Hirdetés
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
válasz
racskobalazs #7747 üzenetére
jó lenne tudni, hogy van-e még hely a diszkeknek a pc házban.
mert ha nincs, akkor külső diszk racket kell venned, például icy-boxot. -
Patice
nagyúr
válasz
racskobalazs #7747 üzenetére
Hardveraprón van fent gyakran SATA vezérlő kártya, sokportos is.
-
racskobalazs
senior tag
Sziasztok,
Köszi a válaszokat, egyelőre UnRAID-ra váltottam (most épp trial megy, meglátom majd melyik lesz), s eddig nagyon-nagyon tetszik. Nagyon intuitív felület, a teljes setup kb 30 perc volt az usb tool-tól kezdve. Cache drive pontosan úgy működik ahogy én gondoltam, hogy kellene, appok telepítése is 2 kattintás, nem kell mappajogokkal bajlódni mint a TrueNAS-on kellett. Most még megy a parity check, utána visszamásolom a cuccokat.
Egy olyan, ettől független kérdésem lenne, hogy mi a legjobb/legolcsóbb módja annak, hogy extra vinyókat csatoljak a rendszerhez? Néztem ilyen Pci-e->sata adaptereket, de egyáltalán nem vagyok a témában járatos. Legalább 2-4 port jó lenne ha lenne rajta, és nem kerülne egy vagyonba
Ötletek?
(jelenlegi alaplapon 4 sata port van, és 1 db pcie 3x16 port. Nvme nincs.) Esetleg olyan ami powert is ad? Akár külső betáppal?
-
bambano
titán
Ezt a konkrét racket nem láttam, de a tapasztalat az, hogy a külső méretet adják meg, és ennél a belső kisebb.
[link] a doksijában van egy sor:
Working depth 379.5mm
szóval, szerintem, ennél mélyebb polc nem fog belemenni, de lehet, ekkora se.szerintem a zárt ház meg a ventilátor nem jó gondolat, feleslegesen zajos lesz.
-
huan
őstag
Sziasztok,
Szeretnék egy rack-házat vásárolni, az otthoni HGW-nek, nas-nak, icy-box-nak, UPS-nek. A mérete alapján ez lenne megfelelő: Lanberg WF01-6406-10B
Abban kérném a segítségetek, mert nem ismeret ezeket a rack-eket, hogy
- milyen polc való ebbe a méretbe? (rack szél x mély x mag: 600x450x379 mm)
- ha termosztátos hűtést szeretnék, akkor mire van szükség a termosztáton kívül?
- milyen ventillátort ajánlotok a házba szerelni?Köszönöm!
-
Patice
nagyúr
válasz
racskobalazs #7742 üzenetére
Erre a felhasználásra szerintem kicsit overkill a TrueNAS.
OMV-t próbálnám ki a helyedben.
OS-t SSD-re rakni, azon csinálni akár egy második partíciót, amit tudsz használni a sebességigényes műveletekhez. -
freddirty
senior tag
válasz
racskobalazs #7742 üzenetére
Unraidet használok, nekem picit túl nagy macerának tűnik egy fullos költözés csak emiatt. A cache működése pl. nem tudom mennyire megfelelő neked a használathoz. Gyakorlatilag annyi hogy a cache diskre másolod a cuccaid amit éjjelente a mover átmásol vagy mozgat a hddre amit majd onnan tudsz elérni. Van már zfs az unraid alatt, nemrég került be a feature listába, ezzel valószínűleg a snapshotting is bekerült mert ha jól emlékszem az zfs feature. Általánosságban szerintem a rendszer kezelhetősége, a lemezenkenti spindown és a paritásdiskes unraid megoldás benne a legnagyobb vonzerő. Mindegy mekkora és hány disked van, a lényeg hogy a legnagyobb legyen a paritáslemez és azzal már egy hdd failure-t elbírsz.
-
racskobalazs
senior tag
Sziasztok,
Van itthon egy kis épített NAS-om, melyen jelenleg TrueNAS Scale fut.
