi lakótelepet, cementgyárat, vonatból esetleg a szeméttelepet látja...ebből nem kéne messzemenő következtetéseket levonni. -
törölt tag
Nem mindegy, hogy az ember le vagy felmegy. Menjen....
Ezen nem tudok kiakadni még akkor se, ha Ózd mellé utazok Pestről.
Ez így ''alakult'', így jutott el a köztudatba, a fiatalok így beszélnek falun/kisközségben is.
Osztálytársam is mondja, hogy lemegyek a faluba, pedig max. 300 méterre lakik a központtól egy 3K településen... -
Sidaries
őstag
Erről az egész vidéki dologról csak egy vicc jut eszembe:
Fiatal gyerek és öreg néni utazik Pesten a buszon. A gyerek feláll, átadja a helyét a néninek. Erre a néni:
- Ugye maga vidéki?
- Igen, miért?
- Mert átadta a helyét.
- A néni viszont Pesti, igaz?
- Igen, miért?
- Mert nem köszönte meg. -
TéKrys
senior tag
Földrajzi helyzetéből is adódhat h lemegy a Balatonra. Ez csak sztem belemagyarázás. Mert mivel magyarázod az olyanokat h
- Felmegyek a városba. (este szórakozni - itt vidéken így mondjuk)
- Leugrom a haverokhoz.
- vagy mikor elindulok otthonról és kérdezik: merre mész fel a városba, vagy lefelé.
Szóval csak annyit akartam mondani h sztem ez a lemegy a Balatonra nem idevágó pölö. -
czappa
aktív tag
Sokan írták, hogy Bp milyen ronda. Nos az éremnek mint mindig most is két oldala van. Vannak szörnyű helyek (pl.:KÖKI, oda jártam öt évig középsuliba, tehát tudom...) és vannak szép helyek is (pl. kertváros - 16. ker-ben lakom -, a belváros egyes részei, Margit-sziget, stb., stb).
Szóval szerintem mindenhol vannak szép és kevésbé tetszetős helyek is. -
czappa
aktív tag
''Lényegében a kérdés az, hogy vajon miért vált ez a jelző olyan pejoratív sértegetéssé bizonyos nagyvárosi emberek körében, mint amilyenné vált?''
nem vált sértegetéssé csak néhány ember szályából sértés (a stílus miatt)
''Hozzánk, mint vevőkhöz továbbra sem fordultak még egy köszönés erejéig sem.
Sarkonfordultunk és kijöttünk.''
Ez sok helyen így megy, sajnos. Engem is idegesít, de ez van. Azzal, hogy sarkonfordultok és kimentek nem változik semmi, mert
i)máshol is ilyenek az eladók
ii) az eladónak tök mind1, hogy vásárolsz-e vagy sem, mert nem ő a tulaj... (tehát ezzel őt nem ''bünteted'')
''Arra szeretném kérni a budapesti PH-sokat, hogy mindenki érdekében, a saját érdekükben is tartózkodjanak ezen téves, sztereotíp, ostoba sértegetéstől és ha lehet, ezt javasolják az ismerőseiknek is.''
Bevallom én meg az ilyen hozzáállást tartom sértőnek, mintha feltételeznéd, hogy bunkó vagyok csak azért mert Pesten élek... pedig nem szoktam használni a vidéki jelzőt, de ha mégis, úgy negatív tartalom nélkül.
Viszont sokaknak meg azon kéne elgondolkozniuk, hogy esetleg nem túl sértődékenyek-e? pl.: Tesóm mesélte, hogy beszélt egy vidéki kollégájával, hogy a hétvégén ''leutazik'' Balatonra. Erre meg a kolléga fél órás kiselőadást tartott, hogy ''miazhogyLEutazol?''
Nem akartalak megbántani, nincs harag, sok dologban igazat adok neked és én is megállapítom, amit már sokan megtettek előttem: Mo-n sok a bunkó (Bp-n, vidéken egyaránt). -
Thunder78
őstag
Ezért írtam korábban, hogy Magyarország Budapestből áll.
Rengeteg dolog van, amit csak Bp-en vehetsz meg pl, Bp-en kívül még rendelésre sem teljesítik. Nem hiszem hogy kell példákat mondanom, minden területen lehetne egyébként összeszedni.
De ha más oldalrol közelítünk, akkor is van olyan kultúrális és közéleti esemény, ami csak ott van. -
TheVeryGuest
senior tag
válasz
TheVeryGuest
üzenetére
Mellesleg létezik pesti tájszólás is. Ide tartoznak például a pósta a tűkőr és a zőld szavak.

-
TheVeryGuest
senior tag
Édesanyámmal néha azon szoktunk töprengeni ugyan mi a szöszből élnek az emberek Miskolcon. Mióta az LKM-et bezárták nem t'om hol lehet dolgozni a városban. Bár most álítólag van valami Bosch üzem. Egyszerűen el nem tudom képzelni, hogy az a 100.000 ember miből élhet ott.
