Keresés

Hirdetés

!!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!!
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!

Új hozzászólás Aktív témák

• Kernel

nagyúr

válasz Teasüti #51548 üzenetére

Ha több teljesítmény segít, akkor felőlem úgy ég el a hegy, ahogy akar...

Nem segít, ha oxidréteges a pákahegy, szennyezett, lepereg róla az ón. Az oxidréteg hőszigetelő hatása miatt olvasztani sem bír rendesen.

A hegyet tisztítani is kell, ónnal befuttatni, szükség esetén folyasztószer használatával is.

A forrasztandó felületnek is tisztának kell lenni, ha kell, meg is lehet kapirgálni fémtisztára, szikével / tapétavágó késsel.

Mióta elfogyott a normálisabb ónom (amiben elegendő gyanta volt), eBayről rendelt fajtát használok, ennél már nem árt néha egy kis rásegítés gyantával, mert kicsit kevesebbet tartalmaz.

Ettől eltekintve nem rossz. Kétfélét teszteltem eddig, mindkettővel kulturáltan lehetett dolgozni:

http://www.ebay.com/itm/191329036634

http://www.ebay.com/itm/221726866487

Azt persze túlzás lenne elvárni, hogy a 100 grammos ón tényleg 100 grammos legyen, de szerencsére nem csaltak el belőle túl sokat.

• And

veterán

válasz Teasüti #51548 üzenetére

"De a hegy minden pákán megég gondolom."
    Nem értek egyet. Oké, előbb-utóbb cserélni kell, de például egy megfelelő bevonattal ellátott hegy nagyon sokáig jó lehet, ha ügyelünk a tisztítására (nedves pákaszivacs) és nem hagyjuk, hogy iszonyatosan felmelegedjen (ami egy hőfokszabályozós pákánál alap). Mostanában ugyan nem használom annyit, mint mondjuk egy évtizede, de nagyon ritkán kell hegyet cserélnem, legutóbb is sok éve volt erre szükség.
    "Amúgy itt vagyok a boltban és az összes forraszanyaguk ólom mentes."
    Akkor olyan helyre kell menni, ahol adnak ólomtartalmút: Lomex, SOS Electronic, meg gondolom egy csomó más helyen is tartanak, még a Conrad árlistáján is láttam SnPb forraszanyagot.
    "Szemezek még egy 50 wattos forrasztó állomással. Ha több teljesítmény segít, akkor felőlem úgy ég el a hegy, ahogy akar..."
    Nem csak a teljesítményen múlik. Egy átlagos pisztolypáka például 75..100 wattos, és sok mindenre jó, de precíziós forrasztáshoz, apró alkatrészekhez elég macerás meg nehéz is.
    "A folyasztószerrel elakadtam. Ez lenne a rosin flux angolul?"
    Egy valamirevaló forrasztóhuzal elegendő folyasztószert tartalmaz ahhoz, hogy külön ne kelljen ilyet használni. Egyéb extrém helyekre (például nagyon sűrű lábkiosztású SMD-tokok) lehet plusz folyasztószereket használni, de a jófajta az elég drága. Kevésbé precíziós helyekre akár a sima fenyőgyanta is megteszi, de csak módjával, mert ronda lesz, meg is éghet. De mint említettem, szerintem alapesetben, normális forraszanyagot használva ezekre nincs semmi szükség, amíg az ember hagyományos alkatrészeket meg vezetékeket forraszt.

Új hozzászólás Aktív témák