Felmerült egy olyan gondolat, hogy lehet le kellene cserélni az OS-t Unraid-ra, a felxibilitás, ease of use és azért, mert a TrueNAS-nak épp, hogy megvannak a minimum ajánlott követelmények. (pl.: 12GB ram-van ami a "1GB/TB of capacity"-nek épp, hogy megfelel, ha a formázottat nézzük)
Konfig: 3x6TB HDD RaidZ1, 12GB RAM, I5-4590.Amit szeretnék még, de TrueNAS alatt elméletileg nem megoldható:
-Cache drive (megoldható de nem olyan módon ahogy szeretném)
-Tárhely bővítése ismételt min 3 lemez beszerzése nélkül (van még 1 6tb diszkem itthon, lehet hozzádobnám, de TrueNAS-ban ha jól tudom csak új VDEV-et lehet létrehozni, meglévőt bővíteni nem igazán, csak ha lecserélem a lemezeket nagyobbra és mindet újjáépítem. )Ami a TrueNAS-ban tetszett: Snapshotting (de gondolom Unraidban is van), ZFS+RAM Cache (Ezt váltanám ki SSD cache-el Unraid alatt), időszakos integrity check.
Szerintetek melyik / mi lenne jobb megoldás? Mindenféle ötletre tanácsra nyitott vagyok
Use-case: Nagyrészt tároló, időszakos nagyobb adatmennyiség írással (2,5G linken keresztül, így kb 3-6GB-nyi 250MB/s után leesik 60MB/s-re ezt hidalnám át cache-el), videó/film nézés, torrent, esetleg fotó/videó szerkesztés néhanapján NAS-ról.
Előre is köszönöm!
-
paizinho
tag
A regisztrált domain neved Cloudflare beállítása a leírásai alapján egyszerű. A Cloudflare a beállított domainedhez megadja a névszervereket. Ezeket kell a domain szolgáltatódnál beállítani. Onnantól kezdve proxizhatod, tunnelezheted (én ez utóbbit használom) a domainjeidet a Cloudflare-ben. Leírások, YouTube videók segítettek nekem is. Szerintem nem bonyi, bár én csak mezei home user vagyok.
Azt gondolom,hogy az tiszta Neked, hogy a szolgáltatótól publikus IP-t kell kapni és annak változásal a Cloudflare account-ban meg kell jelenjen. -
112
újonc
Sziasztok!
Hogy kell egy nethelyes domainen bekapcsolni a DDoS Védelmet? (Cloudflare)
Addig eljutottam hogy kicseréltem a névszervereket (ns1.nethely.hu, ns2.nethely.hu-t june.ns.cloudflare.com, melnicoff.ns.cloudflare.com-ra) -
fonok87
aktív tag
Szia.
Első ötlet, hogy nem lenne jobb a hátlapot kilyukasztani? Könnyebb dolgozni vele mert vékony, és nincs annyira szem előtt. Hacsak nem fekszik fel teljesen a falra, a kábelek és a meleg levegő is kifér a szekrény mögött. Ha meg később máshova teszed a cuccaidat, egyszerűen a hátlapot ki tudod vágni és pótolni úgy hogy ne látszódjon. Az oldalán viszont mindig ott lesz a nyoma, ha kifúrod.
Ventilátor bármilyen PC-s venti lehet, a méretet kell eldöntened. A kicsi hangosabb és kevesebb levegőt szállít, bár 5V-nál nem hiszem hogy akár egy kínai vacak 40mm-es túl nagy zajt csapna. Kell hozzá még egy USB csatlakozó (vagy egy kábel amiről nem sajnálod levágni). Itt egy kép, hova kell kötni az USB tápot. Ha bármi miatt nem akarod magad csinálni és elég türelmes vagy, Aliexpressen van egy csomó kész megoldás.
Én 12 centist tennék, egyrészt azt a legkönnyebb venni/találni, másrészt azért eléggé tele lesz mindenfélével az a polc. Plusz fog annyi levegőt mozgatni, hogy ne kelljen nyitva hagyni a szekrényajtót, beszívja az illesztéseknél.
Rezgéscsillapító: puha gumi vagy szilikon a legjobb. Én a szerver alá Obiban vettem hangszigeteléshez való szivacsot és arra tettem egy lapot (beton, de ki fogom cserélni bútorlapra mert a nagy súly összenyomja a szivacsot és rontja a rezgéscsillapítást). -
huan
őstag
Sziasztok,
A segítségetek szeretném kérni, hogy a modemet, nast, hálózati meghajtókat szekrénybe rejtsem gusztusosan úgy, hogy szellőzni is tudjanak. Ebbe a szekrénybe szeretném tenni ezeket.
A sárga helyen egy usb-s túlfeszültségvédős elosztó van.
A kék helyen valószínű fúrnom kell, hogy a kábeleket bevezessem, a zöld helyre rezgéscsillapítót szeretnék, de a piros helyre kellene egy usb-ről működő ventillátor, mert az ajtó zárva lesz 1cm résre és szeretném ha kivinné a meleg levegőt valami.
A ventillátorban kérném segítségetek, illetve ha nem usb-s a venti akkor az átalakítóban, valamint abban, hogy ti mit tesztek rezgéscsillapításnak az eszközök alá?
Köszönöm előre is. -
Vektor77
tag
válasz
racskobalazs #7732 üzenetére
Vegyél pl. egy HP Z440-et.
-
racskobalazs
senior tag
Szia,
Okés köszi akkor inkább maradok a consumer világban :D
-
bambano
titán
válasz
racskobalazs #7730 üzenetére
létezik, aminek a vételára nem kerül a fél vesédbe. csak majd a villanyszámla.
amelyik meg AHHOZ képest takarékos, az most is drága.
szerver alaplapok, rendes xeon procival, nem ilyen piszlicsáré utánzatokkal. (pl. e3-1230v2 az gagyi)
ja, és gyakrabban böhömök, mint nem... eatx vagy egyedi form factor divat.ha javasolhatom: dobd az ötletet.
-
racskobalazs
senior tag
Sziasztok,
Registered ECC memóriához milyen alaplapok jöhetnek szóba? Még sose volt dolgom ilyesmivel, kipróbálnám
Lehetőleg ne kerüljön egy vagyonba.
Ami jó lenne:
legalább 2-3 minimum PCI-e 2.0 x4
128GB DDR4 összmemória támogatás
Lehetőleg nem böhöm form-factor
Min 6db sata port.Létezik ilyesmi, ami nem kerül a fél vesémbe?
Előre is köszönöm! -
dzz
aktív tag
válasz
fonok87 #7728 üzenetére
„Amire Windows telepíthető, arra Linux is.*”
Azért ezzel már coptam párszor, pedig van vagy 26-7 év linux mögöttem. Igaz, egyre könnyebben kezelhetők, de azért igyekszik a MS, hogy kizárja a konkurenciát. A boot oldalon az efistub sokat tud segíteni, nem kell grubbal sem vacakolni már és a driverek jelentős része a debian alatt a non-free-ben megtalálhatók. Ha jól csalódok az emlékeimben akkor a non-free debian telepítők probléma mentesek már többnyire. -
fonok87
aktív tag
válasz
peti_ke2003 #7727 üzenetére
Amire Windows telepíthető, arra Linux is.*
A virtualizációt az adatlap szerint tudja, tehát a BIOS-ban ott kell lennie. Meg kell nézni, hogy be van-e kapcsolva
*szerk: Ehhez annyit, hogy esetleg szívás lehet vele a gyártóspecifikus driverek miatt, ez főleg laptopoknál jön elő. De pl egy Debian telepítő egyből visít, hogy mit nem tud kezelni, és milyen drivert kér hozzá. -
peti_ke2003
újonc
válasz
fonok87 #7726 üzenetére
Köszi a választ, még arra lennék kíváncsi, hogy az ilyen kütyüknek a BIOS-ban lehet-e állítani a virtualizációt, mert a jelenlegi PC-ben be kellet külön állítani. Megmondom őszintén, tudom, hogy a proci alkalmas rá, csak be tudom-e állítani? Vagy lehet-e a vasra Windows helyett föltenni egy Linux-ot? Ezekről nagyon hallgatnak.
-
fonok87
aktív tag
válasz
peti_ke2003 #7720 üzenetére
Erre két dolgot tudok válaszolni
1: Bármin tudsz virtualizálni, ami hardveresen támogatja. Intelnél a VT-x és VT-d ami érdekel, ezeket az N100 tudja. Innentől Neked kell tudni, hogy amit futtatni akarsz rajta, ahhoz elég lesz-e az erőforrás. Nyilván ha egy win11-hez allokálsz 1db CPU magot és 4GB RAM-ot, nem fog hasítani. De pl.: egy Linux pár konténerrel, SMB megosztással, grafikus felület nélkül, plusz egy 1db (nem nagy erőforásigényű) célszoftvert futtató, sallangoktól megszabadított windows szerintem elmegy ezen a vason.
2: Nem lesz 100%-ig kihasználva a gép 24/7, tehát a különböző procikfogyasztása nem úgy fog alakulni, mint ahogy a TDP-k aránylanak egymáshoz (most attól eltekintve, hogy a TDP nem fogyasztás, de a definíciójából adódóan elég jó becslés rá). Ami itt minket érdekel, az az idle (üresjárati) fogyasztás mértéke. Nyilván egy low power chipnél ez is alacsony, de nem kell annyira félni a nagy TDP-jű procitól. Ha egy szerver feladataira elég egy 35W-os i3, akkor ugyanabban a gépben egy 120W TDP-s i7-es sem nagyon fog többet fogyasztani. De ott lesz a teljesítmény, ha mégis kell.
De ha rám hallgatsz, azt csinálsz, amit akarsz -
bambano
titán
válasz
szkristof05 #7723 üzenetére
az eredeti kérdés az volt, hogy x percenként.
tehát az x egy egész szám.
nekem működik. -
112
újonc
Sziasztok!
Már mindenféle variációt kipróbáltam de nem tudom sehogyan se életre kelteni a crontabot hogy lefusson X percenként egy curl feladat, biztos én vagyok a figyelmetlen de átnéztem ezerszer és mindent úgy csinálok ahogy az le van írva, nagyon szépen kérem a segítségeteket
A kód:1 1 * * 0 /usr/bin/curl -m 120 -s NETHELY DDNS LINK &>/dev/null
1 1 * * 0 /usr/bin/curl -m 120 -s NETHELY DDNS LINK2 &>/dev/nulltermészetesen a NETHELY DDNS LINK helyére a saját linkemet tettem be
-
peti_ke2003
újonc
Sziasztok, szerintetek egy ilyen Mini PC-n futhat virtualizáció? Pl. Oracle VM? A kis fogyasztás miatt gontoltam az N100-as procira. Menne rajta egy Windows és egy Linux egyszerre.
https://www.aliexpress.com/item/1005005201337236.html?ug_edm_item_id=1005005201337236&pdp_npi=3%40dis%21HUF%21HUF71%2C722.74%21HUF57%2C379.58%21%21%21%21%21%4021410c4416876401339226772d0338%2112000034009277015%21edm%21%21&edm_click_module=alg_products&tracelog=rowan&rowan_id1=aeug_edm_56672_1_en_US_2023-06-24&rowan_msg_id=9377biz_search_product:0:0_573746037$f55bea7d66374b6daf4d8f439459f264&ck=in_edm_other -
huan
őstag
Sziasztok,
Az otthoni ont-modemet, nas-t és usb dokkolót, külső meghajtókat egy szekrénybe szeretném építeni, gusztusosan, azonban ha becsukom a szekrény ajtaját felmelegedhetnek, ezért vágnék egy kört az oldalán egy hűtőventillátornak, ami folyamatosan cseréli a levegőt a bentivel. Segítséget szeretnék kérni, hogy milyen ajánlott eszközöket vegyek?
- usb-s túlfeszültségvédő elosztó, felfúrható
- usb-s hűtőventillátor, ráccsal, kb.8-12cm átmérőjűKöszönöm!
-
kecstama
tag
A NUC-ba meg az SFF gépekbe nem nagyon férnék el a lemezeimmel, minimum lenne 2 HDD + 2 SSD.
Workstation meg LFF brand gépeken gondolkoztam én is, de 50-60 körül nem nagyon találtam olyat ami megfogott volna.
A szakdolgozatom is VM/Proxmox témából szeretném írni, így valami olyan kéne amin tényleg mindent ki lehet próbálgatni, nem csak a "bare minimum".Így terveztem elosztani az R720-at: (2x2670v1)
4c+32G TrueNAS, 6xSSD ZFS, vagy RAID-ben + 1x6TB (A ZFS meg gyorsítótárazás nem tudom mennyi ramot eszik, lehet bőven elég a 16G is, 8-al nem ment amikor utoljára próbáltam)
4c+12G Ubuntu Server, 1 SSD-vel (Ezen
2c+4G Home Assistant server
a maradék 8c+16G meg egy erős VM-be menne W11-el, ha összejön akkor ez egy Quadrot is kapna.Edit:
Egy 10G-s netkártya mindenképp menne bele, és a hang se probléma, nem szobában lesz. -
yanpec
senior tag
Végre rászántam magam és a T.core-t lecseréltem T.scale-re. Hát gyerekek ég és föld a különbség. Az utóbbi teljesen logikus, átlátható és egyszerű.
Már sokkal elöbb kellett volna.
-
kecstama
tag
válasz
MasterMark #7713 üzenetére
ML-t nem találtam ilyen árban, kb csak ez a 2 típus játszik.
-
kecstama
tag
Sziasztok, nem találtam jobb topikot erre, így megkérdezem itt.
Szeretnék egy homelab-et építeni, és ahhoz keresek most szevert.
Szerintetek melyik lenne a jobb, Dell R720 vagy HP DL380p G8?A hardver kb ugyanaz, a HP-ba csak 16G ram van, de mivel sokkal olcsóbb, így bővítve kb ugyanannyiba kerülnének.
Proxmox menne rajtuk, 2-3 VM-el.
-
fonok87
aktív tag
Más, nekem is van egy kérdésem, hogy Ti hogyan oldanátok meg?
Van 2 szerver külön földrajzi helyen, és mindkettőről a másikra szeretnék biztonsági mentést csinálni. Nem kell fájlokat szinkronizálni, verziót követni, csak és kizárólag egy időközönkénti mentést szeretnék a pótolhatatlan dolgokról, ha pl. egér megrágja az egyik gépet és minden alkatrésze elfüstöl, akkor is meglegyen amit nem szeretnénk elveszíteni.
Mindkét helyen:
- Debian fut a gépen, headless
- ZFS raidz1 poolokon vannak az adatok
- be van állítva OpenVPN elérés, kívülről hozzáférhető
Mivel érdemes? rsync? Syncoid?
VPN kapcsolat legyen folyamatos vagy egy scripttel csatlakozzon amikor menteni akar és bontsa ha kész? -
fonok87
aktív tag
Szia.
Nem ismerem, de valószínűleg jó lesz. Az én szerveremben egy i5-8500T teljesít szolgálatot, teljesen jól elbírt egy Proxmoxot 2 VM-el: egy Windows10 Blue iris-szel egy kamerával plusz nyomtatómegosztás és Truenas Core 1db egy diskes ZFS poollal. Elméletileg ez az embedded AMD sem sokkal gyengébb az én procimnál: [link]
RAM-ot úgy válassz bele, hogy a futtatandó dolgoknak elég legyen. Meg hagy rá jó sokat -
ozveo
tag
Sziasztok!
Használ valaki közülünk ilyen hw?
https://www.asrockind.com/en-gb/4X4%20BOX-V1000M
Proxmox, esetleg tisztán pfsense? Milyen élménnyel használható?válaszokat előre is köszönöm
-
KaqXar19
tag
hello,
hol tudnek itthon oculink - u.2 nvme kabelt venni?
-
Maulgar
tag
SFF pc-k lehetnek érdekesek 4 mag 8 szál 16 giga ram és némi hdd már elérhető ebben az árban. Rendszert nyilván azt választasz amit tudsz, akarsz használni. Truenas-t ajánlanám első körben de felhasználástòl függően egy windows is megteszi. Média, torrent (300+ torrentel) 4TB hdd döcög nekem ebben a közegben és bőven van felesleges erőforrás.
-
Sly189
senior tag
Sziasztok, Milyen NAS-t vegyek topikot már átolvasgattam és arra jutottam, hogy saját NAS-t "építenék" inkább a drága kész megoldások helyett. Jó helyen járok? Tudnátok linkelni egy összefoglalót a témával kapcsolatosan?
Kész PC-t vennék hardveraproról. 50k körül.
-
racskobalazs
senior tag
Ehhez csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy Windows Intézővel másoltam minap 700 giga adatot. Össze vissza ugrált a sebessége, a felénél teljesen megfagyott, de úgy hogy a rendszert is vitte magával és deadlockolta a vinyót.
TC-vel folytattam, az teljesen lazán megy, mindenféle bökkenő nélkül.
Új hozzászólás Aktív témák
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Külpolitika
- Villanyszerelés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Melyik tápegységet vegyem?
- MSI notebookok
- GTA IV
- Xbox tulajok OFF topicja
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- További aktív témák...
- Eladó HP 1200W szervertáp HSTNS-PL11 + breakout board + tápkábelek
- Szervertápegységek 800W, 1200W, 1400W, 1600W, 2450W, 2650W, 3400W
- APC Smart UPS 750RMI 1u magas rack-be szerelhető valós szinuszos szünetmentes vadiúj aksikkal eladó
- 750W-3000W átalakított tápok eladóak (GPU és ASIC bányászatra is!)
- APC Smart-UPS XL 48V (SU) Akkumulátor csomag
- AKCIÓ! VALVE INDEX virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP ProBook 430 G3 - i5-6GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" HD I Cam I W10 I Garancia!
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Creative Sound BlasterX G5 (70SB170000000) (Sound Blaster) (DAC)
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest