- Geller72: Az MS Seed szervert üzemeltet a gépeden és lehet hogy nem is tudsz róla?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Meggyi001: Szekszárdi pumpa pálya
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
-
24000 - 23901
37636 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 25901 25900 - 25801 25800 - 25701 25700 - 25601 25600 - 25501 25500 - 25401 25400 - 25301 25300 - 25201 25200 - 25101 25100 - 25001 25000 - 24901 24900 - 24801 24800 - 24701 24700 - 24601 24600 - 24501 24500 - 24401 24400 - 24301 24300 - 24201 24200 - 24101 24100 - 24001 24000 - 23901 23900 - 23801 23800 - 23701 23700 - 23601 23600 - 23501 23500 - 23401 23400 - 23301 23300 - 23201 23200 - 23101 23100 - 23001 23000 - 22901 22900 - 22801 22800 - 22701 22700 - 22601 22600 - 22501 22500 - 22401 22400 - 22301 22300 - 22201 22200 - 22101 22100 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
gabo9201
senior tag
Az oké, de legalább olcsó. Nyilván ennyiért (600Ft/db, itthon egy tekercs kerül ennyibe+posta) nagyon minőségi dolgot nem lehet várni.
Engem inkább ez a magas része izgat, hogy minek van az úgy megoldva ahogy van (nyilván védelmi okból). Az érdekel, hogy ha ebben a felállásban normális körülmények közt üzemszerűen van használva, akkor a két ellenállás és a termisztor olyan mintha ott sem lenne?
-
jacint78
addikt
-
gabo9201
senior tag
-
gabo9201
senior tag
Ehhez mit szóltok?

Ebay-en kapható 2 utas keresztváltó kapcsolása. A magas részét nem igazán értem mit csinál. Az oké, hogy a V-vel jelölt cucc (először varisztornak hittem) valószínűleg egy pozitív karakterisztikájú termisztor (PTK/PTC). Gondolom, hogy védelem miatt van benne. Viszont az érdekelne, hogy ha nem melegszik túl a cucc tehát normál használatban van, akkor a két párhuzamos ellenállás és a termisztor olyan mintha ott sem lenne? A magas hangszóró előtt ezek szerint csak egy kondi van? -
dani947
csendes tag
Hát szeretném kisebb bulikra azért használni

Az összeg annyira nem fontos -
Ribi
nagyúr
-
dani947
csendes tag
Sajnos nekem is csak ennyi információ áll rendelkezésemre.
Szeretném minnél jobban kihasználni a tudását -
Ribi
nagyúr
-
Primary92
senior tag
-
dani947
csendes tag
-
gabo9201
senior tag
-
bkercso
nagyúr
-
shalafi66
veterán
A Zmax nem egyenlő az egyenáramú ellenállással. Sőt.
Nincs semmilyen visszajezélsed, nem tudod, hogy működik a hangkártya, nem tudod, mihez képest állítasz be jelszinteket. Először ennek kellene utánanézni.
A hangszóró kivezetésein 6-7 ohm körüli DC ellenállást kell mérned kéziműszerrel, ha jó.
Másrészt, gondolom feltűnik, hogy negatív impedanciaértékeket mérsz. Ez hogy lehet? A Real transfer function, negatív eredménnyel elég érdekes, nem lehetne -. Mutatsz képernyőmentést, de semmit nem látunk a diagramból ezzel a beállítással. Vagy 0 ohm-tól magasabb érték már nincs is? A program beállításait szintén nem látjuk.
-
shalafi66
veterán
Nincs olyan, hogy nem lényeges. A legtöbb nagy hiba okát, a kezdeti elhanyagolásoknál kell keresni.

És nem lehet úgy segíteni, ahogy te gondolod, hogy megoldod, kitalálod a másik helyett a problémákat, és átsegíted, hogy "továbbléphessen". Abból semmit nem tanul, és legközelebb ugyanúgy gondban lesz. Vagyis ide jutunk, mint most, itt a hangkártyás esetnél. Megy a tapogatózás meg a próblálgatás, Te is olyan blődségeket írsz néha, hogy nézni is rossz. Pedig egyáltalán nem így kellene hozzáfogni. Korábban jeleztem is, de senki nem figyelt rá. Biztosan ez sem lényeges.
A hibaüzenet arról szólt, hogy elemzéskor nem talál alaprezonanciát. Ennek meg semmi köze nincs a jelszintekhez, főleg ahhoz nem, hogy "Biztos észrevette a szoftver, hogy a bemenőjel sokkal kisebb a kimenőnél a direkt vonalon is...".
....
-
Eli_Stone
aktív tag
14+10≠75
Na ez az. Ezért is írtam le. Én az erősítőre gyanakszom, vagy a vonal bemenetre csak hirtelen el kellett szaladnom és csak éjjel vagy holnap tudok rámérni.Jah közben megkerestem és a vonal be 1,6Vrms-t bír, nem tudom miért emlékeztem 5-re. Ezt figyelembe véve az 1,7V már valóban túlvezérelte.
-
shalafi66
veterán
Nyilván van sokkal nagyobb eltérés is, pl. dobozból kialaíkított reflexnyíílás esetén, szegény "hobbista"-építő kiszámolja a programmal, levágja a dobozt, és talán sosem tudja meg, hogy 10Hz-el elszámolta magát.
Egyébként 5Hz-es fb különbség már pont annyi, amitől szólhat szarul is meg jól is valami. 
-
shalafi66
veterán
-
bkercso
nagyúr
-
Eli_Stone
aktív tag
Asszem feladom

Az asztali pc-re téve kb pont ugyan az történik.
Ami fura nekem, hogy a vonal bemenet itt is simán túlvezérlődik miközben, ha jól emlékszem 5V-ot kéne bírnia és a legmagasabb, amit mértem 1,7V volt olyan 5-6KHz környékén.itt egy kép az egyik mérés eredményéről (a line-in szintje a windowsban 40%-ra le volt húzva):

A Zmax ~14 ohm, szarnak tűnik, de nem az
jel nélkül rámérve a hangszóróra multiméterrel úgy, hogy minden csati be van dugva kb ugyan ekkora ellenállást lehet mérni. Az Rs előtt rámérve meg 75 ohm.Itt egy kép a hangszóró bekötésemről is, hátha ott néztem be valamit:

-
bkercso
nagyúr
-
jacint78
addikt
-
bkercso
nagyúr
Ez egy hobbi fórum: ha a reflexnyílás pozícióját csak végeselemezéssel lehet figyelembe venni, viszont - állításod szerint - max. 5Hz-et hangol el, akkor egy hobbista számára ez nem lényeges.
Ugyan így, ha a szoftver nem úgy lenne megírva, ahogyan, akkor hibaüzenet helyett meg is mérhette volna az impedanciamenetet, hiszen az osztó megszünteti a bemenet túlvezérlését.Lesz impedanciamened természetesen,
Nem lett, ez a gond!
de valamivel zajosabb, pontatlanabb a mérés.
Kit érdekel ez most??
Egy hobbistának az a segítség, ha elválasztjuk az "igazán lényeges dolgokat"
azoktól a lényegesektől, amikkel amúgy nem tud foglalkozni egy hobbista. Abban kell segíteni, hogy eggyel továbbléphessen ahhoz képest, amit segítség nélkül csinálna - szerintem. Szerintem sokkal többet tudsz, mint amennyit segítesz. 
Eli_Stone: a vonal bemenetet a zöld csatiba kell dugni ami ugye a kimenet is

eBay-en olcsón vannak már szutyok hangú, de ilyen mérésre valószínűleg használható hangkártyák. -
jacint78
addikt
-
Eli_Stone
aktív tag
Na nyomoztam kicsit és én még ilyen elcseszett megoldást nem láttam.
A mikrofon jack mindig mikrofon jack, ha átváltok vonal bemenetre, akkor a vonal bemenetet a zöld csatiba kell dugni ami ugye a kimenet is
De, ha mindkét jack be van dugva hiába állítom át vonal bemenetre akkor is kimenet lesz 
Gondoltam kiszúrok vele és átállítom a jack kiosztást a registry-ben, de ez a driver szívat és újraindítás után visszaállítja magát.Így nem maradt más választásom, marad az asztali gépem, azon a szoftverből bármelyik csatit átállíthatom bármire (nem mintha kéne).
-
jacint78
addikt
-
shalafi66
veterán
-
shalafi66
veterán
Vélemények mindig voltak, mindenkinek egész készlete van belőle, csak ez engem nem érdekel. Amíg valami butaságot állítasz és nem tudod alátámasztani, minek foglalkozni vele?
A reflexnyílás pozíciója triviális dolog, természetesen elhangol. Nem igaz egyszerűen, hogy ilyen tudatlanságok miatt győzködni kell valakit.

Az is természetes, hogy a -30dB-s jelszint korlátozza a bemenet képességeit, hogy mennyire, az megmérhető. Nyilván mértem már életemben két és fél hangkártyát, tudom, hogy milyen az átlag vonalbemenet... Lesz impedanciamened természetesen, de valamivel zajosabb, pontatlanabb a mérés. A cél biztosan nem ez, szándékosan minek kellene elrontani.
-
bkercso
nagyúr
-
gabo9201
senior tag
-
shalafi66
veterán
-
bkercso
nagyúr
-
Eli_Stone
aktív tag
Ez így van szoftveresen váltható, hogy vonal bemenet vagy mikrofon.
"Így belegondolva, a majdnem egytizedére osztott jel már rénézésre is túlzás. 1,5V-ból lenne 0,15 vagyis inkább 0,136V Ez nekem nem tűnik jónak."
Arról nem is beszélve, hogy osztó nélkül rámérve a jobb bemenetre 0,5V van és, ha azt tizedelem az már csak ~0,05V, ami meg már lehet, hogy a bemenet "ingerküszöbe" alatt van.Lehet, hogy a vonal bement tulajdonságaiban kell valamit még beállítani azt nem is néztem csak átállítottam mikrofonról vonal bemenetre.
Ha más nincs akkor az asztali gépemen próbálkozom tovább csak nem akartam a nappaliból műhelyt csinálni

-
bkercso
nagyúr
-
shalafi66
veterán
-
jacint78
addikt
-
shalafi66
veterán
A program nem szerethet semmit.
Ilyen nincs. Ha kell a feszosztó, akkor kell, ha nem, akkor nem. Meg kell nézni, mi jön be a hangkártya bemenetein, addig fölösleges csinálni bármit. Azt sem tudjuk, mihez képest, min, és mennyit kellene csökkenteni.Így belegondolva, a majdnem egytizedére osztott jel már rénézésre is túlzás. 1,5V-ból lenne 0,15 vagyis inkább 0,136V Ez nekem nem tűnik jónak.
-
bkercso
nagyúr
-
shalafi66
veterán
-
Eli_Stone
aktív tag
Kipróbáltam a mérést az általad javasolt osztóval, de úgy csak error-t kaptam az Fs miatt. Ha jól emlékszem a mért ékek ami miatt reklamált a program F1: 0Hz, F2: 8232Hz, F3: 1KHz, elfelejtettem printscrn-t csinálni.
Csak a tisztánlátás végett így gondoltad az osztót?

Amúgy, ha jól értelmeztem a netbook hangkártyájának a datasheet-jét (ALC662), akkor az osztó nélkül is bírnia kellett volna a ráadott jelet, de mégis túlvezérlődött. Az erősítő kimenetére rámérve 1,5V van ha ráadok egy 1KHz-es jelet.
Megpróbáltam a programban lejjebb venni a tartományt 100Hz - 5KHz-ig hátha sok neki a 15KHz, de ugyan úgy vagy rossz eredményt mérek vagy osztóval error.
Vagy szarul csinálok valamit vagy a netbook nem áll a helyzet magaslatán.
-
shalafi66
veterán
-
gabo9201
senior tag
-
shalafi66
veterán
-
gabo9201
senior tag
-
gabo9201
senior tag
-
gabo9201
senior tag
Köszönöm szépen!
Én is így gondoltam, hogy első sorban azt szeretném mérni amit hallok. Persze utána lehet szórakozni a további mérésekkel. Egyenlőre csak alá szeretném támasztani azt amit sejtek, hogy a hangfalaknak hullámzó a mélyátvitele ott ahol hallgatom. Utána lehet szórakozni az elhelyezéssel, hogy mikor mit mutat.
-
gabo9201
senior tag
-
bkercso
nagyúr
-
shalafi66
veterán
-
bkercso
nagyúr
-
shalafi66
veterán
Akkor nagyjából ugyanazon az állásponton vagyunk, csak a fogalmakat használod másképp, mint én. Nem elég pontos ahogy leírtad, mert más a room gain, más a visszaverődés, és más a besugárott térrész/térszög hatása...
(#23950) bkercso
Pedig több szempontból is lényeges. Ezért sem tudja egy átlag modellezőprogram előre kiszámolni pontosan a hangolást, csőhosszt. Csak végeselem módszerrel lehet(ne) pl. a LEAP-ben megoldható, a teljes dobozt felrajzolva. Én meg inkább megmérem.. -
bkercso
nagyúr
-
Ribi
nagyúr
Iiigen Nyquist–Shannon a tudjuk ki(k).
A félreértés ott lehet, hogy softwert is belevettem, ami megehet nagyobb frekiset, amit lekonvertál olyanra amit már meg tud enni a DAC.A reflex cső is "szól" valamennyire, emiatt reflexnél többet számít a szoba mint sealed kialakításnál. Számít hogy a fal is visszaveri és nem veszik el a nagyvilágba.
-
shalafi66
veterán
-
bkercso
nagyúr
-
shalafi66
veterán
Az nem a csőnek számított, csak a környezet hatása változott, ez két különböző dolog, nem egybemosható.. Illetve közben a hangolás is változott, ha 30 cm-t változtattál a cső pozícióján.
(#23944) Ribi
...... De nehezen sikerül..... Nagyjából semmi nem úgy működik. A 96kHz-et nem "konvertálja le" a hangkártya. Egyszerűen adott számú mintával másodpercenként, adott maximális frekvenciájú jelek fedhetőek le, úgy-ahogy.Illetve a reflexcső nem fog másképp működni a padláson, az egyenlítőn, vagy a WC-ben, amíg a torkolati tényezővel megegyező távolságot legalább tartod tőle, de te mást hallasz, mert változik a környezet.
-
shalafi66
veterán
Nem mindig jó az infó, amit a fórumok írnak.
Ezeknél az eketretmikrofonoknál elég nagyok a gyártási eltérések, szóval amíg meg nem mérik a pontos átvitelét, inkább csak összehasonlításra alkalmas. Ezek a netes kalibrációs fájlok egy példányra voltak igazak, valamikor. A többi meg ki tudja, milyen. A hallható spektrum két szélén 100Hz alatt, és 5kHz fölött, jelentős, 5-10dBs különbségek is előfordulnak. Ráadásul forrasztani is nagyon jól kell tudni, mert nem igazán szereti, ha túl sokáig melegíted.Egyébként most megnéztem neked, programtól függetlenül kb. ugyanazt mérem.

-
Ribi
nagyúr
Nyilván a felét tudja a tudjuk miért, de most megint nem tudom mi nem úgy működik?
Vagy azt nem hiszed, hogy a notebook nem adott ki többet?Fülre sem lehetett hallani semmit 13k felett és mérni sem lehetett.
Valamint egy másik géppel pedig már jól mutatta. Ennyi. Ez csak saját tapasztalat, lehet egyedi probléma. Inkább hagyjuk, csak megemlítettem, hogy lehet fura anomáliák. -
bkercso
nagyúr
-
shalafi66
veterán
Ajj, de ez nem így működik.
A 96 000Hz mintavételezési frekvencia azt jelenti, hogy nagyjából 48000Hz-ig tud előállítani kimenőjelet a D/A konverter.A reflexcsőnek nem számít, hol van, a szobának, helyiségnek van emelése mélytartományban => room gain, és kültéren a baffle step teljes mélységében jelentkezik.
De hogy miért kell ezeken vitatkozni....
-
Ribi
nagyúr
-
shalafi66
veterán
Azért ma (már legalább 5-8 éve) a legtöbb alaplapi és laptopos integrált hangkártya hozza a 20-20k-t esés-emelés nélkül. Szóval ez fura.
Mostanában legalább 96k mintavételezést is tudnak, emiatt nem kellene hogy a PC körül legyen a gond. 
A reflexcső szabadban is ugyanúgy működik, mint egy szobában. Nem érdekli, hogy melyik földrészen, helyiségben, helységben használod.

#23933) bkercso
Fantomtáp, 48V biztos nincs, de egy 5V körüli feszültséget többnyire a jack jobb csatornájának csatlakozójára rátesznek, ami az elektret mikrofonoknak nagyjából jó tápfesz lehet. De ezt meg lehet mérni.(#23930) gabo9201
A program mindegy nagyjából, mindegyikkel ugyanazt tudom mérni általában. A beállítások, mérési elrendezés attól függ, hogy te mire vagy kíváncsi. Általában hallgatási pozícióban szokás mérni, ha már otthon, kész hangsugárzóról szeretnél megtudni dolgokat a beállított helyén. Ha tervezel, akkor is a későbbi lehallgatási körülményekhez kellene igazodni, a kültéri méréseknek nem sok értelme van.(#23937) jacint78
Hja, leírtad te is.
Remek.
Most vettem észre. -
shalafi66
veterán
Igen, én sem értem a hozzáállásod-hozzászólásod. Mondj már egy esetet, amikor ködösítettem.
Légy kedves. És hol láttad leírva amit ebben a hozzászólásban összehoztál? Hogy középtartományban hallgathatatlan, amit nem én gyártok?
Mikor írtam ilyet, mikor volt ez az indok?
Komolyan mekkora vicc.Szerintem amit írsz nem létezik. És ennyi.
Én nem húzok le semmit. Azt a kétbetűs helyiségben kell, ha már nincs ott több dolgod.

Minden tisztelettel, ha mérnök lettél, és a frissebb BME-sek közül való vagy (bár ők azért képben szoktak lenni), tanultál gazdasági ismereteket. Ha így van, szólok, hogy nem varázsütésre lesz egy ötletből, prototípus, majd abból sorozatgyártott termék... Én azt mondanám rá, hogy borzasztó sok munka, idő és pénz....
Mérési jegyzőkönyveket nem készítek. Adatlapokat igen, és ha székesfehérvári a hangszóró, akkor nincs is közöm a gyártásához. Tényleg. Egyszer hinni is lehet nekem. Megéri. Kevesebbet kell magyaráznom. Tudod, most is csak azért teszem helyre ezeket, mert megutam már, hogy random mindent összeírsz.
Világszínonalú és hasonló jelzők nem voltak sehol. Ezt már te tetted hozzá. Azt írtam, olyan hangszórókat csinálok, amit a nagyobb európai gyártók nem. Ez így is van, ezen az áron nem kapsz hasonló tulajdonságú terméket.
Kedvencem a 17N558A és a 18w4531g00 esete. Így néznek ki egymáson:
Valahogy én nem látom azt a fenenagy hozzáértést a külföldi fórumokon. Netes terveket csinálgatnak, másolgatnak, de a többség nem tud egy hangnyomás-frekvencia mérést összehozni.
-
bkercso
nagyúr
-
jacint78
addikt
Ami még érdekesség, hogy nekem mérési eredményeket és fényképeket is mutatott, mert nem azért kértem, hogy belekössek, hanem, mert érdekelt.

gabo9201
Valamint még az érdekelne, hogy ha én a hangkártya MIC-in vonalát szeretném használni honnan tudhatom meg, hogy van-e benne fantomtáp?
Megméred multiméterrel, ha van rajta DC fesz, akkor van, amúgy mindegyiken van amivel eddig találkoztam. Persze nem 48V, hanem 3-5V ami egy sima kis kapszulának kell.
Amúgy az RMAA-val az a gond, hogy nagyon simítja az eredményt és olykor félrevezető.
-
bkercso
nagyúr
-
jacint78
addikt
Tudod rohadt fárasztó, ha érdemi válasz helyett, álandóan valakikkel vitatkozni kell akik azt hiszik, hogy tudják. Én is mértem és csináltam már sok dobozt, és a jórészük, még, ha hallgatható is volt, igazából műszakilag egy kalap sz@r volt. Én sem mutogatok semmit, mert időpocsékolás.
-
Ribi
nagyúr
Szobában is és szabadban is kell mérni, de szabadban a reflex cső ugye nem sokat ér.
Szobában nagyon durva erősítési pontok jöhetnek létre emiatt nagyon számít, hogy hol is van a hangfal.
Általában kb. 1 méterről mértük a hangfalat (illetve külön a hangszórókat is kb. 5 centire elé rakva), ugyancsak valami hasonló ebayről rendelt pici mikrofonnal. Még kapott egy erősítőt is, mert amúgy nagyon gyenge volt a jele a hangkártyának, hiába miki bementre volt kötve. Majd furcsáltuk, hogy a magasak elhalnak 13k körül, amikor kiderült, hogy a notebook hangkarija nem ad ki ott már semmit
Első linkeden lévő RMAA-val mértünk. Azon lehet sweapet futtatni. -
bkercso
nagyúr
-
gabo9201
senior tag
Első sorban a szobában lévő hangfalat szeretném mérni. De ha lenne egy jól működő mérő rendszerem utána megmérném a szabadban is.
Igen ehhez is van kalibráló fájl. Ahogy írják kb 5KHz-ig 1db-en belül vannak általában ezek a mikrofonok.
Valamint még az érdekelne, hogy ha én a hangkártya MIC-in vonalát szeretném használni honnan tudhatom meg, hogy van-e benne fantomtáp?
-
bkercso
nagyúr
Sajnos segíteni nem sokat tudok, csak annyit írnék, hogy el kell dönteni, hogy a hangfalat méred vagy a hangfalat+szobát. Előbbi esetben szabadtérben, csendes időszakban csináld (hajnalban
), második esetben pedig a mikrofont a hallgatási helyedre tedd. Ha a magastartomány is érdekes, akkor érdemes több mérést végezni és pár centire eltolni közben a mikrofont, hogy lásd az interferencia hatását.A WM-61A-nak is ki kell szedni a magasemelését egy kalibrálófájllal, mint a többi kondenzátormikrofonnak?
Még valami: jó lenne vízesésdiagrammot mérni, hogy lásd, hogy vannak-e időben elnyúló rezonanciáid. Ha van, akkor lehet a hangfalat külön mérni, hogy kitaláld, hogy ő rezonál-e vagy a szobában valami más.
-
gabo9201
senior tag
Sziasztok!
Olyan téren kérnék segítséget, hogy kész hangfalak frekvenciaátvitelét szeretném mérni. Olvasgattam a témában már viszonylag sokat. Nem akarok professzionális méréseket csinálni, de egy hozzávetőleges adatra kíváncsi lennék.
Azért érdekelne ez, mert próbálgattam az egyik hangfalat frekvencia tesztekkel és fülre nagyon hullámzónak tűnt az alja (150Hz alatt). Telepítettem egy hangnyomás mérő programot a telefonomra és kíváncsiságból azzal is megnéztem az is azt mutatja, hogy ahol halknak hallom ott beszakad. Ezt szeretném egy kicsit pontosabban megmérni.Ahogy néztem WM-61A mikrofont tudnék rendelni ebay-ről egészen olcsón (1000-1500Ft). A vezetékelését meg tudom csinálni, van a feladatra alkalmas hangkártya is. Viszont nem tudom a mérés pontos menetét. Milyen programmal (Arta)? Milyen messziről? Milyen beállításokkal?
Van két erősítőm is (Technics SA-GX100L és SU-V650).
Köszönöm!
-
Lite
őstag
-
xxlongikaxx
aktív tag
shalafi66: Pontosan tudom hogy epitesz hangszorokat, pontosan tudom azt is hogy milyen a hirneved az osszes magyar DIY forum. Pontosan tudom azt is hogy soha egyetlen epitett hangfalat sem lattad toled. anyit lattam hogy minden amit nem te gyartasz az kozeptartomanyban halgathatatlan. Azt is lattam hogy volt olyan aki belinkelt egy altalad keszitett meresi jegyzokonyvet, tanacsot kert vele kapcsolatban es te ugy csinaltal mintha kozod nem lenne hozza. Azt is lattam hogy valaki feltesz neked egy kerdest akkor kodositesz, adod ezeket koztes valaszokat. Nem tudom de mernok letemre en megszoktam hogy a mernokok egymas kozott kerek egyenes valaszokat adnak. Amit eszre vettem hogyha azzal a tudassal ami neked van, normalisan allnal az emberekhez akkor talan tobbet segitenel. De nem ertem igazabol az egesz hozzaallasod.
Kettonk kozul nem en vagyok akinek nagy az arca, te irsz rendszeres a magas lorol, kioktatoan, nem csak nekem. Tiszteletet meg ne varja tolem, es nem a szakmai tudasod miatt, hanem az emberi hozzallasod miatt.
Meg egy kerdes ha vilagszinvonalu hangszorokat gyartasz akkor miert nincs vele tele az osszes kulfoldi forum, akkor miert mndenki azoktol a gyartoktol szarmazo hangszorokbol epit amit te kovetkezetesen lehuzol?
jacint78: Oke, akkor minusz egy tag a forumon. Es ez nem sertodottseg, egyszeruen nem latom ertelmet. Mellesleg en sosem allitottam magamrol hogy mindent tudok, de sokakkal ellentetben itt a forumon en epitettem es mertem, es meg is mutattam, azt a parat amire volt idom a munkam mellett. Ha valamit nem tudok akkor tanacsot kerek. Kulonben is ez egy olyan hobbi amit egy elet at kell tanulni. Azon kellene ennek a forumnak elgondlkodni hogy miert nincs itt semmi szakmaisag, hany ember van ezen a forumon aki tanacsot is ad, en nem csak kerdez? Miert nincsenek DIY projektek dokumentalva? Mert van az hogyha valami kerdesem van akkor azt inkabb egy kulfoldi forumban teszem fel?
Megmarad ez a forum shalafi jatszoterenek.
Szep napot!
-
bkercso
nagyúr
-
jacint78
addikt
Halkan megjegyezném, hogy olvasom egy ideje a hozzászólásaidat és nem feltétlenül tükröznek valódi hozzáértést, sok a tévedés és szépen vissza vannak tükrözve a netes legendák.
Ja és nem árt, ha tudod, hogy valóban azt csinálja amit mond, nekem jónéhány mérési eredményt is mutatott és amikor kérdeztem tőle és elmondta, hogy mi a gond és mikor mi történik, mindíg kiderült, hogy igaza van...ozzy711
Az RC tag arra jó, hogy a burkolat házának potenciálja ne kerülhessen nagyon távol a GND-től, de az ilyen erősítők szoktak pattanni egyet, amikor a közelben bekapcsol egy hűtő például, persze ebben egyéb tényezők is játszanak.

-
shalafi66
veterán
-
bkercso
nagyúr
-
shalafi66
veterán
Illetve, ahhoz, hogy egy soros tekercs ellenállása miatt csökkenjen 4dB-t egy hangszóró érzékenysége, rezisztív 8 ohmos lezárást feltételezve (ami valódi hangszórónál sosem teljesül), egész pontosan 12 ohmos (egy tényleges hangszórónál még ettől is nagyobb) DC ellenállású soros tekercs kellene, ez pedig a valóságban elképzelhetetlen. Szóval amit írsz, az annyira sarkított példa, hogy inkább már fantázia kategóriába tartozik.
Az xdB@1m*1W nem hatásfok. Az elektromos hatásfok, két teljesítményérték hányadosa.
-
shalafi66
veterán
Igen, nálad túlzott az egó, de mellé elméletből, néha se kép, se hang. Jelenleg is te tévedtél. Ha megtalálod neten a definíciót, amit a műterhelésre adtam, ahhoz pedig gratulálok majd. Nem fog sikerülni. Nyilván meg tudok írni fejből egy három mondatos semmiséget.

Nem kérdőjeleztem én meg semmit, nem is izgat, hogy mivel foglalkozol, egyszerűen rosszul használtál egy fogalmat én meg szóltam. Ennyi az egész. Mit nem lehet ezen elviselni?Nem figyeled elég régen a munkásságomat, nem vagy tájékozott azzal kapcsolatban amit csinálok, vagy nem látod, vagy csak nem akarod. Nem is érdekel. De akkor felvilágosítalak.
Jól tudod, olyan módon cserélek membránszélt hangszórókon, ahogy az országban senki más. A net tele van a méréseimmel, többszáz ezekből biztosan megtalálható a hangszórós témákban. De adott esetben hasonlítsd össze, nézzük, neked mennyi mérésed volt publikálva ebben a témában, és mennyi segítő hozzászólásod. Kíváncsi vagyok. Lássuk!
Olyan hangszórókat építek, amiket a nagy európai gyártók sem készítenek, minden változtatást, javítást, gyártást tudok ellenőrizni, dokumentálni. Sajátmagam gyártom a hangszórók alkatrészeit, aktuális igények-kérések-követelmények szerint, célgépeket, szerszámokat, alkatrészeket tervezek hosszú évek óta. Elég jól ismerem és használom az elektroakusztika elméleti hátterét. DiY projekt? Minden tisztelettel, minek? Én nem hobbiból készítek hangsugárzókat.Ne az arcomat kritizáld, és ne személyeskedj, tegyél le valamit Te is az asztalra, elsőnek megtenné az is, ha nem valami rólam szóló megfigyeléssel állnál elő, hanem a topikcímhez, aktuális témához tartozó dologgal.
Ha lesz valami tisztelet, és emberi minimum, akkor szívesen segítek neked is, egyébként meg nem. Ennyi, szívem joga eldönteni, ez egy szabad fórum. De már kicsit tele a padlás azzal, hogy műszaki és szakmai érvek nélkül, kapásból személyeskedésbe mész át. Persze, ha neked jó, csináld. Nem dől össze a világ, elfér ez itt, legfeljebb nem válaszolok rá.Normálisan feltett elektroakusztikával kapcsolatos kérdésekben továbbra is állok rendelkezésdre, a többit meg, ha nagyon akarod intézd privátban, de ez a cirkusz értelmetlen.
-
shalafi66
veterán
Nem nekem kell hinni, a váltóalkatrészek jobban tudják a fizikát mindkettőnktől. Nyilván vannak olyan esetek, amikor egy nagyobb ellenállású soros vagy párhuzamos tekerccsel működik jobban az adott váltókapcsolás.
A több pedig nem mindig jobb, akár váltóalktrészről akár érzékenységről, vagy DF-ről van szó, ezeknek mindig utána kell járni, megmérni, stb.
-
Mikisys
őstag
A tekercs Ohm-os ellenállása igenis számít, nagy terhelhetőség és alacsony impedanciájú hangsugárzó esetén, pláne.
A tekercs ellenállása rontja a hatásfokot és ezzel vissza is élnek, így lehet a 90dB/1W/1m hatásfokú hangszóróból 86dB-es hatásfokú hangsugárzót építeni, hogy vékony a soros tekercs huzala, vékony a belső vezetékezés, netán a hangváló-NYÁK(!) a vezetékezés egy része, ami már eleve kis keresztmetszetű és ezért erősen veszteséges. Nagy belső ellenállású tekercs rontja a DF-et, azaz, a damping-factort, vagyis a csillapítást, így hiába van 1000DF-es erősítőd, ennek az előnye nem jön ki.
Persze így lehet 50W-os hangszóróból 200W-os terhelhetőségű hangsugárzót építeni, a mélynél a nagy veszteség, a magasnál pedig a beépített jelszint-osztó eleve határolja a hangszórókra jutó teljesítményt. Mert a magasnál osztani kell a jelszintet, hogy a már 86dB-re degradált mélysugárzó részt ne süvítse túl a 92dB-es hatásfokú magassugárzó.
shalafi66 mindig homályosan fogalmaz, nehogy egyértelmű legyen valami, hagy magának némi kiutat, ha mégsem jönne be az, amit ajánl. Ravasz fickó, Én nem hiszek neki.Üdv!
-
xxlongikaxx
aktív tag
"Nyilván, ilyen egóknak is, mint te, ilyen hozzáállás mellett, nem fogok itt semmilyen magyarázatot adni, hiába tudom már vagy tíz éve, amit ti esetleg nem sejtetek. Annak is örülj, hogy szólok, valami nincs rendben, és utánajárást igényelne a téma."
Es te irod hogy en vagyok az EGO. Apam ekkora arccal mint te.... Tudod egy baj van ezzel az egesz hozza allasoddal hogy aki kicsit tobb ideje figyeli a hozzaszolasaidat es valamennyire van elektrotechnika hattere pontosan atlat rajtad. Radasul a hirneved elegge megeloz minden fele forumon.
A mai napig nem lattam meg toleg egyetlen DIY projektet sem, egyetlen merest sem, azon kivul hogy tudjuk hogy tudsz peremet cserelni, meg talan epitettel par hangszorot valakinek valamikor. A durva az hogy en nem a szaktudasod kerdojelezem meg, hanem azt hogy valojaban mit csinalsz egy DIY forumon, mert segiteni ritkan segitesz, foleg melyebb szakmai kerdesekben. Csak betolod a szokasos kodos klises hozzaszolasaid.
Meg valami, pontosan tudom mi a muterheles, en meg tanultam merestechnikat, es scope-ot is lattam mar kozelrol..... Szoval feleslegesen googlezted ki nekem a leirasat csak azert hogy megint egozhass.
-
bkercso
nagyúr
-
shalafi66
veterán
-
ozzy711
őstag
-
shalafi66
veterán
-
shalafi66
veterán
Nem is fogod hallani atizedszázalékos THD változást, főleg, ha nincs mihez képest hallanod, magyarul nincs összehasonlítási alap (ugyanebből a hangsugárzóból egy 8 ohmos).
A hangsugárzó impedanciamenete néhány ponton 4 ohm alatti, mélytartományban egészen biztos.
Pár ohmos soros ellenállással meg lehet könnyíteni az erősítő dolgát, de anélkül is elműködik, ha nem használod ész nélkül.(#23910) xxlongikaxx
Jelzem, hogy a műterhelés nem az, amit te gondolsz. Elektroakusztikában, a passzív műterhelés, egy, vagy több rezisztív és/vagy reaktív elemből álló helyettesítő kör, amivel legtöbbször végerősítők vizsgálatakor helyettesíted a várható terhelőimpedanciát. Ezen kívül számos más területen is használnak ilyet, mérésekhez, vizsgálatokhoz, pl. rádiótechnikai alkalmazások, feszültségforrások, stb. -
shalafi66
veterán
Te is pont azt csinálod, amit szoktál. Butaságokat feltételezel és írsz, útszéli módon.
De azért üdvözlünk köreinkben, biztosan nagy szükség van erre.Mindketten mást tudunk. Én azt, hogy a hangváltóalkatrészek paraméterei hogyan hatnak a szűrőkarakterre, te viszont minden héten elismétled (mert így biztosan megjegyezzük), hogy nem szabad alkatrészeket tenni a jelútba, mert az rontja a hangot. Hmm. Igazán hasznos vélemény.
Nyilván, ilyen egóknak is, mint te, ilyen hozzáállás mellett, nem fogok itt semmilyen magyarázatot adni, hiába tudom már vagy tíz éve, amit ti esetleg nem sejtetek. Annak is örülj, hogy szólok, valami nincs rendben, és utánajárást igényelne a téma.
-
Moleman
addikt
De táp nélkül is ugyanazt csinálja, akksiról.

-
Lacy6
senior tag
Hát most egyenlőre hallgatom így, ellenállás nélkül.
Nem vettem észre hogy lenne hangtorzítás.
Az erősítő még komolyabb hangerő mellett is csak langyos, nem melegszik veszélyesen. -
xxlongikaxx
aktív tag
En sem pakolgatnek bele ellenallast, sosem jo mindenfele ellenallast beletenni a korbe, radasul ez csak egy muterheles. Nezz ra a eloszor a hangfalad impedancia gorbejere. A THD valoban rosszabb lesz, de azt majd a fuled megmondja, de en nem hinnem hogy baj lenne belole. Ugysem fogod max hangeron hallgatni.
-
xxlongikaxx
aktív tag
-
xxlongikaxx
aktív tag
-
jacint78
addikt
-
bkercso
nagyúr
-
Eli_Stone
aktív tag
Nem rossz ötlet, csak épp kifogytam az 1k-s ellenállásokból mert már megint meg kellett javítani a porszívó motorvezérlőjét és mivel lusta voltam kimérni mi ment tönkre benne fogtam és mindent cseréltem

De van itthon egy zsák ősrégi remix potméter, meg van egy 50W-os oktatási segédeszköz poti szép plexi dobozban, lehet bekötöm azt
Amúgy a user manual az impedancia mérés fejezetben a kapcsolásánál mutatja is, hogy tegyél be egy potit, de a TS-nél már nem. -
bkercso
nagyúr
-
jacint78
addikt
-
bkercso
nagyúr
-
jacint78
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
-
24000 - 23901
37636 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 25901 25900 - 25801 25800 - 25701 25700 - 25601 25600 - 25501 25500 - 25401 25400 - 25301 25300 - 25201 25200 - 25101 25100 - 25001 25000 - 24901 24900 - 24801 24800 - 24701 24700 - 24601 24600 - 24501 24500 - 24401 24400 - 24301 24300 - 24201 24200 - 24101 24100 - 24001 24000 - 23901 23900 - 23801 23800 - 23701 23700 - 23601 23600 - 23501 23500 - 23401 23400 - 23301 23300 - 23201 23200 - 23101 23100 - 23001 23000 - 22901 22900 - 22801 22800 - 22701 22700 - 22601 22600 - 22501 22500 - 22401 22400 - 22301 22300 - 22201 22200 - 22101 22100 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- ASUS ROG Ally
- Samsung Galaxy A37 – régi ismerős új formában
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- EU: senki ne használjon Huawei és ZTE hálózati berendezéseket!
- Mikrotik routerek
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Többet gyárthat a jövőben a drágább GeForce-okból az ASUS
- Információáradat a Pixel 11-es szériáról
- Facebook és Messenger
- További aktív témák...
- Apple iPhone 14 Pro 128gb - Jó állapot, akku 100%, tokkal és fóliával, akár beszámítással
- Samsung Galaxy S26 Ultra 12/256gb Cobalt Violet - Új, bontatlan, garanciális, akár beszámítással
- Apple iPhone 16 128gb - Makulátlan, akku 100%, garanciális, tokkal, akár beszámításal
- 4 FAJTA (Május) DELL Latitude Laptop Tartós-Golyóálló-AKÁR SULIBA 7320 7430 7440 5320 5420 5430
- NEW! Bontatlan Lenovo Thinkpad T14 G6 Tartós Üzleti Laptop 14" -40% Ultra 7 255U 16/512 FHD+ Magyar!
- Xbox One / Xbox Series játékok
- Keresek Xbox Series S / Series X / Playstation 5 konzolokat
- 27% - Samsung ViewFinity S7 S27D700EAU IPS Monitor! 3840x2160 / 60Hz / 5ms
- Corsair iCUE ELITE CPU Cooler LCD Display Upgrade Kit
- AKCIÓ! Gigabyte Z790 i7 14700KF 64GB DDR5 1TB SSD RTX 5070Ti 16GB LIAN LI LANCOOL 207 850W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

14+10≠75
azoktól a lényegesektől, amikkel amúgy nem tud foglalkozni egy hobbista. Abban kell segíteni, hogy eggyel továbbléphessen ahhoz képest, amit segítség nélkül csinálna - szerintem. Szerintem sokkal többet tudsz, mint amennyit segítesz.

). Min. 90dB jel/zaj viszonyt még az alaplapok is szoktak tudni.

), második esetben pedig a mikrofont a hallgatási helyedre tedd. Ha a magastartomány is érdekes, akkor érdemes több mérést végezni és pár centire eltolni közben a mikrofont, hogy lásd az interferencia hatását.