Hirdetés
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- laca223: Miért győz a kollektív meggyőződés akkor is, ha saját magát teszi tönkre?
- GoodSpeed: Munkaügyi helyzet Hajdú-Biharban: észak és dél
- laca223: A civilizáció mint bugos operációs rendszer
- Gurulunk, WAZE?!
- Toomy: FOXPOST régen jó volt, de ma már jobban jársz ha elfelejted.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sh4d0w: Árnyékos sarok
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Janos250
őstag
válasz
Kopizoli
üzenetére
Ha tanulni akarsz, akkor nem feltétlenül a régi technikát kellene tanulni.
Ez egy régi típus. Nekem is volt anno egy marékkal, de már szerintem mindet kidobtam.
Pótalkatrész céljára persze még vásárolható.
Manapság én az Arduinot szoktam javasolni viszonylag kezdőknek.
Nem kell hozzá sok cucc, az alap panelokat, amin minden rajta van, már fillérekért meg lehet venni a régebbieket, és pontosan ugyanúgy kell használni, mint a széria korszerűbbjeit.
Ma már PIC programozót nem érdemes venni. Az Arduinot viszont USB-n programozod, hatalmas segítő anyag van hozzá, itt is van topicja. -
gozi
tag
válasz
Kopizoli
üzenetére
A kapcsolás eredendően DCC rendszerű digitális modellvasúthoz készült (MÁV szignálgenerátor), közvetlenül a sínkimenetről táplálható.
1. A három kivezetéses alkatrész egy kerámia rezonátor.
https://www.hqelektronika.hu/hu/keramia-rezonator-20000mhz-3p-cst2000mg
Kvarc használata esetén kell további, 2 db 22 pF-os kondenzátor is, ahogy korábban mások is írták ezt.2. A 16F84A kimeneteinek terhelhetősége, kivezetésenként 20 mA, alacsony impedanciás hangszóró meghajtásához közvetlenül nem igazán alkalmas. Magas impedanciájú hangszórókat régebbi vezetékes telefonokban alkalmaztak (telefonhallgató), ilyen telefonokból lehet bontani. Ha mégis alacsony impedanciás hangszóró alkalmazása szükséges, arra a topictársak már írtak javaslatokat.
3. Ahogy fentebb írtam, a kapcsolás a DCC rendszerű digitális modellvasúthoz készült: az eredeti program szerint a 16F84A mikrovezérlő figyeli a DCC sínjelbe kódolt üzeneteket, és amikor parancsot kap, akkor lejátssza a szignált. A mikrovezérlőbe letöltendő program átírásával ez a viselkedés persze módosítható. Ha nem a DCC rendszerben kerül felhasználásra a kapcsolás, akkor viszont jó néhány alkatrészre nincs is szükség.
-
laed
aktív tag
válasz
Kopizoli
üzenetére
A hangszóró illesztés fontos, leégetheted vele a PIC-et, ha csak simán rákötöd a 4 Ohmosat. Parasztos megoldás 1 ellenállás elé, de akkor sok teljesítmény elvész rajta. Korrekt megoldás az illesztőtrafó alkalmazása. De talán legegyszerűbb lenne 1 PIEZZÓ hangszóró, annak magas az ellenállása.
-
válasz
Kopizoli
üzenetére
A 3. "láb" az a kvarc fémháza. Erre a GND, test, negatív kötendő zavarszűrés, zajvédelem miatt de ha megy enélkül akkor nem szükséges.
A mikrokontroller kimenet terhelhetősége nagyon kevés, az 1Kohm ellenállások biztosítják hogy ne tudd agyonütni a kimenetet.
Ha a 2 kimenet párhuzamos, nagyon valószínű,
akkor 1kohm/2=500/8ohm az ugye 500/8=62-ed része fog a kimenőjelnek a hangszóróra jutni. Borzasztó halk lesz.
Ez 280 ohmnál már a fele lenne nem a 65-öd része.
Használj külön picike végfokot hozzá ha nagyon halk, azt már terhelheted 4-8ohmmal.
Igen tápot adsz neki és elindul, az ami bele van programozva de én ehhez a részéhez tök vagyok.
Mit csinál, minek van a bejövő tápra téve az N4148...? Ezt majd más megválaszolja. -
ekkold
Topikgazda
válasz
Kopizoli
üzenetére
Szia!
A graetz után bekötött 10µF érzésre kevésnek tűnik 330µF....1000µF körüli kapacitást használnék.
1. A kvarcnak két kivezetése van valóban. Mindkét lábára szoktak kapocslni egy-egy 22pF-os kondenzátort, a GND felé. A rajz vagy ezt jelzi, vagy olyan megoldást, hogy a kvarc fémházát köti be GND-re, ami mutat valamennnyi kapacitást a kvarc lábai felé. Lehet, hogy ennek a PIC-nek ennyi is elegendő.
2. Működhet kisebb ellnállású hangszóróval is, de sokkal halkabban fog szólni. 2db tranzisztorral kiegészítve sokkal hangosabb is lehet - ha szükséges.
3. Valószínűleg így van. De ezt csak azt tudja biztosan aki a szoftvert készítette/megírta a PIC-re.
Ha ilyesmit készítenék, mondjuk csengőnek, akkor annyi kondit tennék bele, hogy gombnyomásra (tehát csak pillanatokra kap tápot) végig tudja játszani a dallamot, a kondiban tárolt töltést felhasználva.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen robotporszívót vegyek karácsonyra? (2025)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Python programozás
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen monitort vegyek?
- iPhone topik
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Háztartási gépek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad X13 G2 13.3" -50% AMD Ryzen 5 Pro 5650U Hexa-core 16GB 512GB SSD FHD
- Gaming PC - R5 9600X,RTX 5070 12GB,32GB DDR5,1TB NVMe,850W
- Ultra PC - R7 7800X3D,RTX 5080 16GB,32GB DDR5,1TB NVMe,1200W
- Uhh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- Lenovo Legion 5 15ARH05H - Gamer Laptop
- Jabra Speak2 75 MS Teams USB-bluetooth hangszóró
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4174, 94% Akkumulátor
- Apple Thunderbolt Display (picit beégős!)
- HP ProDesk 600 G5 i5-9500 8GB 256GB 1 év garancia
- Dell Precision M6800 17,3" FHD, i7, Quadro 4GB workstation notebook számlával, garanciával
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

ekkold