Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
ksojal
újonc
Megérkezett az Rx 550. Beállítottam a tv képfrissítést 60 hz-re és a winben mindjárt megjelent a HDR bekapcsolásának lehetősége. Nem kellett bekapcsolnom, a kodi így is HDR-ben játsza le a filmeket.
Ti hogyan kötitek össze hdmi-vel a htpc-t, az erősítőt és a tv-t?
Én most a következőt tettem: a htpc alaplapján lévő hdmi-t összekötöttem az erősítővel, a videokártya hdmi kimenetét a tv-vel. Mielőtt elsőre bekapcsoltam az erősítőt, addig a képet és a hangot (játék hangja) a vidkari adta. Eiindítva a filmet az erősítőn át jelent meg a hang, eddig minden rendben volt. A filmet befejezve kikapcsoltam az erősítőt, innentől fogva nem volt hang a videókártya hdmi kimenetén. Most a pc-t csak az analóg hangkimeneten tudom használni. Hogyan tudok újra hangot kicsikarni a vidkari hdmi kimenetén? -
ksojal
újonc
Nos, én évekig használtam a "semmi értelme" módon és bizony semmi csúszást nem tapasztaltam. Ennek a módszernek az a hátránya, hogy az erősítőt be kell kapcsolnom ahhoz, hogy legyen a pc-nek hangja. Ritkán játszom és nem feltétlenül kell hozzá 5.1-es hangrendszer.
Természetesen egy kifejezetten mozizásra használt gép esetében az általad leírt összekötés a jobb megoldás. Csak csendben kérdezem, és komolyan nem kötözködés képpen, nem változtat a kép minőségén ez a módszer? Átmegy így a HDR jel is? -
PuMbA
titán
válasz ksojal #31454 üzenetére
"Nos, én évekig használtam a "semmi értelme" módon és bizony semmi csúszást nem tapasztaltam. Ennek a módszernek az a hátránya, hogy az erősítőt be kell kapcsolnom ahhoz, hogy legyen a pc-nek hangja. Ritkán játszom és nem feltétlenül kell hozzá 5.1-es hangrendszer."
Miért nem veszel 15 000-ért egy számítógépes hangfalat és akkor nem kell az erősítőt bekapcsolnod? Valamennyi késleltetésnek lennie kell, maximum nem veszed észre. Ezt csak akkor tudod majd megmondani, ha láttad az általam leírt módszerrel is kipróbáltad.
" Csak csendben kérdezem, és komolyan nem kötözködés képpen, nem változtat a kép minőségén ez a módszer? Átmegy így a HDR jel is?"
Ez a lényege az erősítőknek, hogy minden rajta megy át. Ha az erősítő támogatja, azaz HDMI 2.0-t van rajta, akkor átmegy rajta a HDR jel is.
[ Szerkesztve ]
-
koppasz1986
tag
Nekem HDMI-n megy a kép a tv-be, az 5.1 meg a számitógépről szól (z906 máshogy nem lehet megoldani, mert nincs rajta hdmi, max optikán, de analógon szebben szól, mert egész bika hangkártyát vettem bele), nincs semmiféle hangcsúszás, legalábbis lehetetlen észrevenni..., de ha lenne is van a lejátszóban hang időzités, semeddig nem tart beállítani
-
ksojal
újonc
Könnyen lehet, hogy elhanyagolható csúszás van, de az nem érdekes, ha nem veszem észre sem. Nem kell vennem hangfalat a pc-hez, mert van egy hangprojektorom, amit a régi tévémhez használtam, erről szól most az analóg kimeneten.
Egyébként ma, amikor bekapcsoltam a pc-t újra volt hang a videokártya hdmi kimenetén.
A képpel kapcsolatos aggályomat pedig holnap kipróbálom és kiderül, hogy az Emltiva processzor hogyan küldi tovább a képet a tv felé.
Egyébként, köszönöm a tanácsokat. -
Rp526
aktív tag
válasz ksojal #31451 üzenetére
Én is így használom, hogy az erősítón átvitt jel ne szóljon bele a képbe. + ne okozzon semmi latancy-t esetleg játéknál. Nekem két HDMI van szerencsére a GPU-n, így alaplapit nem használok. + van egy DAC, amibe megy a fejes. Nem használom minden nap az 5.1-et, csak ha a TV-n játszok, vagy filmezek. + még megy egy optika a DAC-ból az AVR-be és egy analóg RCA egy sztereó erősítőbe .. mert az egyszerűség a lényeg...
Annyi, h 2.0 zenehallgatásra (chill) nem kell bekapcsolnom a TV-t. Viszont ha 5.1-es zenét hallgatok, akkor mennie kell a TVnek is.. Ha nekiülök zenét hallgatni tényleg, akk meg RCA-n megy a DAC-ból a sztereó erősítőbe.[ Szerkesztve ]
-
ksojal
újonc
Már nekem is megfordult a fejemben, hogy veszek egy DP-HDMI kábelt és a videokártyát DP porton keresztül össze tudom kötni az erősítővel, míg a HDMI porton át a tv-vel.
Így elkerülném az alaplapi HDMI port használatát és talán a fentebb említett hangprobléma sem jelentkezne.
Mire kellene figyelnem egy DP-HDMI kábel kiválasztásakor azon kívül, hogy a HDMI vége 2.0 legyen? Tekintettel arra, hogy az atmos hang számomra nem fontos (az erősítőm nem kezeli és a plafonra sem szerelnék hangfalakat) akár lehet 1.4-es HDMI is. -
Darkbeat~H~
újonc
válasz ksojal #31451 üzenetére
Az én rendszerem a következő képpen áll össze: htpc- tv hdmin(philips 50 pus7805/12) - hdmi erősítőbe. Mivel a tv ( az enyém biztos) arcos hdmi vel van szerelve ezért a hangot ki tudod venni a tvből . Tehát kép és hang egyben a tvbe és a tv 1 másik szabad hdmi portjából megy ki a hang hdmi kábellel az erősítőre.( ehhez az erősítőnek is tudnia kell az arcos hdmit.) Amennyiben ez így nem megvalósítható akkor a tv ből a hangot még opticain ki lehet hozni
-
dgh
csendes tag
Sziasztok!
A geforce mx350-el lehetséges hardveres gyorsítás vagy felejtsem el. A laptop egy i5-1035g1 + mx350. A windows grafikai beállításánál be van állítva az mpc-hc, hogy az mx350 kezelje + az nvidia vezérlőpultban is be van állítva az mpc-hc. Az mpc-n belül a d3d11 van kiválasztva és a hardware device to use-nál ki van választva az mx350 ám így a lejátszás mellett nem írja ki a hardveres gyorsítást, viszont ha a hardware device-nál az intel UHD-t választom ki, akkor igen. A feladatkezelő szerint a processzor 50-60% terhelést kap az UHD 30% az mx350 20% körülit.
Van valakinek ötlete hogy lehetne beállítani optimálisra, hogy a processzor kisebb terhelést kapjon? Összességében a lejátszás minőségével nincs baj, csak a core temp szerint a processzor néha eléri a 94C fokot is.
Köszi előre is.
A csatol kép szerint ne várjak tőle hardveres gyorsítást ugye?
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
Videólejátszásnál alapértelmezetten le van tiltva, hogy dedikált GPU-t használj a fogyasztás növekedése miatt. Ezt úgy tudod megkerülni, hogy az mpc-hc.exe-t átnevezed például kiskutya.exe-re, majd hozzárendeled az NVIDIA vezérlőpultban és a Windows-ban is az MX350-et. Hardware device to use-t csak Automatic-on szabad használni, egyébként átkapcsol lassú módba, de ez oda is van írva.
[ Szerkesztve ]
-
ksojal
újonc
válasz Darkbeat~H~ #31461 üzenetére
Köszi a tippet. Az én tévémen is be lehet állítani, hogy átküldje a hangot az erősítőre átkódolás nélkül. Mivel HDMI 2.1-es kábelből két darabom van, és az egyik csak 1 m ezért vennem kell egy másik 2 méteres kábelt. Most már csak azt kell eldöntenem, hogy HDMI-HDMI legyen vagy DP HDMI.
-
PuMbA
titán
Értelek. Most nézem, hogy az a vadiúj Intel integrált egyébként többet tud, mint a régebbi NVIDIA-d hardveres gyorsításban, tehát nem erőltetném Ha a processzorod túl meleg, akkor szar a laptopod hűtése, ami általános 300.000Ft alatt, mert mind hulladék. Nagyon drága manapság egy normális laptop. Vidd be szervízbe ha zavar, hátha csinálnak vele valamit. Codecs for HW-nél pipáld be a VP9-et.
[ Szerkesztve ]
-
dgh
csendes tag
-
ksojal
újonc
válasz Calogero #31471 üzenetére
Köszi ezt a hasznos kis táblázatot, a tévémen van eARC kimenet.
Viszont lenne egy kérdésem a DP porttal kapcsolatban. Mivel az RX 550-nek 1.4 DP kimenete van, és azt találtam a neten, hogy ez támogatja az RGB 444 10 bit megjelenítést, nem tudnám azt megoldani egy DP 1.4 - HDMI 2.1 kábellel, hogy használhassam ezt a lehetőséget filmekhez? Jelenleg a HDMI kimeneten "csak" 8 bites RGB 444 beállítást tudok használni. További kérdés, hogy egyáltalán létezik-e ilyen kábel, még nem néztem utána. -
SunMount3r
nagyúr
válasz Calogero #31471 üzenetére
Ami ebből a táblázatból nem világosan derül csak ki, hogy a HD hangokat nem viszi át a "sima" ARC, csak az eARC. + Kérdés, hogy amúgy a TV az eARC-tól függetlenül mire kapott "engedélyt" a gyártótól a HD hangok közül. + Hogy az erősítő eARC képes e, mert ha annak csak sima ARC-ja van, akkor is bukó a dolog a HD hangok szempontjából.
-
dgh
csendes tag
-
BalaG
aktív tag
Hali mesterek!
Remélem jo helyen vagyok mar elkeseredesembe.
(Szerettem volna egy kis valamit ami nem foglal nagy helyet de wifis es eros 4K filmezesre)
USB-n nem akartam hordozgatni a filmeket egyik emeletrol a masikra NAS meg mediaplayer-t sem akartam.
Igy lett egy HTPC és a TV. + eredeti WIN10 pro.
Eddig tok jo minden minosegi HDMI kabel minden hardver elvileg stimm.
Na de egybol jott a problema hogy 4K 60hzen HDR bekapcsolassal akadnak bizonyos filmek mindenfele lejatszoba. Foleg a H265.kodekes.
Probaltam KODI-val de az egybol ki OFF-olja a HDR-t a win10-be es micro laggol. pl: MPC-HC ugyan ugy laggol. Letezik hogy tenyleg MPC-HC + madvr leirast kell vegig zongorazni vagy aKODIS leirasokat ? es jo lessz minden ??Nem vagyok nagy forumos se nagy kocka de letezik hogy tenyleg vegig kell csinalni a neten levo hosszas leirasokat? Nincs ra semmi olyan, hogy letoltod elinditod es viszi? fizetos programba se?
Vagy ne nezzen az emberfia torrentes 4k HDR filmeket, ennyi
[ Szerkesztve ]
-
BalaG
aktív tag
Most vegig csainaltam PL a leiras szerint.
DE... amint elinditom a playert (2160p24-be teszi a tv-t kepet) azaz 23.59Hz-et ír a win, így nyilvan zokkeno mentesen lejatsza a filmeket ...
Ezek szerint eselytelen , hogy 2160p60 azaz 60Hz-en vigye a filmeket??[ Szerkesztve ]
-
SunMount3r
nagyúr
De az neked miért kell? Vagy ha nagyon, akkor nézd meg a Gemini Man-t, az "gyárilag " 60Hz-es. (Amúgy a TV adók mind felinterpolálva nyomnak mindent filmet/sorozatot, nyilván főleg 50Hz-re, de nem mondanám, hogy "nem tetszik" az eredmény. És persze semmi szappanoperahatás, vagy glitch effektus nincsen, mint a TV-s interpolációk esetén. Nem tudom mivel csinálják, de nyilván nem MadVR-el. (Az más kérdés, hogy alapból sokkal gagyibb a kép az alacsony bitráta/tömörítés miatt és sokszor a képarány széthúzás/bezoom-olás miatt is.)
-
BalaG
aktív tag
válasz SunMount3r #31492 üzenetére
Ahham értem.
Hát nem feltétlen KELL!, csak azthittem lehet igy is ugy is.
Max a szememet bantja a kevesebb HZ namind1
De kossz az infokat[ Szerkesztve ]
-
SunMount3r
nagyúr
A TV amúgy is feltolja, legalábbis abban a Hz-ben amit valóban nézel. Tehát a 23.976-nak az egész többszörösére (sokszorosára) felszorozva látod valójában a Hz ügyileg megjelenítve. Ez persze teljesen más, mintha a videó eredi fps-ét "gyorsítaná" , vagy interpolálná fel ennyire. A szemed ennyiből csak annyira nem kíméltetik, ami szerint a 23.976fps alapból "döcögősnek" tűnhet bizonyos jelenetekben, mivel ugye képkocka interpoláció az nincsen, ezen a "sima" Hz felszorzás sem segít. De a valós Hz, amin a TV-d ilyenkor is megjelenít, az többszöröse ennek, ha emiatt aggódnál. (Tehát nem az, mintha leváltanád a monitorod képfrissítését direkt 23.976Hz-re, hanem azt a TV felszorozza annyival, amennyit maximum bír egész számú többszöröseként.)
[ Szerkesztve ]
-
BalaG
aktív tag
válasz SunMount3r #31494 üzenetére
Igy már értek mindent KOFI
-
SunMount3r
nagyúr
Csak azon tűnődtem, hogy a FHD és 4K / HDR TV közötti "break" mit is jelent már a valóságban. Natív FDH HEVC gyak. nem létezik, natív 4K / SDR / HEVC anyag (amit ugye le lehet rendesen skálázni FHD-ra) is csak elvétve, azok is mind stream forrásból, és gyakran elég időt lopó mire levadássza őket az ember. És mintha az utóbbi időben ebből is kevesebb lenne. (A bármiféle utólag átkódolt, tömörített, vagy konverziós megoldásokat meg hagyjuk, mert garantáltan minőségromlással járnak és kiszámíthatatlan, hogy melyik milyen.) Pedig a (natív) HEVC előnyei azért simán ugyan úgy passzolnak egy FHD TV-hez is, ha már a forrás lejátszó nem akadály. (Emlékszem, pár éve még mennyire heves viták voltak a különböző Topic-okban a 4K-ról, mikor még a főbb hangadók véleménye kb. mindig ara futott ki, hogy a FHD-hoz képest inkább csak ámítás, marketing, divatvagon és észrevehető különbséget úgy se látna az ember és inkább vegyen egy jó FHD TV-t azon az áron, mint egy gagyi 4K-sat...) No azóta sokminden változott úgy látom...
-
Joshi
titán
válasz SunMount3r #31496 üzenetére
Sokan azért tartják még mindig elégnek a Full HD-t, mert 4K tévéjük van. Egy 4K tévé minden esetben felskáláz még ha alacsonyabb is a forrás felbontás. Nekem vannak sima Blu-ray lemezeim, és sok esetben piszok jól néznek ki 4K tévén. Alapvetően nincs gond az AVC-vel, annyi hogy több helyet foglal. Egyébként a HEVC pont a helyspórolásra lett kihegyezve.
-
galbi1972
tag
Kicsit összezavarodtam. Adott egy LG CX3-as Oled TV, egy Zidoo X9S media player, és az 1917.2019.2160p.UHD.BluRay.DDP5.1.Dolby.Vision.DL.x265 film, amit a
BubbleUPnP for DLNA / Chromecast / Smart TV program segítségével -játszok le az LG TV-n. Elvileg ez a TV nem támogatja a DL Dolby Vision-t csak az SL verziót. Na most ez a film DL verzió és tökéletesen működik. Igaz kimásolva USB-re már nem viszi a TV, de hálózaton keresztült szuper. Nagy a valószínűsége, hogy ennek ez SL/DL mizériának hálózaton keresztül nincs jelentősége? -
SunMount3r
nagyúr
válasz galbi1972 #31498 üzenetére
Ezt inkább itt kérdezd meg, ott pörgősebb most a DV téma. (Mivel a mai Videókártyákkal semmiféle DV nem megy és itt főleg HTPC-s lejátszásról szokott szó lenni, ezért nem sokan foglalkoznak vele itt.)
-
galbi1972
tag
válasz SunMount3r #31499 üzenetére
Köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● A topicban tilos a warez mindennemű formája!
Ennek értelmében nemkívánatos témák:
- filmek, sorozatok torrent- és egyéb letöltőoldalakon való fellelhetősége
- ki, mit, hogyan, mikor, milyen minőségben warezolt magának
- a különféle release-ek, illetve az azokat készítők munkásságának kitárgyalása
- másolási és egyéb védelmek kikerülése, rip-készítés, letöltött tartalmak konvertálgatása, szerkesztése
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung LCD és LED TV-k
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen légkondit a lakásba?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Okos Otthon / Smart Home
- Redmi Note 8 Pro - Redmi, a profi
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest