Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• ecaddsell

aktív tag

válasz [w] #95730 üzenetére

Az, hogy hobbi kicsit tág fogalom.
    Más műszer kell villanyszerelős dolgokra (pl. kétpólusú fáziskereső, amivel pl. kicsit be is lehet terhelni azaz a csatolások miatt megjelenő látszólagos feszültségek eltűnnek vagy bátran lehet a folytonosság vizsgálót feszültség alatt használni stb.), meg megint más kell finom elektronikás javításokhoz pl.

Ha nem gyárilag hibás vagy meghibásodott multiméterről beszélünk az elvárható pontosság ezeknél a cuccoknál (1% nagyságrendje) kb. mind megvan, de e-mellett millió egyéb más szempont lehet.
    Pl. néhány véletlenszerűen eszembe jutott dolog:
    - Milyen gyors a folytonosság vizsgáló és be tudja-e kapcsolni rövid értékre a jelezést (pl. IC lábait végigfésülve)
    - A folytonosság vizsgáló milyen feszültséget használ (érzékeny elektronikák nem szeretik a túl nagyot)
    - Van-e max/min vagy relatív mérés stb.
    - Mennyire gyors az automata mérés vagy van-e beállítható fix méréshatár
    - A dióda vizsgáló milyen feszültséget tud kiadni (pl. kék LEDhez több kell, hogy világítson)
    - Milyen védettséget kell tudjon (villanyhoz nem árt a tényleges CAT IV, nem az ilyen kamu értékek amit senki sem minősített)
    - AC-nál milyen frekvenciáig jó a mérés, van-e bekapcsolható szűrés
    - Méréshatárok, vagy pl. AC-nál mennyire mér jól 5-10mV alatt
    - Mennyire igaz az RMS kis kitöltési tényezőjű jeleknél (pl. PWM) bár ezt lehet inkább szkóppal kell nézni

5000 Ft-ig pl. egész jó szilikonos mérőzsinórt kapni. Egy komolyabb (pl. Probe Master 8152) már nem fér bele. Ehhez viszonyíts ezeket a multimétereket. Mivel gyenge védelem van bennük egy tranziens elég könnyen kinyírja. Ez után már csak részben működnek vagy nem megbízhatóak. Pl. nekem az ősrégi Metex már ellenállást nem tud mérni...

• laed

aktív tag

Akkor tudom ajánlani az ALDI-ban kapható FERREX nevű multimétert.
    Mondjuk nem lehet kapni mindig. Én elemek mérésére használom főleg, a körkapcsolót nem nagyon nyúzom (legtöbbször az megy tönkre) de ennek van saját bekapcsolója. Rengeteg nyomkodás után még mindig tökéletes.
    Az ára pont 5e Ft; de nekem szerencsém volt, akciósan vettem valami 3800-ért, ha jól emlékszem.
    A többi mérésre van más műszerem. Ezt csak azért vettem, hogy ezekért már ne azokat b*sszam tönkre.

• baly81

aktív tag

Igen, mint ahogy írtam is, ne a legalját vásároljátok meg...

Az D850 -től sem kell sokat várni az 1-2000 Ft-os árával.

Szerintem itthoni kereskedelemben az általad meghatározott összegig nem fogsz kapni normálisabb készüléket.
    Aneng vonalon maradva, az M118A -t tudom ajánlani. Abból 25-30db-ot adtam el, mindegyik jól mért, kompakt készülék. Kompromisszumokkal ugyan, de jól használható. Egyetlen rossz benne, az a mérővezeték minősége, azt cserélni kell jobbra.

Új hozzászólás Aktív témák