-
TheVeryGuest
senior tag
válasz
concret_hp
üzenetére
Én bírom Öveges profot. Ahhoz, amit csinált jó volt az a stílus. De ha így olvasná be az időjárásjelentést, akkor valszeg kilökném a TVt az ablakon. Pont ez a bajom az M1-es időjóssal is. Az időjárásjelentésbe ne vigyünk már stílust. Arról most nem beszélnék, hogy a többi csatornán meg azzal vagiznak, hogy milyen fasza blue-box technika van, és bele tud lépni a képkeretbe a nő, és akkor nem látszik a bokája. Agyam eldobom ezektől.
-
I_Am
veterán
válasz
concret_hp
üzenetére
A Kökivel csak egy baj van. Egyik önkormányzat sem akarja a sajátjának. Amolyan senkiföldje. Ezért nem is tesznek semmit a felújítására. Megegyezni meg nem tudnak.
-
válasz
concret_hp
üzenetére
azért van fejlődés...
pár éve (Mikor ott laktam
) az Örs vezér tere még a mostani KÖKI-nél is lepusztultabb volt.
Most meg csillog villog... csövesek, árusok sehol.... rendőr áll az aluljáróban, stb.
összehasonlíthatatlanul kulturáltabb lett. -
concret_hp
addikt
nah szóval:
laktam már 70K lakosságú városban ~12 évet, 1100 lakosú faluban ~6-ot most meg fél éve BP-n 11.kerben (Sch kolesz (Irinyi u. Budafoki u. sarkán))
amíg el nem felejtem: #107 a Buadfoki úton az a hentes v mi télleg jó, és mondjuk virslit szoktam venni nála asszem valami 400 HUF/kg de az talán nem olyan dolgokból készül mint a hypermarketes
+ sztem jó is
nah eme rövidke bevezető után: sztem BP.n teljesen más a mentalitás (ezzel mondjuk valszeg nem árultam el nagy titkot
) mindenki rohan folyton, lesz*ja ha valaki 10m-re tőle haldoklik vagy ilyesmi.
1es helyek tényleg borzasztóak, míg vannak elég szép helyek is. Egyszer voltam a kék metró kőbánya-kispesti végállójánál. nah az nem semmi. hirtelen a köv hangot hallottam a fejemben: bazz' itt van ukrajna! és ez komoly! majdhogynem sokkolt amiket láttam, a tömeg, a lepusztult környék (mondjuk ez nagyjából a metróállomás volt mer' roszz helyen jártam (eltévedtem) azt mondom ha már ittvok körbenézek kicsit azt go el 1ből (nah ezt nem kellett volna (mármint körbenézni))), a sok ember akiről lerítt h kb. másfél minimálbérből élnek 5en, az életuntság, elkeseredettség az arcokon, a kocsmaszag, a reklámruhában keserű arccal álló emberke kimentem kicsit, ott meg betoncsungel. nah mondom innen most megyek el. és ilyen helyeken él, közlekedik több 100K ember (tudom máshol is vannak lepusztult környékek)
Kelenföldön szoktam még átutazni (vagy nemtom h az egész 11ker kelenföld-e vagy ez hogyvan, szóval a Kelenföldi pályaudvartól a városközpont felé, a Móriczig nagyjából) is elég lepusztult környék, tipikus volt szoc. feelingje van. BME közvetlen környéke viszont egész tűrhető sztem. Bár ez tulképp a belváros már sztem.
1 dolog ami engem iszonyatosan zavar: nincs parkolóhely --> a sok autós a járdán parkol! néha eszembe jut h azt kéne, h kulcs elő és a járda széle felett szépen 1 vonalat húzni az autóra
de ez megin' nem jó mer' még a végén bajom lenne belőle
+ ilyen h full a járdára, kersztbe! parkol vki.
Amikor hazajövök első dolog ami feltűnik: csönd van körülöttem. + tiszta a levegő (1 70K-s városban érzem így! egyből!!! (mondjuk kertváros rész v mifene, de 1km a belváros))
''vidéken'' ha bemegyek 1 boltba 1ből köszönnek, sőt ha nem köszönök én vok bunkó. bp.-n max az éjjelnappaliban köszönnek ahova hetente 3-4szer járok. (+ a hentesnél
)
falvakban ''mindenki ismer mindenkit'' mondjuk ez nincs teljesen így, de nagyjából. mindenki köszön mindenkinek.
közepes városokban, mint Kaposvár mondjuk ismered a szomszédaidat, esetleg az utcából még pár embert.
BP.-n soxor a szomszédot se ismered
(ezt több bp-i ismerős is mondta.)
Koliban ahol lakom az ország minden tájáról jöttek emberek. sose volt olyan h ''bunkó paraszt'' (na jó olyan volt h alföldiek, én toltam de nem bunkózásból) max. olyan van h elpoénkodunk 1más tájszólásán, ami saját magunknak esetleg fel sem tűnik, de még sose volt belőle sértődés tudtommal.
jah + volt ilyen h mindenki mekdonáccban eszik. hát én itthon kaposváron eddig kb. 2szer voltam, BP-n asszem 1szer. (nah mind1 ez gondolom senkit nem érdekel
) sz'al mekdonáccba' nem járok. elvből. +mer' drága. ami igazán LOL: Kaposváron amikor épült mekdonácc (kb. nemtom 7-8 éve?) a sok birka nép azt tolta h 7 végén ráéünk, kivagyiak vagyunk, goto mekdonácc, azt eszünk vmi sz*rt
nah én mindig azon röhögök h ha valaki ráér, és kivagyiságból jár mekdonáccba akkor amiér' ott jóllakik 2* megkajál6na étteremben (persze nem 5*os hotel kajáldájaban, hanem valami szolidabb helyen) úgy h eszik rendes kaját leves, főétel, desszert és akkor aszondom h télleg jól elvolt. de az h valakinek az legyen a menő h mekdonáccba járok me' van rá péz' hát az elég lol. kb. mint a lakótelepi plazacica akinek a rajta levő cuccuainak ára, ékszer nélkül másfél havi fizetése (mondjuk ezek amugy is lolok h Fábrytól idézzek: ''rezzenéstelen szoliarc'',''maroktelefonjába kapaszkodik''
)
. BP-n az ember azé' megy mekdonáccba mer télleg nincs ideje kajálni. rohadtsok kajálda van, komolyan mondom h kolitól 1km-s körzeten belül több van mint Kaposváron. és hogy mér'? mer' mindenki ''rohan'' munkába/gyerekér' stb. az átlag bp.i sztem kb. napi 1,5-2 órát közlekedik min. ami azé' elég sok mondjuk 2 óra utazgatás az még sztem lehet h jónak számít bp.-n. naszóval 2ó utazgatás, 8 ó munka az 10 egyből ez alatt a 10 óra alatt nincs otthon -> nem tud otthon kajolni -> elmegy enni valahova -> újabb 10-30p utazgatás stb. meg vlahogy úgy vezsem le h a bp mentalitás az nagyjából az h nem főzőcskézek, mer' nincs időm (mondjuk fél év alatt nemsok ráérős emberrel találkoztam az tény&való). 1 kisebb városban ez gyalog oda-vissza a 2 széle majdnem. autóval meg 1 Kaposvár szintú város 2 vége du. 4 és 5 közt is max 15 perc. Ebben nyilván az is benne van h bp-n más a lépték, ott 10 km az semmi. pár metrómegálló, kb. 10-12 vilingerrel stb.
tildy vetette fel h munkalehetőség ''vidéken'' alig akad
nos ez sajnos télleg így van
ha majd eccer lediplomázok attól tartok h esélytelen h rendes (rendes alatt olyat értek ami akkor képzettségemnek megfelel) munkát kapjak 1 100K>lakosságú helyen (konkrétan: nagyjából mind1 _csak ne bp. legyen_)
és hogy kicsit szorosabban kapcsolódjak a topic témájához ennyi észosztás után
: sztem aki hülyevidékizik ill. hülyepestizik az csak magáról ad szegénységi bizonyítványt, esetleg saját bunkóságáról próbálja elterelni a figyelmet
, tény h más a mentalitás a dolgokhoz való hozzáállás, de ez mindenhol az országban, sőt a világon mindenhol így van.
gege71 és a_tesz: csak nincs valami közötök a BME-hez?
#124: Győzike, mint polgármester ?? LOL
amugy bírom győzikét megalol tud lenni (mint úgy általában minenki a mai ''közszereplők'' közt, a kereskedelmi csatornák valóságsó sztárjainak korában
)
#164, TheVeryGuest : nem teccik nekem az Öveges prof.os példád! én koromnál fogva sajnos csak kb. 3 percnyi felvételt láttam a profról és asszem jobb figura volt annál h így leszóld!
az időjárásjelentés témához + : roppant eccerű: nem kell tv-t nézni és nincs ilyen gond
.
#166, wad : köztv +kell mer ha csak kereskedelmi lenne
nézz meg 1 ker. tv-s híradót (tom ez ellentmond az előző sorral) az szted olyan mint amilyennek 1 híradónak lennie kéne

#188, Damage : 1et értek + mondtad a frankót

#223, aesir :''Nem jól teszed fel a kérdést... Itt Budapesten az a kérdés hogy ki sz*pja le hamarabb, és milyen előnyökért?
'' <-- sajna ez ma a magyar valóság 
#231, pweisz : ''kijukathat'' nah kinek is van tájszólása? azaz írása?
(csak viccelek, nehogy komolyan vedd
)
#275, Josh : LOL
(magadtó' találtad ki vagy valahonnan másoltad?)
#302, tildy: milyen a somogyi tájszólás? én somogy ivagyok és nemtom megmondani
, csak érzem 1es emberek beszédén.
nah ha valaki ezután azt mondja h hsz. gyáros vagyok akkor azt, h 1 ''alfölditől'' idézzek : megfejelem interneten át
-
_az
senior tag
hát szvsz először a ''megyeszékhelyeket'' kellene felvirágoztatni, vagy valami...
amúgy bizakodok a vidék fejlődésében, van azért szép város bőven, csak hát van még mit csinálni... -
-
igen, komolyan, mintha nem is ugyanaz az ország lenne...
ha bizonyos időn belül látod SzSzB és Vas megyét, akkor látod csak igazán a kontrasztot...
Ui. Divot : Budapest vízfej, igen. De ez Trianon öröksége. az összes Pestet korábban egyensúlyozni tudó város a határ túloldalán maradt. (Kolozsvár, Temesvár, Nagyszeben, Brassó, NAgyvárad, Kassa, Pozsony, Besztercebánya, stb.)
ezért ilyen torz a magyar városszerkezet.
Viszont azt is hozzá kell tenni, hogy ha Budapestnek rosszul megy, akkor rosszul megy az országnak is. -
_az
senior tag
asszem sikerült megfogalmaznom a lényeget!

szóval bunkó tirpák van itt is, ott is. namost ugye vidéken sok elszigetelt hely van, nagyobb szegénység tán ,de ez szvsz lassan megszűnik(remélem)...
namost a lényeg, hogy a pesti bunkó azt hiszi, többet ér a vidéki bunkónál, csak közben téved...
-
divot
veterán
Magyarországnak az a nagy baja, hogy vízfejű. Budapest mindent visz, itt van a gazdasági, közéleti, kulturális, stb. központ, ezért alakult ki, hogym minden vidék, ami nem a főváros. Ha lenne még két-három hasonló nagyságú, és fajsúlyú város, akkor ez is értelmét veszítené, legalább is a mai formájában.
-
_az
senior tag
nem olvastam végig a topicot, de szerintem kb annyi a sztori, hogy bunkó paraszt(nem földműves, hanem tapló értelemben) tirpákok mindenhol vannak... szerintem elsőre ennyi
esetleg azt el tudom képzelni, hogy a vidék lassabban fejlődik
bár mostanság...
[Szerkesztve] -
adamsX
aktív tag
válasz
granpa_matis
üzenetére
Á.....dehogy.

-
erdeya
senior tag
Na látom a vidékiek má megint mozgolódnak...
Na majd egyszer lemegyek közétek
Na jó, még időben szerkesztem magam...
Csak kötözködök... én is vidéki vagyok ám. Győr city
Tudjátok nekem mi a bajom? Ha azt mondják, hogy pl. Győrött havazott.
Miért nem lehet azt mondani, Győrben havazott?
Nem mondjuk, hogy Budapestett, meg Debrecenett!
[Szerkesztve] -
Thunder78
őstag
Nekem is felb@ssza az agyam, ha levidékiznek. Ugyan tényleg vidéki vagyok, de Bp-en ez a szó már rég nem azt jelenti, amit valójában jelent (ezt már kitárgyaltátok). Tulajdonképpen ez is azt mutatja, hogy Magyarország Budapestből áll ... bár részemről a kisvárosok hangulatát sokkal jobban kedvelem, sokkal nyugisabb.
Volt már velem is hasonló eset, mint a topic nyitójával, ilyenkor és oda szoktam menni hozzájuk és - mint ahogy egy viccben is van - bemutatkozok az alábbiak szerint:
- Jónapot kívánok! Meg tetszik ismerni?
- ???
- Én vagyok a VEVŐ!
Erre általában a legtöbb agyonszolizott, szétsminkelt értelmi fogyatékos pi..a összekapja magát és próbál kiszolgálni a maga kis primitív szintjén.
Bocs ha erős volt, de mint vidékit érzékenyen érint a téma ... Bp-en voltam én már ''mucsai paraszt'', simán ''paraszt'', de ''vidéki bunkó'' is ... persze általában olyan emberek mondták ezt, akiknek az intelligenciahányadosuk talán az ittlévők átlagának a felét sem éri el. -
Waix
tag
válasz
BobChemistry
üzenetére
Kérlek olvasd el a 332-es hozzászólásomat!
Köszönöm.
-
Sarp
csendes tag
válasz
Cardinella
üzenetére
Egyetértek.
Egyébként a legnagyobb Mo-i ''vidék'': Bp. Mármint azzal a jelzővel illetve, aminek ált. ők szokták használni. (Tisztelet a kivételnek). -
BobChemistry
őstag
ismét egy olyan totyik, ami elméllyíti a szakadékot az emberek között...
-
granpa_matis
aktív tag
Ez a ''videkizes'', pont az olyan emberektol nevetseges, akik a vilagbol meg csak BP-t lattak(altalaban azok is szoktak mondani
)
[Szerkesztve] -
Zoltán
őstag
1: Bármikor megtehetnék, hogy nem a demszkyre szavaznak. Kaposváron, mikor odaköltöztem, nem volt kikövezve a Fő utca. Azóta egy ékszerdoboz lett az egész belváros, és a kölsőbb részek is folyamatosan fejlődnek. Mert nálunk nem szadeszes a polgármester. Kaposváron pártállástól függetlenül ezt mindenki elismeri, hogy csak a polgármesteren múlott, hogy javul a helyzet. (És Én sem vagyok Fideszes, mégis elismerem, hogy a fideszes polgármesternek köszönhető a pozitív és folyamatos változás)
2: Pont ez az, hogy nem bámultam!! Csak egy szerűen körbenéztem. Nem vagyok hajlandó lehajtott fejjel, szégyelve hogy élek, tökéletesen magamba fordulva utazni, mint sok pesti. Természetesen azt Én sem szeretem ha fixíroznak. -
Thyb
senior tag
Én ugy vettem észre - mint ezt már irtam is-, hogy van egy bizonyos réteg, aki valamilyen kisebbségi komplexusnál fogva másokat sérteget, attól függetlenül, hogy igaza van, vagy nincs, de ezek az egyének itt nemcsak a vidékieket szólják le, hanem mindenkit akit nem magukkal egyenlőnek tartanak. Ez lehet náluk okosabb, kevésbé okos (?) legalább is szerintük, más ker-ből való, vagy más városból való, esetleg más munkát végző szal bármiben eltérő.
Őket illendőségből az ember meghalgatja, de sem a stilusukat, sem pedig a rágalmazásaikat nem kell komolyan venni.
A másik tipusu ember (az inteligensebb, akiből azért remélem sokkal több van) akiben ott a tolerancia, megértés, s nem néz le senkit, akin tud segit, ha kell irányit, ha kell támogat, s elfogadja azt, hogy vannak más módban élők, más vallást vallók, más kerből, városból, országból származók, akik ugyanugy emberek, és ugyanannyit érnek mint Ő, mégha a vélemények sokszor különböznek is. S ha valaki tudatlan, akkor azt nem lenézik, hanem megpróbálják neki elmagyarázni, hogy mit hogyan kellene, vagy mi hogyan müködik.
Én ugy gondolom, hogy aki van annyira inteligens, hogy tolerálja a másságot(önmagától különböző), az soha senkit nem fog levidékiezni(legalább is nem abban az értelemben amiről ez a topic szól). -
jeges
senior tag
-
AI
tag
Már megbocsáss, de ezt nem tudom szó nélkül hagyni:
1, szerinted Pesten tényleg azért zsúfolódnak az emberek össze a buszon, mert ''igénylik egymás közelségét''? Ezt te sem gondolod komolyan...
2, Ha bámulod az embereket az modortalanság. Nekem is kinyílik a bicska a zsebemben ilyenkor.
3, Nem tudom, miért kellene a Pestieknek félniük. Én legtöbbször vidéken keveredek konfliktusba, amikor belémkötnek a helyi kanok mert a csajaik inkább velem jönnek el mint velük...
Szerk: tényleg sorry hogy ma mindenbe beleugatok de egyszerűen felb@sznak az ilyen hozzászólások
[Szerkesztve] -
Zoltán
őstag
Hát Én inkább a pestieket nézem le. Megdöbbentő volt számomra, mikor annak idején Pestre kerültem, hogy itt természetes a kosz, a kutyaszar, a homelessek/koldusok. Vidéken ilyen nem volt. De a ''normális'' emberek is rettentő igénytelenek tudnak lenni Pesten. Én pl.: csak néztem, milyen igénytelen ruhákban mernek kimenni az utcára. (Nem az áráról van szó, mert egy olcsó ruha sem feltétlen igénytelen persze) Sajnos azomban rám is hatot kicsit Pest, és már Én is kimegyek Pesten olyan ruhában az utcára, amiben régebben még a lakásban is szégyeltem volna lenni. Vagy az, hogy eltűrik (sőt, demszkyre adott szavazatukkal meg is erősítik) a bkv-n nyomorgást. Annak idején vidéken el sem tudtam volna képzelni, hogy embereket (!) képesek ilyen embertelen körüléméynek között ''utaztatni''. De nekem úgy tűnik, hogy a pestieknek ez természetes. Igénylik ''egymás közelségét''. (De komolyan mondom, ha mondjuk Kaposváron ilyen közel lenni valaki a seggedhez, mint itt Pesten természetes, már régen lebökött volna azthívén, hogy buzi vagy és meg akarod erőszakolni
)
Vagy ami még furcsa volt, mikor idekerültem: Pesten félnek az emberek: felszálltam egy villamosra és nekiálltam nézelődni, erre mindenki idegesen reagált, hogy mit bámulom, meg ilyesmi, látszott rajtuk, hogy zavartak, félnek, hogy mit akarok én tőlük. Pedig csak felszáltam a buszra, utaztam néhány megállót és közben csak nézelődtem: kik utaznak itt. Nem azt mondom, hogy vidéken mindenki lelkesen köszön a másiknak a buszon, de nem fél ha rávetül a tekinteted, esetleg még biccent is , ha mondjuk látásból ismer. Mondjuk megértem, hogy félnek itt az emberek.
De , hogy valami pozitívat is írjak: Nincs még egy olyan város Európában, ahol mondjuk reggel felkelsz, elindulsz a munkahelyedre/egyetemre és közben lazán elsétálsz egy OSZK vagy a Nemzeti Múzeum vagy a világ legcsodálatosabb Parlamentje előtt. És ez természetes, hogy ilyen intézmények mellett naponta elsétálsz. Vagy ha kell írnod egy dolgozatot, akkor csak beugrasz az OSZK-ba, mert megteheted, hogy alább nem adod
-
Doviziozo
aktív tag
-
Waix
tag
Igyekeztem az egész topikot végigrágni, de bevallom a közepefelé kimaradt néhány hozzászólás.
Valójában magyarázattal tartozom, mert a nyitószövegben nem tértem ki a vidékiek hozzáállására. Ennek az egyszerű oka az, hogy én, aki vidéken élek huszonvalahány éve, életemben talán két-háromszor, ha hallottam a ''pesti'' szót pejorativ felhanggal. Az a különbség a kettő között, hogy Budapesten sokak számára divattá vált ez, mint káromkodás. Azért ezek az egyre gyakrabbá váló könnyelmű sértegetések nem hasonlithatóak össze azzal, mikor néhány kisvárosi ember sértődötten (és tudatlanságból) ''lepestizik'' néhány pestit, mikor azok mondjuk illetlenül viselkednek, vagy ilyesmi.
Szerintem a kettő között alapvető különbség van.
Fontos megjegyeznem, hogy én nem csak azokról az esetekről beszélek, amikor egy valóban vidéken élő emberre mondják, hogy vidéki, hanem amikor valakire, akit szimplán sértegetni akarnak. Amikor a szó tulajdonképpen szinonimájává válik a bunkónak, a tudatlannak, idiótának.
A paraszt szerintem más tészta. Azért, mert aki vidéken él, nem feltétlenül él földmunkából, állattartásból, ergo nem mindenki paraszt, aki vidéki. Tehát ha Te vidékiként azt hallod, hogy paraszt (és ezt itt is szokták mondani!), attól még nem kell magadra venned. Ha azonban az élőhely alapján fikáznak, pusztán azzal, hogy Te nem ott élsz, ahol ő és ez alapján kellene primitivebbnek, tájékozatlanabbnak, butábbnak, egyebeknek lenned, no ez vérlázitó néha.
Lehet, hogy felesleges is volt a topikot megnyitni, mert úgy érzem van valamiféle szakadék a vidéki és a pesti emberek között. Egy mesterségesen képzett, általánositásokból, hiedelmekből és persze a média torzitásaiból(!!!!) vájt mentális szakadék, ami csak az agyakban létezik.
A pestiek azt hiszik, hogy a vidéki ember valamiben más. A vidékiek azt hiszik, hogy a pesti valamiben más. Mindez egész egyszerűen butaság.
Ne értsétek félre, de éppen ebből fakadóan én azt sem szeretem néha, mikor pesti haverjaim túlságosan is segitőkészek próbálnak lenni. Úgy érzem, mintha hülyének néznének. Jól esik persze, de valamiféle sajnálkozással teli szánalmat, jóindulatú lenézést érzek ki abból, mikor előkerül ez a ''vidéki srác, segitsünk neki'' hozzáállás.
Megintcsak a félreértés elkerülése végett : Nekem elképesztően jó ismerősökre sikerült szert tennem Budapesten! Negativ példa sokkal kevesebb van, mint pozitiv, talán éppen ezért fáj, hogy ezek az általánositások belül még a legjobb arcokban is ott motoszkálnak.
Én tényleg csak annyit szeretnék, ha vidékiként nem kezelnének máshogy. Ne legyek se jobb, se rosszabb.
És persze ez a hozzáállás joggal elvárható a pestiektől is a vidékiekkel szemben. Ugyanazt a nyelvet beszéljük, egy országban élünk. Számtalan törésvonal mentén képeznek szakadékokat az országban önös érdekből idióta politikusok innen is, onnan is. Minek mégegy különbséget csinálni Közted és Köztem?
Egyszerűen csak abba kellene hagyni ezt az ''ellenségeskedést''.
-
-
divot
veterán
1. Gergelyiugornya.
2. Sátoraljaújhelyen - mivel északon fekszik, és Kazinczy áldásos tevékenységének a központja volt - egyik legtisztábban beszélik a magyar nyelvet, alig van néhány tájszólásos kifejezésük. Tehát a köll nem valószínű, hogy elhangzott.
3. Az emberek tele vannak hülyeségekkel, én Budapesten vidéki vagyok, ha hazamegyek, akkor pesti, közben mindkettő, meg egyik sem.
[Szerkesztve] -
marcee
addikt
Én budai vagyok. Véletlenül sem pesti, azokat lenézem!

Szóval engem otthon szájon végtak, valamikor tíz éves forma koromban, amikor valakire azt mondtam, hogy ''paraszt!'' Minthogy az okát is elmagyarázták, azóta hintem az igét.
Van néhány ellensztorim:
-Középiskolai osztálytársaim 90%-a ''hegylakó'' volt, mint később visszahallottam, engem azért tartott bunkónak az egyik díszpéldány, mert lakótelepi vagyok. Úgylátszik előszőr látott olyat. Akkor, 15 évesen ez nagyon rosszul esett, szüleim viszont a szájukon majd kiestek a kuncogástól.
-Táborozni menet az átszállást vártunk jópár éve Sátoraljaújhelyen pályaudvaron, mikor is mellém lép egy bácsika és megkérdezte a szokásos ''honnan jöttetek, merre tartotok fiatalok''-ot majd elmesélte a fél életét, amire elébb készségesen válaszoltam, utóbb figyelmesen hallgattam. Mikor végülis továbbállt, úgy kezdte a könnyes búcsút, hogy ''Na, kutya pöstiek...nekem mostá' mennem köll'' (a vége nem biztos)
-Tiszatúrán volta a legsúlyosabb, csak nem nagyon rémlik már a sztori mert nagyrészt nem voltam jelen. Az egyik kikötésnél (talán Gergelyugornyán) két fiatalember közvetlen közelről nézte végig, amint partotfogunk kicuccolunk, sátratverünk. Engem egy kicsit zavartak is mert nem értettem, hogy mit akarnak, végül a társaságunkból az egyik muatatós menyecske szóbaállt velük, aztán a többiek is csatlakoztak sorban, a végén én is meguntam, hogy egyedül lejsztolok, gondoltam megnézem mi a dörgés: rékértdeztek a srácok a csajnál, hogy miért nézi le őket, hiába szabadkozott, hogy nem. Erre figyeltek fel a többiek és próbáltak ''segíteni''. Tizen voltunk kettő ellen, de egy óra alatt nem sikerült meggyőzni őket, hogy nem nézzük le a vidékieket. Akkor született a fenti idézet is, mert állandóan ''pestiek'' szólítottak minket, erre mondta egy haverom, hogy ''Nem vagyunk bunkó pestiek, Budaiak vagyunk!'' -
Doviziozo
aktív tag
válasz
Cardinella
üzenetére
Olyan székelyesen beszél, sőt tutti onnan való. Igazi magyar. Az ilyen szerintem érték. Meg kell őrizni a hagyományainkat, ami magyarrá tesz minket.
-
Damage
senior tag
Tényleg nagyon tetszik ez az oldal!
Én csak egy ''primitív black metal-os fővárosi bunkó'' vagyok, gondolom ezért nem láttam még ilyet. A helyükben levédetném ezt az ötletet, kivéve, ha ők is lopták valahonnan!![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
(Szerk) BenJoe: Úgy szoktam mondani vala: Csöpölszití, tanyavidék (a vidékiek ne vegyék sértésnek, ez nem gúnyolódás). Közigazgatásilag a fővároshoz tartozik (XXI. ker.), gyakorlatilag egy kisvároshoz hasonlít, nagyon a szívemhez nőtt, nem költöznék el innen semmi pénzért
[Szerkesztve] -
Suliro
senior tag
Miskolchoz képest én is vidéki vagyok, onnan 2 km-re egy 5000fős nagyközségben élek. Az osztálytársaim mindig pusztainak, meg tanyainak hívnak, de én ezen csak nevetni tudok, mindig azt modnom, hogy Miskolc Szirmabesenyő kertvárosa és nem fordítva.
-
tildy
nagyúr
A készítők goások.
Homen Bővebben: link is, deto is.
Keressetek rá a halufalu és egyéb dolgokra. -
Damage
senior tag
Olvastam azt a topicot és úgy vagyok vele, hogy aki azt elhiszi az egy........annak egészségére

Kizárt, hogy ilyen ember létezzen. És ha létezne is, ki az, aki a családját (mégha távoli rokon is) ilyen módon a közösség elé ''dobja''?
Mit értessz ''mocsárvidék'' alatt? A falu mennyivel vidékebb, mint az általad felsorolt városok? A vidék nem egy kicsinyítőjelző, csak 1-2 beszűkült agyú emberkénél.
[Szerkesztve] -
-NoVa-
veterán
-
Hmm... Én a ''vidéki'' kifejezést nem használtam még sose negatív jelzőként...
Nekem vidék a falu. És a falusiak nem hülyék. Csak Lali meg Feribá'!
Ja, amúgy Szegedi vagyok, ezt a megnevezést Én sosem értettem... Mi a f@xért kell Szegedet, Debrecent egy csoportba megnevezni a mocsárvidékekkel...
-
Damage
senior tag
Eddig az egyik legszerényebb és legszimpatikusabb hozzászólás ebben a topicban! Egyébként biztos vagyok benne, hogy aki ilyeneket mondott neked, ők sem gondolják komolyan! Jobban mondva nem is igazán tudják, hogy mit mondanak neked. Lehet, hogy inkább irigyek rád! Nézz ki egyszer a XXI. kerületbe a Duna partjára....nem rossz hely

-
Damage
senior tag
Igazad van...és már mondtam, hogy az én hibám! Egyszerűen elveszítettem a hidegvérem a hozzászólásokat látván...
Hülyén reagáltam rá, inkább el kellett volna engednem a fülem (szemem) mellett! Nem tehetek a hülye stílusomról... (ilyenkor annyira örülök, hogy nem olvasok bele a politikai topicocba
)
Legközelebb az ilyenekbe se nézek bele, inkább elengedem a szemem mellett, elvégre ez egy hardver-es topic, és emiatt regisztráltam magam erre az oldalra!
-
Jégkokó
veterán
Én is vidéken élek és engem is le szoktak hülye osztálytársaim parasztozni, meg mondják hogy egy tanyán lakom meg hogy mindenféle állatot tartunk.Pedig az eggyetlen álatunk egy kutya ,az is szoba kutya. Meg azt is mondták hogy nálunk még a vonat se áll meg, ezt egy olyan gyerek mondta aki gyorsvonattal jár mit tudom én merre és az átmegy ott ahol lakom és nem áll meg milyen furcsa, de minden más vonat megáll és jó a közlekedés.Meg amikor bekötötték a netet és mondtam hogy ennyivel meg annyival töltök és csak néztek hogy hűűű , ők meg a nagy pesti kemény legények csak 60 al töltenek és verik a mellüket hogy mennyivel jobb pesten lakni mint vidéken.Nem itélem el tény és való hogy pestnek is vannak szép részei, de vannak olyanok is amik lepukkantak, de elég sokat járok pesten és szerintem a legjobb hely ahol sok fa van meg minden az a 15. kerület
-
tildy
nagyúr
Tudod, nem szeretem a bugyuta
csajszikat nézni. Vissyt, Németh Lajost pl. spec.bírom.
Ja és nálunk 3 adó van csak, elhet válogatni, hány ídőjárásjelentést akarok nézni
.
Aesir:látom már megint belémkötsz ám legyen. Igen elfogadom, ugyanis szegedi, békésmegyei, vagy somogyi tájszólást tizedannyit sem hallok a televízióban.
Sajnos volt valaki aki megutáltatta velem ezt az északmagyarországi , talán palóc vagy milyen tájszólást. Ja és sokat szerepelt a tévében.
Talán ha az az illető nem laet volna, és nem zavarna annyira mind a megjelenése, mind a beszéde, lehet észre sem venném az említett időjósnál , hogy tájszólásban beszél.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Temu
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Hieronymus: Pihole + Unbound
- BMW topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- További aktív témák...
- HP EliteBook 630 G10 - 13,3'FHD IPS - i5-1335U - 16GB - 1TB - Win11 - 1 év garancia - MAGYAR
- Keresek Xbox Series S / Series X / Playstation 5 konzolokat
- Dell Latitude 5410 - 14" FHD touch, Core i5 10310U, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4409
- BESZÁMÍTÁS! Lian Li Galahad II 360ARGB white bontattlan vízhűtés garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Erről az egész vidéki dologról csak egy vicc jut eszembe:
) az Örs vezér tere még a mostani KÖKI-nél is lepusztultabb volt.
+ sztem jó is
+ ilyen h full a járdára, kersztbe! parkol vki.
(ezt több bp-i ismerős is mondta.)
nah én mindig azon röhögök h ha valaki ráér, és kivagyiságból jár mekdonáccba akkor amiér' ott jóllakik 2* megkajál6na étteremben (persze nem 5*os hotel kajáldájaban, hanem valami szolidabb helyen) úgy h eszik rendes kaját leves, főétel, desszert és akkor aszondom h télleg jól elvolt. de az h valakinek az legyen a menő h mekdonáccba járok me' van rá péz' hát az elég lol. kb. mint a lakótelepi plazacica akinek a rajta levő cuccuainak ára, ékszer nélkül másfél havi fizetése (mondjuk ezek amugy is lolok h Fábrytól idézzek: ''rezzenéstelen szoliarc'',''maroktelefonjába kapaszkodik''
, tény h más a mentalitás a dolgokhoz való hozzáállás, de ez mindenhol az országban, sőt a világon mindenhol így van.