Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 7 – Még egy megosztó – de gyors – étel: resztelt máj
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- GoodSpeed: Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sisi22
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #84182 üzenetére
Hordozhato szkenner es kis nyomtato lenne a kiserleti nyul, igy barhol es barmikor lehetne oket hasznalni pl. laptoppal ott is, ahol nincs 220 a kozelben.
A kovetkezo kerdes pedig az lesz, hogy milyen akku lenne a legcelszerubb, es ahhoz milyen toltore lesz szukseg.
-
Mr. V.
tag
válasz
Dr. Szilikát #84182 üzenetére
Nem akkuról működik semmi, hiszen diszkótechnikai erősítőről van szó.
A korábban említett diktafonos mérést megejtettem, azaz csak a szélessávú (DX) egyik nagy (mély) hangszórója elé lett téve kb 20 centire a diktafon és így a következőt mérte:
A csak DX hangfalat meghajtva mért értéket veszem 0dB-nek az egyszerűség kedvéért, és az ahhoz mért eltéréseket írom... értelemszerűen közel beszéd hangerőn volt tesztelve, nem maxon.
30Hz BX szűrő ki: +0,8dB (mert 4ohm lett a 8-ból és az erősítő így jobban dolgozik)
30Hz BX szűrő be: -0,7dB50Hz BX szűrő ki: +0,9dB
50Hz BX szűrő be: -0,8dB300Hz BX szűrő ki: +0,5dB
300Hz BX szűrő be: -0,5dBZene azonos ütem peak:
BX szűrő ki: -1,4dB
BX szűrő be: -1,4dB2mp-es zenei rész értékei:
RMS csak DX: -16,65dB
RMS BX szűrő ki: -17,53dB
RMS BX szűrő be: -17,43dBEbből az látszik, hogy a tiszta frekvenciák esetében hangerő növekedés van kikapcsolt crossoverrel, viszont bekapcsolttal pont annyi esik, mint az emelkedés volt a 0-hoz képest.
Komplex frekvencián (zene) ez már nem így van, mert a + mélynyomó 1dB-t csökkent a DX hangerején, de a crossover állapota itt már nem annyira észrevehető az ütemeknél (Fontos, hogy ütem/peak esetében van ez a csökkenés!)
Viszont ez az 1dB a DX-ben fülre a mély csökkenését jelenti és nem a hangerő csökkenést, azaz ahol nincs ütem, csak pl. egy mélyebb hang (amire a mélynyomó is reagál már), ott 0,3dB csökkenés tapasztalható crossoveres BX-el, és nincs egyáltalán csökkenés, ha a crossover ki van kapcsolva.Összegezve: peak esetében 1dB csökkenés van a DX-en, de a zene többi hangereje változatlan, így pont az jön ki, hogy a mélyből lesz kevesebb, hiszen az a peak és emiatt hallatszik halkabbnak a hangfal.
A fenti értékek alapján akkor hogy is érdemes használni a BX-et? Crossoverrel, vagy anélkül?
Ha nélküle megy, akkor az nem árt a hangszórónak, hiszen tehetetlen magas frekiken, így csak melegíti a tekercset?
Vagy fogadjam el, hogy a DX-ben kevesebb lesz a mély, mert a BX dolga azt megszólaltatni?
Új hozzászólás Aktív témák
- Új Realme 14 Pro Plus 512/12GB Gray
- Új Doogee Note 59 Pro Plus 512/12GB Black 2év garancia!
- IPHONE 17 PRO NARANCS 256GB, 3 év garanciával, bontott,aktiválatlan, űzletből, beszámitás lehetséges
- iPhone 15 256GB Black eladó
- Karcmentes Független Apple iPhone 16 Pro 256GB Black Titanium 96% ! 3Hó Jótállás
- Apple iPhone 16 Plus 256GB,Újszerű,Kábel, 12 hónap garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3590
- Lenovo Tab M10 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3086, 94% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 128GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3467, 94% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest