- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Butcher82: Retro - műanyag fehérítés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
sparks
senior tag
Egy kis Gen10-es tapasztalat megosztás - HPE ProLiant MicroServer Gen10 túlmelegedés
Üzemeltetek otthon egy ilyen szerkentyűt, Ubuntu 16.04 van rajta, NAS, Domoticz és még pár apróság fut rajta.
Szombat délután 4-kor (mikor máskor, mint a VB bronz meccse előtt 1 perccel nagyon hangos lett, majd le is kapcsolt, az elején szép sárgán villogott az üzemjelző led, hogy baj van babám.
Újraindítottam, láttam, hogy Fail2ban 100%-on pörgeti a procit, majd ismét leállás. Mondom mi ez? Gondoltam megzakkant az alkalmazás, leszedtem gyorsan. Ezután ment egy kis ideig majd ismét zúgás és leállás.
Kénytelen voltam monitort szerelni rá (fent van egy felső polcon jó magasan, nem egyszerű monitort rárakni, öröm volt).
No látom, hogy folyamatosan jönnek ezek a vészleállós üzenetek. Ekkor nem volt mit tenni, kiszedtem a helyéről és egy kényelmesebb helyen szétkaptam. Pont itt a fórumban 1 nappal korábban láttam valakitől, hogy milyen poros volt a Gen8-asának az előlapi szűrője. Megnéztem az enyémet és átláthatatlan volt. Jól kifújkáltam, így már átlátok rajta - de közben teszteltem is és szétszedve is leállogatott. Felraktam egy pemdrájvos Linuxot, azzal is teszteltem, hátha szoftveresen kúródott el valami - azon ment egy darabig, aztán ott is jött a túlmelegedés. Na mondom ennek kampó, szerviz lesz belőle. Azért rákerestem az üzenetre, amit újraindításkor elémtárt a kis ketyere. Ezt találtam.
Pontosan ezzel a ZA10A290-es BIOS-szal volt az enyém is és ő is ezt üzente nekem.Linux alatt kissé remegve - és a procedúra alatt a processzort teli tüdőből fújva - frissítettem a BIOS-t a legújabb A350-esre (azt hiszem ez volt a legutóbbi).
Szerencsésen végigment a folyamat. Újraindítottam és innentől nincs kép a monitoron. Mondom anyád!
Többször próbáltam, de semmi. Mondom OK, akkor előkaparok egy régi VGA kábelt, hátha azzal lesz kép (Display port esetleg alapból kinyomva?).
1 órányi pincetúrás után a kedvesem segítségével lett is egy végre. Eléggé lemondóan dugtam rá a gépre. Újraindítottam, imádkoztam egyet és.... és semmi! Nincs kép. No akkor még kiszedtem a benne található elemet is, meg a jumpert is bactattam, hátha. Ezután ismét próba és... semmi! Anyáztam kicsit és már készültem egy szervizes sztorira. Ekkor még ment a gépezet, villogtak a ledek rajta, de kép sehol. Mondom OK, vége kikapcs. A monitort kikapcsoltam, de jött egy érzés, hogy vissza kéne kapcsolni.
No ekkor jött el a csoda. A monitort visszakapcsolva látom, hogy a gép éppen szüttyög valami hálózati eszközöket keresve, hogy onnan bootoljon. Győzelem! Ezután visszadugtam a másik kábelt és egy monitor ki-be kapcs után azon is volt képÚjraindítottam, be BIOS-ba, UEFI átrakva LEGACY-ra és már élt is a szép Ubuntu szerverem.
Az újraindulások, venti pörgetések megszűntek. Leszedtem stress programot is hozzá, meg egy sensor nevűt is, és pár percig 100-ra pörgettem. 60-65 fokon maradt a proci hője, azóta is szépen működik.Ezt csak azért írtam le, hogy ha valakinek HPE Gen10 van, ZA10A290 BIOS-szal és elő jönne egy ilyen túlmelegedéses leállásos sztori, akkor úgy néz ki, hogy ez megoldja.
Nekem este 10-re sikerült a dolog, 6 órát szívtam vele, másnak nem kell ennyit, ha erre rátalál.
Remélem, hogy innentől sok évig nem lesz semmi bajom vele, mert alig fél éves a gép és hosszútávra vettem.
Új hozzászólás Aktív témák
Angol nyelvű infók (BIOS, RAM lista, driverek, stb.)
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- iKing.Hu - Honor Magic V2 Black Használt, karcmentes állapotban 16 GB RAM / 512 GB tárhely
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3048, 94% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest