Keresés

Hirdetés

!!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!!
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!

Új hozzászólás Aktív témák

• sparks

senior tag

Egy kis Gen10-es tapasztalat megosztás - HPE ProLiant MicroServer Gen10 túlmelegedés

Üzemeltetek otthon egy ilyen szerkentyűt, Ubuntu 16.04 van rajta, NAS, Domoticz és még pár apróság fut rajta.
    Szombat délután 4-kor (mikor máskor, mint a VB bronz meccse előtt 1 perccel nagyon hangos lett, majd le is kapcsolt, az elején szép sárgán villogott az üzemjelző led, hogy baj van babám.
    Újraindítottam, láttam, hogy Fail2ban 100%-on pörgeti a procit, majd ismét leállás. Mondom mi ez? Gondoltam megzakkant az alkalmazás, leszedtem gyorsan. Ezután ment egy kis ideig majd ismét zúgás és leállás.
    Kénytelen voltam monitort szerelni rá (fent van egy felső polcon jó magasan, nem egyszerű monitort rárakni, öröm volt).
    No látom, hogy folyamatosan jönnek ezek a vészleállós üzenetek. Ekkor nem volt mit tenni, kiszedtem a helyéről és egy kényelmesebb helyen szétkaptam. Pont itt a fórumban 1 nappal korábban láttam valakitől, hogy milyen poros volt a Gen8-asának az előlapi szűrője. Megnéztem az enyémet és átláthatatlan volt. Jól kifújkáltam, így már átlátok rajta - de közben teszteltem is és szétszedve is leállogatott. Felraktam egy pemdrájvos Linuxot, azzal is teszteltem, hátha szoftveresen kúródott el valami - azon ment egy darabig, aztán ott is jött a túlmelegedés. Na mondom ennek kampó, szerviz lesz belőle. Azért rákerestem az üzenetre, amit újraindításkor elémtárt a kis ketyere. Ezt találtam.
    Pontosan ezzel a ZA10A290-es BIOS-szal volt az enyém is és ő is ezt üzente nekem.

Linux alatt kissé remegve - és a procedúra alatt a processzort teli tüdőből fújva - frissítettem a BIOS-t a legújabb A350-esre (azt hiszem ez volt a legutóbbi).
    Szerencsésen végigment a folyamat. Újraindítottam és innentől nincs kép a monitoron. Mondom anyád!
    Többször próbáltam, de semmi. Mondom OK, akkor előkaparok egy régi VGA kábelt, hátha azzal lesz kép (Display port esetleg alapból kinyomva?).
    1 órányi pincetúrás után a kedvesem segítségével lett is egy végre. Eléggé lemondóan dugtam rá a gépre. Újraindítottam, imádkoztam egyet és.... és semmi! Nincs kép. No akkor még kiszedtem a benne található elemet is, meg a jumpert is bactattam, hátha. Ezután ismét próba és... semmi! Anyáztam kicsit és már készültem egy szervizes sztorira. Ekkor még ment a gépezet, villogtak a ledek rajta, de kép sehol. Mondom OK, vége kikapcs. A monitort kikapcsoltam, de jött egy érzés, hogy vissza kéne kapcsolni.
    No ekkor jött el a csoda. A monitort visszakapcsolva látom, hogy a gép éppen szüttyög valami hálózati eszközöket keresve, hogy onnan bootoljon. Győzelem! Ezután visszadugtam a másik kábelt és egy monitor ki-be kapcs után azon is volt kép :U

Újraindítottam, be BIOS-ba, UEFI átrakva LEGACY-ra és már élt is a szép Ubuntu szerverem.
    Az újraindulások, venti pörgetések megszűntek. Leszedtem stress programot is hozzá, meg egy sensor nevűt is, és pár percig 100-ra pörgettem. 60-65 fokon maradt a proci hője, azóta is szépen működik.

Ezt csak azért írtam le, hogy ha valakinek HPE Gen10 van, ZA10A290 BIOS-szal és elő jönne egy ilyen túlmelegedéses leállásos sztori, akkor úgy néz ki, hogy ez megoldja.

Nekem este 10-re sikerült a dolog, 6 órát szívtam vele, másnak nem kell ennyit, ha erre rátalál.
    Remélem, hogy innentől sok évig nem lesz semmi bajom vele, mert alig fél éves a gép és hosszútávra vettem.

• sparks

senior tag

válasz sparks #3619 üzenetére

Ide is leírom a történet végét (amire válaszok, abban voltak kérdéseim).
    Vettem egy TP-LINK Archer MR200-at, beletettem a kártyát, bedugtam a szerverembe a második ethernet porton, találtam egy frankó bash scriptet, ami másodperceken belül átkapcsol a backup internetre, ha elmenne a UPC net és az okosotthon /riasztó kombóm nem maradhat net nélkül 1 percre sem.
    Ez a script folyamatosan ellenőrzi nekem, hogy él-e a fő hálózat, ha nem, akkor átvált a backupra, ami a mobilnetem. Teszteltem ezerszer és tökéletesen működik, amint visszajön a UPC net, pár másodperc és már vissza is váltott rá, pont ilyet akartam. És nem kellett hozzá, csak az említett router.
    Csináltam egy scriptet, ami 1 percenként ellenőrzi cronból, hogy fut-e a failover script, ha nem, akkor dob nekem egy emailt és újraindítja. :C

• sparks

senior tag

válasz Pelican #3625 üzenetére

Már tényleg nagyon off, de nem jutottam el a témában odáig, hogy Domoticzba integráljak ilyen modult. Annyira nem vagyok a téma mélyében, a backup meg pont azért kell, mert az elején írtam: UPC és a napi 24 órás internet szolgáltatás nagyon nem rokonok (legalábbis ahol lakunk). Rengeteg a net kimaradás, egyszerűen csak biztosítani akarom a folyamatos működést net kimaradás esetén is. Ezért van az egész rendszer alatt egy bazi nagy akkumulátoros inverteres UPS is, lehet kicsit eszelős lettem a témában, de valahogy maximalizálni akarom a rendszert... Bocs, nem offolok tovább.

(#3628) godomir Köszi, megnézem majd azt is.

• sparks

senior tag

válasz osztraksajt #3623 üzenetére

Köszi! :R
    Igen lehet ott csúszott el a gondolatmenetem, hogy alapból olyat kerestem, amibe konkrétan SIM kártyát is lehet rakni. Akkor futok egy kört ezekkel is, de még nem vetettem el ezt a 2 ETH-s történetet sem :)

• sparks

senior tag

válasz Galopp #3620 üzenetére

Már jártam ott korábban...
    Igen, van is ilyen router 80-100 ezer jó magyar forint árfekvésben :) Legalábbis , amit én találtam eddig, az kb. ennyi volt. Lehet van olcsóbb is, de gondoltam, ha már van 2 ethernet port, meg van olcsóbb mobilnetes router, hátha...

• sparks

senior tag

Hello!
    Van egy Gen10-es szerverem, Ubuntu 16.04 fut rajta, minden faszás, szeretem is (NAS, Domoticz, FTP, stb.)
    Kérdés: a UPC netem nem az igazi, sokszor elmegy és szeretném megoldani, hogy legyen backup net mellette. Először egy dual wan-os routerre gondoltam, de egyrészt horror az ára, másrészt meg ha meg lehetne valósítani, hogy az egyik ethernet portba a UPC menne a másikba pedig egy mobilinternetes router, akkor az ügy sokkal kellemesebb lenne (anyagilag is).

Kérdés: megoldható ezen hardveren, hogy valamilyen program figyelje (mondjuk percenként pingelve egy külső hostot), hogy megy-e a net az első porton, ha nem kap netet mondjuk 2 percig, akkor jöjjön a második ethernet port és átáll mindaddig, ameddig az elsőről nem kap ismét jelet.
    Látott már valaki ilyesmit? Megoldható lenne?
    Azért érdekes a kérdés, mert az okosotthon rendszeremben van egy riasztó rendszer is, aminél nem nagyon egészséges, ha nincs alatta internet és örülnék, ha lenne másodlagos net elérése is a szervernek.
    :R

Új hozzászólás Aktív témák