Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- Gurulunk, WAZE?!
- Autódiagnosztika: a gyakorlatban
- GoodSpeed: Munkaügyi helyzet Hajdú-Biharban: észak és dél!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
üzenetére
"Arra gondoltam mindegyik relé kapna még 1-1 led-et, mondjuk 1kOhm ellenállással."
Sok az 1 KOhm, elég oda 330 Ohm is, így 5 Voltos tápfesz mellett pont 10mA fog folyni a LED-en, 1 kOhm esetén meg csak 3,3 mA folyna.
*(Feltetelezve, hogy sima piros ledet használsz, ha kis áramút akkor nem szóltam
) -
válasz
üzenetére
Párhuzamosan jó lesz a LED
Védődióda nem lehet, két okból:
- Ha megnézed a képet, az antiparalel dióda szembe van fordítva a feszültséghez képest. A feladat annyi, hogy a tekercsben megszűnő fluxus közben indukálódó fordított feszültséget elvezesse. Ha LED-el helyettesítenéd, csak a kikapcsolás pillanatában villanna egyet*
- Az antiparalel diódának nagyobb feszültség-áram értékkel kell bírni. Amit linkeltél 1n4148 dióda 100V feszültséget, illetve 2A tüskeáramot tűr el.Lassú voltam
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
üzenetére
Ahogy itt is mutatják, csak neked kondi nem kell, a felső egy késleltető kapcsolás:
A védődióda a megszakítás pillanatában a tekercsben indukálódó ellentétes irányú feszültség ellen véd, miután a tekercs az áramot továbbra is fenntartani "igyekszik", ezért húz ívet a kapcsolónál, az induktivitásban tárolt energia függvényében. Nagyobb feszültség azért alakul ki, mert rövid időbe sűrítődik, adott energiamennyiség. A védődióda ezt az energiát felemésztve fékezi, lassítja is a relé elengedését, noha ez általában nem feltűnő mértékű.
Akár félvezetős vagy mechanikus kapcsoló, a jelenség ellen mindkettőt védeni kell.
Új hozzászólás Aktív témák
- Spórolós topik
- Gaming notebook topik
- BestBuy topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Futárcégek
- Battlefield 6
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- AliExpress tapasztalatok
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Az ötlet jó, de milyen a kivitelezés? Teszten a Chieftec Kockája
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP EliteBook 845 G7 - Ryzen 5 4650U I 8GB I 256SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari
- Garmin Forerunner 405 GPS óra
- KÉSZLETKISÖPRÉSI KARÁCSONYI ULTRAAKCIÓ! - MacBook Air M4 16GB 256GB Garancia!
- Azonnali készpénzes Intel i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
)
ekkold