- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
23700 - 23601
37636 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 25901 25900 - 25801 25800 - 25701 25700 - 25601 25600 - 25501 25500 - 25401 25400 - 25301 25300 - 25201 25200 - 25101 25100 - 25001 25000 - 24901 24900 - 24801 24800 - 24701 24700 - 24601 24600 - 24501 24500 - 24401 24400 - 24301 24300 - 24201 24200 - 24101 24100 - 24001 24000 - 23901 23900 - 23801 23800 - 23701 23700 - 23601 23600 - 23501 23500 - 23401 23400 - 23301 23300 - 23201 23200 - 23101 23100 - 23001 23000 - 22901 22900 - 22801 22800 - 22701 22700 - 22601 22600 - 22501 22500 - 22401 22400 - 22301 22300 - 22201 22200 - 22101 22100 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Primary92
senior tag
Ismer valaki olcsó 2x2 ohmos hangszórót? Mélynyomó szeretne lenni 30-40 liter hasznos térfogatban (hordozható lesz és kicsi). Eddig az YDD-200 nevű tűnik a legjobbnak ár értékben. tizenegy-két ezeret áldoznék rá maximum.
-
shalafi66
veterán
-
victoryia
csendes tag
-
victoryia
csendes tag
-
shalafi66
veterán
Öööööö, nem kellene egymásnak offenzíven válaszolni. És akkor nem kerülnétek ilyen helyzetekbe. Szóval úgy mindenki respektálja már kicsit jobban a másikat, és ne támadjon, mert értelmetlen.
(#23690) xxlongikaxx
Hát minimum 3A, abból is csak 30W jön ki, három hangszóróra elosztva. Nem nagyon sok. Ha azt nézzük, hogy ezek a D-class autós végfok IC-k nagyjából 20-25W-ot tudnak, de azt is 14,4V-on 10%THD-vel, 85% hatásfok mellett, akkor körülbelül 50W lehet a max. teljesítményfelvétel. De ugye nem tudni, milyen IC van benne. -
morgolodo
csendes tag
-
xxlongikaxx
aktív tag
Igen komoly kissebsegi es uldozesi maniaban szenvedsz....Csak arra akartam ravilagitani, hogyha idejottel tanacsot kerni, akkor talan nem kellene egybol lekezloen reagalni es hulyenek nezni azt, akinek nagyobb tapasztalata van a temaban, es meg tanacsot is akar neked adni. En ugy kezdtem hogy milyen jo ertelmes a projekted, erre a tanacsaim utan jossz a legkezelo hangnemmel.
Ha mar masokat hazugozol, te irsz ilyeneket:
"Ha értelmezted volna a leírásomat persze olvasás után.." - mindenkit kb hulyenek nezel hogy keptelen ertelmezni amit te onnan a magasbol leirtal.
"Akik azt mondják hogy Magyarországon jobb és olcsóbb, azok vagy hallomásból beszélnek, vagy mendemonda, legenda útján, de semmiképpen sem tapasztalatból." vs. "Megint ott tartunk hogy nem tudsz olvasni, és értelmezni. Légyszíves olvasd már vissza hogy hol írtam olyant hogy minden szar Magyarországon, és aki érte megy az hülye. Ha ezt állítod akkor hazudsz, de nem is kicsit." - Akkor errol ennyit is. Es legyszives ne hazugozz masokat....
"Nincs, és nem is volt fix keret kitervelve, csak hasracsapva mondtam egy összeget, HOZZÁTÉVE, HOGY KURVÁRA ÁTLÉPHETŐ A HATÁR. T" vs. " Erre nem ölnék több pénzt. "
OBI vagy Hornbach ebbol a tok szempontbol tok mindegy. De gondolom az arak, meg a vagas ara mar elkerulte a figyelmed.
"Ilyenkor mosolygok az emberi butaságon, hogy össze vissza ír valaki valamit, dobálózik a számokkal, miközben halvány langyos lila fingja nincs róla mibe kerül külföldön bármi is." - Vegulis nem magas az a lo amirol beszelsz....
Ne hazugozz masokat, es pont az az ocsmany szokas amit te muvelsz, idejosz, tanacsot, kersz, amikot megkapod a szamodra nem tetszo tanacsot, akkor lekezloen, kotekedoen kiosztasz masokat. Aztan meg te vagy megsertodve. Senki nem mondta hogy huzd meg magad, azt irsz amit akarsz. De ha veszem a faradsagot es tapasztalataimat rendes hangnemben megosztom veled, akkor talan nem kelle egybol a magas lorol leosztani. Hogy a te erositod igenis felso-kozepkategorias, es hogy aki azt mondja hogy Mo. on valami olcsobb akkor azok nem tapasztalatbol beszelnek.
Kb. 8 hozzaszolasbol sikerult neked hazugnak, kotekedonek, es ferditonek lenni, nem pedig nekem, csak ellenben veled az en hozzaszolasaimat vissza lehet olvasni, ugyhogy szerintem ez a teny is eldolt. Tovabbi szep napot kivanok neked is a hideg Ausztriaban egy napsugaras tavoli meleg orszagbol (Csakhogy erezd mar hogy azert mert te Ausztriaban elsz, masok is elhetnek am kulfoldon)
-
victoryia
csendes tag
Igen fontos tud lenni az hogy értelmezzék a kérés lényegét. Ha kiírom hogy segítséget kérnék építéshez, akkor vagy segít benne, vagy vásárlásra vonatkozó tanácsot ne adjon. Főleg hogy egyértelműen építésről volt szó. Nem vásárlásról, HANEM építésről. Úgy gondolom óriási a különbség a kettő között. Remélem nem kell elmagyaráznom hogy mi.
Ez az amiről beszéltem. Frissen regisztrálva. Ez csak olyanoknál számít, akik oda akarák szúrkálni hogy én vagyok itt az öregebb kutya. Meglehetősen ellenszenves hozzáállás, lenézendő. Huhh, jajj. 3 évvel korábban itt van. Ajjajj. Ez ám a megbecsülendő előny. Tiszteletet ébreszt. Mindenképpen. Én a teljesítést a tudást szoktam értékelni, nem azt hogy mióta regisztrált az oldalon. De kinek mi a fontos."Nem mondtad hogy kulfoldon elsz, csak amikor leirtam hogy itt 20% al olcsobb az MDF es meg a vagasert sem kell fizetni, es pontosabban vagnak mint egy Obiban, akkor jottel nekem hogy minden szar ami Magyarorszagon keszul es hulye aki erte megy."
Nem értelek. Megint ott tartunk hogy nem tudsz olvasni, és értelmezni. Légyszíves olvasd már vissza hogy hol írtam olyant hogy minden szar Magyarországon, és aki érte megy az hülye. Ha ezt állítod akkor hazudsz, de nem is kicsit. Én azt írtam hogy drágábban jönne ki nekem ha haza mennék érte, és itt is profin vágnak, továbbá itt is ingyenes a vágás. Továbbá OBI áruházról sem beszéltem, én Hornbach-ot írtam.
Azt sem értem honnan vetted hogy amit én csinálok az jobban fog szólni mindenkiénél, még a milliós gyári szetteknél is.
Javaslom olvasd vissza, hogyan is kezdtem. Építettem, már egyet, de most lényegesen jobbat szeretnék ehhez kérek segítséget. Tehát ha jobbat szeretnék valószínűleg az sem volt tökéletes.
Ferdítesz, kötekedsz, és csodálkozol ha nem húzom meg magam csak azért mert a te álláspontod szerint friss reges vagyok, te meg a helyi öreg kutya aki most jól megmondja. Nálam ez nem mérvadó, viszont mindenképpen megvetendő a te hozzáállásod, hogy most is hazugsággal ferdíted de elég rendesen amit én írtam. Az emberiség legocsmányabb viselkedése amit te csinálsz.
Ocsmány emberi szokás. De hogy ennek végét vegyük ki is kerülöm a további hazug kötekedő ferdítő hozzászólásodat. Ha te ebben örömödet leled a gép előtt, nem veszem el az egyetlen örömödet az életben, aki meg olvassa azt amit írtam látja hogy egy szóval sem írtam olyanokat amit te állítasz.
Legyen szép napod, heted hónapod, éved. Remélem sok örömet lelsz ebben.
-
xxlongikaxx
aktív tag
Sokaig gondolkodtam hogy le ereszkedjem erre a szintre es valaszoljak vagy ne, de valaszolok, a te szinteden:
A sztori ott kezdodik hogy Ebitet leoltottad, mert azt merte tanacsolni jogosan hogy vegyel egy hasznaltat ennyibol mert jobban jarnal. Frissen regisztralva idejottel, az itt jelenlevo kb 5-8 emberbol aki tanacsokat szokott adni, kapasbol leosztottal kettot, aki mast tanacsot mert adni mint amit te kitalaltal. Jossz itt mindenkinek hogy ertelmezze azt amit te irtal. Kepzeld el ertelmeztuk, csak talan tobb tapasztalatunk van epitesben mint neked, es ismerjuk hogy mivel jar es ezert probalunk meg normalis tanacsot adni. Olvass talan vissza, hany tanacsot adtunk eddig es hany emberrel arcoskodtunk mi.
Nem mondtad hogy kulfoldon elsz, csak amikor leirtam hogy itt 20% al olcsobb az MDF es meg a vagasert sem kell fizetni, es pontosabban vagnak mint egy Obiban, akkor jottel nekem hogy minden szar ami Magyarorszagon keszul es hulye aki erte megy.
Csak szolok mert latom az arcodtol a matek nem megy. Magyarorszagon az MDF ara 20% al olcsobb mint a nemet Obiban, illetve meg ingyen fel is vagjak neked, mig az Obiban fizetned kell vagasonkent. Arrol nem beszelve ha epitettel volna mar egy rendes hangfalat akkor tudnad hogy itt a milimieterek nagyon szamitanak, ezek a barkacs aruhazak meg nem egeszen butor alapanyag bolt minosegben vagnak.Ja es gondolom azt meg nem szamoltad ki hogy mennyi vagas van egy ilyen 5.1 es rendszeren.
"Az ilyen szavakkal számokkal vagdalózó kispajtás az életében még tv-ben a hírekben sem látta a határt, nemhogy külföldön járt volna. De mindenesetre megmosolyogtató." Es ha mar arcoskodas, akkor legyen, jelzem finoman hogy tobb orszagban eltem eddigi eletem soran mint te valaha fogsz a jovoben. Es most sem 300km rol irogatok.
Sok sikert a projekthez. Bar tudom ha egyszer elkeszul akkor jobban fog szolni mint barki mase aki valaha is epetett, bele ertve a gyari millios rendszereket.
-
xxlongikaxx
aktív tag
-
xxlongikaxx
aktív tag
Az a baj hogy ez nem igy mukodik
Ha ebbol a kettobol akarod megoldani, akkor probald ki mindketto megoldast, es amelyik jobb hangot ad azt hagyd meg. Ki kellene merni. Vagy legalabb megnezni a gyari gorbeit a hangszoroknak, ha a meres abszolut nem lehetseges. -
robi12ster
tag
Igen , amit írtál mindennel tisztában vagyok. De ha ezeket a légmagos tekercseket használom fel a hangváltó építésnél, akkor a 0,42 kes tekercsnél 4500 hz körül tudom állítani. Ha 0,6 ost használom fel, akkor 3000 hz - re tudom állítani. Dom magasnak 2000-20000 hz, mélyközép 45-7000hz. Akkor ezeknek a hangszóróknak mi a jobb? Próbáljam 5000 hz -re?
-
shalafi66
veterán
Nincs olyan módszer ami minden hangsugarzóhoz megfelel. A váltót úgy kell megtervezni, ahogy neked és a hangszóróknak legjobb.
Felüláteresztő szűrőt nem lehet csak induktivitasbol készíteni. -
robi12ster
tag
Sziasztok.Az lenne a kérdésem, hogy egy hangfalban magas, és mélyközép hangszórók keresztezési frekvenciáját, hogy érdemes beállítani. Magas 2000- 20000hz mélyközép 45-7000hz van 0,42 mH és 0.6 mH tekercsem is. Ha ezzel a tekercsekkel csinálom, nem alacsonyan lesz a keresztezési frekvencia?
-
morgolodo
csendes tag
-
morgolodo
csendes tag
Amennyiben kics az anyagi kereted, érdemes használt
bútorlapotbeszerezni, jellemzően a felületkezeléssel sem kell utólagosan foglalkozni, ha szépen sikerül méretere igazítanod, anyag minősége a jelenleg drágán beszerezhetőekhez képest sokkal jobb.
Gyerek biztos, hangsugárzó nem létezik, átmenetileg, olyan magasságba, kell helyezni, ahol , számára nem elérhető.
-
Irmscher 353
aktív tag
-
shalafi66
veterán
A D osztály hatásfoka nagyjából 90%, tehát körülbelül el lehet intézni ezzel. Nyilván ettől csak rosszabb lehet, tehát nagyobb max. áramfelvétellel kell számolni.
(#23681) Irmscher 353
Nem az a baj vele, hogy drága, hanem az, hogy nem jó. Egy 1"-os SEAS dóm működésképtelen egy középtartományban rezonáló 12"-os mélyközép mellett.A többféle anyagból építkezés a hasznosabb, ha van lehetőséged rá. Pl. olcsóbb kategóriában egy ismerőssel csináltunk olyat régen, hogy valódi fa előlap táblásított anyagból (tölgy, vagy tölgy+fenyő), a doboz többi része pedig bútorlap.
Ez nem függ attól, hogy b-reflex vagy más konstrukció. -
Irmscher 353
aktív tag
Ez nem Onken, hanem open baffle.
Nézegettem már korábban ezt, amit linkeltem. De nem fér bele a megálmodott keretbe.
(nem beszélve arról, hogy valamilyen szinten 'gyerekbiztosnak' kellene lennie az építendő/vásárlandó hangfalnak)Viszont volna egy kérdésem a társasághoz.
B-reflex dobozban gondolkodva, miből érdemes/illik építkezni?
MDF vagy bútorlap? (feltételezem az osb lap, még ha impregnált is, kerülendő) -
D28
tag
-
shalafi66
veterán
1W = 1V * 1A

2A * 12V = 24V*A = 24W Az ötössel már végig tudod számolni.
Ha az adapter, vagy tápegység stabilan tartja a feszültségét, akkor jó lesz. A maxmális ármerősség azt befolyásolja, hogy mekkora lesz a max. kimenőteljesítménye az erősítőnek.Valami megbízható kapcsolóüzemű táp szerintem megfelel ide.

-
shalafi66
veterán
Az onken nem OB (legfeljebb minimálisan).
Az eredeti méretű karlson rezonátoros hangsugárzó nem jó házi használatra, mert csak messziről működik jól. 2-3m-ről alakul ki először egységes hullámfront. De még onnan sem egyenletes az átvitel.
Olyan, hogy jó hangszóró szerintem nem létezik. Csak adott célokra megfelelő. Nyilván egy textilszélű 40Hz-en rezonáló, érzékeny PA hangszórónak sosem lesz szép, vagy műszaki szempontból nézve olyan jó mélytartománya, mint egy nagyobb engedékenyégű alacsonyabb érzékenységű példánynak. És nem is mindig kell a nagy maximális hangnyomás. Szóval a tervezett célhoz érdemes a megfelelő hangszórót kiválasztani.
-
D28
tag
Hát ez egy olcsó kínai cucc szóval olyan alkatrészek vannak benne amilyenek.

Szóval akkor bátran rá lehet csapatni az 5A körüli adaptereket? Nem tudom h ezeket a wattos dolgokat hogy kell konkrétan számolni, mennyit vesz fel, hogy alakul az áramerősség, a feszültségek az ellenállások függvényében stb., a lényeg h nem akarom leégetni a kócerájt.
Illetve rossz adaptert sem akarok venni, és ha van itt aki kapásból tudna ehhez adaptert ajánlani nekem az nagyon pazar lenne.Vagy mi alapján tudom én ezt h akkor most melyik lenne jó? Gondolom az sem mindegy h mit kötök rá. (Az ajánlásoknál a 12V az azonos de az amper az 2 és 5 között volt..)
-
Mikisys
őstag
Ha az Onken dobozra gondolsz, nem ezek azok.
-
Házi használatra igen jók a Karlson-féle hangsugárzók, csak drága beléjük a (jó) hangszóró, viszont örök életűek lehetnek, nem úgy mint ezek a kis gumipelenkás jószágok.Üdv!
-
shalafi66
veterán
-
shalafi66
veterán
-
D28
tag
Sziasztok.
Van/volt egy yamada HTS-3500 5.1-es házimozim aminek a lejátszó része tönkrement de a hangszórók szépen szóltak és használnám továbbra is, ezért rendeltem Kínából egy ilyen kis erősítő csodát: [kép]
A kérdésem a következő lenne, a leírásban azt írják hogy az adapter: 12-14.4V DC 3-5A legyen. Egy tonna hirdető van aki ugyan azt a terméket árulja és ott 12V 2A-es adaptert írnak hozzá. Néztem egy katalógust ahol láttam 2,25A 1,5A 1A stb. adaptereket, sztetek melyik lenne megfelelő ehhez a kis erősítőhöz ezekkel a nem túl nagy hangszórókkal?
(A hangszórók adatairól ennyit sikerült összeszednem: 4x15W 1x17W 8ohm, mélynyomó 30W)
-
victoryia
csendes tag
Elmentem ma utánajárni az anyag árnak. MDF négyzetmétere 7.70€, azaz 2310 forintra jön ki négyzetmétere. Magyarországon 2100-2600 forintig terjed az MDF négyzetmétere ha jól olvastam a barkácsáruházak webshopján. Vannak azonban érdekes matematikát tanult emberek, akik váltig állítják, hogy hülye az aki itt megveszi ahol olcsóbb négyzetmétere durván 100 forintal, és inkább menjen el 300 kilómétert pluszba, és verjen el fél napot az utazásra, meg üzemanyagra és pályamatricára, és inkább vegye meg ott az ember, mert az bizony olcsóbb. Mindezt alapozva arra hogy 10 éve kint él külföldön. Na erre mondja az ember hogy egyszerű mint a ... mindenki gondoljon amit akar ide.

Ilyenkor mosolygok az emberi butaságon, hogy össze vissza ír valaki valamit, dobálózik a számokkal, miközben halvány langyos lila fingja nincs róla mibe kerül külföldön bármi is.
Az ilyen szavakkal számokkal vagdalózó kispajtás az életében még tv-ben a hírekben sem látta a határt, nemhogy külföldön járt volna. De mindenesetre megmosolyogtató.
Azonban egyben igaza van. Tavaszra nem készül el.
Kicsit besűrűsödött a programom, így neki állok ugyan, de nagyon minimális szabad idővel tudok rajta barkácsolni. -
victoryia
csendes tag
Érdekes hogy arcoskodásnak véled amit írtam. Kijavítottalak, ha már egyszer rosszul tippeltél. Hogy adsz e jótanácsot vagy sem, az már a te dolgod. Szegényebb nem leszek tőle. Azonban megpróbálom megint felhívni a figyelmedet, hogy olvass és értelmezz.
"Az a baj hogy fogalmad sincs mivel jar egy NORMALIS hangfalat megepiteni. Kigondoltad mit akarsz, mennyibol csinalni, es aki mast ir, azt leoltod."
Nem értelek. Nyilván azért kértem tanácsot, mivel fogalmam sincs egy normális hangfal megépítéséhez. Erre te ezt közlöd tényként mintha új infó lenne. Nálunk ez úgy megy, ha kérdezek valamiről az azért van mert nem tudom. Te meg mintha felfedezted volna Amerikát közlöd ezt. Legyen. Kigondoltam mit akarok. Hát ebben igazad van. Nyilván mindenki olyant akar építeni, ami tetszik neki. Olyant csak nem épít ami nem tetszik. Ezzel megint mellé trafáltál. Hogy mennyiből csinálnám meg és hogy kigondoltam? Hátt, erősen javaslom az értelmező kéziszótár beszerzését. Nem tudom mit és hol olvasol, de hogy nem azt amit írok az biztos. Meg kéne emelnem a betűméretet már, hogy ne kelljen HATODSZOR IS KIÍRNI: Nincs, és nem is volt fix keret kitervelve, csak hasracsapva mondtam egy összeget, HOZZÁTÉVE, HOGY KURVÁRA ÁTLÉPHETŐ A HATÁR. Tehát megint ugyanabba a szarba léptél. Bár amíg ez téged nem zavar addig engem se. Leoltanám aki mást mond? Nem jellemző. Most se tettem. Az már más kérdés hogy leoltom e azt aki a frissen regisztrált segítséget kérőt esetleg fikázni kezdi, mert ő a régebbi kutya a terepen. Ezt a hozzáállást oltom le. Sőt. Hogy őszinte legyek le is nézem rendesen. Az ilyeneket általában semmibe veszem. Remélem megérted. Neked nagyon tetszik ez az arcoskodás kifejezés. Sokat mondták neked mi? Meg tudom érteni. De ez nem ok arra hogy másra erőltesd amit kaptál.
Külföldön élő arcoskodás. Ez is érdekes. Nem mondtam hogy külföldön élek, amíg szóba nem került. Azért hogy kijavítsalak. De ez a te fogalmaid szerint arcoskodás. Túl sokat tévedsz, és aki kijavít az arcoskodó. Ahogy érzed. Veled aztán rútul elbántak.

-
shalafi66
veterán
Igen, van egy.
Fogok. -
SchumiBácsi
őstag
-
shalafi66
veterán
Draga és használhatatlan. :-)
-
Irmscher 353
aktív tag
-
shalafi66
veterán
Ugye nem az SLS-315 mellé tették az 1"-os tweetert?
Mert akkor ez teljesen értelmetlen. -
perempe
veterán
még egy probléma: a linkelt hangfal alacsonyabb érzékenységű, 100W-os erősítő ajánlott.
-
Irmscher 353
aktív tag
Ezt néztem korábban én is, ezen posztok, amikre hivatkoztál adták meg a kezdő lökést.
Azonban ahogy Te is írod, a hsz-k amikből építkezett J. Busch, azok, mire ideérnek kishazánkba, már nem férnek bele az általam kitűzött keretbe (50.000Huf). És ezek, csak maguk a hangszórók...Amit shalafi66 is javasolt, azaz régi videoton hangszórók átalakítva, még azok is necces, hogy beleférnének-e a büdzsébe.
Más korábban már ugyan felvetette a BEAG hangszórókat, de ő is le tett róluk, ha jól emlékszem.
-
shalafi66
veterán
Vibavoice- féle OBAzt inkább ne.

A hangszórókészletnek nem csak az ára az érdekes, hanem a tulajdonságai.
-
Irmscher 353
aktív tag
Nem jutottam eddig semi érdemlegesre.
OB vagy reflex dobozok, igazából fejben szóba jöhetne szinte minden.
Azonban a rá szánt keret bárhogy is nézem szűkös, legalább is, ami az előzetes kalkulációkból kiderült.
Emiatt az OB-t már kizárnám, mert a hsz készlet hozzá, elvinné a teljes költségvetést.(Bár valamelyik fórumon láttam/olvastam egy Vibavoice- féle OB-ről, ami a hsz készletét tekintve a megfizethető hsz-kból építkezett, de nem találtam 2-3 hozzászóláson kívül semi más érdemi információt, amiből ki tudnék indulni - pedig ígéretesnek tűnt volna )
Így mindezek tükrében, pedig megint előjött az örök dilemma:
Építeni vagy használtan venni egy jobbnak mondott dobozt...Tehát nem jutottam, szinte semmire.
-
shalafi66
veterán
Mindenesetre simán kétutas hangsugárzókkal nem ennyire lehetetlen a feladat. Egy BC25-ös vifa már jó magas. Darabja 5500,-Ft A legolcsóbb olyan mélyközép amivel jól váltható, és megéri belekezdeni 8500,- A HiVi-vel Monacorral Visatonnal nem éri meg, mert nem jobb alap, mint a gyári készek.
Ez eddig 14000,- dodozonként, összesen 70000,- Szub mondjuk JBL CS1214 16000,- Tehát a dobozonként 15000,-es keretbe bele lehet férni a hangszórókkal. A maradékkal együtt a te számaidat használva is 166k-nál vagyunk, de azok néha túlzóak. Egy kétutas hangváltó nem fog darabonként 4-6000,-Ft-ba kerülni alkatrész szinten. A 3000,- megállíthatja. Bitumenlap nélkül lehet jó hangsugárzót építeni. Vannak más megoldások. És még nem is rosszabbak. A csillapítóanyag 5-600Ft, A csatlakozó 600-1000,-ből megúszható. Itt is lehet kb. -10 ezret hozni, és akkor már elértük a 151,-et. Persze végül úgyis biztos több lesz, mint a tervezett, de azért a közelében lehet maradni.
De 2,5 utasként ez már nem működne.

(#23658) xxlongikaxx
Mélytartományra, szerintem, négy darab 25 vagy 30 centis Videoton. Újragyártva, új lengőrendszerrel, a megfelelő textilszéllel.
Ettől olcsóbban jót nem igazán tudnék kitalálni.A hátrafelé nyitott dobozok is modellezhetők-számíthatók.
A lapok meg méginkább. Nem félelmetes nagyon. -
shalafi66
veterán
Attól, mert kissé aperiodikus? És nagy felületű a reflexnyílás? Ugyan. Az impedanciameneteket nézve 35-38Hz-es hangolás lesz belőle körülbelül, alacsony jósággal. És ha ez pont nem felel meg a nálam épp adott hangszóróhoz?
Olyan doboz nem létezik, amit nem kell hangolni. Minden egyes hangsugárzó mérhető, hangolható. Ez természetes (Még a szakkönyvek is ezt írják. Legalábbis az elmúlt 40 évben.). Sőt a hangszórók gyártási eltérései miatt kötelező is ellenőrizni a hangolást.
Az ilyesmi legfeljebb marketingszöveg volt.
Sávszűrő jellegű pedig nem lehet, mivel direktsugárzóról van szó.Az Onken névhez, ami márkanév volt, többféle dobozkonstrukció is fűződik, nem csak a réssel hangolt reflex. Amire te gondolsz, Jensen találta ki, és milyen meglepő, pont ugyanazt írják róla, amit itt lentebb én is megfogalmaztam. [link]
Van itt még valami. Mivel az eredeti hangszóró nem elérhető, mindenképp változtatni kell, ahhoz, ami beszerezhető, és ami az igényeknek megfelel. Hacsak nem kabáthoz keresünk gombot, vagyis dobozhoz hangszórót.
Egyébként ez a dobozterv is azért olyan, amilyen, mert amikor készült, semmit nem tudtak a T-S paraméterekről, az el. dinamikus hangszóró helyettesítő képéről, arról, hogy a mélytartomány előre tervezhető, ma már modellezhető is. Szerencsére, mi tudjuk ezeket.
Nem vagyunk rákényszerítve univerzális doboztervekre. -
xxlongikaxx
aktív tag
En is szemezgetek az OB val, de egyelore meg odaig jutottam hogy legyen egy rendes melytartomanyom rendesen zsebbe kell nyulnom. Majd egyszer csoves melle epitek egyet. De ugye az OB meretezese sem egyszeru. Nem tudom mi lehet ar-ertek aranyban a legjobb megoldas. De kivancsi vagyok hogy mire jutsz.
-
xxlongikaxx
aktív tag
Ha mar idetevedtel es tanacsot kersz, akkor nem kellene egybol tudatlanul nagyarccal beszelni. Elore leszogezem hogy innentol en nem adok tanacsot. De par gondolat a nagy tervedhez:
- A te VSX-921-K erosito, egy also-kozepkategorias erosito, kozeleben nincs a felso kategorianak. Gondolom soha nem volt meg mas erositod elotte igy fogalmad sincs a kulonbsegekrol. Az erosito nem csak azert kozep vagy felso kategorias mert nagyobb szobaba valo, hanem mert szebb a hangja.
- Kulfoldon elos arcoskodassal megint melle lottel, mert tobb mint 10 eve nem otthon elek. Es igenis sokkal olcsobb otthon az MDF meg ugyis ha bepakolod a csomagtartoba ha egyszer eppen otthon jarsz.
- 150kHUFot szansz egy 5.1 re. Matekozz mar egy picit mielott megint arcoskodsz itt. Egy normalis magas darabja 10-15k, kell belole 5db. Egy 60k. Egy normalis melykozep 10-15k, ha talalsz az akcios Hivikbol meg az is 4k. Kell belole 6db, az 60k. Sub mely, legyen 10k, plusz az erosito kb vagy 10k de lehet tobb. Ez 20k. most tartunk 140nel. MDF vagy 20k, bitumen lap, szivacsok, csillapitok, csatlakozok megint vagy 20k. Festes, lakkozas 10k. Hangvalto, kabelek tuti hogy 20-30k, es akkor nem beszeltem meg arrol hogy elsore tuti nem jon ossze a vegleges valto. Osszeadva 200k. Arrol nem beszelve hogy az eletben nem lesz kesz tavaszig. Jo tudom megveszed majd a Monacor hangszorokat, meg a piezzo magasakat es akkor belefer az arba, csak azt felejted el hogy raszansz az eletedbol rohadt sok munkaorat es epitesz egy olyan aminel jobbat ugyanennyiert vehettel is volna, aztan meg mikor hallgatok akkor azon gondolkozol hogy lehet epitenem kellett volna mar egy dragabb szetett. Ja bocs te nem mert amit te epitesz neked ugyis az lesz a legjobb barki barmit mond. Igaz hogy majd dubogni fog, es kicsit zavarja a fuled majd a magas es kozepe sem lesz, de legalabb olcso volt. DIY nak nincs ertelme also kategoriaban epitkezni mert a boltban a tucat termek jobban fog szolni, viszont kicsit tobbert tudsz sokkal jobbat epiteni.
Az a baj hogy fogalmad sincs mivel jar egy NORMALIS hangfalat megepiteni. Kigondoltad mit akarsz, mennyibol csinalni, es aki mast ir, azt leoltod.
-
puhi78
csendes tag
-
Mikisys
őstag
Ne higyj shalafi66-nak, mert tévúton jár az Onken dobozzal kapcsolatban.
Az eredeti Onken doboz az relfex-szerű, nem de a hagyományos reflex-doboz, éppen ezért nem kell hangolni.
Az Onken doboz sávszűrős-jellegű doboz, amibe eleve a megfelelő hangszóró kell és semmilyen utólagos hangolást nem igényel.
Unom már azt, hogy mindenki hülyének néz, mert shalafi mindenben az ellenkezőjét írja.
Tessék szépen az interneten és a szakkönyvekben is utánanézni a dolgoknak és nem a reklámokat kell tanulmányozni, meg néhány elvakult idióta blogot, hanem a cégek, a régi hangszórógyártók, utánépítők oldalain is olvasni.Üdv!
-
shalafi66
veterán
Nem jó a kérdés. Mi az a relatíve nagyobb? Melyik? Milyen hangszóró, miben jobb? Az erősítőnek egészen addig (hellyel-közzel) mindegy, hogy mi a terhelés, amíg az impedancia a felhasznált tartományban kezelhető értékű. Félvezetős átlagos, visszacsatolt AB osztálynál, főleg a minimumpontok lehetnek zavaróak.Ha a két kisebb hangszóróval a naggyal azonos mélyátvitel, és max. hangnyomás érhető el, akkor ilyen szempontból mindegy. Viszont feltehetőleg, a középtartomány szebb - emiatt a váltás egyszerűbb -, és az iránykarakter szélesebb a két kisebb hangszóróval 2,5 útban, az egy nagyobb átmérőjű mélyközép-hangszóróhoz viszonyítva.
-
Irmscher 353
aktív tag
A jó hír, hogy az onken dobozok akkor méretezhetőek.
A rossz hír, hogy nehéz utóhangolni őket, ha mégsem úgy van, ahogy terveztük.
Tulajdonképp, akkor az open baffle sem feltétlen az az irányvonal, amit beleférne az előirányzott 50 ezres keretbe.Felmerül a kérdés, amit korábban már javasoltatok másnak is a fórumban, hogy érdemes-e 2,5 utas álló dobozban gondolkodni?
Jobb-e 2 darab 16-17cm-es mélyközép, mint egy nagyobb átmérőjű, egy relative kicsi teljesítményű (~30-40W) erősítőnek? -
shalafi66
veterán
Az az onken, amiről itt szó van, csak egy b-reflex doboz, de nem csővel, hanem résekkel hangol. Egyébként bármilyen hangszóróhoz, bármilyen méretben elkészíthető. Csak nincs mindig szükség rá. Ennek a hatása is inkább nagyobb távolságokról érvényesül, mert valamennyire függőlegesen nyalábol.
Hazai gyártmányból nem igazán fog menni. Maximum a közép, 17N558A. Mélytartományhoz esetleg régi Videoton, 25 vagy 31 centis hangszórókat lehetne átalakítani a célnak megfelelően, azoknak elég gyenge a mágnesük erre a célra (open baffle). Még ezzel úsznád meg legolcsóbban. De még mindig nem tudom, hogy neked mi kellene, kicsit egzaktabban, paraméterekkel kifejezve.

-
Irmscher 353
aktív tag
shalafi66: Jók a kérdések, amit szeretnék, az egy az Arcustól jobb hangfal/doboz.
Menjen mélyebbre, de legyen dinamikus, és férjen bele a keretbe.
Ami a milyet illeti ezek az Onken dobozok mutatósak, de egy fél erdő van bennük.
Van egy olyan érzésem, hogy az adott keretbe ezek nemigen férnének bele.Ami a hangszórókészletet illeti: nem zárkózom el a hazai hangszóróktól, sőt örülnék ha hazai gyártmányok muzsikálnának nálam.
Mikisys: köszönöm a tippeket, az onken szimpatikusabb. De úgy érzem utána kell olvasnom, hogy mégis mit takar egy ilyen onken doboz.
-
shalafi66
veterán
De ezek nem hangfalak.
Az Onken-féle ugyanolyan jó, mint bármelyik b-reflex. És nyilván a hangszóróhoz meg a célokhoz kell alakítani. Ez csak egy hangolási módszer, a résekkel két oldalt, semmi különös, számítható, méretezhető, mérhető, stb.
A Karlson irányaraktert formáz, és a a szélessávú rezonátor hangnyomást emel bizonyos sávban, de inkább hangosításhoz jó, messziről, nagyobb távolságokról. És nem egy kifinomult hangzásvilág.
-
Mikisys
őstag
Ha tetszenek a "böhöm" dobozok, akkor javasolnám a Karlson-doboz megépítését, az igen jó.
Másik alternatíva az Onken doboz, eredeti méretében, mert sokan kicsinyítik, (mint a Karlsont is), de egyiknek sem jó a kicsinyítés. Jó hangszórókkal igen jó hangminőséget produkálnak.
Sok sikert!Üdv!
-
shalafi66
veterán
-
shalafi66
veterán
Hát akkor valami régi, gyengébb mágnesű, papírszélű hangszóróval akár mehet is a dolog. Ilyen Orion PD 256 szerűség. Most hirtelen nem tudok olyat, ami magas jóságú, és szép a középtartománya, tehát jó lenne kétutashoz.
Meg az is lényeges, hogy mekkora hangnyomást akarsz te ebből kihozni, mert mélyebb frekvenciák felé ahogy nő a max. hangnyomás, úgy egyre nagyobb kitérések is várhatók, és oda már nem elég a Vintage mély, 2mm-es Xmax-al, vagy több kell belőle, vagy másik hangszóró.
-
Irmscher 353
aktív tag
A vintage dolgok tetszenek nekem is.
Tisztában vagyok, hogy az 50 ezer, az elég soványka ehhez.De a kérdésedre, hogy választ adjak:
Tetszenek ezek a böhöm nagy dobozok (amik tudom, hátul nyitottak)
El tudnám őket helyezni, a jelenlegi szettet is a pincében hallgatom, ahol van hely bőven (~65nm)Nem tudom miért akarok ilyet, de vonz az "építés" benne.
-
shalafi66
veterán
50000,- Nem olyan sok, ha akarsz jó mélytartományt. Nagy méretű, nagy felületű mélyhangszóró(k), valami normális közép és magas, oldalanként 25 000,-ből nehezen jön ki.
Azért találsz ennyiféle megoldást, mert ez a hátul nyitott hangfalazás, főleg tetszés alapon megy. És aki a Vintage dolgokat szereti (régi csövesrádió feeling), az arrafelé indul, ez a magas jósági tényezős mélytartomány, freeair hangszóróval, egyszerűbb, kevesebb szűrést igényel, de műszaki szempontból nem annyira korrekt.
A másik verzió meg pénzt nem kímél, neki jól kinéző, neves, felkapott hangszóró kell, aztán összerakja SEAS-ból a tetejét, az alját meg ScanSpeakből (vagy valami hangosítós drága nagy méretű hangszóróból).

Miért akarsz épp OB-t? Mekkora a helyiség, el tudod helyezni?
-
Irmscher 353
aktív tag
Sziasztok!
Érdeklődök az Open Baffle hangfalak iránt, de a netet túrva nem sok mindenre jutottam.
Az OB-s tábor egyik oldala ezer éves hangszórókból építkezik, míg a másik oldal inkább a mai modern technológiát részesíti előnyben.
Találtam jó diy megoldásokat, de ami a felhasznált hangszóró készleteket illeti a tengerentúlon fillérekért beszerezhető hangszórók postával már nem férnének bele a keretembe. (~50 ezer)Érdemes-e ebbe az irányba nézelődnöm, vagy jobban járok egy használt álló nevesebb gyártó hangafalpárjával?
Jelenlegi láncom: Arcus TS25 + DIY erősítő+Dual 1237a+Shure m35s
Előre is köszönöm a válaszaitokat!
-
Mikisys
őstag
Én már csak maradok ilyen ortodox, deviáns, meg fafejű, hogy teljes legyen a képlet, - akinek a nagyobb és érzékenyebb hangszóró jobban tetszik és az egyszerű hangváltók, amik nem terhelik az erősítőt, hanem a hangszórók közt váltanak ott, ahol kell, ahogy ez a nagykönyvben le van írva.

Üdv!
-
shalafi66
veterán
Amit írsz épp fordítva van. A nagyobb átmérőjű hangszórót vagy kénytelen használni beszűkülő iránykarakterrel, a kisebb, sokkal magasabb frekvenciáig életképes anélkül, hogy esne a hangnyomása, nagyobb szögből hallgatva, váltási tartományban.
Minden hangszóró impedanciája reaktív és változó, minden hangsugárzóé is. Vagyis ez így nem igaz. Úgy igaz, hogy az impedanciának van rezisztív és reaktív része is, és frekvenciafüggően változik. De ez teljesen természetes. Az egy darab szélessávúnál és a négyutas Grande Utopiánál is. Az átlagos kétuasé sem váltakozik jobban, mint egy 2,5 utasé, annyi a különbség, hogy az egyik 4-30 ohmig, a másik 8-40-ig terjedő intervallumban mérhető. És természetesen kiegyengethető, ha olyan erősítőt használsz, ami érzékenyen reagál a magasabb impedanciájú terhelésre (jellemzően a kimenőtrafós csövesek). A félvezetőseknek a minimumpontokkal lehet inkább gondja.
-
Mikisys
őstag
victoryia neked is:
Az a baj az ilyen 2,5-utas hangsugárzókkal, hogy bárhol ülsz, állsz, fekszel, mindenhol másképp szól és egyik pozíció sem jó igazán, nem is beszélve a reaktív és változó impedanciájáról, amit nem minden erősítő tolerál megfelelően. Nekem nem tetszettek az ilyen megoldásúak, sehogy sem szóltak számomra elfogadhatóan.
Lehet jó kétutas állódobozt készíteni, csak nagyobb hangszóró kell hozzá, hogy tisztességesen szóljon és megérje megcsinálni, mert sok munka van hangsugárzó készítésénél.Üdv!
-
victoryia
csendes tag
-
morgolodo
csendes tag
-
victoryia
csendes tag
-
morgolodo
csendes tag
-
shalafi66
veterán
Hát jó.
De még mindig ajánlom a 18W/8424-et. Csak most már annyiból problémás (igy hogy nem kétutasat csinálsz), hogy az erősitőd 6 ohmot kezel minimum, és a 2,5 utasnak mélytartományban lennének 4 ohm körüli minimumpontjai. De valószinüleg még kibirja az erősitő. Igazából 10-12 ohmos mélyközepek kellenének, ideális esetben. Azt meg kapni nem lehet, csak elkésziteni. -
shalafi66
veterán
-
victoryia
csendes tag
Az a legnagyobb baj a 21.-ik században, hogy az emberek nem gondolkodnak, és olvasnak eleget.
Mindent le akarnak tudni 10 másodpercben elektronikusan. Pl mint te is, olvastál 4 szót az általam leírtakból, és adtál egy kicsit sem arra vonatkozó választ, miközben úgy érezted ezzel meg is oldottad a problémát.
Megpróbálom tömören leírni, hogy ne kelljen sokat olvasnod:1.) Már építettem egyet, le is írtam.
2.) Ha venni akarnék, azt már régen megtehettem volna. Bemegyek, megveszem, és kész. De nem ez a cél.
3.) Mivel nem olvastad, ezért ki is maradt az információ, hogy MAGAM SZERETNÉM CSINÁLNI. ( EZ LENNE A LÉNYEG )
4.) Nem azért nem értettem a hozzászólásodat mert hülye lennék, vagy nem tudnám értelmezni a leírt soraidat, hanem azért nem értettem hogy miért lenne az nekem egyszerűbb lényegesen az építési szándékomban, ha bemegyek és megveszem.
5.) Ha értelmezted volna a leírásomat persze olvasás után, akkor benne volt kódolva betűk formájában, hogy nincs fix költségkeret, csak egy hasra csapva írt kb összeg, amit kiegészítettem hogy ezáltal oda vissza átléphető. Tehát lényegében nincs fix keret, ezáltal tévedsz ebben is.
6.) Dobozokat valóban el tudom készíteni, ezt jól értelmezted, vagy következtetted ki, és írtam is hogy a hangváltóval viszont nem boldogulnék. Ez tárgyalás alatt is lesz itt az egyik fórumtárssal, nevét nem reklámoznám most, de foglalkozik az üggyel. Ha veszel magadnak 5 perc fáradtságot, vissza olvasol, láthatod a hozzászólásaiból ki lesz az.
7.) Felsoroltál itt munkadijjakat, postaköltséget stb. ÉS? ÉS? Nem értem. Mi a lényege? Hogy jön ez ide? Miért kellene számolni ilyeneket, ha nem spórolás a lényeg hanem egy kis hobby szintű elfoglaltság? Szerintem vagyok magammal olyan viszonyban, hogy annyit áldozok a saját hobby elfoglaltságomra, amennyit akarok. Majd ha az lesz a lényeg amit te gondolsz hogy legyen a szobában egy kész szett, akkor majd keresni fogok egy olcsóbb kész szettet. De itt közel sem erről van szó. Megint az olvasás és értelmezés hiányához jutunk vissza.
8.) Nem szeretném előzetesen meghallgatni a kész szettet, mivel nem ez a cél megintcsak.
A cél az lenne hogy egy kicsit barkácsoljak a szabad időmben.
Remélem nem haragszol hogy ilyent feltételeztem magamról hogy megtehetem?
Egy ideje hozzászoktam ahhoz hogy nem kérek engedélyt arra hogy mit is szeretnék. Így ha barkácsolni támad kedvem, akkor belemennék ebbe a lehetőségbe, és az általad célirányzott megoldást miszerint vásároljak most kihagynám, még akkor is ha drágább lesz mint a kész használt.
De ha úgy gondolod hogy te erre nem adsz engedélyt részemre, ígérem átgondolom alaposan a felállást.
Remélem sikerült ha nem is kissé röviden, de felvázolnom miért is nem értettem a te hozzászólásodat, ami valljuk be ebben a témában teljesen értelmetlen és meggondolatlan is volt, mindazonáltal hogy tiszteletlen is, mert ha hozzászólok valamihez, akkor veszem a fáradtságot arra hogy elolvassam az előzményét. Ha nem így teszel, legközelebb belefutsz egy olyanba megint hogy megkérdezik mennyi az idő és odaírod hogy tízezer forint. AZAZ ÉRTELMETLEN VÁLASZT ADSZ AMIT TELJES JOGGAL ÉRTELMEZHETETLEN, és még okosan megmagyarázod hogy azért nem érti a másik mert még soha nem lapátolt havat.
ÜDV.
-
Ebit
addikt
Valószínűleg azért nem érted, mert nem építettél soha.
Az általad leírtak szerint, szeretnél, jó hangzást kapni, esztétikailag megfelelő állapotot, és írtál egy költségkeretet, valamint a meglévő erősítődet szeretnéd használni.
Egyedül a dobozokat tudod elkészíteni,.
-írd össze a várható anyag költségeket
-munkadíjakat
-szállítási posta díjakatEzzel szemben, ugyanezt megkaphatod készen, előzetes meghallgatási lehetőséggel.
Például, itt a PH-n is többet hirdetnek.
-
victoryia
csendes tag
-
Ebit
addikt
-
victoryia
csendes tag
-
shalafi66
veterán
Két mélyközépnél biztos, hogy kioltások vannak középtartományban, és erre a váltókészítésnél, de még a doboztervnél is figyelni kell, mert hallgatási pozíciótól is függ majd a kioltás frekvenciája. A problémára a megoldás a 2,5 utas rendszer, ahol a második mélyközép csak mélytartományban segít. De ennek a váltása is bonyolultabb a sima kéthangszórós kétutasnál. Ha kétutas marad két mélyközéppel, és nem 2,5 út lesz belőle, igyekezni kell, hogy a hangszórók minél közelebb kerüljenek egymáshoz. Ez vagy álló MTM (mközép-magas-mközép) elrendezést jelent a lehető legkisebb méretű magashangszóróval, vagy alul két mélyközép felül a magas megoldást. De mindkettő veszélyes váltás szempontból (csak az egyik szimmetrikusan romlik el, a másik nem) ezek a legnehezebbek a felsorolt variációk közül.

-
victoryia
csendes tag
-
shalafi66
veterán
Jajaja igen, hasonlóak, hát mindkettő 18 centis, csak a ScanSpeaknél gyengébb a mágneskör és kisebb a lengőcséve. De hasonlók. Lehetne a H2000 is jobb, csak néhány alkatrészén változtatni kellene.
Amit linkeltem azt én gyártom, és sok a várakozás. Most jobban jársz a ScanSpeakkel.Az a baj, hogy ehhez hasonlót, ami értelmesen használható, nem találsz más gyártónál, pl. Monacor, Visaton, Peerless. Dayton, stb. Szóval nem tudok olcsóbbat, ami biztos, hogy nem pénzkidobás.
-
victoryia
csendes tag
-
shalafi66
veterán
Én egy mélyközép egy magas kombinációra gondoltam. A kettő jelentősen bonyolítja a dolgot, és nem tudom, hogy találsz-e valakit a közelben aki segítene a hangváltóban. Nyilván én meg tudom csinálni, de most hozzám eljuttatni dobozt-hangszórókat nem gazdaságos.
Ez nem Videoton hangszóró, hanem H2000, viszont valóban a VT helyett készült, de már legalább egy-másfél éve megszűnt a gyártása, nem kapható, és nem is lesz egy jó ideig. Egyébként nem tudja ugyanazt (milyen adatokat néztél?), és nem ajánlom a SS 18-as helyett. Akkor inkább a Tannoy.
A ScanSpeak helyett ez lenne jó, [link] de erre meg most nagyon sokat kell várni, szóval kiesik.
-
victoryia
csendes tag
-
shalafi66
veterán
-
shalafi66
veterán
-
victoryia
csendes tag
-
shalafi66
veterán
-
victoryia
csendes tag
Azért nem árt ha esztétikában is megállja a helyét ha már csinálja az ember. Továbbá igen az elsődleges cél az hogy filmnézésre lehessen használni úgy, hogy azért szóljon is valahogy, és ne egy 30-50 ezres Media Marktos LG tenyérnyi kis hangszórós kész és komplett házimozi rendszer legyen.
Azért az sem árt, ha betesz az ember egy cd-t, és lehet azt is hallgatni róla. Persze nem diszkós hangláda stílusban, hanem kellemesen de nem dobhártya szaggatóan szóljon szépen.
Abból azért már kinőttem. Továbbá a kerek hangszóróval is egyszerűbb dolgozni, így a Logotech variációt kizárnám, hacsak nem szebb a hangzása. -
shalafi66
veterán
-
shalafi66
veterán
Jó. A mozisság miatt egyszerűbb a helyzet, nem kell durva mélytartományú mélyközép hsz. Szóval jöhet a legolcsóbb nem magyar gyártású verzió.
Magas:
[link]Esetleg ha drága, még a Tannoyok közül is össze lehet válogatni egy normális mozis hangsugárzóra valót, és ehhez van pontos váltótervem is készen. Csak a gond az, hogy fogynak a darabok, és esztétikában nem tökéletesek már, amik vannak.
[link] -
shalafi66
veterán
Pedig ez nem így működik ahogy írod. Ha megméred, vagy ha legalább végiggondolod, semmiképp. A fektetett MTM centernél nincs két olyan pont a szobában, ahol ugyanazt hallanád. Annyira csipkézett az iránykarakter.
Könyen megoldható, még a 20 literes is. [link]
De 10 liter zárt bőven elég egy jó 17 centis mélyközépnek. -
victoryia
csendes tag
Köszönöm neked is a segítséget, észrevételeket. Azonban amellett nem mennék el hogy az erősítő kevés. Ez relative. Van aki videoton erősítővel játszik, van aki 1 millás készülékkel. Ez a Pioneer VSX-921-K Nem egy nagy szám tudom. Nem is egymillás. De nem is 80 ezer forint, és pár éve még a felső kategória alján szerepelt, és még ma is megállja a helyét a közép kategóriában, de semmiképpen sem az alsó kategóriában. Továbbá azért relative hogy kevés e, mert nem egy komplett 10 milliós mozitermet akarok otthon csinálni, és szerintem ennek az erősítőnek a teljesítménye egy otthoni nappaliba elégnek kell lennie. Hangzása a tesztek szerint kivételes vetélytársaihoz képest, mind a hazai, mind a világ többi országában tesztelt kategóriában részt vevőek között. Ezáltal nem igazán értem, hogy mi lenne benne kevés otthonra. Azért azt ismerjük be hogy nem használhat mindenki otthon házimozihoz csak milliónál kezdődő erősítőt, mert onnantól nem kevés az erősítő.
Ausztria. Eddíg nem volt gondom a lapszabászattal, miliméter pontossággal vágtak mindent, úgy ahogy kell. Soha egy panaszom nem lehetett rájuk, pedig nem egyszer, sem kétszer, sem tízszer vágattunk ott. Lehet hogy te éppen kifogtál Németországban egy selejtes gépet amivel vágtak neked, de ez semmiképpen sem általánosítható az országban a többi lapszabászatra, vagy más ország lapszabászataira. Olcsóbb semmiképpen sem lenne Magyarországon, leginkább mivel itt élek kint, így ha vágatnom kellene, haza kéne mennem azért, és elhoznom ide, tehát már a szállítás költsége rárakódna, plusz az egy nap amikor ezért hazamennék. Ezen kívül már nagyon sokszor belefutottam abba, hogy korábban megvásároltunk valamit Magyarországon, és kiderült hogy itt olcsóbb. Minimum 1500 példát tudnék itt felsorolni hirtelenjében. Mivel 5 éve kint élek, és nem csak kijárkálok, hanem itt is élek lakcímszerűen is, otthon mindent felszámolva leadva visszaadva, így volt időm kitapasztalni. Akik azt mondják hogy Magyarországon jobb és olcsóbb, azok vagy hallomásból beszélnek, vagy mendemonda, legenda útján, de semmiképpen sem tapasztalatból.
Az utolsó felvetésedre miszerint a költség keret eléggé kevés, a válaszom pedig az lenne hogy mint az erősítő ez is relative. Van aki 150 ezer forintot nem tud fél év alatt összekuporgatni, nemhogy egy 3 hetes hobbira rááldozni. Itt sem kell feltétlen törekedni a minimum 800 ezerből készüljön kategóriára, mert csak onnantól lehet jó, és nem kell nekem, hogy kitörje az ablakomat, és felborítsa a szekrényeket. Legyen szép hangzása viszonylag egy nappaliban, és meg vagyok elégedve, hogy a téli lustulásban elment egy hónap vele. Erre még fel tudom áldozni egy heti fizetésemet, anélkül hogy fájjon a kérdés, ha nem sikerül. De semmiképpen sem célom az, hogy az egész arra menjen ki, hogy teljesen mindegy mi lesz a végeredmény, a lényeg hogy minimum egymillió kétszázezret elérje a költség, hogy nehogy kevés legyen. Itt egy átmeneti hobbyról van szó, amit a kibaszott nagy padláson tudok bütykölni, amíg kint hidegebbek vannak. Erre nem ölnék több pénzt. Ha meg bejön a jobb idő, akkor már visszatérnék a másik "Hobbymhoz", miszerint építeni tovább a házunkat. Akkor már természetesen nem ez lenne a fontos a továbbiakban.
Remélem minden felvetésre reagáltam, és válaszoltam megfelelően, az észrevételeket, tioppeket, segítséget pedig még egyszer köszönöm.
-
xxlongikaxx
aktív tag
"Centerprobléma. A szokásos három hangszórós center nem háromutas, csak MTM elrendezés. Értelmetlen, inkább zavaró, mint hasznos. Pont azért csinálták, hogy ráférjen a TV-re. Ha vizszintesen nézed a szobát, csak pontosan a centerrel és a magashangszórójával szemben lesz annak a csatornának normális átvitele."
Az MTM elrendezes lenyege pont a fektetes miatt van hogy ne legyen hang beli szimetria problema, biztosan a nagyok is csak poenbol epitik igy. Hogy teszel le egy mar egy 20 literes allo centert hogy ne takarja be a TVdet, es a TV is legyen szemmagassagban meg a center is legyen kozepen?
-
xxlongikaxx
aktív tag
Hu de reg jartam erre. Es vegre egy ertelmes projekt.
DE a keret keves, es az erositod sem eleg sajnos.
Egy par tanacs. Idealis hazimozinal minden hangszoro egyforma, egyenletes atvitellel. Minden iranybol jonnek az egesz savban a hangok. A kozepbe azert szoktak plusz melykozepet rakni hogy kompenzaljak a ket ut adta kozep tartomany gyengesegeit egy olcson megtervzett doboznal, mivel onnan jon a beszed bagyresze es jobban eszre veszed ha nem erted mit mondanak, mintha csak a sorroundbol jovo beszed hangot nem erted vagy a zajok nem lesznek eleg reszletesek. Viszont ha epitesz 5 darab szep atvitellel rendelkezo dobozt, akkor iszonyu jo tered lesz.
Tovabba a hangfal epitesben nem maga az epites es a dobozmeretezes a legnehezebb, hanem a hangvalto epitese, tovabba hogy talalj a keretednek megfelelo rendes magasat, mert jo es olcso magasbol eleg keves van. Egy rendes hangvaltot meg kikene merni, es az ami igazan ido igenyes. Szerintem gondolkozz 2 utas polc sugarzokban. Ha zenere nem akarsz epiteni (mondjuk az erositod eleve keves hozza) akkor hasznalj kisebb de jobb melykozepeket, es jo magasakat. Az F3 magasan lesz de azt majd kompenzalod a subbal, es olcsobban kijosz majd. Centernel epits is ket utasat de ket melykozeppel hogy meglegyen a szimetria ha lefekteted, hangvaltoval meg kikell kuszobolni a 3dB es tobbletet.
Ha Subot is akarsz epiteni ne feledd hogy kell egy jo panel erosito is, ez meg ugye megint eleg koltseges tud lenni.
Ha jol gondolom Nemetorszagban elsz, ha lehet ne a Hornbachban vagass mdf-et hanem inkabb Mo.-n mert olcsobb es pontosabb lesz.
-
victoryia
csendes tag
-
shalafi66
veterán
-
victoryia
csendes tag
-
shalafi66
veterán
-
törölt tag
-
victoryia
csendes tag
-
shalafi66
veterán
-
victoryia
csendes tag
Köszönöm az ismételt segítséget. Összegszerűségben nincs nagyon terv, de ha azt kellene mondanom hogy mi az az összeg amit ha nem sikerül fájdalom nélkül leírok erre a célra, akkor azt mondanám hogy 120-150 ezer. Ez ha nem sikerül, és nagyon elbaszott dolog lesz, akkor még annyira nem fájdalmas a konténerbe dobása.
Hangváltót mindenképpen csináltatnék valahol hozzá, mert a Conrados, kész hangváltókban annyira nem hiszek. Olvastam hogy ezek az univerzálisak nem igazán azt hozzák ki a dologból, amit a hangszóró tudna a dobozában. Ha hangváltót tudsz csinálni hozzá majd, természetesen nem kívánom ingyen. -
shalafi66
veterán
Túlzottan nagy dolgokat nem lehet várni ettől, pont a magashangszóró kialakítása miatt. Amilyen mélyközepet meg kapsz hozzá 13 centis méretben, 3-4000,-Ft-ért, azokkal nem lesz jobb, csak más, és a mélyközepek műanyag kerete miatt is problémás a dolog. Ha szeretnél valamilyen ajánlást, akkor le kellene mérni a hangszóró és a kivágás pontos átmérőjét.
-
törölt tag
Sziasztok
Most találtam rá erre a topikra, és ennek őszintén örülök. Volna egy HTPC alapú házimozim, FullHD/3D-ig bezárólag.
A hangokat egy Pioneer VSX-817 erősítővel tolom ki egy Kenwood hangfal szettre, aminek a minősége, és a kora is hagy némi kívánnivalót maga után.
A sub egy Jamo SW-410
HD hangok egyelőre nem érdekelnek, DTS-ig bezárólag gondolkodom, illetve ami kijön optikán, vagy koaxon.A tervem, hogy szeretném felújítani a hangfalaimat, elsőként a frontokat, és/vagy ezután a centert, illetve legvégül a surroundokat.
A hangfalak:
front pár Kenwood SF-100
center Kenwood SC-700
surround Kenwood S-SR500
(Kenwood 21 seriesnek is nevezik a komplett szettet)Kérdéseim:
Érdemes e ezekkel a dobozokkal foglalkozni, vagy felejtős az egész?
Kb milyen értékben érdemes hangszórót ebbe keresnem, ami még optimális javulást eredményez?
Milyen egyéb költségekkel számolhatok? Pl crossover, hangfal szivacs ... stb.
Ha sosem csináltam még ilyet, érdemes belevágni?Pénz nem számít, de nyilván keresem az ideális megoldást. A jó hír az, hogy ugyanazon méretű hangszórók kellenek az összes ládába, összesen 10db, plusz 3 csipogó. Nem tudom viszont, hogy ez utóbbit is kell e cserélnem?
-
shalafi66
veterán
Semmi baj,
nem azt olvasod amit kell. Ha hangsugárzót épiteni szeretnél megtanulni, akkor nem fórumok, és főleg nem mozis fórumok adják a választ (nagyon ritkán jön össze korrekt fórumos tartalom, csak ha óriási szerencséd van).
Alapnak ez mehet: [link]
De kevés.Inkább legyen az a módszer, hogy nem te tervezed, hanem csak az elvárásaid igényeid irod le, és abból megpróbálom kitalálni mi kell neked.
Centerprobléma. A szokásos három hangszórós center nem háromutas, csak MTM elrendezés. Értelmetlen, inkább zavaró, mint hasznos. Pont azért csinálták, hogy ráférjen a TV-re. Ha vizszintesen nézed a szobát, csak pontosan a centerrel és a magashangszórójával szemben lesz annak a csatornának normális átvitele. Nagyobb szögből hallgatva horizontálisan, változó frekvenciákon esik szét kioltások miatt. Helyette: kisebb, zárt dobozos (nem fektetett) kétutas hangsugárzó (korábban is irtam).
Na a lényeg (ha megfelel hogy kihagyod a tanulást-tervezést).
Mennyi pénzt szánsz erre? Egész konkrétan, alsó-felső összeghatárral. Az eléggé meg fogja határozni, hogy mit tudsz csinálni. -
shalafi66
veterán
Ha 8 helyett 4 ohmos mélyhangszórót használsz biztosan több lesz a mélyhang, abszolút és relative is, bárhogy is nézed.
Az eredeti mélyhangszóró egy 16 centis valami, javitható, vagy cserélhető, és visszakpod kb. ami volt. Valószinűleg nagyon brummogósra volt-van hangolva, nyilván más lesz egy ilyen hangfal, lyukas is, a SAL mély már alapból sem túl hangos, igy meg még kevesebb a hangnyomása hasznos tartományban.
Ha normálisabb dolgot szeretnél, akkor valami normálisabb doboz is kell az új hangszórónak, és előtte megnézni, milyen hangolással dobozmérettel szólna nálad (tetszene neked) jobban. A mélyhangszóró cseréjét nem gondolom jó ötletnek, nem ér annyit ez a doboz, hogy ráköltsd egy új hangszóró árát. De az új mélysugárzó épitésen is erősen elgondolkodnék a 2,8kg tömegű erősitőt látva.

Új hozzászólás Aktív témák
-
23700 - 23601
37636 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 25901 25900 - 25801 25800 - 25701 25700 - 25601 25600 - 25501 25500 - 25401 25400 - 25301 25300 - 25201 25200 - 25101 25100 - 25001 25000 - 24901 24900 - 24801 24800 - 24701 24700 - 24601 24600 - 24501 24500 - 24401 24400 - 24301 24300 - 24201 24200 - 24101 24100 - 24001 24000 - 23901 23900 - 23801 23800 - 23701 23700 - 23601 23600 - 23501 23500 - 23401 23400 - 23301 23300 - 23201 23200 - 23101 23100 - 23001 23000 - 22901 22900 - 22801 22800 - 22701 22700 - 22601 22600 - 22501 22500 - 22401 22400 - 22301 22300 - 22201 22200 - 22101 22100 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Bluetooth hangszórók
- Garmin topik
- Gyúrósok ide!
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen monitort vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen TV-t vegyek?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- 100.000 ft tól elvihető RÉSZLETRE Lenovo Pro 7 16IRX9H 4090
- G.SKILL Trident Z5 Neo RGB 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 - Alza élettartam garancia
- Palit GeForce RTX 4070 Ti SUPER GamingPro OC WHITE 16GB - Alza garancia 2027.11.10 - BESZÁMÍTOK
- PowerColor Radeon RX 7900 XTX RED DEVIL OC 24GB - Garancia - BESZÁMÍTOK!
- Új, Gamer félgép - GIGABYTE B650 EAGLE AX + Ryzen 7 7800X3D + Corsair 2x16GB DDR5 6200MHz
- Eladó Samsung Galaxy A50 4/128GB kék / 12 hónap jótállás
- HIBÁTLAN iPhone SE 2020 64GB Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4001
- 2019 MacBook Air Retina 13" i5 8GB 128GB Rose Gold
- Xiaomi 13T 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Újszerű MSI Thin 15 - 15.6"FHD 144Hz - i5 -13420H - 16GB - 512GB - Win11- RTX 3050 - 2+ év garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Illetve rossz adaptert sem akarok venni, és ha van itt aki kapásból tudna ehhez adaptert ajánlani nekem az nagyon pazar lenne.

sok sikert.