Hirdetés
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Forest_roby
üzenetére
Nemtudom van-e kapcsolta a dolgok között, de pl. LCD modul winXP alatti használatához a dlportsIO drivert kelett feltenni, aztán ment rendessen a printerport...
-
lazydog
addikt
válasz
Forest_roby
üzenetére
Tényleg nem látszik a képeken a megépített kapcsolás. Próbáld ki, hogy akkor is világítanak-e a LED-ek, ha egyenként lekötöd a printer csatlakozóról. Ha van multimétered, akkor azzal is mérj feszültségeket.
Egyébként az XP alatt nem vezérelhetők megfelelő driver nélkül a portok. Win95-98, vagy DOS alatt volna célszerű ezzel próbálkozni.
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
válasz
Forest_roby
üzenetére
képek:
[link]
ui.: egyszerűen nem sikerült éles képet készítenem a fényképezőgéppel.
-
lazydog
addikt
válasz
Forest_roby
üzenetére
A Molex csatlakozós táp csatlakozást nem neked írtam.
Neked jelenleg nincs erre szükséged, mert a printer-port kimenetek adják a +5 V közeli feszültséget az ellenállásokra.
Akkor lesz szükséged külön tápfeszültségre, mikor majd tovább fejleszted a kapcsolást meghajtó áramkörök beépítésével. -
dvdbackuper
őstag
válasz
Forest_roby
üzenetére
nem az LPT port adja az 5 voltot??
-
And
veterán
válasz
Forest_roby
üzenetére
Várj, szerintem Te kevered egy kicsit a dolgokat. Te a printerportról szeretnéd vezérelni a ledeket, God MonXter meg egyszerűen ledeket akar bepakolni a gépébe.
#3590: ha sorosan kötöd a ledsort, elég egy darab ellenállás is hozzá. Csakhogy 8 db. ledet nem tudsz sorbakötni, mert ahhoz a gépben előforduló tápfeszek kicsik. Célszerű 4-4 darabot sorbakötni, mindkét sor elé egy-egy kb. 270Ω-os ellenállást (mod: vörös színű ledek esetén) tenni, és a +12V -os ágra tenni azokat.
[Szerkesztve] -
God MonXter
tag
válasz
Forest_roby
üzenetére
köszi a segítséget!
azt szeretném még kérdezni,hogy az ATX csatlakozóról lehúzhatom-e neki a kakaót(3.3V)?vagy honnan adjam neki a naftát?
[Szerkesztve] -
lazydog
addikt
válasz
Forest_roby
üzenetére
A közösített negatív pontot a testre (házra) is kötheted, vagy a printer-port csatlakozó zöld színnel jelölt pontjainak valamelyikére. Ezek össze vannak egymással és a házzal kötve.
A D0-D7 lábakra fogod kötni a 8 darab LED-hez tartozó ellenállást. [link] -
Batman2
addikt
válasz
Forest_roby
üzenetére
Hi
Már miért ne osztanám meg veled?
Itt egy kis kapcs. rajz, ahogy én is elkészítettem [link]
A rajzon rajta vannak a lábszámok is, amikhez kell csatlakoznod a nyomtatóportban.
A programozását már Rád bízom, gyak. bármiben lehet programozni, amit ismersz.
Sok sikert hozzá!
Üdv.:
[Szerkesztve] -
Batman2
addikt
válasz
Forest_roby
üzenetére
Hi
Ez nyolc LED vezérlése lenne párhuzamos egy párhuzamos port adatvonalaival?
A végén lehet a párhizamos port nyolc adatvonala is, de lehet egy párhuzamos-soros, vagy párhuzamos-USB átalakító IC is és azzal csatlakozik a géphez.
Én párhuzamos portra készítettem magamnak ilyen LEDsort és írtam hozzá egy rövidke BASIC programot, amivle vagy 6 féle mintázatot lehetett létrehozni a LEDken.
Üdv.: -
lazydog
addikt
válasz
Forest_roby
üzenetére
Nyilván az a bizonyos 25 pólusú D apa csatlakozó, amit emleget a cikkben. Ez a nyomtató-kábel egyik (gép felőli) végére szerelt csatlakozó.
-
lazydog
addikt
válasz
Forest_roby
üzenetére
Egy nyák-lemez darab, ahol precízebb megoldás esetén, erre kerülnének a meghajtó tranzisztorok, esetleg IC-k is.
De rajta lehetne a kötelező soros ellenállás is, ami most rá van forrasztva a vezeték végére.
[Szerkesztve] -
lazydog
addikt
válasz
Forest_roby
üzenetére
Természetesen megoldható.
A legegyszerűbb a párhuzamos nyomtató port-ról vezérlés. A LED-eken kívül néhány ellenállás és tranzisztor, vagy integrált áramkör. Kell még egy általad is említetett program, amivel állítod a port kimeneteinek állapotát.
Például: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
- Kezünkben a OnePlus 15 és az Oppo Find X9-ek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vicces képek
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- Linux kezdőknek
- A Vivo S50 Pro mini is beáll a sorba
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Mobil flották
- Windows 11
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad P15 Gen 1 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10750H 16/512 QUADRO T1000 4GB
- Lenovo ThinkPad P15 Gen 1 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10750H 16/512 QUADRO T1000 4GB
- Boya BY M1/AV Jefe TCM-100 lavalier mikrofonok
- Mantona Luis Retro kamera hátizsák fekete
- 2db Sony 128GB Uhs-II/U3/V90 és 1db Kingston 256GB Uhs-II/C10/V90
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Bontatlan iPhone 16 (256 GB) (rendelhető)
- ÚJ akku! Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen2 i7-9850H 16GB 512GB GTX1650 500nit UHD 1 év teljeskörű gar.
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Z690 i9 14900K 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3090 OC 24GB be quiet Pure Base 500 850W
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G3 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

azt szeretném még kérdezni,hogy az ATX csatlakozóról lehúzhatom-e neki a kakaót(3.3V)?vagy honnan adjam neki a naftát?

ekkold