Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz draco31 #61071 üzenetére
Találkoztam olyannal is (ahhoz hasonló kinézetű), ami már foghibás volt, azért zörgött.
Az ezekben használt zsír nem pont olyan, mint a lítiumbázisú csapágyzsír, annál nagyobb viszkozitású. Előbbi nagyobb fordulatra is használatos, míg ezt a sűrűbbet alacsonyabb fordulatú hajtóművekben szokták alkalmazni. Ettől függetlenül nekem bevált a másik is. Lehet, hogy nem szakszerű választás, de az van otthon, így azt raktam bele.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz tordaitibi #61074 üzenetére
Tápellátás mindig célfüggő, mert például az sem mindegy, hogy valaki zavarhatások miatt szándékosan kerüli a kapcsolóüzemű megoldásokat, vagy jó az is.
Disszipatív szabályzóval 6 V különbözet 2,5 A mellett 15 W elfűtését jelenti.
Ehhez képest egy XL4005 / XL4015 step down modul készen is kapható, integrált FET-kapcsolót tartalmaz, ezért minimális feszültségtöbblet is elég neki, jó hatásfokú, alig fűt.
(#61075) Met
A saját fémháza ugyanúgy leárnyékolja az erősítőt, mint egy PC-tápot.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
Az USB hangeszközt is a hangrendszer részének tekintem, nem véletlenül kérdeztem rá.
Ha nem írod, honnan találjuk ki, lehetne simán a számítógép analóg kimenetére kötve egy erősítő, illetve aktív doboz, akkor valószínűleg nem akadna el, vagy csak reccsenne.
De itt van közben egy USB-kábel, amin a zavar hatására a digitális átvitel pillanatra megszakad. Ezután jön a további részletek fontossága, az USB eszközhöz mi csatlakozik, földelt akármi vagy nem, központi antennás készülék stb. Mindennek jelentősége van.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz tordaitibi #61080 üzenetére
Ahol számít az LDO, kollektorkimenetű megoldásokat szoktak használni, mert úgy elmarad a B-E feszültségesés, vagy FET-es szabályzót. Meg az sem mindegy, hogy fontos a rövidzárvédelem vagy elég csak a biztosíték stb.
Konkrétan nincs nekem félretéve ilyen rajz, talán itt akad valami használható:
http://www.google.com/images?q=12v+dc+low+drop+out+regulator+circuit+diagram
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #61086 üzenetére
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Nem az 5V befolyásolja ilyenkor, hanem az árnyékoláson létrejövő áramimpulzus, lehet az bármilyen jó minőségű.
Noha az USB szimmetrikus, tehát érpáras jelátvitel elvén működik, ami kevésbé érzékeny a zavarokra, a GND-ág a jelátvitelben nem vesz részt (az analóg hangkábelekkel ellentétben), az árnyékolás itt csak egy további plusz. De mint minden, ez sem tökéletes, a szimmetria sem lehet tökéletes, az árnyékolásra kerülő áramok bezavarhatnak.
A házi, vagyis nem professzionális célú erősítőkön földeletlen hálózati dugó szokott lenni, a földhurok elkerülésére. De akkor is vannak zavarszűrő kapacitások, ami a fázist és a nullát testre viszi.
Ezeken a kapacitásokon keresztül, illetve az USB-kábelen keresztül, ami a PC-házhoz csatlakozik, az pedig közvetlenül a védőföldre, áramimpulzus jöhet létre.
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #61091 üzenetére
Épp fordítva: a kis rugó vezet a csúcshoz és zárja a két érintkezőt is. A nagyobbik a mechanikus rugózást biztosítja, nyomja vissza a hegyet.
-
Kernel
nagyúr
Nem valószínű, hogy segít, mivel a védőföldet az is átadja galvanikusan, ilyen zavarimpulzusok viszont földhálózaton alakulnak ki.
Ha lenne egy jó vastag rézvezeték az USB-kábellel párhuzamosan, ami összetesteli egymással a PC-t és az erősítőt, az talán söntölné a zavart.
-
Kernel
nagyúr
válasz kmisi99 #61101 üzenetére
Az is lehet, hogy már mindegyiknek megnőtt a belső ellenállása, csak az egyik páros tagnak jobban. Jártam így, azt hittem, hátha elég a leggyengébbet cserélni, de a többi sem bírta már.
Olyat kell válogatni, ami legjobban bírja a nagyáramú terhelést, vagyis kicsi a belsőellenállás.
(#61099) szabifotos
Ez nem kisülésről szól, hanem kapacitásváltozást kell érzékelni. Bővebben:
http://www.worldacademicunion.com/journal/SSCI/SSCIvol02no02paper03.pdf
Vannak itt PDF kezelési utasítások is, ha esetleg érdekel:
-
Kernel
nagyúr
válasz terapeuta007 #61108 üzenetére
A képlet mit sem ér a terhelőimpedancia ismerete nélkül, de még ha látszólag tudjuk is róla, hogy 4 vagy 8 Ω, az sem árul el mindent a frekvenciafüggésről. Ugyanakkor amellett párhuzamosan már nem mindig van értelme egy ellenállásnak is, ami veszteséget képez. Noha előfordul ellenállás a hangváltókban is, de ezt egy rendszerként kell kezelni, a hangszórókkal együtt.
De itt a fejegység és az erősítő között beiktatott szűrőről van szó, ahol a terhelőimpedancia a bemenet, ami konkrétabban megfogható és nagyobb értékű, ezért kisebb hatással van a szűrőre. Pláne egy aktív szűrőre.
(#61104) terapeuta007
Nem nagyon tudom értelmezni, hogy mit vezetsz és hová. Pedig ismerem a védőföld és a negatív polaritás fogalmát is.
(#61109) Sokimm
Mivel nem tölthetőt akarsz, ezért nem vagyok illetékes a kérdésben, aki már sok éve elfelejtettem ezeket a fajtákat, amit a kínai piacon is kapható Ni-MH akku nagyon jól kiváltott.
Csak megemlíteném, hogy a későbbiekben két multiméterem is elláttam Li-po akkuval, soros két cellás kötésben, védett akkukkal. Azóta sem győzöm kivárni, hogy lemerüljön.
-
Kernel
nagyúr
válasz csubuka #61122 üzenetére
2$ alatt lehet rendelni potméteres triac dimmert, de az csak önmagában használható tekergetésre.
Mivel az így előállított fázishasított jel amúgy sem a legjobb a motornak (zúgás, zavarhatás), talán lehetne próbálkozni szakaszos vezérléssel, tehát amikor csomagokban kapja a szinuszjelet. Hasonlóan, mint a hőfokszabályzott páka vagy hőlégfúvó, ami be-ki kapcsolgat. Csak valamivel sűrűbben, hogy ne járjon túl darabosan.
A be-ki kapcsolás egyszerűen megoldható egy triac és egy nullátmenetes triac-driver segítségével ami az optocsatolt leválasztást is biztosítja.
Utána már csak vezérelni kellene, hogy szakaszosan kapja az áramot. De nem tudom, hogyan reagálna rá az adott motor, esetleg egy mechanikus kapcsolóval is lehetne tesztelni.
Az optotriac csak nullátmenetnél kapcsol be, a triac pedig csak nullátmenetnél képes megszakítani az áramkört, így félhullámokat, hasított jelet soha nem kapna a motor.
Nemrég én is rendeltem ilyeneket:
Utolsó tétel még nem érkezett, a másik kettő jó minőségű alkatrészek.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Ez természetes a kínai piaci versengésben, hogy "elméletben" rátesznek valamennyit. A feltüntetett 1200 mAh amúgy sem reális. Úgyhogy azt a részét nem is olvastam, a visszajelzéseket szoktam inkább nézni:
In the title it says 1200 mAh but further down in the description it says "real capacity maybe 500-600 mAh". With a 40 mA discharge current it lasted about 11 hrs so I measured about 440 mAh.
De ezt a topikban szóvá sem tettem, mert így jó. Ha csak ennyi lenne, már az is, de műszerben használva csekély a terhelés, ezért elvileg több Ah is kivehető belőle, ami elég sokáig kitart. Nagy előny ilyen szempontból az alacsony önkisülés is.
Már nem is emlékszem, hogy 10 vagy hány éve vettem 2 db Ni-MH akkut, de ezek azóta is működnek. Csak az egyikben ment tönkre 1 db cella, amit kiiktattam, a multimétert még úgy is vitte. Fel sem tűnt egy cella hiánya. 2013-as hozzászólás:
https://prohardver.hu/tema/akkumulator_toltot_digit_fenykepezogephez_de_milyet/hsz_8213-8213.html
Ezen 600 mAh hazugság szerepel, aminek talán a fele sem igaz, mégis bevált ilyen célra, az alacsony igénybevétel miatt.
Korábban úgy rémlik, ha nem is egy évig, de több hónapig tartott egy elem. Amikor kimerült, maga az is kellemetlen volt, hogy mondjuk nincs kéznél másik, boltba kell menni érte stb. Ha meg bekapcsolva maradt, az külön szívás. Az akkut meg csak feltöltöm és kész.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz terapeuta007 #61119 üzenetére
Itt is hasonló a helyzet, a versenytársak miatt többet hazudnak, mindamellett a Ni-Zn akkuhoz másfajta töltő szükséges:
Передерживать на зарядке нельзя. Забыл про них и оставил на сутки. Вытекли и спалили зарядное устройство.
Tehát a vevő szerint a gyorstöltést nem bírja. Amikor 1 napra a töltőben felejtette, kifolyt és megégett.
Azt nem írja, hogy milyen töltőt használt, de ezeket talán nem is lehet gyorstölteni. Amit a hozzávaló töltő tud, annyival lehet.
-
Kernel
nagyúr
válasz csubuka #61129 üzenetére
A pár alkatrészből álló klasszikus triac dimmer nem alkalmas ilyen módosításokra, a közvetlen hálózati kapcsolat, illetve a potméter AC-áramköre miatt. Mivel fázishasító elven működik, pont szinuszt nem csinál. A hullám elejét levágja, késleltetett triac-gyújtással. Fázisszögszabályzásnak is nevezik:
https://www.aliexpress.com/item/-/32803831962.html
Fali változat:
https://www.aliexpress.com/item/-/32810907259.html
Mivel ebben túl körülményes lenne a potmétert kiváltani, a szoftveres vezérlést inkább úgy szokták megoldani, hogy a mikrovezérlő figyeli a hálózati feszültséget, a nullátmenetet, ahhoz képest késleltet.
De itt még mindig a fázishasításnál tartunk, ami az aszinkron motoroknál egyébként is kompromisszumos, mivel ezek fordulata alapvetően a frekvenciával van összefüggésben, azt viszont sokkal komplikáltabb szabályozni. AC --> DC --> AC konverzióval is jár, tehát nem reális, hogy gyárilag ilyet mellékeljenek hozzá, túl drága lenne.
Szerencsére reagál a feszültség, illetve az átlagérték csökkentésére is, fázishasítóval is. Mellékhatás lehet zúgó hang, nyomatékcsökkenés, bizonyos fordulat alatt instabilitás. Az aszinkron motorok egyébként is csúszással követik a frekvenciát (erősáramban ez a slip fogalma), de csökkentett feszültségnél van egy pont, amikor teljesen elveszti a kapcsolatot a forgómezővel, berángat, megállhat.
Ennek ellenére megpróbálható, vagy beválik valakinek, vagy tetszik, vagy nem.
Ha szaggatott csomagokban kapja a normál szinuszt, ennek a motorfajtának nem árt, nincs kommutátor, nincs ami beégjen. Ezek nagyon egyszerű, robusztus szerkezetek, nem véletlenül annyira elterjedt.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Teasüti #61128 üzenetére
Valahol azt írták, hogy ezek csak DC-csatolt bemenettel működnek, vagyis kondenzátoros DC-leválasztó mérőfej kell hozzá, ha valakinek arra van igénye.
Amellett a bemeneti GND is közvetlen kapcsolatban van az USB-n keresztül a PC-házzal, hálózati védőfölddel. De ezt talán tudtad is, csak megemlítem, mert lényeges.
(#61132) darvinya
Bizonyára nem olcsó, de nem látom az árát. Frekvenciát szabályoz, ez a lényege.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz terapeuta007 #61137 üzenetére
Ha két hullám (akármilyen) nem fut egymással pontosan szinkronban (fázisban és frekvenciában), akkor egyáltalán nem szabad összekötni.
Vagy hiányzik valamilyen lényegi információ.
-
Kernel
nagyúr
válasz csubuka #61139 üzenetére
Ohmos terhelésre forgalmazzák, ami nem jelenti, hogy nem visz el kisebb motort, vagy lehet próbálkozni nagyobb feszültségű triac beépítésével, hogy jobban bírja az induktív hatásokat.
Az egyik eszköz a potméteres dimmer mikrovezérlős változata, de ennek is csak egy hálózati bemenete van és egy kimenet a terhelésnek:
Kapacitív előtét biztosítja az elektronika tápellátását. Látszik egy MOC3023 optotriac, ami nullátmeneti vezérlőt nem tartalmaz. Dolga csak annyi, hogy a processzor ezen keresztül kapcsolja a triac kapuelektródáját. De nem külső vezérlésre való, csak a belső áramkört választja el.
Alábbinál pedig egy MOC3023-on keresztül tudsz kapcsolni egy triacot, Arduinoval is. Valamint van egy optocsatoló, amin keresztül a hálózati nullátmenetet tudod figyelni:
-
Kernel
nagyúr
válasz csubuka #61143 üzenetére
Egyelőre annyit látok, hogy az a szabályzó segédfázisos motorhoz való, illetve mondhatjuk kétfázisúnak, mert ezek egyforma, egyenrangú tekercsek.
A lenti képhez hasonlóan kell elképzelni, csak más színekkel. Két egyforma szín a közös pont, másik oldalon a két fázis, amit egy fázisról járatunk ebben az esetben. A pirosra kötve forog visszafelé.
Meg valószínűleg a védőföld (FG / frame ground), de ezt nem jelzik egyértelműen.
A vásárló pedig benézte, aki a háromfázisú kimenet hiánya miatt reklamál, ami nincs is:
Dear! At the output of the frequency converter, three phases (red, green, white), between white and green there is no voltage = 0V. The frequency converter with such a fault is not can work. Dear Aliexpress team! If I am the return of item and money, then the delivery in Hangzhou is for a small package weight in to 500g. is equal to - RUB 472.00 that's about 3/4 of the cost. Therefore, I ask only a refund of RUB 529.0 which is 75% of the cost. Video completely confirms the nonoperability item.
Tegnap kimaradt, hogy a PC-ventilátoroknál is megszokott módon, a bizonytalan indulás miatt kell nagyobb fordulattal indítani és utána lassítani. Vagy úgy beállítani, hogy biztosan elinduljon.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Teasüti #61153 üzenetére
Ezért nem szabad tovább növelni az áramkorlátot, mert így legalább megvéd zárlattól, ami van. Illetve füstöléstől. Betápponton nem jelzi a zárlatot a multiméter?
Nekem telepítve van, de a link nem hoz be semmit, csak ennyi:
-
Kernel
nagyúr
válasz Teasüti #61155 üzenetére
Annyiból mérvadó, hogy tényleg zárlat van, csak ilyenkor az a kellemetlen, hogy minden szóba jöhetőt le kell szedni, le kell követni, de esetleg csak a végén szűnik meg a zárlat.
Van olyan módszer is, amikor jobb híján át kell vágni a rézfóliát, a zárlat behatárolásához, de ez készülékjavításnál is csak a legutolsó lépés, amikor már tényleg nincs jobb lehetőség. Valamint a vágás kijavítása is kulturáltan megoldható.
Finomabb áramköröket, illetve saját művet nyilván nem lenne jó így szétvágni.
Fordítva berakott tranzisztor akkor okozhat zárlatot, amikor a tápfeszültség hatására C-E zárlatba meg. De ott egyik tranzisztor sincs olyan pozícióban, hogy a tápot direktben zárni tudná.
-
Kernel
nagyúr
válasz Teasüti #61158 üzenetére
Épp ez a lényege az áramkorlátnak, hogy a zárlatos eszköz lehúzza a feszültséget, de nem folyik zárlati áram.
Ha beiktatnál egy ampermérőt, akkor mutatnia kellene, pont annyi áramot, amennyi a korlát.
-
Kernel
nagyúr
válasz Teasüti #61164 üzenetére
Jobb ilyen szempontból az aszimmetrikus kiképzésű LED, azt két oldalról lehet melegíteni, vékony heggyel. Hasonlók vannak az LCD-hátterekben is, csak nem téglalap, hanem négyzetes formájú:
Amikor viszont ilyen kerek LED-et forrasztottam hűtőcsillagra:
Ennek a közepén van a hőátadó felület:
Ezt elintéztem annyival, hogy középre csak hővezető pasztát raktam.
-
Kernel
nagyúr
válasz VIPowER #61180 üzenetére
Központi zármotor:
http://www.bardiauto.hu/webshop/felszerelesi-cikkek/kozpontizarak
Az ötvezetékesben van egy helyzetérzékelő kapcsoló is.
A kétvezetékes csak maga a motor, ami rövid impulzussal meghajtható
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #61171 üzenetére
A töltésszabályzó (ami a laptopban van) ugyanúgy kezeli, töltési végfeszültség szempontjából.
A processzoros védelem (ami az akkuban van) már érdekesebb, hogy a firmware-be égetett kapacitás növekedését hogyan kezeli le, ez lehet akár típusfüggő is. Ilyet még nem próbáltam, noha gondoltam rá egy időben.
De ilyen kísérletnél arra célszerű figyelni, hogy a nagyobb kapacitású akkunak általában nagyobb a belsőellenállása is, ezért esetleg kevésbé bírja a laptop terhelési jellegét: vagyis tartós üzem, nem kis árammal, ami folyamatosan fűti a cellákat.
-
Kernel
nagyúr
Az R004 (4 mΩ) paralel ellenállásokon eső feszültség alapján érzékeli az áramot.
Ha ezeket rövidre zárod, a túláramvédelem teljesen megszűnik. Ha további ellenállást forrasztasz rá párhuzamosan, az áramkorlát nő.
Vagy azt is lehet ellenőrizni, hogy induláskor valamelyik cella feszültsége nem esik-e be 2,5 V alá, mert attól is letilt, de ez a dolga. Gyengébb fajta, bontott akkunál előfordulhat ilyen is.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
A kép alapján ezt látni rajta:
https://www.bubik.cz/download/pdf/datasheet/niko-sem/p75n02ldg.pdf
Persze egy dolog a pillanatnyi terhelhetőség, másik a tartós üzem közbeni melegedés, utóbbit is meg kell figyelni.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz csubuka #61192 üzenetére
Ha sikerül eltalálni az LDR megfelelő értékét és terhelhetőségét, működhet éppen, a hosszú idejű stabilitás majd kiderül, de nem mondanám egy komoly megoldásnak.
Arduino triac control, AC motor control szavakra keresve lehet találni normálisabb megoldásokat is, mint például:
http://www.instructables.com/id/Arduino-controlled-light-dimmer-The-circuit/
Vagy ennek különböző, de azonos elvű változatai. Az a kis áramkör pedig megépíthető ilyen egyoldalas perforált panelon is.
Legfeljebb a hálózat elválasztási határvonalán fel kell szedni a szemeket (pákával melegítve lejön) a megfelelő szigetelési távolság érdekében.
(#61193) KFORboy
Előfordul, hogy a gyártás során módosítanak valamit és egy kondenzátorból ellenállás lesz. Viszont ilyenkor nem egy képrészlethez találjuk ki az ellenállást, hanem az áramkörhöz.
Tehát azt kell felvázolni fejben vagy papíron, hogy mi a funkció, majd ahhoz képest rekonstruálni az értéket.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz KFORboy #61199 üzenetére
Ilyet úgy szoktam (már amikor csak netes fotók vannak és nem tudom kézbe venni), hogy az egyik oldalt tükrözöm, utána jobban össze lehet nézni.
Ez mondjuk csak egy szokványos triac dimmer, amiből sokat találhatsz a Google képkeresőben is, úgyhogy inkább csak az érdekesség / ujjgyakorlat kedvéért:
A potméter kapcsolós, a betápnál a szűrőkört nem rajzoltam, csak a lényeget:
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz csubuka #61198 üzenetére
Az IGBT is jelen van az erősáramban, villamos vontatásban, indukciós főzőlapokban, vagy épp a plazma TV-kben is.
Bizonyos alkalmazásoknál előnyösebb és egyszerűbb, hogy a triac csak a legközelebbi nullátmenetnél fogja megszakítani az áramkört, még akkor is, ha már lekapcsoltuk a vezérlést. Az is jó, hogy vagy vezet vagy nem. Nincs köztes állapot, mint egy tranzisztornál, ami emiatt túl is disszipálódhat, ha nem hajtjuk meg rendesen.
A cikkben épp kifejti lehetséges gondokat, illetve induktív terhelésre nem is ajánlja ezt a fajta megoldást.
Máskor meg jó lenne az ellenkezője (áramfolyás közben megszakítani, lefutó élű dimmer stb.), akkor más eszközhöz kell nyúlni. De természetesen az IGBT vagy MOSFET előnye / különbsége nem csak ennyiben merül ki.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz KFORboy #61206 üzenetére
A megfejtést előttem leírták, ezért azt már nem akartam ismételni.
Az R4 ellenállás égett ki, a C2 felirat a zöld kondihoz tartozik.
De most látom, lehagytam egy átkötést, ahol pirossal firkáltam, emiatt persze a rajz sem pont úgy néz ki. Kicsit furcsállottam is, de akkor siettem vele, nem tudtam alaposabban átnézni.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
A PC-tápon belül is vannak zavarszűrő kapacitások, ami a fázist és nullát testre viszi. Nagyobb teljesítményű tápegységnél nagyobb kapacitások szoktak lenni, ami még inkább megkívánja, hogy a test ne maradjon szabadon, hanem földelve legyen.
Működik védőföld nélkül, de már az is bizonytalan, hogy segít-e valamit a fő probléma szempontjából, a kapacitásokon folyó áram miatt.
Arról nem is beszélve, hogy szabálytalan lenne, mivel a védőföldelt konstrukciót abban az esetben alkalmazzák, amikor egy tápegység (vagy bármilyen készülék) a kettős szigetelés biztonsági követelményeit nem képes kielégíteni, így nem is kaphatna forgalmazási engedélyt.
Ezért kap egy védőföldet, ami kevésbé jó megoldás, önmagában is alacsonyabb biztonsági fokozatnak számít, mint a kettős szigetelés. Utóbbit ezért nem is szabad barkácsolt védőfölddel ellátni, mert az lerontana egy jobb megoldást rosszabbra.
Tehát a védőföld ilyen értelemben szükségmegoldásként fogható fel, de valami kell az érintésvédelemhez.
Ráadásul védőföld nélkül egy villámlás is nagyobb károkat okozhat, amikor másfelé keres utat magának az ív, például jelkábeleken, kimenet-bemeneteket agyonvágva.
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #61212 üzenetére
Az elsőt ismerem, szilikongumi lesz belőle, száradás után.
2. elvileg csak zsír, 4. az Aliexpressen plaster néven szerepel, vagyis valószínűleg köt. Mint a 3. is, de mindez csak következtetés, a silicone szó alapján. Ha igazat írnak.
Konkrétabban ezt ismerem még, de ez más műfaj, vezetőpaszta, ami szintén köt:
https://www.aliexpress.com/item/-/32810209960.html
(#61211) csubuka
Ha kapsz olyat, lehet éppen próbálkozni, mindenesetre itt írnak róla bővebben:
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #61215 üzenetére
Talán nem annyira rugalmas (mivel hővezető adalékkal kevert, jobban morzsolódhat), mégis hasonlóan gumiszerű, mint a Gumiám, FBS és hasonlók, de nem ecetsavas, nem érezni a szagán. Vagyis nem maró hatású a fémekre.
Hűtőbordát ragasztottam vele, tart azóta is, függőleges helyzetben (TV processzor).
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz kjani18 #61219 üzenetére
Lehet éppen kísérletezni, csak kell egy megfelelő teljesítményű trafó és DC-táp is, majd utána derül ki, hogy a frekvenciafüggő impedancia mennyire probléma (motor és trafó együttes eredője), amitől csökkenő frekvencián nő az áram. Esetleg korrigálni a kimenőszintet is.
Magam részéről inkább megpróbálnám előbb szaggatni a szinuszjelet, ami a legegyszerűbb:
Tehát hasítás helyett itt teljes hullámokról van szó, a motornak úgyis az átlagáram számít. Csak a példa kedvéért, 2 teljes periódus, utána kimarad 3.
Ez nagyon egyszerűen megvalósítható, akár egy nullátmenetes SSR használatával is. Vagy annál is olcsóbban jön ki egy MOC3062 + triac.
Így csak négyszögjel szükséges a vezérléshez, nem kell szinkronizálni a mikrovezérlőt, mert a driver úgyis csak nullátmenetnél kapcsol be, a triac pedig csak nullátmenetnél képes megszakítani.
Így elkerülhető a bekapcsolások áramimpulzusa, valamint az induktív kör áram alatti megszakítása.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz kmisi99 #61229 üzenetére
Így nem megy jobban, ennek két módja van:
– Csökkenteni a kisütőáramot, illetve ellenállást, akkor később esik le a feszültség, ezalatt több töltés távozik. Csak így sajnos sokáig is tart.
– Ahogy korábban is említettem, volt régebben egy komparátoros kisütőm, ami 0,9 V alá nem engedte a feszültséget. Így rá tudtam kötni nagyobb terhelést is, legfeljebb lekapcsolt, majd vissza. Mindaddig, míg a tényleges üresjárási feszültséget leszívta 0,9 V-ra.
-
Kernel
nagyúr
válasz Teasüti #61226 üzenetére
Ezt egészen addig adja, amíg le nem húzok mindent az 5V portról, akkor is ha current sink vagy current source van éppen (bocs, magyarul nem találom a frappáns kifejezést) attól függően, hogy a külső táp üzemel-e.
Kimenetre szokták mondani, hogy forrás vagy nyelő, attól függően szükség lehet lehúzó- vagy felhúzóellenállásra is.
De ha a kimenet push-pull módú (ez talán nem is magyarították) akkor erre nincs szükség, legfeljebb soros áramkorlátozó ellenállásra.
Az 5V viszont csak a betáppont, ha jól látom, illetve feszültségforrásként is elvezethető.
A WS2812 kompatibilis a 3,3 V logikai szintekkel is:
De mások is rákötik direktben:
Ha esetleg usb-n van épp és úgy kerül az 5V vagy 3V3 lábakra és a GND-re külső táp, akkor ugyanaz a jelenség. Bootloop. Ezt még meg is érteném az eltérő földpotenciál miatt.
A földeletlen dugasztáp nem okoz földhurkot, galvanikusan elválasztott a primer és szekunder. A védőföldes laptoptáp más eset, ahol a GND / negatív direktben vezet a hálózati védőföldhöz.
De mivel a PC-ház is arra van kötve, digitális áramkörben nem lenne szabad problémát okoznia. Földhurokra az analóg jelátvitel érzékeny elsősorban.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz kmisi99 #61232 üzenetére
Mivel a kisütéssel a belső ellenállás is nő, ezt így nehéz megmondani. Ha az elképzelt belső áramforráson még 1,2 V mérhető (terhelés nélkül a műszer megmutatja, mert akkor a belső ellenálláson nem esik semmi):
De egy terhelés hatására mondjuk 0,7 V-ra esik a kapocsfeszültség, az még nem biztos, hogy túlmerítés. Az Ohm-törvény alapján könnyen lehet számolni a feszültségviszonyokat.
Csak épp ez a bizonytalanság nem jó, illetve folyamatosan változik is, ezért én inkább nem hagytam lejjebb sütni.
-
Kernel
nagyúr
válasz bandi94 #61235 üzenetére
Nem billenő módban működik, hanem beáll az egyensúly, vagyis az áramot fogja stabilizálni, a beállított értéken. Negatív visszacsatolás.
Akár úgyis fel lehetne fogni, hogy kapcsolgat (valójában nem), de végtelen gyorsasággal, amiből egy lineáris átlag lesz végül.
Mindegy ilyen szempontból, hogy az adott IC-t komparátor vagy műveleti erősítő céljára gyártották. Alapvetően ugyanaz, legfeljebb bizonyos tulajdonságok másra vannak kihegyezve.
-
Kernel
nagyúr
válasz bandi94 #61238 üzenetére
C8 és C15 a felső határfrekvenciát lerontja, negatívan visszacsatolja. De pF nagyságrendben csak nagyfrekvencián hat, gerjedésgátló.
A DC-szabályzóköröknek, különféle stabilizátoroknak, szervóköröknek ilyen lassításra nincs szükség, hacsak nem akarjuk szándékosan csökkenteni a reakcióidőt.
Épp az a jó, hogy rögtön rászabályoz. Például, ahogy terhelünk egy tápegységet, rögtön korrigál. Feszültséget vagy áramot stabilizálva, igény szerint.
(#61237) Teasüti
Most ezek voltaképpen push-pull kimenetek? Mert akkor nem kellene ilyen érzékenynek lenni, terhelés nélkül sem.
-
Kernel
nagyúr
válasz Teasüti #61242 üzenetére
Mivel a WS2812 bemenete nem felhúzó vagy lehúzó jellegű, ezt a kimenetnél kell megoldani, ellenállást betenni, vagy akkor legyen push-pull.
(#61241) krisztianAMG
D-S zárlatmérés nem vaktában lövöldözés, hanem épp a hibakeresés. Nyilván az sem biztos, hogy beforrasztva azt méred, de ez már csak kivétel után derül ki. Vagy legalább elválasztani a lábat (ónszippantó stb.). Diódákra is rá kell mérni.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz bandi94 #61244 üzenetére
A negatív visszacsatolás.
Ehhez a műveleti erősítők negatív visszacsatolásának témakörét kell tanulmányozni. Aminek önmagában, ideális esetben végtelen az erősítése (gyakorlatilag komparál), viszont a negatív visszacsatolás hatására az erősítés lecsökken.
Csak itt a DC-visszacsatolás egy nagyobb kört alkot, amibe bele van vonva még a feszültséget szabályzó műveleti erősítő és a teljesítményfokozat is.
Terhelés hatására a söntön nő a feszültségesés, komparátor kimenete elindul lefelé, feszültségszabályzót lehúzza, amitől azonnal csökken az áram, még mielőtt a komparátor átbillent volna.
Olyan gyorsan működik a szabályzókör, hogy nincs ideje átbillenni.
Ugyanígy működik a feszültség stabilizálása is, az ne tévesszen meg, hogy ott már egy műveleti erősítő van. Ha akarom, felcserélem a kettőt, csak a komparátor kimenete kicsit másképp van kiképezve, de az is megoldható, megfelelő módosítással.
A sokszor tárgyalt CC/CV modulon is egy műveleti erősítő intézi az áramkorlátot, ez csak tervezés kérdése.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz #33253120 #61246 üzenetére
Elöregedett akkunál előfordul ilyen, hogy a töltő elektronikája nem képes szabályosan detektálni a telítődést, ezért a töltés nem áll le. A feleslegben bevitt töltést az akku elfűti.
Ebben szerepet játszik a soros belső ellenállás és / vagy az önkisülés (párhuzamos ellenállás) növekedése.
-
Kernel
nagyúr
válasz Talala #61256 üzenetére
Három fázis hibás bekötése esetén lehetne csak túlfeszültség (a fázisok között 400 V van), de csillárokat nem szokás arra kötni.
Van erre bármi esély, hogy nálatok mégis? Mi volt az előzmény, eddig jó volt, egyszer csak nem?
-
Kernel
nagyúr
válasz Talala #61258 üzenetére
Mindenesetre a 400 V vonali feszültség 3 izzóból nem csak kettőt nyomott volna ki, úgyhogy ez nem valószínű.
Viszont a 230 V is lehet több a kelleténél, a mai izzók pedig igen gyenge minőségűek. De itt konkrétan izzóról beszélek (manapság ezt rámondják ezt bármire, ami világít).
Előfordulhat még nullponti hiba miatti feszültségeltolódás, de az durvább jelenségekkel, ingadozásokkal, károkozással jár.
-
Kernel
nagyúr
válasz VIPowER #61262 üzenetére
De az nem túlfeszültség, attól nem kellene tönkremenni egy aktív előtétes lámpának.
Kapacitív előtétnél már kellemetlenebb (ezek az olcsóbb fajták), mert a kondenzátor úgy van belőve, hogy 50 Hz szinusznál biztosítja a megfelelő áramot, míg a meredek impulzusokkal szemben kis impedanciát képez, a LED-sort agyonvághatja.
Hacsak nem arról van szó, hogy maga a lámpa belsőleg nem is lett hibás, csak a foglalatnál égett meg, zárlat keletkezett.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest